.: Dolcsevita.hu :.


 
napja 
 
oldalak:  1  2  3  4  5   ...  11  12  13  14  15   

 
V. Judafest Vircsaft utcafesztivál
2012. június 10.

Június 10-én, vasárnap koncertekkel, gyerekprogramokkal, játékokkal, zsidó ételekkel telik meg a budapesti Kazinczy utca az ötödik Judafest Vircsaft utcafesztivál alkalmából. A már hagyományosnak tekinthető rendezvény ezúttal is a hajdani zsidó negyed szívében, ám a korábbiaknál nagyobb helyszínen, több színpaddal és szélesebb programválasztékkal várja a látogatókat reggeltől estig.

bővebben >
 


Pünkösdi designékszer kiállítás a Sterling Galériában
Virágok világa - világok virágai

Piros Pünkösdöt ezer éve virággal köszöntik Európa sok országában. A Sterling Galéria 2012. május 24-én nyíló Virágok Világa - Világok Virágai című kiállitásán a legnevesebb hazai designékszerészek mutatják be  az ünnep ihlette legfrissebb tárgyaikat. A június 8-áig nyitva tartó kiállításon olyan neves külföldi mesterek tárgyait is megcsodálhatja a közönség, mint Philiph Sajet, Fritz Maierhofer, Marta Mattsson, Denise Julis Reyton, Licsu Wu és Perta Zimmermann.

A pünkösd elnevezés a görög pentekosztész, azaz ötvenedik szóból származik. A Húsvét utáni ötvenedik napon, vasárnap ünnepli a keresztény világ a Szentlélek eljövetelét és egyben az egyház megalapítását, azaz Pünkösd napját. De mi is ez az ünnep? A hozzá fűződő népszokásokat réges-rég elfelejtettük. Vagy mégsem? Pünkösd napjára minden felébred.  Zsong és zsibong az élet. Jól tudták a régiek, ilyenkor meg kell állni egy pillanatra. A nagy nyári munkák előtt ünnepelni kell. Köszönteni az új életet. A szokások ma már kihalóban vannak, de az ember érzi, ünnepre, pillanatnyi csöndre, játékra, társaságra szükség van most is. Üzenetet hordoznak ezek az ünnepek, az ember és a természet szeretetét hirdetik, csupa olyat, amiben megkapaszkodhatunk és amik által továbbléphetünk. A Sterling Ékszergaléria alkotói, a hazai design-ékszerészek legjava, több mint 20 kiállító, Peter Vladimir, az Iparművészeti Egyetem professzora és volt tanítványai, Király Fanni, Kecskés Orsolya, Stomfai Krisztina, Gaál Gyöngyvér, Ádám Krisztián, Gera Noémi, Vékony Fanni - hogy csak néhány nevet említsünk - által készített egyedi ékszerkülönlegességek mindegyikét a virágünnep ihlette.

STERLING Ékszergaléria
H-1092 BP. Ráday utca 31.
Nyitva: hétfő-péntek 12-20 h, szombat: 10-14 h
Telefon: 061/323-0037
www.sterling-galeria.hu


 

Meríts a Dunából!
Ingyenes gyermeknapi program a Margitszigeten

Vízipisztollyal előidézett mini-árvíz, látványos hidrológiai kísérletek, makettezés, vaktérkép, kvízjátékok és kézműves foglalkozások várják a családokat május 27-én, vasárnap 10 és 16 óra között a Danube Flow – Hív a Duna! programsorozat ingyenes gyermeknapi rendezvényén a margitszigeti Holdudvarban.

Játékos családi eseménnyel folytatódik a Danube Flow-Hív a Duna! programsorozat, amelynek célja, hogy élményekkel csábítsa vissza a budapestieket a folyópartra. A Nemzetközi Gyermeknapon, vagyis május 27-én, vasárnap szórakoztató módon, a tudományos ismeretterjesztés jegyében kínálnak programokat a Margitszigeten. A Holdudvarban délelőtt 10-től 16 óráig folyamatosan be lehet kapcsolódni a Meríts a Dunából! című vetélkedőbe. A négy állomásból álló játékban először Dunával kapcsolatos kvízkérdésekre kell válaszolni, majd egy Duna-maketten kell helyesen elhelyezni a budapesti hidakat és épületeket. A harmadik állomáson a néhai Öveges professzort idéző egyszerű, de látványos hidrológiai és fizikai kísérleteket mutatnak be, míg az utolsó helyszínen a gyerekek vízipisztolyokkal és vízikardokkal mini-árvizet idézhetnek elő. A résztvevők kisebb ajándékokat kapnak. A programot az ELTE egykori és jelenlegi geográfus hallgatói állították össze, akik közül többen hidrológia szakirányon is tanultak. Az öttagú csapat az egyik nyertese annak a kreatív ötletpályázatnak, amit januárban írtak ki a Danube Flow - Hív a Duna! projekt szervezői. A szakmai zsűri 5 pályaművet ítélt megvalósíthatónak, amelyekkel a szeptember végéig tartó programsorozat részeként találkozhatnak majd a városlakók.  

Tóth József festőművész kiállítása
Moha Kávéház és Kultúrtér

Tóth József festőművész „MEGHOZTAM A TÖKGYALUT” című kiállítása június 1-jén (pénteken) 17 órakor nyílik a Moha Kávéház és Kultúrtérben.
A kiállítást megnyitja: Dr. Winkler Ferenc muzeológus
Felolvas: Hegedűs D. Géza
A zongoránál: Fesztbaum Béla

A megnyitó vendégei között kisorsolunk egy eredeti Tóth József festményt!

Moha Kávéház és Kultúrtér
1114 Bp. Bartók Béla út 11.


 

Klimt év - nemcsak Bécsben

2012-ben, születésének 150. évfordulója alkalmából Gustav Klimt uralja Bécs kulturális, művészeti és turisztikai kínálatát, akinek neve mára egybeforrt a várossal. Az emlékév alkalmából tizenkét bécsi múzeumban mintegy nyolcszáz alkotását tekintheti meg a nagyközönség.

A ComPRess – Bécs Város Képviseleti Irodája közreműködésével Bukarest után Budapesten, az Ybl-palotában mutatták be azt a tizenöt különleges Klimt-reprodukciót, amellyel a 2012-es Klimt-évhez kíván kedvet csinálni az osztrák főváros. Az Európa-turné keretében a bécsi művész olyan híres alkotásainak az eredetire megszólalásig hasonlító mását, ikerképét csodálhatta meg a magyar közönség, mint A csók, a Falusi kert napraforgókkal vagy Adéle Bloch-Bauer, illetve Klimt szeretője, Emilie Flöge portréja. A bemutató különlegessége Gustav Klimt Hügieia című festményének reprodukciója volt, amelynek eredetije a századforduló idején Az orvostudomány című fakultáskép részeként keletkezett. A kép 1945-ben, az alsó-ausztriai Immenhof-kastélyban pusztító tűzben semmisült meg. A különleges kiállítás Budapestet  követően Zágrábban, Belgrádban és Szófiában folytatja körútját.


 

Jenson Button vs. magyar vizilabdások
Kezdj El Valami Újat Hétvége

A négynapos, 40 órányi ingyenes programot kínáló Kezdj El Valami Újat Hétvége  zárónapján, május 1-jén 14 és 17 óra között rendezik meg a Belvárosi Nagydíjat, melyen a motorsportok hazai kiválóságai mellett Jenson Button, a  McLaren Mercedes csapat 2009-es  világbajnoka a is Forma-1-es autóba ül, hogy háromszor végigszáguldjon a Bazilika és a Parlament között kiépített 1,6 km hosszú versenypályán. A futamot az m1 tvcsatorna élőben közvetíti.

Jenson Button egyébként örömmel hallotta, hogy ezen a hétvégén újra alkalma lesz találkozni a tavaly már megismert vízilabda olimpiai bajnokcsapatunk néhány tagjával. Sőt arra is sikerült rávenni, hogy Szívós Márton és Hosnyánszky Norbert társaságában a Vodapolo online alkalmazással a dobóteljesítményét is tesztelje.   A tavalyi közös edzéshez képest viszont idén sokkal többen lehetnek szemtanúi a nagy találkozásnak. A Vodafone Kezdj El Valami Újat Hétvége és a Vodafone Belvárosi Nagydíj szervezői több tízezer embert várnak az április 28 és május 1. között zajló rendezvénysorozatra, amelyen bárki játszhat a Vodapolo alkalmazással is. 

.


 

30 éves a Népművészeti Egyesületek Szövetsége

A születésnapi rendezvények hosszú sora közül a legelső a Budavári Palota Díszterén zajlott március közepén, ahol jeles mesterek szabadtéri műhelybemutatók kapcsán elevenítették meg a Mesterségek Ünnepe forgatagát. Március 23-án folytatódik az eseménysorozat a Hagyományok Házának színháztermében, ahol a népi kézművességről szóló, nagyszabású konferenciára kerül sor. Ezen többek között szó lesz a népművészet helyéről és szerepéről a kulturális stratégiában, a népi kézművesség perspektíváiról, a kultúrafinanszírozásról, valamint szakképzésről és munkahelyteremtésről is. Március 31-én nyílik meg a Nomád nemzedék című fotódokumentációs kiállítás, melyet a Magyar Művészeti Akadémia megbízásából rendez a NESZ a Papp László Sportarénában az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár részeként, ahol dokumentumokkal, fotókkal, néhány jellegzetes alkotással, régi, és új kézműves munkával kerül bemutatásra az immár 40 éves Fiatal Népművészek Stúdiójának tevékenysége. A látogatók megismerhetik a stúdió szellemiségét és máig élő pozitív hatását a hazai közművelődésre, egészen április elsejéig. A kiállítás betekintést enged a stúdió táborainak, alkotóházainak életébe, az első játszóházak és gyermekfoglalkozások gondtalan pillanataiba, a NESZ létrejöttének emelkedett momentumait és kézműves iskolákat, tanfolyamok mindennapjait. A születésnapi eseménysorozat ezzel még nem ér véget, hiszen az „Add tovább…” névre keresztelt Fiatal Kézművesek Találkozójának fórumán és kiállításán tehetséges fiatal alkotók munkáival ismerkedhetünk meg. Az „Add tovább…” című kiállítás 2012. április 5-15.között látható a Nemzeti Táncszínház kiállítótermében


 

Négy kiállítás a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

Fiatal alkotók dadaista, szürrealista és pop-art stílusjegyekkel, és az újmédia – videó installációk, street art – segítségével, progresszíven reflektálnak és hívják fel a látogatók figyelmét a napjaink társadalmát foglalkoztató kérdésekre a Kikelet című kortárs művészeti tárlaton, amely a Balassi Intézetben április 30-ig látogatható. A művekben fellelhető figuralitás és a mindenki által jól ismert szimbólumrendszerek használatával kívánják a kortárs művészetet befogadhatóvá tenni. (képünkön Kasza Gábor fotója látható).

 A mai Vörösmarty téren 200 évvel ezelőtt nyílt meg a pesti Német Színház.  A 3500 nézőt befogadó intézmény elsősorban zenés darabok, operák bemutatását tette alkalmassá, de prózai színműveket is játszottak itt – német nyelven. Az évfordulót a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a Budapesti Történeti Múzeum és az Országos Széchényi Könyvtár közös, a Múzsák a Teátrum téren című kiállítással ünnepli a BTM Vármúzeumában, amely szeptember 2-áig tart nyitva. 

Az Iparművészeti Múzeum nagyszabású kiállítással mutatja be az 1920-as, 30-as évek művészi igényű, belsőépítészek iránymutatása nyomán létrejött enteriőrjeit, iparművészek alkotta lakberendezési tárgyait, a magyar iparművészet e fényes, nemzetközi sikereket felvonultató időszakát. Az Art deco és modernizmus – Lakásművészet Magyarországon 1920–1940 című összeállítás szeptember 30-ig várja a látogatókat.

Jubileumi, harmincadik évfordulójához érkezik a Magyar Sajtófotó Kiállítás. Az elmúlt években számos alkalommal bebizonyosodott, hogy a magyar fotográfia klasszikusai mellett mai utódaik is milyen sokat tudnak hozzáadni a magyar és nemzetközi művészet- és kultúrtörténethez. A világ élvonalában című tárlat az elmúlt év legizgalmasabb pillanatait, természeti csodáit, drámai, örömteli, mulatságos élethelyzeteit, kivételes művészeti és sportteljesítményeit idézi fel. A Harminc év képekben című kísérőkiállításon az elmúlt három évtized legjobb sajtófotóiból készült válogatás is látható lesz. Március 24. és május 6. között a Magyar Nemzeti Múzeumban tekinthető meg.


 

Kreatív videópályázat ? ADDODA újratöltve

A djuice tavaly indította útjára ADDODA nevű androidos mobilalkalmazását, amely a szekrény mélyén süppedő játékok eladományozására buzdította a fiatalokat karácsonykor. Most két hasznos funkcióval bővítettük az alkalmazást: az ADDODA segítségével minden eddiginél egyszerűbben juthatsz el a Vöröskereszt véradó helyszíneire, és rendkívül sok információt találsz az 1%-os adófelajánlást fogadó civilszervezetekkel kapcsolatban. Vegyél részt kreatív videópályázatunkon, hogy együtt mutassuk meg: az ADDODÁ-val adni egyszerű és nagyon jó!  

ADDODA videópályázat

Mutasd be Te is egy videóban az ADDODA alkalmazást és nyerd meg a 2 db Samsung Galaxy NOTE egyikét! A videóversenyre bárki jelentkezhet, egyetlen feltétel egy kamerával vagy telefonnal készített ötletes videó, amely az ADDODA alkalmazás funkcióját, használatát mutatja be! Egy jelentkező akár 3 pályázattal is indulhat, a verseny végén pedig szakmai zsűri dönti el, hogy melyik alkotás lehet az ADDODA referencia videója az Android Marketen (Google Play) és ki viheti haza a Samsung Galaxy NOTE táblafont. Kövesd a djuice Facebook oldalán a videópályázatot, mert a közönség szavazatai alapján is meghirdetünk egy nyertest, aki szintén egy Samsung Galaxy NOTE táblafon tulajdonosa lesz, további 5 versenyző pedig djuice ajándékcsomaggal gazdagodik. A pályázatokat április 23. éjfélig várjuk a djuice Facebook oldalán található pályázati galériában. Fontos, hogy a videóban nem feltétel a djuice márka megjelenítése, sokkal inkább az alkalmazás felhasználhatóságának kreatív bemutatása a cél. 

Részletek:  http://www.facebook.com/djuice.hungary 

Sugárút. Kocsis Imre festőművész gyűteményes kiállítása

Kocsis Imre Munkácsy-díjas festõmûvész gyûjteményes kiállítása 2012. március 1-én nyílik a Kogart házban, Budapest VI. Andrássy út 112. Megtekinthetõ április 15-ig minden nap 10 és 18 óra között.

Kulcslyukakon áttörõ tájképek, utcarészletek, kasza és béke - visszatérõ témák Kocsis mûvészetében. Kocsis Imre mûvei könnyen értelmezhetõk, hiszen a mûvész környezetünk részleteibõl, tárgyaiból építi fel mûveit. És élõlényeibõl: botanikai tudása, a lepkék szeretete mûveinek építõkockája. Építkezik és kísérletezik: festményeinek szerkezetét pontosan, mûgonddal építi fel, miközben újfajta technikákat próbál ki. Technikai sokrétûségét grafikai munkásságában lelhetjük fel leginkább. Kocsis Imre festõ és tanár, akinek szinte egész életét meghatározta az Andrássy út, azaz a Sugárút.

A sokoldalú szentendrei mûvészrõl és életpályájáról az alábbi honlapon olvashat: http://artportal.hu/lexikon/muveszek/kocsis_imre


 

Győri Tavaszi Fesztivál

Győrben - a hagyományokhoz híven - ismét a Győri Tavaszi Fesztivállal indul az esztendő, amely immár 16 éve meghatározó rendezvénye a város kulturális életének. 

A 16. Győri Tavaszi Fesztivál idén is mindenkire gondolt: kicsikre és nagyokra, fiatalabbakra és idősebbekre, a hölgyekre éppúgy, mint a férfiakra, családosokra és egyedülállókra - a határon innen és túl. Az izgalmas programkínálatban az éjszakai dívák mellett jól megfér az ostormenet, Francisco de Goya rézkarcaira Gulli Briem koncertezik az Esterházy-palotában, lesz Hamupipőke és Csizmás Kandúr,dalszínház és táncprodukció, Hamlet és divatbemutató, jön a Kormorán, hímes tojás ezrivel és rétes-nyújtás szakadatlan. Tánc, színház, muzsika, képzőművészet, gasztronómia minden mennyiségben.Fellép Rúzsa Magdolna, a Duna Művészegyüttes, Berecz András és barátai, a Budapest Bár, Szörényi Levente, Hujber Ferenc, Molnár Piroska, Szacsvay László. A Tavaszi Fesztivál keretében Győr az ütős zene fővárosaként idén immár 13. alkalommal rendezi meg a Győri Nemzetközi Ütős Fesztivált, március 30-31-én. A programok: www.fesztival.gyor.hu


 

Lélekpillangó életműdíj - szavazás

Szavazatoddal segíts eldönteni, ki kapja meg 2012-ben a Lélekpillangó életműdíjat! A díjat 2012-től minden évben egy olyan nagy gondolkodó, szellemi fáklyavivő kaphatja meg, akinek életművét halála után is fontos ismerni, gondozni, ápolniA szavazókat bíztatjuk a kortes hadjáratra, hiszen a szavazatok eredménye juttatja majd az egyik jelölthöz a díjat. Az ő szellemi öröksége kapja a cél megvalósításához járó pénzt és a Gáll Gregor szobrászművész által készített kisplasztikát, vagyis a Lélekpillangó életmű díjat.

Szepes Mária (1908. december 14. - 2007. szeptember 3.)

Író, forgatókönyvíró, költő, színésznő. Ismertebb nevén Szepes Mária, íróként Orsi Mária, színészként Papír Magda. Legismertebb művei a Vörös Oroszlán és a Pöttyös Panni-sorozat. A spirituális áramlatok egyik meghatározó tanítójának és a század élő emlékezetének tartja a hazai ezoterikus irodalmi élet. Kilencéves kora óta írt, és még 99-ik évében is dolgozott, interjúkat adott. Számos elismerést és díjat kapott. A XX. század egyik legnagyobb spirituális tanítója volt. Szavazz rá, ha szeretnéd, hogy az Életműdíj segítségével megnyílhasson a Szepes Mária Emlékház!


 

Batta Eszter kiállítása

A fiatal képzőművész, Batta Eszter  kiállítása 2012. február 17-ig látogatható az Erzsébetvárosi Közösségi Ház 1077 Budapest, Wesselényi utca 17.

 A 24 éves ifjú tehetség gyermekkora óta alkot. Rajzaival számos hazai és nemzetközi eredményt ért el. Alkotásai eljutottak Londonba,  Párizsba, Bécsbe, Nagybányára, Várnába, Kijevbe és Jaltába. Kínában több alkalommal díjazták rajzait.

Batta Eszter így vall művészetéről: Képeim öntörvényű vallomások érzéseimről,benyomásaimról és a világról kialakított véleményemről. Munkáimat megpróbálom modern, konstruktív jegyekkel megfogalmazni,helyenként avantgárd és szecessziós hatásokkal kiegészítve. Képeimen a nőiség sok arcán, a női lélek rezdülésén át próbálok reflektálni bonyolult világunk történéseire.


 

Mi is az a dolcsevita?

Fellini klasszikusának, a La Dolce vitának címe fogalommá vált: a szépség, a szerelem, az elzüllés, a bomlás folyamatának szimbólumává. Ez a magazin azonban az élet örömeit akarja hangsúlyozni, mely az apró dolgokban, egy jó könyvben, filmben, koncertben vagy egy finom vacsorában található meg. Programokat ajánlunk utazáshoz, evéshez, iváshoz, olvasáshoz, szólunk azokhoz, akik színházba, moziba, koncertre, kiállításokra szeretnek járni. Mert az élet igenis szép.


 

Fashion Stills fotókiállítás
Nemzetközi kulisszatitkok hazai falakon

A Fashion Stills exkluzív fotókiállítást a Sofitel Budapest Chain Bridge hotelben rendezték meg, mely a divatvilág kulisszatitkaiba enged betekintést, és a leghíresebb tervezők zárt ajtóit nyitja meg a nagyközönség előtt. A már több külföldi Sofitel szállodát megjárt fotókiállítás London, New York, Brüsszel, Washington, Berlin, Chicago, Róma és Los Angeles után idén végre Budapestre is megérkezett. A négy sztárfotós, Derek Hudson, Françoise Huguier, Jean-Marie Périer és Gérard Uféras a divat emblematikus figuráiról és mozzanatairól készített pillanatképeket, melyek közül a legnépszerűbb alkotásokat ezúttal a magyar közönség is megtekintheti. A Dior, a Chanel, a Jean-Paul Gaultier, és az Yves St Laurent divatházak függönyei mögött lejátszódó események apró töredékeibe így betekintést nyerhet bármelyik divatőrült, vagy egyszerűen csak a fényképezés iránt érdeklődő.

A kiállítás megnyitójára hazánkba látogatott az egyik művész, Gérard Uféras, aki a megnyitón elmondta, magát fotóriporternek, nem pedig divatfotósnak tartja, akit 14 éve varázsolt el a divat világa. Összesűrített érzelmeket igyekszik megörökíteni, melyekre úgy tűnik igény is van, a párizsi Polka Galerie szerint ugyanis az utóbbi időben megnőtt a kereslet a fotók iránt, és jó befektetés, ha valaki ebbe a kortárs, nagyon mai művészeti ágba fekteti pénzét.

Budapesten is méltó helyet kapnak tehát fotóművészek alkotásai. A kiállítás egészen április 20-ig tekinthető meg, a Sofitel Budapest Chain Bridge pedig szeretettel vár mindenkit, akit a divat története lázba hoz és szeretne bekukkantani a kulisszák mögé.


 

oldalak:  1  2  3  4  5   ...  11  12  13  14  15   

 
 Összesen cikk található ebben a rovatban


  Rólunk Kapcsolat