.: Dolcsevita.hu :.


 
napja 
 
oldalak:  1  2  3  4  5   

 
2017 A szekszárdi borvidéken

A tavalyi év is igen mozgalmas volt a szekszárdi borvidék számára, az itteni borászok közössége 2017-ben is számos kóstolót és programot tartott helyben és Budapesten is, és persze a legfontosabb megmérettetéseken is jól szerepeltek a szekszárdi borok. Ezek voltak a legfontosabb történések a szekszárdi borvidéken.

bővebben >
 


Bécs igazi kávékalandra hív

Kávéfesztivál Bécsben


Bécs januárban igazi kávéélménnyel várja a kávé szerelmeseit. 2018. január 12. és 14. között az Ottakringer Brauerei ad otthont a Vienna Coffee Festivalnak, majd ezt követően, január 18-án a 61. Kávémérők bálját rendezik meg.

335 éve a bécsiek igazi kultúrát teremtettek: a bécsi kávé és kávéházak élménye azóta különleges életérzéssé nőtte ki magát. Januárban két rendezvénnyel, a Vienna Coffee Festivallal, valamint a 61. Kávémérők báljával várja az oszták főváros a hagyományos és újhullámos fekete kedvelőit.

Bécs egyik legismertebb sörfőzdéje, az Ottakringer Brauerei ad otthont a város tradícionális italáról szóló fesztiválnak, az immár harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Vienna Coffee Festivalnak. A kétezer négyzetméteren, 2018. január 12. és 14. között tartott eseményen kávéból készült különlegességeket és a kávészemek nemesítésének folyamatát is megismerhetik az érdeklődők. Az idei fesztiválon az új, minőségi kávékülönlegességek fenntarthatóságára és annak precíz felhasználására, valamint a szakma továbbfejlesztésére helyezik a hangsúlyt.

A programot a helyszínen bemutatott kávézáshoz tartozó kiegészítők, divatos ruhadarabok, könyvek, fényinstallációk, DJ-k, Ausztria egyre gyarapodó kávépörkölő-közösségének bemutatkozása, valamint a barista-bajnokság teszik teljessé. Legyen szó filteres kávéról, eszpresszóról, Cold Brew vagy Latte Art elkészítéséről, esetleg egyéb kávé-koktélok keveréséről, a profi baristák idén sem ismernek majd határokat. 

A részletekről a "bővebben" szóra kattintva olvashat.bővebben >
 


Megvan az idei Év Bortermelője díj győztese

December 7-én 12 órakor, sajtótájékoztató keretében kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2017” cím nyertesét  A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. Ez tehát a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés.

bővebben >
 


Tokaji aszút az ünnepekre!

Advent, karácsony, újév. Bő egy hónap a folyamatos ünneplésre, méghozzá az egyik legkülönlegesebb és legegyedibb magyar bortípussal, a tokaji aszúval, aminek egyértelmű helye van a világ legjobb édes borai között. Eleganciájánál és presztízsénél fogva nem a hétköznapok, hanem az ünnepek itala, így pont ideje beszerezni egy-két palackkal, ráadásul több érvünk is van az aszú sokszínűsége mellett.

bővebben >
 


Reviczky Gábor nevű kávét dobott piacra a Berger&Co
Magyar szereplő a kávékapszulák világpiacán

Reviczky Gábor színművész régóta a minőségi kávézás hazai nagykövete, aki él-hal a finom pörkölésű, tökéletes kávéért. Arra azonban még ő maga sem számított, hogy a magyar kávéforgalmazó, akivel hosszú idő óta dolgoznak a legkiválóbb ízharmónia megalkotásán, meglepetésként róla nevezi el legújabb kávéját.

bővebben >
 


ASI diploma - először Magyarországon

A Nemzetközi Sommelier Szövetség (ASI), immár hatodik alkalommal, ebben az évben is meghirdette a nemzetközi sommelier vizsgát, amelyet először rendezhettünk meg Magyarországon. Ezen a megmérettetésen az ASI rendes jogú tagjai által benevezett sommelier-ek vehetnek részt.

bővebben >
 


V. JUNIBOR és Gasztroünnep a borászok új generációjával
2017. szeptember 28-október 1. - Budapest, Szent István tér

V. JUNIBOR és Gasztroünnep a borászok új generációjával

33 család, 40 borász és az ország majdnem összes borvidéke. Frissek, fiatalok, energikusak, világlátottak. Ők a Junibor Egyesület, akik a DiVinoval karöltve ötödik alkalommal veszik birtokba – ezúttal szeptember végén – a Bazilika előtti Szent István teret.

Jövő héten indul az V. Junibor és Gasztroünnep, kóstoljunk együtt a Bazilikánál! Nincs is jobb, mint egy fűszeres levegőjű kora őszi estén ülni a szökőkút szélén, vagy az égősorokkal kivilágított téren egy pohár rozéval/fehérrel/vörössel a kezünkben. Körülöttünk a nyüzsgő város, turisták, borimádók, magyarok és külföldiek, de erre a 4 napra most a magyar borok kötnek össze itt mindenkit.

Koccintsunk a város legszebb sétálókóstolójára, és a borászok új generációjára!

A programokról, kiállítókról a "bővebben" szóra kattintva olvashat.

 

bővebben >
 


Puro ? egyedülálló bor született

Először szüretelt a tállyai Sípos-dűlőből a SZÓLÓ Fine Wine. Ebből született a most debütáló, több szempontból is különleges bor, a puro, amely a pincészet elkötelezettségét tükrözi a természetesség felé.

bővebben >
 


Nevezési felhívás az Országos Hárslevelű Borversenyre
Szerte az országból várják a hárslevelűket

2017. június 23-án rendezik meg ismét az Országos Hárslevelű Borversenyt. A szervezők ezzel is szeretnék felhívni a figyelmet a fajtára, mert úgy látják, hogy a hárslevelű – az adottságaihoz képest – többre hivatott a hazai piacon.

bővebben >
 


BalatonBor évjárat-premier

Belekóstolhattunk a Balaton régiós borbrandjének új évjáratába, Michelin csillagos falatkákkal és különleges zenei premierrel! A 2016-os BalatonBorok budapesti bemutatója a borokon és az ilyenkor szokásos kóstoltatáson jóval túlmutatott. Az évjárathoz illő falatokat a Costes Downtown készítette, Lábas Viktória, a Margaret Island énekesnője.

bővebben >
 


Régi évjáratok nagy borai - Badacsony a New Yorkban

Régi évjáratok nagy borai - Badacsony a New Yorkban

A Badacsonyi borvidék színe-java ismét egy emberként mozdul meg és mutatkozik be a „Világ Legszebb Kávéházában”, az impozáns New York Palotában. Badacsonytomaj, a borvidék központja éppen 30 évvel ezelőtt nyerte el a „Szőlő és Bor Nemzetközi Városa” kitüntető címet. Idén erre a díjra esik a fókusz: előtérbe kerülnek a muzeális borok, a badacsonyi borászaink személyesen töltik a friss és régi évjáratok nagy borait szakmai partnereik és a borkedvelők poharaiba.

A tavalyi évhez hasonlóan mesterkurzusok is színesítik a rendezvényt, melyek izgalmasnak ígérkeznek az előadók és a témák, valamint a borok szempontjából is.

16.30-18.00 Érettségi vizsga – Régi évjáratok kóstolója Fiáth Attilával

18.30-20.00 A badacsonyi-auvergnas-tól a Szürkebaráton át a Pinot grigioig...Nemzetközi szőlőfajták Badacsonyban I.

16 órától minden borkedvelőt vár az exkluzív kóstoló, mindössze 5900 forintért. A mesterkurzusok ára 3900 illetve 2900 forint. Jegyeket a rendezvényre és a mesterkurzusokra április 03-ig lehet elővételben vásárolni a www.kostolo.badacsony.com oldalon. A helyszínen már csak korlátozott számban lehet belépőt vásárolni 6900 forintos áron.

További részletekért kattintson a "bővebben" szóra.bővebben >
 


Nemzetközi és magyar borok a La Parrillában

2016-ban a Szabadság tér sarkán egy izgalmas mediterrán étterem nyílt. A La Parrilla túl van a nyitási időszakon és az étlap után itt az ideje, hogy a borválaszték is a fókuszba kerüljön. Az étterem kínálatában közel 100 tételes a borlap. A magyar borok mellett találunk spanyol Rioját, toszkán vörösborokat, francia Chablis-t, új-zélandi Sauvignon Blanc-t. Rein Krisztián a márciusi kóstoló estére többek között a legendás olasz Masi borászattól, az ausztrál ikon Peter Lehmanntól és a spanyol Faustinótól választott. „Akkor segítünk a magyar boron, ha a mércét a legmagasabbra tesszük” – mondja Ógl Mária, aki többek között Bott Frigyestől, a Gizella Pincéből és Heimannéktól válogatott.

bővebben >
 


DiVino Gozsdu & Junibor Organic Special

Biobor mustra másodszor a DiVino Gozsduban március 1-én, 18:00-20:00 között.

8 borász, 16 tétel: bio módon művelt szőlőből készült borok, biogazdálkodás, előnyök, nehézségek, különbségek, különlegességek - ezek a témáink. Idén egy új standdal, egy vendégországgal is gazdagodik a kóstoló: 3 osztrák pincészet bioborait is kóstolhatják a vendégek.

 

bővebben >
 


Furmint Február

 Február 2-án, csütörtökön rendezik meg nyolcadik alkalommal a Vajdahunyad várában a Furmint Február nagykóstolót, ahol közel 100 pincészet vesz részt kiállítóként. Nagy részük Tokajból érkezik, de somlói, egri, balatoni és határon túli borokkal is találkozhatunk majd. 

bővebben >
 


Megérkezett Brazília hamisítatlan íze

Brazíliában a kávé a mindennapok szerves részét képezi: egy idegen szívélyes üdvözléséhez, a helyi kávézókban a csevegéshez, vagy éppen az üzleti ügyek megtárgyalásához mind hozzátartozik. A brazil-portugál nyelvben a „cafezinho”, azaz a „kávécska” már-már az „üdvözöljük” szó szinonimája, hiszen ha valaki belép egy brazil otthonba vagy irodába, azonnal megkínálják kávéval – és e csodálatos italba belekortyolva pillanatok alatt közelebb kerülnek egymáshoz az emberek. Éppen ezért a Nespresso szakértői a gazdag, színpompás és élénk brazil kávékultúra ihletével alkották meg a Cafezinho do Brasil őrleményt, ezt az egyedi és erőteljes Limited Edition Grand Cru keveréket.

bővebben >
 


Frissítő kávékoktélok a Nespresso ajánlásáva
Videó receptek

A korábbi különlegességek sikere után, a Nespresso szakértői újabb egyedi kávékoktélokat alkottak meg, hogy a kávézás élményét augusztusban is még hangulatosabbá tegyék. A három italban - egy klasszikus koktélban, egy tojáshabos long drinkben és egy ínycsiklandó frappéban - közös, hogy akár a meleg késő nyári napokon, akár borongósabb időben is felpezsdítik az érzékeket és frissítően hatnak a fogyasztóikra. Az intenzíven krémes Arpeggio, a gyümölcsös Rosabaya de Colombia és a karakteres hosszúkávé, az Envivo Lungo az amaréna meggy, a gránátalma és a dió ízeivel válnak még teljesebbé.

 Az italok különlegessége, hogy valódi közösségi kezdeményezésként a névadást a Nespresso hazai Facebook rajongóira bízta, így egyedi módon magyar nevekkel születhetett meg végül a Bíbor Alkony, a Trópusi Fuvallat és a Hűvös Homokvihar. A három koktélrecept otthoni elkészítését megkönnyítendő, az instrukciókat most rövid videókon is követhetik a lelkes házi-baristák.

bővebben >
 


Igazi nyári különlegesség a sörkedvelőknek

Nyár, meleg, napsütés, kánikula…e szavak hallatán valódi felfrissülésre vágyik és kipróbálna egy különleges újdonságot? Ale sörrel rukkolt elő a Soproni!

bővebben >
 


110 éves a Dubicz Borászat épülete

Gyöngyös emblematikus épületét, a Borpalotát 1906-ban adták át, amely azóta is folyamatosan borászatként üzemelt. A 110 éves épület jubileumát ünnepelte pénteken az épületben ma működő Dubicz Borászat. Az elmúlt évszázad történelmi és gazdasági viharainak történetét mutatták be a pince falai között egy kiállítás keretében. A bor és a művészet sosem állt távol egymástól, ezt tapasztalhatták meg a vendégek egy játék keretében. A borászat kóstolótermében Bér Rudolf (Rudino) Barcsay-díjas festőművész kamara-kiállítását tekintette meg a közönség. A sokrétű és különböző karakterű Dubicz borokat kóstolva a látogatók egy játék keretében párosíthatták a festményeket a borokkal. 

Fotó: Varga Zsolt 

A család így mesél a borászat történetéről

Családunk 2003 óta tulajdonosa a Borpalota épületében és pincéjében működő Borpalota Borászatnak. Fő feladatunknak tekintettük a nagy múltú pince modernizálását és kiváló minőségű mátrai borok készítését. A borászatot az elmúlt 12 évben a legmodernebb borászati technológiával szereltük fel. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy boraink magas minőségű, saját szőlőből készüljenek, ezért folyamatosan vásároltunk szőlőültetvényeket, illetve a régi rossz minőségű szőlőket újratelepítjük.

2016-ban elérkezettnek látjuk az időt, hogy saját nevünket adjuk az általunk készített borokhoz, ezzel is garantálva a kiváló minőséget és erősítve a fogyasztókhoz fűződő személyesebb kapcsolatot. A jövőben Dubicz Borászat és Szőlőbirtok néven jelenük meg a közönség előtt, a pince hagyományait tisztelve azonban az épület rajzolata továbbra is megjelenik az emblémánkban. 

Alap termékcsaládunk a túrázók, kirándulók kedvence is lehet. Címkéjén a Mátra kőzetei, fái jelennek meg túrajelekkel megjelölve. Kiváló ár-érték arányú friss, illatos, gyümölcsös, reduktív borok kerülnek ebbe a kategóriába. Jellemzően Irsai Olivér, Olaszrizling, Muscat Ottonel, Rosé, Kékfrankos, Cabernet Franc és Merlot alkotja a termékkínálatot.

Időről-időre akad olyan különleges évjárat, amikor az égiek ránk mosolyognak és tudunk készíteni egy egyedi, megismételhetetlen és különleges bort. Ezek a tételek kapják a FRÍZ nevet. Legutóbb 2008-ban sikerült, amikor a Hárslevelűnket novemberben töppedt szemekkel szüreteltük. 15,5 %-os alkoholfoka mellé ezért 13 g maradék cukor párosul, tökéletes savakkal kiegészülve. Nem véletlen tehát, hogy számtalan hazai és nemzetközi díjat hozott nekünk. Minden évjáratban a palackba tesszük szívünk, lelkünk és legmagasabb szakmai tudásunk legjavát. Bízunk benne, hogy borainkat mindenki ugyanúgy kedvelni fogja, mint mi.

DUBICZ BORÁSZAT & SZŐLŐBIRTOK / 3200 Gyöngyös, Koháry út 4.

tel: +36(37)301-015 / email: info@borpalota.hu / www.borpalota.hu


 

Kovács Nimród Winery ? csúcsra járatva

Az elmúlt hónapokban sok hírrel szerepelt a sajtóban az egri Kovács Nimród Borászat. A szakmai sajtó egy dűlőtúrán és a legkiemelkedőbb tételek vertikális tesztjén győződhetett meg az egri termőhely különleges adottságairól és a világjárt üzletember, Kovács Nimród minőség iránti elkötelezettségéről. A Nyilasmár és a Nagyfai dűlőben a Battonage Chardonnay több évjáratát tesztelték, a kiváló franciafajta egyszerre üde, friss, krémes textúrája pedig a magyar és az amerikai piac kedvencévé tette.

A pincében a Monopole sorozatból a számtalan díjat nyert Syrah több évjáratát kóstoltuk össze, s úgy tűnik, beigazolódott Kovács Nimród tíz évvel ezelőtti elképzelése: a megfelelő fajták és klónok megtalálása és figyelmes gondozása nagy borokat fog eredményezni. A legfrissebb, 2012-es évjáratú Soul Syrah szerepelt a legjobban a magyar borok között a minap zárult Brüsszeli Nemzetközi Borversenyen, ahol összesen 9 ezer tételről mondott véleményt a szakmai zsűri.

A legnagyobb élményt a megjelent újságíróknak mégis a csúcsborok jelentették. A 2000-es Nimród II 16 évesen is szép, jól öregedő tétel (ebből az egyik Rockefeller-sarj több száz palackot vásárolt magának!). Szép, erős házasítás a 2006-os és a 2009-es NJK, de a 2007-es évjáratnál megállt a pohár a szakírók kezében: „ebben a tételben gyönyörű sok gyümölcs, észveszejtő sav, egyszerűen minden van!” – jegyezték meg többen is. A Nagy-Eged hegy kiemelkedő termőhelyéről származó Grand Bleu csúcskékfrankos pedig bebizonyította, hogy óriási, elegáns bort képes adni ez a fajta.

47 kategóriában osztották ki a Best of Budapest & Hungary évi ez díjait. A különdíjakat április 2-án adták át: Az év gasztro-borásza különdíj győztese, Kovács Nimród úgy látja: most kezd beérni sokéves munkájának a gyümölcse. „Fiatal koromban pincérként dolgoztam, ezért külön nagyra értékelem ezt az elismerést. Célom, hogy megkönnyítsem a sommelier-k munkáját, és olyan bort készítsek, ami rögtön rámosolyog a fogyasztóra.” A borosgazda pincéjének a jelmondata, a „Világot látott Eger” éppen erre utal: az ezer éves egri bortermelői hagyományokat ötvözi saját nemzetközi tapasztalataival. Egyik legnépszerűbb bora a Battonage Chardonnay.Nagyon büszke vagyok erre a borra, ez a legismertebb márkánk.”

Idén januárban az egyik elismert amerikai borminősítő intézet, a Beverage Testing Institute öt egri bornak (mindegyik KNW termék) adott 90 és afeletti pontokat legfrissebb nemzetközi tesztjén. A Kovács Nimród Borászat 2011-es Syrah-ja 93 pontot kapott, ami igazolni látszik a korábbi feltételezéseket: Magyarországon Egerben igazi otthonra talált ez a nemzetközi fajta. „Soha nem kapott még 93 pontot (vagy annál magasabb értéket) európai Syrah a Beverage Testing Institute tesztjein, sőt, akad olyan hasonlóra értékelt kaliforniai bor, amely ötször annyiba kerül, mint ez a Monopole-sorozatunkban szereplő tétel. A magas elismerésnek azért is örülünk, mert bár tényleg szép ez a borunk, vannak ennél jóval kiemelkedőbb tételeink is a Nagy-Eged-hegy-dűlőből – persze, azok is mind aranyérmeket kaptak” – magyarázza Kovács Nimród, miért fontos az elismerés a magyar borok szempontjából. „Nem csoda, hogy tetszik a patinás amerikai intézetnek a magyar Syrah, mivel a birtokszerkezet kialakításakor abból indultam ki, hogy az Egri Borvidék éghajlata és adottságai rengeteg azonosságot mutatnak Burgundiával és a Rhȏne-völgyével – márpedig e két borvidéken a Chardonnay és a Syrah meghatározó fajták”.

  

Újra van Kőszegnek söre

Kevesen tudják, hogy Kőszegen volt sörgyár, 1894-ben alapították, és bécsi lager típusú sört főztek benne. A gyár és a sörfőzés összes dokumentuma is megsemmisült a háború alatt, de egy kőszegi fiatalember, Kiss András elhatározta, hogy feléleszti a rég elfeledett ízeket. Kézműves sört álmodott meg az Etyeki Sörmanufaktúra sörfőző mesterével, Kovács Krisztiánnal együtt, melyet a visszafogottabb keserűség, a markáns, malátás-karamelles íz jellemez. Kizárólag malátából, komlóból, élesztőből és vízből áll. Fél l-es palackozott változatban kapható, 750 Ft-os áron, jelenleg 3 vendéglátóhelyen, a Bécsi kapuban, a Kékfényben és a Tóth pincészetben, valamint a Csokiszeg édességboltban.

A város új büszkeségének premierje szinte napra pontosan 120 évvel az után volt, hogy az egykori Kőszegi Polgári Sörfőzdéből kikerült az első főzet. Ez volt az 1.Kőszegi Kézműves Sörmajális nyitóeseménye, ahol az első főzet 2100 palackját rekordidő, 24 óra alatt vásárolták és fogyasztották el a vendégek. A sörhöz helyi ételt is kreáltak, ezt is kínálják a fent említett vendéglők, mely sörben sült csülökből, gesztenyés burgonyafánkból és mazsolás savanyúkáposztapüréből áll. A Kőszegi Sör a csokoládékészítőt is megihlette: a sörös krémmel töltött csokigolyók Sör Bon néven kaphatók a Csokiszegben (Várkör 69.).


 

oldalak:  1  2  3  4  5   

 
 Összesen cikk található ebben a rovatban


  Rólunk Kapcsolat