.: Dolcsevita.hu :.


 
napja 
 
oldalak:  1  2  3  4  5   

 
Csernus Imre és az ő Depressója

Borász és kávézótulajdonos - amióta ezt elmondhatja magáról Csernus Imre pszichiáter, azóta az arcáról szinte le sem olvad a mosoly. Megtalálta azt, amire mindig is vágyott. Beleszeretett Egerbe, a várost övező dűlőkbe és szelíd lankákba, az itteni borokba. Közben pedig – és ez talán még fontosabb - igazi jó barátokra tett szert, akiket különösebben nem érdekelt, hogy híresség és médiasztár – a borral és a kávéval ugyanis nem lehet viccelni.

Ahogy Csernus Imre egy interjúban nyilatkozta, a munkájában és a hobbijában is maximalista. Még gyermekként nagyapjának készítette el az első kávét, török kávét persze, jó zaccosat, ahogyan a Délvidéken csinálták. 17-18 éves kora óta pedig rendszeres kávéivó és újabban értő is. A kedden megnyílt Depressóban (hogy is hívhatnák másként egy pszichiáter kávézóját) már abból a keverékből főzik a „fekete levest”, amit barista barátjával választott ki, és amely a legjobb dél-amerikai és afrikai fajtákból áll.

Ezek házasításából a bécsi pörkölés és hosszas kóstolások után született meg a Depresso, a saját márkás kávé, de ezt a nevet viseli az egri Kertész utcában található kis zöld tetős házban lévő kávézó is. A kávét a profik kedvencének számítóLa Marzoccogépen főzik le. Tulajdonostársa, üzlettársa, Pajtók Péter évekig Londonban tanulta ki a profi vendéglátást, hogy aztán itt hasznosítsa.

Korán kelő emberek élnek errefelé, mint ahogy általában vidéken, ezért reggel 6-kor nyitnak, és este 8-ig kínálják a süteményeket, kalácsot, a világ számos italát, házi szörpökből készült üdítőket, és persze a főszereplő kávét. De Csernus Imre azt is tervezi, hogy kemencés lepényt-lángost is kínál majd, jóféle pékségtől, mellé házi kacsazsírt, meg csinos üvegben, konfitált kacsapástétomot. Ez régi-új találmány – a húszas-harmincas években is órákig sütötték a kacsamellet és combot, hogy aztán a szinte foszló húsra öntsék a konzerváló meleg, aranysárga kacsazsírt. Nem hiányoznak majd a noszvaji szilvalekvárok, mindenféle adalékanyag nélkül, természetesen készítve, órákig kavarva, meg egy igazi helyi különlegesség, a szomolyai cseresznyelekvár.

Mindezt egy bájos üzletbelső köríti, Mark Twain és Robert W. Service idézetekkel. Már csak vendég kell, de abból se lesz hiány.

Elek Lenke


 

Mexikó őshonos itala meghódítja a világot

A tequila az Mexikónak, ami a pezsgő Franciaországnak, a szaké Japánnak vagy a pálinka Magyarországnak. A nemes nemzeti ital azonban nem csak a közép-amerikai ország lakosait derítette jobb kedvre 2014-ben: a minőségi tequila iránt robbanásszerűen megnőtt a kereslet nemzetközi szinten, így például a Távol-Keleten is. 

 Évtizedeken át a tequila nem volt más, mint egy gyors korty alkohol, egy csipetnyi só és egy szelet citrom között. A koktélok és házibulik fő alkotóeleme mára azonban az olyan prémium, 100% kék agavét tartalmazó márkáknak köszönhetően, mint például az el Jimador, a kifinomultság definíciója lett. A mexikói ital exportja tavaly történelmi csúcsot ért el, átlépve az egymilliárd dolláros lélektani határt. „Egyértelműen optimizmusra ad okot a kivitel növekedése, hiszen az elképesztő profiton túl, a kimagasló minőségű szeszesital országunk jó hírét is magában hordozza: ha az emberek értékelik a tequilát, akkor közvetve Mexikót is elismerik. Így nemzetünk őshonos itala immár nem csak a sajátunk, hanem az egész világé!” – nyilatkozta a Tequila Iparági Kamara képviselője.

A jóslatok az idei évre nézve is biztatóak. A kamara szerint a tequila export volumene további 3%-kal fog növekedni, így 2015-ben akár a 180 millió litert is elérheti, ami újabb robbanásszerű profitnövekedéssel jár majd. A globális kivitel gyarapodása javarészt a távol-keleti piac bekapcsolódásának köszönhető, így most már a kínai fogyasztók is élvezhetik a kék agavéból készült, zamatos párlatot. Szigorúan lassan kortyolva, és nem sóval, citrommal ellensúlyozva!


 

Vodkakurzus, egyenesen Lappföldről

Finn vodkamesterek látogattak Magyarországra. Markku Raittinen és Pekka Pellinen egyenesen Lappföldről érkezett, hogy egy interaktív előadás keretében beavassa Budapest legelismertebb bárjainak mixereit a finn vodka titkaiba. Pekka néhány rendhagyó koktélkülönlegességgel is készült, majd a program után a két szakember a Finlandia Vodka Longdrink versenyén zsűrizett.

A vodka eredete a mai napig nem tisztázott, sokan és sokat vitatkoznak arról, hogy Lengyelországból vagy Oroszországból indult-e hódító útjára az ital. Legyen azonban bármekkora is a dilemma, a két finn szakértő, Markku Raittinen és Pekka Pellinen szerint a legtisztább vodkát Finnországban készítik. „A tízezer éves gleccsermorénából nyert kristálytiszta víz, a hatsoros árpa és a különleges, természetbarát desztillációs gyártási módszer: ezekben rejlik a finnek kedvencének titka” – kezdte Markku Raittinen vezető vodkamester. –  „Hosszú évek óta tartok tréningeket, jártam már munkaügyben Magyarországon is, tavaly pedig volt szerencsém néhány napot turistaként is eltölteni a fővárosban. A magyar emberek nagyon kedvesek, és örülök, hogy most újra találkozhattam az itteni lelkes, elhivatott kollégákkal.”

Pekka Pellinen, a párlat Global Brand Mixologistja a legújabb koktéltrendek bemutatása mellett olyan különleges „köntösbe öltöztette” kreációit, mint például a popcornos vagy a street foodos papírdoboz.   „Imádom meghökkenteni az embereket, látni az arcokon a csodálkozást, amikor egy-egy rendhagyó ötlettel állok elő. Kedvencem a Bloody Mary, mert az egyik legsokoldalúbb koktél, rengeteg lehetőség rejlik benne, mindenhez passzol, és a különböző változatok elkészítése során egy kicsit a szakács szenvedélyemnek is hódolhatok” – mesélte Pekka, aki titkos koktélos kellékeit is megmutatta egy fotó kedvéért. 

 

A szakmai programok után a két vodkaguru a Finlandia Vodka Longdrink versenyére bejutott 12 döntős közül kiválasztotta a végső befutót, akinek kreációja az idei nyár Finlandia Longdrinkje címet nyerte el. A nemzetközi zsűri által előválogatott mezőnyből a 26 éves Nagy Krisztián került ki végül győztesként, aki egy passion fruitos italkompozíciójával vette le a szakértőket a lábukról.


 

Minden kedves olvasónknak Boldog Újével kívánunk!

Minden Kedves Olvasónknak Boldog Újévet kívánunk!


 

Pezsgő- és desszertházasítás ? új trend, év végére

A hawaii fekete, sós-karamellás macaron mellé a Chardonnay Nyerspezsgő, a habos, friss epres nyalóka mellé a legújabb Törley, az Orfeum Rosé Sec illik – derült ki a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Turisztikai és Gasztronómiai szakosztályának évzáróján.

 Az eseményen – amely dr. Ruszinkó Ádám, turizmusért felelős helyettes államtitkár szakmai prezentációjával kezdődött - a patinás Törley Pezsgő Pincészet nemes – rangos világversenyeken érmeket nyert - nedűihez komponált különleges édességeket a ceglédi Békebeli Cukrászat tulajdonosa, Lajos Mary.

Kovács György, a Törley ügyvezető igazgatója és csapata, valamint az aranyérmes mestercukrász hetek óta készülődtek a különleges gasztronómiai párosításra. Bár a pezsgő szinte majdnem minden ételhez illik, a desszertekhez különösen. Ráadásul ez utóbbiak ma már nem feltétlenül édesek, akad köztük sós is, mint a karamellás macaron vagy a libamájas-  olívás mogyorós kosárka – tájékoztatta az újságírókat a hagyományokat tisztelő, de egyben a legújabb cukrászati világtrendeket követő cukrászmester.

A Tokaji Doux pezsgőhöz birsalmás-gesztenyés habgyűrűt kreált, „arany ampullával” – ebbe a fogyasztó maga nyomja bele a mini pezsgős-tokajis ampullát, amely így még ízesebb, szaftosabb lesz.

Az őszibarack sorbet gyöngyös vanília kanapén várta a mellé legjobban illeszkedő pezsgőt, a Fortuna Doux-t.

A pezsgőpincészet ügyvezetője büszkén emelte ki, hogy Svédországban piacvezetők, de magyar pezsgőt kortyolnak már Vietnamban és Szenegálban is. Ami a magyar piacot illeti, nálunk elsősorban jeles eseményeken kortyolnak pezsgőt az emberek, míg külföldön ez korántsem csupán ünnepi ital.


 

A teakészítés művészete

Hogyan lehet valódi, friss és minőségi teát előállítani úgy, hogy közben elkötelezett támogatója környezetének és a bolygónknak?  A Dilmah az elmúlt közel három évtizedben művészi szintre emelte a teakészítést.  A legfinomabb minőségi tea és az ételek párosításával pedig egyenes út vezetett a gasztronómia világába. Ezért 2009-ben a Dilmah létrehozta a Dilmah Teaiskolát, hogy egyedülálló módon mutassa be a minőségi teakészítést, teafogyasztást és a tea szerepét a gasztronómiában. Az iskola nemrégiben Magyarországra érkezett, hogy a teakedvelőknek bemutassa a valódi teakészítés csodálatos történetét.

A teakészítés művészet. Varázslatos mesterség. Inspiráló mese egy apró palántáról, amely a talaj, a csapadék, a napfény, a hőmérséklet és a gondozók munkája nyomán szépen fejlődik és növekszik, míg a kis zöld hajtások végül érett Camellia Sinensis, azaz tea nevű cserjévé alakulnak, hogy az ügyes kezű ültetvényesek gondosan leszüreteljék. Ez a csodálatos történet több ezer hektáros területen milliók közreműködésével játszódik le évről évre Srí Lankán, a világ legfinomabb teáinak, a ceyloni teának hazájában.

Merrill J. Fernando ceyloni teakészítő egész életében eltökélten hitt abban, hogy a valódi tea kizárólag tiszta eredetű, nem kevert, frissen szedett és kiváló minőségű. A fiatal teakóstolónak, miután megvívta a maga harcát a teaipar gyarmatosítóival, közel négy évtizedes álma vált valóra, amikor 1988-ban megalapította a Dilmah-t, az első és egyetlen olyan minőségi, etikusan előállított teát, amelyet tradicionálisan a termelő országban kézzel szüretelnek és dolgoznak fel, megtartva minden ízét, természetes finomságát és frissességét. A Dilmah a mai napig az egyetlen olyan nemzetközi teamárka, amelynek tulajdonosai maguk a termelők.

„A legnagyobb márkák elhagyták a tradicionális, több évszázadra visszanyúló módszereket új, gyorsított feldolgozási eljárásokért, amelyek feláldozzák a valódi tea karakterét és ízét. A Dilmah ezzel szemben hű marad a tradicionális módszerekhez és az autentikus teához. Ez adja a Dilmah teák különleges ízét.” – állítja a 84 éves Merril J. Fernando, aki 63 évnyi teás múltjával a jelenleg élő egyik legtapasztaltabb teakóstoló mester a világon.


 

Lakáskocsma friss sörrel

A lakáséttermek nagy divatja pár éve a budapesti vendéglátásban már elkezdődött. A helyek otthonosságot és jó kedvet sugároznak, igazi különlegességüket a sörcsap adta meg. A csapmester mutatta be, hogyan kell a sört csaponi az üvegbe. Így mindenki elkészíthette a saját poharas, korsós vagy üveges innivalóját. Sok helyütt lehet sörözni, ámde van, aki otthon is szeret kényelmesen üldögélni, emellett a frissencsapolt sör élményét élvezni, és ezt most igazán bárki megteheti.

A Soproni Frissen Csapolt mindezt tudja, legnagyobb előnye, hogy meg lehet vásárolni és haza lehet vinni.

Az első osztályú frissen csapolt sör élményét üvegbe zárják, papírcsomagolással megvédik a fénytől, folyamatos hűtés mellett védik a hőmérséklettől, és a 30 napos lejárati idővel rendelkezik. 

A Soproni Frissen Csapolt ugyanolyan ízű, mint a csapolt Soproni, a csapolási technológiának köszönhetően igen. A Soproni Frissen Csapolt megfelel a Klasszikus Soproni sör eredeti receptjének, amely természetes összetevőkön alapul – víz, árpamaláta, kukorica, komló – egy kis csavarral. Így a Klasszikus Soproni és a Soproni Frissen Csapolt alapanyagai megegyeznek, csak az arányuk változott. A különlegesen tiszta és hűsítő íze az összetevők arányának módosításával jöhetett létre.  

A fénytől, hőmérséklettől való elzárásának, valamint a rövid fogyaszthatósági idejének köszönhetően maradhat friss a Frissen Csapolt. A papírcsomagolás megvédi a rá negatívan ható fénytől, folyamatos hűtés mellett a boltokba szállítják. Italhűtőkben tárolják, 30 napos szavatossági idővel.A sör hűtés nélkül sem romlik meg, viszont a tökéletes élmény érdekében javasolt a terméket a megvásárlás után rögtön hűtőbe helyezni, és fogyasztásig ott tárolni.


 

XXIII. Budavári Borfesztivál
Magyarország legnagyobb borszakmai rendezvénye

XXIII. Budavári Borfesztivál, szeptember 10-14.

A borról már évezredek óta tudja az ember, hogy mértékkel fogyasztva számos jótékony hatással rendelkezik. Az idei Borfesztivál témája a bor és az egészséges életmód, a sport, a közös élmények. Nem is gondolnánk, hogy a BorÁsz Válogatotton kívül van jó néhány borászunk, aki komoly sport múlttal rendelkezik, vagy a mai napig aktívan sportol. Az ő életük összeforrt a mindennapi mozgással, az egészséges életmóddal, és nem utolsó sorban a borral. Ismerje meg idén közelebbről sportoló borászainkat a Budavári Borfesztiválon!

Pár Borpár - szakmai kóstoló délutánok a Budavári Borfesztiválon, szerdán és csütörtökön, 14 órától 19 óráig a programhoz csatlakozó borászok standjainál!

Taste of Hungary - újdonság a Borfesztiválon! A rendezvényen kiállító több mint 200 borászat az ország összes termőhelyét, és szinte összes szőlőfajtánkat lefedi. Ebben a sokszínű kínálatban idén segítséget nyújt a Borfesztivál: a tematikusan kialakított kóstoló útvonalakon keresztül nyújt iránymutatást a látogatóknak a rendezvény. Idén a Borfesztivál Olaszországot látja vendégül, melynek kiváló borai mellett, gasztronómiáját és kultúráját is megismerheti a borkedvelő közönség.

A színpadon ismét nagyszerű előadók műsorát élvezhetjük. Első nap az Irie Maffia, csütörtökön Bognár Szilvia és az etNoé valamint a Csík Zenekar nyújt felejthetetlen szórakozást. Pénteken a Makám lép színpadra, az estét Rúzsa Magdi koncertje zárja. Szombat délután a Fool Moon, este a Benkó Dixieland Band szórakoztatja a közönséget. Vasárnap a Népzenei és Néptánc Gála ünnepén fellép többek között a Kertész Táncegylet valamint az Alba Regia Táncegyüttes. A Borfesztivál utolsó napján idén a Ghymes Együttes koncertjén énekelhetünk együtt.      

Belépőjegyek 2900 Ft-ért kaphatók a helyszínen, illetve elővételben a jegymester.hu oldalán. A napi karszalag tartalmaz egy kristály kóstolópoharat és egy pohártartó szütyőt is.


 

Nagy sikert aratott a villányi Rozé Fröccs Fesztivál

Az utóbbi években újjászületését élő magyar fröccskultúra órási népszerűségnek örvend. A rozé borok, és az ebből készült fröccs is egyre népszerűbb napjainkban. Fogyasztása egészséges, és a gasztronómiában is egyre nagyobb igény mutatkozik rá. A bor és szódavíz keveréséből alkotott italt tavaly bekerült a Magyar Értéktárba, így hitavalosan is Hungarikummá vált. A rozé borok könnyed, üdítő élményt adó italok, amelyek Villányban shillerként váltak népszerűvé már a múlt században. Mai népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a rozé boroknak önálló országos versenyük van, és már negyedik éve rendezik meg a rozé fesztivált Villányban, ahol a borkínálat mellett koncertek, kulturális, gasztronómiai-, és sportprogramok szórakoztatják a látogatókat.

A borfogyasztás egészségügyi hatásai

Az utóbbi évtizedekben több tudományos vizsgálat is alátámasztotta, hogy a mértékletes borfogyasztás nemhogy káros az egészségre, hanem kifejezetten növeli a hosszú élet esélyét. Egyes felmérések szerint napi egy-két pohár bor akár hatvan százalékkal is csökkentheti a szívinfarktus rizikófaktorát .A fröccs reneszánszát éli, egyre divatosabb, és a könnyű nyári ételek jó kísérője.  

Hogyan készül a rozé?

A rozé az Európai Unió tagállamaiban kizárólag kékszőlőből készíthető. A lényege, hogy a szőlő héjában lévő színanyag a rövid ideig tartó áztatás miatt csak kis részben kerül a borba. Színe a halvány rózsaszíntől egészen a világos pirosig terjedhet. Ez a szőlőfajtától és az áztatás idejétől is függ. A rozék többsége manapság reduktív technológiával készül, amely az igazi friss, üde, ropogós gyümölcsös jegyeket igyekszik megtartani a borban.


bővebben >
 


A habzóboros koktélok a nyár slágerei

Beköszöntött a kerti partik és vízparti sütögetések időszaka. Várnak ránk a fülledt romantikus randevúk a szikrázó csillagok alatt, amihez mi esne jobban egy hűsítő koktélnál?

A finnek kedvenc vodkája zamatos gyümölcsökkel párosítva pezsdítő, jéghideg koktélokkal ragad magával a nyári forróságban. Ráadásként pedig, ha még néhány korty habzóbort is keverünk az ízlelőbimbókat kényeztető kreációkhoz, a siker biztosan nem marad el! Íme néhány „slágergyanús”, frissítő nyári recept.

Bodza-Lime örvény

Hozzávalók: 2 cl Finlandia Lime, 5 cl habzóbor, 2cl bodzaszirup, 5 cl szóda, fél zöldcitrom cikkekre vágva

A vodkát, zöldcitromot, és a bodzaszirupot egy shakerben jól összerázzuk, borospohárba töltjük, majd felöntjük habzóborral és szódával. Az elkészült koktélt bodzavirággal, zöldcitrom-gerezdekkel és jégkockával díszítjük.

Mangós pezsgés

Hozzávalók: 2 cl Finlandia Mango, 5 cl habzóbor, 3 cl mangópüré, 2 cl cukorszirup, 5 cl szóda, fél kifacsart zöldcitrom

A mangópürét, cukorszirupot, zöldcitromot és a vodkát shakerben összerázzuk, majd talpas pohárban habzóborral és szódával felöntjük. Díszítéshez cikkekre vágott mangót és néhány jégkockát használunk.

Bíbor málna

Hozzávalók: 2 cl Finlandia Cranberry, 5 cl habzóbor, 3 cl málnapüré, 2 cl zöldcitromlé, 2 cl cukorszirup, 5 cl szóda

A málnapürét, cukorszirupot, zöldcitromot és a vodkát összerázzuk shakerben, borospohárba töltjük, majd habzóborral és szódával felöntjük. Az elkészült italt málnával és jégkockával díszítjük. 

Tavaszi Pálinkafesztivál a Városháza parkban
2014. május 22-25.

Idén tavasszal a Pálinkafesztivál hozza hangulatba a belvárost, de a rossz időjárás miatt a Pálinkafesztivál időpontja módosult. Egy héttel később, május 22-25. között rendezik meg a Városháza Parkban. A régi-új helyszínre költöző fesztiválon rekordmennyiségű, közel harminc kiállító vesz részt, ezúttal is a legjobb hazai párlatokat kínálva. A fesztivál egyik kuriózuma Magyarország pálinkafőzdéinek közös blendje, az Év Körtepálinkája lesz.

 2014-ben is a Budapesti Pálinkafesztivál pezsdíti fel a belvárost. Az eredeti helyszínére visszaköltöző rendezvény idén 9. alkalommal, minden eddiginél több, összesen huszonkilenc kiállítóval várja a pálinka szerelmeseit. A legnevesebb, mindenki által ismert főzdék mellett idén új kiállítókkal is megismerkedhet majd a nagyérdemű.

A sorban állásokat elkerülve, a négynapos vendégbarát rendezvényen idén – a korábbi kuponos, majd kártyás fizetési rendszer helyett – készpénzzel fizethetnek majd a látogatók. A belépők ára továbbra is 2000 forint lesz, amely mellé két pálinkakupon is jár: az egyikkel az Év Körtepálinkájából, a másikkal pedig bármely főzde ajánlatából kóstolhatnak egy-egy kupicával a fesztiválozók.

 A szilva, barack és meggy után idén a körte kerül a fesztivál középpontjába. Ez a gyümölcs ihlette ugyanis az Év pálinkája sorozat negyedik tagját, amellyel a látogatók május 15-18. között a fesztiválon találkozhatnak először. A magyar pálinkafőzdék közös blendje idén is limitált számban készül, mindössze 1500 palackkal gyártanak belőle. Budapesti Pálinkafesztivál – www.facebook.com/palinkafesztival

 


 

A világ legjobb üzlete 25 dollárért
Amerika kedvenc whiskey-jének kulisszatitkai

Több mint 140 évvel ezelőtt kezdődött Jack bácsi whiskey-jének legendája, amelynek titkait most bárki megismerheti személyesen, aki Lynchburgbe látogat. Egy izgalmas túra során nem csak a különleges ital készítésének mozzanatait kísérhetjük végig, de Jasper Newton Daniel, vagy ahogy mindenki ismeri, Jack Daniel életéről is megtudhatunk néhány érdekességet. Például, hogy mindössze 25 dollárért vette meg az első lepárló készüléket.

Jack hétéves korában leste el a whiskeyfőzés művészetét egy evangélikus lelkésztől. A sikertörténet akkor kezdődött, amikor a hívők választás elé állították vezetőjüket, aki a papi hivatás mellett döntött, és eladta a lepárlót a 13 éves fiúnak. Mr. Daniel ezután megvásárolta a területet, ahol a ma is alapanyagként használt kristálytiszta barlangi forrásvíz tör fel. Majd bejegyezette a szövetségi kormánynál az első szeszfőzdét. Mára a lepárló területe elérte a 2000 hektárt, ahol többek között kádárüzem és faszénégető is található.

Az elmúlt több mint 140 év alatt mindössze 7 whiskey mestert számláló főzde számos viszontagságot élt át. 1909-ben a szesztilalom miatt leállították a whiskey gyártását. Két évvel később pedig az alapító egy szerencsétlen baleset következtében meghalt vérmérgezésben. Jacket roppant módon felbosszantotta ugyanis, amikor egy alkalommal elfelejtette páncélszekrénye kódját, ezért belerúgott, amelynek következtében eltörte a lábujját, és a kialakuló fertőzést nem tudták megállítani. Művét unokaöccsére, Lem Moltlow-ra hagyta, aki a szesztilalom 1933-as feloldásáig szamarakkal és palackozott forrásvízzel kereskedett. A szeszfőzde a Motlow család kezében volt mindaddig, míg el nem adták a jelenlegi tulajdonosnak, a Brown-Forman vállalatnak, akik azóta is nagy becsben őrzik Jack hagyatékát.

Ha személyesen is szeretnénk részesei lenni a legendának, Lynchburgben megismerhetjük a whiskey készítés rejtelmeit. Egy ingyenes túra első lépéseként megnézhetjük, hogyan égetik a juharfát faszénné, amelyen utána az ital minden cseppjét átszűrik. A rajongók a forrásvíz lelőhelyéhez is ellátogathatnak, közvetlenül a barlang mellett pedig megtekinthetik Mr. Daniel eredeti irodáját, amely mind a mai napig a lepárló irányításának központja. Bár a híres whiskey mester már jó ideje eltávozott, örökségét még mindig figyelemmel kíséri: a szeszfőzde fölé magasodó sziklán ugyanis kőből készült szobra őrködik a minőség felett.


 

Új kampánnyal nyitja meg a buliszezont a Jägermeister
Idén nyáron egyre többször hangzik majd el: Benne vagy?

Vadiúj koncepció és a nagy kérdés: Benne vagy? A Jägermeister legújabb reklámfilmje szerint egy jó sztori kedvéért fejjel lefelé vágunk neki a városnak, vadállatokkal zárjuk össze magunkat és még egy fotón is kiabálunk, jóllehet senki sem hall minket.  Hogy a most bemutatásra kerülő új Jägermeister reklámfilm mellett milyen további aktivitásokkal tölti meg a márka az „Are you in?” kampányt, a következő hónapokban derül majd ki.

 A Mast-Jägermeister SE és a BOLS Hungary Kft. számára fontos cél volt, hogy a világ első számú keserűlikőr márkája egy kifejezetten Magyarországra gyártott, hazai reklámügynökséggel fejlesztett kampánnyal kezdje a 2014-es buliszezont.  A DDB Reklámügynökség többhónapos munkájának eredménye az a reklámfilm, amelyet a nézők először április 12-én este láthatnak az RTL Klub csatornáján 60 másodperces hosszúságban.

 Az „Are You In?” vagyis a „Benne vagy?” névre keresztelt kampánnyal a Jägermeister népszerűségét szeretnék növelni a nagyvárosi  fiatalok körében. A legfontosabb, amit a márka meg akart mutatni magáról, hogy mennyire megérti az éjszakának nekivágó baráti társaságok világát, az őket  összekötő érzést, a nagyvárosi kalandvágyat.  Azokat a pillanatokat, amelyeket leginkább a barátaival élvez az ember. Lehetnek ezek spontán kialakult helyzetek, vagy közösen eltervezett éjszakai kalandok, a lényeg az, hogy együtt csináljuk és együtt ünnepeljük  meg a barátainkkal és egy pohár Jägermeisterrel.

A film készítését a szokásosnál hosszabb kreatív fejlesztés előzte meg. Három hónapon át készítették elő és véglegesítették a filmet. “Ehhez a történetmeséléshez tökéletesen illettek a lassított képek és a felvállaltan lassabb tempójú zene. Így az éjszakai élet minden részlete felnagyítódott. Fontossá tettük azokat a pillanatokat, amelyek meghatároznak egy igazán emlékezetes estét. A főszereplőinkkel hatalmas szerencsénk volt, még hajnal négykor is úgy ugráltak a vízbe, mintha tényleg egy partin lennének. Ehhez persze a rendezők és a stáb lelkesedése és fáradhatatlansága is nagy segítség volt.” – mesél a forgatás részleteiről Tordai Péter kreatív igazgató. –  “A rendező az olasz Tommaso Berté és Paolo Borgato rendezőpáros volt, operatőrük pedig Pohárnok Gergő. Szakmai tudásukkal és kreativitásukkal nagyban hozzájárultak, hogy a Jägermeister számára itthon is valóban ikonikus reklámfilm készüljön.”

 A Jägermeister szándéka, hogy a „Benne vagy?” kérdés minél többször hangozzon el baráti társaságokban. Önmagunk igazán baráti társaságunkban lehetünk. Egy pörgős estére a városban pedig nem lehet nemet mondani. Ebben benne kell lenni!


 

Kékfrankos MOST!

Idén áprilisban először indul tematikus hónap  hazánk legelterjedtebb kékszőlő-fajtája, a kékfrankos jegyében. A Kékfrankos MOST!, egész hónapig tartó programsorozat, amelynek keretében szerte az országban borkóstolókat, borvacsorákat tartanak majd, figyelmet szentelve e sokszínű szőlőfajtának. A legtöbb kékfrankost felvonultató kóstolóra aBoscolo Budapestben kerül sor április 30-án, a négynapos pihenést megelőzően.

A Kékfrankos MOST! programsorozatot a Winelovers csoport szervezi, amely már olyan rendezvényeket tudhat maga mögött, mint az Olaszrizling Október és a kilencedik Magyar Borok Bálja. A Kékfrankos MOST! tavaszi eseményeit ősszel az Olaszrizling Október második kiadása, valamint novemberben az első ízben megrendezett Bordó Blendköveti majd.

A Boscolo Budapest termeiben lezajló Nagy Kékfrankos Kóstoló egy egész napos, kékfrankosra épülő program. A nap legfontosabb eseményének az a sétáló kóstoló számít, amely 14-22 h között rendeznek meg. Erre a hazai borászokon túl osztrák vendégeket is várnak. Azok számára, akik alaposabban is szeretnének elmélyülni a szőlőfajtában, ültetett mesterkurzusokkal készülnek, amelyeket hazai és külföldi szakértők vezetnek.

A Kékfrankos MOST! tematikus hónapról tájékozódhat a program weboldalán: www.kekfrankosmost.hu.


 

Újjászületik a legendás Szimpla

Január 11-én este hivatalosan is újranyit a 2001 óta működő Kertész utcai régi kis Szimpla, ami annak idején egy egész generáció kedvét hozta meg a kultúrával elegyített kocsmázáshoz, és melyből az azóta Budapest egyik fő turisztikai attrakciójává lett romkocsma-kultúra is kinőtt.

Azóta Budapest belecsapott a gasztro-  és a sörforradalomba, a Szimpla az új trendek élére állva, a Főzdefeszttel összefogva exportálta a magyar sörforradalmat Berlinbe Braufest Berlin néven. A Braufest tapasztalatait, a magyar és a német kapcsolatokat összefogva szombaton, január 11-én megnyitják a Szimpla Berlin Craft Beer Bart a régi Szimpla helyén, a Kertész utca 48. szám alatt.

A tulajdonosok szándéka szerint a Szimpla Berlin Craft Beer Bar olyan kis söröző lesz, mely egyesíti magában a Szimpla emberközeli pesti hangulatát és a nemzetközi sörgasztronómia intellektuális izgalmait.


 

Először női győztes az Év Bortermelője versenyen

A Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője 2013” cím nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért adományozható. Ez tehát a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés.

A díjért versengők közül, a jelölés során az öt legtöbb szavazatot kapott borász (ABC sorrendben): Bolyki János – Egri borvidék, Borbély Tamás – Badacsonyi borvidék, Dúzsi Tamás – Szekszárdi borvidék, Gálné Dignisz Éva – Kiskunsági borvidék, Heimann Zoltán– Szekszárdi borvidék. 

A 2013. Év Bortermelője díj nyertese: Gálné Dignisz Éva. 

Mindenekelőtt le kell szögezni valamit. Sajnos hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy hazánk nem csak a drága, felső kategóriás, elegáns „ünnepi” boroknak a szülőföldje, hiszen nemzetközi mércével is mérve kiváló, zamatos, nagyszerűen egyszerű, hétköznapi, megfizethető borokat is terem.  Alföldön megfelelő minőségű szőlőt termeszteni nagyobb feladat, mint sokan gondolnák, hiszen ezen a borvidéken a talaj adottságai miatt sokkal nehezebb tartalmas, értékes, igazán jó borokat készíteni. Éppen ezért hatalmas eredmény, hogy idén egy kunsági borász, és a díj történetében először egy hölgy nyerte el a méltó kitüntetést.

Egykor a Kertészeti Egyetemen diplomázott a szigetcsépi borász hölgy, akivel édesapja szerettette meg a szőlőművelés, borkészítés mesterségét, akitől a szakma iránti alázatot és precizitást is megtanulta. Dolgozott a Pest megyei Pincegazdaságnál, a Kertészeti Egyetemi Tangazdaságban, mint főborász. 13 éve szőlész férjével együtt építgetik egyre sikeresebb és ismertebb 76 hektáros családi vállalkozásukat. Boraival sorra söprik be a szebbnél szebb díjakat, elismeréseket nemcsak hazai, de nemzetközi borversenyeken is. 

 


 

Olaszrizling Október

Októberben az olaszrizlingé lesz a főszerep, ugyanis egyhónapos programsorozat indul, amelynek keretében az ország számtalan pontján nyílik majd lehetőség a fajta boraiban való alaposabb elmélyülésre.Az olaszrizling a legnagyobb területen termesztett fehér szőlő hazánkban. Egyik legfontosabb terroirfajtánk, amely szinte mindenhol előfordul Magyarországon. Az olaszrizlingnek nagyon sok arca van, a könnyed, gyümölcsös tételektől egészen a nagy potenciállal rendelkező, összetett, hordós érlelésű borokig. Célunk, hogy megmutassuk: az olaszrizling nemcsak a mindennapok bora.

Az Olaszrizling Október egy egész hónapon át tartó programsorozat, amelyben mesterkurzusok, zártkörű szakmai vakkóstoló is lesz, amelyen legalább 100 olaszrizlinget bírálnak majd neves szakemberek. Emellett egy fogyasztói kóstolót és egy borbulit is szerveznek a nagyközönségnek.  Idáig 57 borász igazolta vissza kiállítói szándékát, továbbá 37 borbár, borszaküzlet, kereskedés, étterem, hotel vagy boriskola jelezte, hogy részt vesznek a programban. Utóbbiak önálló, olaszrizlinggel foglalkozó eseményt vagy programot szerveznek október 1. és 31. között. A borászok, borkereskedések például a fajta ajánlásával, tematikus kóstolók rendezésével, kedvezőbb vásárlási lehetőségek nyújtásával járulnak hozzá a kezdeményezéshez. A vendéglátóhelyek (éttermek, bárok, hotelek) szintén ajánlhatják a fajtából készült borokat; az a célunk, hogy lehetőség szerint ne csak üveggel, hanem pohárra is lehessen kapni olaszrizlinget minél több helyen. 

A programsorozat legnagyobb szabású eseménye a Nagy Olaszrizling Kóstoló, amelyre október 19-én, a Gerbaud-házban kerül sor. Erre a jegy 7900 Ft-ba kerül, elővételben 6900. A részletes programokat, a meterkurzusok témáit és előadóit l. a http://www.olaszrizlingoktober.hu honlapon.


 

Tequila kisokos
5 érdekesség a mexikóiak nemzeti italáról

Só, citrom, shot – esetenként narancs, fahéj, shot. Ezt a folyamatot követik legtöbben, amikor tequilat isznak. Sokan választják különböző koktélok formájában, a szakértők szerint azonban legjobb tisztán fogyasztani. Önmagában vagy keverve, mindesetre tény, hogy a tequila a világ szinte minden pontján egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Annak ellenére is, hogy méltatlanul keveset tudunk róla. A lemaradást pótolva, következzen néhány érdekesség a mexikóiak kedvenc italáról!

1.     Az igazi tequila

Nem is gondolnánk, mennyi szabálya van a minőségi tequila gyártásának. A legfontosabb ezek közül az, hogy csak a Mexikóban gyártott ital nevezhető ténylegesen tequilának. A mexikói Jalisco-ban létezik is egy település, amely nevét a kék agavéról kapta.

2.     A rejtélyes kék agavé

A legtöbb szeszesitallal ellentétben, a tequila minősége nem a hordótól függ, hanem különleges alkotóelemétől, a kék agavétól. Ez a növény nagyjából 8 év alatt fejlődik ki teljesen, súlya meghaladhatja a 45 kilogrammot is. Az igazi tequila ismérve, hogy legalább 51% kék agavét tartalmaz, de létezik 100%-os változata is, ilyen például a hazánkban oly népszerű el Jimador tequila.

3.     Egy nap, ami csak a tequiláról szól

A sok ünnepnap közé igenis befér egy Nemzetközi Tequila nap! Az Egyesült Államokban és Mexikóban már idén is megünnepelték ezt a különleges italt, július 24-én. Elképzelhető, hogy 2014-ben hazánkban is koccintanak majd erre a napra a mexikóiak kedvenc 100% agavéból készült tequilájával.

4.     A legdrágább tequila

Nemcsak a minőségi borok ára szökhet az egekbe. A Guiness Rekordok Könyve szerint, a legdrágábban értékesített tequilát 2006-ban egy magángyűjtő szerezte meg pontosan 225.000 dollárért (azaz több mint 51 millió forintért).

 5.     Margaritát mindenkinek!

Az egyik legnépszerűbb tequila alapú koktél a Margarita, amelyet állítólag egy színésznőről neveztek el, valamikor az 1950-es évek környékén. Úgy tűnik Las Vegasban rajonganak ezért a koktélért, itt készítették el ugyanis a világ legnagyobb Margaritáját, amely 8500 gallon, vagyis 32.000 literes volt.


 

Saját kézműves bor a Sofitelben

A Sofitel Budapest Chain Bridge Szentesi József borász segítségével saját bort készített, de nem is akárhogyan! Saját csapatot alapítva saját kezűleg hétről-hétre vett részt a szőlészet mindennapjaiban, hogy végül egy olyan bor készülhessen, melyet valóban a hotel saját borának hívhatnak. A Sofitel kézműves fehérborát 2013. május 27-én varázslatos party keretein belül mutatták be. .

Ismét valami egyedülállót készített a Sofitel Budapest Chain Bridge szálloda, hiszen a tavalyi Live The Fragrance elnevezésű program után, ahol a szálloda saját szedres illata ispirált ételeket és szederkertet mutatták be, idén egy újabb izgalmas projektbe vágtak bele a hotel dolgozói, mely egy új csapat, a Vineyard Sofitel Team megalakulását jelentette. A magyarra fordítva csak Szőlőskert Csapatnak nevezett formáció igen komoly elhatározásra szánta el magát, hiszen egy igazi kézműves bor elkészítését tűzte ki célul.  A lelkes borkedvelők azonban nem csak a borkészítés végső fázisában vettek részt, hanem a bortermelés egész éves folyamatában dolgoztak a szőlőtőkék mellett. Ez a lelkes kis csapat egész évben együtt dolgozott Szentesi József neves borásszal, akik saját tudását adva és a csapat lelkesedését felhasználva igazán kiváló bort készített. A küldetés célja az volt, hogy valóban saját bort szolgálhassanak fel a szálloda éttermében, a Paris Budapest étteremben, melyről úgy tudjanak mesélni a bort kedvelő vendégeknek, mint saját gyermekükről, akinek a fogantatásánál és születésénél is jelen voltak.

A borász előzetes kiválasztásánál fontos szerepet játszott az, hogy ugyanazokat az értékeket képviselje, mint a szálloda maga. Szentesi József életében is központi szerepet játszik a környezetvédelem, hiszen a természet szabályait mindig szem előtt tartja munkája során. Hitvallása, hogy a jó bor nem a pincében, hanem a szőlőhegyen fogan és születik, így elengedhetetlen, hogy a termelésnek ezen szakaszát „zöld” elvek alapján végezze el. Kézműves borai ettől válnak tökéletesen harmonikussá, melyek ízvilágában koncentrált és erős aromákat találhatunk.  Leghíresebb bora a Szentesi Kadarka, mely a Magyarországon gyakori kék szőlőfajtából, a kadarkából készül. Erre a fajta borra jellemző, hogy kiemelkedően fűszeres zamatú. Szentesi József szőlőtermelő dombjai az Etyek-Buda vidéken találhatók, ezen belül is Nadapon, Sukorón, Pázmándon és a Velencei-tó mellett, pincéit pedig Budapesten látogathatjuk.  A végül elnyert tökéletes aroma titka, hogy Szentesi József régi növényeket olt be, mely beoltott fajtákat úgy választja ki, hogy folyamatosan tanulmányozza a régi könyveket és bújja az archívumokat, míg mellette folyamatosan új palántákat is ültet. 

A fehérbor tiszteletére rendezett party során, a gyümölcsös zamatú Ries-Link mellé a legkitűnőbb kísérőnek a francia sajtok, sonkák, kenyérkülönlegességek és természetesen az elengedhetetlen francia chansonok párosultak. Eme bor kóstolgatása, ízlelése sok kiváltságos vendéget inspirált a borosüveg-design versenyben való indulásra, melynek nyertese másodmagával Párizsban tölthet egy hétvégét, valamint saját alkotását visszontláthatja a következő Sofitel kézműves bor címkéjén. A most elkészült Ries-Linket (54% Riesling, 33% Zengő, 13% zöld veltelini)  ezentúl a Paris Budapest étterembe betérő vendégek is megízlelhetik. 


 

Visszaköltözik a belvárosba a Budapesti Pálinkafesztivál

Visszaköltözik a belvárosba a Budapesti Pálinkafesztivál

2013 a meggy éve lesz a Budapesti Pálinkafesztiválon, amelyen a hamisítatlan magyar gyümölcsből készült pálinkák és a meggyes ételkülönlegességek kapják a kiemelt szerepet. Május 16. és 19. között ismét a belvárosban, az  nyitja meg kapuit a tavaszi, gasztronómiai rendezvény, közel négyszáz párlattal, huszonöt kiállítóval és az Év pálinkájával. Az elmúlt évek nagy kedvencét, Magyarország pálinkafőzőinek közös blendjét először a Budapesti Pálinkafesztiválon kóstolhatja meg a közönség.

Folytatódik a Budapesti Pálinkafesztivál népszerű tematikus sorozata és a hagyományt öregbítve, a szilva és a barack utánidén a meggy kapja a kitüntetett szerepet a rendezvényen. A csonthéjas gyümölcs igazi hungarikumnak számít, amelynek jónéhány változatát csak Magyarországon nemesítették, így a fürtöst- és a cigánymeggyet. A fajtákból készült egyedi párlatokat május 16 és 19 között kóstolhatják meg a látogatók az Erzsébet tér parkjában, ahol, mint minden évben, díszdobozba kerül Magyarország pálinkafőzdéinek közös „munkája”, a legnemesebb meggypárlatokból házasított Év pálinkája.

De további újdonságokat is tartogat a rendezvény. A Rézangyal egyedi blendelő kurzussal várja a látogatókat május 16 és 19 között. A lelkes jelentkezők négyféle párlatból készíthetik el egyedi, házasított pálinkájukat, amelynek maguk állíthatják be az illatát, ízét és alkoholfokát. Az újdonsült „mesterek” 2,5 dl-es kiszerelésű, saját címkével és névvel ellátott palackban vihetik haza egyedi párlatukat. Az igazi ínyencek pedig kipróbálhatják mi születik a zöldségpárlatok és a prémium kézműves bonbonok találkozásából. A Lady Levender Csokoládé Manufaktúra tulajdonosa ugyanis különleges bonbonjaiba Brill pálinkákatés zöldségpárlatokat tölt.„Törekszem meghökkentő, újszerű, vagány ízeket kikísérletezni. Ilyen lesz például a medvehagymapárlattal töltött bonbon” – mondta Gulyás Gyöngyvér a Manufaktúra tulajdonosa

bővebben >
 


oldalak:  1  2  3  4  5   

 
 Összesen cikk található ebben a rovatban


  Rólunk Kapcsolat