napja 
 

Testes borok őszre (Gasztronómia - Ivás)
Testes borok őszre

Karakteres ízek, intenzívebb aromák, teltebb vörös- és fehérborok a könnyű, reduktívak helyett. Visszatérnek a szezon testesebb kedvencei, és a pezsgők is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. A MOM Park Bortársaság boltvezetője elárulta, mire számíthatnak a vásárlók a következő hónapokban. Az őszi szezonban előtérbe kerülnek a borszaküzletekben a karakteresebb, általában hordós érlelésű borok. Jellemzően komplexebbek és teltebbek, mint tartályos társaik, mivel az érlelés közben a hordó dongáin keresztül levegővel is érintkeznek és akár palackban is kerekednek néhány hónapot. Ezek az italok a hordó pörkölésétől függően különböző aromákat kaphatnak, például a fehérek jellemzően marcipán, szegfűszeg és fahéj ízeket vehetnek át, míg a vörösek főként kávé, kakaó és karamell aromával gazdagodhatnak.

„Az őszi választék mellett, érdemes figyelembe venni, hogy milyen alkalomhoz vásárolunk bort. Egy kiadós vacsora lezárása egy testesebb vörösbor, egy könnyed baráti beszélgetés mellé pedig a gyümölcsös, száraz fehérbor az ideális. Az ünnepi alkalmakra mindig remekül passzol egy fűszeres, késői szüretelésű desszertbor” –mondta Koczka Júlia, a bortársaság boltvezetője.

A minőségi borok mellett a pezsgők is egyre népszerűbbek, ami a borászatok kínálatában is érezhető változást hozott. „A pezsgő eddig ünnepi italnak számított, de kezd elterjedni hétköznapi fogyasztása is, így a magyar borászok ennek a megváltozott igénynek is szeretnének megfelelni. A bortól eltérően a pezsgőt kétszer erjesztik, hogy megfelelő mennyiségű széndioxid keletkezzen, majd egy úgynevezett „expedíciós” likőrt adnak az italhoz. Ez a likőr a pezsgőházak legféltettebb titka, összetevői titkosak és nagyban befolyásolják, hogy száraz vagy édes pezsgő lesz-e a végeredmény” – mesélte a szakértő.

Az idei termést tekintve már most bizakodóak a borászok. Az egy hónapja tartó szüret eddig azt mutatja, hogy a sok napsütés hatására a mennyiség és a minőség is jobb lesz, mint az előző évben. Így a 2015-ös évjáratban lágyabb savú és határozottabb aromatikájú borok várhatók. Ezek kóstolására még egy kicsit várnunk kell, de addigi is érdemes egy-egy 2013-as vörösbort vagy egy különleges pezsgőt kipróbálni a borászatok kínálatából. 

 
<<< visszalépés
Jelenleg 3 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat