.: Dolcsevita.hu :.


 
napja 
 
oldalak:  1  2  3  4  5   ...  9  10  11  12  13   

 
Bécsben idén is lesz karácsonyi vásár

Bécsben idén is lesz karácsonyi vásár

Idén is megrendezik a hagyományos karácsonyi vásárokat Bécsben az előírt egészségügyi szabályok betartása mellett. A Városháza előtti téren felépül majd a Jégálom korcsolyapálya kisebb verziója is, a szabadtéri szilveszteri ünnepség viszont elmarad.

Elfogadta a város a Bécsi Gazdasági Kamara koronavírus elleni védekezésről szóló javaslatait, így idén is megrendezésre kerülhetnek a hagyományos karácsonyi vásárok az osztrák fővárosban. Az egyes vásárok méretétől és elhelyezkedésétől függően különböző egészségügyi szabályokat kell majd betartani. A maszk viselése az étkezéseken kívül mindenhol kötelező lesz, eladóknak és látogatóknak egyaránt. Egyirányú forgalmi rend kerül kialakításra, illetve ahol szükséges, korlátozzák a látogatók számát is.

Idén is megrendezik tehát a Bécsi Városháza, a Rathausplatz előtt található karácsonyi vásárt, a tér másik felén pedig megszokott módon helyet kap a Karácsonyi Álom, a Wiener Weihnachtstraum, ahol egy igazi téli mesevilágot csodálhatnak meg az arra látogatók. Természetesen újra itt lesz a kétszáz vörös szívvel feldíszített fa, a Herzelbaum is. Ha minden a tervek szerint halad, lehetőség lesz a Bécsi Jégálomban is korcsolyázni, igaz, a jégpálya a megszokott nagysága helyett most csak 3.000 négyzetméteren várja a mozogni vágyókat. Már kidolgozták a terveket ahhoz is, hogyan nyithat ki biztonságosan jövő év elején a kétszintes Jégálom, ami a világ legnagyobb szabadtéri műjégpályáinak egyike. Dátum is van már, 2021-ben január 20. és február 28. között lesz lehetőség a szabad jégen suhanni.

A járvány miatt idén elmarad viszont a tavaly harmincéves születésnapját ünneplő Bécsi Szilveszteri Ösvény, ami az év utolsó napján tartott hatalmas kültéri ünnepség. A városvezetés azért döntött így, mert a szakértők nem találtak olyan megoldást, amivel biztonságosan meg tudták volna rendezni az 50.000 négyzetméteren tartandó mulatságot. A jövő évi menet egyelőre nincs veszélyben.


 

Vörös pandák világnapja
Az óriáspandáknál is fenyegetettebbek

Vörös pandák világnapja

Szeptember harmadik szombatja a vörös pandák világnapja. Bár a legtöbben panda név alatt inkább a fekete-fehér óriáspandát ismerik, a kis panda, illetve vörös macskamedve néven is emlegetett állatfaj legalább annyira érdekes, ráadásul veszélyeztetettségének mértéke valójában még az óriáspandáét is meghaladja. A Budapesti Állatkertben harminc éve foglalkoznak a fajjal, és számos alkalommal sikerült szaporítani is őket.

A Red Panda Network kezdeményezésére 2010 óta minden év szeptemberének harmadik szombatján tartják a vörös pandák világnapját, illetve – szó szerinti fordításban – a nemzetközi vörös panda napot.

A vörös panda elnevezés persze némileg magyarázatra szorul, hiszen a panda szóval a legtöbb ember a fekete-fehér óriáspandát, másik nevén bambuszmedvét kapcsolja össze, és sokan nem is tudnak arról, hogy a panda név egy másik állatfajra is utal. Ez utóbbi fajt szokták a vörös panda, kis panda, illetve vörös macskamedve néven emlegetni.

Cuki és fenyegetett

A kis pandák azért is érdemesek a nagyközönség figyelmére, mert veszélyeztetett állatoknak számítanak. Az óriáspandák fenyegetettségéről már mindenki hallott, de azt kevesen tudják, hogy a vörös pandák veszélyeztetettségének mértéke az óriáspandákét is meghaladja. A Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) vörös listáján, ahol a különféle fenyegetett fajok veszélyeztetettségének mértékét egy fokozati skálával fejezik ki, a kis panda eggyel fenyegetettebb besorolást kapott, mint az óriáspanda.

A vörös pandák vadonbeli állománya sajnos folyamatosan csökken. Fenyegetettségét elsősorban a természetes élőhelyek zsugorodása és feldarabolódása, az orvvadászat és az illegális kereskedelem, az élőhelyét érintő útépítések, illetve más, emberi eredetű hatások okozzák

Kis pandák Budapesten

A Fővárosi Állat- és Növénykertben már csaknem harminc éve, 1990 decembere óta foglalkoznak vörös macskamedvékkel. Azóta több alkalommal szaporítani is sikerült őket, az első budapesti születésű vörös pandák 1992 nyarán jöttek a világra.

A városligeti intézmény közönsége jelenleg két kis pandát láthat a Nagyszikla oldalában lévő kifutóban. Auróra, a tízesztendős nőstény – akinek korábban már kölyke is született Budapesten – néhány hónapja kapott maga mellé egy fiatal hímet Bendegúz személyében. Az állatok összeszoktatása jól halad, amiről az Állatkert augusztusban egy kisfilmet is közzétett a közösségi médiában (https://zoobudapest.com/ezt-latnod-kell/hirek/kisfilmen-a-kis-pandak). A szakemberek abban bíznak, hogy Auróra és Bendegúz frigyéből idővel utódok is születnek.

A pandák életmódjáról a "bővebben" szóra kattintva olvashat.

bővebben >
 


Mégsem a Titanic volt kora legnagyobb luxushajója?

A Titanic nevét mindenki ismeri, de kevesebben tudják, hogy két másik, szinte teljesen azonos hajó is épült a múlt század elején. Sorsuk nem kevésbé érdekes: a Britannic az I. világháborúban elsüllyesztett legnagyobb hajóként került a történelemkönyvekbe, az Olympic viszont éppen elsüllyeszthetetlenségével vált legendássá, sőt maga süllyesztett el egy német tengeralattjárót. Míg cikkünk a testvérhajók sorsát tekinti át, a HISTORY a Titanic rejtélyeiről mutat be dokumentumfilmet.

bővebben >
 


Párt kapott a vörös panda

Új kis panda hím érkezett a Budapesti Állatkertbe, szombat óta pedig már a Lepkekert is látogatható. Közben rengeteg kisállatot, kölyköt és fiókát is láthat a közönség, sőt néhány új, eddig be nem mutatott állat, például Parma-kenguru és aranyszőrű takin is érkezett a közelmúltban.

bővebben >
 


Gyermeknapi tevecsikó a Budapesti Állatkertben

Péntek hajnalban tevecsikó született a Budapesti Állatkertben. Az időzítés nem is lehetett volna jobb, két nappal a nemzetközi gyermeknap előtt. A jövevény kislánynak bizonyult, nevet azonban majd csak néhány nap múlva fog kapni

bővebben >
 


ZÉTA trilógiája
Interjú Zmeskál Zoltán Tamással

Zmeskál Zoltán Tamás a Tolna Megyei Népújságnál 1989-ben kezdte meg újságírói pályafutását, majd 1990-ben Budapesten folytatta a Reform magazinnál. Több ezer cikke után három kötetet jelentetett meg 2014-ben Mentősregény, Tárgyalóteremben és Kékfénnyel vagy anélkül címmel.

bővebben >
 


Az Osztrák Kulturális Fórum digitális programajánlata

Az Osztrák Kulturális Fórum digitális programajánlata

A művészeket különösen érintik ennek a kihívásokkal teli időszaknak a következményei, ezért az Osztrák Kulturális Fórum úgy döntött, hogy a lehető legtöbb rendezvényt online kínálja. Ily módon szeretnének hozzájárulni a művészek és a kulturális dolgozók támogatásához is.

Azt kérik: "Kövessenek minket továbbra is Facebookon, Instagramon, Twitteren, valamint figyeljék YouTube csatornánkat is, hiszen minden héten töltünk majd fel videókat osztrák művészek koncertjeiről, felolvasásairól. E felületeken tájékoztatjuk majd Önöket az osztrák kulturális intézmények online ajánlatairól is, hogy tovább élvezhessék az osztrák kultúrát."

A következő eseményeikre kerül sor a közeljövőben a virtuális világban:

(a részletekért kattintson a "bővebben" szóra)

bővebben >
 


Virtuális látogatás Bécsben

A digitális technológiának köszönhetően a vesztegzár ideje alatt sem kell nélkülöznünk a kultúrát, csak egy kicsit máshogy kell csinálni. Habár most egy ideig nem láthatjuk élőben a világhíres bécsi tárlatokat, és nem hallgathatunk koncerteket a „zene fővárosában”, számtalan mód akad, hogy mégis élvezhessük ezeket – és még csak a négy fal közül sem kell kimozdulnunk.

bővebben >
 


Cirkusz online - rendkívüli előadás

Fővárosi Nagycirkusz tájékoztatja kedves nézőit, hogy a hatályos jogszabályok értelmében a 100 főt meghaladó rendezvények tiltása miatt Fővárosi Nagycirkusz előadásai határozatlan ideig szünetelnek {41/2020. (III. 11.) kormányrendelet}. Az előadásokra megvásárolt jegyek visszaválthatóak. A jegyeket legkésőbb 2020. március 30-áig váltjuk vissza a vásárlásnak megfelelő módon. Az online megvásárolt jegyeket a jegy.hu oldalon, a pénztárban megvásárolt jegyeket a Fővárosi Nagycirkusz pénztárában váltjuk vissza pénztári nyitva tartási időben.

A koronavírus-járvány miatt a műsorait szüneteltető Fővárosi Nagycirkusz egy rendkívüli előadással kedveskedik a cirkuszművészet szerelmeseinek. A "Fesztivál+ Varázslatos Győztesek" című és  március közepéig meghirdetett programját március 15 - én 15:00 órától a korlátozások figyelembe vételével megtartja és a Nagycirkusz facebook oldalán élőben közvetíti.
 
Ezt követően a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ hétről - hétre - a fenti facebook felületen - izgalmas (kulisszatitkokkal, riportokkal és érdekességekkel gazdagított) online tudósításokkal, valamint a Fővárosi Nagycirkusz korábbi, rögzített műsorainak levetítésével jelentkezik.
 
Az adások konkrét időpontját és tartalmát a Fővárosi Nagycirkusz különböző felületein (weboldal, facebook stb.) lehet figyelemmel kísérni. 

 

A zseniális ponyvaregényíró, Rejtő Jenő megidézése

THURÓCZY GERGELY a Petőfi Irodalmi Múzeum irodalmi muzeológusa, tudományos főmunkatársa, egy 500 oldalas Rejtő Jenőről szóló könyv szerkesztője és írója. Rendszeresen tart előadásokat Rejtő Jenő életéről és munkásságáról a fővárosban és vidéken.

bővebben >
 


Huszáros hétvége a Skanzenben
2020. március 14-15.

Petőfi Sándor népmesei hőse, János vitéz alakja elevenedik meg a Skanzenben március 14-15-én.

bővebben >
 


Egy leendő világörökségi helyszínre szabadították rá a graffitist a helyiek

Korunk egyik legrejtélyesebb művésze azért járja a világot, és helyezi el a „Space Invader” videojáték pixeleire emlékeztető csempékből felépülő alkotásait a köztereken, hogy megszabadítsa a művészetet a múzeumok béklyóitól. 

bővebben >
 


Megnyílt a Tutanhamon rejtélye és kincsei kiállítás

November 8-án megnyílt a kiállítás, ahol a látogató pont úgy érezheti magát, mint Howard Carter felfedező 98 éve, amikor megpillantotta egy pislákoló gyertya fényénél Tutanhamon sírkamráját. A csütörtöki megnyitón a résztvevőket az est háziasszonya Epres Panni köszöntötte, az egyik díszvendég, Tatár Csilla pedig elárulta, hogy rajong az egyiptomi fáraók koráért.

bővebben >
 


Megérkeztek az ősz legjobban várt könyvei
Lélekmelengető novellákkal debütál az egykori tévés Palotás Petra

Remek hír az irodalom kedvelőinek, hogy idén ősszel is sokszínű és figyelemfelkeltő újdonságok érkeznek a boltok polcaira. A kínálatból a történelmet kedvelők, a novellák szerelmesei, de akár a bűnügyek rajongói is találnak kedvükre valót – derült ki az Álomgyár Kiadó pénteken tartott könyvbemutatóján, ahol öt szerző legfrissebb munkái mutatkoztak be.

bővebben >
 


Világszínvonalú megoldásokkal készül a Pannon Park

Egyre jobban érdeklődik a nagyközönség az Állatkert egyedülálló új bemutató komplexuma, a Pannon Park építése iránt. Jövő tavasszal az építészeti, gépészeti munkák zöme elkészül, és az üzempróbát követően növények betelepítését is megkezdhetik. Az állatok beköltöztetése 2021-ben következik, és még abban az esztendőben, tehát várhatóan két év múlva a nagyközönség is birtokba veheti a minden szempontból világszínvonalú új létesítményt.

bővebben >
 


Hajós András zenés stand upjával indul a MagNet Ház új évada

2019. szeptember 7-én kitárja kapuit a budapesti MagNet Közösségi Ház, hogy ízelítőt adjon látogatóinak a közösségi tér izgalmas programjaiból. A nap folyamán színes és változatos kínálattal, ingyenes eseményekkel, gyerekprogramokkal, önismereti workshopokkal, előadásokkal és hangfürdővel várják az érdeklődőket. A programkavalkádot Hajós András zenés stand-upja és a Cimbaliband koncertje zárja.

bővebben >
 


Színes művészeti programokkal indítja az őszt a Hadik Kávéház

Az időjárás ugyan még a nyári napokat idézi, beköszöntött az ősz, ezzel együtt pedig a Hadik és Szatyor művészeti programjai is elindulnak a nyári szünet után.

bővebben >
 


Hagyományaink vendégségben

Szeptember elején ismét a tájházaké a Skanzen! Az ország legkülönbözőbb pontjairól érkező vidéki tájházakat látjuk vendégül, hogy ők is vendégül láthassák a látogatókat szeptember első szombatján a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. A Hagyományaink vendégségben rendezvényen több tucatnyi tájház és megannyi közösség mutatkozik be a múzeum portáin és a színpadon.

A Skanzen Élet a fronton túl tematikus évéhez kapcsolódva az adott település első világháborús emlékeit mutatják be meghívott tájházaink. A programban szerepelnek I. világháborús kiállítások, megismerhetjük az akkori viseletet és öltözködést, megkóstolhatjuk, milyenek voltak a „szükségételek” az éhínség idején, de készíthetünk katonai kitűzőt, regrutaszalagot, pénznyakéket és dísztányért is háborús minták felhasználásával. A színpadi programban világháborús katonadalokat és verbunkokat láthatnak és Tájházaink I. világháborús emlékei címmel előadásokat hallgathatnak az érdeklődők.


bővebben >
 


Király Tamás. Out of the Box
Ludwig Múzeum 2019 július 12. - szeptember 15.

Király Tamás (1952–2013) kiállítása egy olyan művész első nagyszabású retrospektív bemutatója Magyarországon, akinek tevékenysége ellenáll a hagyományos műfaji, illetve irányzatok szerinti besorolásnak. Mindenekelőtt persze az öltözködéshez, a divathoz kapcsolódnak a munkái, de Király felfogásában az öltözködés határterület: a divat, a film, a színház, a performansz és a képzőművészet találkozási pontja. Ruhái egyszerre jelmezek, mobil szobrok, futurisztikus transzformációk, a saját korát megelőző művész jövőbe látó kreációi.

bővebben >
 


Bohém Légyott - Bor-Tánc Telihold
Egy különleges este a Szent György-hegyen, a Gilvesy Pincészetnél

A Bohém Légyott Fesztivált 2014 óta minden évben megrendezik. A Gilvesy Pincészetnél megrendezett mini fesztivál a kezdetektől telt házzal fut. A gyönyörű helyszín mellett a borok, a minden évben változó gasztronómiai partner által szolgáltatott ételek, a zene és a gyönyörű kilátás teszik különlegessé az estét.

bővebben >
 


oldalak:  1  2  3  4  5   ...  9  10  11  12  13   

 
 Összesen cikk található ebben a rovatban


  Rólunk Kapcsolat