.: Dolcsevita.hu :.


 
napja 
 
oldalak:  1  2  3  4   

 
Inzulin nélkül nincs élet

Idén 100 éves az inzulin. Ez alkalomból az Egy Csepp Figyelem Alapítvány online kiállítással készül, mely az inzulin felfedezésétől az első inzulin injekció hazai beadásának legendás történetén át a legújabb tudományos és technikai vívmányokig a 100 év legérdekesebb pillanatait eleveníti fel.  A szervezet sajtótájékoztatóján elhangzott az is, hogy egy májusban elfogadott törvény értelmében speciális képzési program indul a diabéteszes gyermekek intézményi ellátásának javításáért. Az érintett dolgozók felkészítésében az alapítvány szakemberei is részt vesznek. A sajtórendezvényen két születésnapost is köszöntöttek: a 35 éves magyar tulajdonú 77 Elektronika Kft.-t és Szellő István, televíziós műsorvezetőt.

bővebben >
 


Búcsú Norbitól
Az Állatkert öreg tigrise 18 éves volt

El kellett altatni Norbit, a Budapesti Állatkert idős tigrisét, akinek életét a korral járó gyógyíthatatlan betegségek az elmúlt időszakban már nagyon megnehezítették. Norbi 2004 óta élt Budapesten, és összesen öt kölyke született párjától, Nivától.

bővebben >
 


Ritka Betegségek Világnapja: PKU anyagcsere zavar

Február végén volt a Ritka Betegségek Világnapja, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet azokra az egészségügyi problémákra. De a világnap elmúltával sem feledkezhetünk meg ezekről a betegségekről, amelyek kétezerből egy embert érintenek. Ilyen a fenilketonuria nevű anyagcsere-betegség, más néven a PKU. Az érintetteknek egész életükben szigorú diétát kell követniük, különben jelentős romlásnak indulnak szellemi-intellektuális képességeik. Ez az életmód sok lemondással jár, ugyanakkor környezetük támogatásával a PKU-sok is teljes életet élhetnek.

bővebben >
 


Új táv-EKG szolgáltatás veszélyeztetett vagy szívbetegségen átesett személyeknek

Otthon használatos EKG berendezések léteznek egy ideje, és EKG-t használnak az egészségügyben a feltételezhető vagy kimutatott szívpanaszokkal élő páciensek elsődleges vizsgálati eszközeként. Azonban otthoni, professzionális minőségű EKG-szolgáltatás magánorvosi felügyelettel eddig Magyarországon még nem működött. A LEEV új magánegészségügyi szolgáltatása növeli az érintettek biztonságérzetét és csökkenti a jelentős pszichikai és lelki terheket.

bővebben >
 


Egy Csepp EgészségFeszt
Online rendezvénysorozat november 9-től 15-ig

A közelgő Diabétesz Világnap alkalmából mától november 15-éig egyedülálló online rendezvénysorozatot szervez az Erős Antónia által létrehozott Egy Csepp Figyelem Alapítvány. Az egycseppegeszsegfeszt.hu weboldalon Egészség - Táplálkozás - Mozgás - Lélek – Tudomány témákban lesznek online programok. Emellett öt délutánon át a MOM Park Bevásárlóközpontban felállított stúdióból élőben jelentkeznek szakemberek és neves műsorvezetők talkshowkkal, tanácsadásokkal, ismeretterjesztő webinárokkal, és az alapítvány munkatársai a járványügyi előírásokat betartva ingyenes szűréseket végeznek. A Kék Kör Túra kezdeményezés pedig arra hív, hogy elsősorban virtuálisan „gyűjtsük” össze az Országos Kékkör távját, a 2550 km-t a diabétesz megelőzéséért! A kék kör az ENSZ és a Nemzetközi Diabétesz Szövetség kezdeményezésére a cukorbetegség egyezményes jelképe.

bővebben >
 


Szeretné megtudni, védett-e a koronavírussal szemben?

A CMC Déli Klinikán zárt rendszerben végzett immunológiai vizsgálatok segítségével számszerűen meghatározható, hogy a vizsgált páciens szervezetében milyen típusú és mennyiségű ellenanyag termelődött az új koronavírus fertőzés ellen. A klinika csatlakozott ahhoz - az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által kezdeményezett - nemzetközi vizsgálati protokollhoz, amely alapján pontosan meg lehet állapítani, hogy az új koronavírussal szemben ki az, aki már védett, illetve ki az, aki fogékony a fertőzésre.

 A részletekről a "bővebben" szóra kattintva olvashat

 
 
 

bővebben >
 


3 ok, amikor mindenképpen ki kell cserélni a mellimplantátumot

Vannak esetek, amikor a lehető leggyorsabban kell kicserélni a szilikon implantátumokat, de a rendszeres vizsgálatok mellett ez minimálisra csökkenthető. Szakértőnk segítségével megmondjuk, melyek azok. Időről-időre felröppennek olyan hírek, mikor „életmentő műtétnek” neveznek egy-egy mellimplantátummal kapcsolatos operációt. Ez a kifejezés azonban gyakran félrevezető. De mi az igazság? Dr. Molnár Istvánnal, a Dr. Rose Budapest Plasztikai Intézet plasztikai sebészével jártuk körül a témát.

bővebben >
 


Koronavírus és cukorbetegség: életmentő tippek és szabályok!

 Az eddigi tapasztalok szerint az életkor és a társuló krónikus betegségek is jelentős szerepet játszanak a koronavírus okozta betegség lefolyásában, és a fokozottan veszélyeztetett csoportok közé tartoznak a cukorbetegek is. Sokakat érintő kérdés ez, hiszen ma Magyarországon közel 800 ezer diagnosztizált diabéteszes él, 2027-re pedig becslések szerint akár minden 10. magyar küzdhet ezzel az anyagcserebetegséggel. Vajon mit tudunk eddig a COVID-19 és a diabétesz kapcsolatáról, és hogyan vészelhetik át a járványidőszakot a cukorbetegek?

bővebben >
 


Allergia, vagy koronavírus?
Ne essünk pánikba!

Köhögés, tüsszentés, nátha – testünk természetes reakciói, főleg a ma már népbetegségnek számító allergia esetében. Az elmúlt időszakban azonban valóságos pánikot okoz, ha valamelyiket a környezetünkben lévőknél, vagy magunkon észleljük. Indulatot vált ki sokakban, ha valaki tüsszent egyet, az orrát fújja, vagy netán még köhög is, valósággal rettegnek, hogy biztos koronavírusa van és fertőz. Pedig kell, hogy tudjuk: ugyan a tünetek sok esetben hasonlóak, de fontos megkülönböztetni, hogy testünk milyen immunválaszt ad és az a különböző polleneknek, vagy a világjárvány vírusának szól. Dr. Várdi Katalin, az InspiroMed Légzésközpont és Alvásklinika tüdőgyógyász főorvosa ezúttal az allergiások részére adott fontos információkat.

bővebben >
 


Nyitva tartó fogászati rendelők
Nyitva tartó fogászati rendelők listája Budapesten és Pest megyében

Március 16-án be kellett zárniuk a magán fogászati rendelőknek, ugyanakkor a SOTE Fogászati Klinikája csak sürgős eseteket lát el, azaz csak fogat húz. A fogfájás azonban nincs tekintettel a járványhelyzetre, nem tudja megvárni  a végét. Mi most összegyűjtöttük a koronavírus-vészhelyzet ideje alatt sürgősségi ellátást nyújtó budapesti és Pest megyei rendelők listáját, hogy segítsük a betegek tájékozódását.

bővebben >
 


Nem Bill Gates áll a koronavírus mögött
Egy biotech kutatóintézet vezetője a koronavírusról

Összeesküvés elméletek szerint a vírust tudatosan szabadították a lakosságra, és  minden bizonnyal a Bill Gates által pár éve támogatott biotech cég hamarosan elkészül, vagy már készen is áll egy vakcinával, ami sok tízmillió vagy akár százmillió emberen használva mega üzletet jelent. Jakabovics Tibor, kutató, vegyész, egy biotechnológiai kutatóintézet tulajdonosa szerint ez elképzelhetetlen. Szerinte hamarosan Magyarországon is megjelenik a vírus, és a koronavírus halálozási rátája 25-szöröse az influenzáénak. Az egyes embernek fel kell készülnie sok ehhez hasonló helyzetre, mégpedig öngondoskodással.

bővebben >
 


Plasztikai műtéten esett át Makány Márta
Hatalmas fogyása miatt operálták meg a népszerű divattervezőt

Hatalmas lépésre szánta el magát Makány Márta. A divattervező alig egy év alatt 45 kilót adott le, de a közel fél mázsás fogyás a bőrén is nyomokat hagyott. Márta ezért úgy döntött, hogy plasztikai sebészhez fordul, hogy eltávolításák az úgynevezett kötényhasat, amitől képtelen volt máshogy megszabadulni.

bővebben >
 


Egy autista kisfiú határtalanul tud szeretni

Mi történik azután, hogy megkapja az ember a gyerekéről az autizmus diagnózist? Onnantól már örökké a „miért pont ő?” kérdéseket fogja magának feltenni? Lehet vidámnak lenni egy autista gyerekkel a családban? Igen. Lehet. Az autista gyermeket nevelő szülők sem sírnak otthon a sötétben minden nap. Feldolgozzák, hogy átrendeződik az életük, és képesek lehetnek a boldogságra. Vannak jobb és rosszabb napok.

bővebben >
 


Előzzük meg a szövődményeket Egy Csepp Figyelemmel!

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint évente több mint 3600 cukorbeteg lábát kell amputálni, vagyis naponta 10 ember veszti el alsó végtagját. A betegek többségénél idegbántalom áll az amputációk hátterében, jelentős részük megelőzhető lenne- hangzott el az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sajtóeseményén, a budapesti Zsolnay Kávéházban, ahol a cukorbetegségre vonatkozó adatokat és tendenciákat ismertették. Ennek jegyében indította el az alapítvány idén is országos szűréseit Egyszer Élünk Körút néven és immár országosan folytatódik a tavaly öt iskolában sikerrel elindított KiDS elnevezésű iskolai oktatási program.

bővebben >
 


Itt a csodás fogyások titka
Amit a fogyókúrás termékek hátteréről tudni kell

Nap mint nap nők ezreinek életét keseríti meg a harc a pluszkilókkal. Sokan szinte mindent kipróbáltak már, de a várva várt siker elmaradt. Nemrég azonban Singh Viki és Cseke Katinka egy indiai gyógynövény receptúra segítségével bebizonyította, igenis le lehet adni a súlyfeleslegből, legyen szó 5, 10, vagy akár 30 kilóról. Jó néhányan azt gondolják, ez csupán „hókusz-pókusz”, azonban Dr. Némedi Erzsébet élelmiszer-tudományi szakember elmagyarázta, hogy milyen komoly feltételeknek kell megfelelnie egy-egy ilyen szernek. Közben pedig az is fontos, hogy csak megbízható forrásból vásároljunk.

bővebben >
 


Elismerés az
A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége immár kilencedik alkalommal adja át  az „Év Gyógyszerésze” és „Kedvenc Patikám” díjat.  

bővebben >
 


Sok még a tévhit az tudatos táplálkozás terén

Bár egyre többen törekednek a kiegyensúlyozott étrendre és tudatosan választanak az élelmiszerüzletek polcairól, a Nestlé legfrissebb, a hazai táplálkozási szokásokat és az alapvető táplálkozási ismeretek vizsgáló felmérése mégis azt mutatja, hogy a nemes szándék kellő ismeretek híján könnyen vakvágányra futhat.

bővebben >
 


Immunerősítés természetesen

Az ősz beköszöntével egyre többen betegszünk meg. A hűvös, esős időben főként náthával, megfázással küzdünk, de az influenzaszezonban az ezekre jellemző orrfolyásos, köhögéses tünetek magas lázzal és levertséggel is társulhatnak. Ha szeretnénk elkerülni a betegség miatt ágyban töltött napokat, kezdjük időben felkészíteni immunrendszerünket a vírusok és baktériumok támadása ellen.

"Szerencsére számos olyan természetes immunerősítő létezik, amelyekkel ellenállóbbá tehetjük szervezetünket. Ezek azonban nem csodaszerek, ezért célszerű már nyáron – de legalábbis még az ősz elején – feltölteni a vitaminkészleteinket. Ehhez számos gyümölcs és zöldségféle áll rendelkezésünkre, amelyeket érdemes kiegészíteni vitaminkészítményekkel is. Ha megbetegszünk, a tünetek enyhítésére is alkalmazhatunk házi praktikákat, ugyanakkor magas, hosszan tartó láz, erős köhögés, tartós fej- vagy hátfájás esetén mindenképp forduljunk szakorvoshoz” – mondta dr. Székely Éva, a Budai Egészségközpont fül-orr-gégész szakorvosa.

bővebben >
 


Összefog a gyermekgyógyász szakma a tévhitek ellen

A szülők több mint fele a közösségi médiából, internetes oldalakról tájékozódik, ha gyermeke egészségével kapcsolatban aggálya támad - derül ki egy közelmúltban végzett hazai felmérésből. A Kiskanál Kommandó gyermekdietetikai mozgalom által 1364 fő megkérdezésével zajlott véleménykutatás adatai szerint a kisgyermeket nevelők 51,1 %-a inkább ad egy-egy szakmainak mondott online csoport tagjainak véleményére, semmint, hogy kikérje a gyermekorvos, vagy a védőnő véleményét. Szakemberhez sok esetben már csak akkor kerül a gyermek, miután az online diagnosztizálás csődöt mond és a kicsi állapota súlyosra fordul, és kórházi kezelést igényel.

bővebben >
 


Varga Izabellán és Kocsis Tibón se fogott ki a diabétesz teszt
Nagyszabású nemzetközi oktatási program indul általános iskolákban

Hírességek is közreműködnek majd abban az új általános iskolai diabétesz oktatási programban, amelyben diákok, tanárok, sőt a gyerekek szülei is átfogó ismereteket szerezhetnek a cukorbetegségről. A programot a Nemzetközi Diabétesz Szövetség hozta létre részben azért is, hogy a cukorbeteg gyerekeket elfogadják az iskolákban - hangzott el az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sajtóeseményén, a budapesti Zsolnay Kávéházban, ahol Varga Iza, Kocsis Tibó és Szellő István is megmérette magát a diabétesz teszten. Ez a tudáspróba is része lesz az oktatási programnak, melyben az Egy Csepp Figyelem Alapítvány is közreműködik a következő tanévben.

bővebben >
 


oldalak:  1  2  3  4   

 
 Összesen cikk található ebben a rovatban


  Rólunk Kapcsolat