.: Dolcsevita.hu :.


 
napja 
 
oldalak:  1  2  3  4   

 
Előzzük meg a szövődményeket Egy Csepp Figyelemmel!

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint évente több mint 3600 cukorbeteg lábát kell amputálni, vagyis naponta 10 ember veszti el alsó végtagját. A betegek többségénél idegbántalom áll az amputációk hátterében, jelentős részük megelőzhető lenne- hangzott el az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sajtóeseményén, a budapesti Zsolnay Kávéházban, ahol a cukorbetegségre vonatkozó adatokat és tendenciákat ismertették. Ennek jegyében indította el az alapítvány idén is országos szűréseit Egyszer Élünk Körút néven és immár országosan folytatódik a tavaly öt iskolában sikerrel elindított KiDS elnevezésű iskolai oktatási program.

bővebben >
 


Itt a csodás fogyások titka
Amit a fogyókúrás termékek hátteréről tudni kell

Nap mint nap nők ezreinek életét keseríti meg a harc a pluszkilókkal. Sokan szinte mindent kipróbáltak már, de a várva várt siker elmaradt. Nemrég azonban Singh Viki és Cseke Katinka egy indiai gyógynövény receptúra segítségével bebizonyította, igenis le lehet adni a súlyfeleslegből, legyen szó 5, 10, vagy akár 30 kilóról. Jó néhányan azt gondolják, ez csupán „hókusz-pókusz”, azonban Dr. Némedi Erzsébet élelmiszer-tudományi szakember elmagyarázta, hogy milyen komoly feltételeknek kell megfelelnie egy-egy ilyen szernek. Közben pedig az is fontos, hogy csak megbízható forrásból vásároljunk.

bővebben >
 


Elismerés az
A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége immár kilencedik alkalommal adja át  az „Év Gyógyszerésze” és „Kedvenc Patikám” díjat.  

bővebben >
 


Sok még a tévhit az tudatos táplálkozás terén

Bár egyre többen törekednek a kiegyensúlyozott étrendre és tudatosan választanak az élelmiszerüzletek polcairól, a Nestlé legfrissebb, a hazai táplálkozási szokásokat és az alapvető táplálkozási ismeretek vizsgáló felmérése mégis azt mutatja, hogy a nemes szándék kellő ismeretek híján könnyen vakvágányra futhat.

bővebben >
 


Immunerősítés természetesen

Az ősz beköszöntével egyre többen betegszünk meg. A hűvös, esős időben főként náthával, megfázással küzdünk, de az influenzaszezonban az ezekre jellemző orrfolyásos, köhögéses tünetek magas lázzal és levertséggel is társulhatnak. Ha szeretnénk elkerülni a betegség miatt ágyban töltött napokat, kezdjük időben felkészíteni immunrendszerünket a vírusok és baktériumok támadása ellen.

"Szerencsére számos olyan természetes immunerősítő létezik, amelyekkel ellenállóbbá tehetjük szervezetünket. Ezek azonban nem csodaszerek, ezért célszerű már nyáron – de legalábbis még az ősz elején – feltölteni a vitaminkészleteinket. Ehhez számos gyümölcs és zöldségféle áll rendelkezésünkre, amelyeket érdemes kiegészíteni vitaminkészítményekkel is. Ha megbetegszünk, a tünetek enyhítésére is alkalmazhatunk házi praktikákat, ugyanakkor magas, hosszan tartó láz, erős köhögés, tartós fej- vagy hátfájás esetén mindenképp forduljunk szakorvoshoz” – mondta dr. Székely Éva, a Budai Egészségközpont fül-orr-gégész szakorvosa.

bővebben >
 


Összefog a gyermekgyógyász szakma a tévhitek ellen

A szülők több mint fele a közösségi médiából, internetes oldalakról tájékozódik, ha gyermeke egészségével kapcsolatban aggálya támad - derül ki egy közelmúltban végzett hazai felmérésből. A Kiskanál Kommandó gyermekdietetikai mozgalom által 1364 fő megkérdezésével zajlott véleménykutatás adatai szerint a kisgyermeket nevelők 51,1 %-a inkább ad egy-egy szakmainak mondott online csoport tagjainak véleményére, semmint, hogy kikérje a gyermekorvos, vagy a védőnő véleményét. Szakemberhez sok esetben már csak akkor kerül a gyermek, miután az online diagnosztizálás csődöt mond és a kicsi állapota súlyosra fordul, és kórházi kezelést igényel.

bővebben >
 


Varga Izabellán és Kocsis Tibón se fogott ki a diabétesz teszt
Nagyszabású nemzetközi oktatási program indul általános iskolákban

Hírességek is közreműködnek majd abban az új általános iskolai diabétesz oktatási programban, amelyben diákok, tanárok, sőt a gyerekek szülei is átfogó ismereteket szerezhetnek a cukorbetegségről. A programot a Nemzetközi Diabétesz Szövetség hozta létre részben azért is, hogy a cukorbeteg gyerekeket elfogadják az iskolákban - hangzott el az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sajtóeseményén, a budapesti Zsolnay Kávéházban, ahol Varga Iza, Kocsis Tibó és Szellő István is megmérette magát a diabétesz teszten. Ez a tudáspróba is része lesz az oktatási programnak, melyben az Egy Csepp Figyelem Alapítvány is közreműködik a következő tanévben.

bővebben >
 


21 Nő az egészségügyért

Exkluzív nőnapi videó-üzenettel ünnepeli 1 éves indulását a „21 Nő az egészségügyért” alapítvány. A civil szervezetet a Hungaropharma Zrt. alapította azzal a céllal, hogy híd legyen az egészségügy és az edukáció között, fejlessze, illetve bővítse a lakosság egészségtudatosságát, a magyar egészségügy 21 női prominens szereplőjének közreműködésével. A videó-üzenetben megszólal dr. Feller Antal alapító, Béres Klára és dr. Nagy Anikó az alapítvány tagjai – mindannyian egyetértenek, vallják: hagyományok, hitelesség, becsületesség, jövőkép nélkül nem élhetünk és megérett az idő arra, hogy a 21. század végre használja, és éljen is a hölgyek erejével, tudásával. Ennek adnak hangot a közös üzenetükben, az alapítvány 21 tagja nevében.

bővebben >
 


Pataki Zita őszintén vallott meddőségéről

Sokak számára megosztó témáról beszélgetett Pataki Zita, Stohl András és Janklovics Péter a kedd reggeli Morning Show adásában. A műsor vendége ezúttal Viczián Viktória szépségkirálynő volt, aki nyíltan vállalja, hogy a lombikbébi programnak köszönheti életét. A gyönyörű fiatal lány őszintén mesélt szülei nehézségeiről, ami a többieket is érzékenyen érintette, különösen Zitát, aki remegő hangon vallott meddőségéről.

bővebben >
 


Egyre többek számára válik elérhetővé a lombikprogram

A statisztikai adatok szerint az újszülöttek több mint felének 30 éves vagy annál idősebb édesanya ad életet. Ennek oka a karrierépítés jelentőségének növekedése a nők körében is, illetve a párválasztás és a családi élet későbbre tolódása. A gyermekáldás elérésének sikeressége azonban az élekor előrehaladtával arányosan romlik, bizonyos fejlődési rendellenességek előfordulásának aránya pedig növekszik. Az állami támogatással elérhető meddőség kezelési program kvótájának emelése által viszont egyre több, arra rászoruló családtervező párnak lesz lehetősége a lombik programokban való részvételre.

bővebben >
 


Mikor érdemes gyermekneurológus szakorvoshoz fordulni?

Akárcsak a felnőttek esetében, a gyermekeknél is számos olyan tünet létezik, amely mögött komoly neurológiai betegség is húzódhat. Ma már egyre több, korábban gyógyíthatatlannak vélt betegség gyógyítható, vagy az állapot romlása a korán elkezdett kezeléssel mérsékelhető. Csecsemő- és kisgyermekkorban kiemelten fontos az idegrendszeri problémák mielőbbi felismerése, hiszen a korai észlelés lehetőséget ad a beavatkozásra és a kóros állapot helyes útra terelésére.  A leggyakoribb tünetek a kicsik fejlődésbeni elmaradása, a mozgás és beszédfejlődés késése, viselkedészavarok és magatartászavarok. Kisiskolás korban viszont intő jel lehet a hangulatingadozás, a fejfájás és a szédülés is.

bővebben >
 


Tóth Vera és Tarján Zsófi sokat tanult betegségéből
Hiánypótló kiadványt mutatott be a diabéteszes betegútról az Egy Csepp Figyelem Alapítvány

Magyarországon 12 év alatt megduplázódott a cukorbetegséggel orvoshoz fordulók aránya, és ez a tendencia folytatódik. Ezért is fontos, hogy akinek egy szűrésen magas a vércukorszintje, az minél több ismeretet kapjon a diabéteszről, és arról, hogy milyen vizsgálat, kezelés várhat rá - hangzott el az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sajtóeseményén, a budapesti Zsolnay Kávéházban, ahol Tóth Vera, Szabó Zsófi és Tarján Zsófi beavatta a hallgatóságot, milyen nehézségekkel kellett megküzdeniük, miután kiderült, érintettek. Ennek kapcsán az alapítvány bemutatta legújabb kiadványát, mely egy cukorbeteg útját mutatja be a felfedezéstől a kezelésig.

bővebben >
 


Magyarország élen jár a klinikai vizsgálatok terén

Egyre ismertebbek a klinikai kutatások hazánkban. Magyarország már a negyedik helyen áll az egy főre vetített vizsgálatok számát tekintve egész Európában. De mi is a vizsgálatok pontos folyamata, melyek az előnyök, kockázatok, félelmek?

bővebben >
 


Új lendülettel a munkában ? Tartsuk meg egészségünket!

A legtöbben már lélekben is visszarázódtunk a munkába, és a karácsonyi pihenő után ismét új erővel indult be a hétköznapi mókuskerék. Mielőtt azonban újra betemetnének minket a feladatok, vessünk számot egészségi állapotunkkal, hogy újévi lendületünk egész évben kitartson! Testünk karbantartása akkor is fontos, ha irodában dolgozunk. És nem biztos, hogy elegendő, ha ez csak a heti sportolásban merül ki.

bővebben >
 


Nevet keresnek a bécsi kis pandáknak

Bárki javaslatot tehet a bécsi kis pandák nevére 2016. október 16-ig. A három legjobb ötlet közül internetes szavazással választják ki a győztes javaslatot. A névadási ceremónia novemberben lesz.

bővebben >
 


Mindig fáradt?

Eleget aludt, mégis fáradt? Érdemes kicsit utánajárni, mi rejlik mögötte – és mi segít.

bővebben >
 


Ingyenes melanomaszűrés a Margitszigeten

A Magyar Rákellenes Liga melanoma szűrést szervez a Strandkézilabda Világbajnokságon a margitszigeti Palatinus strandon. A melanoma szűrés időpontja: július 13-14. (szerda - csütörtök) 14:00 – 18:00

A Magyar Rákellenes Liga önkéntesei fogadják a szűrésre jelentkezőket a kézilabda világbajnokságon, ahol két bőrgyógyász onkológus vizsgálja át őket.

 Mi az a melanoma?

A melanoma a legveszélyesebb rosszindulatú bőrelváltozás, ami a „melanocyták”-ból, azaz a bőr festéktermelő sejtjeiből indul ki.Kezdeti stádiumában a daganat még csak a bőr felső rétegében, a hámban van jelen. Ekkor még egy egyszerű kimetszéssel a páciens teljesen gyógyítható. Ha a melanoma a mélybe terjed, ahol már nyirok- és vérerek is vannak, megnő az áttétek kialakulásának esélye, mivel a sejtek az erek útján távolabbi szervekbe kerülhetnek és ott megtelepedve nőni kezdenek, tönkretéve az adott szerv(ek) működését. Ezértkulcsfontosságú, hogy a melanomát minél korábban észrevegyük. Ennek módszere az önvizsgálat és a szűrővizsgálatok.

A már kialakult áttétek célzott daganatellenes terápiákkal kezelhetők a leghatékonyabban. Számos új gyógyszert törzskönyveztek az elmúlt években, és a kutatások folytatódnak. A célzott kezelések egy meghatározott molekuláris célpontra irányulnak. Ez a célpont általában egy fehérje, amelyet egy olyan gén kódol, amely valamely mutáció miatt meghibásodott, és egy beragadt gázpedálhoz hasonlóan folyamatos növekedésre és osztódásra sarkalló jelet továbbít a sejtmag felé. A célzott terápiák feladata, hogy a hibásan működő fehérje működését gátolja, leállítva ezzel a tumorsejt növekedésének és osztódásának folyamatát.

Ez az újfajta megközelítés számos esetben komoly sikereket hoz a rákkezelésben pl. a HER2-pozitív emlőrák, a vastagbélrák, a tüdőrák, a gyomorrák és a melanoma célzott kezelésében.

A melanomás betegek kezelésére már olyan gyógyszerkombinációk is léteznek, amelyek egyszerre két molekuláris célpontra hatnak, ezzel tovább növelve a betegek túlélési esélyeit.

Az előrehaladott melanoma kezelésében alkalmazott másik új irány az immunterápia, amikor a gyógyszerekkel a beteg saját immunrendszerét sarkallják a daganat elleni védekezésre. Jelenleg vizsgálat alatt állnak már olyan kombinációk is, amelyek a célzott kezelések és az immunterápia előnyeit hivatottak ötvözni.

A célzott gyógyszerek egy részének alkalmazását hazánkban is támogatja az egészségbiztosító, azonban a legtöbb terápia, így a melanoma kezelésére szolgáló kezelések is csak egyedi méltányossági kérelemmel érhetőek el.

Meghatározhatók bizonyos tényezők, melyek fennállása növeli a melanoma kialakulásának kockázatát:

 • szőke, vörös haj
 • világos (kék, zöld) szemek
 • fehér bőr, mely könnyen leég
 • sok anyajegy
 • minél több szabálytalan anyajegy
 • a múltban elszenvedett napégések (szoláriumtól is)
 • rokonságban már előfordult melanoma
 • korábbi melanoma előfordulása

„A bőr nem felejt!” Minden életünk során elszenvedett leégés összeadódik!

A melanoma kialakulásának egyik fő oka a bőrt érő ultraibolya sugárzás, ami ellen a lakosság többsége még mindig nem védekezik megfelelően. Az UV sugárzás veszélyét sokan nem veszik elég komolyan, holott tudnivaló, bárkinél kialakulhat melanoma.

Mind a bőrgyógyászok, mind a média sokat tesz azért, hogy felhívja a figyelmet a napozás veszélyeire. Ennek ellenére gyakran találkozhatunk olyan strandolókkal, akik feketére süttették (szoláriumoztatták) magukat. Őket is szeretnénk tájékoztatni arról, hogy miért nem tanácsoljuk a túlzott napozást és szoláriumozást.

Legyél Te is naptudatos! A napimádók 6 pontja:

 • Korlátozd a tűző napon töltött időt, különösen 11.00 és 15:00 óra között!
 • Viselj minél nagyobb bőrfelszínt takaró könnyű ruházatot, napszemüveget és persze védd a fejedet is!
 • Mindig gondoskodj bőröd napvédelméről a bőrtípusodnak megfelelő faktorszámú fényvédő krémekkel!
 • Havonta ellenőrizd a testedet, különösen figyelj a meglévő és az új anyajegyeidre!
 • Évente minimum 1x látogasd meg a bőrgyógyászodat!
 • Minimalizáld a szolárium használatát!

 A melanoma figyelmeztető jelei az anyajegyekre vonatkozóan:

 • Aszimmetria - az anyajegy formája nem egyenletes, aszimmetrikus
 • Határvonal - az anyajegy széleinek változása
 • Szín - az anyajegy színe nem egységes, lehet benne feketés – barnás árnyalat vagy akár rózsaszínes – pirosas – fehéres – kék foltok is
 • Átmérő - az anyajegy átmérője nagyobb mint 6 mm
 • Változás - az anyajegy mérete, formája vagy színe változik:

 

Vakon kóstolt Kárász Róbert, Sütő Enikő, Madár Vera és Müller Attila

Különleges sajtkóstoláson jártak a sztárok: Kárász Róbert, Sütő Enikő, Madár Vera Müller Attila és Becsey János paralimpiai bajnok látássérültekkel együtt – köztük Agárdi Szilvivel és Krizbai Tecával – bevállalták, hogy egyik érzékszervüket, a látásukat kizárva, kizárólag az ízlelésükre hagyatkozva zsűrizik hazánk sajtjait.

Próbára tették ízlelőbimbóikat a hírességek: bekötött szemmel zsűrizték a IV. Nemzetek Sajtversenyének hazai elődöntős sajtjait, amelyek közül a legnépszerűbb finomság képviseli Magyarországot a nemzetközi mezőnyben.

A SZEGA Market immár negyedik alkalommal rendezi meg a Nemzetek Sajtversenyét, melynek idén két különlegessége is van: nyilvánossá tették a hazai elődöntőt, melyben kilenc hazai sajt versenyez a legjobb magyar sajt címért; valamint kiemelt figyelmet fordítanak a társadalmi felelősségvállalásra. Ezért több módon is támogatják a Mozdulj! Közhasznú Egyesület hagyományos Balatonkerülő tandemtúráját, amelyhez Kárász Róbert fővédnökként csatlakozik idén.

Kevesen tudják rólam: nagyon szeretem a sajtokat, sőt, egy kedves barátomnak köszönhetően elég jól ismerem őket. Örülök, hogy egyre több magyar sajt kezd felzárkózni a nemzetközi élvonalhoz. Különleges élmény volt vakon kóstolni, mert egy csomó információt ki tudtam zárni, nem befolyásoltak a külső tényezők, jobban tudtam koncentrálni az ízekre és illatokra. Alapvetően az illatos, lágy sajtokra adtam magas pontszámot, inkább a különleges, jó ízeket szeretem” – mesélte a műsorvezető, aki maga is fontosnak tartja a társadalmi felelősségvállalást, ezért vállalta el a tandemtúra fővédnökségét. – „2011 óta foglalkozom társadalmi célú programokkal, többek között megnyitottuk a Premier KultCafét, ami hazánk legnagyobb fogyatékossággal élőket foglalkoztató munkahelye. Itt találkoztam először a Mozdulj! Közhasznú Egyesület elnökével, aki mesélt az egyesületről és a balatoni biciklitúráról, és azonnal megtetszett a kezdeményezés. Számomra a hétköznapok során a legboldogabb pillanatok azok, amiket a kávézóban tudok tölteni a kollégáimmal, ez tölt fel igazán. Hasonló érzésekkel várom a túrát is” – mesélte Kárász Róbert, aki a sajtkóstolást követően kipróbálta, milyen is tandembiciklivel tekerni.

A rendezvény másik fővédnöke Agárdi Szilvi énekesnő lesz, aki látássérültként pontosan tudja, milyen érzés, amikor az ember a látását kizárva, más érzékszerveire hagyatkozik.„Nem eszem mindennap sajtot, de szeretem a tejes finomságokat. A kilenc sajt között nem is volt egyforma: az elején inkább a sztenderd ízeket éreztem, aztán egyre különlegesebb sajtok kerültek a tányérunkra. Én is olyan vagyok, mint a magyarok többsége: az alap ízeket szeretem, és sokszor nem is merek bevállalni újdonságokat. Ezért is örülök, hogy a  meghívtak erre a sajtkóstolásra – kicsit kitoltam a határaimat” – árulta el Szilvi, aki szintén részt vesz a Balatonkerülő tandemtúrán. – „Az egyesület elnöke, dr. Tálos Marianna kért fel, hogy legyek a rendezvény fővédnöke, és mivel én magam is gyakran tandemezek, szívesen vállaltam el. Hatalmas boldogság számomra, hogy itt mindenki egy jó célért fog össze: azért, hogy a sérült és nem sérült emberek együtt mozoghassanak és szórakozhassanak. Így nem volt kérdés, hogy támogatom az egyesületet” – tette hozzá az énekesnő.


 

A stressz napos oldala
Miért jó a stressz, és hogyan bánjunk vele ügyesebben?

A stressz káros és kerülendő – ez a vélekedés mára szinte sztereotípiává vált. Kelly McGonigal pszichológus kutató a legújabb kutatási eredmények alapján rávilágít, hogy ez csak részben igaz; ha ügyesen használjuk, akkor a stressz energiaforrás, a személyiségfejlődés egyik motorja, sőt emberi kapcsolataink gazdagításának fontos segítője is lehet.

 Nem a stressz káros a testi-lelki egészségre, hanem ha rossznak tartjuk a stresszt

A stresszt eddig olyan tényezőként tartottuk számon, amely kiemelkedően negatív hatást gyakorol az egészségünkre és az életminőségünkre. Kelly McGonigal, a Stanford Egyetem kutatópszichológusa meglepő tudományos eredményekkel találkozott az elmúlt években: nem maga a stressz vezet káros következményekhez, hanem ha rossznak tartjuk a stresszt. Mindaz, amit talált, új alapokra helyezte a stresszhez való hozzáállását, egyúttal izgalmas anyagot szolgáltatott könyve megírásához. A szerző végül arra jutott, hogy a stressz nem olyasvalami, amit kerülnünk kell, hanem amivel érdemes összebarátkoznunk – a saját érdekünkben. Mert így a stresszből származó energiát nem arra fordítjuk, hogy mindenáron csökkentsük a szorongást és az idegességet, hanem arra, hogy jobban teljesítsünk – hogy sikerrel oldjuk meg az előttünk álló kihívásokat.

A könyv új értelmezési keretet kínál: életünk buktatóit, sőt hányattatásait olyan lehetőségeknek láthatjuk, amelyekből tanulhatunk, és amelyek által fejlődhetünk. A megpróbáltatások többé nem azzal járnak, hogy izolálódunk és elmagányosodunk, hanem alkalmat adnak a kapcsolatteremtésre. A gyomorszorítás, tenyerünk izzadása és a szapora légzés immár nem annak a jele, hogy „menten szétesünk”, hanem annak, hogy extra erőfeszítésre vagyunk képesek.

Kelly McGonigal utazásra hív: a tudományos eredmények, a példaértékű személyes történetek, valamint a stresszt újragondoló és átalakító gyakorlatok során végighaladva új szempontok és módszerek birtokába jutunk, amelyekkel új színben látjuk a nehézségeket és hatékonyabban tudjuk kezelni őket.

 

 
 

Fogaink egészsége nem csak esztétikai kérdés

Valószínűleg sokunk tapasztalta már ijedten, hogy egy-egy fogmosást követően vérzik az ínye. A probléma a fogíny gyulladásából fakad, de ha csak ritkán találkozunk vele, nincs okunk komoly aggodalomra. Sokan szenvednek azonban krónikus fogínygyulladásban, fogágybetegségben, ami hosszú távon akár a fogak elvesztéséhez is vezethet.

 A fogápolást nem lehet elég korán elkezdeni, vallja minden fogorvos. Nemcsak a szuvasodás elkerülése miatt fontos a megfelelő szájhigiénia, hanem a különféle fogágy- és fogínybetegségek megelőzése miatt is. Míg a gyermekeknél és a fiataloknál a legtöbb gondot a szuvas fogak okozzák, 40 év felett már akár a fogágybetegségek miatt is búcsúzhatunk egy-egy fogunktól.

 A fogágybetegségek többségének első tünete a fogínyvérzés, ami eleinte csak a fogmosásnál, később azonban az étkezésnél is jelentkezhet. Egyebek között ezért sem szabad megvonnunk a vállunkat, ha tartós fogínyvérzést tapasztalunk. Dr. Wenczl Mónika, a Budai Egészségközpont fogorvosa szerint mindenképp keressük fel szakorvosunkat:

- ha a fogínyvérzés hosszú ideje fennáll, és egyre erősebben jelentkezik,

- ha a vérzés a fogíny lehúzódásával párosul,

- ha az íny duzzadt, vörös, érzékeny vagy fáj,

- ha kellemetlen szagú a lehelet, a fogakon sárgás, barnás lerakódást látunk.

 „Az emberek többsége a fogmosáson túl nem fordít kellő figyelmet a fogközök tisztítására, pedig a baktériumok a nehezen hozzáférhető helyeken lerakódott lepedékben szaporodnak el, gyulladásokat, fogínyvérzést, szuvasodást okozva. Az enyhe tüneteket alapos, de kíméletes fogmosással, fogközök tisztításával, rendszeres fogkő-eltávolítással megszüntethetjük. Ha azonban nem kezeljük a fogínygyulladást, akkor a gyulladás a fogakat tartó állcsontokra is tovább terjedhet, következményeként pedig a fogak kilazulhatnak, kihullhatnak” – mondta dr. Wenczl Mónika.

 Mi eredményezheti a fogágybetegség kialakulását?

- Leggyakrabban a nem megfelelő szájhigiénia miatt a fogakon és ínyszélen lerakódott lepedék

- Nem megfelelő zárású, ínyszéli tömések, fogpótlások

- Terhesség során bekövetkező hormonális változások

- Bizonyos immunrendszert érintő betegségek

- Egyes gyógyszerek szedése

- Fogszabályzó viselése, fogtorlódások

 Mit tehetünk a fogínyvérzés ellen?

- Rendszeresen és alaposan ápoljuk fogainkat! A fogorvosnő szerint naponta legalább kétszer, alkalmanként minimum két percig kellene fogat mosni, a fogak minden felszínét megtisztítva.

- Használjunk megfelelő fogkefét! Válasszunk puha, sűrű sörtéjű fogkefét, és körkörös mozdulatokkal – helyes technikával – tisztítsuk meg a fogak közti réseket is.

- Használjunk fogselymet, fogközi kefét, szájzuhanyt!

- Szabaduljunk meg a fogkőtől! Távolítsuk el a lerakódott lepedéket, fogkövet fogsorunkról fogorvosunk segítségével. A fogkövet ugyanis nem lehet pusztán fogmosással eltüntetni. Fordítsunk külön figyelmet a megelőzésére.

- Használjunk fertőtlenítő szájvizet, öblögetőt! A gyulladás okát fertőtlenítéssel megszüntethetjük, de a szer megválasztásánál kérjük ki a gyógyszerész vagy fogorvosunk véleményét.

- Törekedjünk az egészséges életmódra! Ne dohányozzunk, és gondosan válasszuk meg, milyen ételeket fogyasztunk! Kerüljük a túl cukros ételeket, túlzott fogyasztásuk ugyanis a fogak szuvasodásához vezet.

- Keressük fel fogorvosunkat! Ha az otthoni praktikák nem válnak be, fogínyünk túlzottan érzékeny és gyakran vérzik, konzultáljunk fogorvosunkkal! Az otthoni megelőzésen túl kiemelten fontos, hogy rendszeresen, félévente járjunk fogászati ellenőrzésre, hiszen a fogorvos a kezdődő problémákat is észleli, orvosolni tudja.

 


 

oldalak:  1  2  3  4   

 
 Összesen cikk található ebben a rovatban


  Rólunk Kapcsolat