.: Dolcsevita.hu :.


 
napja 
 
oldalak:  1  2   

 
Pöttyös Panni Magyarország Cukormentes Tortája

Idén Varga Margit cukrász hozzáadott cukor nélkül készült tortája nyerte a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdet meg. A Pöttyös Panni győzelmét az Országházban jelentették be a Magyarország Tortájával és az augusztus 20-i ünnepi programok ismertetésével együtt. A Magyarország Tortája idén a Balatoni Habos Mogyoró lett, amit Vaslóczki Orsolya készített. A két győztes tortát, valamint a Szent István napi kenyeret a nagyközönség először augusztus 19-én és 20-án, Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja meg.

bővebben >
 


Bűntudatmentes édességek a nyárra

Hamarosan beköszönt a falatnyi bikinik szezonja, éppen ezért nem árt kicsit jobban odafigyelni arra, milyen finomságokkal kényeztetjük magunkat. Németh Niki, a Miss Balaton nagykövete és Marton Adrienn, a verseny trénere ilyenkor sem mond nemet az ínyencségekre, és friss gyümölcsökből nem csak finom, de „bikinibarát” desszertekkel lepik meg magukat a mindennapokban. Receptjeiket nem csak az idei jelentkezőknek ajánlják, hanem mindenkinek, aki magabiztosan szeretne belevágni a strandszezonba. 

bővebben >
 


Fogyókúrás pizza

A cím önmagában is ellentmondás, mégis, létezik olyan elkészítési mód is, amellyel a hagyományos pizzaszelet kalóriatartalmának csupán egyharmadáért juthatunk kedvenc gyorsételünkhöz. A trükk egyszerű: a tésztában lévő liszt nagy részét karfiollal helyettesítjük.

bővebben >
 


Margarinkészítés – ahogyan még nem láttuk

Szeptember közepén indult útjára egy hathetes kampány három népszerű budapesti piacon – a Fehérvári útin, a Lehel térin, a Fény utcain -, amelynek keretében neves séfek készítenek minőségi növényi olajokból különleges és finom margarinokat. A Flora Blend Bar névre keresztelt stand látogatói saját szemükkel győződhetnek meg arról, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás szempontjából bizonyítottan hasznos növényi olajokból milyen egyszerű gyártási eljárás segítségével készülnek a minőségi és ízletes Flora margarinok, a helyben készített különleges margarinokat pedig meg is kóstolhatják.

bővebben >
 


Margarinkészítés – ahogyan még nem láttuk

Eljött az ideje, hogy leszámoljunk a margarin körül keringő számtalan tévhittel és városi legendával: most bárki meggyőződhet róla, hogy milyen egyszerű és hétköznapi alapanyagokból készül, meglepően könnyen. Az Unilever a budapesti piacokon felállított Flora Blend Barban mutatja meg, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás szempontjából bizonyítottan hasznos növényi olajokból egyszerű gyártási eljárás segítségével készülnek a minőségi és ízletes Flora margarinok.

bővebben >
 


Miért egészséges a csokoládé?

Amint beleharapunk, elolvad a szánkban és azonnal mennyei érzés árad szét testünkben. De a csokoládé ennél sokkal többre is képes. Eddig úgy tartották, a csokoládé pótszer, a bánatos nők egyedüli vigasza. A legújabb kutatások szerint viszont fiatalon tart, védi a szívet és a sejteket.

bővebben >
 


Megszűnik a

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny zsűrije egészséges, hozzáadott cukrot nem tartalmazó édességet kreált az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sajtóeseményén, a Zsolnay Kávéházban. Az általuk összeállított desszertről hamarosan már nem szabad azt mondani, hogy diabetikus, mert ez a fogalom július 20-tól megszűnik. A változás a gyártókat és a vásárlókat, köztük több százezer cukorbeteget is érinti, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, együttműködésben az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal, segít az eligazodásban. 

A cukorbetegek a tápértékjelölésből és bizonyos tápanyag-összetételre vonatkozó állításokból (pl. alacsony cukortartalmú, cukormentes, hozzáadott cukrot nem tartalmaz) tájékozódhatnak egy adott élelmiszer szénhidrát- és cukortartalmáról. Fontos ezzel tisztában lenniük a cukrászoknak is, akik az alapítvány által, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének közreműködésével és a Dcont® vércukormérő készülékeket fejlesztő és gyártó 77 Elektronika Kft. támogatásával létrehozott Magyarország Cukormentes Tortája versenyen elindulnak. Június 15-ig az ország bármely cukrászdája pályázhat, akár több tortával. Idén is csak egészséges tortarecepteket vár a zsűri, azaz fehér liszt, és hozzáadott cukor nélkül készült tortákét. Nyáron pedig  a háziverseny is startol a hobbicukrászoknak.  

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 3 éve indította el „Belevalók” néven ingyenes képzését pedagógusoknak, hogy felkészítse őket a cukorbeteg gyerekek körüli mindennapi feladatokra. Ma Magyarországon gyakori, hogy nem veszik fel a cukorbeteg gyereket óvodába, illetve iskolai ellátásuk körül is sok a kérdőjel. A „Belevalók” indulása óta 25 oktatást tartott az alapítvány, melyen 2000 pedagógus szerzett ismereteket a cukorbeteg gyermekek gondozásáról. Szakmai partnerként p a Magyar Diabetes Társaság és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége segíti a „Belevalókat”, amely már harmadik éve része az ELTE hivatalos képzési programjának is. A „Belevalók” programot bárki támogathatja adója 1%-ával is, amit május 20-ig lehet felajánlani.



 

XIX. Vegetariánus fesztivál
életmód hétvége nem csak növényevőknek

Tudod, mi a vegán életmód s hogyan járul hozzá a Föld megmentéséhez? Érdekel az állatvédelem? Szeretnél megtanulni igazán egészséges és roppant finom nyersételeket készíteni? Kíváncsi vagy az enzimtáplálkozásra vagy a metamorf technikára? Gyere el 2015. augusztus 29-30-án a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központba (X. kerület, Szent László tér 7-14.) a 19. Vegetáriánus Fesztiválra, ahol táplálkozási szakemberek előadásai, makrobiotikus és vegetáriánus ételkóstolók, főző-tanfolyamok, öko- és bioszemléletű termék-bemutatók várnak. A Fesztivál célja, hogy eloszlassa a vegetáriánus étkezéssel kapcsolatos tévhiteket, s rávilágítson arra, hogyan élhetünk egészségesen sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával. A két nap alatt kipróbálhatod a Do-int, jógázhatsz, zumbázhatsz és lehetőség van természetgyógyászokkal és pszichológusokkal folytatott személyes konzultációra is. A fesztiválon megnézheted a Csendes könnyek szeretete című musicalt, Sütő Enikő modelliskolája pedig újrahasznosított anyagokból készült ruhákból tart divatbemutatót.  A rendezvényre a belépés ingyenes!

A teljes program: www.egeszsegvar.hu


 

Édes élvezet laktózérzékenyen is

Az év minden szakában, de különösen nyáron, szívesen állunk sorba tölcséres finomságokért, tejes és gyümölcsös fagylaltokért. A csokoládé, vanília, citrom, puncs és egyéb hagyományos ízek mellett a választéknak ma már csak a cukrászmesterek fantáziája szabhat határt, ám nem mindenki élvezheti büntetlenül a habos-fagyos nyalánkságokat.

Jóri Szilvia, a Diamante Fagyizó vezetője három éve foglalkozik fagylaltkészítéssel, és második alkalommal sikerült érmet szereznie az Év Fagylaltja versenyen. Folyamatosan keresi az új, nem mindennapi kombinációkat, amelyek az ő ízlelőbimbóit is izgalomba hozzák. Pultjában a vizes alapú kreációk mellett a tejes-krémes finomságok édes és sós változatai  is helyet kapnak, a hűsítő ínyencségeket azonban nem mindenki élvezheti mellékhatások nélkül.

 

 Magyarországon majdnem minden harmadik ember laktózérzékeny. Ez azt jelenti, hogy esetükben a tejcukrot tartalmazó élelmiszerek elfogyasztása után hasi panaszok – görcsök, puffadás, hasmenés – léphetnek fel. A probléma szerencsére ma már könnyen orvosolható laktázenzim-pótló készítményekkel, például rágótablettával, amely segít megelőzni a kellemetlen tüneteket. Így a laktóz-intoleranciában szenvedők is megkóstolhatnak olyan különlegességeket, mint a fenyőmagos sós karamella vagy a pikáns házi joghurt. „Bár a klasszikus, hagyományos ízek sosem mennek ki a divatból, az emberek vágynak az újdonságra, az üdítően friss kreációkra. A fenyőmagos sós karamella már a verseny előtt is a vendégeink kedvence volt és tavaly bronzérmes lett, a chilis sárgabaracklekvárral és pirított napraforgóval megbolondított pikáns házi joghurt pedig idén nyert ezüstérmet” – mesélte Szilvia, aki már azt is tudja, mivel készül a jövő évi megmérettetésre.

 

Az izgalmasabbnál izgalmasabb fagylaltvariációkat szerencsére még hetekig élvezhetjük akár laktózérzékenyként is a forró napokon.

 

Amennyiben tünetei néhány napon belül a laktáz enzim fogyasztása mellett sem enyhülnek, keresse fel kezelőorvosát!


 

Panaszmentes élet laktózérzékenyen is
A tej és a tejtermékek elhagyása helyett a jótékony hatásra hívják fel a figyelmet a szakértők

Milliókat érint a tejcukor-érzékenység Magyarországon, ezért nem mehetünk el szó nélkül a hasfájást, puffadást és egyéb kellemetlen tüneteket okozó állapot mellett. A laktóz-intolerancia minden harmadik ember életét megkeseríti hazánkban, pedig a probléma felismerésével és egy kis odafigyeléssel a panaszok elkerülhetők.

Megdöbbentő a tény, hogy az érintettek közül mindössze 3-5 % ismeri a panaszai valódi okát. Dr. Plósz János adjunktus ezért rendkívül fontosnak tartja felhívni az emberek figyelmét a problémára. „A tünetek hátterének tisztázása után, egy kis odafigyeléssel, tudatos vásárlással és étkezéssel a laktózérzékenyek is teljes, panaszmentes életet élhetnek” – hangsúlyozza a belgyógyász-gasztroenterológus szakorvos.

 

 Nem érdemes azonban teljes mértékig lemondani a tejtermékek fogyasztásáról, mert a tej megfelelő arányban és összetételben tartalmazza az összes olyan tápanyagot, ami az emberi szervezet életműködésének fenntartásához és fejlődéséhez elengedhetetlenül szükséges. Nógrádi Katalin, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének vezetőségi tagja, a laktozerzekeny.hu dietetikus szakértője kiemeli: a tej bizonyítottan kedvező szerepet játszik az egészség megőrzésében, csökkenti bizonyos betegségek kialakulásának esélyét. A szív- és érrendszeri betegségekkel küzdők számára pedig fontos információ, hogy a tehéntej koleszterintartalma sokkal kisebb, mint a többi állati eredetű élelmiszeré.

 A tej és tejtermékek jótékony hatásait hangsúlyozza Györki Niké dietetikus is, aki úgy véli, a laktózérzékenyeknek sem szükséges lemondaniuk a tejtermékekről! A rágótablettaként is elérhető laktáz enzim étkezés előtt történő fogyasztása ugyanis megelőzi a kellemetlen tüneteket. Sokan eddig a tejes ételek és italok elkerülése mellett döntöttek, nekik azonban alaposan meg kell vizsgálniuk a vásárolt élelmiszerek címkéit, mert a tehéntej mellett a kecske- és juhtej is tartalmaz laktózt, sőt, számos gyógyszerben is előfordulhat. Emellett a feldolgozott élelmiszerek, készételek, húskészítmények is tartalmazhatnak tejcukrot, ami az erre érzékenyeknél szintén panaszokat okozhat.

Amennyiben tünetei néhány napon belül a laktáz-enzim fogyasztása mellett sem enyhülnek, keresse fel kezelőorvosát!


 

Milliókat érint a tejcukor-érzékenység Magyarországon

Végre itt a nyár, beindult a várva várt fagyiszezon, és nemsokára nagyot haraphatunk kedvenc strandunkon a sajtos-tejfölös lángosból is. Ezt az örömet azonban könnyen elronthatják a finom falatokat követő olyan kínzó tünetek, mint például a csikaró hasfájás vagy a puffadás. A statisztikák szerint hazánkban közel 3 millió embert érint a laktózintolerancia, mégis nagyon kevesen tudják, hogy ez okozza a kellemetlenségeket.

Felnőttkorban akár egyik pillanatról a másikra egyre többen szembesülnek kínzó hasipanaszokkal bizonyos ételek fogyasztása után. A hasfájást, puffadást vagy hasmenést ilyenkor a legtöbb esetben tüneti kezeléssel orvosolják. Ezzel azonban a probléma  - ami gyakran a tejcukor (laktóz) érzékenység - nem oldódik meg.

Szervezetünk csecsemőkorban még képes a tejcukor megemésztésére, a laktáz enzim (tejcukorlebontó enzim) működése azonban csökkenhet, vagy teljesen meg is szűnhet az évek során. Ennek következtében vannak, akik nem tudják önfeledten élvezni a tejes finomságokat, mert szervezetük csak részben, vagy egyáltalán nem képes lebontani a tejcukrot. Számukra nemcsak a tej, de sok más, tejport vagy tejszármazékot tartalmazó étel fogyasztása is kellemetlenséget okozhat.

Ugyan már számos laktózmentes termék kapható, azt azonban kevesen tudják, hogy atejcukor előfordul számos készételben, pék- és hentesáruban vagy akár a levesporokban is. Nem kell azonban kiiktatni az étrendből mindent, ami laktózttartalmaz, és nincs is szükség ilyen drasztikus lépésre. A megvonás helyett sokkal egyszerűbb étkezése előtt a természetes laktáz enzim pótlása egy-két rágótablettával. Azt pedig, hogy minket érint-e probléma, egyszerűen tesztelhetjük: mindössze meg kell figyelnünk, hogy tejcukor tartalmú ételek fogyasztása után tapasztaljuk-e a tüneteket, és ha igen, akkor egyszerűen, étkezés előtt a laktáz enzim pótlásával könnyedén megszüntethetjük a probléma forrását.


 

Reggelizni fontos

A TV2-től nemrég az MTVA-hoz igazolt Tatár Csillának elég mozgalmasak a napjai, nem ritka, hogy egy nap alatt dupla annyit dolgozik, mint mások. A Dal műsorvezetője hozzászokott a feszített tempóhoz, ám éhgyomorral képtelen végigdolgozni a napot. Most a reggelizésért kampányol.
"Hozzászoktam már a feszített tempóhoz. A nehéz nap nálam 16 órát jelent, amit munkával töltök, és általában folyamatosan cseng is a telefonom" - mondta Csilla, aki hozzátette: képtelen éhgyomorral végigcsinálni egy-egy húzós, forgatásokkal és megbeszélésekkel teli napot.

 A 2015. januári Actimel Reggeli Rutin Felmérés szerint a megkérdezett 25 és 60 év közötti 600 felnőtt 33 százaléka nem reggelizik rendszeresen, és mindössze 67 százalékuk visz be táplálékot az ébredést követően minden nap. Ezért a márka reggeliző zónákat állít fel Budapesten, hogy felhívja a figyelmet a reggelizés fontosságára. A figyelemfelhívó kampányt D. Tóth Kriszta, Tatár Csilla és Debreczeni Zita is támogatja, akik személyesen is ellátogatnak az Actimel Reggeliző Zónákba.

 Rendszeresen reggelizünk?

Már gyerekkorban megtanuljuk, hogy a nap legfontosabb étkezése a reggeli, mégis a megkérdezettek 11 százaléka soha nem reggelizik. Pedig csak egy kiadós, vitaminokkal teli, tápanyagokban gazdag menü elfogyasztása biztosítja, hogy napközben tele legyünk energiával és megfelelően tudjunk koncentrálni az előttünk álló feladatokra. A reggeli étkezés kihagyása ráadásul kihathat általános közérzetünkre is. A felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadók 16 százaléka heti 3-4 alkalommal reggelizik, míg 6 százalékuk csak hétvégén!

 Mit nem reggelizünk?

A felmérésben részt vevők 42 százaléka soha nem fogyaszt reggelire joghurtot, joghurtitalt, 35 százalékuk soha nem eszik reggelente gyümölcsöt, zöldséget és 25 százalékban nem fogyasztanak a nap első étkezésekor felvágottat, tojást sem. A kutatásból az is kiderült, hogy 18 százalékuknak nincs semmilyen bevett reggeli szokása, amely segít neki abban, hogy jól teljen a napja.

 Reggeliző zónák Budapesten

A felmérésben részt vettek 63 százaléka úgy nyilatkozott, hogy jobban indul a napja, ha egy megfelelő reggelivel kezdi. Az Actimel elkötelezetten olyan termékeket kínál, melyek hozzájárulhatnak a sikeres reggeli kezdéshez, ezért a márka mindenkit szeretettel vár egy kis finom reggelire február 16-20. között a budapesti Kálvin téren. A reggeliző zónákban február 9-én Tatár Csillával találkozhattak a reggelizni vágyók, míg február 14-én D. Tóth Kriszta, február 19-én pedig Debreczenit Zita várt mindenkit 9 és 11 óra között!

 


 

5:2 diéta

Az 5:2 diéta egy életre szól, és könnyedén tartható! Egyszerűen csak 500/600 kalóriára kell csökkentenünk a napi energiabevitelt heti 2 napon át – a maradék 5 napban viszont lazíthatunk, és szabadon válogathatunk kedvenc ételeink között.
Heti két böjtös nappal nemcsak tartós fogyást érünk el, de egészségesebbek és kiegyensúlyozottabbak is leszünk. A könyvben szereplő ízletes és  alacsony kalóriatartalmú ételek receptjeivel ehhez kívánunk segítséget nyújtani.

• 100 könnyen elkészíthető recept reggelire, ebédre és vacsorára az ételek pontos energiatartalmának megjelölésével
• Négyhetes étkezési terv böjtös napokra
• Tanácsok alacsony kalóriatartalmú harapnivalókhoz, hogy legyőzhessük a farkaséhséget
• Kalóriatáblázat
• Hasznos tippek, technikák az eredményes étrend összeállításához


Kossuth Kiadó, a kiadó boltjában 17% kedvezménnyel, 3600 Ft helyett 2988 Ft-ért megvásárolható


 

Miért is nem eszünk ebből?
Igazságtalalan bánásmódban részesült élelmiszerek

Számos fórumon olvashatunk arról, milyen élelmiszereket érdemes kerülnünk, melyek azok, amelyeknek nincs helye az étrendünkben. Pedig tudjuk: nincs egészségtelen étel, csak egészségtelen étrend. Szabó S. András, egyetemi tanár, az Élelmiszerfizika Közhasznú Alapítványának kuratóriumi elnöke segít bennünket a tévhitek eloszlatásában.

 Főzzünk-e olajjal?

Az elmúlt években szinte kitiltottuk az állati zsírokat a konyhánkból, pedig napraforgó-olaj, pálmazsír és más növényi olajak sem tartalmaznak kevesebb energiát, mint a sertészsír vagy a libazsír. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy koleszterin szempontjából nem mindegy, hogy mit használunk a főzéshez. Míg a növényi olajok egyáltalán nem tartalmaznak koleszterint, addig az állati eredetű zsírok bővelkednek benne. Felmerül a kérdés: le kell-e mondanunk az ízes, zsírban sütött finomságokról? A szakértő válasza megnyugtató: egy kiegyensúlyozott étrendbe időnként belefér a libazsír is, legjobb, ha a főzésnél-sütésnél használt olajokat, zsiradékokat váltogatjuk. Így étrendünk is színesebb lesz.

 A barna kenyérben több a rost

Az igaz, hogy a kenyerek alapanyagául szolgáló búza- és rozsliszt esetében a szín és rosttartalom összefügg, tehát a teljes őrlésű lisztből készült kenyér rostban gazdagabb és színe is sötétebb, de nem szabad elfelejtetnünk, hogy sok termék malátával készül. Így a fehér lisztből előállított, de malátával színezett kenyér színe ugyan lényegesen sötétebb, barnább lesz, mint a teljes őrlésű lisztből készült, de ez ne tévesszen meg minket! Az ilyen termékek rosttartalma (és ásványi anyag tartalma) is jelentősen alacsonyabb, mint a teljes őrlésű pékáruké.  Minden esetben nézzük meg a termékek címkéjén az összetevők listáját, és győződjünk meg arról, mitől is barna a kenyér.

 A cukros üdítőitalok és az édességek mérgek

Ha egy nap 2 dl 10 % cukortartalmú üdítőitalt vagy 100 g, 20 % cukortartalmú süteményt fogyasztunk el, akkor a napi energiaszükségletnek csupán 3-5 %-át vittük be.  Nyilvánvaló, hogy a kiegyensúlyozott étrendnek nem része az állandó, magas cukortartalmú ételek fogyasztása, de a mértékletes fogyasztás semmiképpen nem tiltott, és a cukor sem ellensége szervezetünknek. Ha nem iszunk naponta több pohár cukros teát vagy kávét, akkor némi édesség vagy egy-egy pohár szénsavas üdítő igazán belefér a napi táplálkozásba.

Együnk chipset vagy ne?

A chips termékek olyan magas élvezeti értékű élelmiszerek, amelyek ugyan magas energia-tartalmúak, de mérsékelt fogyasztásuk semmiféle egészségkárosodással nem jár. Sótartalmuk pedig semmivel sem magasabb, mint a megszokott sütőipari termékeké, az intenzívebben érezhető sós íz azzal függ össze, hogy a só a chips felületén található, s nem pedig a termék textúrájában (mint pl. a kenyér esetében) egyenletesen eloszolva. A burgonyaszeleteknek akár heti több alkalommal is helye lehet az étrendünkben. Fontos viszont, hogy alkalmanként 30-50 grammot fogyasszunk csak, és inkább főétkezések között – javasolja Szabó S. András.

 Mi újság a pattogatott kukoricával?

Vajas, sajtos, sós – és tényleg annyira hizlal? Mint minden élelmiszer esetén, a mérsékelt fogyasztásnak semmiféle kedvezőtlen hatása nem lehet sem egészségünkre, sem kilóinkra.  Egy adag (30 g) popcorn elfogyasztása a nőknek ajánlott napi energiabevitel többnyire csupán néhány százalékát adja. Érdemes azonban tudnunk, hogy ugyanennyi pattogatott kukorica elfogyasztásával a napi rostigényünk 13 százalékát is fedezzük, ami a magyar rosthiányos táplálkozást tekintve igazán fontos lehet.

 Egészségtelen a  tojás fogyasztása ?

 Nyilvánvalóan a tojást igen nagy mennyiségben fogyasztani egészségtelen, és az is igaz, hogy magas a koleszterintartalma. Emellett azonban a tápértéke is magas és értékes a fehérjéket tartalmaz. A szakértő szerint napi egy tojás fogyasztása semmiképpen nem kifogásolható egészséges ember esetében. 


 

Ribizlihabos-almás réteges Magyarország Cukormentes Tortája

A Nándori László által készített, “Ribizlihabos-almás réteges” torta nyerte el idén a “Magyarország Cukormentes Tortája” címet. Az Egy Csepp  Figyelem  Alapítvány  és a  Magyar  Cukrász  Iparosok  Országos  Ipartestülete által meghirdetett verseny győztese fehér cukor, fehér liszt, mesterséges adalékanyag és tartósítószer nélkül készült.

Az alapanyagok tökéletes használatával, a kreatív recepttel és a magyaros ízvilágba illeszkedő ízhatással nyerte meg a Nándori Cukrászda 2013-ban a  “Magyarország Cukormentes Tortája” versenyt. A “Ribizlihabos-almás réteges” összetevőinek nagy részét hazai kistermelőktől szerezte be a cukrászda. “A kialakult beszállítói hálózatunk segítségével, arra törekszünk, hogy a lekvártól a manduláig minél több fontos alkotóelemet házi manufaktúráktól vásároljunk meg” – mondta el Nándori László aranykoszorús cukrászmester.

 Az Egy Csepp Figyelem alapítvány által életre hívott díj idei győztese tökéletesen teljesíti a kezdeményezés célkitűzését: a “Ribizlihabos-almás réteges” 100 százalékos élvezeti élményt nyújt a vendégeknek. Ráadásul a különleges figyelemmel összeválogatott alapanyagoknak köszönhetően cukorbetegek, lisztérzékenyek és az egészséges életformát kedvelő emberek is önfeledten fogyaszthatják a desszertet.

A Ráday utcai cukrászda hosszú távú tervei között szerepel cukor- laktóz- és lisztmentes süteményeinektovábbi bővítése. A kreativitásnak, magas szakértelemnek és remek összetevőknek köszönhetően ezek a sütemények kompromisszumok nélküli megoldást kínálnak mindenkinek, sőt. “A napjainkban tapasztalt gasztroforradalom a cukrászszakmát is elérte. A szezonokra jellemző hibátlan minőségű alapanyagokfelkutatása mellett a tradicionálisformákújragondolása ugyanúgy megjelent a sütemények világában, mint a legfelkapottabb éttermek konyhájában” – mondta el a cukrászmester.


 

Életmód hétvége, nemcsak növényevőknek
2013. augusztus 24-25.

A 17. Vegetáriánus fesztivál táplálkozási szakemberek előadásait, csoportos jógát, relaxációs és tánc foglalkozásokat, valamint makrobiotikus és vegetáriánus ételkóstolókat, főző-tanfolyamokat, öko és bio szemléletű termék-bemutatókat kínál - nem csak vegetáriánusoknak! Az idei szakmai előadásokon többek között szó lesz az állatvédelemről, a nyers étkezésről, a vegán életmódról és a tej élettani hatásairól. A rendezvény célja, hogy eloszlassa a vegetáriánus étkezésesel kapcsolatos tévhiteket, illetve, hogy rávilágítson arra, hogyan élhetünk egészségesen sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával. A két nap alatt lehetőség van természetgyógyászokkal folytatott konzultációra A fesztivál több zeni és tánc-programot is kínál, illetve Laár András is fellép majd egy "tudatosan táplálkozós" vicces műsorral, illetve Sütő Enikő modelliskolája újrahasznosított anyagokból készült ruhákból tart divatbemutatót. A rendezvényre a belépés ingyenes!

Időpont: 2013. augusztus 24-25. Helyszín: Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ (Budapest, X. kerület, Szent László tér 7-14.) A teljes program: www.egeszsegvar.hu


 

Karcsúsodj vegánul, vagányul!

Nyakunkon a nyár, ideje feltöltődni, energiákat felszabadítani és belefogni a régen halogatott életmódváltásba. A Napsugár Életház egy komplex nyárindító életmód programmal készül június 7. és 14. között, amely a vegán táplálkozást alapul véve mutat (ki)utat a fogyókúrák és pirulák útvesztőiből. Nem ígérget, cselekszik és bizonyít, többfrontos támadást indít a tartósan karcsú vonalakért. 

A Napsugár Életház életmódprogramja valami új, de mégis valami régi, hiszen már egy létező életmódon alapul, mely hosszú évek óta bizonyít és mely egyénre szabott és hosszú távú megoldást kínál mindenkinek, szakértői segítséggel és egy olyan táplálkozásmód bemutatásával, mely növényi étrenden alapul. Nem vegetáriánus táplálkozásról van szó, hanem tisztán csak növényi eredetű fogásokról. Köszöntünk mindenkit a vagány vegánok birodalmában! A növényi étrend mellett szóló legfontosabb érv, hogy segít egészségünk hosszú távú megőrzésében, illetve megelőzhető általa a legtöbb civilizációs betegség is. A növények gazdag vitamin-, nyomelem- és enzimforrások, ezzel biztosítják a jó emésztést, a fontos tápanyagok bejutását a szervezetbe, valamint azok helyes felszívódását is, gazdag rosttartalmuk pedig elősegíti a salakanyagok megfelelő időben való távozását. A növényi étrend egyik bizonyított következménye az immunrendszer megerősödése, hiszen – bár sokan nem tudják, de - a növényi ételek tökéletes egyensúlyban tartalmazzák a szénhidrátot, a fehérjét és a zsírokat. Növényi étrend mellett sokkal kisebb az esélye a magas koleszterinszint kialakulásának, így csökken a szív- és érrendszeri megbetegedés fellépésének kockázata, és a túlzott mértékű fehérjebevitel káros következményei (pl. kövesedés, lassú emésztés, a máj és a vese túlterheltsége, fehérjeanyagcsere-zavarok stb.) sem érintik az így élőket. A veganizmus kicsi, de növekvő mozgalom, már számtalan országban gyarapodik a vegán éttermek száma és számos kutatás szerint az életciklus bármely szakaszában elkezdhető. Fontos tudni, hogy bármilyen növényi alapú étel lehet vegán. A hétköznapi, állati alapanyagok nélkül készített vegán ételek közé tartozik a ratatouille, a falafel, a hummusz, a vegán burrito,  a rizs és bab is. A vegán konyhában elterjedten alkalmazzák az olyan alapanyagokat, mint a tofu, a tempeh és  a szeitán. Növényi tejszínt és növényi tejet, például mandula, gabona,  vagy szójatejet használnak a megszokott  tehén- vagy kecsketej helyett. A vegán étrend frissessége és üdesége önmagában élmény, hiszen csendben olvasztja a centiket, kalóriaszámlálgatás nélkül. Tartósan kontúr-, kedv és közérzet javító!

A Napsugár Életház ebbe a világba nyújt betekintést június 7-14 között, ahol minden nap új izgalom, kihívás és kényeztetés. A nap minden reggel speciális zsírégető, alakformáló edzéssel indul, mely után gyógy, sport és mau-uri masszőrök veszik kezükbe az irányítást, lesz nyirokmasszázs és testtekercselés is, mely hozzásegít a méregtelenítő folyamatok beindulásához. Délután a közeli pilisi természetvédelmi területen intenzív Nordic Walking és közös túra váltogatja egymást, mely után édes lesz a pihenés. Az esti szaunázások a méregtelenítés mellett a lazítást is szolgálják. A napi karcsúsító menü a vegán étrenden alapszik, mely recepteket helyben meg is tanulhatják a résztvevők, hogy a hét után is zökkenőmentesen folytatódhasson az életmódváltás. A biorezonanciás állapotfelmérés is a program része, amely révén mindenki teljes képet kap saját szervkörének jelenlegi állapotáról és ehhez kapcsolódóan a számukra megfelelő táplálkozási rendszerről. Lesz irányított akvarellfestés, illetve a helyes testi és tudati táplálkozásról szóló “kerekasztal” beszélgetés is, szakértőkkel. A hét megkoronázásaként, hazamenet előtt a külső „ragyogást” fokozandó a ház kozmetikusa kényeztető arcmasszázs- és nappali sminkkel búcsúztat el mindenkit és nyitja meg a kaput egy megújult önképnek! További részletek: www.napsugarelethaz.hu


 

Főzz évszakok szerint!
Makrobiotikus konyha, állati fehérje nélkül

Szepesi Dóra, az ismert életmód-tanácsadó és újságíró új, makrobiotikus szakácskönyve nem próbál rábeszélni a csak és egyedül üdvözítő táplálkozási és életvezetési módszerekre, inkább a szelíd meggyőzés erejével hat. Receptjei állati fehérjét nem, vagy csak nagyon kis mértékben tartalmaznak, de a szerző figyelme arra is kiterjed, mivel helyettesítse a húst, tojást, tejet az, aki – egyelőre – nem tud lemondani a megszokott ételekről. Arra is biztat, hogy a recepteket ki-ki alakítsa saját kedve és ízlése szerint, mert semmi értelme változtatni, ha idegenkedünk tőle, és nem érezzük jól magunkat. Azt vallja – és ezzel bizonyára mindenki egyetért – hogy az a jó étel, amely nem betegít meg, hanem ha kell, gyógyít, amit otthon bárki el tud készíteni, természetes alapanyagból van, ízletes és könnyen emészthető.

Mérték kiadó, ára 3324 Ft


 

Zsírral mondunk búcsút a hájnak
A saláta is finomabb, ha evés közben egy sült húst nézünk

A kalóriadús, zsírban gazdag ételek puszta látványától a kevésbé ízletes, diétás fogásokat is finomabbnak érezzük – állapították meg a Nestlé Research Center munkatársai. A svájci kutatóközpontban végzett friss vizsgálat eredményei alátámasztják: a fogyókúra valóban fejben dől el. Nem lehetetlen ugyanis megküzdeni a finomságok csábításával, ha evés közben például egy pizza fotója van előttünk. A tudósok korábban már azt is felismerték: agyunk képes ránézésre megbecsülni az ételek kalóriatartalmát.

Mindent a szemnek

Evés közben érzékszerveink egyszerre dolgoznak és együttesen határozzák meg az ízélményt. A Nestlé Research Centerben meglepő felfedezést tettek az ételek látványával kapcsolatban: kiderült, hogy ha evés közben egy kalóriadús desszertre tekintünk, a kevésbé vonzó salátát is sokkal finomabbnak fogjuk érezni, mintha pusztán a nyers zöldség lenne előttünk. A rendhagyó kísérlet során nehéz, de ízletes ételek fotóit tették felnőttek elé, akik így a semleges ízű, könnyű harapnivalókat is nagyobb élvezettel fogyasztották. Azok a kutatási alanyok, akik például nyers babot vagy borsót néztek evés közben, sokkal negatívabban nyilatkoztak ugyanarról az ételről. Így bármilyen furcsán hangzik is, a fogyókúrázók egyszerűen megkönnyíthetik a dolgukat azzal, hogy diétás ételeiket mintegy plusz fűszerként pizza fotókkal „ízesítik”.

Beépített kalóriakalkulátor

A furcsa jelenségre egy korábbi kutatás eredményei adhatnak magyarázatot. Mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor egy gusztusos étel látványától korogni kezd a gyomrunk még akkor is, ha valójában nem vagyunk éhesek. A Nestlé svájci kutatóközpontjában megállapították: agyunk képes ránézésre megbecsülni az ételek kalóriatartalmát. A vizsgálat kimutatta, hogy a másodperc töredéke alatt különbséget tudunk tenni az alacsonyabb és magasabb kalóriatartalmú ételek között. „Az emberi agy a magasabb kalóriatartalmú ételek látványára határozottabban reagál” - magyarázza az eredményeket Mihály Tekla, a Nestlé dietetikusa.


 

Édes este a sztíviával

Az Édes este a sztíviával elnevezésű sütőesten a résztvevők megismerkedtek a sztíviával, azzal a természetes eredetű, a sztívianövény leveléből kinyert, teljesen természetes és kalóriamentes édesítőszerrel, melynek köszönhetően az új NESTEA zöld teák is 30%-kal kevesebb cukrot tartalmaznak. A sztívia és többek között friss gyümölcsök, tonkabab és machatea felhasználásával finom, gyümölcsös sütemények és krémek születtek, mindez pedig az ismert cukrász, Papp Emese vezényletével történt.


 

oldalak:  1  2   

 
 Összesen cikk található ebben a rovatban


  Rólunk Kapcsolat