napja 
 

Miért is nem eszünk ebből? (Gasztronómia - Diéta)
Igazságtalalan bánásmódban részesült élelmiszerek
Miért is nem eszünk ebből?

Számos fórumon olvashatunk arról, milyen élelmiszereket érdemes kerülnünk, melyek azok, amelyeknek nincs helye az étrendünkben. Pedig tudjuk: nincs egészségtelen étel, csak egészségtelen étrend. Szabó S. András, egyetemi tanár, az Élelmiszerfizika Közhasznú Alapítványának kuratóriumi elnöke segít bennünket a tévhitek eloszlatásában.

 Főzzünk-e olajjal?

Az elmúlt években szinte kitiltottuk az állati zsírokat a konyhánkból, pedig napraforgó-olaj, pálmazsír és más növényi olajak sem tartalmaznak kevesebb energiát, mint a sertészsír vagy a libazsír. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy koleszterin szempontjából nem mindegy, hogy mit használunk a főzéshez. Míg a növényi olajok egyáltalán nem tartalmaznak koleszterint, addig az állati eredetű zsírok bővelkednek benne. Felmerül a kérdés: le kell-e mondanunk az ízes, zsírban sütött finomságokról? A szakértő válasza megnyugtató: egy kiegyensúlyozott étrendbe időnként belefér a libazsír is, legjobb, ha a főzésnél-sütésnél használt olajokat, zsiradékokat váltogatjuk. Így étrendünk is színesebb lesz.

 A barna kenyérben több a rost

Az igaz, hogy a kenyerek alapanyagául szolgáló búza- és rozsliszt esetében a szín és rosttartalom összefügg, tehát a teljes őrlésű lisztből készült kenyér rostban gazdagabb és színe is sötétebb, de nem szabad elfelejtetnünk, hogy sok termék malátával készül. Így a fehér lisztből előállított, de malátával színezett kenyér színe ugyan lényegesen sötétebb, barnább lesz, mint a teljes őrlésű lisztből készült, de ez ne tévesszen meg minket! Az ilyen termékek rosttartalma (és ásványi anyag tartalma) is jelentősen alacsonyabb, mint a teljes őrlésű pékáruké.  Minden esetben nézzük meg a termékek címkéjén az összetevők listáját, és győződjünk meg arról, mitől is barna a kenyér.

 A cukros üdítőitalok és az édességek mérgek

Ha egy nap 2 dl 10 % cukortartalmú üdítőitalt vagy 100 g, 20 % cukortartalmú süteményt fogyasztunk el, akkor a napi energiaszükségletnek csupán 3-5 %-át vittük be.  Nyilvánvaló, hogy a kiegyensúlyozott étrendnek nem része az állandó, magas cukortartalmú ételek fogyasztása, de a mértékletes fogyasztás semmiképpen nem tiltott, és a cukor sem ellensége szervezetünknek. Ha nem iszunk naponta több pohár cukros teát vagy kávét, akkor némi édesség vagy egy-egy pohár szénsavas üdítő igazán belefér a napi táplálkozásba.

Együnk chipset vagy ne?

A chips termékek olyan magas élvezeti értékű élelmiszerek, amelyek ugyan magas energia-tartalmúak, de mérsékelt fogyasztásuk semmiféle egészségkárosodással nem jár. Sótartalmuk pedig semmivel sem magasabb, mint a megszokott sütőipari termékeké, az intenzívebben érezhető sós íz azzal függ össze, hogy a só a chips felületén található, s nem pedig a termék textúrájában (mint pl. a kenyér esetében) egyenletesen eloszolva. A burgonyaszeleteknek akár heti több alkalommal is helye lehet az étrendünkben. Fontos viszont, hogy alkalmanként 30-50 grammot fogyasszunk csak, és inkább főétkezések között – javasolja Szabó S. András.

 Mi újság a pattogatott kukoricával?

Vajas, sajtos, sós – és tényleg annyira hizlal? Mint minden élelmiszer esetén, a mérsékelt fogyasztásnak semmiféle kedvezőtlen hatása nem lehet sem egészségünkre, sem kilóinkra.  Egy adag (30 g) popcorn elfogyasztása a nőknek ajánlott napi energiabevitel többnyire csupán néhány százalékát adja. Érdemes azonban tudnunk, hogy ugyanennyi pattogatott kukorica elfogyasztásával a napi rostigényünk 13 százalékát is fedezzük, ami a magyar rosthiányos táplálkozást tekintve igazán fontos lehet.

 Egészségtelen a  tojás fogyasztása ?

 Nyilvánvalóan a tojást igen nagy mennyiségben fogyasztani egészségtelen, és az is igaz, hogy magas a koleszterintartalma. Emellett azonban a tápértéke is magas és értékes a fehérjéket tartalmaz. A szakértő szerint napi egy tojás fogyasztása semmiképpen nem kifogásolható egészséges ember esetében. 

 
<<< visszalépés
Jelenleg 2 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat