.: Dolcsevita.hu :.


 
napja 
 
oldalak:  1  2  3  4   

 
Lecsóra fel!
Az ezerarcú lecsó a Lila Füge e heti sztárvendége

Paradicsom, paprika, vöröshagyma és egy kis szalonna. A négy alapanyag hallatán talán nincs is olyan magyar ember, akinek ne a lecsó ugrana be. Bár balkáni eredetű ételről van szó, mégis a hazai gasztronómia alappilléreként tartják számon ezt a népszerű fogást, amelynek egyszerűsége még a legnagyobb gasztro őrülteket is megihleti. Köztük Havas Dórát is, aki számtalan receptet tartogat a tarsolyában, a lilafuge.hu-n pedig meg is osztja kedvenceit. Íme néhány: a rizses és a rántott lecsó!

bővebben >
 


Pasta ŕ la vodka
Catherine Fulvio receptje

Furcsán hangzik: Pasta à la vodka. Valószínűleg úgy gondolják, nem olasz étel, pedig határozottan az, méghozzá zseniális. Amikor az oroszok elhatározták, hogy Olaszországba is exportálják híres italukat, a római vendéglősök főzni kezdtek el vele. Akkor született meg ez a fogás, a Pasta a la vodka.

bővebben >
 


Kaszásleves - a sonka főzővizéből

A húsvéti sonka főzése után megmaradt léből kiváló pikáns leves főzhető. 

bővebben >
 


A Tortavár húsvétkor

A budai Tortavár cukrászda javában készül a húsvéti ünnepekre. Ebben a cukrászdában a cukormentes Áfonya hercegnő tortája, a hagyományos csoki torta és a reform gyümölcstorta is ott kínálja magát a pultban.

bővebben >
 


Nyerjen Molnár’s Kürtőskalács utalványt!

A Molnár’s Kürtőskalács üzletben (1052 Budapest, Váci utca 31.) a kürtőskalács mellett finom olasz kávé és fagylalt is várja a vendégeket.

bővebben >
 


D-NAP, azaz egy tál dödölle!
Keszthely, március 25-26

Hagyományteremtő céllal indul idén a D-NAP(ok) gasztropiknik a Keszthely Yacht Kikötőben, melyen a Balaton neves és jellemzően regionális, helyi alapanyagokra építő éttermei és a Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központja mindent a dödöllére tesz fel.

bővebben >
 


Magyarország legjobb éttermeit díjazták
Friss nyertest avattak, a Costes az év étterme

A Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála helyszínéül idén a TEREM Budapest szolgált ahol a hazai gasztronómiai élet legjelentősebb képviselői vonultak fel. A Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díját a Palágyi Eszter séf által vezetett Costes kapta, a legígéretesebb étteremnek a Babel Budapestet tartják. A K&H private banking-Év Szakácsteljesítménye Díjat a Bocuse d´Or 2017-es magyar csapata – Széll Tamás, Szulló Szabina, Hamvas Zoltán, Szabó Kevin és Vomberg Frigyes – vette át.

bővebben >
 


Sajtmártásos makaróni

Olyan klasszikus angol étel, amelyen brit és amerikai gyerekek milliói nőttek fel. Amikor Gordon Ramsay Malajziában járt, és az ottani miniszterelnöknek főzött, a vendéglátó azt tanácsolta, Macaroni cheese-t, azaz sajtmártásos makarónit főzzön a politikusnak és családjának. Aki látta már Gordon egy-két műsorát, el tudja képzelni, milyen képet vágott hozzá!

Amerikában csak mac cheese-nek becézik, és valóban, a legegyszerűbb fogások egyike. Nálunk gyakorlatilag nem ismert, mi sajttal és tejföllel ízesítjük a makarónit. Ez az angol klasszikus a besamelmártást használja fel hozzá, pikánssá a cheddar sajt és az őrölt mustármag teszi. Hagyományosan hajlított rövidcső tésztából készítik, nem makaróniból.

bővebben >
 


A Tortavár és Áfonya hercegnő tortája
Nyerjen egy tortát Valentin napra a Tortavártól!

Cukormentes vagy hagyományos? Mindkettő! Ebben a cukrászdában a cukormentes Áfonya hercegnő tortája, a hagyományos csokitorta és a reform gyümölcstorta is ott kínálja magát a pultban.

bővebben >
 


Ízek, színek és érzések a Zsolnay Kávéházban

A Radisson Blu Béke Hotel****superior-ban működő Zsolnay Kávéház minden évben előrukkol egy újabb desszertsorral. A sütemények 2017-ben is hódítanak. Három különböző íz- és formavilág várja a vendégeket és minden édességrajongót. A tradíció és megújulás továbbra is alapköve a cukrászati koncepciónak, az idei kulcsszó: felelősség és szenvedély.

bővebben >
 


Újévi lencsereceptek

Aki újév napján nem eszik lencsét, annak egész évben lapos marad a pénztárcája, legalábbis a babona szerint. Ne kockáztassuk meg, hogy kiderüljön a hiedelem valóságtartalma, inkább főzzünk lencsét!

bővebben >
 


Auguszt Karácsony
A „gateau de voyage” útja Párizsból Budapestre

A Fény utcai Auguszt Cukrászdában az idén is a hagyományoké, a klasszikus, monarchiabeli süteménykultúráé a főszerep. Auguszt József neve és személye a garancia arra, hogy a cukrászdában kapható édességek összetételükben, ízvilágukban és küllemükben méltók a közel 150 éves cukrászdinasztia hírnevére.

bővebben >
 


Magyar Termék Nagydíj - idén 66 termék és szolgáltatás

Összesen 60 cég 66 terméke vehette át a 19. Magyar Termék Nagydíj Pályázat kitüntetéseit, a tanúsított minőség „útlevelét” a Magyar Gazdaság Ünnepén, a Parlament Felsőházi Termében szeptember 6-án.Idén a kulturális események, az innovatív szemlélet, a kreatív megoldások és a minőség volt a pályázat fókuszában.

bővebben >
 


Fokhagymás paprika krémleves

Most van az igazi szezonja a paprikának, paradicsomnak. Egy különleges, mégis nagyon egyszerű receptet mutatunk be, amihez a kezdők is bátran hozzáfoghatnak.

bővebben >
 


Fagyicsodák joghurtból

Fagyicsodák joghurtból

A joghurtfagylaltok összeállításánál csak a képzeletünk szab határt, a tizenkét íz- és közel hatvan féle topping lenyűgöző kreációkat eredményezhet. Ráadásul lelkiismeretfurdalás nélkül kanalazhatjuk a jeges desszerteket, mert a joghurt alapú finomságok a fagylaltnál jóval szerényebb zsír- és cukortartalmúak.  A tudatos nassolás és az egészséges kényeztetés hívei számára jó hír, hogy a Jono Yogo hálózat közel három éve hazánkban is elérhető.

A frozen yogurt a ’80-as években terjedt el Amerikában. Bár a világszerte kedvelt finomság ötlete a tengerentúlról érkezett, a nálunk kapható joghurtfagylalt receptje és íz-variációi magyar cukrászok munkáját dicsérik. A Jono Yogo kizárólag élőflórás magyar joghurtból és magyar tejből készül, egyúttal alacsonyabb cukor és zsírtartalommal rendelkezik a hagyományos fagylalthoz képest. A Yogo tulajdonságainak köszönhetően gyermekek, diétázók és cukorbetegek számára is bátran fogyasztható desszert, különösen a steviával készült vagy a laktózmentes változat.  Jono Yogo üzletekkel Budapesten néhány üzletközpontban (Allee, WestEnd, Árkád, Mammut), valamint a budaörsi Auchanban találkozhatunk.

További részletekért és a nyereményjátékért kattintson a "bővebben" szóra!

 

bővebben >
 


Pink Cadillac California

A Pink Cadillac Pizzeria a Ráday gasztró- és sétálóutca egyik legrégebbi étterme. Sokan emlékeznek arra a helyre, ahol isteni pizzát és olasz ételeket lehetett enni, vagy házhoz szállíttatni. Az azóta eltelt több mint 20 évben nagy népszerűségnek örvendő Pink Cadillac Pizzéria most új „köntösben“ és megújult választékkal, Pink Cadillac California néven várja vendégeit.

Az új amerikai-olasz irány megmutatkozik az étterem kialakításában - kibővítették egy rendezvényteremmel is -, a designban, és nem utolsó sorban az újragondolt menüben is. Új név, új ételek! - ez lehetne a szlogenje a Pink Cadillac Californiának, de a nevéből csak a pizzéria tűnt el, az étterem kínálatából nem. Sőt, még bővült is az étlap. 20 év után új névvel, tereit átalakítva és kibővítve várja a Pink Cadillac California étterem a turistákat a fővárosban, a Ráday utca 22-ben. Az étterem új belső kialakításában, valamint az étlap választékában is az amerikai–olasz irányt tükrözi. Az étlapon az eddigi megszokott pizza-tésztavonalat salátákkal, előételekkel, argentin steakkel, hamburgerrel és magyaros különlegességekkel bővítették ki. Külön kiemelendő a tartalmas levesek választéka. A tejszínes hagymalevest füstölt sajttal, rozscipóban hozzák ki, és rendelhető kagylóleves vagy tárkonyos tejszínes bárányraguleves is. Heti menük is vannak kedvező áron, ennek bizonyára a környéken lakók és dolgozók örülnek majd.

Nyerhet egy választható ízesítésű pizzát, ha lájkolja lapunk facebook oldalát https://www.facebook.com/dolcsevita.hu/, majd a Kapcsolat menüpontban szereplő címre március 20-ig elküldi a helyes választ a következő kérdésre: Mi került az ételválasztékba az olasz ételek mellé?


 

Torkos Csütörtökkel indul a Gasztroélmények Éve

A vendéglátóhelyek és a közönség pozitív visszajelzései alapján a Magyar Turizmus Zrt. 2016-ban immár 11. alkalommal szervezi meg néphagyományra épülő gasztronómiai keresletélénkítő akcióját, a Torkos Csütörtököt 2016. február 11-én. Az új, szerethető arculattal büszkélkedő Torkos Csütörtök idén egyúttal az MT Zrt. szervezésében zajló „Gasztroélmények Éve 2016” tematikus programsorozat nyitánya is lesz. Idén részben változik a feltételrendszer is: az étterembe járás és az új ízek felfedezésének népszerűsítésére létrehozott akció során az alkoholtartalmú italokat nem lesz kötelező féláron adni. Minden másra, a teljes étel- és alkoholmentes ital fogyasztásra továbbra is 50% kedvezményt kell adniuk a csatlakozó vendéglátóhelyeknek.

A Torkos Csütörtök a Magyar Turizmus Zrt. egyik legsikeresebb akciója, amelynek célja – az étterembe járás kultúrájának megszerettetésén túl -, hogy a lakosság és az ide látogató külföldiek a gasztronómián keresztül fedezzenek fel újabb magyarországi tájakat, kóstoljanak új, helyi ízeket, ismerjék meg a különböző régiók által kínált hagyományos magyar ételeket, valamint a gasztronómiához kötődő tradicionális magyar népszokásokat.

A Torkos Csütörtök akció 2016. februárjában ünnepli 11. születésnapját. 2016-ban a Gasztroélmények Éve a Torkos Csütörtökkel veszi kezdetét, és újra „ernyő alá vonja” a hazai gasztroeseményeket a Magyar Turizmus Zrt. koordinálásában. A csütörtöki kedvezményes éttermi fogyasztással induló tematikus év néhány nagyszabású, országos vagy azon is túlnyúló gasztronómiai eseményt ölel majd fel, mindez az egész év során regionális, helyi rendezvényekkel, külképviseleti és agrármarketing termékpályákhoz kötődő aktivitásokkal, kiadványokkal, játékokkal és korszerű, interaktív online megoldásokkal fog kiegészülni. 

A Torkos Csütörtök feltételrendszerének változása 2016-ban

Az új arculat mellett az akció feltételei is részben megváltoznak: az étterembe járás, a gasztronómia és az új ízek kipróbálásának népszerűsítésére létrehozott Torkos Csütörtökön nem lesz kötelező a vendéglátóhelyeknek az alkoholtartalmú italokra ötven százalékos kedvezményt adni. Minden más fogyasztásra továbbra is 50%-os kedvezményt kell nyújtani a csatlakozó vendéglátóhelyeknek 2016. február 11-én, a teljes nyitvatartási idő alatt. A feltételtől pozitív irányba természetesen eltérhetnek, vagyis továbbra is nyújtható az alkoholtartalmú italokat is magában foglaló teljes számla végösszegéből 50%-os kedvezmény, de ez nem kötelező. A választási lehetőség idén is a teljes a la carte kínálatra vonatkozik, külön erre az alkalomra készített szűkített menüsorral az akcióban részt venni nem lehet.

A Magyar Turizmus Zrt. idén minden eddiginél kiemeltebb figyelmet fordít a szabályok maradéktalan betartatására, hogy mind a vendégek, mind a vendéglátóhelyek elégedettsége a lehető legmagasabb fokú legyen. Az MT Zrt. az akció napján szúrópróbaszerű ellenőrzéseket fog végezni, keresi a hatóságokkal való leghatékonyabb együttműködés lehetőségét, mivel a szabályok megszegése szélsőséges esetben a szolgáltató akcióból való kizárását vonhatja maguk után.

A Torkos Csütörtök az új ízek megismerésén túl az étterembe járás népszerűsítésére létrehozott akció, így olyan szolgáltatók, akik kizárólag házhozszállítással foglalkoznak, nem vehetnek részt benne. A helyben fogyasztást is lehetővé tevő vendéglátóhelyeknek elvitelre vagy házhozszállítással nem kötelező a csatlakozási feltételek szerint kedvezményt adni, azonban természetesen ezt önkéntes alapon megtehetik.

2016-ban az akció hivatalos weboldala a torkoscsutortok.itthon.hu lesz. Ezen az oldalon zajlik a vendéglátóhelyek regisztrációja 2016. január 12-től, illetve a vendégek itt találják meg az éttermek folyamatosan bővülő listáját. Az étteremlista először 2016. január 19-én (kedden) tekinthető meg, és onnantól folyamatosan bővülni fog, érdemes vissza-visszatérni az oldalra. A szolgáltatók számára a minél gördülékenyebb szervezés érdekében ajánlásokat fogalmaz meg az MT Zrt., ezek szintén a torkoscsutortok.itthon.hu oldalon lesznek elérhetőek.


 

Idén három

Augusztus 20-i ünnepünkhöz közeledve, véget ért a Magyarország Tortája, a Magyarország Cukormentes Tortája valamint a Honvédség Tortája verseny, minden kategóriában szakértő zsűri választotta ki a nyerteseket. 

Az Ország tortája idén a Pannonhalmi sárgabarack pálinkás karamell torta, Szó Gellért salgótarjáni cukrászmester alkotása. A torta a zamatos magyar sárgabarack, a mandula, a csokoládé és karamell kombinációja, kevés barackpálinkával megbolondítva. 

Idén először női versenyző, Vaslóczki Orsolya Barackos buboréktortája nyerte a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt ír ki. A Barackos buboréktorta illeszkedik a magyar ízvilághoz. A sárgabarack karakteres íze a diókrémmel és a piskótában fellelhető pirított dióval harmóniát alkot. A  kreáció legeredetibb eleme a torta tetején látható díszítés, melyet légpárnás fóliával formázott buborékmintásra a cukrász. A sütemény hozzáadott cukor, fehér liszt, mesterséges adalékanyag és tartósítószer nélkül készült, egy szelet 11,8 g szénhidrátot és 278 kcal-t tartalmaz.

A Honvédség Tortája idén a Tessedik mézes körtetortalett, idén a körte és az akácméz határozza meg a süteményt. Készítői ezzel a tortával tisztelegnek Tessedik Sámuel előtt, akinek hatalmas szerepe volt az akác meghonosításában hazánkban. A tortát régi magyar receptek átgondolásával készítették, a mai ízlésnek megfelelően.

Először augusztus 20-án és 21-én a Magyar Ízek Utcájában, a Várkert bazárnál kóstolhatja meg a nagyközönség a három tortát, valalmit a Szent István napi kenyeret, amelyet idén a Pedró pékség készített, Tönkölyös kenyérnéven.

A Magyarország Cukormentes Tortája program részeként az Egy Csepp Figyelem Alapítvány idén is meghirdette aháziversenyt nem szakképzett cukrászok és lelkes otthonsütők részére, melyre augusztus 14-ig várják a pályamunkákat. A fődíj egy Kenwood robotgép, de két különdíj is gazdára talál majd a valódi magyar vércukormérők fejlesztője és gyártója, a 77 Elektronika Kft. és a HerbaHáz jóvoltából. További információ:  www.magyarorszagcukormentestortaja.hu


 

Kis olasz tésztakörkép

Valószínűleg mindenkivel előfordult már, hogy hosszas nézelődés után végül a jól bevált spagettit választotta a polcokon sorakozó számtalan tésztafajta közül. A tészták „tengerében” egy vérbeli gasztromágus, Simone Marcedula, a Trattoria Gusto étterem olasz származású séfje segít eligazodni. Lássuk Itália mesés tájainak 5 legizgalmasabb tésztafajtáját!

Ziti: A szicíliai esküvők elengedhetetlen alapanyaga, ugyanis maga a szó – ziti – annyit tesz: menyecske. Ezt a 25 cm hosszú, cső alakú, sima falú, durum lisztből készült tésztafajtát felhasználás előtt 3-4 darabra szokás tördelni, majd sós vízben al dentére főzni. Ez azért fontos, mert a zitit főzés után majd’ minden esetben megsütik, és kiváló alapanyaga lehet zöldséges, illetve sajtos rakott tésztaételeknek. A nagyközönség számára a ziti a Maffiózók című amerikai sorozatból lehet ismerős: Carmela Soprano húsgolyós fogása sosem hiányozhatott a maffiózók asztaláról.

Strozza Preti avagy papfojtó tészta: Ennek a Közép-Olaszországból származó tésztafajtának egy népi legenda adja nevét: régen az asszonyok a helyi papnak, tiszteletesnek házi készítésű Strozza Pretivel kedveskedtek, míg féltékeny férjeik odahaza azért imádkoztak, hogy bárcsak a tészta a pap torkán akadna… Manapság ezt a 1,5 cm széles, 5 cm hosszú tésztafélét darabos, zöldséges mártásokhoz, ragukhoz használják.

Mafalda, más néven Reginette: Ez a Dél-Olaszországból származó szép, csipkés szélű, egyenes tésztafajta Savoya hercegnőjéről kapta a nevét, de a reginette szócskát is gyakran használják rá, ami annyit tesz: kis hercegnő. A mafalda egy hosszú főzésű, széles tészta, átmenetet képez a lasagne-féle tészták csoportja felé. Kiváló választás lehet babos, krumplis tésztaételekhez, de ízletes alapanyaga lehet az oldalasból és ricotta sajtból készülő nápolyi ragunak is.

Fusilli vagy más néven felezett nagy orsó: Ez a Dél-Olaszországból származó, 3 cm hosszú csavaros tésztafajta hazánk legtöbb háztartásában megtalálható. A gyerekek nagy kedvence nevét az olasz „fuso” szóból kapta, ami annyit tesz: sodorni. A fusilli kevésbé ismert változata orsó alakú, régen ezt a típust kötőtűre csavarva készítették az asszonyok, úgyhogy, aki otthoni fusilli készítésre adja a fejét, az készüljön jó sok türelemmel. Ez a tésztafajta remekül illik hideg salátákhoz és könnyű mártásos tésztaételekhez, hiszen a csavaros szerkezet kiválóan magába zár bármilyen pesztót.

Capelli d’Angleo avagy cérnametélt: A Capelli d’Angelo, vagy más néven angyalhaj a legvékonyabb tésztaféle - átlagosan 2-3 mm vastag -, ennek megfelelően főzési ideje is a legrövidebb, egy percre sem lehet magára hagyni főzés közben. Hazánkban leggyakrabban levesbetétként használják fel.


 

TableFree éttermi napok
2015 május 4-11.

A TableFree örömmel jelenti be 2015 első gasztronómiai eseményét. Immáron nyolcadik alkalommal kerül sor a TableFree Éttermi Napokra, ez alkalommal május 4–11-ig. Ez remek lehetőség arra, hogy a vendégek új helyeket fedezzenek fel, tágítsák a kulináris látóterüket, különböző menük és éttermek közül válasszanak. Az eseményre idén is, mint mindig, Budapest néhány legjobb helye regisztrált, de több új éttermi partner is csatlakozott, így sok új, és finom ízeket kínáló étterem vár felfedezésre. A 3 fogásos menü ára 3300 Ft vagy 5500 Ft. Néhányan az általuk kínált ételeket adják alacsonyabb áron mint általában, míg mások speciális ételeket készítenek erre az eseményre.

Ez egy minden ízlést kielégítő rendezvény, mert szinte a világ egész gasztronómiai palettája képviselteti magát. Néhány étterem, ízelítőül: La Perle Noire, NOBU, Peppers!, Gundel, Le Bourbon, NIKA restaurant, Spoon, Stelasi,Chagall ...A gasztronómiai élményhez az asztalfoglalás máris ajánlott, mivel a helyek gyorsan fogynak. Csak a www.tablefree.hu/hu/restaurant-days/12 oldalon lehet online foglalni, egy teljesen automatikus foglalási rendszerrel. Csak ki kell választania a dátumot, az időt, a résztvevők számát és az éttermet, és azonnal kapni fog egy visszaigazoló e-mailt. Tehát ne vesztegesse az időt és az asztalokat, foglaljon most!  


 

oldalak:  1  2  3  4   

 
 Összesen cikk található ebben a rovatban


  Rólunk Kapcsolat