napja 
 

Igazi ínyenceknek: hamburger libamájjal és kecskesajttal (Gasztronómia - Evés)
Igazi ínyenceknek: hamburger libamájjal és kecskesajttal

A gasztronómiai trendek közül a leggyorsabban a kézműves hamburgerek divatja terjed. Négysajtostól kezdve sütőtökpürésig sokféle változatot kínálnak az utcai gyorsbüfék, meglehetősen borsos áron. Ennél jóval olcsóbban elkészíthetők ezek a harapnivalók, még akkor is, ha olyan kifejezetten drága alapanyagot is felhasználunk hozzá, mint a hízott libamáj.

Hamburger libamájjal, kecskesajttal, párolt almával, karamellizált hagymával, fokhagymás majonézzel

Hozzávalók 4 személyre:

60 dkg darált marhahús (nyak, comb, legyen egy kevés zsírtartalma, 15-20%)

4 szelet (kb. 20 dkg) hízott liba- vagy kacsamáj (ez utóbbi kicsit olcsóbb, ízben nincs sok különbség)

4 puffancs

8 dkg puha, krémes kecskesajt

1 nagy jonatán alma

2 fej lilahagyma

4 gerezd fokhagyma

maréknyi borsmustárlevél (rukola)

4-5 szál snidling

4 evőkanál házi majonéz

olaj

vaj

frissen őrölt bors

1 teáskanál kristálycukor

A meghámozott fokhagymagerezdeket kevés olajon aranysárgára pirítjuk. Mozsárba tesszük, és durvaszemű sóval megszórva pépesítjük. Az apróra vágott snidlinggel együtt a házi majonézbe keverjük. A libamájszeleteket száraz, forró serpenyőbe tesszük és mindkét oldalon barnára pirítjuk. Kivesszük és melegen tartjuk. A darált marhahúst sóval, frissen őrölt borssal összegyúrjuk, és 4 húspogácsát formázunk belőle. A máj kisült zsírján mindkét oldalon hirtelen megsütjük (ízlés szerint maradhat egy kicsit rózsaszínű a belseje). Kivesszük és melegen tartjuk. A visszamaradt zsiradékban megpároljuk a karikára vágott lilahagymát. Sóval, kristálycukorral megszórjuk és kissé karamellizáljuk. Közben egy másik serpenyőben, vajon megpároljuk a karikára vágott almát. A félbevágott puffancsot szárazon megpirítjuk. Ízlés szerint kissé meg is vajazhatjuk.

A zsemlék mindkét felét megkenjük a fokhagymás majonézzel. Az alsó részére halmozzuk a borsmustárlevelet. Ráhelyezzük a hamburgert, 1-1 szelet kecskesajtot, ráhalmozzuk a karamellizált hagymát. Erre fektetjük az almakarikát, majd a sült libamájat. Befedjük a zsemle másik felével.

 
<<< visszalépés
Jelenleg 4 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat