.: Dolcsevita.hu :.


 
napja 
 
oldalak:  1  2   

 
5 különleges fesztivál a nyár végére - a Wizz Tours válogatása

A nyár egyet jelent a fesztiválszezonnal. Egyre többen szeretnék a nyaralásukat valamilyen fesztivállal vagy egyéb érdekes programmal összekötni. Az aktív kikapcsolódás és a szórakozás szerelmesei szerencsére rengeteg program közül választhatnak augusztusban is, hiszen Európa augusztusban is hemzseg az izgalmasabbnál izgalmasabb kulturális fesztiváloktól. A Wizz Tours összegyűjtött 5 olyan fesztivált, amelyre érdemes lehet ellátogatni, hiszen remek helyszíneken vannak, ahol a szórakozás mellett a városnézés és a környék bebarangolása is feltöltődést adhat.

bővebben >
 


Nyaraljunk! De hol?

A nyár egyet jelent a várva várt szabadságokkal, pihenéssel, utazásokkal. Számtalan nyaralási úti cél közül választhatunk, annak megfelelően, hogy ki hogyan szeret kikapcsolódni leginkább. Vannak, akik a tengerpartra esküsznek, valakit pedig a múzeumok, látnivalók kötnek le jobban. A gasztronómiai kalandozásokat kedvelők pedig szintén keresik a jobbnál jobb városokat, éttermeket. De hogyan döntsük el, hogy merre is induljunk? A Wizz Tours tippjei ehhez nyújtanak egy kis segítséget.

bővebben >
 


Miért pont Sri Lanka?

Sri Lankán minden megtalálható, ami egy turistát érdekelhet. Homokos tengerpartok, magas hegyek, ősi városok, Buddha-szobrokkal teli barlangok, teaültetvények, elefánttelepek, és olyan vadrezervátumok, ahol karnyújtásnyi közelségben lehet megfigyelni a leopárdokat. A műemlékek több mint 2550 éves kulturális örökségünkről árulkodnak - mondta el Madubhani Perera, a Sri Lanka-i Turizmusfejlesztési Iroda marketing igazgatója a május 17-én Budapesten, a Continental Zara szállodában megtartott Sri Lanka-Magyarország Turisztikai Üzleti Fórumon.

bővebben >
 


Ceglédbercel, az okos falu
Hagyományőrzés és modernitás

Ceglédbercel, a 4500 lelkes település takaros, tiszta, sváb falu, rengeteg beruházással. Nincs földút, napelemmel fűtik a községházát és az iskolát, minden padsorban fűtés van a templomban. A 70 éven felülieknek ingyen laptopot adnak és internetes tanfolyamot tartanak hozzá. De a modern falu gondosan ápolja a múlt emlékeit is.

bővebben >
 


Elzász: francia is, német is

Elzász két kultúra keresztezésének édes gyümölcse. A középkori műemlékekkel, történelmi emlékhelyekkel, mesebeli falvakkal és városokkal tagolt dimbes-dombos táj Franciaország legkisebb régiója. A bűbájos Elzász 170 km-es, hangulatos borútjával, váraival, kastélyaival a kultúr- és gasztroturizmus egyik legvonzóbb úti célja. 

bővebben >
 


A Wizz Air új útvonala Budapestről: Asztana, Kazahsztán

A Wizz Air, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága ma bejelentette, hogy új útvonalat indít Budapestről Asztanába, Kazahsztán fővárosába. A legújabb WIZZ járat június 8-ától hetente kétszer, csütörtökönként és vasárnaponként indul. A járatokra a jegyek már 11 990 forinttól* foglalhatók a wizzair.com weboldalon.

bővebben >
 


A világ vége Skóciában van
A smaragzöld ország kihagyhatatlan úticéljai

Az Egyesült Királysághoz tartozó második legnagyobb tagország Skócia, amely a Brit-sziget északi harmadát foglalja el. A festői szépségű, néhol zord tájakon járva az utazó úgy érzi, hogy egy olyan világba csöppent, ahol bármi megtörténhet, újraelevenedik szeme előtt a történelem. Ehhez az úticélhoz adunk pár tippet, hogy mit nem szabad kihagyni, ha az ember idelátogat.

bővebben >
 


Manhattan a Majna partján

Már a repülőről feltűnik a város sziluettje: ennyi felhőkarcoló sehol másutt nincs Európában. Nem véletlenül nevezik Frankfurtot Majna-parti Manhattannek.

 Frankfurt am Main az európai pénzügyi élet központja, a „legamerikaiabb európai város”, Goethe szülővárosa, Gutenberg és a könyvnyomtatás, hazája, így természetesen itt van a világ legnagyobb és legjelentősebb könyvvására is.

 Frankfurt Németország ötödik legnagyobb városa. Meglepő hát, hogy mindössze 670 ezer lakosa van. Az egykori német császári koronázóváros ma fontos pénzügyi, kereskedelmi és kulturális központ. Itt székel az Európai Központi Bank, valamint itt található Európa egyik legnagyobb tőzsdéje, a Frankfurti Értékpapírtőzsde, és a világ legnagyobb határidős tőzsdéje, az EUREX. Frankfurt a világ egyik legfontosabb légiközlekedési csomópontja – ahogy a földrajzkönyvekben áll: Európa forgatókorongja. Itt van a kontinens legnagyobb repülőtere, világviszonylatban a 8. helyen áll. Frankfurt az Európai Unió egyik leggazdagabb városa. Egy menedzsermagazin felmérése szerint az élet minőségét tekintve hetedik helyen áll a világon.

Története több mint kétezer évre nyúlik vissza: a Nyugat-római Birodalom szétesése után a vidéken frankok telepedtek le. Ekkor a település egy kereskedelmi út mellett feküdt, a kereskedelmi partnerek kezdték el hívni Frankenfurtnak, amely frank gázlót jelent.

 Frankfurt az egyetlen európai város, melynek panorámáját 150 méternél magasabb felhőkarcolók tarkítják. Ezek a város nyugati részében állnak, a Hauptwache és a Főpályaduvar közötti városrészben, melynek neve Bankenviertel, azaz Bank-negyed. A 80 felhőkarcoló közül a Commerzbank Towert a maga 259 méteres magasságával 2003-ig a legmagasabb európai épületként tartották számon. A csupa üveg, csupa beton paloták közt tényleg olyan mintha Amerikában járnánk. A város azonban nemcsak modern hangulatú, megtaláljuk itt a favázas házakat és a régi falusi hangulatot is. Németország legszebb gótikus belvárosa is itt volt, de sajnos a háborúban porig égett. Szerencsére ezt a mai látogató már csak olvasmányaiból tudja. A háború óta nagyon jól halad itt a helyreállítás. A gótikus Römerhalle, az ugyanilyen korú Kaisertreppe láttán könnyen képzelhetjük magunkat az eredeti korba. A Hauptwache (magyarul Főőrség) Frankfurt legforgalmasabb tere. Nevét az itt álló Hauptwache-házról kapta, melyet 1730-ban építettek és hosszú ideig a helyi csendőrség székhelye, ill. börtön volt. További csodálatos, régi épület a Salzhaus, a reneszánsz Justitia-kút, Szent Pál-templom. A romantikus Majna-part rengeteg film helyszínéül is szolgált. Ha már filmről beszélünk, akkor illik megemlíteni, hogy Frankfurtban található a legnagyobb német filmarchívum és filmmúzeum is. Az irodalom kedvelői bizonyára tudják, hogy itt született a német költőóriás, Johann Wolfgang von Goethe (1749–1832). A Goethe-ház tömegeket vonz egész évben, Goethe szavai nagyon hűen jellemzik a Frankfurtot még a XXI. században is: „nincs még egy hely, amely annyira illik polgári gondolkodásához, költőiségéhez, s amely ráadásul olyan kellemes, mint Frankfurt.”

Tippek, információk:

Frankfurt Hessen tartomány fővárosa, Németország kereskedelmi és pénzügyi központja.

Megközelítés: autó, vonat, repülő

Árszínvonal: drágább, mint a legtöbb német város, ezért ajánlatos minél előbb szállást foglalni. A szállodai árak könyvvásár és más vásárok idején jelentősen megugranak.

Étkezés: olcsó, hangulatos kiskocsmák, borozók a Majna túlpartján találhatók.

További információk: http://www.germany.travel/hu

 


 

Győr, a találkozások városa

Múlt és jövő, hagyományok és innováció keveredik ebben a több mint 1000 éves kisalföldi városban, négy folyó találkozásánál.  Magyarország egyik legszebb városa püspöki székhely, jelentős kulturális és gazdasági központ. Aki csak áthalad rajta, nem is sejti, milyen ékszerdobozt rejt magában a gyönyörű barokk belváros. Hazánk műemlékekben harmadik leggazdagabb városához méltóan történelmi korokat idéző paloták, jellegzetes sarokerkélyek és szobrok csábítják időutazásra a feltöltődni vágyókat. A város impozáns szimbóluma a neoreneszánsz Városháza. Érdemes megmászni 59 méter magas tornyát, ahonnan csodálatos kilátás nyílik. Szinte rá sem ismerünk a folyamatosan megújuló belvárosra, hiszen a Közép-Kelet Európa egyik legszebb barokk tereként számon tartott Széchenyi tér teljesen megújult. A belvárost ellepték a hangulatos, teraszos kis kávéházak, a romantikus közök virágos ablakaikkal pedig mindenkit andalgásra invitálnak. A tér mediterrán hangulatú teraszain üldögélve a szökőkút felszálló vízpárája mögött felfedezhetjük a bencés épületegyüttest, mely hazánk egyetlen működő múzeumpatikáját rejti magában. Győr szakrális értékekben hazánk egyik legjelentősebb kincsekkel bíró városa, a bazilikában őrzik Szent László király hermáját.

 A folyók városa

A város különleges hangulatát vizeinek szelíd ölelése adja. Romantikus sétákra csábít a festőien kanyargó Mosoni-Duna, a Rábca, a Marcal és a város egykori névadó folyója, a Rába. Akár tutajon is megcsodálhatjuk az ódon várfalak, a csodálatos zöld környezet és az öreg fák árnyékában felbukkanó vendéglőket vagy a szerelmesek szigeteként számon tartott Radó-szigetet. A folyók állandó helyszínt nyújtanak kajak-kenu, evezős és sárkányhajós versenyek lebonyolításához. A Rába és a Mosoni-Duna folyók festői összefolyásánál a 2000 méter mély termálkútból felszínre törő, 67 fokos gyógyvízforrásra néhány éve modern Gyógy-, Termál- és Élményfürdőt építettek.

 A kultúra városa

2010-ben Győr nyerte el a Kultúra Magyar Városa címet. A megyeszékhely olyan kiemelkedő kulturális attrakciókkal, egyesületekkel, zenekarral rendelkezik, mint a Győri Balett vagy a Győri Filharmonikus Zenekar, a város rendezvényei és fesztiváljai tömegeket mozgatnak meg, nemzetközi szinten is. A Győri Nemzeti Színház, vagy a Vaskakas Bábszínház előadásai is kiemelt fontosságúak a város életében. A múzeumok időszakosan nagy sikerű Munkácsy, Rippl-Rónai kiállításokat, Kovács Margit állandó kiállítást rejtenek, de egyedülállónak számít Patkó Imre kályhagyűjteménye, valamint az ország első Gyermekmúzeuma is. Minden évszakban érdemes lapozgatni a kulturális programok listáját, hiszen a Győri Tavaszi Fesztivál, a Nemzetközi Ütős Fesztivál, az országos hírű Győrkőc Fesztivál, a Bornapok, a hazánkban kuriózumnak számító Barokk Esküvő, az őszi napokra időzített Magyar Hagyományok Fesztiválja vagy az adventi időszak meghittségével fűszerezett Téli Fesztivál mind arra csábít, hogy kimozduljunk otthonunkból, és részt vegyünk a kisalföldi nagyváros pezsgő kulturális életében.

Győr városa folyamatos fejlődésen megy keresztül, a megújulás szem előtt tartja a régi értékeket, a városra oly jellemző barokk építészeti stílusjegyeket. Érdemes megismerni az igazi Győrt, a találkozások városát, melynek sikerült túllépnie az iparváros státuszon, és mára minden szempontból Magyarország egyik legszebb, élettel teli megyeszékhelyévé vált. 

Az aktuális programokról a http://programs.gyor.hu honlapon tájékozódhat.

 


 

Cegléd: több mint gondolnád

Cegléd szlogenje: több mint gondolnád. Ez igaz is. A patinás történelmi múltú városban nemcsak néhány órára érdemes megállni, hiszen sokszínű, hagyományt őrző és modern gasztronómiai kínálattal, valamint érdekes programokkal várja az érkezőt, az év minden szakában. az impozáns méretű református templom, a múzeumok, köztük Kossuthé vagy az Európa-szerte ritkaságnak számító Dobmúzeum. Ceglédet Kossuth városának is nevezik, a városhoz megannyi szállal kötődik a magyar történelem nagy alakja, Kossuth Lajos. Ennek egyik jelképe a Szabadság téren fellelhető Kossuth szobor és Kossuth-erkély mellett, vagy a szintén Kossuth nevét viselő téren a Kossuth emléktábla. E tábla őrzi annak az emlékét, hogy a neves politikus itt, ezen a téren mondta el az 1848-49-es szabadságharc idején az emlékezetes toborzóbeszédét és hívta hadba a férfiakat a haza becsületéért. De Kossuth nemcsak a történelmi emlékművek és szobrok révén van jelen, hanem sütemény formában is. Az országos hírű Békebeli Cukrászda tulajdonosa, a Franciaországban tanult Lajos Mary – mestercukrász, valamint macaron- és csokoládémester – már több helyen bemutatta külföldön, hogyan készülnek Kossuth kedvenc süteményei. Sok cukrászda őrzi a régi hagyományokat, főleg a családi recepteket, de a ceglédi mindegyiktől különbözik. Szem előtt tartják a legmagasabb minőséget, a táplálkozástudomány legújabb eredményeit, a legfrissebb alapanyagokat vásárolják meg a helyi termelőktől, nem használnak sem térfogatnövelőket, sem tartósítószereket, viszont kapcsolatban állnak külföldi cukrászatokkal, akiktől tanulni lehet. Gyakran édesítenek nyírfacukorral, saját maguk teszik el a lekvárokat és a dzsemeket, különös tekintettel vannak a cukorbetegekre és az allergiásokra. A cukrászda törzsvendégeinek majdnem a fele külföldi.

Mozgásra, a szabadidő aktív eltöltésére több lehetőség is kínálkozik. A város külső területén található A Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, a strand, valamint a fiatalok által kedvelt csúszdapark. Nyársapáti határában találjuk a Bognár Gokart Parkot, a szigorú EU-s szabályoknak is megfelelő pályán kicsik és nagyok is remekül szórakoznak. A látogatók több mint 40 százaléka itt is külföldi.


 

Nagyszombat, a "szlovák Róma"

Nagyszombat sok-sok templomával, valamint gazdag katolikus múltjával és jelenével méltán viseli a „Kis Róma” nevet. A mohácsi vész után ide helyezték át az esztergomi érsekség székhelyét. E városban alapított egyetemet Pázmány Péter, az ellenreformáció neves személyisége. Várossá IV. Béla király emelte 1238-ban, így Nagyszombat a legrégebbi szabad királyi város volt a mai Szlovákia területén. Nagy Lajos király is szívesen tartózkodott a városban, itt is halt meg. Zsigmond király árumegállítási jogot adott Nagyszombatnak, s mivel a város szombati napon tartotta heti vásárait, magyar neve innen ered.  Szlovákul Trnava a neve a latin Tirnavia szóból, amely a régió neve.

A középkori Magyarország egyik legjelentősebb városa volt, ennek emlékei, pl. a hatalmas városfal, a tűztorony, a számtalan szakrális és kulturális műemlék ma is ámulatba ejt. Ma a Pozsony és Nyitra között elterülő, dinamikusan fejlődő régió központja, közel 70 000 lakossal.

 A fallal körülvett óváros műemléki védettség alatt áll. Központi tere a Szentháromság-tér, mely a közepén álló barokk stílusú Szentháromság-szoborról könnyen felismerhető. Innen néhány perces sétával a város szinte összes látnivalója elérhető. Itt kezdődik a város legfontosabb bevásárló utcája, a sétáló utcává alakított főutca. A Szentháromság-szobor 1695-ben épült, tetején Szűz Mária látható. Az 1949-es eltávolítást követően csak a rendszerváltás után, 1993-ban került vissza eredeti helyére.

A Városi torony a város büszkesége és jelképe is egyben. 1574-ben épült reneszánsz stílusban. Az 54 m magas torony később tűztoronyként működött. A torony délkeleti oldalán napóra, a barokk kupola tetején aranyozott szobor látható. 143 lépcsőt kell leküzdenie annak, aki a kilátóteraszról akar gyönyörködni a város panorámájában. A messziről is jól látható napóra mellett egy mechanikus óraszerkezet is van a toronyban, amely 300 éve, elektromos áram nélkül működik.

Nagyszombaton van az egy főre eső legtöbb templom Szlovákiában, köztük a legjelentősebbek a Ferencrendiek temploma és kolostora, a Szentháromság templom, a Szent Miklós püspöki székesegyház, Keresztelő Szent János temploma, de ide sorolhatjuk az Érseki palotát is.

A szellemi táplálék után feltétlenül ki kell próbálni a kulinárisakat is. A legjobb konyhával sokak szerint a Restaurant Patriot rendelkezik. Egyedülálló a maga nemében a Synagogue Café, az egykori orthodox zsinagógában berendezett kávéház, amely nemrégiben elnyerte a” legszebben renovált szakrális épület” díját. Az elmaradhatatlan sztrapacska és a sör mellett nem feledkezhetünk meg a kiváló borokról sem. Többféle bortúrát szervez a helyi idegenforgalmi hivatal, ezek közül is kitűnik az alsókorompai kirándulás. Itt a hivatalosan is a világ legjobbjának választott Apimed mézbor nyolc árnyalatát kóstolhatják meg a vendégek, miközben a gyártási technológiával is megismerkednek. 

További információk, szállásfoglalás, programok: www.regiontirnavia.sk

 


 

Fedezze fel Szlovákiát!

Szlovákia kivételes ország, viszonylag kis területén szinte minden megtalálható. Természeti kincsek, történelmi műemlékek, gazdag népi kultúra és folklór, műszaki ritkaságok és szórakozás a  városok nyüzsgő utcáin. Ismerje meg gazdag történelemmel, kultúrával és hagyományokkal ötvözött vonzó természeti tájait, a népi építészet remekeit, az UNESCO műemlékeit, a hagyományos nemzeti konyhát és kiváló söröket, borokat. Jöjjön, és győződjön meg személyesen a  természet változatosságáról, csodálja meg a  fenséges hegyormok által őrzött mély völgyek varázsát, a  kristálytiszta vizű hegyi forrásokat és patakokat, valamint számos vadon élő állatot. Ajándékozza meg magát a  festői történelmi városok vagy a  világjelentőségű műemlékek megismerésének különleges élményével. Fedezze fel Szlovákiát, a barátok országát! Részletesen: www.slovakia.travel

Kulturális legek

Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű középkori várkomplexuma – a szepesi vár. Európa legkeletebbre fekvő nyugati típusú székesegyháza – a gótikus Szent Erzsébet-székesegyház Kassán. A  világ legmagasabb gótikus faoltára – a  Szent Jakab-templomban Lőcsén (18,6 m). A legrégebbi bányászati főiskola Európában – a Bányászati Akadémia Selmecbányán (1763). A  legrégebbi, folyamatosan működő üzem – a körmöcbányai pénzverde (1328 )

 Természeti legek

Az egyik legnagyobb felszíni mészkőbarlang a  világon – a  Rozsnyói Barlangászok Cseppköve (Krasznahorkai-barlang, magassága 34 m, alapjá- nak átmérője 12 m). A  legnagyobb folyóvízi sziget Európában – a Csallóköz (132 612 ha) és egyben a  legnagyobb ivóvízforrás is. Az egyetlen aragonitbarlang Európában – az Ochtinai-aragonitbarlang (Szlovák-karszt). Szlovákia egyetlen hidegvizű gejzíre, európai ritkaság – a herlányi gejzír (a víz 15-20 m magasba tör fel)

Szlovákia fővárosa a Duna két partján elterülő Pozsony. Európa legfiatalabb fővárosai közé tartozik, holott gazdag történelme már több mint kétezer évvel ezelőttre nyúlik vissza. A látogatókat az élettel és kultúrával teli város meghittsége vonzza ide. Pozsony leglátványosabb része kétségkívül az Óváros (Staré mesto), ahol szűk utcácskákban sétálgatva csodálhatja meg a  gyönyörű történelmi műemlékeket. A leglátogatottabb és legkeresettebb műemlékek közé tartozik a  város meghatározó építménye, a pozsonyi vár, valamint a Szent Márton-székesegyház, a Prímás-palota, a Mihály-kapu, a régi városháza, a  Grassalkovich- és a  Mirbach-palota, illetve a  Slavín emlékmű. A  város központjának számos csodálatos kis zugában otthonos kávézók és kiváló éttermek nyújtanak nem mindennapi gasztronómiai élményt. Pozsony, a  modern főváros, változatos, európai minősé- gű szálláslehetőségeket kínál a  legigényesebb látogatók számára is.

Rendezvénytippek • Karácsonyi Vásár • Bratislava Marathon • Szlovák ételfesztivál  • Gurmán Fest Bratislava • Pozsonyi Kulturális Nyár és Várünnepségek • Viva Musica! • Nyári Shakespeare-ünnepségek • Történelmi zene-, tánc-, kézműves- és vívóbemutatók Dévény várában • ÚĽUV Népművészeti napok • Pozsonyi Zenei Ünnepségek • Szőlőszüret • Pozsonyi Jazznapok • Szilveszter Pozsonyban • Nyitott Pincék Napja. Részletes információk: www.visit.bratislava.sk

 

 


 

Nyaralás mesés látnivalókkal

Az egyiptomi nyaralások elsőszámú célpontja Hurghada. Valószínűleg azért népszerűbb a magyarok körében, mint Sharm el Sheik, mert itt valódi város húzódik a tengerpart mentén, számos látnivalót kínálva. Van óvárosa, piaca, bazárja, 2 egyiptomi fontért (70 Ft) bevisz a helyi busz, de a taxiért sem kell 1 dollárnál többet fizetni. Esténként bátran sétálhatunk a városban, be-benézhetünk különböző üzletekbe és kipróbálhatjuk a helyi konyhát is, nem vagyunk a szállodák egyenétlapjához kötve. A legtöbb hotelben nemcsak all inclusive, hanem félpanziós nyaralásokat is foglalhatunk. Szállodában sem tanácsos azonban nyers zöldséget és jégkockás italt fogyasztani.

A hoteleknek természetesen több saját medencéjük is van, de a fő attrakció nyilván a tenger. Az egyiptomi nyaralások tipikusan egyhetesek, amit nem feltétlenül bír ki mindenki a strandon fekve. Vonzóak az utazási irodák által kínált programok. Aki az ősi Egyiptom emlékeire kíváncsi, tehet egynapos túrát például az ősi fővárosba, Luxorba, illetve a Királyok völgyébe (4 órás buszút). Ezt a kirándulást feltétlenül érdemes választani, olyan csodákat láthatunk, mint a Karnaki templomegyüttes, a Memnoni kolosszusok, Hatsepszut királynő temetkezési helye, vagy néhány fáraó sírkamrája abból a 62-ből, amit feltártak. Ezekben sajnos tilos a fényképezés, de aki egyszer is meglátta a csodás, színes freskókat, szobrokat, féldomborműveket, soha nem felejti el. Ugyancsak felejthetetlen élményt nyújt a kairói kirándulás, érdemes a repülőset választani, abból is a kétnaposat, hogy minél többet lássunk.

Ajánlatok, részletes programok: www.sunnytours.hu   

Tippek, információk

Időeltolódás: nyári időszámításkor nincs, télen + 1 óra. Éghajlat: sivatagi, nyáron 45-50 fokig is felmelegedhet, de mivel a levegő száraz, sokkal jobban elviselhető, mint az itthoni párás meleg. Napszúrás ellen feltétlenül hordjunk kalapot, és a hosszú ujjú ing, blúz is ajánlott leégés ellen. Ha nem vigyáztunk eléggé az étkezéssel, vagy csapvízben mostunk fogat, hasmenést kaphatunk, a legjobb ellenszer a helyi Antinal nevű gyógyszer. Beszélt nyelv: arab, de sokan tudnak angolul. Pénznem: egyiptomi font (1 LE kb. 36 Ft). Árszínvonal: olcsó. Ebéd büfében, kisebb étteremben 6-20 LE. Sör boltban 5 LE.

Köszönjük az utat a Sunny toursnak és az Egyiptomi Idegenforgalmi Hivatalnak


 

Csaba királyfi csillagösvénye

Nem mindennapi képek készültek a Tejútrendszerről a Zselici Csillagparkban, amely nemrégiben nyitotta meg kapuit Kaposvár mellett. Az alacsony fényszennyezésnek hála, olyan ragyogóan látni a csillagokat, mint kevés helyen Európában.

Már Cipőt, a Republic legendás frontemberét is megihlette a 67-es főút felett látható csillagos égbolt. Nem véletlenül! A Kaposvár és Szigetvár között fekszik a Zselici Tájvédelmi Körzet, amely hazánkban elsőként nyerte el a Nemzetközi Csillagos Égbolt Park címet. A domborzati viszonyoknak és annak köszönhetően, hogy ez az ország egyik legritkábban lakott része, a fényszennyezés rendkívül alacsony, így a csillagok a környéken ragyognak a legfényesebben. Ezt bizonyítják azok a fotók is, amelyeket Szellő Gábor készített a Zselici Csillagpark felett.

A Zselici Csillagpark június elején nyitotta meg kapuit. Planetárium, foglalkoztató termek, a távcsöves megfigyeléshez kupola, egy 25 méteres kilátó és interaktív információs pontok várják a vendégeket. Nappal a naptávcsövet lehet használni, de éjszakai túrákra is lehetőség van, ezeken csillagászok működnek közre. A központi épületet egy többlépcsős terasz öleli körbe, ez biztosít helyet a kistávcsöves megfigyelésekre és az éjszakai fotózásra, akár több fős csoportok számára is. A kilátóból a Balaton-felvidék tanúhegyei, a Mecsek és a horvátországi Papuk hegység is látható tiszta időben.

A teljesen akadálymentesített komplexum a Somogy megyei Kardosfán található, Kaposvártól 20 kilométerre.


 

Barangolások az őszi természetben

Ősszel minden a természetbe hív: a fák ezernyi színben pompázó lombkoronája és az avar zizegése, a napsugarak simogató melege és a tiszta levegő frissessége. A szabadban való testmozgás nemcsak lelkünknek tesz jót: hangulatjavító, stressz- és vérnyomáscsökkentő, segít fenntartani a jó csontminőséget, javítja fizikai- és szellemi teljesítőképességünket.A kellemes őszi kirándulást akár termálfürdőzéssel vagy városnézéssel is kombinálhatjuk. A vidéki Danubius szállodák mind gyönyörű természeti környezetben épültek. A Balaton-felvidék, a Szigetköz, a Kőszegi hegység egész évben kedvelt turista célpontjai mellett a Mecsek és a Vasi-Hegyhát is tartogat különleges természeti szépségeket. 

Farkas-erdő A Sárvártól Vasvárig húzódó Farkas-erdő még ma is Vas megye egyik legnagyobb összefüggő erdősége (7200 hektár), erdészeti és történelmi emlékekben gazdag kirándulóhely. Története a XIII. századra vezethető vissza.

Palkonya – Kisharsány Az 1994 őszén megalakított Villány-Siklósi Borút, Magyarország első borútja. Az eltelt évek alatt fokozatosan növekvő érdeklődés hatására a borút mára már 14 településen kanyarog keresztül.

A villányi Borút nem csak a borokról szól. Útközben történelmi emlékhelyek és látnivalók sokasága biztosít kikapcsolódást. A szurdoktúra a sziklák között kanyargó patakról, forrásokról szól. Gyönyörű szálfaligetek és vízesések mellett kanyarog a völgy lefelé - a csepegő szikla, pisztrángos tavak, Üvegesek útja tansövény mentén gyakran kell átlábalni a patakmedrekben kialakított lépegető köveken.

DANUBIUS TÚRANAPTÁR

 Történelmi időutazás a természetben Sárváron 2014. október 3-5.

2 éjszaka félpanzióval a Danubius Health Spa Resort Sárvárban, pénteken vezetett éjszakai séta a sárvári arborétumban, szombaton 16 km-es gyalogtúra a Farkas-erdőbe, az utolsó bajor király hajdani birtokára, úti csomaggal, visszafelé transzferrel, a szállodai fürdő- és szaunavilág használata.

29.000 Ft/fő/2 éj kétágyas szobában

Link: http://www.danubiushotels.hu/szallodak-sarvar/danubius-health-spa-resort-sarvar/ajanlatok/bakancsos-hetvege-sarvaron

Villányi szurdoktúra borkóstolóval 2014. október 24-26.

2 éjszaka félpanzióval a pécsi Hotel Palatinus szállodában, vezetett 6 km-es gyalogtúra Palkonya és Kisharsány között, a túra végén borkóstoló a Vylyan pincészetben, transzfer Pécs-Palkonya és Kisharsány-Villány-Pécs között 

23.800 Ft/fő/2 éj ártól kétágyas szobában

Link: http://www.danubiushotels.hu/szallodak-pecs/hotel-palatinus/ajanlatok/villanyi-szurdoktura-borkostoloval

 


 

A Dél-Alföld, mint turisztikai célpont

Utolsó előtti állomásához érkezik a kalandvágyó ifjú hölgy, Dobos Judit, az Év utazója. Ezúttal Magyarország déli, délkeleti részére tart, hogy felfedezze a dél-alföldi régió számos látványosságát, nevezetességét. A debreceni főiskolás lány nem mindennapi élményekre számíthat itt, hiszen a térségbe látogatók igen gazdag programlehetőségekkel találkozhatnak.

Az ide látogatókat már maga a településhálózat is lenyűgözheti, hiszen a Dél-Alföldön jól megférnek egymás mellett a kisebb, elszigetelt tanyák és a modern városok. Ez a változatosság és a természeti kincsek, legfőképp a gazdag hőforrások, teszik oly izgalmassá a térséget.

Judit első állomása Baja. Itt mindenképp érdemes meglátogatni a Halászati Mini Skanzent, ahol a dunai hagyományos halászatot s az ehhez szükséges eszközöket mutatja be a tárlat gazdag és változatos szemléltetőanyaggal. A kulturális program után mindenkinek jóleshet egy rövid motorcsónakázás aTürr átvágáson („Tejes”) át a Hétház utca illetve a Duna szálló alá. Itt érintetlen természetet találnak. Ha szerencse is úgy akarja, akkor fekete gólya, gém és kormorán is kerülhet lencse végre, de vadkacsa biztosan.

Következő állomás Ópusztaszer (1974-ig Sövényháza) település Csongrád megye Kisteleki járásában. A település elsősorban a történeti emlékparkról híres, ám más érdekesség is található itt. Ilyen a sövénylabirintus, azaz a 21. század mérnöki precizitásával megtervezett fagyal-ültetvény. A legendás csodaszarvast formázó sövényfalak 3,5 kilométer hosszan kanyarognak. Az elágazásoknál a térség történetével, kultúrájával, élővilágával, érdekességeivel kapcsolatos, többféle tematikájú, választhatóan magyar vagy angol nyelvű kérdésekre adott válaszok segítenek a helyes út megtalálásában. Az útvonal fahidakon vezet át, végül egy kilátó nyújt pihenési lehetőséget. Érdemes megnézni a fűzfafonat-labirintus 1200 méter hosszúságú, embermagasságú falait is, amit a Tisza-parti füzek ágaiból fonták, és egy honfoglalás kori övcsat mintáját formázza. A logikai szőnyeglabirintusok szórakoztató és egyben gondolkodtató interaktív játékok. Természetesen az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark sem maradhat ki, ahol számos program kínálja magát. Ilyen a Feszty körkép, a Nomád park és a Skanzen megtekintése is.

A Dél-Alföld egyik legszebb városa lehet a következő úti cél, Szeged. Judit itt egy adag adrenalin löketet kap, hisz lehetősége nyílik repülőgép vezetés kipróbálására és sétarepülésre is. Az izgalmakat nagyszerűen kipihenheti magát egy kellemes szállodában, és kényeztetheti magát a Napfényfürdő Aquapolis szolgáltatásaival is.

Ha a sétarepülés nem jelentett különösebb kihívást, akkor a következő programsorozat biztos nem okoz csalódást. Szegedtől mindössze 15 perces autóútra van Hódmezővásárhely, ami Judit wakeboard programjának helyszíne is egyben (Sun City Wakeboardbeach). Wakeboard végeztével gyors ebéd Hódmezővásárhelyen a Kökénydombi Csárdában, s már indulhat is a következő program.

Zárásként érkezés a Békéscsabai repülőtérre, ahol kipróbálható a tandemugrás 3000 méterről.

A Dél-alföldi régiónak egyedülálló adottságai vannak, ami lehetővé teszi a térség fokozottabb kihasználását az aktív- és az egészségturizmus számára. Dél-Alföld a természeti adottságok tekintetében kiemelkedő kínálattal rendelkezik a vízi-, gyalogos-, kerékpáros-, lovas-, vadász-, horgász-, szelíd- és ökoturizmus szélesebb körű elterjesztéséhez. A térség turisztikai kínálatát emellett a régióban megtalálható kulturális örökség, nevezetes látnivalók, kijelölt gyalogtúra útvonalak, vonzó programok jellemzik. Nem szabad megfeledkezni a térséghez köthető “hungaricumokról” sem: a szegedi paprikaőrleményről, halászléről és szalámiról, a makói hagymáról, a Csongrádi borvidék borairól, a szőregi rózsáról és a szegedi papucsról.


 

Szórakozás Dublinban

Dublin a harmadik leglátogatottabb főváros Európában. Folyó szeli ketté, sziluettjét nem csúfítják felhőkarcolók. Annak ellenére, hogy az ország lakosainak egyharmada a fővárosban él, megmaradt középkori, emberléptékű településnek.

A legfőbb látnivalót a kora-középkori óváros jelenti. A vár környékén már a történelem előtti korban is volt település. Dublin jelentése sötét tó (Duhh Linn), a mely a Liffey és a Poddle folyók összefolyásánál keletkezett. Ez utóbbi egykor kettészelte a vár területét, ma a föld alatt csörgedezik. Az angol-normannok 1170-ben húztak erős falat a vár köré, ekkor kezdődött a város fejlődése is. A falakból egy kevés ma is látható, de a két legjellegzetesebb angol-normann örökség a Christ Church Cathedral (1172) és Írország legnagyobb temploma, a St Patrick’s Cathedral (1192). Amikor a város György király alatt terjeszkedni kezdett, a Temple street macskaköves utcáiból a kézművesek és kereskedők negyede lett. Ma ez a város legfelkapottabb, éttermektől, kocsmáktól, üzletektől nyüzsgő bohém művésznegyede.

Dublinban könnyű átmulatni egy éjszakát, mert rengeteg szórakozóhely van, közel egymáshoz. A paletta széles: vannak világszínvonalú színházak, koncertek, ír népzenét, jazzt vagy rockot játszó kisebb klubok. Az írek amúgy is mesteri szervezői minden ünnepnek és fesztiválnak, ők azok, akik egyetlen szál hegedűvel vagy tangóharmonikával is hihetetlen hangulatot képesek varázsolni. A zene és  a tánc hozzátartozik az írek mindennapjaihoz, Írország az egyetlen ország, amelynek nemzeti jelképe egy hangszer, a hárfa.

Ha nem is ír találmány, de Írországra nagyon jellemző a kocsma, a pub, amely valóságos életforma a Zöld szigeten. Sok regény, dráma cselekményének színhelye, itt találkoznak a lázadó fiatalok és a politikusok, itt debütálnak világhírű zenészek. Az ősi ír kocsmákba a tartalmas és jóízű ételek, az erős sör, a barátságos helybéliek és a vidám hangulat, azaz a mulatság miatt érdemes betérni. Az ír kocsmák a középkori fogadók utódai. Viktória királynő korában a szeszfőzés és lepárlás volt a két legjövedelmezőbb iparág. Egyes kocsmák díszes, Edward vagy Viktória korát idéző belső kiképzése, a mahagóni burkolat és a márvány bárpult is ezt igazolja. Lenyűgöző a Stag’s Head, a Viktória korabeli (1770) kocsma eredeti tükrökkel, festett ablaküvegekkel és mahagóni bárpulttal. 1779 óta működik a McDaid’s, amely három szinten fogadja a mulatni vágyókat, mégsem vesztette el bohém jellegét. A legrégibb az 1198-ban alapított Brazen Head, jelenlegi állapotában 1750 óta működik. A leghíresebb a Temple Bar, amely 600 férőhelyével a legnagyobbak egyike, ráadásul esténként élő zene szórakoztatja a közönséget. Itt kizárólag osztrigát lehet fogyasztani, az ínyencek az édeskés, barna helyi sört, a világhírű Guinnesst kortyolják rá.


 

Verona, Aréna, opera

Ha a szerelem szigete Ciprus, akkor a szerelem városa kétségkívül Verona. Itt játszódik ugyanis William Shakespeare legszebb szerelmi drámája, aki egyébként soha életében be nem tette a lábát Itália földjére.

 Észak-Olaszország második leglátogatottabb városában minden Rómeó és Júlia története körül forog. A turista akár akarja, akár nem, minduntalan a két boldogtalan szerelmes nyomaiba botlik. Az Adige partján nyilak jelzik az útirányt, a város főutcáján, a Via Mazzinin elindulva pedig sodorja magával a tömeg, amely egyenesen a Casa di Giuliettához, Júlia házához tart. Ott már csak két kérdés vetődik fel: vajon élt-e a valóságban a két ellenséges család, és ha igen, így végződött-e a fiatalok szerelme? A másik, kissé gyakorlatiasabb kérdés, hogy vajon mikor szakad le Júlia erkélye a turisták hada alatt?

Verona persze nem csak a legendák városa. Az operarajongók az Arénában megtartott  híres Ünnepi Játékokra látogatnak ide, más csak néhány órát akar itt eltölteni, hogy meglátogassa Júlia sírját. De aki egyszer eljut ide, elveszett. Nincs ember, akit ne fogna meg a város középkori hangulata, reneszánsz palotái, különös, vonzó légköre. A tervezett néhány órából néhány nap vagy hét lesz, de az is lehet, hogy még ugyanazon az itáliai úton visszatér álmai városába.

 Az óváros egységes történelmi hangulata lenyűgöző. Sokhelyütt megmaradtak a 10-12. századbeli lőréses, vörös tégla várfalak, melyeket bástyák, cakkos pártájú szögletes tornyok szakítanak meg. A nap hevétől arany barnára, rozsdás vörösre égett, évszázados házait ma is lakják. A régi városközpont, a Piazza delle Erbe egymásra boruló ernyői alatt ma nyüzsgő piac működik és csak délután, amikor az árusok összepakoltak, akkor tárulnak a turista szeme elé a tér patinás, freskós házai. A forgalmas, árusok kiabálásától zajos főteret csupán egy szűk, sötét sikátor választja el Itália egyik legszebb terétől, a Piazza dei Signoritól. Amint belépünk az előkelő szépségű térre, idő és tér egy csapásra megszűnik. Itt csend és nyugalom honol, mintha nem is 100 méterre lennénk a piactól. Ide nem jöhet be autó, csak gyalogosok, így máris a 14. században érezzük magunkat. Körben gótikus, meg reneszánsz paloták, köztük az egykori városháza. A tér közepén áll Dante szobra, aki az egyik itteni házban élt, még az a kandalló is áll, amelynek fényénél rótta sorait. A szobor mögött – hála az olaszok kereskedelmi érzékének – kávézó és pizzeria is megbújik a sarokban, hogy a turisták akár órákig gyönyörködhessenek a középkori építészek alkotásaiban.

 

 


 

A történelem és a fegyverek szerelmeseinek
Utazás Fraknó várához

 Európa egyik leggazdagabb magántulajdonban lévő fegyvergyűjteménye Fraknó várában található. Új pompájában, felújított termekben látható a történelmi fegyvertár és katonai szertár: a harmincéves háborútól egészen a késő 19. századig terjedő korszakot öleli át a kiállítás. A tárlók között Czigány Balázs, az Eszterházy magángyűjtemény muzeológusa kalauzolta el az újságírókat.

bővebben >
 


Belfast: remény és történelem

Az északír fővárosról az elmúlt évtizedig csak a híradásokból hallhattunk. A bombamerényletek és zavargások miatt turista alig látogatta. Ma Belfast egészen más arcát mutatja.

Lakóinak többsége büszkén vallja magát a királynő alattvalójának. Még a benzinkút is angol zászlókkal díszített – nehogy bárkinek is kétsége legyen a tulajdonos hovatartozását illetően. Persze az ír jelképek is megtalálhatóak házak falára festve, cégtáblákon vagy a pólók feliratán – csak épp a város egy másik negyedében.  Konfliktus egy évtizede, az 1998-as békemegállapodás óta szinte nincs, azóta a város soha nem látott fejlődésnek indult. A zavargások nyomai - melyek harminc éven át nyomták rá bélyegüket egész É-Írországra - eltűntek a belvárosból. Trendi bárok, nyüzsgő kávéházak, elegáns bevásárlónegyedek vették át a katonai dzsipek és a szögesdrót- akadályok helyét. A város kettéosztottsága azonban megmaradt. A város Ny-i részét épp keresztben szeli ketté az az ironikusan békevonalnak nevezett, 23 részből álló fal, amely kettéválasztja a katolikus és protestáns negyedet. Ez a kőből és acélból álló kerítés annyiban különbözik az egykori berlini faltól, hogy ezt a lakosok önszántukból, a saját védelmükre húzták fel, és átjárható. A kapukat mégsem használják – nem szokás átmenni az „ellenséges” területre. Az egyes negyedeket majdnem tisztán vagy britek, vagy írek lakják.  Erről a főutak politikai falfestményei is tanúskodnak (lásd képünket). Az idegen onnan tudhatja, épp melyik tábor lakhelyén jár, hogy a királynőhöz való hűségről szólnak-e a műalkotások, avagy kelta keresztek díszítik-e a festményt. Egy turistának kevésbé, de a helyiek számára teljesen világos, hogy egy belfasti hová tartozik. Másképp öltöznek, másképp viselkednek, más szórakozóhelyekre járnak, és más sportágat kedvelnek az írek és az angolok. De van egy hely, ahol mindegy, honnan jöttél és ki vagy. Ez a kocsma. A legszebb és a legkedveltebb közülük a híres Korona Likőr Szalon, melyet még Viktória királynő idejében, 1849-ben nyitottak meg. Nemcsak a külső és belső csempék, a díszesen faragott teakfa boxok, de a gázlámpa (!) világítás is eredeti. A Koronában hétvégén egy tűt sem lehet leejteni, a vendégek csaknem fele nő. A szomszéd pubban viszont irodalmi sarkot is berendeztek: a könyvtár felirat alatt ugyancsak nők sörözgetnek.

Tippek, információk. Belfastot 1611-ben alapították, 1920 óta Észak-Írország fővárosa. Lakóinak száma 290 000. Megközelítés: a legolcsóbb fapados repülővel (Ryanair) Dublinig: oda-vissza 22 000 Ft-tól illetékkel együtt, majd onnan busszal Belfastig, oda-vissza 20 ₤. Pénznem: angol font. Árszínvonal: magas. Szállás: bed&breakfast, guesthouse: 25 ₤-tól/fő. Étkezés:  szendvics 2-4, főétel 8-10, sör 2-3 ₤/pint. Közlekedés: kiváló a metró- és buszhálózat: vonaljegy 1,20-2 ₤, napijegy 2,70-3,50 ₤. Egyedülálló az iránytaxi rendszer: a belvárosból 9 irányba indulnak taxik, melyekbe bárhol ki-be lehet szállni útközben. Egyszerre 4-5 utast szállítanak 1-1 fontért. A városnéző buszokra 12 ₤ a jegy, ez 24 óráig érvényes.


 

oldalak:  1  2   

 
 Összesen cikk található ebben a rovatban


  Rólunk Kapcsolat