napja 
 

Naplemente éjfélkor (Utazás - Úti cél)
Naplemente éjfélkor

Van, aki forrón szereti, más meg menekül a nyári meleg elől. Nekik ajánljuk Norvégiát, Európa egyik legszebb országát, ahol nyáron csak 2-3 órára megy le a Nap.

A világ legtagoltabb partvonala már a repülőből megpillantva is lélegzetállító: az aprócska szigetek, vízből kibukkanó sziklatömbök, fjordok, a völgyekben még júliusban is megbúvó havas foltok ámulatra késztetik az utazót. Norvégiába természeti szépségeiért érdemes utazni, így elsősorban az aktív kikapcsolódást keresőknek ajánlható. Persze nem kell mindenkinek túrabakancsot húznia: autóval, busszal, hajóval is elérhető a látványosságok túlnyomó többsége.

Budapestről repülővel Bergen a legkönnyebben megközelíthető célpont, ami egyben Norvégia legszebb városa is. A fjordok fővárosának is tartják, innen közelíthető meg ugyanis a legtöbb fjord, É-i és D-i irányba is. Ennek megfelelően többféle túra közül választhatunk. A legrövidebb 3 órás (Rodne társaság, 550 NOK) de van fél- és egynapos hajókázás is. A fjord túra nem hagyható ki egyetlen látogató programjából sem, ez a norvég utak fénypontja. Kirándulni a környékre is érdemes, az úthálózat – a térképre nézve – hihetetlen fejlettségű. A rengeteg hegyet, vizet, folyót, öblöt és fjordot hidakkal, alagutakkal és tenger alatti alagutakkal hidalják át, van 25 km hosszú, és van, amelyik a tengerszint alatt 223 m-rel vezet. Ha a busz mellett döntünk, online, előre megvéve 20%-kal olcsóbb a jegy (https://kystbussen.no).

 A települést 7 domb veszi körül, az Ulrikenre libegő, a Floyenre sikló visz fel (Floibanen 90/45 NOK). A domb tetején nemcsak panorámaétterem van, de gyerekeknek korszerű, nagy játszótér is. Ugyancsak családi program lehet az Akvárium meglátogatása (270/185 NOK), állatetetéssel, idomítással. https://www.akvariet.no/en

A városban is akad látnivaló bőven, mindenek előtt a világörökségi listán szereplő Bryggen. A színesre festett, fából épült középkori rakparti kereskedőházak ma a város jelképei. Egykoron Hanza kereskedő település volt, Lübeck után a második legjelentősebb. A fa épületek persze többször is a tűz martalékává váltak, de mai formájukban is több mint 200 évesek. Aljukban szuvenírboltok és vendéglők húzódnak meg, a teraszok még télen is megtelnek turistákkal. Nemcsak ezen a kis részen érdemes sétálni, színes faházak, macskaköves, keskeny, dombra kapaszkodó utcák Bryggen mögött, és a kikötő másik oldalán is vannak. A tengeröböl kanyarulata a legforgalmasabb rész, itt van a hatalmas turistairoda, ahol minden információval, jeggyel, térképpel ellátnak. Itt a halpiac is, ahová elsősorban nem vásárolni, hanem enni járnak helyiek és külföldiek egyaránt. A legolcsóbb a halleves, de a homáron át a bálnáig minden tengeri finomsághoz hozzájuthatunk.

Bergen büszke híres szülöttére, Edvard Grieg zeneszerzőre, a róla elnevezett koncertterem felülről nézve zongorát formáz. Múzeum is sok van a városban, a művészeti múzeumokat KODE névvel jelölik és számozzák. Különösen az 1 és 4-es érdekes, míg az előbbiben ezüstművesek finom munkáit csodálhatjuk meg, addig a modernisták gyűjteményében Picasso és Klee mellett Victor Vasarely néhány festményét is kiállították.

 Tippünk: Stavanger

 Érdemes odafelé Bergenbe, visszafelé Stavangerből megvenni a repülőjegyet, a két város között pedig busszal utazni. A táj gyönyörű, és két fjordátkelés is benne van a 480 koronás árban https://www.nor-way.no

 Hasznos információk

Megközelítés: A Wizzair hetente kétszer, hétfőn és pénteken repül Bergenbe, 13 490 Ft-tól, irányonként. Hetente kétszer, csütörtökön és vasárnap repül Stavangerbe, 8990 Ft-tól, irányonként.

Norvégia nem az EU tagja, de az európai egészségügyi kártyát elfogadják.

Pénznem: norvég korona, 1 NOK kb. 32 Ft. Bankok nem váltanak pénzt. A legolcsóbban akkor jövünk ki, ha kártyával fizetünk, ill. automatából, kártyával veszünk ki pénzt.

Árszínvonal: nagyon magas. Főétel étteremben 250-400 NOK. Szendvics, pizza, hamburger büfében, közértben 25-60 NOK. Sör boltban 30, vendéglátóhelyen 100 NOK.

Vonaljegy 38 NOK, a sofőrnél váltva 60. Napijegy 95 NOK

Szállás legolcsóbban magánlakásokban található, 250 NOK/2 fő-től (airbnb.hu, booking.com).

Kép és szöveg Piros Christa

 

 
<<< visszalépés
Jelenleg 0 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat