napja 
 

Elzász: francia is, német is (Utazás - Úti cél)
Elzász: francia is, német is

Elzász két kultúra keresztezésének édes gyümölcse. A középkori műemlékekkel, történelmi emlékhelyekkel, mesebeli falvakkal és városokkal tagolt dimbes-dombos táj Franciaország legkisebb régiója. A bűbájos Elzász 170 km-es, hangulatos borútjával, váraival, kastélyaival a kultúr- és gasztroturizmus egyik legvonzóbb úti célja. 

Elzász az elmúlt 250 évben ötször cserélt gazdát, viharos körülmények között. Míg korábban az ellenségeskedés, ma a jó baráti viszony jellemzi Németországot és Franciaországot. Az utcanevek, tájékoztató táblák két- de van, ahol háromnyelvűek. Sokan beszélik az elzászi nyelvet ? az idősebbek nem is szólalnak meg másképp -, amely a német egyik dialektusa, leginkább a svájcihoz hasonlít. A gasztronómiában is megfigyelhető ez a hármasság: a sajtok-borok franciák, a sör, kolbász és a savanyú káposzta német, míg a Flammekueche (vékony kenyérlángos), a baeckeoffe (hússal rakott burgonya, borban sütve) vagy a choucroute ( húsos savanyú káposzta) tipikusan elzászi.

A régió fővárosa Strasbourg, amely egyben az Európai Parlament székhelye is. Emiatt élesen különválik a város arculata: az óváros fagerendás házai a középkort idézik, míg a diplomáciai negyed a XXI századot. Érdemes a városnézést egy sétahajókázással kezdeni, a Batorama társaság 70 perces utakat kínál 12,50 ?-ért, egész éven át. Az Ill-folyó szigetén épült óváros gyalogszerrel is bejárható, de néhány éve villamos is van. Minden megálló akadálymentesített, mint ahogy a sétahajó is igénybe vehető kerekesszékkel. Az óváros központja a katedrális tér; a 600 éves Notre Dame142 m magas tornyát a városból szinte mindenhonnan látni, jó tájékozódási pont. Bemenni is érdemes a templomba, nemcsak szépsége miatt. Csillagászati órája egyedülálló a világon, 1547-ben alkották meg svájci ? ki más? - órakészítők. Naponta egyszer, 12:30-kor automatikusan indul az apostolok felvonulása Krisztus előtt.

A katedrális környéke gyönyörű középkori házairól, szűk utcáiról nevezetes. Itt egymást érik a kisvendéglők, elegáns éttermek és bisztrók, van olyan étterem, ahol minden fogás savanyú káposztából készül, mint ahogy a Sajtkorong nevű helyen csak sajtból készült fogásokat szolgálnak fel. A város leghangulatosabb része a Petit France, egykoron a molnárok és tímárok lakóhelye. A festői negyed fagerendás házai a csatornák vizében tükröződnek. Az idilli képet csak a negyed története árnyalhatja: a XVI. században a szifiliszes betegek elkülönítésére építették. Ma viszont a leglátogatottabb turista célpont.

Tippek, információk

Megközelítés: fapados repülővel (Wizzair) Karlsruhéig, onnan közvetlen transzfer 32 ?, vagy a pályaudvartól Flixbusszal 5 ?-tólSzállás: minden kategória, a központi fekvést és a kényelmet keresőknek: Maison Rouge, **** http://www.maison-rouge.com, a pályaudvar közelségét és a modern berendezést értékelőknek Hotel Bristol *** http://www.hotel-strasbourg.com A helyi idegenforgalmi hivatalban minden felvilágosítást megadnak, térképpel, jegyekkel szolgálnak: Office de Tourisme, 10 place de Cathedrale www.otstrasbourg.fr

Kép és szöveg: Piros Christa

 
<<< visszalépés
Jelenleg 4 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat