napja 
 

Győr, a találkozások városa (Utazás - Úti cél)
Győr, a találkozások városa

Múlt és jövő, hagyományok és innováció keveredik ebben a több mint 1000 éves kisalföldi városban, négy folyó találkozásánál.  Magyarország egyik legszebb városa püspöki székhely, jelentős kulturális és gazdasági központ. Aki csak áthalad rajta, nem is sejti, milyen ékszerdobozt rejt magában a gyönyörű barokk belváros. Hazánk műemlékekben harmadik leggazdagabb városához méltóan történelmi korokat idéző paloták, jellegzetes sarokerkélyek és szobrok csábítják időutazásra a feltöltődni vágyókat. A város impozáns szimbóluma a neoreneszánsz Városháza. Érdemes megmászni 59 méter magas tornyát, ahonnan csodálatos kilátás nyílik. Szinte rá sem ismerünk a folyamatosan megújuló belvárosra, hiszen a Közép-Kelet Európa egyik legszebb barokk tereként számon tartott Széchenyi tér teljesen megújult. A belvárost ellepték a hangulatos, teraszos kis kávéházak, a romantikus közök virágos ablakaikkal pedig mindenkit andalgásra invitálnak. A tér mediterrán hangulatú teraszain üldögélve a szökőkút felszálló vízpárája mögött felfedezhetjük a bencés épületegyüttest, mely hazánk egyetlen működő múzeumpatikáját rejti magában. Győr szakrális értékekben hazánk egyik legjelentősebb kincsekkel bíró városa, a bazilikában őrzik Szent László király hermáját.

 A folyók városa

A város különleges hangulatát vizeinek szelíd ölelése adja. Romantikus sétákra csábít a festőien kanyargó Mosoni-Duna, a Rábca, a Marcal és a város egykori névadó folyója, a Rába. Akár tutajon is megcsodálhatjuk az ódon várfalak, a csodálatos zöld környezet és az öreg fák árnyékában felbukkanó vendéglőket vagy a szerelmesek szigeteként számon tartott Radó-szigetet. A folyók állandó helyszínt nyújtanak kajak-kenu, evezős és sárkányhajós versenyek lebonyolításához. A Rába és a Mosoni-Duna folyók festői összefolyásánál a 2000 méter mély termálkútból felszínre törő, 67 fokos gyógyvízforrásra néhány éve modern Gyógy-, Termál- és Élményfürdőt építettek.

 A kultúra városa

2010-ben Győr nyerte el a Kultúra Magyar Városa címet. A megyeszékhely olyan kiemelkedő kulturális attrakciókkal, egyesületekkel, zenekarral rendelkezik, mint a Győri Balett vagy a Győri Filharmonikus Zenekar, a város rendezvényei és fesztiváljai tömegeket mozgatnak meg, nemzetközi szinten is. A Győri Nemzeti Színház, vagy a Vaskakas Bábszínház előadásai is kiemelt fontosságúak a város életében. A múzeumok időszakosan nagy sikerű Munkácsy, Rippl-Rónai kiállításokat, Kovács Margit állandó kiállítást rejtenek, de egyedülállónak számít Patkó Imre kályhagyűjteménye, valamint az ország első Gyermekmúzeuma is. Minden évszakban érdemes lapozgatni a kulturális programok listáját, hiszen a Győri Tavaszi Fesztivál, a Nemzetközi Ütős Fesztivál, az országos hírű Győrkőc Fesztivál, a Bornapok, a hazánkban kuriózumnak számító Barokk Esküvő, az őszi napokra időzített Magyar Hagyományok Fesztiválja vagy az adventi időszak meghittségével fűszerezett Téli Fesztivál mind arra csábít, hogy kimozduljunk otthonunkból, és részt vegyünk a kisalföldi nagyváros pezsgő kulturális életében.

Győr városa folyamatos fejlődésen megy keresztül, a megújulás szem előtt tartja a régi értékeket, a városra oly jellemző barokk építészeti stílusjegyeket. Érdemes megismerni az igazi Győrt, a találkozások városát, melynek sikerült túllépnie az iparváros státuszon, és mára minden szempontból Magyarország egyik legszebb, élettel teli megyeszékhelyévé vált. 

Az aktuális programokról a http://programs.gyor.hu honlapon tájékozódhat.

 

 
<<< visszalépés
Jelenleg 1 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat