.: Dolcsevita.hu :.


 
napja 
 
oldalak:  1  2   

 
Barangolások az őszi természetben

Ősszel minden a természetbe hív: a fák ezernyi színben pompázó lombkoronája és az avar zizegése, a napsugarak simogató melege és a tiszta levegő frissessége. A szabadban való testmozgás nemcsak lelkünknek tesz jót: hangulatjavító, stressz- és vérnyomáscsökkentő, segít fenntartani a jó csontminőséget, javítja fizikai- és szellemi teljesítőképességünket.A kellemes őszi kirándulást akár termálfürdőzéssel vagy városnézéssel is kombinálhatjuk. A vidéki Danubius szállodák mind gyönyörű természeti környezetben épültek. A Balaton-felvidék, a Szigetköz, a Kőszegi hegység egész évben kedvelt turista célpontjai mellett a Mecsek és a Vasi-Hegyhát is tartogat különleges természeti szépségeket. 

Farkas-erdő A Sárvártól Vasvárig húzódó Farkas-erdő még ma is Vas megye egyik legnagyobb összefüggő erdősége (7200 hektár), erdészeti és történelmi emlékekben gazdag kirándulóhely. Története a XIII. századra vezethető vissza.

Palkonya – Kisharsány Az 1994 őszén megalakított Villány-Siklósi Borút, Magyarország első borútja. Az eltelt évek alatt fokozatosan növekvő érdeklődés hatására a borút mára már 14 településen kanyarog keresztül.

A villányi Borút nem csak a borokról szól. Útközben történelmi emlékhelyek és látnivalók sokasága biztosít kikapcsolódást. A szurdoktúra a sziklák között kanyargó patakról, forrásokról szól. Gyönyörű szálfaligetek és vízesések mellett kanyarog a völgy lefelé - a csepegő szikla, pisztrángos tavak, Üvegesek útja tansövény mentén gyakran kell átlábalni a patakmedrekben kialakított lépegető köveken.

DANUBIUS TÚRANAPTÁR

 Történelmi időutazás a természetben Sárváron 2014. október 3-5.

2 éjszaka félpanzióval a Danubius Health Spa Resort Sárvárban, pénteken vezetett éjszakai séta a sárvári arborétumban, szombaton 16 km-es gyalogtúra a Farkas-erdőbe, az utolsó bajor király hajdani birtokára, úti csomaggal, visszafelé transzferrel, a szállodai fürdő- és szaunavilág használata.

29.000 Ft/fő/2 éj kétágyas szobában

Link: http://www.danubiushotels.hu/szallodak-sarvar/danubius-health-spa-resort-sarvar/ajanlatok/bakancsos-hetvege-sarvaron

Villányi szurdoktúra borkóstolóval 2014. október 24-26.

2 éjszaka félpanzióval a pécsi Hotel Palatinus szállodában, vezetett 6 km-es gyalogtúra Palkonya és Kisharsány között, a túra végén borkóstoló a Vylyan pincészetben, transzfer Pécs-Palkonya és Kisharsány-Villány-Pécs között 

23.800 Ft/fő/2 éj ártól kétágyas szobában

Link: http://www.danubiushotels.hu/szallodak-pecs/hotel-palatinus/ajanlatok/villanyi-szurdoktura-borkostoloval

 


 

A Dél-Alföld, mint turisztikai célpont

Utolsó előtti állomásához érkezik a kalandvágyó ifjú hölgy, Dobos Judit, az Év utazója. Ezúttal Magyarország déli, délkeleti részére tart, hogy felfedezze a dél-alföldi régió számos látványosságát, nevezetességét. A debreceni főiskolás lány nem mindennapi élményekre számíthat itt, hiszen a térségbe látogatók igen gazdag programlehetőségekkel találkozhatnak.

Az ide látogatókat már maga a településhálózat is lenyűgözheti, hiszen a Dél-Alföldön jól megférnek egymás mellett a kisebb, elszigetelt tanyák és a modern városok. Ez a változatosság és a természeti kincsek, legfőképp a gazdag hőforrások, teszik oly izgalmassá a térséget.

Judit első állomása Baja. Itt mindenképp érdemes meglátogatni a Halászati Mini Skanzent, ahol a dunai hagyományos halászatot s az ehhez szükséges eszközöket mutatja be a tárlat gazdag és változatos szemléltetőanyaggal. A kulturális program után mindenkinek jóleshet egy rövid motorcsónakázás aTürr átvágáson („Tejes”) át a Hétház utca illetve a Duna szálló alá. Itt érintetlen természetet találnak. Ha szerencse is úgy akarja, akkor fekete gólya, gém és kormorán is kerülhet lencse végre, de vadkacsa biztosan.

Következő állomás Ópusztaszer (1974-ig Sövényháza) település Csongrád megye Kisteleki járásában. A település elsősorban a történeti emlékparkról híres, ám más érdekesség is található itt. Ilyen a sövénylabirintus, azaz a 21. század mérnöki precizitásával megtervezett fagyal-ültetvény. A legendás csodaszarvast formázó sövényfalak 3,5 kilométer hosszan kanyarognak. Az elágazásoknál a térség történetével, kultúrájával, élővilágával, érdekességeivel kapcsolatos, többféle tematikájú, választhatóan magyar vagy angol nyelvű kérdésekre adott válaszok segítenek a helyes út megtalálásában. Az útvonal fahidakon vezet át, végül egy kilátó nyújt pihenési lehetőséget. Érdemes megnézni a fűzfafonat-labirintus 1200 méter hosszúságú, embermagasságú falait is, amit a Tisza-parti füzek ágaiból fonták, és egy honfoglalás kori övcsat mintáját formázza. A logikai szőnyeglabirintusok szórakoztató és egyben gondolkodtató interaktív játékok. Természetesen az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark sem maradhat ki, ahol számos program kínálja magát. Ilyen a Feszty körkép, a Nomád park és a Skanzen megtekintése is.

A Dél-Alföld egyik legszebb városa lehet a következő úti cél, Szeged. Judit itt egy adag adrenalin löketet kap, hisz lehetősége nyílik repülőgép vezetés kipróbálására és sétarepülésre is. Az izgalmakat nagyszerűen kipihenheti magát egy kellemes szállodában, és kényeztetheti magát a Napfényfürdő Aquapolis szolgáltatásaival is.

Ha a sétarepülés nem jelentett különösebb kihívást, akkor a következő programsorozat biztos nem okoz csalódást. Szegedtől mindössze 15 perces autóútra van Hódmezővásárhely, ami Judit wakeboard programjának helyszíne is egyben (Sun City Wakeboardbeach). Wakeboard végeztével gyors ebéd Hódmezővásárhelyen a Kökénydombi Csárdában, s már indulhat is a következő program.

Zárásként érkezés a Békéscsabai repülőtérre, ahol kipróbálható a tandemugrás 3000 méterről.

A Dél-alföldi régiónak egyedülálló adottságai vannak, ami lehetővé teszi a térség fokozottabb kihasználását az aktív- és az egészségturizmus számára. Dél-Alföld a természeti adottságok tekintetében kiemelkedő kínálattal rendelkezik a vízi-, gyalogos-, kerékpáros-, lovas-, vadász-, horgász-, szelíd- és ökoturizmus szélesebb körű elterjesztéséhez. A térség turisztikai kínálatát emellett a régióban megtalálható kulturális örökség, nevezetes látnivalók, kijelölt gyalogtúra útvonalak, vonzó programok jellemzik. Nem szabad megfeledkezni a térséghez köthető “hungaricumokról” sem: a szegedi paprikaőrleményről, halászléről és szalámiról, a makói hagymáról, a Csongrádi borvidék borairól, a szőregi rózsáról és a szegedi papucsról.


 

Szórakozás Dublinban

Dublin a harmadik leglátogatottabb főváros Európában. Folyó szeli ketté, sziluettjét nem csúfítják felhőkarcolók. Annak ellenére, hogy az ország lakosainak egyharmada a fővárosban él, megmaradt középkori, emberléptékű településnek.

A legfőbb látnivalót a kora-középkori óváros jelenti. A vár környékén már a történelem előtti korban is volt település. Dublin jelentése sötét tó (Duhh Linn), a mely a Liffey és a Poddle folyók összefolyásánál keletkezett. Ez utóbbi egykor kettészelte a vár területét, ma a föld alatt csörgedezik. Az angol-normannok 1170-ben húztak erős falat a vár köré, ekkor kezdődött a város fejlődése is. A falakból egy kevés ma is látható, de a két legjellegzetesebb angol-normann örökség a Christ Church Cathedral (1172) és Írország legnagyobb temploma, a St Patrick’s Cathedral (1192). Amikor a város György király alatt terjeszkedni kezdett, a Temple street macskaköves utcáiból a kézművesek és kereskedők negyede lett. Ma ez a város legfelkapottabb, éttermektől, kocsmáktól, üzletektől nyüzsgő bohém művésznegyede.

Dublinban könnyű átmulatni egy éjszakát, mert rengeteg szórakozóhely van, közel egymáshoz. A paletta széles: vannak világszínvonalú színházak, koncertek, ír népzenét, jazzt vagy rockot játszó kisebb klubok. Az írek amúgy is mesteri szervezői minden ünnepnek és fesztiválnak, ők azok, akik egyetlen szál hegedűvel vagy tangóharmonikával is hihetetlen hangulatot képesek varázsolni. A zene és  a tánc hozzátartozik az írek mindennapjaihoz, Írország az egyetlen ország, amelynek nemzeti jelképe egy hangszer, a hárfa.

Ha nem is ír találmány, de Írországra nagyon jellemző a kocsma, a pub, amely valóságos életforma a Zöld szigeten. Sok regény, dráma cselekményének színhelye, itt találkoznak a lázadó fiatalok és a politikusok, itt debütálnak világhírű zenészek. Az ősi ír kocsmákba a tartalmas és jóízű ételek, az erős sör, a barátságos helybéliek és a vidám hangulat, azaz a mulatság miatt érdemes betérni. Az ír kocsmák a középkori fogadók utódai. Viktória királynő korában a szeszfőzés és lepárlás volt a két legjövedelmezőbb iparág. Egyes kocsmák díszes, Edward vagy Viktória korát idéző belső kiképzése, a mahagóni burkolat és a márvány bárpult is ezt igazolja. Lenyűgöző a Stag’s Head, a Viktória korabeli (1770) kocsma eredeti tükrökkel, festett ablaküvegekkel és mahagóni bárpulttal. 1779 óta működik a McDaid’s, amely három szinten fogadja a mulatni vágyókat, mégsem vesztette el bohém jellegét. A legrégibb az 1198-ban alapított Brazen Head, jelenlegi állapotában 1750 óta működik. A leghíresebb a Temple Bar, amely 600 férőhelyével a legnagyobbak egyike, ráadásul esténként élő zene szórakoztatja a közönséget. Itt kizárólag osztrigát lehet fogyasztani, az ínyencek az édeskés, barna helyi sört, a világhírű Guinnesst kortyolják rá.


 

Verona, Aréna, opera

Ha a szerelem szigete Ciprus, akkor a szerelem városa kétségkívül Verona. Itt játszódik ugyanis William Shakespeare legszebb szerelmi drámája, aki egyébként soha életében be nem tette a lábát Itália földjére.

 Észak-Olaszország második leglátogatottabb városában minden Rómeó és Júlia története körül forog. A turista akár akarja, akár nem, minduntalan a két boldogtalan szerelmes nyomaiba botlik. Az Adige partján nyilak jelzik az útirányt, a város főutcáján, a Via Mazzinin elindulva pedig sodorja magával a tömeg, amely egyenesen a Casa di Giuliettához, Júlia házához tart. Ott már csak két kérdés vetődik fel: vajon élt-e a valóságban a két ellenséges család, és ha igen, így végződött-e a fiatalok szerelme? A másik, kissé gyakorlatiasabb kérdés, hogy vajon mikor szakad le Júlia erkélye a turisták hada alatt?

Verona persze nem csak a legendák városa. Az operarajongók az Arénában megtartott  híres Ünnepi Játékokra látogatnak ide, más csak néhány órát akar itt eltölteni, hogy meglátogassa Júlia sírját. De aki egyszer eljut ide, elveszett. Nincs ember, akit ne fogna meg a város középkori hangulata, reneszánsz palotái, különös, vonzó légköre. A tervezett néhány órából néhány nap vagy hét lesz, de az is lehet, hogy még ugyanazon az itáliai úton visszatér álmai városába.

 Az óváros egységes történelmi hangulata lenyűgöző. Sokhelyütt megmaradtak a 10-12. századbeli lőréses, vörös tégla várfalak, melyeket bástyák, cakkos pártájú szögletes tornyok szakítanak meg. A nap hevétől arany barnára, rozsdás vörösre égett, évszázados házait ma is lakják. A régi városközpont, a Piazza delle Erbe egymásra boruló ernyői alatt ma nyüzsgő piac működik és csak délután, amikor az árusok összepakoltak, akkor tárulnak a turista szeme elé a tér patinás, freskós házai. A forgalmas, árusok kiabálásától zajos főteret csupán egy szűk, sötét sikátor választja el Itália egyik legszebb terétől, a Piazza dei Signoritól. Amint belépünk az előkelő szépségű térre, idő és tér egy csapásra megszűnik. Itt csend és nyugalom honol, mintha nem is 100 méterre lennénk a piactól. Ide nem jöhet be autó, csak gyalogosok, így máris a 14. században érezzük magunkat. Körben gótikus, meg reneszánsz paloták, köztük az egykori városháza. A tér közepén áll Dante szobra, aki az egyik itteni házban élt, még az a kandalló is áll, amelynek fényénél rótta sorait. A szobor mögött – hála az olaszok kereskedelmi érzékének – kávézó és pizzeria is megbújik a sarokban, hogy a turisták akár órákig gyönyörködhessenek a középkori építészek alkotásaiban.

 

 


 

A történelem és a fegyverek szerelmeseinek
Utazás Fraknó várához

 Európa egyik leggazdagabb magántulajdonban lévő fegyvergyűjteménye Fraknó várában található. Új pompájában, felújított termekben látható a történelmi fegyvertár és katonai szertár: a harmincéves háborútól egészen a késő 19. századig terjedő korszakot öleli át a kiállítás. A tárlók között Czigány Balázs, az Eszterházy magángyűjtemény muzeológusa kalauzolta el az újságírókat.

bővebben >
 


Belfast: remény és történelem

Az északír fővárosról az elmúlt évtizedig csak a híradásokból hallhattunk. A bombamerényletek és zavargások miatt turista alig látogatta. Ma Belfast egészen más arcát mutatja.

Lakóinak többsége büszkén vallja magát a királynő alattvalójának. Még a benzinkút is angol zászlókkal díszített – nehogy bárkinek is kétsége legyen a tulajdonos hovatartozását illetően. Persze az ír jelképek is megtalálhatóak házak falára festve, cégtáblákon vagy a pólók feliratán – csak épp a város egy másik negyedében.  Konfliktus egy évtizede, az 1998-as békemegállapodás óta szinte nincs, azóta a város soha nem látott fejlődésnek indult. A zavargások nyomai - melyek harminc éven át nyomták rá bélyegüket egész É-Írországra - eltűntek a belvárosból. Trendi bárok, nyüzsgő kávéházak, elegáns bevásárlónegyedek vették át a katonai dzsipek és a szögesdrót- akadályok helyét. A város kettéosztottsága azonban megmaradt. A város Ny-i részét épp keresztben szeli ketté az az ironikusan békevonalnak nevezett, 23 részből álló fal, amely kettéválasztja a katolikus és protestáns negyedet. Ez a kőből és acélból álló kerítés annyiban különbözik az egykori berlini faltól, hogy ezt a lakosok önszántukból, a saját védelmükre húzták fel, és átjárható. A kapukat mégsem használják – nem szokás átmenni az „ellenséges” területre. Az egyes negyedeket majdnem tisztán vagy britek, vagy írek lakják.  Erről a főutak politikai falfestményei is tanúskodnak (lásd képünket). Az idegen onnan tudhatja, épp melyik tábor lakhelyén jár, hogy a királynőhöz való hűségről szólnak-e a műalkotások, avagy kelta keresztek díszítik-e a festményt. Egy turistának kevésbé, de a helyiek számára teljesen világos, hogy egy belfasti hová tartozik. Másképp öltöznek, másképp viselkednek, más szórakozóhelyekre járnak, és más sportágat kedvelnek az írek és az angolok. De van egy hely, ahol mindegy, honnan jöttél és ki vagy. Ez a kocsma. A legszebb és a legkedveltebb közülük a híres Korona Likőr Szalon, melyet még Viktória királynő idejében, 1849-ben nyitottak meg. Nemcsak a külső és belső csempék, a díszesen faragott teakfa boxok, de a gázlámpa (!) világítás is eredeti. A Koronában hétvégén egy tűt sem lehet leejteni, a vendégek csaknem fele nő. A szomszéd pubban viszont irodalmi sarkot is berendeztek: a könyvtár felirat alatt ugyancsak nők sörözgetnek.

Tippek, információk. Belfastot 1611-ben alapították, 1920 óta Észak-Írország fővárosa. Lakóinak száma 290 000. Megközelítés: a legolcsóbb fapados repülővel (Ryanair) Dublinig: oda-vissza 22 000 Ft-tól illetékkel együtt, majd onnan busszal Belfastig, oda-vissza 20 ₤. Pénznem: angol font. Árszínvonal: magas. Szállás: bed&breakfast, guesthouse: 25 ₤-tól/fő. Étkezés:  szendvics 2-4, főétel 8-10, sör 2-3 ₤/pint. Közlekedés: kiváló a metró- és buszhálózat: vonaljegy 1,20-2 ₤, napijegy 2,70-3,50 ₤. Egyedülálló az iránytaxi rendszer: a belvárosból 9 irányba indulnak taxik, melyekbe bárhol ki-be lehet szállni útközben. Egyszerre 4-5 utast szállítanak 1-1 fontért. A városnéző buszokra 12 ₤ a jegy, ez 24 óráig érvényes.


 

Braga, a portugál Róma

Bragába a legjobb nagyhéten ellátogatni, ekkor a legszebb a város. Az egész országban itt ünneplik a legnagyobb pompával a Húsvétot. Az utcákat húsvéti dekorációkkal, friss virágokkal díszítik fel, a templomokat fellobogózzák, alkonyat után gyertyák, mécsesek gyúlnak. A körmenet nagycsütörtökön tartják, másnap a fekete csuklyás, mezítlábas vezeklők fáklyás felvonulása zárja az ünnepi hetet.

bővebben >
 


oldalak:  1  2   

 
 Összesen cikk található ebben a rovatban


  Rólunk Kapcsolat