napja 
 

Braga, a portugál Róma (Utazás - Úti cél)
Braga, a portugál Róma

Bragába a legjobb nagyhéten ellátogatni, ekkor a legszebb a város. Az egész országban itt ünneplik a legnagyobb pompával a Húsvétot. Az utcákat húsvéti dekorációkkal, friss virágokkal díszítik fel, a templomokat fellobogózzák, alkonyat után gyertyák, mécsesek gyúlnak. A körmenet nagycsütörtökön tartják, másnap a fekete csuklyás, mezítlábas vezeklők fáklyás felvonulása zárja az ünnepi hetet.

Egy portugál mondás szerint Lisszabon szórakozik, Porto dolgozik, Braga imádkozik. Portóban hetekig is elidőzhetünk, de ha mégis kimozdulnánk, egynapos kirándulásra Braga tökéletes úti cél. A templomok városa nyolc évszázadon át érseki székhely volt, a Győr nagyságú városban ma is csaknem 300 templom, kápolna és kegyhely található. Méltán nevezik hát portugál Rómának. Épp ezért jelentett igazi arculcsapást a helyieknek, hogy a pápa 2010-es portugáliai látogatása során nem itt, hanem a világi Portóban misézett, Bragába el se látogatott. A számos érdekes és szép, főként barokk templom közül méretében és stílusában is kiemelkedik a Sé, az ország legnagyobb katedrálisa. Csaknem 1000 éve kezdték építeni, több stílusjegyet is magán hordoz. A legismertebb azonban nem ez, hanem egy búcsújáró hely, a Bom Jesus do Monte (Jó Jézus a hegyen), a várostól 5 km-re. Maga a templom nem különösebb, a hozzá vezető monumentális barokk lépcsősor azonban egyedülálló. Több különböző lépcsősorból tevődik össze, az alsót a stációkat bemutató kápolnák kísérik, a kétkarú lépcsősor szintjei a keresztút egy-egy állomását képviselik. A hegyre siklóval is fel lehet menni, de akkor épp a fő látványosságot kerüljük el.

Tippek, információk: Braga több mint kétezer éves, 112 ezer lakosú város Portugália É-i részén. Megközelítés: Portóból busszal (a Batalha busz pu.-ról), a jegy oda-vissza 10,50 €. Bom Jesus do Monte: a helyi 2-es busszal, a jegy oda-vissza 3 €, a sikló 2 €. Árszínvonal: olcsóbb, mint Magyarországon. Szállás 11 €-tól/fő www.hostelworld.com . Étkezés: főétel 4-8 €,  italok 1-2 €. 

 
<<< visszalépés
Jelenleg 5 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat