.: Dolcsevita.hu :.


 
napja 
 
oldalak:  1  2  3  4  5  6  7  8   

 
Divatba hozták a szürkemarhát

Ősei a honfoglaló magyarokkal érkezhettek a Kárpát-medencébe, a hatvanas években kis híján kihalt, hosszú távú fennmaradásának alapfeltétele pedig a szürkemarhahús fogyasztásának népszerűsítése a gasztronómiában. A 7500 egyedet számláló teljes hazai szürkemarha állomány több mint 15 százalékát, 1200 állatot tartó Kenyeres Birtok nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy átvezeti a szürkemarhát a XXI. századba, méghozzá úgy, hogy szó szerint kezünkbe adja – egy, az egész világon egyedülálló hamburger formájában.

bővebben >
 


Érték és Minőség Nagydíj
2024-ben ismét a kiváló vállalkozásoké lehet a főszerep az Érték és Minőség Nagydíj Pályázaton

A gazdaság szinte teljes palettáját felölelő 45 főcsoport több mint 100 témakörében hirdették meg az Érték és Minőség Nagydíj Pályázatot – a legkiválóbb termékek és szolgáltatások versenyét – a Kárpát-régió egész területén. Az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy használatára 2024. május 30-ig lehet pályázni – jelentette be az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Kiírói Tanácsa. „A folyamatosan változó gazdasági, inflációs és recessziós környezetben különösen fontos a minőségi termékek és szolgáltatások elismerése, előtérbe helyezése. Pályázati Rendszerünk igyekszik minden olyan vállalkozásnak lehetőséget nyújtani, amelyek az üzleti ellenállóképességük, és jövőre való felkészültségük mellett továbbra is a magas minőségben látják az értéket” – mondta Kiss Károlyné Ildikó, az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat alapítója. Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat kitüntetéseit – a tanúsított „minőség jelképét” – szeptember 12-én, a Gazdaság Ünnepén, az Országház Főrendiházi Üléstermében adják át.

bővebben >
 


Mindennapi kenyerünk
Különleges gabonákról és tudományos kutatásokról a Kenyér Világnapján

A hazai termelésű, egészséges, ökológiai művelésben aratott gabonák értékeire hívja fel a figyelmet az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) a Kenyér Világnapján, amelyet az Élelmezési Világnappal együtt, október 16-án ünneplünk. Itthon fejenként átlagosan 44,5 kg kenyeret fogyasztunk évente. A kereslet kielégítésére ma már egyre több kézműves pékségben juthatunk hozzá ökológiai gabonákból, sőt ősgabonákból (tönköly, alakor és tönke) készített, különleges beltartalmi értékű pékárukhoz. A hazai ökokutatások bővülésével és a gazda-molnár-pék közösség erősödésével egyre többen kapcsolódnak be az ellenálló búzafajok és fajtáik ökológiai termékpályájába, nem véletlenül. A legújabb kutatási eredmények kétséget kizáróan alátámasztják, hogy egyes ősbúzafajoknak kiemelkedő a beltartalmi értéke és könnyebben tolerálják őket az ételérzékeny fogyasztók. 

bővebben >
 


Írónők a konyhában

Vége a nyárnak, eljött az ősz, az iskolakezdés, a szüret és a befőzés szezonja. A Magyar Könyv is Magyar Termék mozgalom szerzői közül többen foglalkoznak az írás mellett kertészkedéssel, befőzéssel, savanyítással, télire eltevéssel, amelyet ebben az időszakban a mai napig sok háziasszony végez. Szerzőinket többek között arról kérdeztük, milyen házi praktikákat ismernek, milyen hagyományokat hoznak otthonról, milyen elvek szerint főznek. Őket szeretnénk bemutatni a konyha kedvelőinek.

bővebben >
 


Kóstoljuk meg a Balatont!

Ökológiai szemléletű gasztronómiai eseménysorozattal kezdődik a BALATORIUM Ökológiai x Kulturális Hét augusztus 19-én a Balatonon. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) program és a PAD Alapítvány kezdeményezéséhez neves helyi vendéglátók csatlakoztak és a szabadonbalaton csapatával együttműködve olyan különleges étel és ital kóstolókkal készülnek, amelyek szemléltetik a balatoni régió ökológiai kihívásait és finomak is! Augusztus 25-én a a Balaton Limnológiai Kutatóintézetben és a Magyar Képzőművészeti Egyetem tihanyi művésztelepén tartanak nyílt napot. Augusztus 26-án és 27-én pedig az örvényesi szabadstrandon workshopok, előadások, tájbejárások és művészeti aktivitások hívják majd fel a figyelmet a Balaton sérülékeny élő rendszerére.

bővebben >
 


Nyitottak vagyunk a hűsítő kávékülönlegességekre

Egyre gyakoribbak a forró nappalok, a hőségben pedig másra sem vágyunk jobban, mint a felfrissülésre. A kávékedvelők több mint fele rendszeresen vagy alkalmanként fogyaszt jegeskávét a nyári hónapokban. Sokan a kánikulában bárhol, bármikor örülnek egy hűsítő italnak – derült ki a Costa Coffee és a gkid 2023 júniusában készült közös reprezentatív kutatásából. A Costa Coffee minőségi termékeinek felhasználásával tökéletes frissítő italokat készíthetünk, amelyek kiszakítanak minket a hétköznapokból, és a nyár élményét hozzák el akkor is, ha nem a Balaton partján, hanem a négy fal között igyekszünk átvészelni a hőséget.

bővebben >
 


Valódi gurmé fogás: Itt a Székely Kutya!
Az Andrássy úton kóstolhatjuk meg a fúziós székely konyha remekeit

Két és fél éve nyitotta meg a kapuit a SZÉK Restaurant & Bar, ahol a hagyományos székely ízek a legmodernebb konyhatechnológiával találkoznak. A friss étlapra most felkerült egy igazi különlegesség is: a Székely Kutya.

bővebben >
 


Capri szigete ihlette a Peroni szuperprémium kategóriába érkező új lágerét

A mediterrán életérzést magában hordozó, a trendeknek megfelelően könnyen iható lágert vezet be a Peroni. A Peroni Nastro Azzurro Stile Capri jellegzetes ízét a prémium minőségű olasz citromnak és az olajfalevélnek a kivonata teszi még egyedibbé.

bővebben >
 


Vajon tényleg a növényi élelmiszereké a jövő?

A vegetáriánusok és vegánok együtt a világ népességének nagyjából 8%-át teszik ki. Önmagában ez a szám talán nem tűnik túl soknak, de az a tény, hogy 2014 és 2018 között megötszöröződött a vegánok száma az Egyesült Államokban, már sejteti, milyen ütemben nő majd a növényi élelmiszerek jelentősége a világon a jövőben.

bővebben >
 


A Plant-Powered Perspectives konferencia másodszor is az első

Másodjára kerül megrendezésre Magyarország első számú innovatív, növényi alapú élelmiszeripari eseménye, a Plant-Powered Perspectives konferencia. A tavalyi hatalmas sikerre való tekintettel újrázik az esemény, mely Lengyelországhoz, Csehországhoz és Szlovákiához kapcsolódva diktálja a trendeket.

bővebben >
 


Vajon visszatér-e a hazánkba a kávézás aranykora?
Vadonatúj kávéfőzőt mutat be a Kávé Világnapján a Sage

Minden évben szeptember 29-én ünneplik a Kávé Világnapját a Föld legtöbb országában. A friss élénkítő fekete ital töretlen népszerűségnek örvend Magyarországon is. A magyarok ugyanis egyre több kávét fogyasztanak, amiben az egyre fejlettebb és professzionálisabb kávégépek is szerepet játszanak. 


bővebben >
 


Az erő esszenciája megPistázott formában ölt testet
Az Univer Product Zrt. új üzeme mellé kerül Szőke Gábor Miklós alkotása

Magyarország egyik lenépszerűbb élelmiszere, az Erős Pista új, fiatalokhoz szóló „megPistázott” filmje annak az előzménye, hogy az Univer Product Zrt. 75 éves történetének legnagyobb beruházása a befejezéséhez közeledik.  A jövő év elején adják át ugyanis a vállalat kecskemét-hetényegyházi telephelyén az Erős Pistát és Piros Aranyat gyártó új üzemét, amelynek kertjébe egy markáns kortárs alkotás is kerül. Ennek elkészítésére az ország legkúlabb szobrászművészét, Szőke Gábor Miklóst kérték fel, sűrítse egy alkotásba az Erős Pista életérzés lényegét.

bővebben >
 


Visszatér a Nespresso őszi slágere, a Pumpkin Spice Cake kapszula
A szezonálisan kapható kávékülönlegességet a sütőtökös pite receptje ihlette

Őszi hangulatú kávékülönlegességgel köszönti a szezont a Nespresso: a Barista Creations Pumpkin Spice Cake kávékapszula ízvilágát a sütőtökös pite receptje ihlette. A szegfűszeggel, fahéjjal és kardamommal megbolondított Arabica blend igazi közönségkedvenc, ezért a kávérajongók kérésére idén már az Original kávékínálatban is elérhetővé válik a Vertuo rendszer mellett.

bővebben >
 


Húsbavágó kérdések a húsevésről
Megjelent A hamburgered ára c. könyv

Már kapható a hazai könyvesboltokban Péntek Csaba A hamburgered ára – avagy mi van a szatyorban, husi? című hiánypótló műve, mely mély empátiával, de mindig őszintén válaszol a húsevést illető húsbavágó kérdésekre.

bővebben >
 


Magyarország kenyere, tortája és cukormentes tortája

Magyarország kenyere, tortája és cukormentes tortája

Az államalapítás ünnepére készülve mind a Magyar Pékszövetség, mind a Magyar Cukrász Ipartestület meghirdeti Szent István napi kenyér, az Ország Tortája, illetve az Ország Cukormentes tortája versenyt. Az ország kenyere 2022-ben a Gulyás kenyér lett, (Balmaz Sütöde), míg innovatív kenyér kategóriában a Varga Pékség 95 kft vitte el a pálmát Batátát kenyerével. 

Az Ország Tortája a Huncut Szilva Herceg, a nagykőrösi Karikó Orsolya alkotása. Az Ország Cukormentes tortája a szegedi Gyuris László alkotása, a „Nagyi kedvence” elnevezésű málnás torta. A győztes termékekkel, valamint készítőikkel a Parlamentben megrendezett ünnepélyes díjátadón találkozhatott először a sajtó. A nagyközönség a díjazott kenyereket és süteményeket a Magyar Ízek utcája rendezvénysorozat keretében, a Várkert Bazár sétányon kóstolhatja meg először.

 A részletekről a "bővebben" szóra kattintva olvashat.

bővebben >
 


Magyarország legjobb kenyerei és sétáló süteménye

A Magyar Pékszövetség hagyományaihoz híven idén tizenegyedik alkalommal meghirdette a Szent István napi Kenyérversenyt. Az első körben ötvenhat termék nevezett három kategóriában, a selejtezőn ötfős szakmai zsűri értékelte a termékeket. A zsűrizés során az ítészek a Magyar Élelmiszerkönyv előírásának megfelelően vizsgálták a kenyereket, különös tekintettel a minőségi jegyekre, a héjazat, a bélzet, az illat, íz és aroma vonatkozásában.

A megmérettetés elsődleges célja, hogy folyamatos fejlődésben tartsa a sütőipart, így a hagyományos kenyerek mellett a fogyasztói igényeknek megfelelő, minőségi termékekkel gazdagodjon az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk választéka. A másodlagos szempont a magyar pékek ötletgazdagságának bemutatása.

A sajtótájékoztatót Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke, Ilonka Boldizsár a Pékek és Cukrászok Világszövetségének örökös tiszteletbeli tagja, a zsűri elnöke nyitotta meg. Az elnök úr beszédében kiemelte, már az első megmérettetésen ötvenhat ígéretes termékkel neveztek be az ország legjobb pékségei. A második körös nyilvános eseményen az öttagú szakmai zsűri két résztvevővel bővült. Felkai Beáta az Agrárminisztérium Élelmiszergazdasági és Eredetvédelmi Főosztályvezetője és Dr.Pleva György, a NÉBIH Élelmiszer-takarmánybiztonsági Igazgatóságának igazgatója csatlakozott a sütőipari szakemberekhez. Az ítészek a rendezvényen huszonöt terméket kóstoltak végig két óra leforgása alatt.

A győztes termékekkel a nagyközönség augusztus 19-21. között találkozhat a Magyar Ízek Utcája rendezvényen, aminek az idei mottója a gabona. A látogatók betekintést nyernek a különböző búzafajták világába, izgalmas hazai lisztekkel találkozhatnak az itthon működő malmok kínálataiból.

bővebben >
 


Sstratégiai megállapodás a Tesco és a Magyar Termék kft. között
A hazai termékek népszerűsítésére stratégiai megállapodást kötött a Tesco és a Magyar Termék

Tovább bővül a Magyar Termék védjegyekkel ellátott készítmények száma a Tesco kínálatában: a hazai eredet és az ellenőrzött minőség hangsúlyozása érdekében az üzletlánc mostantól a saját márkás árucikkein is használni fogja a Magyar Termék Nonprofit Kft. tanúsító védjegyeit – ez is része annak a stratégiai megállapodásnak, amelyet sajtótájékoztató keretében írt alá Benedek Eszter, a Magyar Termék Nonprofit Kft. ügyvezetője és Kámán Tamás, a Tesco-Global Zrt. beszerzési igazgatója. Az eseményen az Agrárminisztérium képviseletében Dr. Felkai Beáta Olga főosztályvezető is részt vett.

bővebben >
 


Kedvenc ételeink mostantól növényi alapú alternatívákkal is elkészíthetők

A húsmentességre és növényi fehérje fogyasztásra épülő, népszerű fogyasztói trendekre és az egyre növekvő igényekre reagálva fejlesztette ki a Nestlé változatos növényi alapú Garden Gourmet termékcsaládját.

bővebben >
 


Két éves a Kifli.hu

2019. decemberében indultak útjukra az első kiflis logóval ellátott autók, összesen 10 darab. Mindössze 4000 terméket vittek házhoz, 40 dolgozó segítségével. Most, pontosan két évvel később, az elérhető termékek közel háromszorosával, több mint tízszeres mennyiségű autóval és négyszer annyi kollégával ünnepli második születésnapját a legdinamikusabban fejlődő online kereskedő. Hogy melyik a mai napig leggyakrabban vásárolt termékük?

bővebben >
 


Tejtermék helyettesítő állati fehérjékkel, ez a ToTu

A ToTu termékcsalád egyre keresettebb a kiskereskedelemben. Ugyanakkor cukrászdák, pékségek, nagykonyhák, éttermek körében élelmiszeri alapanyagaként is egyre népszerűbb. Remekül ki lehet váltani a tojásfehérje-alapú ToTu termékcsaláddal a túrót, sajtkrémet, cukrászati krémeket, tejfölt, tejet. Az ezzel elkészített termékeket a laktózérzékenyek, tejfehérje allergiások vagy a tejtermékeket más okból nem fogyasztók is bátran ehetik.

bővebben >
 


oldalak:  1  2  3  4  5  6  7  8   

 
 Összesen cikk található ebben a rovatban


  Rólunk Kapcsolat