napja 
 

A történelem és a fegyverek szerelmeseinek (Utazás - Úti cél)
Utazás Fraknó várához
A történelem és a fegyverek szerelmeseinek

 Európa egyik leggazdagabb magántulajdonban lévő fegyvergyűjteménye Fraknó várában található. Új pompájában, felújított termekben látható a történelmi fegyvertár és katonai szertár: a harmincéves háborútól egészen a késő 19. századig terjedő korszakot öleli át a kiállítás. A tárlók között Czigány Balázs, az Eszterházy magángyűjtemény muzeológusa kalauzolta el az újságírókat.

Koronázások, hadizsákmányok és esküvők

Az újrarendezett kiállítás szép számú hadifelszerelést vonultat fel – köztük több ezer fegyvert és különböző fegyverekhez használatos kiegészítőket - emellett újdonságokat is. Először lesznek láthatóak 17. századi koronázási zászlók, és egy Szent István koronát ábrázoló selyemzászló. A koronázási zászlót vinni komoly megtiszteltetés volt, a zászlóvivők a vezető arisztokrata családokból kerültek ki, és őket a nádor és a királyi udvarmester nevezte ki. Esterházy Miklós (1583-1645) – aki 1625-től Magyarország nádoraként a király helyettese volt – ugyancsak zászlóvivő volt II. Ferdinánd császár és magyar-cseh király 1618. július 1-i koronázásakor. Kevesen tudják, hogy a koronázási zászlót annak büszke vivője a ceremónia után meg is tarthatta, így a becses darab Esterházy Miklósnak köszönhetően a fraknói vár kincstárába került, ahol a mai napig fennmaradt és mostantól – restaurált állapotában - a nagyközönség is csodálhatja majd.

 Kék tafota, címerrel, gyümölcsökkel

A hatalmas zászló (amelyet megemelni sem könnyű) anyaga kék tafota, azaz taft, formája fecskefarkú, jobb sarkában a „REGNI HUNGARIAE 1618“-as, azaz Magyar Királyság felírattal, alatta a magyar címer a Szent Korona előnézeti ábrázolásban, babérkoszorúval és gyümölcsökkel átölelve. A zászló Szent Korona ábrázolása egyike a 17. század legszebb és legautentikusabb ábrázolásainak. Szintén újdonság a 18. századból származó kultúrtörténeti kincsnek számító, a 16-os számot viselő, porosz legénységi sátor, mely a hétéves háború hochkirchi csatájából (1758) hadizsákmányként került az Esterházyak tulajdonába. De látható itt tiszti sátor is, amely már tágasabb, komfortosabb.

Nemcsak az ütközetek idején volt pompázatos a katonai viselet: lenyűgöző látványt nyújthatott annak idején az Esterházy Leopoldine hercegkisasszony és Moritz lichtensteini herceg 1806-ban tartott esküvőjén díszegyenruhákban pompázó 50 fős alakulat is. Külön, erre a célra új hernyós sisakokat, táskákat, nyereg- és lószerszámokat szereztek be számukra, melyeket még az esküvő évében Fraknóra szállítottak megőrzés céljából.  A hernyósnak nevezett sisakok dísze többnyire bárányszőrből készült. A sisaknak nemcsak díszítő szerepe volt, hanem a fejlövés ellen is védett.

Puskaporos Fesztivál, kísérő programokkal

Idén harmadik alkalommal, kora ősszel, szeptember 22-23-ig rendezik meg a htártól mindössze egy órányira található Fraknó várában a korhű Puskaporos Fesztivált. Hasonlóan az elmúlt évekhez korhű történelmi csaták, táncmulatságok, és mutatványosok szórakoztatják az ide látogató közönséget.  Ősszel nem csak napi egy nagyszabású csatára számíthatunk, hanem több, de kisebb a 17. századtól a 19. századig jellemző, korhű, különböző támadási módszerrel, hadviselési taktikával ismerkedhetünk. Természetesen nem leszünk híján gasztronómiai, zenei és kézműves élményeknek sem, minden időutazó megtalálja a kedvére való szórakozást. Szeptember 21-én iskolás csoportokra szabott speciális vezetéseket tartunk és bepillantást engedünk a kulisszák mögé.

 Elek Lenke

 
<<< visszalépés
Jelenleg 3 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat