napja 
 

Csaba királyfi csillagösvénye (Utazás - Úti cél)
Csaba királyfi csillagösvénye

Nem mindennapi képek készültek a Tejútrendszerről a Zselici Csillagparkban, amely nemrégiben nyitotta meg kapuit Kaposvár mellett. Az alacsony fényszennyezésnek hála, olyan ragyogóan látni a csillagokat, mint kevés helyen Európában.

Már Cipőt, a Republic legendás frontemberét is megihlette a 67-es főút felett látható csillagos égbolt. Nem véletlenül! A Kaposvár és Szigetvár között fekszik a Zselici Tájvédelmi Körzet, amely hazánkban elsőként nyerte el a Nemzetközi Csillagos Égbolt Park címet. A domborzati viszonyoknak és annak köszönhetően, hogy ez az ország egyik legritkábban lakott része, a fényszennyezés rendkívül alacsony, így a csillagok a környéken ragyognak a legfényesebben. Ezt bizonyítják azok a fotók is, amelyeket Szellő Gábor készített a Zselici Csillagpark felett.

A Zselici Csillagpark június elején nyitotta meg kapuit. Planetárium, foglalkoztató termek, a távcsöves megfigyeléshez kupola, egy 25 méteres kilátó és interaktív információs pontok várják a vendégeket. Nappal a naptávcsövet lehet használni, de éjszakai túrákra is lehetőség van, ezeken csillagászok működnek közre. A központi épületet egy többlépcsős terasz öleli körbe, ez biztosít helyet a kistávcsöves megfigyelésekre és az éjszakai fotózásra, akár több fős csoportok számára is. A kilátóból a Balaton-felvidék tanúhegyei, a Mecsek és a horvátországi Papuk hegység is látható tiszta időben.

A teljesen akadálymentesített komplexum a Somogy megyei Kardosfán található, Kaposvártól 20 kilométerre.

 
<<< visszalépés
Jelenleg 6 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat