napja 
 

Manhattan a Majna partján (Utazás - Úti cél)
Manhattan a Majna partján

Már a repülőről feltűnik a város sziluettje: ennyi felhőkarcoló sehol másutt nincs Európában. Nem véletlenül nevezik Frankfurtot Majna-parti Manhattannek.

 Frankfurt am Main az európai pénzügyi élet központja, a „legamerikaiabb európai város”, Goethe szülővárosa, Gutenberg és a könyvnyomtatás, hazája, így természetesen itt van a világ legnagyobb és legjelentősebb könyvvására is.

 Frankfurt Németország ötödik legnagyobb városa. Meglepő hát, hogy mindössze 670 ezer lakosa van. Az egykori német császári koronázóváros ma fontos pénzügyi, kereskedelmi és kulturális központ. Itt székel az Európai Központi Bank, valamint itt található Európa egyik legnagyobb tőzsdéje, a Frankfurti Értékpapírtőzsde, és a világ legnagyobb határidős tőzsdéje, az EUREX. Frankfurt a világ egyik legfontosabb légiközlekedési csomópontja – ahogy a földrajzkönyvekben áll: Európa forgatókorongja. Itt van a kontinens legnagyobb repülőtere, világviszonylatban a 8. helyen áll. Frankfurt az Európai Unió egyik leggazdagabb városa. Egy menedzsermagazin felmérése szerint az élet minőségét tekintve hetedik helyen áll a világon.

Története több mint kétezer évre nyúlik vissza: a Nyugat-római Birodalom szétesése után a vidéken frankok telepedtek le. Ekkor a település egy kereskedelmi út mellett feküdt, a kereskedelmi partnerek kezdték el hívni Frankenfurtnak, amely frank gázlót jelent.

 Frankfurt az egyetlen európai város, melynek panorámáját 150 méternél magasabb felhőkarcolók tarkítják. Ezek a város nyugati részében állnak, a Hauptwache és a Főpályaduvar közötti városrészben, melynek neve Bankenviertel, azaz Bank-negyed. A 80 felhőkarcoló közül a Commerzbank Towert a maga 259 méteres magasságával 2003-ig a legmagasabb európai épületként tartották számon. A csupa üveg, csupa beton paloták közt tényleg olyan mintha Amerikában járnánk. A város azonban nemcsak modern hangulatú, megtaláljuk itt a favázas házakat és a régi falusi hangulatot is. Németország legszebb gótikus belvárosa is itt volt, de sajnos a háborúban porig égett. Szerencsére ezt a mai látogató már csak olvasmányaiból tudja. A háború óta nagyon jól halad itt a helyreállítás. A gótikus Römerhalle, az ugyanilyen korú Kaisertreppe láttán könnyen képzelhetjük magunkat az eredeti korba. A Hauptwache (magyarul Főőrség) Frankfurt legforgalmasabb tere. Nevét az itt álló Hauptwache-házról kapta, melyet 1730-ban építettek és hosszú ideig a helyi csendőrség székhelye, ill. börtön volt. További csodálatos, régi épület a Salzhaus, a reneszánsz Justitia-kút, Szent Pál-templom. A romantikus Majna-part rengeteg film helyszínéül is szolgált. Ha már filmről beszélünk, akkor illik megemlíteni, hogy Frankfurtban található a legnagyobb német filmarchívum és filmmúzeum is. Az irodalom kedvelői bizonyára tudják, hogy itt született a német költőóriás, Johann Wolfgang von Goethe (1749–1832). A Goethe-ház tömegeket vonz egész évben, Goethe szavai nagyon hűen jellemzik a Frankfurtot még a XXI. században is: „nincs még egy hely, amely annyira illik polgári gondolkodásához, költőiségéhez, s amely ráadásul olyan kellemes, mint Frankfurt.”

Tippek, információk:

Frankfurt Hessen tartomány fővárosa, Németország kereskedelmi és pénzügyi központja.

Megközelítés: autó, vonat, repülő

Árszínvonal: drágább, mint a legtöbb német város, ezért ajánlatos minél előbb szállást foglalni. A szállodai árak könyvvásár és más vásárok idején jelentősen megugranak.

Étkezés: olcsó, hangulatos kiskocsmák, borozók a Majna túlpartján találhatók.

További információk: http://www.germany.travel/hu

 

 
<<< visszalépés
Jelenleg 3 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat