napja 
 

100 éves a Bauhaus (Utazás - Úti cél)
100 éves a Bauhaus

A Bauhausnak szenteli az idei témaévét a DZT Német Turisztikai Hivatal, a számos magyar vonatkozással is rendelkező mozgalom épp 100 éve indult világhódító útjára.

100 éves a Bauhaus: Németországból a világba és vissza

A Walter Gropius által 1919-ben Weimarban megnyitott Bauhaus-iskola Németországból indulva jelentős impulzusokkal látta el a klasszikus modern kor művészetét világszerte. A Bauhaus weimari, valamint dessaui helyszínei 1996 óta az UNESCO-világörökség része. Ezen felül az UNECO által világörökségnek minősített eredeti Bauhaus-épületek közé tartozik a Fagus-művek Alfeldben, a „Berliner Moderne” települései Stuttgartban és az 1930-ban a Berlin mellett található Bernauban megnyitott Bundesschule des Allgemeinen Deutschen Gewerkschaftsbundes (az Általános Német Szakszervezetek Szövetségének iskolaépülete). A Bauhaus mint intézmény az UNESCO kitüntetését koncepcionális gondolkodásával érdemelte ki, amelyben – messze túl az építészeti terveken – a teljeskörű modern művészet kialakításánál fontos szerepet játszottak a szociális és a társadalmi aspektusok is.

Németországot  széles és változatos kulturális kínálat jellemzi a történelmi helyszínektől a lüktető kortárs kreatív világig. Az emberiség természeti és kulturális örökségét 44 UNESCO világörökségi helyszínen fedezhetik fel az utazók. A több mint 6700 múzeum évente 15 millió látogatót vonz, míg az 500 színpad a világ egyik legnagyobb színházsűrűségét jelenti és világszerte az operaelőadások egyharmadát Németországban mutatják be. Az egyedi kulturális kínálat különleges pontja az irodalom is több mint 2000 kiadóval és a Frankfurti Könyvvásárral, amely a digitális és nyomtatott tartalmak jelenleg legfontosabb kereskedelmi találkozója. A széles zenei spektrum a klasszikus zenétől egészen a nemzetközileg elismert rock- és popcsapatokig és DJ-kig tart. Az évente mintegy 200 életmód- és divatesemény szintén vonzó az utazók számára, ilyenek például a documenta Kasselben a kortárs képzőművészet vezető kiállításaként vagy a gamescom vásár a játékipar számára. 

A Bauhaus születésének 100. évfordulóján számos, világszerte megvalósított projekt a németországi jubileumi programban fut össze. Kiállítások, események és múzeumok dokumentálják a kulturális utazók számára a Bauhaus sugárzásának erejét, amelyet a mozgalom Németországból kiindulva a világra gyakorolt. 

https://dam.germany.travel/XTW9CjQ

Bauhaus Budapesten

Budapesten is számos Bauhaus stílusú ház épület, főleg a ´30-as években, pl. Pasaráten vagy az Újlipótvárosban. A Hosszúlépés.Járunk? séták során a szervezők megmutatják, hogy hogyan hatott a Bauhaus iskola Budapest egyik leghomogénebb modern városnegyedére és mit tettünk hozzá mi magyarok Németország egyik legfontosabb kulturális örökségéhez Körbejárjunk, hogy mi a közös Újlipótváros lépcsőházaiban és az is kiderül, hogy hogyan fonódott össze a 30-as évek építészeinek élete ezzel a városrésszel.

 
<<< visszalépés
Jelenleg 2 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat