napja 
 

Szilvás-mákos kürtőskalács-desszertcsoda nyerte a Kürtős Kalandot (Gasztronómia - Evés)
Szilvás-mákos kürtőskalács-desszertcsoda nyerte a Kürtős Kalandot

A különleges „Arany Péntek” után szombaton a hangulatos Kürtős Kalanddal folytatódott a 6. Kürtőskalács Fesztivál a Gesztenyés-kertben. A főnyereményt a Mákvirág fantázianévre keresztelt, újragondolt szilvás-mákos kürtőskalács-desszertcsoda nyerte el. Kígyózó sorokban, napsütésben és színes kísérőprogramokban idén sem volt hiány.

„Csodálatos nyári melegben nyitotta meg kapuit pénteken a 6. Kürtőskalács Fesztivál a Gesztenyés-kertben. Idén újabb három kürtőskalács standdal bővült a kínálatunk, immáron 27 helyen fogyaszthattak mindenféle formájú, méretű és ízű erdélyi finomságot az édesszájú látogatók. Az idei évben érkeztek Székelyföldről, Farkaslakáról és Hévízről is kürtőskalács-készítők. Idén még több ingyenes programmal készültünk, a „Csináld magad!” sátor mellett társasjáték-és sakksátor, óriás kifestő, mesefoglalkozások szórakoztatták a legkisebbeket, míg a nagyobbak esténként fergeteges koncerteken kapcsolódhattak ki.” – kezdi András Tünde, a 6. Kürtőskalács Fesztivál megálmodója.

A Kürtőskalács Fesztivál idei szenzációja a hagyományokhoz hűen most is a Kürtős Kaland volt, melyen ezúttal Papp Gergő vezetésével a legjobb kürtőskalács-sütő céget is megválasztották. Az esemény különlegessége az Édes Mackó-kürtőskalács cukrászda kreatív desszertjeiből inspirálódott, ugyanis a versenyző csapatok feladata az volt, hogy gondoljanak újra egy hagyományos magyar édességet. Összesen 23 csapat sütött több mint 100 kürtőskalácsot, melynek egy részét a József Attila Gyermekotthon lakóinak ajánlották fel.

„Nagyon tetszett, hogy rendkívül színes csapatok jöttek össze, akik között voltak profi, összeszokott párosok és amatőr, gyermekes családok is, ami megadta az egész sava-borsát. A „SÜT a CÉG” felhívásra nagyon kretív cégérek és ötletes pályaművek születtek, mindenki szabadjára engedte a fantáziáját, a kalácsok isteniek lettek, a különleges töltelékek pedig megspékelték az erdélyi csodát. Született Kürtős Dobos, Somlói galuska újragondolt kürtőskalács köntösben, valamint egy Mákvirág névre keresztelt szilvás-mákos csoda, ami mindenkit elvarázsolt, a szilva kitűnően passzolt a ropogós, faszénen sült kürtőskalácshoz. A győztes csapat desszertje felkerül majd egy hónapra az Édes Mackó Kürtőskalács-cukrászda étlapjára is, így bárki megkóstolhatja a csodadesszertet. A Kürtős Kaland remek hangulatban, játékos versengéssel telt, összehozva kicsiket és nagyokat” – mesél a 6. Kürtőskalács Fesztivál legnagyobb attrakciójáról a házigazda, Papp Gergő „Pimasz Úr”.

A 6. Kürtőskalács Fesztiválon a hagyományos kürtőskalácsok és a közkedvelt ínyencségek mellett az Édes Mackó finomságait: a Madárlátta Kürtőst, a Kürtős Gubát és a Kürtőst Grízt is megkóstolhatták a látogatók és természetesen glutén-és laktózmentes, valamint fitness kürtőskalács is készült a megannyi ízű, nagyságú és formavilágú kürtőskalács mellett.

„Az édességeken túl újra megnyitotta kapuit a Faszénen sült ételek udvara, valamint a tavaly sikeresen debütált „Relax Sziget” is ismét nagy népszerűségnek örvendett. Az elmúlt évek sikerszériája után reméltük, hogy idén is sokan kilátogatnak a Gesztenyés-kertbe, szerencsére nagyon bevált ez a helyszínünk és az idő is kedvezett nekünk. Az idei évben próbáltuk még szellősebbé, nyitottabbá tenni a fesztivált, több ingyenes programmal igyekeztünk lekötni a gyerekek figyelmét a sorban állások között. A kisszínpad kínálatát idén bővítettük, nagyon sokan érkeztek a Fölszállott a páva gála műsorára és az ottani koncertek is sok érdeklődőt vonzottak" - meséli mosolyogva Tünde.

Az Édes Mackó kürtőskalács cukrászda igazi üde színfolt volt és a glutén-és laktózérzékenyekre is gondoltunk. Úgy látjuk, hogy évről évre egyre nagyobb az érdeklődés,idén körülbelül 40 ezer ember látogatott ki a fesztiválra a 3 nap alatt. Vasárnap délelőtt például már kígyózó sorokban álltak a látogatók a friss kürtőskalácsra várva. Jövőre szeretnénk még tovább bővíteni a kürtőskalács-készítők számát" – teszi hozzá Bálint Gáspár, a Vitéz Kürtős ügyvezetője. 

 
<<< visszalépés
Jelenleg 2 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat