.: Dolcsevita.hu :.


 
napja 
 
oldalak:  1  2  3  4  5   

 
Sajtmártásos makaróni

Olyan klasszikus angol étel, amelyen brit és amerikai gyerekek milliói nőttek fel. Amikor Gordon Ramsay Malajziában járt, és az ottani miniszterelnöknek főzött, a vendéglátó azt tanácsolta, Macaroni cheese-t, azaz sajtmártásos makarónit főzzön a politikusnak és családjának. Aki látta már Gordon egy-két műsorát, el tudja képzelni, milyen képet vágott hozzá!

Amerikában csak mac cheese-nek becézik, és valóban, a legegyszerűbb fogások egyike. Nálunk gyakorlatilag nem ismert, mi sajttal és tejföllel ízesítjük a makarónit. Ez az angol klasszikus a besamelmártást használja fel hozzá, pikánssá a cheddar sajt és az őrölt mustármag teszi. Hagyományosan hajlított rövidcső tésztából készítik, nem makaróniból.

bővebben >
 


A Tortavár és Áfonya hercegnő tortája
Nyerjen egy tortát Valentin napra a Tortavártól!

Cukormentes vagy hagyományos? Mindkettő! Ebben a cukrászdában a cukormentes Áfonya hercegnő tortája, a hagyományos csokitorta és a reform gyümölcstorta is ott kínálja magát a pultban.

bővebben >
 


Ízek, színek és érzések a Zsolnay Kávéházban

A Radisson Blu Béke Hotel****superior-ban működő Zsolnay Kávéház minden évben előrukkol egy újabb desszertsorral. A sütemények 2017-ben is hódítanak. Három különböző íz- és formavilág várja a vendégeket és minden édességrajongót. A tradíció és megújulás továbbra is alapköve a cukrászati koncepciónak, az idei kulcsszó: felelősség és szenvedély.

bővebben >
 


Auguszt Karácsony

A Fény utcai Auguszt Cukrászdában az idén is a hagyományoké, a klasszikus, monarchiabeli süteménykultúráé a főszerep. Auguszt József neve és személye a garancia arra, hogy a cukrászdában kapható édességek összetételükben, ízvilágukban és küllemükben méltók a közel 150 éves cukrászdinasztia hírnevére.

bővebben >
 


Magyar Termék Nagydíj - idén 66 termék és szolgáltatás

Összesen 60 cég 66 terméke vehette át a 19. Magyar Termék Nagydíj Pályázat kitüntetéseit, a tanúsított minőség „útlevelét” a Magyar Gazdaság Ünnepén, a Parlament Felsőházi Termében szeptember 6-án.Idén a kulturális események, az innovatív szemlélet, a kreatív megoldások és a minőség volt a pályázat fókuszában.

bővebben >
 


Fokhagymás paprika krémleves

Most van az igazi szezonja a paprikának, paradicsomnak. Egy különleges, mégis nagyon egyszerű receptet mutatunk be, amihez a kezdők is bátran hozzáfoghatnak.

bővebben >
 


Fagyicsodák joghurtból

Fagyicsodák joghurtból

A joghurtfagylaltok összeállításánál csak a képzeletünk szab határt, a tizenkét íz- és közel hatvan féle topping lenyűgöző kreációkat eredményezhet. Ráadásul lelkiismeretfurdalás nélkül kanalazhatjuk a jeges desszerteket, mert a joghurt alapú finomságok a fagylaltnál jóval szerényebb zsír- és cukortartalmúak.  A tudatos nassolás és az egészséges kényeztetés hívei számára jó hír, hogy a Jono Yogo hálózat közel három éve hazánkban is elérhető.

A frozen yogurt a ’80-as években terjedt el Amerikában. Bár a világszerte kedvelt finomság ötlete a tengerentúlról érkezett, a nálunk kapható joghurtfagylalt receptje és íz-variációi magyar cukrászok munkáját dicsérik. A Jono Yogo kizárólag élőflórás magyar joghurtból és magyar tejből készül, egyúttal alacsonyabb cukor és zsírtartalommal rendelkezik a hagyományos fagylalthoz képest. A Yogo tulajdonságainak köszönhetően gyermekek, diétázók és cukorbetegek számára is bátran fogyasztható desszert, különösen a steviával készült vagy a laktózmentes változat.  Jono Yogo üzletekkel Budapesten néhány üzletközpontban (Allee, WestEnd, Árkád, Mammut), valamint a budaörsi Auchanban találkozhatunk.

További részletekért és a nyereményjátékért kattintson a "bővebben" szóra!

 

bővebben >
 


Pink Cadillac California

A Pink Cadillac Pizzeria a Ráday gasztró- és sétálóutca egyik legrégebbi étterme. Sokan emlékeznek arra a helyre, ahol isteni pizzát és olasz ételeket lehetett enni, vagy házhoz szállíttatni. Az azóta eltelt több mint 20 évben nagy népszerűségnek örvendő Pink Cadillac Pizzéria most új „köntösben“ és megújult választékkal, Pink Cadillac California néven várja vendégeit.

Az új amerikai-olasz irány megmutatkozik az étterem kialakításában - kibővítették egy rendezvényteremmel is -, a designban, és nem utolsó sorban az újragondolt menüben is. Új név, új ételek! - ez lehetne a szlogenje a Pink Cadillac Californiának, de a nevéből csak a pizzéria tűnt el, az étterem kínálatából nem. Sőt, még bővült is az étlap. 20 év után új névvel, tereit átalakítva és kibővítve várja a Pink Cadillac California étterem a turistákat a fővárosban, a Ráday utca 22-ben. Az étterem új belső kialakításában, valamint az étlap választékában is az amerikai–olasz irányt tükrözi. Az étlapon az eddigi megszokott pizza-tésztavonalat salátákkal, előételekkel, argentin steakkel, hamburgerrel és magyaros különlegességekkel bővítették ki. Külön kiemelendő a tartalmas levesek választéka. A tejszínes hagymalevest füstölt sajttal, rozscipóban hozzák ki, és rendelhető kagylóleves vagy tárkonyos tejszínes bárányraguleves is. Heti menük is vannak kedvező áron, ennek bizonyára a környéken lakók és dolgozók örülnek majd.

Nyerhet egy választható ízesítésű pizzát, ha lájkolja lapunk facebook oldalát https://www.facebook.com/dolcsevita.hu/, majd a Kapcsolat menüpontban szereplő címre március 20-ig elküldi a helyes választ a következő kérdésre: Mi került az ételválasztékba az olasz ételek mellé?


 

Torkos Csütörtökkel indul a Gasztroélmények Éve

A vendéglátóhelyek és a közönség pozitív visszajelzései alapján a Magyar Turizmus Zrt. 2016-ban immár 11. alkalommal szervezi meg néphagyományra épülő gasztronómiai keresletélénkítő akcióját, a Torkos Csütörtököt 2016. február 11-én. Az új, szerethető arculattal büszkélkedő Torkos Csütörtök idén egyúttal az MT Zrt. szervezésében zajló „Gasztroélmények Éve 2016” tematikus programsorozat nyitánya is lesz. Idén részben változik a feltételrendszer is: az étterembe járás és az új ízek felfedezésének népszerűsítésére létrehozott akció során az alkoholtartalmú italokat nem lesz kötelező féláron adni. Minden másra, a teljes étel- és alkoholmentes ital fogyasztásra továbbra is 50% kedvezményt kell adniuk a csatlakozó vendéglátóhelyeknek.

A Torkos Csütörtök a Magyar Turizmus Zrt. egyik legsikeresebb akciója, amelynek célja – az étterembe járás kultúrájának megszerettetésén túl -, hogy a lakosság és az ide látogató külföldiek a gasztronómián keresztül fedezzenek fel újabb magyarországi tájakat, kóstoljanak új, helyi ízeket, ismerjék meg a különböző régiók által kínált hagyományos magyar ételeket, valamint a gasztronómiához kötődő tradicionális magyar népszokásokat.

A Torkos Csütörtök akció 2016. februárjában ünnepli 11. születésnapját. 2016-ban a Gasztroélmények Éve a Torkos Csütörtökkel veszi kezdetét, és újra „ernyő alá vonja” a hazai gasztroeseményeket a Magyar Turizmus Zrt. koordinálásában. A csütörtöki kedvezményes éttermi fogyasztással induló tematikus év néhány nagyszabású, országos vagy azon is túlnyúló gasztronómiai eseményt ölel majd fel, mindez az egész év során regionális, helyi rendezvényekkel, külképviseleti és agrármarketing termékpályákhoz kötődő aktivitásokkal, kiadványokkal, játékokkal és korszerű, interaktív online megoldásokkal fog kiegészülni. 

A Torkos Csütörtök feltételrendszerének változása 2016-ban

Az új arculat mellett az akció feltételei is részben megváltoznak: az étterembe járás, a gasztronómia és az új ízek kipróbálásának népszerűsítésére létrehozott Torkos Csütörtökön nem lesz kötelező a vendéglátóhelyeknek az alkoholtartalmú italokra ötven százalékos kedvezményt adni. Minden más fogyasztásra továbbra is 50%-os kedvezményt kell nyújtani a csatlakozó vendéglátóhelyeknek 2016. február 11-én, a teljes nyitvatartási idő alatt. A feltételtől pozitív irányba természetesen eltérhetnek, vagyis továbbra is nyújtható az alkoholtartalmú italokat is magában foglaló teljes számla végösszegéből 50%-os kedvezmény, de ez nem kötelező. A választási lehetőség idén is a teljes a la carte kínálatra vonatkozik, külön erre az alkalomra készített szűkített menüsorral az akcióban részt venni nem lehet.

A Magyar Turizmus Zrt. idén minden eddiginél kiemeltebb figyelmet fordít a szabályok maradéktalan betartatására, hogy mind a vendégek, mind a vendéglátóhelyek elégedettsége a lehető legmagasabb fokú legyen. Az MT Zrt. az akció napján szúrópróbaszerű ellenőrzéseket fog végezni, keresi a hatóságokkal való leghatékonyabb együttműködés lehetőségét, mivel a szabályok megszegése szélsőséges esetben a szolgáltató akcióból való kizárását vonhatja maguk után.

A Torkos Csütörtök az új ízek megismerésén túl az étterembe járás népszerűsítésére létrehozott akció, így olyan szolgáltatók, akik kizárólag házhozszállítással foglalkoznak, nem vehetnek részt benne. A helyben fogyasztást is lehetővé tevő vendéglátóhelyeknek elvitelre vagy házhozszállítással nem kötelező a csatlakozási feltételek szerint kedvezményt adni, azonban természetesen ezt önkéntes alapon megtehetik.

2016-ban az akció hivatalos weboldala a torkoscsutortok.itthon.hu lesz. Ezen az oldalon zajlik a vendéglátóhelyek regisztrációja 2016. január 12-től, illetve a vendégek itt találják meg az éttermek folyamatosan bővülő listáját. Az étteremlista először 2016. január 19-én (kedden) tekinthető meg, és onnantól folyamatosan bővülni fog, érdemes vissza-visszatérni az oldalra. A szolgáltatók számára a minél gördülékenyebb szervezés érdekében ajánlásokat fogalmaz meg az MT Zrt., ezek szintén a torkoscsutortok.itthon.hu oldalon lesznek elérhetőek.


 

Idén három

Augusztus 20-i ünnepünkhöz közeledve, véget ért a Magyarország Tortája, a Magyarország Cukormentes Tortája valamint a Honvédség Tortája verseny, minden kategóriában szakértő zsűri választotta ki a nyerteseket. 

Az Ország tortája idén a Pannonhalmi sárgabarack pálinkás karamell torta, Szó Gellért salgótarjáni cukrászmester alkotása. A torta a zamatos magyar sárgabarack, a mandula, a csokoládé és karamell kombinációja, kevés barackpálinkával megbolondítva. 

Idén először női versenyző, Vaslóczki Orsolya Barackos buboréktortája nyerte a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt ír ki. A Barackos buboréktorta illeszkedik a magyar ízvilághoz. A sárgabarack karakteres íze a diókrémmel és a piskótában fellelhető pirított dióval harmóniát alkot. A  kreáció legeredetibb eleme a torta tetején látható díszítés, melyet légpárnás fóliával formázott buborékmintásra a cukrász. A sütemény hozzáadott cukor, fehér liszt, mesterséges adalékanyag és tartósítószer nélkül készült, egy szelet 11,8 g szénhidrátot és 278 kcal-t tartalmaz.

A Honvédség Tortája idén a Tessedik mézes körtetortalett, idén a körte és az akácméz határozza meg a süteményt. Készítői ezzel a tortával tisztelegnek Tessedik Sámuel előtt, akinek hatalmas szerepe volt az akác meghonosításában hazánkban. A tortát régi magyar receptek átgondolásával készítették, a mai ízlésnek megfelelően.

Először augusztus 20-án és 21-én a Magyar Ízek Utcájában, a Várkert bazárnál kóstolhatja meg a nagyközönség a három tortát, valalmit a Szent István napi kenyeret, amelyet idén a Pedró pékség készített, Tönkölyös kenyérnéven.

A Magyarország Cukormentes Tortája program részeként az Egy Csepp Figyelem Alapítvány idén is meghirdette aháziversenyt nem szakképzett cukrászok és lelkes otthonsütők részére, melyre augusztus 14-ig várják a pályamunkákat. A fődíj egy Kenwood robotgép, de két különdíj is gazdára talál majd a valódi magyar vércukormérők fejlesztője és gyártója, a 77 Elektronika Kft. és a HerbaHáz jóvoltából. További információ:  www.magyarorszagcukormentestortaja.hu


 

Kis olasz tésztakörkép

Valószínűleg mindenkivel előfordult már, hogy hosszas nézelődés után végül a jól bevált spagettit választotta a polcokon sorakozó számtalan tésztafajta közül. A tészták „tengerében” egy vérbeli gasztromágus, Simone Marcedula, a Trattoria Gusto étterem olasz származású séfje segít eligazodni. Lássuk Itália mesés tájainak 5 legizgalmasabb tésztafajtáját!

Ziti: A szicíliai esküvők elengedhetetlen alapanyaga, ugyanis maga a szó – ziti – annyit tesz: menyecske. Ezt a 25 cm hosszú, cső alakú, sima falú, durum lisztből készült tésztafajtát felhasználás előtt 3-4 darabra szokás tördelni, majd sós vízben al dentére főzni. Ez azért fontos, mert a zitit főzés után majd’ minden esetben megsütik, és kiváló alapanyaga lehet zöldséges, illetve sajtos rakott tésztaételeknek. A nagyközönség számára a ziti a Maffiózók című amerikai sorozatból lehet ismerős: Carmela Soprano húsgolyós fogása sosem hiányozhatott a maffiózók asztaláról.

Strozza Preti avagy papfojtó tészta: Ennek a Közép-Olaszországból származó tésztafajtának egy népi legenda adja nevét: régen az asszonyok a helyi papnak, tiszteletesnek házi készítésű Strozza Pretivel kedveskedtek, míg féltékeny férjeik odahaza azért imádkoztak, hogy bárcsak a tészta a pap torkán akadna… Manapság ezt a 1,5 cm széles, 5 cm hosszú tésztafélét darabos, zöldséges mártásokhoz, ragukhoz használják.

Mafalda, más néven Reginette: Ez a Dél-Olaszországból származó szép, csipkés szélű, egyenes tésztafajta Savoya hercegnőjéről kapta a nevét, de a reginette szócskát is gyakran használják rá, ami annyit tesz: kis hercegnő. A mafalda egy hosszú főzésű, széles tészta, átmenetet képez a lasagne-féle tészták csoportja felé. Kiváló választás lehet babos, krumplis tésztaételekhez, de ízletes alapanyaga lehet az oldalasból és ricotta sajtból készülő nápolyi ragunak is.

Fusilli vagy más néven felezett nagy orsó: Ez a Dél-Olaszországból származó, 3 cm hosszú csavaros tésztafajta hazánk legtöbb háztartásában megtalálható. A gyerekek nagy kedvence nevét az olasz „fuso” szóból kapta, ami annyit tesz: sodorni. A fusilli kevésbé ismert változata orsó alakú, régen ezt a típust kötőtűre csavarva készítették az asszonyok, úgyhogy, aki otthoni fusilli készítésre adja a fejét, az készüljön jó sok türelemmel. Ez a tésztafajta remekül illik hideg salátákhoz és könnyű mártásos tésztaételekhez, hiszen a csavaros szerkezet kiválóan magába zár bármilyen pesztót.

Capelli d’Angleo avagy cérnametélt: A Capelli d’Angelo, vagy más néven angyalhaj a legvékonyabb tésztaféle - átlagosan 2-3 mm vastag -, ennek megfelelően főzési ideje is a legrövidebb, egy percre sem lehet magára hagyni főzés közben. Hazánkban leggyakrabban levesbetétként használják fel.


 

TableFree éttermi napok
2015 május 4-11.

A TableFree örömmel jelenti be 2015 első gasztronómiai eseményét. Immáron nyolcadik alkalommal kerül sor a TableFree Éttermi Napokra, ez alkalommal május 4–11-ig. Ez remek lehetőség arra, hogy a vendégek új helyeket fedezzenek fel, tágítsák a kulináris látóterüket, különböző menük és éttermek közül válasszanak. Az eseményre idén is, mint mindig, Budapest néhány legjobb helye regisztrált, de több új éttermi partner is csatlakozott, így sok új, és finom ízeket kínáló étterem vár felfedezésre. A 3 fogásos menü ára 3300 Ft vagy 5500 Ft. Néhányan az általuk kínált ételeket adják alacsonyabb áron mint általában, míg mások speciális ételeket készítenek erre az eseményre.

Ez egy minden ízlést kielégítő rendezvény, mert szinte a világ egész gasztronómiai palettája képviselteti magát. Néhány étterem, ízelítőül: La Perle Noire, NOBU, Peppers!, Gundel, Le Bourbon, NIKA restaurant, Spoon, Stelasi,Chagall ...A gasztronómiai élményhez az asztalfoglalás máris ajánlott, mivel a helyek gyorsan fogynak. Csak a www.tablefree.hu/hu/restaurant-days/12 oldalon lehet online foglalni, egy teljesen automatikus foglalási rendszerrel. Csak ki kell választania a dátumot, az időt, a résztvevők számát és az éttermet, és azonnal kapni fog egy visszaigazoló e-mailt. Tehát ne vesztegesse az időt és az asztalokat, foglaljon most!  


 

Sonkás quiche recept Havas Dórától és Fördős Zétől

A torma és sonka a húsvéti asztal elengedhetetlen eleme. Havas Dóra és Fördős Zé, a két népszerű gasztroblogger olyan új ízkombinációkat ajánl, amelyekkel garantáltan levehetjük lábukról a locsolókat és a családot is. Reggelire tökéletes választás lehet a sonkás-tormás quiche, míg a desszertek közül a csokoládés éclair fánk arathat sikert.

Húsvéti sonkás-tormás quiche

Hozzávalók négy személyre: Az omlós tésztához: 200 g liszt, 125 g vaj, 1 tojás, 1 csapott teáskanálnyi só, 1 evőkanál jéghideg víz. A töltelékhez: 200 ml tejszín, 100 ml tej, 4 tojás, egy kis darab friss torma, 5 dkg parmezán sajt, 15 dkg füstölt-főtt sonka vagy tarja, 1 szál póréhagyma, só, bors, szerecsendió

Keverőtálba öntjük a lisztet, a kemény, hideg vajat és a sót. Egy robotgép segítségével az egészet addig keverjük, míg morzsalékos állagúvá nem válik. Ekkor beledobunk egy egész tojást, majd lassan hozzáöntjük a jéghideg vizet, és gyors fokozaton homogén tésztává gyúrjuk össze. A tésztát pár gyors mozdulattal még kézzel összedolgozzuk. Egy sütőformát alaposan kivajazunk, a tésztát pedig egy belisztezett nyújtódeszkán kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk. A kinyújtott tésztát óvatosan feltekerjük a sodrófára, majd ráborítjuk a kivajazott sütőformára. Körbe mindenhol beleigazgatjuk a tésztát, a kilógó részeket pedig egy éles késsel levagdossuk. Alaposan megszurkáljuk egy villával, majd alufóliával kibéleljük, és száraz borsót töltünk rá nehezékként. Kétszáz fokos sütőben 20 perc alatt elősütjük, eltávolítjuk a nehezéket a fóliával, és az üres tésztát további 5 percig sütjük a forró sütőben. Közben egy tálban összekeverjük a tejszínt, a tejet és a tojásokat. Parmezánt és friss tormát reszelünk bele, majd sóval, tört borssal és frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük. Az apró kockákra vágott sonkát kevés olajon pár perc alatt megpirítjuk egy serpenyőben, majd hozzáadjuk a vékonyra szelt póréhagymát, és pár perc alatt megfonnyasztjuk. A póréhagymás sonkát alaposan összekeverjük a tojásos-tejszínes keverékkel, és az egészet az elősütött tésztára öntjük. A quiche-t sütőbe helyezzük, és 180 fokon kb. fél óra alatt készre sütjük. A kisült quiche-t szeletekre vágva forrón tálaljuk, de később hidegen is tökéletes fogás lesz belőle.

Csokoládés éclair fánk

A tésztához: 12,5 dkg liszt, 2 dl tej, 0,5 dl víz, 5 evőkanál vaj, 1 teáskanál cukor, csipetnyi só, 4 tojás. A krémhez:3,5 dl tej, 1,5 dl tejszín, 7,5 dkg cukor, 1 tojás, 3 tojássárgája, 4 dkg kukoricaliszt, 12 dkg csokoládé. A mázhoz: 1 dl tejszín, 10 dkg csokoládé

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tejet, vizet, vajat, cukrot és sót közepes lábosba tesszük, és felforraljuk. Ezután lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a lisztet. Visszatesszük a tűzre, és közepesen magas láng felett folyamatosan kevergetjük kb. 2-3 percig, amíg elválik a lábos oldalától és vékony filmréteggel vonja be. Átöntjük a tésztát robotgépbe, kicsit lehűtjük, és egyenként beledolgozzuk a tojásokat. Ezután a masszát nyomózsákba tesszük, és egy sütőpapírral leterített sütőlapra kb. 10 cm-es rudacskákat nyomunk a tésztából, majd az előmelegített sütőbe helyezzük. 15 perc sütés után a sütőt visszavesszük 160 fokra, és további 20 percig szikkasztjuk a tésztát. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.

A krémhez egy közepes lábosban felmelegítjük a tejet és a tejszínt. Eközben a tojássárgáját és a tojást kikeverjük a cukorral, majd három lépésben hozzáadjuk a kukoricalisztet. A forrásban levő tejből egy merőkanálnyit a tojásos keverékhez adunk, eldolgozzuk, majd az egészet a lábosba öntjük, és közepes lángon, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Még melegen beletesszük a csokoládét, és addig kevergetjük, amíg teljesen fölolvad. Ezután a krémet lehűtjük.

A mázhoz felforralunk 1 dl tejszínt, és ráöntjük 10 dkg apróra vágott csokoládéra, majd az egészet fényesre keverjük. A fánkokat óvatosan kettévágjuk, az alját megtöltjük kb. 3 teáskanálnyi krémmel, ráhelyezzük a tetejét, és végül a csokimázba mártjuk.

Fotó: Németh Dániel, MOM Park 

Bécs, Naschmarkt: biosarok, textilszatyor és piac-alkalmazás

Számos újítást vezettek be az osztrák főváros legnagyobb forgalmú piacán, a Naschmarkton, hogy még népszerűbb és fogyasztóbarátabb hely válhasson belőle. Biosarkot alakítottak ki, saját textilszatyrot terveztek neki és az online jelenlétét is megerősítették.

 Hetente több mint 64 350-en látogatnak el a bécsi Naschmarktra, amely ezzel az osztrák főváros legnagyobb forgalmú piaca. A turisták körében is kedvelt nemzetközi oázison most számos fejlesztést hajtottak végre, hogy még inkább a vásárlók kedvében járhassanak.

Az egészségtudatos vásárlók dolgát külön biosarok könnyíti meg: szombatonként tizenegy, zászlócskával jelölt standnál válogathatnak a bio minőségű gyümölcsök, zöldségek, tejtermékek, pékáruk és húsáruk között. Minden látogató dolgát megkönnyíti ugyanakkor az új piac-alkalmazás, amely első körben a Naschmarkt árukínálatát, nyitvatartását és alaprajzát teszi okostelefonról is hozzáférhetővé. Az alkalmazás, amelyet később a többi bécsi piacra is kibővítenek, a www.marktapp.wien.at oldalon érhető el ingyenesen.

A fejlesztések során a vevők mellett a környezetre is gondoltak, és saját textilszatyrot terveztek a piacnak. Ezeket egyelőre öt standnál használják – nejlonszatyor helyett ezekbe az összehajtható textiltáskákba pakolják a vevőknek az árut. Előtte persze megkérdezik, hogy van-e táska a kuncsaftnál?

Az akció célja, hogy amennyire lehet, száműzzék a nejlonzacskókat a piacról és a szemétből. Egy nejlonszatyrot ugyanis átlagosan 30 percig használunk, majd a szemetesben landol. Bécsben ez évente 1500 – 2000 tonnányi, vagyis 75 – 100 millió darab műanyag zacskót jelent.

Fotó: Mario Lang

 


 

Shalimar - az indiai gasztronómia legjava

A mogul dinasztia megalapítója a Ferganából (ma Üzbegisztán) érkező Babur, serege élén 1526-ban tört be Indiába. A dinasztia 300 éves uralkodása során a perzsa jegyeket magán viselő mogul, és az indiai kultúra összefonódása jött létre. Ez a konyhaművészet tekintetében a tandoori kemence megjelenését jelentette, amely szervesen kiegészült az évezredes hagyományokra visszatekintő indiai konyhaművészettel és kifinomult fűszerhasználattal.  A Dob u-i Shalimar étterem ezt a mogul konyhaművészeti ágat képviseli Magyarországon, immáron 1996 óta.  Nemrégiben költöztek át az utca túloldalára, az 53. szám alá, egy jóval nagyobb és elegánsabb környezetbe. Az ételek eredetisége és autentikussága természetesen megmaradt.  Pedig Amar Sinha, az étterem tulajdonosa eleinte félt belevágni az üzletnyitásba, hiszen szakmája szerint újságíró, és nem volt vendéglátós tapasztalata, ráadásul az addig Budapesten működő indiai éttermek nem örvendtek túl nagy népszerűségnek. Neki azonban eredeti, agyagból készült tandoori kemencéjével és persze a kintről hozatott szakácsok szakértelmével sikerült nagyon hamar felfuttatnia a helyet, pedig a körülmények – egykori szenespincében alakították ki – nem voltak túlságosan kedvezőek. Azóta többször elnyerték a Budapest legjobb indiai étterme kitüntető címet.

Az apró konyhában két indiai szakács dolgozik, az egyik a tandoori kemencében sült húsokért és kenyerekért felel, a másik a kárikat főzi. Délben az ebédmenü, a thali a legnépszerűbb. A klasszikus, nagy fémtálcán különböző saláták, leves, fűszeres zöldségételek, rizs, kenyér, desszert szerepel 1450 Ft-ért, és csupán 50 Ft-tal kerül többe a húsos változat. De válogathatunk az olyan muglai (mogul-indiai) specialitások közül, mint a murg makhani (tandoorban sült csirkedarabok, paradicsomos mártásban átmelegítve). Sokan rendelik a tikkákat és kebabokat, a kemencében sült nyársakat, csirkéből, zöldségből, bárányból, halból. A 65 féle ételből nehéz a választás, a magunk részéről nagyon értékeltük a vegetariánus fogásnak vagy akár köretnek is pompás alu kebabot (fűszeres, töltött burgonya) vagy a dhal makhanit (többféle lencse bársonyos-tejszínes mártásban főzve, lepkeszegmaggal), de a többi 16 zöldséges étel is kiváló. Ehhez jön még hatféle rizsétel és 12 féle kenyér, a fantasztikusan finom, hússal, hagymával vagy túróval töltött fajták is. Éhesen innen nem lehet távozni, de akár házhoz is lehet szállíttatni az autentikus fogásokat, a belvárosban ingyenesen. További információk, étlap: http://www.shalimar.hu


 

Yamato: asztali grill étterem, felső fokon

Néhány hónapja nyílt, és egyre nagyobb népszerűségnek örvend a Yamato étterem a Wasabi bár mellett, a Jókai utcában. Nem is csoda, ugyanannak a földrajzi tájnak és ízvilágnak a két aspektusát képviseli a két étterem. Nagyon jó koncepció volt ez a tulajdonos részéről: akit a futószalagon közlekedő tányérok és a legkülönbözőbb fogások látványa kápráztat el, és gyorsan szeretne enni valamit, az a Wasabiba megy, aki megadja az étkezés módját, és kifinomult környezetben érzi jól magát, az a Yamatóba. Szusi, bento, nori ott is van, de jellemzőbb, hogy a vendégek az asztali grillt próbálják ki. A gázzal működő grillező felső peremén elszívó működik, így a keletkező füst is azonnal eltűnik. A grillrácsra számtalan alapanyagot feltehetünk, különböző húsokat – a legjobb minőségű japán wagyu marhát is - , halakat, a tenger gyümölcseit és persze zöldségeket is, hisz gondoltak a vegetariánusokra is. A választék a japán és koreai ízvilágot képviseli, míg az előbbi a natúr alapanyagokra helyezi a hangsúlyt, addig a koreai sokkal fűszeresebb. A Yainiku különlegessége a szószokban rejlik, ezekbe mártogatja a vendég a megsült, natúr húsokat, zöldségeket. A koreai barbecue pedig előre pácolt szeleteket jelent, itt az erőteljesebb, pikánsabb ételek kedvelői válogathatnak kedvükre a gazdagon fűszerezett húsok közül. A kettőt kombinálni is lehet, és máris megszületett a fúziós, japán-koreai konyha! Köretként, kiegészítőnek ajánlott a szett, jelképes, 990 Ft-os áron, amely rizst, hatféle salátát és zöldségköretet, négyféle mártogatót és rómaisaláta-leveleket tartalmaz, amelyből batyu készíthető.

Mindenki az ízlésének megfelelő ideig sütheti a húsokat-halakat, és a különböző szószokba mártogatva, különféle körettel párosítva, minden egyes falat más és más ízű. De nemcsak ez a nagyszerű ebben a fajtaétkezési módban, hanem az is, hogy akár órákig is csipegethetünk, ebből is egy kicsit, abból is egy kicsit, és nem telünk el, nem nehéz gyomorral állunk fel az asztaltól, hanem egy pompás gasztronómia élménnyel gazdagabban. További információk, étlap, elérhetőség: www.yamatorestaurant.hu   


 

Így mutatjuk be a hazai gasztronómiát Lyonban

Január 28-án a világ 24 legjobb séfje között száll ringbe Molnár Gábor és a magyar csapat a Bocuse d’Or döntőn. Magyarország a 2016-os Bocuse d’Or regionális fordulójának házigazdájaként nemcsak az arénában, de a SIRHA szakkiállítás standján és a Bocuse d’Or szakácsverseny VIP részén is bemutatkozik. Prémium alapanyagok, borok, pezsgők, pálinkák és likőrök várják nagyközönséget, a VIP vendégeket hazai séfek látják vendégül. Aranyszalag minőségi tanúsítvánnyal rendelkező, kimagasló minőségű alapanyagokkal, bor- és pezsgőválogatással, emblematikus italainkkal és desszertekkel nyitott meg Magyarország standja a SIRHA Lyon szakkiállításon. Az expóra, egyben a Bocuse d’Or döntő helyszínére öt nap alatt közel 200 000 vendég érkezik, a standon az élelmiszer-, sütő- és cukrászipar képviselői, a vendéglátásban dolgozók, séfek és kereskedők ismerhetik meg a magyar ízeket. A standra látogató döntéshozók, szakírók és turisztikai szereplők világszerte a magyar alapanyagok, gasztronómiai értékeink jó hírét közvetíthetik. A szakácsversenyen döntős Molnár Gábor és csapatának szereplése mellett az ország bemutatkozását azért is kiemelt figyelem kíséri idén, mert 2016-ban Budapest rendezheti a következő Bocuse d’Or európai selejtezőjét. A csúcsgasztronómia alapja a minőség, éppen ezért a Magyar Bocuse d’Or Akadémia a hazánkra jellemző, tradicionális, ugyanakkor a legjobb minőséget képviselő termékekkel készült. A stand kialakításában, a szervezési feladatokban a nemzetközi vásárok szervezésében jártas Hungexpo, mint szakmai partner közreműködött. A szakácsverseny VIP részén különleges programmal nyílt meg a hazai stand, a gasztronómia legnagyobbjait magyar séfek látják vendégül, a menüsort hazai borok és pezsgők kísérik, a dekoráció pedig a századforduló Budapestjét idézi, szecessziós stíluselemekkel. A fővárost egy reprezentatív kiadvány mutatja be a vendégeknek, úti célként felrajzolva Európa gasztro térképére. Kimagasló termelői alapanyagok kóstolója Az impozáns standon lesz nemes vadhús kolbász a Zselicvad szarvasfarmjáról, szabadtartású, tisztavérű mangalicából készült érlelt sonka a Baumgarner család állományából, keleméri bárány Balogh-Nagy Erzsébet farmjáról, és elmaradhatatlan a PICK szalámi is. A magyar konyha hagyományos hozzávalóit a magas szín- és ízkoncentrációjáról híres bezdáni paprika és az ásványokban, nyomelemekben gazdag, kivételesen tiszta parajdi só képviselik. Valódi különlegességek a tokaji borból, természetes erjesztéssel, tölgyhordós érleléssel készített ecetek vagy az organikus Brunner Méhészet galagonyaméze. Az Aranyszalag minősítéssel rendelkező termelői alapanyagok mellett a Rózsavölgyi Csokoládé és a Gerbeaud édes ízekkel, a Szigetközi a szakma által is komoly elismerésben részesített, kivételes ásványvizével várja a látogatókat. Megjelennek a standon a világhírű Herendi Porcelánmanufaktúra darabjai is. Italokból szintén változatos lesz a kínálat a SIRHA magyar standján; a szatmári szilvalekvárt szilvapálinkával kóstolhatják össze a kiállításra érkezők, a sokszorosan díjazott Agárdi pálinkafőzde ezúttal szörpöt és a Pannonhalmi Főapátsággal együttműködésben készített gyógylikőrjét is megmutatja, a Zwack több száz éves, titkos recept alapján készülő Unicumját is még többen megismerhetik. Borok és pezsgők kísérik a hazai séfek fogásait A VIP standra a legjobb magyar éttermek közül választottak ki séfeket, akik kizárólag magyar alapanyagokból készítik kreatív fogásaikat, mint a vaddisznópofa, a bárány- vagy debreceni kolbász és az őz. Pörkölt, paprikás, töltött káposzta idézi majd a magyar konyha hagyományait, a köretekben megjelenik a torma és káposzta, a desszertsorban az eredeti Gerbeaud szelet és a bejgli is helyet kapott. A gasztronómiától elválaszthatatlan a borkultúra, így az itt kínált ételekhez és desszertekhez egy-egy kiemelkedő tételt kínálnak; Tokajból a legendás Szepsy István, a Szent Tamás Pincészet, Villányból a Bock Pince, a Terra Hungarica válogatásában Pók Tamás, Karner Gábor és a Hollóvár autentikus borai szerepelnek a menüsor mellett. A Kreinbacher Birtok ősszel bemutatott, somlói tradicionális pezsgőjét szintén kóstolhatja a VIP közönség, míg a SIRHA kiállításon a Törley József egykori társáról elnevezett Francois President és a népszerű Hungaria pezsgővel koccinthatnak a látogatók. Ugyanitt Szepsy, Szent Tamás és Bock borok mellett Tokajt a Kikelet Pince, az egri borvidéket a St. Andrea Pincészet bora hozza el a lyoni közönségnek.


 

Finisben a magyar csapat felkészülése a Bocuse d?Or döntőre

Január végén magyar csapatnak drukkolhatunk a Bucuse d’Or döntőjén, a világ legrangosabb szakácsversenyén. A 2013-as siker után most Molnár Gábor versenyezhet a világ 24 legjobb séfje között – csapatával hónapok óta készülnek a megmérettetésre. Versenyunkájukat a Gömböc inspirálta, a hús- és halételt innovatív módon, de a magyar gasztronómia hagyományait is felhasználva készítik majd el.

Molnár Gábor és a hazai csapat – Pohner Ádám commis és Vomberg Frigyes edző – a Bocuse d’Or második napján, január 28-án versenyez, a zsűriben Hamvas Zoltán, a Bocuse d’Or Akadémia elnöke pontoz majd a 24 nemzet képviselői között. A döntőt a névadó, Paul Bocuse szülővárosában, a SIRHA szakkiállítás keretein belül rendezik meg, amelyre közel kétszázezer szakmai résztvevőt várnak.

Már önmagában kimagasló eredmény, hogy Molnár Gábor a stockholmi selejtezőn kvalifikációt nyert, így Magyarország Széll Tamás szereplése után most újra csapatot küldhet a világversenyre. „Ez a siker, és hogy elnyertük a következő európai döntő rendezési jogát, a szakmai összefogás és az Akadémia eddigi munkájának komoly elismerése, de az egész ország számára fontos. Rengeteg mindenen múlik, hogy sikerül-e jobb helyezést elérnünk a döntőn, mint korábban – mi felkészültünk és bizakodva várjuk a megmérettetést!” – mondta Hamvas Zoltán.

A csapat felkészülése október végén kezdődött és most ért utolsó szakaszához. „A célegyenesben vagyunk, ez a három hónap elegendő volt, már csak apró finomítások vannak hátra és olyan magas szintre juthatunk, amelyet megcéloztunk. Ehhez fontos látni a mögöttünk álló csapatot és támogatást is, amiért nagyon hálás vagyok.” – folytatta Molnár Gábor. A versenymunka fő motívuma a Gömböc, amelynek matematikai képletét 10 évig tartott megfejteni – ahogyan a versenyző is úgy érzi, a siker képlete az erős koncepció és maga a felkészülés, az erre szánt rengeteg idő, a precízen begyakorolt folyamatok. Molnár Gábor így a rá jellemző magabiztossággal és versenyszellemmel indul Lyonba.

Hajrában a felkészülés

A csapat a hátralévő napokban a teljes versenyprogramot többször lepróbálja, szimulálja a lyoni versenybox pontos méretére kialakított gyakorlókonyhában. A hús- és halétel fő témája idén a gyöngytyúk és a pisztráng. Előbbi szabad tartású forrásból érkezik, utóbbiból az 1300 km-t utazó, Rajna-Alpok régióból származó hal mellett egy lillafüredi tenyésztő sebes pisztrángját is kiváló minőségűnek találta a csapat. A halétel receptjének legalább 50%-ban zöldségekből kell állnia és egy további, még titkos kötelező alapanyagot is megadnak majd a verseny előestéjén; ezt és a további friss hozzávalókat a Lyonban kialakított piacon választhatják majd ki a versenyzők. A rögtönzésre a METRO Budaörs Zöldségpiacon készülhetett fel a csapat. A rendkívül kifinomult és összetett köretek elkészítése is komoly kihívást jelent, ebben Pohner Ádámnak, a versenyző segítőjének lesz kiemelt szerepe. Vomberg Frigyes edző pedig tanácsaival, koordinációval támogatja munkájukat és feszes tempót diktál, mivel a kivitelezésre a versenyen mindössze 5 óra 35 perc áll rendelkezésre.

Pontot ér a látvány és a nemzeti sajátosságok hangsúlyozása

A tál kialakításában az Apli Design iparművészei közreműködtek, hiszen az intenzív ízeken túl a versenyen a tálalásért, a designért is pontok járnak. Ahogyan a húsétel értékelésben fontos az adott országra jellemző elemek használata, a kulturális értékek megjelenítése is.

A Gömböc, mint a húsétel formájában és egyes köret-elemekben is visszatérő motívum, a magyar kreativitást, találékonyságot fejezi ki. A forma folyamatosan mozgásban van, amíg eléri egyensúlyi pontját – ez a dinamizmus jellemző a versenyzőre és a mindig változó, fejlődő budapesti gasztronómiára is.

A tál, egyben a hazai vendéglátás „stabil pontját” azok a kulturális értékek, alapanyagok és tradíciók adják, amelyből a csapat is merített a versenymunkák kialakításakor. Megjelenik például a bezdáni paprika, nagymamáink legfinomabb pecsenyéinek intenzív ízei, vagy a klasszikus marinált zöldségek és a torma.

Pontot ér a látvány és a nemzeti sajátosságok hangsúlyozása

A tál kialakításában az Apli Design iparművészei közreműködtek, hiszen az intenzív ízeken túl a versenyen a tálalásért, a designért is pontok járnak. Ahogyan a húsétel értékelésben fontos az adott országra jellemző elemek használata, a kulturális értékek megjelenítése is. A Gömböc, mint a húsétel formájában és egyes köret-elemekben is visszatérő motívum, a magyar kreativitást, találékonyságot fejezi ki. A forma folyamatosan mozgásban van, amíg eléri egyensúlyi pontját – ez a dinamizmus jellemző a versenyzőre és a mindig változó, fejlődő budapesti gasztronómiára is.

A tál, egyben a hazai vendéglátás „stabil pontját” azok a kulturális értékek, alapanyagok és tradíciók adják, amelyből a csapat is merített a versenymunkák kialakításakor. Megjelenik például a bezdáni paprika, nagymamáink legfinomabb pecsenyéinek intenzív ízei, vagy a klasszikus marinált zöldségek és a torma.


 

Bezselics Ildikó: Receptek a két cica konyhájából
Örömfőzés a mindennapokra

Vagy azért ír gasztró-blogot valaki, mert vannak jó ötletei, vagy azért, hogy segítsen a kezdőknek és az alapszakácsoknak, de amikor egy ponton túl, már megírt mindent, ezért az egyszerű ételeket elkezdi bonyolítani. Jók a keverések, ha működnek. Ha valaki mondjuk ebből a könyvből kapribogyós körözöttet szeretne csinálni (semmi értelme) akkor vegyen egy marék kapribogyót, a szerző szerint. És a maradékkal mi lesz? Amúgy sem vagyunk egy nagy kapribogyó evő nemzet, de több kapribogyós receptet nem találtam a könyvben. Jó hogy van benne olyan sok rész, minden fejezetnél, ami a kezdő szakácsoknak elengedhetetlen, mint például a rántás, habarás, lisztszórás, blansírozás, vagy a tésztafőzés fortélyai, de akár a befőzés, vagy a kamrafeltöltés is ilyen, segítséget kaphatunk az alapanyagok beszerzésére, mit kell és hogyan (csak azt nem tudjuk meg hol érdemes vásárolni? Mert bizony vannak olyan alapanyagok, amiket még egy nagyáruházban sem lehet beszerezni). Vannak klasszikus receptek, ahogy a szerző mondja: „Az én konyhámat alapvetően a házias ízek, az anyámtól, nagyanyámtól tanult ételek határozzák meg, egyfajta egészségtudatos hozzáállással ötvözve.”

A könyv szép, nagyon szépek a fotók, jók és aránylag egyszerűek a receptek, de a formátuma kissé idegesítő, fektetett A/5-ös a formátuma és nem egyszerűen kötve van, hanem spirálozva. Ezért is nehezen kezelhető, ha kevesebb lenne az oldalszám (256) jobban és tartósabban lehetne kezelni, így félő, hogy kiszakadnak a lapok (lehet az volt a cél, hogy egy-egy receptet kiszedjünk belőle és hozzátegyük a többi recepthez? Nem tudom. Bezselics Ildikó népszerű blogger, nem bonyolítja túl a receptek elkészítést, csak néhány menetet kell végigcsinálni, hogy sikeres legyen a főztünk. Ha minden alapanyag rendelkezésre áll, akkor tényleg a kezdő szakácsok is elboldogulnak ezzel a könyvel. A kérdés csak annyi, hogy vajon mennyire marad időtálló ez a könyv évek, évtizedek múltán. Az idő, a rajongók és az olvasók majd eldöntik. De még mindig nem tudom, hol lehet levendulás cukrot kapni? (Fehércsoki mousse levendulával, 195.oldal).

Kiadja az Athenaeum kiadó, ára 3990 Ft.

Fejes Imre


 

BUZA - az új kolbászmárka
Az ínyencek élvezik a különbséget

Buza Sándor, a népszerű rádiós és tévés, a laptopkonyha.hu műsorvezetője nem kis feladatot vállalt magára, amikor elhatározta, hogy folytatja ősei foglalkozását, és élelmiszergyártásba kezd. „Nagyapám, Buza Vendel állatkereskedő 1923-ban alapította meg hentes és mészáros üzemét a Zala-megyei Söjtörön” – kezdi a cég történetét. „A megmaradt címkék és féltve őrzött receptúrák bekerültek a fiók legmélyére. Most, fél évszázad elteltével kihúztam a fiókot, leporoltam a régi címkéket és recepteket. A feladat nemes, jót, szépet, minőséget alkotni. Húsból, szalonnából, természetes fűszerekkel, mint azt nagyapámék tették. Folytatni a tradíciót, adózva őseim emlékének.”

A ’30-as évekből megmaradt címkén az embléma a régi, csak a felirat új: csemege és csípős parasztkolbászt, paprikás vastagkolbászt jelöl, mindezt adalékmentesen, csak természetes alapanyagokból. A hagyományos ízektől való eltérést egy mediterrán jellegű vastagkolbász jeleneti, amely paprika nélkül, édesköménnyel készül. A Vendefood termékei egyre több helyen megvásárolhatók az orsztágban, többek között a Nagycsarnokban, Szőke Attila felvágott üzletében, vagy az alagsori Steak shopban. A cég Facebook oldalán lévő térképről leolvashatók a pontos árusítási helyek: https://www.facebook.com/vendelfood?ref=hl


 

oldalak:  1  2  3  4  5   

 
 Összesen cikk található ebben a rovatban


  Rólunk Kapcsolat