napja 
 

Lecsóra fel! (Gasztronómia - Evés)
Az ezerarcú lecsó a Lila Füge e heti sztárvendége
Lecsóra fel!

Paradicsom, paprika, vöröshagyma és egy kis szalonna. A négy alapanyag hallatán talán nincs is olyan magyar ember, akinek ne a lecsó ugrana be. Bár balkáni eredetű ételről van szó, mégis a hazai gasztronómia alappilléreként tartják számon ezt a népszerű fogást, amelynek egyszerűsége még a legnagyobb gasztro őrülteket is megihleti. Köztük Havas Dórát is, aki számtalan receptet tartogat a tarsolyában, a lilafuge.hu-n pedig meg is osztja kedvenceit. Íme néhány: a rizses és a rántott lecsó!

Rizses lecsó 

Hozzávalók 4 személynek: 

5 dkg húsos szalonna 

10 dkg puha füstölt kolbász 

6 lecsópaprika 

1 hegyes erős paprika (opcionális) 

4 nagy paradicsom 

1 nagy vöröshagyma 

2 gerezd fokhagyma 

20 dkg rizs 

? l paradicsomlé 

ek só 

tk fűszerpaprika 

tk füstölt fűszerpaprika 

A paradicsomokat leforrázzuk, a héjukat lehúzzuk, a paradicsomot pedig falatnyi darabokra vágjuk. A szalonnát kockára, a kolbászt karikára vágjuk. Egy nagyobb serpenyőben, aminek fedele is van, megizzasztjuk őket. Amikor a kolbász zsírja kisült, a kolbászkarikákat kiszedjük és félretesszük. A serpenyőbe dobjuk a felszeletelt hagymát és fokhagymát, félpuhára pároljuk, majd hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot is. Addig főzzük, amíg levet nem ereszt, majd hozzátesszük a karikára vágott paprikát, a fűszereket és a rizst. Összekeverjük, felöntjük a paradicsomlével és fedő alatt puhára főzzük a rizst. Amikor megfőtt a rizs, hozzákeverjük a kolbászkarikákat. Azonnal tálaljuk. 

 Rántott lecsó 

 

"Mindent kirántunk és imádjuk a lecsót, mégse láttam még sehol rántott lecsót, úgyhogy megcsináltam. Most nagy a mosoly az arcomon: az olaszok után szabadon, rántott rizses lecsó a hideg sör mellé, a legmenőbb sörkorcsolya" - árulta el Dóra. 


Hozzávalók 4 személynek: 

1/2 adag rizses lecsó 

1 tojás 

ek zsemlemorzsa 

A sütéshez: 

2 tojás 

10 dkg zsemlemorzsa 

kb. 1 l étolaj 

 A legalább langyosra hűlt rizses lecsóhoz keverjük a kissé felvert tojást és a zsemlemorzsát. Kézzel összegyúrjuk, mintha fasírtot készítenénk, majd fél órára a hűtőbe tesszük. Ezután ringlónyi golyókat formázunk belőle, zsemlemorzsába, majd felvert tojásba és ismét zsemlemorzsába forgatjuk. Közepesen forró olajban pirosra sütjük, majd papírtörlőre szedjük és leitatjuk a felesleges olajat.  

 

További lecsós finomságokért érdemes ellátogatni a lilafuge.hu oldalra!

 
<<< visszalépés
Jelenleg 3 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat