napja 
 

Shalimar - az indiai gasztronómia legjava (Gasztronómia - Evés)
Shalimar -  az indiai gasztronómia legjava

A mogul dinasztia megalapítója a Ferganából (ma Üzbegisztán) érkező Babur, serege élén 1526-ban tört be Indiába. A dinasztia 300 éves uralkodása során a perzsa jegyeket magán viselő mogul, és az indiai kultúra összefonódása jött létre. Ez a konyhaművészet tekintetében a tandoori kemence megjelenését jelentette, amely szervesen kiegészült az évezredes hagyományokra visszatekintő indiai konyhaművészettel és kifinomult fűszerhasználattal.  A Dob u-i Shalimar étterem ezt a mogul konyhaművészeti ágat képviseli Magyarországon, immáron 1996 óta.  Nemrégiben költöztek át az utca túloldalára, az 53. szám alá, egy jóval nagyobb és elegánsabb környezetbe. Az ételek eredetisége és autentikussága természetesen megmaradt.  Pedig Amar Sinha, az étterem tulajdonosa eleinte félt belevágni az üzletnyitásba, hiszen szakmája szerint újságíró, és nem volt vendéglátós tapasztalata, ráadásul az addig Budapesten működő indiai éttermek nem örvendtek túl nagy népszerűségnek. Neki azonban eredeti, agyagból készült tandoori kemencéjével és persze a kintről hozatott szakácsok szakértelmével sikerült nagyon hamar felfuttatnia a helyet, pedig a körülmények – egykori szenespincében alakították ki – nem voltak túlságosan kedvezőek. Azóta többször elnyerték a Budapest legjobb indiai étterme kitüntető címet.

Az apró konyhában két indiai szakács dolgozik, az egyik a tandoori kemencében sült húsokért és kenyerekért felel, a másik a kárikat főzi. Délben az ebédmenü, a thali a legnépszerűbb. A klasszikus, nagy fémtálcán különböző saláták, leves, fűszeres zöldségételek, rizs, kenyér, desszert szerepel 1450 Ft-ért, és csupán 50 Ft-tal kerül többe a húsos változat. De válogathatunk az olyan muglai (mogul-indiai) specialitások közül, mint a murg makhani (tandoorban sült csirkedarabok, paradicsomos mártásban átmelegítve). Sokan rendelik a tikkákat és kebabokat, a kemencében sült nyársakat, csirkéből, zöldségből, bárányból, halból. A 65 féle ételből nehéz a választás, a magunk részéről nagyon értékeltük a vegetariánus fogásnak vagy akár köretnek is pompás alu kebabot (fűszeres, töltött burgonya) vagy a dhal makhanit (többféle lencse bársonyos-tejszínes mártásban főzve, lepkeszegmaggal), de a többi 16 zöldséges étel is kiváló. Ehhez jön még hatféle rizsétel és 12 féle kenyér, a fantasztikusan finom, hússal, hagymával vagy túróval töltött fajták is. Éhesen innen nem lehet távozni, de akár házhoz is lehet szállíttatni az autentikus fogásokat, a belvárosban ingyenesen. További információk, étlap: http://www.shalimar.hu

 
<<< visszalépés
Jelenleg 2 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat