.: Dolcsevita.hu :.


 
napja 
 
oldalak:  1  2   

 
Főzz évszakok szerint!
Makrobiotikus konyha, állati fehérje nélkül

Szepesi Dóra, az ismert életmód-tanácsadó és újságíró új, makrobiotikus szakácskönyve nem próbál rábeszélni a csak és egyedül üdvözítő táplálkozási és életvezetési módszerekre, inkább a szelíd meggyőzés erejével hat. Receptjei állati fehérjét nem, vagy csak nagyon kis mértékben tartalmaznak, de a szerző figyelme arra is kiterjed, mivel helyettesítse a húst, tojást, tejet az, aki – egyelőre – nem tud lemondani a megszokott ételekről. Arra is biztat, hogy a recepteket ki-ki alakítsa saját kedve és ízlése szerint, mert semmi értelme változtatni, ha idegenkedünk tőle, és nem érezzük jól magunkat. Azt vallja – és ezzel bizonyára mindenki egyetért – hogy az a jó étel, amely nem betegít meg, hanem ha kell, gyógyít, amit otthon bárki el tud készíteni, természetes alapanyagból van, ízletes és könnyen emészthető.

Mérték kiadó, ára 3324 Ft


 

Zsírral mondunk búcsút a hájnak
A saláta is finomabb, ha evés közben egy sült húst nézünk

A kalóriadús, zsírban gazdag ételek puszta látványától a kevésbé ízletes, diétás fogásokat is finomabbnak érezzük – állapították meg a Nestlé Research Center munkatársai. A svájci kutatóközpontban végzett friss vizsgálat eredményei alátámasztják: a fogyókúra valóban fejben dől el. Nem lehetetlen ugyanis megküzdeni a finomságok csábításával, ha evés közben például egy pizza fotója van előttünk. A tudósok korábban már azt is felismerték: agyunk képes ránézésre megbecsülni az ételek kalóriatartalmát.

Mindent a szemnek

Evés közben érzékszerveink egyszerre dolgoznak és együttesen határozzák meg az ízélményt. A Nestlé Research Centerben meglepő felfedezést tettek az ételek látványával kapcsolatban: kiderült, hogy ha evés közben egy kalóriadús desszertre tekintünk, a kevésbé vonzó salátát is sokkal finomabbnak fogjuk érezni, mintha pusztán a nyers zöldség lenne előttünk. A rendhagyó kísérlet során nehéz, de ízletes ételek fotóit tették felnőttek elé, akik így a semleges ízű, könnyű harapnivalókat is nagyobb élvezettel fogyasztották. Azok a kutatási alanyok, akik például nyers babot vagy borsót néztek evés közben, sokkal negatívabban nyilatkoztak ugyanarról az ételről. Így bármilyen furcsán hangzik is, a fogyókúrázók egyszerűen megkönnyíthetik a dolgukat azzal, hogy diétás ételeiket mintegy plusz fűszerként pizza fotókkal „ízesítik”.

Beépített kalóriakalkulátor

A furcsa jelenségre egy korábbi kutatás eredményei adhatnak magyarázatot. Mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor egy gusztusos étel látványától korogni kezd a gyomrunk még akkor is, ha valójában nem vagyunk éhesek. A Nestlé svájci kutatóközpontjában megállapították: agyunk képes ránézésre megbecsülni az ételek kalóriatartalmát. A vizsgálat kimutatta, hogy a másodperc töredéke alatt különbséget tudunk tenni az alacsonyabb és magasabb kalóriatartalmú ételek között. „Az emberi agy a magasabb kalóriatartalmú ételek látványára határozottabban reagál” - magyarázza az eredményeket Mihály Tekla, a Nestlé dietetikusa.


 

Édes este a sztíviával

Az Édes este a sztíviával elnevezésű sütőesten a résztvevők megismerkedtek a sztíviával, azzal a természetes eredetű, a sztívianövény leveléből kinyert, teljesen természetes és kalóriamentes édesítőszerrel, melynek köszönhetően az új NESTEA zöld teák is 30%-kal kevesebb cukrot tartalmaznak. A sztívia és többek között friss gyümölcsök, tonkabab és machatea felhasználásával finom, gyümölcsös sütemények és krémek születtek, mindez pedig az ismert cukrász, Papp Emese vezényletével történt.


 

Nestea zöld teák sztíviával
Megszokott kellemes íz, 30%-kal kevesebb cukorral

Nulla kalória és édes íz, természetesen. Hogyan lehetséges mindez egyszerre? A titok nyitja a sztívia. Mi is ez pontosan? A sztívia egy természetes eredetű édesítő, amely nem tartalmaz kalóriát. A sztívianövény (magyar nevén jázminpakóca) az őszirózsafélék családjába tartozik és Paraguayból származik. A dél-amerikai népek évszázadok óta használják édesítésre. A sztíviából kinyert édesítő kétszázszor édesebb a kristálycukornál.Ennek a természetes eredetű édesítőnek köszönhetően mostantól az új NESTEA zöld teák 30 százalékkal kevesebb cukrot tartalmaznak. A NESTEA a tea jótékony hatását ötvözi az ellenállhatatlanul finom ízzel és frissességgel. Ezentúl a sztíviának köszönhetően a NESTEA Zöld Tea Citrus és a NESTEA Zöld Tea Eper-aloe vera kevesebb cukortartalommal rendelkezik, mint korábban. A sztívia-kivonatot tartalmazó NESTEA-k a jegesteák új generációját képviselik. A Coca-Cola Magyarország első olyan termékei, amelyek édesítéséhez a sztívianövény leveléből kinyert, természetes eredetű és kalóriamentes édesítőt is használnak. 

Frissítő, édes íz természetesen 

A sztíviás NESTEA azoknak készül, akik frissítőre vágynak és az alacsony kalóriatartalmú élelmiszereket részesítik előnyben. A NESTEA termékeket valódi teakivonat felhasználásával és gyümölcslé hozzáadásával gyártják - a legmodernebb technológiával működő aszeptikus, azaz csíramentes körülmények között - így nincs bennük tartósítószer és hozzáadott színezéket sem tartalmaznak. A sztíviával is édesített NESTEA zöld tea Magyarországon áprilistól citrus és eper-aloe vera változatokban kapható.


 

Turbózd fel az agyad megfelelő ételekkel

Nagy a hajtás? Tornyosulnak a leadandók a munkában, közeledik az érettségi, vagy éppen vizsgaidőszak van? Érdemes a feszített tempó ellenére is odafigyelni a rendszeres és kiegyensúlyozott étkezésre, hiszen a megfelelő táplálkozás nagyban hozzájárul agyunk optimális működéséhez is. A Nestlé kutatásai megerősítették, hogy annak, hogy mit eszünk, az agy egészségének megőrzésében is kiemelt szerepe van. Jobban tudunk koncentrálni, ha tudatosan megtervezzük, hogy mit, mikor eszünk. A kiegyensúlyozott táplálkozásra ilyenkor fokozottan oda kell figyelni.

Az agy energiaellátása – mire van szüksége gondolkodásunk motorjának?

A vércukorszint biztosítja a szükséges tápanyag-ellátást az agy számára. Azonban alacsony vércukorszint esetén, elsősorban összetett és hosszan tartó működés (pl. hosszas koncentráció) alkalmával a nagyon aktív agyterületeken helyi hiány jelenhet meg. A glükózfelvétel javítja a felnőttek kognitív funkcióit. A hatás gyors, de csak rövid ideig (15-60 percig) tart. Az optimális vércukorszint mellett a megfelelő vízfelvétel is elengedhetetlenül szükséges mind a fizikai, mind a szellemi teljesítőképességhez.

Az agy fokozott anyagcserével működik, normális körülmények között az elsődleges energiaforrása a glükóz (szőlőcukor). Az agy aminosavakat (fehérje építőköveket) is képes energiaként hasznosítani, de csak nagyon korlátozott mértékben. Az agy a zsírsavakat közvetlen módon nem tudja energiaként hasznosítani. Mindemellett – főként éhezés során – képes a zsírsavakból származó ketontesteket is felhasználni. A ketontestek fontos energiaforrást jelentenek éhezéskor mind az agy, mind pedig az idegsejtek számára. Ebben az állapotban a glikogénraktárak (tartalék szénhidrát) kiürültek, a máj pedig fokozottan állít elő ketontesteket a zsírsavakból. Ez a folyamat lehetővé teszi fokozott felhasználásukat a szervezet szövetei, de különösen az agy számára. A legfőbb oka annak, hogy éhezés során az agy átvált a ketontestek hasznosítására az, hogy így igyekszik csökkenteni glükózigényét. Abban az esetben, ha ez a lehetőség nem állna rendelkezésére, akkor a glükózt nagy mennyiségben az izomfehérjék lebontásából igyekezne megoldani (ez az ún. glükoneogenezis), ami jelentős izomsorvadáshoz vezetne. A ketontesteknek ez a „cukor-takarékosságban” betöltött szerepe az éhezés során kialakult stresszhez való alkalmazkodásban nagyon fontos.

 Agyserkentő ételek – energia az agynak 

Az agy fő tápláléka tehát a glükóz, amit elsősorban a szénhidráttartalmú élelmiszerekből nyerünk. A szénhidrát szó láttán nem kell csak friss, illatos kenyérre vagy gőzölgő tál rizsre gondolnunk, hiszen a szénhidrát-források jóval változatosabbak. 

Burgonya Nagyon értékes keményítőforrás, amely a szénhidrátok egyik összetett változata, emellett jelentős mennyiségben tartalmaz létfontosságú ásványi anyagokat, például káliumot is. Ha lehet, ne az olajtól csepegő változatát preferáljuk, hanem például főzzük/süssük meg héjában.

Kenyér, péksütemények A burgonyához hasonlóan értékes keményítőforrások. Táplálkozás-élettani szempontból értékesebbek a teljes őrlésű lisztből készült termékek, ezek rost és B vitamintartalma sokkal jelentősebb, mint a finomított lisztből készült változatoké. 

Tészták A magyar konyha fontos részét képezik a tészták, szívesen kínáljuk őket akár köretként, akár levesbetétként. A burgonyához, kenyérhez hasonlóan keményítő formájában tartalmaznak szénhidrátokat. A mediterrán étrend kapcsán vált népszerűvé a durum tészta fogyasztása, amely speciális fehérje-összetétele révén biztosít hosszabb jóllakottság érzetet. A főételként tálalt tésztát dúsíthatjuk zöldségekkel, sovány hússal. Ha délutáni ropogtatnivalóként valami gyorsra vágyunk, megfelelő alternatívát jelenthetnek az instant tészták is. 

Gyümölcsök A gyümölcsök, gyümölcslevek is értékes szénhidrátforrások a bennük lévő gyümölcscukornak (fruktóz) köszönhetően. Fogyasztásukkal ráadásul az energia mellett nélkülözhetetlen rostokhoz, az egészséges idegműködéshez fontos C vitaminhoz és számos más egyéb biológiailag aktív tápanyaghoz, például antioxidánsokhoz is hozzájut a szervezetünk. 

Csokoládé Finom édes íze miatt csokit enni magában öröm, nem is csoda, ha néhány kocka elmajszolása után több kedvünk lesz tanulni, dolgozni. Bár a csoki koffeinhez hasonló szerkezetű anyagot, ún. teobromint is tartalmaz, élénkítő hatását inkább cukortartalmának köszönhetjük, emellett az étcsokoládé magnéziumtartalma lehet még jó hatással az idegeink működésére, szervezetünk stressztűrő-képességére.

 


 

Gyorsítsd fel az emésztésed!

A fogyás titka a gyors anyagcsere. A megfelelő élelmiszerek, vitaminok, fűszerek segítségével észrevétlenül fokozhatjuk anyagcserénket, miközben finomakat eszünk, és nem is vesszük, észre, hogy diétázunk. Az egyik ilyen emésztést gyorsító gyümölcs a friss ananász, magas rosttartalma miatt. A csípős paprikákban található kapszaicin égeti a zsírokat. Kombinálhatjuk a két alapanyagot: a nagyon finom ananász salsában egy érett, friss ananászt 4 piros vagy zöld chilivel, 1 fej lilahagymával keverünk össze. Sóval és zöldcitromlével ízesítjük, de olajjal nem locsoljuk meg.


 

oldalak:  1  2   

 
 Összesen cikk található ebben a rovatban


  Rólunk Kapcsolat