napja 
 

Miért egészséges a csokoládé? (Gasztronómia - Diéta)
Miért egészséges a csokoládé?

Amint beleharapunk, elolvad a szánkban és azonnal mennyei érzés árad szét testünkben. De a csokoládé ennél sokkal többre is képes. Eddig úgy tartották, a csokoládé pótszer, a bánatos nők egyedüli vigasza. A legújabb kutatások szerint viszont fiatalon tart, védi a szívet és a sejteket.

Növényi hatóanyagai védik a sejteket

Alig hihető, mégis igaz: a csokoládé segít a szívbetegségek megelőzésében. Keserűanyagai, a polifenolok a kakaóbab csíraleveleiben találhatóak, ám a termés feldolgozása után is megmaradnak a kakaóban is, a csokoládéban is. A polifenolok megakadályozzák a vérben a trombociták egyesülését. Az összeragadt vértestecskékből képződik a véralvadék, az erek is károsodnak és nő a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata. A kakaó és a csokoládé fogyasztása viszont csökkenti ezt a kockázatot, de természetesen nem szabad túlzásba vinni –. Egy normál, tízdekás táblának egy hétig is ki kell tartania.

A polifenoloknak egyébként más jó tulajdonságuk is van: csökkentik a „rossz” koleszterin, az LDL reakcióját az oxigénnel. Ez az ún. oxidált LDL koleszterin okozza az érelmeszesedést, ami szívinfarktushoz vagy agyvérzéshez vezethet. Ezt a reakciót a kakaópor fogyasztása jelentősen mérsékli. Az optimális mennyiségre vonatkozóan most folynak a kísérletek, de annyi máris bizonyos: minél magasabb a csokoládé kakaótartalma, annál hamarabb elérjük a kívánt célt.

Ugyancsak folynak kísérletek a rákmegelőző hatás bizonyítására. A polifenolok ugyanis megkötik a szabad gyököket, ami azt jelenti, hogy semlegesítik az agresszív oxigénvegyületeket, amelyek a szervezetben a táplálék lebontása során keletkeznek. Egy bögre kakaóban található polifenol ugyanannyi szabad gyököt képes lekötni, mint egy pohárnyi zöld tea.

 A szerotonin boldoggá tesz

Melyik nő nem érzett már ellenállhatatlan vágyat egy csokiszelet vagy néhány bonbon láttán? De ez esetben nemcsak fizikai, hanem szellemi étvágyról van szó. Ez utóbbit egy testazonos hormon, a szerotonin hiánya váltja ki. A hiány oka lelki eredetű is lehet, vagy akkor is jelentkezik, ha az illető – pl. fogyókúrakor – kevés szénhidrátot fogyaszt. Télen, a fényhiányos, borongós időszakban fokozottan jelentkezik a csokoládé iránti vágy, hiszen a szerotonin valóban „boldogsághormon”. Ugyancsak megnő a csokoládé iránti igény a menstruáció előtti napokban, mivel ekkor az energiaigény is átlag 20%-kal nő. A csokoládé iránti vágy azonban mégiscsak elsősorban lelki eredetű. Hiszen az a tulajdonsága, hogy elolvad a szánkban, semmi más élelmiszerhez nem hasonlítható. Már ez önmagában gyönyörűséget okoz.

 Ásványianyag-bomba

Mind a kakaó, mind az étcsokoládé gazdag ásványi anyagokban. Ezek közé tartozik a magnézium, ami fontos az idegingerületek továbbításában. Ez az izmok működésének feltétele. Fontos ásványi anyag a réz, amely a kollagénképződésben játszik szerepet, ez biztosítja a kötőszövetek rugalmasságát. A tejcsokoládé kalciumot tartalmaz, ám egy tábla elfogyasztása még a napi szükséglet egytizedét sem fedezi. Viszont minden fontos ásványi anyagból található benne valamennyi, így vasból, foszforból és cinkből is. A kutatók egyébként most a teobromint, a kakaóbab egyik fő hatóanyagát vették górcső alá. A koffeinhez hasonlóan élénkítő hatású anyag ugyanis a köhögést is csökkenti.

 

 
<<< visszalépés
Jelenleg 4 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat