.: Dolcsevita.hu :.


 
napja 
 
oldalak:  1  2  3  4  5  6   ...  9  10  11  12  13   

 
Idén is lesz nyár és DumaFüred Fesztivál ? sok újdonsággal

2017. július 21–30-ig a Balaton Szabadidő és Konferencia Központ ad helyet az idén hatodik alkalommal megrendezendő – és minden évben nagy érdeklődésre számot tartó – rendezvénynek. 

bővebben >
 


Még mindig tart a Dolcsevita húsvéti nyereményjátéka!

Még mindig tart a Dolcsevita húsvéti nyereményjátéka!

Értékes nyeremények találnak gazdára olvasóink között Húsvét előtt: Tortavár torták, Molnár´s kürtős kalács, Pall&Yotz kávé, fagylalt, ízesített bio mustárok, CND Vinylux körömlakk és más tárgynyeremények. A termékekről részletes leírást lapunk cikkeiben találhat. A nyereményjáték lapunk Facebook oldalán olvasható.


 

Idén nyáron is vár Pécsett a Zsolnay Fényfesztivál
2017. június 30. ? július 2.

Idén nyáron is vár Pécsett a Zsolnay Fényfesztivál

Tavaly nyáron több tízezer látogató előtt, minden várakozást felülmúló sikert aratva mutatkozott be Pécsett a Zsolnay Fényfesztivál. Idén június 30. és július 2. között esténként ismét fényárba borul a belváros, az ország legjobb fényfestő csapatai keltenek életre több mint 10 000 négyzetméternyi vetített felületet, mely európai viszonylatban is kimagasló, varázslatos látványosság. Spanyol légtornászok álomszerű produkciója érkezik a város főterére, a Székesegyház monumentális homlokzatán újra mapping alkotások nemzetközi, pénzdíjazásos versenye várható. S mindeközben egyéb különleges kulturális programok – koncertek, színházak, új cirkuszi előadások – is várják az érdeklődőket. Pécs a hazai fesztiválszezon egyik legnagyobb, legkellemesebb meglepetésére készül.

bővebben >
 


Bűvös óceán - új interaktív kiállítás
2017. március 18. ? április 30. Vajdahunyadvár

A Bűvös Óceán - Titkos tengeri küldetés című látványos kiállításba lépve, a látogatók egy képzeletbeli tengeri tájra érkeznek, ahol bátorságukat és ügyességüket próbára téve titkos küldetés részesei lehetnek.

 A tengerifű kusza zöldjében fürge apróhalak cikáznak, a szúrós őrtornyok rejtekéből szeszélyes kardhalak kémlelik az óceáni tájat. Fátyolos fény dereng, bálnák énekét hozza az éjszínű víz, a cirkáló súlyos horgonya tompa morajlással földet ér.

 Vajon mit rejt az óceán sötétje? Miféle titkos kísérlet zajlik a roppant mélységben? Vakmerő elme vagy hóbortos képzelet szövi a fortélyos tervet? Aki csatlakozik a titkos küldetéshez, alámerülhet a Bűvös Óceán káprázatos birodalmába, de vigyázat, a rejtelmes vízi világ meglepő kalandokat tartogat!

 

bővebben >
 


Márciusban Naomi Devil kiállítása látható a Berekai Art Stúdióban
Életnagyságú festményorgiák az élet örömeinek hajszolása és a gyönyörkeresés jegyében

Hedonati. Ez Naomi Devil, azaz Ördög Noémi saját ízlelésű és fűszerezésű hívószava legújabb alkotásainak összefoglalására. A szó az élet örömeinek falását, az élvezetek hajszolását, a boldogságot a gyönyörben kereső és megtaláló lény alakját hívja elő.
Az életnagyságú festményorgiák – részben méretük miatt is – lehetőséget adnak elveszni egy lehengerlő, másik valóságban, ahol az anyagfürtök és decens gallérok látványa mellett rebellis kísérletezésnek leszünk szemtanúi. Naomi Devil Tempora Mores című kiállítása február 21-től egy hónapon át látható a Berekai Art Stúdióban.

bővebben >
 


Tavaszváró varázslat a Camponában

Bűvészet, mágia, varázslat, illúziók. Amióta világ a világ, mindenki szeret néhány percre hinni a csodákban, elképedve nézni olyan dolgokat, amelyek minden bizonnyal lehetetlenek, és mégis vannak olyan előadók, akik képesek erre. A bűvésztrükköket, csodás átalakulásokat ámulva nézik kicsik és nagyok, és próbálják kitalálni, elképzelni, hogy miként történhet meg valami, ami amúgy teljesen valószínűtlen. Ezt a csodavilágot idézi meg a Campona február közepétől március elejéig, hétvégi rendezvényein. 

bővebben >
 


A Ludwig Múzeum 2017. évi programterve

A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum nagyon sikeres évet zárt 2016-ban. 

bővebben >
 


Mesék elalvás előtt

Szeretettel ajánlom minden meserajongó gyermeknek és szüleiknek „Mesék elalvás előtt” című könyvemet.

bővebben >
 


Botrányos nők ?Irodalmi felolvasóest a Berekai Art Stúdióban

Botrányos nők – Irodalmi felolvasóest a Berekai Art Stúdióban

Január 18-án, 19 órai kezdettel folytatódik a Berekai Art Stúdió Botrányos nők címet viselő irodalmi felolvasóest sorozata, melyen ezúttal Anna Ahmatova életébe és verseibe kaphatunk betekintést Takáts Andrea színésznő tolmácsolásában, Kardos Dániel zenei aláfestésével.

A Botrányos nők címet viselő irodalmi esten múltunk ikonikus nőalakjainak életét es munkásságát elevenítjük fel. Ez alkalommal az orosz irodalom egyik legnagyobb költőnőjének alkotásaiban merülhetünk el. Ahmatova már a 20. század első évtizedében országa legismertebb szerzői közé tartozott. Tanúja, és aktív szereplője volt az orosz költészet háború előtti rövid virágzásának, az „ezüstkornak”. Gumiljov, Modigliani, Mandelstam, Borisz Paszternak múzsája, szeretője, társa, barátja volt. Tragédiák, politikai indíttatású mellőzöttség, perzselő szerelmek fémjelzik életét.

Első verseskötete, az Este 1912-ben jelent meg, ezt hamarosan újabb verseskötetek követték. A Mandelstam vezette akmeista csoporthoz csatlakozott. Ennek az irányzatnak és Ahmatova lírájának is – a század elején divatos szimbolizmussal ellentétben – a reális, a mindennapi élethez kötődő motívumukból való építkezés az alapja. Ahmatova költészetének már ekkor megkülönböztető sajátsága a mély kontraszt: a melankolikus, tragikus hangulatok és a világos, ujjongó hangulatok váltakozása. Az 1917-es forradalomban nem vett aktívan részt, de a 20-as években írt verseiben elítélte az emigrációt. A 30-as évektől költészete lényegesen megváltozott. Az 1935–40 között írt önéletrajzi ciklusát, a Rekviemet csak jóval halála után, 1987-ben adták ki. Költészetével egyre inkább szembekerült a szovjet rendszerrel, így 1946-tól 1956-ig teljes megjelenési tilalom alá esett. 1962-ben irodalmi Nobel-díjra jelölték, de a díjat ebben az évben John Steinbeck kapta meg. 1965-ben az Oxfordi Egyetem díszdoktorává avatták. Ahmatova költészetét klasszikus egyszerűség, tiszta stílus és pontosság jellemzi. Verseinek melódiája és mély lírája fogja meg elsősorban olvasóit.

Belépő 3500 Ft, a részvételi szándékot kérjük jelezni az alábbi elérhetőségeken: jberekai@gmail.com, vagy  20/555-5855

Helyszín: Berekai Art Stúdió, Andrássy út 17. Időpont: 2016. január 18. 19 óra

bővebben >
 


Péter Adrienn: Színek és érzések
Fotókiállítás a Zsolnay Art Szalonban

A Radisson Blu Béke szálloda Zsolnay Art Szalon koncepciója nem titkoltan szeretné összefogni a ház legendás művészeti értékeit, a Zsolnay porcelán történetét, a kortárs művészetnek helyet adó Galériát, és a hetente kétszer átélhető klasszikus élőzene élményét. Jelenleg Péter Adrienn Színek és érzések címűfotókiállítását tekinthetik meg a szálloda első emeletén működő Kupola-Galériában.

bővebben >
 


Frei Tamás: A bankár - Milliárdos lesz, ha Magyarország csődbe megy

Frei Tamás egykor sok millió nézőt kalauzolt műsoraival különleges helyszínekre, regényei pedig új műfajt honosítottak meg a magyar könyvpiacon. A konspirációs akcióthriller-sorozat valamennyi része hónapokon át vezette a hazai sikerlistákat, A Bankár története pedig azért is meghökkentő, mert évekkel a világválság előtt megkongatta a vészharangot. Miközben fordulatos érzelmi hullámvasúton repít minket az amerikai ultragazdagok csillogó villáitól az Everglades bűzös mocsaráig, a lélektelen emberrablók világvégi rejtekhelyétől a tőzsdecápák konspirációinak fehér abroszos asztaláig. Politika és bűnözés, bosszú és leszámolás, hatalmi és szerelmi játszmák - vajon végleg maga alá temeti Magyarországot a korrupció?

bővebben >
 


Edward Rutherfurd: New York - A város, ahol az álmok születnek

New York a világ egyik legizgalmasabb és legösszetettebb városa. Az amerikai álom és a szabadság szimbóluma. Ennek a városnak az életét meséli el Edward Rutherfurd nagyszabású, három és fél évszázadon átívelő regénye.

bővebben >
 


Shlok Arts - indiai fotóművészek kiállítása

December 8-án, India után a világon elsőként a Berekai Art Stúdióban mutatkozik be a Shlok Arts projekt, melynek keretei között indiai fotóművészek alkotásait népszerűsítik. A kiállítást a projekt megálmodója, Sapna Parmar nyitja meg. A közönség Punita Gupta díjjal kitüntetett, indiai fotográfus képeivel ismerkedhet meg. Az alkotások január 12-ig tekinthetők meg.

bővebben >
 


Réti László: Falak mögött

Hogyan változtatja meg a bevándorlási hullám a világot 2033-ra? Erre a kérdésre is választ ad többek között Réti László új akcióregénye, a Falak mögött. November 28-án hétfőn, 16 órakor ünnepélyes könyvbemutató keretében lehetőség nyílik találkozni a szerzővel, aki ezúttal korunk kiemelten aktuális témáját helyezte egy letehetetlenül izgalmas, a jövőben játszódó történetbe.

bővebben >
 


Karácsonyi vásárok Bécsben

Karácsonyi vásárok Bécsben

Már a hivatalos megnyitó előtt megrohamozták az érdeklődők a Christkindlmarktot, a Bécsi Városháza előtti mesevilágot. Az osztrák főváros legnépszerűbb karácsonyi rendezvénye Bécsi Karácsonyi Álom néven újult meg. Idén összesen 19 karácsonyi vásárban tankolhatnak ünnepi hangulatot a műfaj szerelmesei. 

A 2016-os szezonban valamivel kevesebb vásárral és standdal várja ugyan a karácsonyi hangulatra vágyókat az osztrák főváros, most azonban annak is érdemes újra célba vennie a Városháza előtt elterülő Christkindlmarktot, aki már többször járt itt. Idén ugyanis új üzemeltője lett a vásárnak és meg is újult.

 A régi új Christkindlmarkt

A standoknál nemcsak új árusokkal találkozhatnak a látogatók, de rengeteg kézműves termékkel is, idén ugyanis a minőségi kínálatra helyezik a hangsúlyt. Ennél is nagyobb változáson esett át az évente mintegy egymillió látogatót vonzó vásár körüli mesevilág, a Bécsi Karácsonyi Álom. A Rathauspark közepén ugyanis egy 4.500 négyzetméteres korcsolyapálya várja azokat, akiknek a karácsonyi hangulathoz a korizás is hozzátartozik. A látogatók 10 és 21 óra között róhatják a köreiket a jégen, miközben a levegőt karácsonyi dallamok és a szomszédos vásárból származó puncs, vanília és fahéj illata lengi be. Nem kell csüggedniük a kezdőknek sem: ők hétköznap 10 és 16 óra között egy külön pályán tanulhatják meg a jégen siklás művészetét. Az 550 négyzetméteres pálya esténként és hétvégente curling-pályává avanzsál, amelyet online lehet előre lefoglalni.

A karácsonyi képeskönyvek hangulatát idéző mesevilágért csupán a park északi részébe kell elsétálniuk az érdeklődőknek, ahol olyan új attrakciók várnak felfedezésre mint a hókirálynő palotája, egy történelmi körhinta vagy egy rénszarvasszánnak álcázott kisvonat.

Szintén megtalálja a számítását, aki a hagyományos elemek miatt keresi fel a vásárt. Idén sem hiányozhat az egyházközség óriási adventi koszorúja, az életnagyságú betlehem vagy a vásár karácsonyfájánál pontban este nyolckor koncertező toronyzenészek. A Bécsi Városháza dísztermében hétvégente a világ legkülönbözőbb tájairól érkező kórusok adventi, karácsonyi és népdalait hallgathatják meg az érdeklődők, a gyerekek pedig a Volkshalléban írhatnak levelet a Jézuskának vagy díszíthetnek mézeskalácsot.

A többi karácsonyi vásárról a "bővebben" szóra kattintva olvashatnak.

bővebben >
 


Robotok Éjszakája Bécsben

Robotok Éjszakája Bécsben

November 25-én, pénteken, bárki bekukkanthat a Bécsi Műszaki Egyetem (TU Wien) robotika laborjába, és megismerkedhet Romeóval, a humanoid robottal, megtudhatja, hogyan lát a Hobbit, vagy beprogramozhat egy Sünt.

Az Európai Robotika Hét alkalmából a Fachhochschule Technikum Wien, az Innsbrucki Egyetem és a Steyrben található Profactor GmbH mellett a Bécsi Műszaki Egyetem is megnyitja a robotika laborját az érdeklődők előtt. A 2016. november 25-én, 16.00 és 24.00 óra között megrendezett Robotok Éjszakáján a TU Wien "Sehen für Roboter" kutatócsoportja mutatkozik be, amely Markus Vincze professzor vezetésével azt vizsgálja, miként látnak a robotok.

A kutatók most éppen a Hobbitot tesztelik, amely néhány éven belül nagy karriert futhat be háztartási robotként. Egy idősödő társadalomban ugyanis hasznos képesség, hogy fel tudja szedegetni a földről az elejtett dolgokat. De hogyan ismeri fel a tárgyakat a Hobbit? Erre a kérdésre is választ kaphatnak az érdeklődők a TU Wien nyílt napján. Romeóval, a humanoid robottal pedig arról értekezhetnek, hogy mit jelent számukra a tér és a tárgyak. A beszélgetések eredményeként a kutatók a térnek egy olyan modelljét alkotják meg, amely egyszerre gépi és emberi.

Aki az elméletek helyett inkább a cselekvés embere, az egy víz alatti robotszimulátor segítségével maga is kipróbálhatja, milyen egy GIRONA500 víz alatti robotot irányítani, amelynek már öt "izület" van a karján, vagy, hogyan működik a Hobbit robot hattengelyes fogókarja.

A 10 és 15 év közötti fiatalok még a robotprogramozásba is belevághatnak: minden előismeret nélkül, néhány perc alatt autonóm mozgásra – például egy vonal követésére – taníthatják a Hedgehog (Sün) nevű minirobotot.

A Robotok Éjszakáján való részvétel ingyenes és nincs regisztrációhoz kötve.

Lange Nacht der Roboter an der TU Wien. Fotó: TU Wien

1040 Bécs, Gußhausstraße 25. http://langenacht.acin.tuwien.ac.at 

Magok a konyhában - Hüvelyesek

Magok a konyhában könyvsorozat a tudatos táplálkozás fontos alappilléreit, a hüvelyeseket, az olajos magvakat és a gabonaféléket, illetve „álgabonákat” helyezi új megvilágításba. A kiegyensúlyozott vegetáriánus étrend nem képzelhető el nélkülük, emellett fontos összetevői a cukorbetegségben vagy inzulinrezisztenciában szenvedők, a laktóz- vagy gluténmentes étrendet követők diétájának is.

bővebben >
 


Zene és szöveg: Zséda 2017 

Ahogyan változnak az évszakok, a minket körülvevő környezet, az időjárás, az aktuális teendők, úgy változunk mi magunk is. Ebben az örök változásban azonban vannak olyan hangulatok, érzések, illatok és dallamok, amelyek észrevétlenül állandóságot kölcsönöznek életünknek. Ezekkel van tele ez a gyönyörű, 2017-es határidőnapló.

bővebben >
 


Al Caponét és a jazzt is a szesztilalomnak köszönhetjük
5 érdekesség az alkoholtilalom időszakából

Miután 1919-ben bevezették az USA-ban a szesztilalmat, új korszak kezdődött az amerikaiak életében, amely a józan életmód helyett a törvény kijátszásáról és a kiskapuk kereséséről szólt. A városokban illegális kocsmák nyíltak, virágzott a korrupció, és erőre kapott a maffia. A DoQ-n november 5-én debütáló Szeszfőzők és alkoholcsempészek című film bemutatja, hogy kik, hogyan és mivel látták el a szomjazó állampolgárokat. Íme öt példa arra, hogy milyen hatással volt az amerikai társadalomra a csaknem másfél évtizedig tartó szesztilalmi időszak.

bővebben >
 


4. Lelkes Ásványbörze a MOM Sportban

Október 8-9 között rendezik meg a 4. Lelkes Ásványbörzét a MOM Sportban. Az egyre több látogatót befogadó rendezvény folyamatosan bővülő programkínálattal és izgalmas látnivalókkal várja az ásványrajongókat és érdeklődőket.

bővebben >
 


oldalak:  1  2  3  4  5  6   ...  9  10  11  12  13   

 
 Összesen cikk található ebben a rovatban


  Rólunk Kapcsolat