napja 
 

Virtuális látogatás Bécsben (Programajánlók - Kultúra)
Virtuális látogatás Bécsben

A digitális technológiának köszönhetően a vesztegzár ideje alatt sem kell nélkülöznünk a kultúrát, csak egy kicsit máshogy kell csinálni. Habár most egy ideig nem láthatjuk élőben a világhíres bécsi tárlatokat, és nem hallgathatunk koncerteket a „zene fővárosában”, számtalan mód akad, hogy mégis élvezhessük ezeket – és még csak a négy fal közül sem kell kimozdulnunk.

Ha múzeumba mennénk, megnézhetjük a híres Gustav Klimt gyűjteményt a Belvedere tárlatában, Egon Schiele festményeit a Leopold Múzeumban, de az Albertina is megnyitja virtuális kapuit az otthonülők előtt. A Belvedere digitális tárlatvezetést is kínál, amiről minden nap videót töltenek fel közösségi oldalaikra. Látogatható még online többek között a Bécsi Zsidó Múzeum, a Természettudományi Múzeum, a császári Kapucinus sírbolt, a Bécsi Művészettörténeti Múzeum és a Schönbrunni kastély.

Hazánkhoz hasonlóan Bécsben is sok koncertet tesznek közzé online. A Bécsi Operaház naponta sugároz archív opera- és balettelőadásokat, melyek 17 vagy 19 órakor kezdődnek és ingyenesen megtekinthetőek a honlapon. A híres Fidelio opera, melynek tervezett premierje március 20-án lett volna, a szigorú intézkedések miatt szintén elmarad, szerencsére azonban az Operaház 19 órakor közvetíti a korábban felvett előadást. A darab azért is különleges, mert a kiemelkedő tehetségű hollywoodi színész, Christoph Waltz rendezte.

Azokra is gondolt a város, akik inkább olvasással töltenék az időt. Bár a bécsi könyvtárak mind bezártak, rengeteg anyag online is hozzáférhető, elegendő hozzá egy érvényes olvasójegy. A „Virtuális Könyvtárban” hatvanezer médium van, és a hagyományos könyveken kívül e-könyvek, újságok, hangoskönyvek is megtalálhatóak, melyek tabletre, telefonra, vagy e-book olvasóra tölthetők le.

A „visszavétel” automatikus: egy bizonyos idő után (maximum 21 nap) a hozzáférés automatikusan megszűnik.

 
<<< visszalépés
Jelenleg 1 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat