.: Dolcsevita.hu :.


 
napja 
 
oldalak:  1  2  3  4  5   ...  11  12  13  14  15   

 
Világhírű fotóművész a budapesti EUShorts Fesztiválon

Világhírű fotóművész a budapesti EUShorts Fesztiválon

A november 16-án, pénteken kezdődő EUShorts Európai Rövidfilm Fesztivál díszvendége idén a világhírű holland divat- és reklámfotós, Erwin Olaf. A művész november 19-én, hétfőn délután ingyenes, angol nyelvű előadást tart a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen,  majd este részt vesz rövidfilmjei vetítésén a Toldi Moziban.  Az egyhetes rendezvény idei díszvendége Erwin Olaf világhírű holland fotóművész, akinek társadalmi kérdéseket feszegető, tabudöntögető, provokatív munkáiban kéz a kézben jár a képzelet és a valóság, a szépség és erőszak, a szex és a humor. Erwin Olaf képeit világszerte számos múzeum és galéria bemutatta, divatfotói pedig többek között a Vogue, az Elle és a New York Times számára készülnek. Munkáját számos nemzetközi díjjal ismerték el, többek között kétszer nyerte el az Ezüst Oroszlán-díjat a Cannes Lions Nemzetközi Kreatív Fesztiválon, 2006-ban pedig az Év fotósának választotta az International Color Awards zsűrije.

bővebben >
 


6400 pohárból és 1600 liter kávéból készül a világ legnagyobb kávéspohár képe
Guinness világrekord-kísérlet a Corvinuson

Vasárnap 6400 pohár 1600 liternyi tartalmával kívánja létrehozni a világ legnagyobb kávéspohár képét 30 hallgató a Budapesti Corvinus Egyetemen. A Guinness világrekord-kísérlet bonyolult logisztikát igényel, ezért a hallgatók már hetek óta alaposan készülnek: hosszas kísérletezés, számítás és szervezés előzi meg a világszenzációnak számító 8x8 méteres ábra megszületését. Az akció 5 órás időtartama alatt minden egyes hallgatónak minimum 213 poharat kell majd megtöltenie kávéval, majd elhelyeznie a kép előre meghatározott pontjaira. 


IDŐPONT: 2012.09.30. vasárnap 10:00–15:30

HELYSZÍN: Budapesti Corvinus Egyetem főépülete, aula (1093 Budapest, Fővám tér 8.)

 

bővebben >
 


Berberian Sound Studio - live performance a Cirkoban!

Különleges eseménynek ad otthont a Cirko-Gejzír most csütörtökön, szeptember 27-én este.

A Berberian Sound Studio (BBS) 19 órakor kezdődő vetítése után a film néhány szereplője és alkotója egy ’live performance’-ot fog előadni. Mivel ez egy meglepetés produkció lesz, csak annyit tudni, hogy nyilván valamilyen kapcsolatban lesz a filmben lévő horror film hangokkal. A fellépők ígérete szerint nagyon vicces lesz.


 

Kubu waterrr cápaúsztatás
Ússz rá a nyereményekre szeptember 22-én az Aréna Plazában!

Álmodtál már arról valaha, hogy cápák elől menekülsz? Jó, jó, ez nem valami megnyugtató álom, ebből inkább jobb felébredni. Na de hogy te irányíthatod a tenger mindenekfeletti, félelmetes urait? Ez már valami, ugye? Ha bírod a cápákat, ott a helyed szeptember 22-én az Aréna Plazában, ahol 12 órától kezdődően kezdetét veszi a nagy őszi Kubu Waterr Cápaúsztatás, melyen Valkó Eszter, Iszak Eszter és Brasch Bence is segíti majd a versenyzőket.

Senki se ijedjen meg, a cápák nem igaziak, nem is lenne nekik elegendő víz a budapesti bevásárlóközpontban. Héliummal táplált, nagydarab jószágról van szó, akit oszlopok között kell majd navigálnia a vállalkozó szelleműeknek, akik párban mérkőznek majd meg egymással. S hogy hogy kapcsolódik a Kubu a cápákhoz? Ennek a játéknak digitális változatát elsőként a Kubu honlapján találhatták meg a cápa-rajongók. Ha az uszony mozgatása a számítógép képernyőjén már virtuálisan remekül ment, és mégsem sikerült egyelőre bekerülni azon szerencsés játékosok közé, akik megnyertek a honlapon való játékkal egy-egy példányt a héliumos, áramvonalas óriás jószágból, azoknak most ott a helyük a budapesti Aréna Plaza szombati happeningjén.

Légy ott, és bizonyítsd be, hogy annyira felturbózott és felfrissített a Kubu Waterrr, hogy gond nélkül irányítod az oszlopok között a rakoncátlan légcápát. A leggyorsabb versenyzők Kubu Waterr ajándékcsomaggal, a szerencsések pedig, akiket minden órában sorsolnak, hazavihető légcápákkal gazdagodnak. A versenyre jelentkezni a helyszínen lehet. Unatkozni egészen biztosan nem fognak a játékosok. Segítségükre lesz még Valkó Eszter, Iszak Eszter és Brasch Bence is. Bence, az Operettszínház ifjú titánja 14 órától még koncertet is ad! Cápalik, cápetik, Kubu-fanok, ott a helyetek!

2012. szeptember 22. 14.00-18.00 Aréna Plaza (2. emelet – a Saturn előtt)


 

Utcai táncverseny nemzetközi bajnoksága világsztárokkal

Idén harmadik alkalommal rendezik meg a Street Dance Battle nemzetközi táncversenyt a városligeti Pecsa Music Hallban 16 csapat 70 egyéni indulójával.  Kihasználva, hogy a versenyre több mint ezer táncost illetve táncolni vágyót várnak, a rendezvény szervezői egy egyedülálló rekordkísérletre készülnek, amelyet a helyszínen a magyar Guiness-rekordbiztos felügyel és hitelesít. A készülő táncoktatás tömegrekordját több mint 800 ember tudja megdönteni.   

A háromnapos Hip Hop Weekend égisze alatt rendezett utcai táncverseny indulóinak egy hatalmas, 80 négyzetméteres színpadon kell megmutatniuk tudásuk legjavát, amit egy héttagú zsűri értékel. A zsűritagok a legnagyobb magyar tánciskolák oktatói és koreográfusai, akik komoly szakmai múltra tekintenek vissza. A versenyzőknek nem lesz könnyű feladatuk, ugyanis minden apró mozdulatukat szigorú kritériumok szerint pontozzák a bírák. Az első helyezett az elismerés mellett 200.000 forint pénzdíjban részesül. A versenyre elfogadta a meghívást a világhírű Les Twins táncformáció is, akik napközben megtanítják a közönségnek az utcai tánc alapjait. A Les Twins Amerika egyik legkülönlegesebb táncduója, akik, mint ahogy azt a nevük is sugallja, ikrek. Performanszukban úgy mozognak, mintha tükörképei lennének egymásnak. Mozdulataik annyira extrémek, mintha nem evilági képességekkel lennének megáldva. 

 A nemzetközi bajnokságon a 16 csapat 70 egyéni indulója között a szomszédos országok legjobbjai is megmérettetnek. A verseny délelőtt 11 órától este 22 óráig tart, a döntőket kora este rendezik. Bővebb információ:  http://hiphopweekend.hu/

 


 

Óriási szülinapi buli sztárokkal a Savoya Parkban

Radics Gigi, Fluor Tomi, Varga Viktor és az Alma Zenekar is fellép a budapesti Savoya Park 8. születésnapján szeptember 7-én és 8-án. Emellett óriási játékok, értékes nyeremények és világsztár-hasonmások is várják az érdeklődőket. A kétnapos rendezvény ingyenes. 

8 éves lett a Savoya Park, ahol az ünnepi rendezvénysorozat már péntek délután elkezdődik Varga Viktor, majd Radics Gigi fellépésével. Szombaton a bevásárlóközpontba varázsolt Óriások Földjén a vállalkozó kedvűek kipróbálhatják, hogy milyen lehet gigantikus Jenga tornyot építeni, vagy hogyan boldogulnak a hatalmas marokkó pálcikákkal. A fergeteges játszótéren helyet kapnak olyan régi klasszikusok is, mint az amőba, a puzzle, vagy a memóriajáték. A látogatók tesztelhetik, hogy XXL verzióban hogy megy a Twister, vagy éppen a Connect4. A nagyszabású játszótéren a fejtörők kedvelői is sem csalódhatnak: gyerekeknek és felnőtteknek szóló rejtvények várják őket, szintén extra méretben.

Szombat délelőtt lesz kire felnéznie a kicsiknek és a nagyoknak: 10 óra 15 perckor indul a Gólyalábas felvonulás a Langaléta Garabonciásokkal. 11.30-kor pedig az Alma zenekar koncertjét hallgathatja meg a közönség. Ebédre nem érdemes desszerttel készülni: a délután négykor fellépő Fluor Tomi után fél 5-től minden édesszájú segítségre szükség lesz a nagy közös születésnapi torta elfogyasztásához. Aki pedig tartósabb emlékkel szeretne hazatérni, az a jelenlévő világsztár-hasonmásokkal, köztük Amy Winehouse-zal, Marilyn Monroe-val, Paris Hiltonnal és Michael Jacksonnal készíttethet közös fotót. A profi felvételeket meg is kapják a látogatók. A nem mindennapi zsúr résztvevői a szerencséjüket is kipróbálhatják: tombolasorsolás is lesz értékes nyereményekkel, a fődíj egy robogó.  Emellett ügyességi játékok és arcfestés is várják az ünnepelni vágyókat mindkét napon. 

További információ:  http://savoyapark.hu/ 

SZIN: 2 zöld hét, 1 zöld divatpályázat

Újra pályázattal fogja össze a környezettudatosság és a dizájn elkötelezettjeit a Szegedi Ifjúsági Napok. A tavalyi, divattervezőknek kiírt pályázat után most a környezetbarát, újrahasznosított alapanyagokból készülő kiegészítők készítőihez szólnak a szervezők. Az Ördög Nóri felügyelete mellet zajló, kéthetes pályázaton résztvevők közül a 20 legjobbnak ítélt alkotás készítője SZIN belépőket kapnak.

Tavaly a környezetbarát megoldásokat alkalmazó tervezők emlékezetes divatbemutatót tartottak a SZIN akkor debütáló fesztiválhelyszínén, a SZIN DizájnParton, amit pályázat előzött meg. A nagy sikerű zöld projektnek itt a folytatása: újrahasznosított anyagokból, környezetbarát megoldásokkal készülő divatkiegészítők tervezőit, a jövő fenntartható divatjának elkötelezettjeit hívják pályázatra a szervezők. A pályázatra minden olyan praktikus és divatkiegészítőt – táskát, ékszert – várnak a szervezők, amik a fenntarthatóság szellemében, újrahasznosított és/vagy környezetbarát anyagból készültek. A pályamunkákat két zöld héten át várják, augusztus 6. és 20. között, a pályázók SZIN belépőt kaphatnak, valamint bemutatkozási lehetőséget egy, a művészetüket és világlátásukat tökéletesen elfogadó környezetben. A pályázatot felügyeli, és a SZINre is kilátogat a zöld tervezők bemutatkozására Ördög Nóra, aki szegedi kötődése és a környezet iránti szeretete miatt is szívesen vállalta a felkérést.

A pályázat ideje a két zöld hét: 2012. augusztus 3-20, az elkészült munkákat bemutató fotókat a [email protected] címre várják a szervezők. A pályázók munkáikat 2012. augusztus 25-én, szombaton mutathatják be a Szegedi Ifjúsági Napok DizájnPart helyszínén. A bemutató műsorvezetője Ördög Nóra, aki a legjobbnak ítélt alkotás elkészítőének a helyszínen adja majd át az elsőnek járó díjat. 


 

Valami régi, valami új ? hagyományok és újítások az idei Mesterségek Ünnepén
2012. augusztus 17-20.

Megnyílt a Mesterségek ünnepe

Bevált recepten, sikeres, minden létező elismerést bezsebelő fesztiválon nem szabad változtatni – vallja a sikersztorit 25 éve gondozó Népművészeti Egyesületek Szövetsége. De frissíteni, újítani igenis kell, így az idei, 26. Mesterségek Ünnepe 4 napján számos újdonság várja majd a rendezvény közel 80 000 látogatóját.

Kézművesség, zene, tánc – minden, ami hagyomány. Immár 26. alkalommal népesül be a Budavári Palota és környéke a népművészet legkiválóbb mestereivel, a régi szakmák tradícióinak őrzőivel. Négy napon keresztül szól a fülbemászó muzsika, a folk- és világzene, egymást váltják a színpadon az ország, és olykor a világ legkülönbözőbb pontjairól érkezett néptáncegyüttesek.

bővebben >
 


Péntektől olimpia és országos, interaktív tv szolgáltatás

A T-Home pénteken induló London Interaktív alkalmazása révén még élvezhetőbbé válik a tévézés a sportrajongóknak - ígérte a Magyar Telekom elnöke Christopher Mattheisen. Az ötkarikás játékok nyitó napjától az ország több mint négymillió háztartása számára válik elérhetővé a T-Home Interaktív TV szolgáltatása, és az ezzel rendelkezők külön felár nélkül vehetik igénybe a London Interaktív alkalmazást. A sportkedvelők ennek segítségével azonnal értesülhetnek az olimpiával kapcsolatos információkról, és nem maradnak le a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által közvetített olimpiai eseményekről, ugyanis az Archív TV funkción keresztül 72 órán belül visszanézhetik a versenyeket és összefoglalókat - akár SD vagy HD minőségben is. A fejlesztés technológiai újdonsága az, hogy péntektől azok számára is elérhetővé válik, akiknek jelenleg nem a Magyar Telekomnál, hanem más internetszolgáltatónál van vezetékes internet-előfizetésük. Akik viszont nem otthon, hanem közösségben szeretnének szurkolni a magyar csapatnak, az olimpia ideje alatt a leghangulatosabb ingyenes szabadtéri szurkolói klubjába, a Városligeti-tóba épített, közel 1000 m2-es stégről követhetik az ötkarikás versenyek küzdelmeit az óriási, 25 négyzetméteres kivetítőn.


 

Összművészeti fesztivál az Ördögkatlanban

Az Ördögkatlan Fesztivál ötödik alkalommal költözik Dél-Baranya három kis falujába. Augusztus 1–5-ig ismét járnak a fesztiválbuszok Nagyharsány, Kisharsány és Palkonya között, idén is várják a szervezők az igényes művészetek kedvelőit. Az idei díszvendégek: Beck Zoltán a 30Y-ból, Rutkai Bori, Pintér Béla és Társulata, és Böröcz András. A programsorozat kiemelt díszvendége Franciaország – többek között egy francia cirkuszszínházzal, a Galapiat Cirque-kel –, és a Felvidék.A díszvendégek egész héten át itt időznek, felbukkannak a Katlan különböző pontjain, és a legfurcsább helyzetekben találkozhatunk velük: Beck Zoli kézi pólógyárat indít a 30Y-nal, úgyhogy aki a zenekar-tagok kedvenc költőinek szitanyomatát szeretné magán viselni, hozzon póló(ka)t! A 30Y frontembere a Szentkétség és Szentháromság tagjaként pedig modern irodalmi és rockzenés szövetséget alakít Háy Jánossal és Sissoval. Rutkai Bori nem csak Vacka dalokat énekel, de fest, mesél és főz is közben – méghozzá traktoros tapasokat. Pintér Béláék két előadással költöznek le: a számos fesztiváldíjat nyert Szutyokkal és az idei évad egyik legszellemesebb alkotásával, a Kaisers TV, Ungarnnal. A cirkuszszínház sátrán kívül francia utcai bohócok és zenészek cikáznak majd a három falu között, és össze-vissza kavarják a tárgyak megszokott rendjét. A Felvidékről pedig nem csak kiállítás, előadás, koncert, de „Beugró” is érkezik.

A fesztivált hagyományszerűen a nagyharsányi focipályán a Quimby nyitja és a Kiscsillag zárja. A kettő között olyan fellépőkkel találkozhatnak a felszabadultan bulizni vágyók, mint Franciaországból érkező fúziós rézbanda, a Wombo Orchestra, a Gran Kino, és a Les Touffes Krétiennes, akik a Besh o droMmal közösen tartanak egy fergeteges, 10. születésnapi koncertet. Olaszországból érkezik a folk-rock banda, a La Tresca, a hazai pályáról Péterfy Bori, a Specko Jedno és a Kistehén Melankólikusok jelzik a zenei paletta sokszínűségét, és nem feledkezhetünk meg a Katlanba különleges meglepetésekkel készülő pécsi kötődésű zenekarokról: a Punnany Massifról, a Psycho Mutantsról és természetesen a 30Y-ról sem!

A komolyzene, a jazz a világ- és népzenét kedvelők is találhatnak finomságokat a programban, közülük is kiemelkedőnek ígérkezik Lajkó Félix koncertje . A települések tornatermeiben, faluházaiban az idei színházi évad kiemelkedő alkotásai várják a nézőket, és persze a gyerekekről sem feledkeznek el. A részletes program és fellépők listája megtekinthető a fesztivál honlapján: www.ordogkatlan.hu

bővebben >
 


Itt a humor, itt van újra
Balatonfüred, július 27 - augusztus 5

Miért maradnál otthon, amikor el is jöhetnél? – merül fel a logikus kérdés a hamarosan kezdődő stand up parádé kapcsán. Tíz nap nevetés, humoristák, zenészek, élő legendák, kabaré, önálló estek, All stars csapat, három színpad, Balatonfüred és a SunCity, azaz nyaralás, kacagás és buli egy helyen. A visszaszámlálásnak hamarosan vége, néhány nap múlva indul a mulatság, a „fesztivál, ami jobb, mint a reklámja”. Pedig már az sem volt rossz…

A Dumaszínház hagyományos nyári stand up fesztiválja idén Balatonfüredre költözik, hogy az eddigieknél nagyobb szabású rendezvényen szolgálhassa ki a nevetésre, szórakozásra és bulizásra vágyó közönség igényeit. A program gerincét természetesen most is a hagyományos stand up comedy előadások adják, de számos különleges, egyedi produkció is bemutatkozik. Önálló esttel jelentkezik Felméri Péter (LOL), Kovács András Péter (Evolúció), Hadházi László (Méd is Hungeráj, vendég: Bruti és Aradi Tibor), Dombóvári István (Hülyeségek kicsiny boltja), és Mogács Dániel (Mogács és Dr. Mogács), közös műsorral készülnek a Maciarcok (Maciarcok éjszakája – Aranyosi Péter, Hadházi László, Szupkay Viktor, 

A DumaFüred palettáját tovább színesítik a zenei programok. A sort a Heaven Street Seven nyitja, de itt lesz a Budapest Bár, az Ocho Macho, a Magashegyi Underground, a Bëlga és a Soeri&Poolek is. A zenés humor kedvelőinek a társulat zenészei kedveskednek egy Dumakoncerttel, ahol a fülbemászó dallamok, a poénra hegyezett szövegek és a stand up betétek mellett literál-nóták, rocksztár-képző és Jacko-dance is várható. Elkövetők: Bács Miklós, Bruti, Janklovics Péter, Kovács András Péter, Pataki Balázs és A három kismalac (Burszán Vera, Borovitz Tamás, Galambos Zoltán). Jegyinformáció: www.dumaszinhaz.hu


 

Hűsölőjegy és hidegjegy az Állatkertbe látogatóknak

A kánikulára való tekintettel újfajta, akciós belépőjegyekkel várja látogatóit a Fővárosi Állat- és Növénykert. Ennek oka, hogy a hőségben az emberek nem a délelőtti órákban, pláne nem délidőben mozdulnak ki otthonról, hanem késő délután. Épp ezért az Állatkert július 9-én, hétfőn bevezette a hűsölőjegyet, amely 16 óra után váltható, és 25%-os kedvezményt biztosít a szokásos felnőtt-, gyermek-, diák- és nyugdíjasjegyekhez képest. További kedvezmény, hogy az Állatkert minden gyermekjegy mellé hidegjegyet is ad ajándékba, amely 2012. november 5. és 2013. február 28. között a gyermek ingyenes belépésére jogosít.

Az Állatkertben párakapuk is igyekeznek elviselhetőbbé tenni a mostani hőséget, és természetesen az állatokkal is kiemelten foglalkoznak. Az állatokat locsolással hűtik, fagyasztott gyümölcsöket vagy gyümölcslevet kapnak, jégtömbből kell kiszedniük a befagyasztott ínyencfalatokat. Az elefántok fürdetésében az 500 000. látogató is részt vett, aki július 9-én kora délután érkezett meg kisfiával. A Fővárosi Állat- és Növénykert egyébként az ország leglátogatottabb kulturális intézménye: tavaly több mint egymilliónyian keresték fel. 


 

Nyitott vasút a Múzeumok Éjszakáján
Királyi Váró, víztorony, diszkókocsi, forgalmi távirányítás

Kamarazene a Királyi Váró kertjében, diszkóvonat, balatoni üzemirányítás, nyitott műhelyek, és megannyi érdekes, nem mindennapi program. A MÁV Csoport a Múzeumok Éjszakáján Budapesten és vidéken is számos helyen várja – ezúttal vendégként – utasait.

 A vasúton sok millióan utaznak évente, de érdekességeit, üzemi folyamatait csak kevesen látják. A vasúttársaság ezért idén is több helyszínnel kapcsolódik a Múzeumok Éjszakájához, 2012. június 16-án este kinyitja kapuit. Ízelítőül néhány a programok közül: Aznap este Budapest-Nyugati pályaudvaron az utasok megtekinthetik a Királyi Várót, melynek kertjében a MÁV Szimfonikus Zenekar művészei zenélnek. A Nyugatiból éjjeli ingyenes múzeum-retróvonat indul – zene- és bárkocsival – a Vasúttörténeti Parkba. A mécsesekkel kivilágított parkban matuzsálem járművek parádéja, nosztalgia diszkó kocsi, és egyebek mellett a nemrég felújított, álomszerű 100 éves Orient étkezőkocsi várja a látogatókat. A Gyermekvasút sem marad ki a kínálatból: a budai hegyekben gőzmozdonyos utazást, nyitott fűtőházat, vasúti szimulátorozást, hajtányozást, autós-szabadtéri mozit, éjszakai vezetett gyalogtúrát kínálunk. Emellett Budapest-Keleti pályaudvar – egyébként zárt – személykocsi műhelyében a látogatók különféle, a hétköznapokban nem látható kocsivizsgálatok, mozgatások részesei lehetnek.

Fonyódon a MÁV korszerű központi üzemirányító rendszerét lehet megtekinteni, ahonnan a dél-balatoni vonal távvezérlése történik. Szolnokon a tavaly megújult, több mint 100 éves víztorony belülről is megnézhető, ahogy a vasúti javító-gyártó csarnokok is. Miskolcon különvonatok, fordítókorongon utazás, műhelyi kulisszatitkok várják az érdeklődőket.

 A programokról bővebben: www.muzej.hu


 

VI. Patcai Várjátékok és Országos lovagrendi Találkozó

Közhírré tétetik, hogy az Úr 2012-ik esztendeje Szent Iván havának negyedik szombatján és vasárnapján, immár hatodik alkalommal fog megtörténni az Patcai Várjátékok - Országos Lovagrendi Találkozó, az Somogyország kellős közepén, Kaposvár helyőrségétől 2 órai járóföldre Patzán, az Katica Tanyán. „Tolvajok deresre húzatnak, gazfickók kalodát kapnak, boszorkányok az inkvizítorok által megégettetnek” .

Igazi középkori hangulat költözik júniusban Somogyország legkisebb településére, Patcára, ugyanis 23. és 24. között az Országos Lovagrendi Találkozónak ad otthont a Katica Tanya középkori vára. A programok között kicsik és nagyon egyaránt megtalálják a számukra legizgalmasabbakat, hiszen az egész család megismerkedhet Árpád fejedelem, Szent István vagy Mátyás király seregeivel, és betekintést nyer egy korabeli vár mindennapjaiba. Lovagi játékok, várostrom és csatajelenetek, tüzes íjászat – hogy csak párat említsünk a rengeteg színes programból, amivel a Katica Tanya lovagtalálkozója várja azokat a vendégeket, akik szívesen visszacsöppennének a középkorba, hogy megismerkedjenek az akkori várak mindennapjaival. A gyerekek interaktív játékokon vehetnek részt, megismerkedhetnek a korabeli népek szokásaival és mindennapi fortélyaival, és saját maguk is kipróbálhatják a fegyverforgatás mesterségét. A várért folyó küzdelemben lovagok csapnak majd össze egymással, bemutatva, milyen nehéz is volt a középkori katonák élete, majd a vívóversenyen kiderül: ki is a legbátrabb és legügyesebb kardforgató a vidéken. 

V. Judafest Vircsaft utcafesztivál
2012. június 10.

Június 10-én, vasárnap koncertekkel, gyerekprogramokkal, játékokkal, zsidó ételekkel telik meg a budapesti Kazinczy utca az ötödik Judafest Vircsaft utcafesztivál alkalmából. A már hagyományosnak tekinthető rendezvény ezúttal is a hajdani zsidó negyed szívében, ám a korábbiaknál nagyobb helyszínen, több színpaddal és szélesebb programválasztékkal várja a látogatókat reggeltől estig.

bővebben >
 


Pünkösdi designékszer kiállítás a Sterling Galériában
Virágok világa - világok virágai

Piros Pünkösdöt ezer éve virággal köszöntik Európa sok országában. A Sterling Galéria 2012. május 24-én nyíló Virágok Világa - Világok Virágai című kiállitásán a legnevesebb hazai designékszerészek mutatják be  az ünnep ihlette legfrissebb tárgyaikat. A június 8-áig nyitva tartó kiállításon olyan neves külföldi mesterek tárgyait is megcsodálhatja a közönség, mint Philiph Sajet, Fritz Maierhofer, Marta Mattsson, Denise Julis Reyton, Licsu Wu és Perta Zimmermann.

A pünkösd elnevezés a görög pentekosztész, azaz ötvenedik szóból származik. A Húsvét utáni ötvenedik napon, vasárnap ünnepli a keresztény világ a Szentlélek eljövetelét és egyben az egyház megalapítását, azaz Pünkösd napját. De mi is ez az ünnep? A hozzá fűződő népszokásokat réges-rég elfelejtettük. Vagy mégsem? Pünkösd napjára minden felébred.  Zsong és zsibong az élet. Jól tudták a régiek, ilyenkor meg kell állni egy pillanatra. A nagy nyári munkák előtt ünnepelni kell. Köszönteni az új életet. A szokások ma már kihalóban vannak, de az ember érzi, ünnepre, pillanatnyi csöndre, játékra, társaságra szükség van most is. Üzenetet hordoznak ezek az ünnepek, az ember és a természet szeretetét hirdetik, csupa olyat, amiben megkapaszkodhatunk és amik által továbbléphetünk. A Sterling Ékszergaléria alkotói, a hazai design-ékszerészek legjava, több mint 20 kiállító, Peter Vladimir, az Iparművészeti Egyetem professzora és volt tanítványai, Király Fanni, Kecskés Orsolya, Stomfai Krisztina, Gaál Gyöngyvér, Ádám Krisztián, Gera Noémi, Vékony Fanni - hogy csak néhány nevet említsünk - által készített egyedi ékszerkülönlegességek mindegyikét a virágünnep ihlette.

STERLING Ékszergaléria
H-1092 BP. Ráday utca 31.
Nyitva: hétfő-péntek 12-20 h, szombat: 10-14 h
Telefon: 061/323-0037
www.sterling-galeria.hu


 

Meríts a Dunából!
Ingyenes gyermeknapi program a Margitszigeten

Vízipisztollyal előidézett mini-árvíz, látványos hidrológiai kísérletek, makettezés, vaktérkép, kvízjátékok és kézműves foglalkozások várják a családokat május 27-én, vasárnap 10 és 16 óra között a Danube Flow – Hív a Duna! programsorozat ingyenes gyermeknapi rendezvényén a margitszigeti Holdudvarban.

Játékos családi eseménnyel folytatódik a Danube Flow-Hív a Duna! programsorozat, amelynek célja, hogy élményekkel csábítsa vissza a budapestieket a folyópartra. A Nemzetközi Gyermeknapon, vagyis május 27-én, vasárnap szórakoztató módon, a tudományos ismeretterjesztés jegyében kínálnak programokat a Margitszigeten. A Holdudvarban délelőtt 10-től 16 óráig folyamatosan be lehet kapcsolódni a Meríts a Dunából! című vetélkedőbe. A négy állomásból álló játékban először Dunával kapcsolatos kvízkérdésekre kell válaszolni, majd egy Duna-maketten kell helyesen elhelyezni a budapesti hidakat és épületeket. A harmadik állomáson a néhai Öveges professzort idéző egyszerű, de látványos hidrológiai és fizikai kísérleteket mutatnak be, míg az utolsó helyszínen a gyerekek vízipisztolyokkal és vízikardokkal mini-árvizet idézhetnek elő. A résztvevők kisebb ajándékokat kapnak. A programot az ELTE egykori és jelenlegi geográfus hallgatói állították össze, akik közül többen hidrológia szakirányon is tanultak. Az öttagú csapat az egyik nyertese annak a kreatív ötletpályázatnak, amit januárban írtak ki a Danube Flow - Hív a Duna! projekt szervezői. A szakmai zsűri 5 pályaművet ítélt megvalósíthatónak, amelyekkel a szeptember végéig tartó programsorozat részeként találkozhatnak majd a városlakók.  

Tóth József festőművész kiállítása
Moha Kávéház és Kultúrtér

Tóth József festőművész „MEGHOZTAM A TÖKGYALUT” című kiállítása június 1-jén (pénteken) 17 órakor nyílik a Moha Kávéház és Kultúrtérben.
A kiállítást megnyitja: Dr. Winkler Ferenc muzeológus
Felolvas: Hegedűs D. Géza
A zongoránál: Fesztbaum Béla

A megnyitó vendégei között kisorsolunk egy eredeti Tóth József festményt!

Moha Kávéház és Kultúrtér
1114 Bp. Bartók Béla út 11.


 

Klimt év - nemcsak Bécsben

2012-ben, születésének 150. évfordulója alkalmából Gustav Klimt uralja Bécs kulturális, művészeti és turisztikai kínálatát, akinek neve mára egybeforrt a várossal. Az emlékév alkalmából tizenkét bécsi múzeumban mintegy nyolcszáz alkotását tekintheti meg a nagyközönség.

A ComPRess – Bécs Város Képviseleti Irodája közreműködésével Bukarest után Budapesten, az Ybl-palotában mutatták be azt a tizenöt különleges Klimt-reprodukciót, amellyel a 2012-es Klimt-évhez kíván kedvet csinálni az osztrák főváros. Az Európa-turné keretében a bécsi művész olyan híres alkotásainak az eredetire megszólalásig hasonlító mását, ikerképét csodálhatta meg a magyar közönség, mint A csók, a Falusi kert napraforgókkal vagy Adéle Bloch-Bauer, illetve Klimt szeretője, Emilie Flöge portréja. A bemutató különlegessége Gustav Klimt Hügieia című festményének reprodukciója volt, amelynek eredetije a századforduló idején Az orvostudomány című fakultáskép részeként keletkezett. A kép 1945-ben, az alsó-ausztriai Immenhof-kastélyban pusztító tűzben semmisült meg. A különleges kiállítás Budapestet  követően Zágrábban, Belgrádban és Szófiában folytatja körútját.


 

Jenson Button vs. magyar vizilabdások
Kezdj El Valami Újat Hétvége

A négynapos, 40 órányi ingyenes programot kínáló Kezdj El Valami Újat Hétvége  zárónapján, május 1-jén 14 és 17 óra között rendezik meg a Belvárosi Nagydíjat, melyen a motorsportok hazai kiválóságai mellett Jenson Button, a  McLaren Mercedes csapat 2009-es  világbajnoka a is Forma-1-es autóba ül, hogy háromszor végigszáguldjon a Bazilika és a Parlament között kiépített 1,6 km hosszú versenypályán. A futamot az m1 tvcsatorna élőben közvetíti.

Jenson Button egyébként örömmel hallotta, hogy ezen a hétvégén újra alkalma lesz találkozni a tavaly már megismert vízilabda olimpiai bajnokcsapatunk néhány tagjával. Sőt arra is sikerült rávenni, hogy Szívós Márton és Hosnyánszky Norbert társaságában a Vodapolo online alkalmazással a dobóteljesítményét is tesztelje.   A tavalyi közös edzéshez képest viszont idén sokkal többen lehetnek szemtanúi a nagy találkozásnak. A Vodafone Kezdj El Valami Újat Hétvége és a Vodafone Belvárosi Nagydíj szervezői több tízezer embert várnak az április 28 és május 1. között zajló rendezvénysorozatra, amelyen bárki játszhat a Vodapolo alkalmazással is. 

.


 

oldalak:  1  2  3  4  5   ...  11  12  13  14  15   

 
 Összesen cikk található ebben a rovatban


  Rólunk Kapcsolat