.: Dolcsevita.hu :.


 
napja 
 
oldalak:  1  2  3  4  5   ...  11  12  13  14  15   

 
Történelmi játék, a hagyományőrzés jegyében, Sárospatakon

Történelmi játék Sárospatakon, a hagyományőrzés jegyében

Korhű ruhába öltözött katonák ágyúval, kézifegyverekkel, létrákkal ostromolják meg a július 20-i hétvégén Sárospatak várát. A Magyar Nemzeti Múzeumhoz tartozó Rákóczi Múzeum 2010-ben indította útjára az Ostromhétvégét. A negyedik alkalommal megrendezett program szakmai hátterét a Bethlen Gábor Hagyományőrség biztosítja. Ebben az évben Sárospatak Város Önkormányzata anyagi támogatásával, közös rendezvényként valósul meg e különleges eseménysorozat. Az ostromhétvége záróakkordja Tolcsvay László-Müller Péter Sziámi A hetedik fénysugár Rákóczi fantáziájának várudvari bemutatója.

Ahogyan az elmúlt esztendőkben, úgy idén is sor kerül a Kassáról Sárospatakra tartó menetre. Tíz, mindenre elszánt hagyományőrző vállalkozik arra, hogy teljes felszerelésben, gyalogszerrel tegye meg Abaúj és Zemplén vadregényes tájain a 80 kilométeres távolságot. A gyalogmenet 19-én, pénteken, a délutáni órákban érkezik Patak várába. Szombaton és vasárnap előadásokkal egybekötött bemutatót láthat a nézőközönség. Magyar, német és francia vezényszavak kíséretében dördülnek el a kanócos muskéták, keréklakatos karabélyok és pisztolyok, valamint egy falkonetta is. Az érdeklődők megismerkedhetnek a tűzfegyverekkel és a tüzérek életével. Ezt követően a Bodrog partra vonulnak „harcosok”, ahol kezdetét veszi az ostromjelenet. Este a sütőházban a vitézek lakomáján felelevenedik egy korabeli korcsma hangulata, sok muzsikával és énekszóval. 

Révész Antal kiállítása
Budapest, Hotel Benczúr, július 6-31

Bécs, Prága és Helsinki után Budapesten, a Benczúr hotel galériájában nyílt meg Révész Antal grafikusművész kiállítása. Bár a művész grafika szakon diplomázott, kezdettől fogva kifejezési formáinak fontos részét képezik a táblaképek. Erre a kiállításra régi és új munkáiból figuratív tempera- és olajképeket hozott el, 24 látható belőlük a szálloda halljában, július 31-éig. A kiállítás-sorozat augusztus 1-ével folytatódik a Lipótvárosi galériában, ahol ennek ellenpontjaként nonfiguratív grafikákkal jelentkezik a termékeny művész.

 


 

Kiállítás Beatles-rajongó turistáknak a Kunst Haus Wienben

A nyáron Bécsbe látogatók számára érdekes programnak ígérkezik a közelmúltban, az egykori Beatles-tag Paul McCartney jelenlétében megnyitott kiállítás, amely volt felesége, Linda McCartney életművét mutatja be.

Linda McCartneynak a 60-as évek rock and roll szcénájáról készült ikonikus képei a mai napig meghatározzák a swinging sixtiesről az emberekben élő képet. A fiatal fotográfus számára egy véletlen lehetőség hozta az áttörést: 1966-ban egy sajtótájékoztatón lefényképezhette a Rolling Stonest az Aftermath című albumuk bemutatóján. 1968-ban pedig ő volt az első nő, akinek megjelenhetett egy Eric Claptonról készült képe a Rolling Stones magazin címlapján. Paul McCartneyval 1967-ben ismerkedett meg, amikor a Beatlest fotózta a Sgt. Pepper’s Lonely Heart Club Band című albumuk bemutatóján. Jimi Hendrixről, Janis Joplinről, Jim Morrisonról, Aretha Franklinről és a Simon & Garfunkelről készült felvételei egyaránt a közelség és a bizalom atmoszférájáról árulkodnak, ami annyira egyedivé teszi Linda portréképeit. „Linda teljesen fesztelen, melegszívű egyéniség volt, rengeteg humorral és sok-sok szeretettel. És ez minden munkáján érződik” – mondta 1998-ban elhunyt feleségéről Paul McCartney a kiállítás megnyitója alkalmából.

Linda McCartney képei 2013. október 6-ig láthatók a Kunst Haus Wienben.

  

Ingyenes programok Győrben és Budapesten a Nemzetközi Duna Napon

A Nemzetközi Duna Nap alkalmából június 28-án Győrben, június 29-én pedig Budapesten várja a családokat ingyenes programokkal a Danube Flow - Hív a Duna! kezdeményezés. A folyót népszerűsítő események között tudományos-ismeretterjesztő feladványok, vizasimogatás, krimijáték, tánc, színház és koncertek is szerepelnek.

 Idén két városban, Győrben és Budapesten ünnepli meg a Nemzetközi Duna Napot a tavaly indult Danube Flow – Hív a Duna! vállalati-civil kezdeményezés, amelynek célja a Duna értékeinek népszerűsítése és védelme. Győrben a város koordinálásával, helyi intézmények együttműködésében évek óta megrendezik a Nemzetközi Duna Napot, amelyhez idén két programmal kapcsolódik a Danube Flow – Hív a Duna! eseményeit szervező civil szervezet, a Mindspace Nonprofit Kft is. A családok június 28-án, pénteken 15 és 18 óra között a győri Baross Gábor úti Csónakos szobornál kipróbálhatják a „Meríts a Dunából! - ha szomjazod a tudást” című, tudományos-ismeretterjesztő játéktár főbb elemeit, valamint megnézhetik Jaskó Bálint színművész interaktív előadását, A vízcsepp életét.

A Danube Flow – Hív a Duna! programsorozat szervezői másnap,  június 29-én, szombaton 14 és 18 óra között a budapesti Kopaszi gáthoz várják az érdeklődőket. Az öbölben a családok egy három állomásból álló verseny során PET palackból készíthetnek kishajót, sőt akár mini-árvízzel is kísérletezhetnek, valamint totón és krimijátékban is részt vehetnek. A Duna egyik őshonos halát, a vizát nemcsak kirakós játék segítségével ismerhetik meg, hanem egy medencében meg is lehet simogatni néhány élő példányt. A délután folyamán a Sanké Percussion Group, a Mrs. Columbo együttes és Petruska András gitáros-énekes ad koncertet a Kopaszi gáton. A programok Győrben és Budapesten is ingyenesek. 

Részletek: www.hivaduna.hu


 

Szín ? játék R. Wigner Judit kiállítása
Benczúr hotel, Budapest, Benczúr u. 35.

A Benczúr hotel képgalériájában nyílt meg R. Wigner Judit grafikusművész újabb kiállítása. A falakra 50 olyan, anilinfestékkel készült, 30x30 cm-es kép digitális másolata, valamint két 100x100 cm-es nagyítás került, amely hűen tükrözi a címben megfogalmazott mondanivalót. A grafikák tobzódnak az élénk, vibráló színekben, a művész a színek és formák egymásra való hatását mutatja be művein, játékos formában. A legtüzesebb, legélénkebb színeket is úgy párosítja egymással, olyan visszafogott fegyelemmel, hogy belső mélységükkel egymást erősítsék, anélkül, hogy egymást túlharsognák. Ez az intellektuális vonal vezeti végig a látogatót a képeken.

A június eleji megnyitón a szakma és a műértő közönség nagy számban találkozott a szállodában egy szubjektív hangulatú megnyitón. A képek július 2-ig tekinthetők meg a Benczúr hotel halljában.


 

A szecesszió világnapja

Idén januárban két magyar amatőr művészetkedvelő elhatározta, hogy legyen a szecessziónak is világnapja. Erre a legalkalmasabbnak június 10-e kínálkozott: Gaudi és Lechner ezen a napon halt meg. A kezdeményezés hamar követőkre talált, hiszen igen jelentős a magyarországi szecessziós örökség: kőművesek, szobrászok, bútorasztalosok, kovácsok, üvegművesek, ékszerészek, keramikusok, ólomüveg és épületkerámia készítők szépséges alkotásokat hagytak ránk. Június 8.-án Budapesten az Iparművészeti Múzeumban rendezik meg az első világnapot, gazdag programcsokorral, június 10. ugyanis idén hétfőre esik, amely szünnap a múzeumokban.

A két ötletgazda – Bálint Imre és Puha Titusz - úgy vélte, a sok egyéb fontos világnap mellett a szecesszió is kapjon egy ünnepet, Barcelonától Rigáig, Budapesttől Brüsszelig, Nancytől Nagyváradig. Június 8-án, szombaton az Iparművészeti Múzeumban előadások, tárlatvezetések, kiállítások várják az érdeklődőket. A gyerekeknek interaktív foglalkozásokat szerveznek, a virágok jegyében. Különösen izgalmasnak ígérkezik a Szecessziós épületkerámiák Párizsból című kiállítás és Keserű Katalin előadása. A Vakok Iskolája Nádor termében június 9-én is elhangzanak tudományos előadások.

A kezdeményezéshez hamar csatlakozott Kaposvár három eseménnyel, de Pécsett is lesz városismereti verseny, Riga Van de Velde emlékkiállítással jelezte csatlakozási szándékát, és Marosvásárhely is ünnepel, már az idén. 


 

Sebestyén János kiállítása az Ybl palotában

Újabb csodás kiállítást tekinthetnek meg a műkedvelők az Ybl Galériában. Ezúttal Sebestyén János képeivel díszítették a falakat, mely tárlat egészen június 8-ig megtekinthető. Különleges program, hogy 2013. május 29-én szerdán 18 órakor maga a művész mutatja majd be a tárlatot,  és várja mindazokat, akik megnézve műveit szeretnének beszélgetni az általuk ébredő gondolatokról, érzésekről.

A művész belföldön és külföldön egyaránt számos kiállításon vett részt, művei több magángyűjteményben megtalálhatók a nagyvilágban. Idehaza többek között Budapesten számtalan helyszínen (többször az Operaház Vörös Szalonjában is), Pécsett, Kecskeméten, Szegeden, Nagykanizsán, határainkon túl pedig Bécsben, Koppenhágában, Stockholmban, a hollandiai Nordeidében, Goudában és Rotterdamban, a finnországi Hyvinkaa-ban és Helsinkiben állították ki munkáit.


 

PLACCC Csepel Fesztivál
PLACCC ? Művészet máshogy, máshol

Nem mindennapi felfedezésre és időutazásra invitálja az újszerű élményekre fogékony közönséget május 30. és június 4. között a PLACCC Csepel Fesztivál. A színészek, képzőművészek, építészek és játéktervezők Budapest XXI. kerületének történelmi, társadalmi, kulturális és urbanisztikai adottságaiból merítve hoznak létre produkciókat.  

A városi közterületeket rendhagyó művészeti térként használó PLACCC Fesztivál május 30. és június 4. között immár hetedszer jelentkezik. Az alkotók újra elhagyják a színháztermeket, galériákat, és Budapest egyik legizgalmasabb negyedében, Csepelen merítenek ihletet a munkáikhoz. A belvárosból HÉV-vel alig tíz perces utazással elérhető városrész sokak fejében összemosódik az egykori acélgyárral, pedig a sziget a nosztalgiázásnál sokkal több izgalmas felfedezést tartogat. Ezeket a rejtett kincseket és szépségeket mutatják meg a PLACCC Csepel Fesztivál programjai.

A holland-magyar Space társulat sétaelőadása, a Volt egyszer egy Csepel Művek megidézi a nagykalapács ütemére lüktető egykori hatalmas gyár lelkét. A közönség táblagépek és fejhallgatók segítségével visszarepülhet a múltba, és megtapasztalhatja azt is, ami (már vagy még) nem látható és hallható.     

Az Artus és a Stereo Akt buszra ülteti a Promenád című produkció nézőit, akikből városi sorsturista lesz a valóság-díszletben zajló színházi utazáson. A busz utasait úgy kalauzolják végig a fikció világában, térben és időben akár egy idegenvezető a külföldieket a városi látványosságok során. Jelenetek tárulnak fel, mintha egy mozifilm pergő képei elevenednének meg. Az utca valósága átszövi a cselekményt, így az előadás minden alkalommal más és más, sőt a történet egyes elemei, de még a helyszínek is változhatnak.

A csepeli Csőgyár igazgatóságának egykori épületében a Magyar Képzőművészeti Egyetem végzős kurátor szakos hallgatói rendeznek kiállítást fiatal kortárs alkotók munkáiból. A Rejtett víziók arra a kérdésre keresi a választ, hogy az elmúlt évek gazdasági, társadalmi és kulturális krízisei után hogyan alakíthatjuk ki és építhetjük újjá saját környezetünket.

A Studio Nomad fiatal építészei a lakótelepi közösségi terek és a megfigyelés, megfigyeltség viszonyát, lehetőségeit feszegetik egy izgalmas köztéri beavatkozás formájában, míg a Budapest Barangoló csapata interaktív városismereti kvízre és versenysétára várja a játékos kedvű fesztiválozókat Csepel különböző pontjain.

A PLACCC Csepel Fesztivál a hat nap alatt tematikus sétákat, beszélgetéseket és büfébuszt is kínál a közönségnek május 30. és június 4. között. A programok magyar és angol nyelvűek. 


 

Esterházy Péter a Hay Fesztiválon

Május 19-én, vasárnap és Pünkösd hétfőn is színes programokkal várja a Budapesti Hay Fesztivál a széles értelemben vett kultúra szerelmeseit. Dragomán György borkóstolót és ingyenes irodalmi sétát is tart, a fesztivál vendége lesz Germaine Greer, a világhírű ausztrál feminista írónő és Jaap Scholten Budapesten élő holland író, a Hay Fesztivál alapító igazgatója, Peter Florence pedig  Esterházy Péterrel beszélget.

Egy korai ebéd után, május 19-én 13 órakor érdemes ellátogatni a Petőfi Irodalmi Múzeumba, ahol az író, költő és a borászat terén is jártas Dragomán György, valamint Xanthe Clay, a The Daily Telegraph munkatársa magyar borász barátaik társaságában a magyar bor reneszánszáról és szélesebb körben történő megismertetéséről beszélget. Az 1500 Ft-os jegyár kiváló borok kóstolóját és a kísérőül felszolgált borkorcsolyák árát is tartalmazza. 

16.30-tól a Walesi Nyelvű Gyermekköltő-díjas Eurig Salisburyvel Gaston Vadasz beszélget munkájáról és a walesi nyelv gazdagságáról. 18 órakor Jaap Scholten Budapesten élő holland írót Winkler Nóra kérdezi első dokumentarista munkájáról, a Comrade Baron (Báró elvtárs) című legújabb könyvéről. A mű az erdélyi magyar arisztokráciáról szól, arról, hogyan sikerült túlélniük a kommunizmust. 19.30-kor a Petőfi Irodalmi Múzeumban a világ egyik legjelesebb regényírójával, a Semmi művészet, Javított kiadás és a Harmonia caelestis szerzőjével, Esterházy Péterrel Peter Florence, a Hay Fesztivál alapító igazgatója beszélget. Mindegyik program szinkrontolmácsolással folyik majd.

 A vasárnapot a French Films nevű finn banda koncertje zárja 21.30-kor az Akvárium Klubban. A 2010-ben alakult zenekarra a Ramones, a Beat Happening és a Beach Boys mellett a Jesus And Mary Chain zenéje egyaránt ihletőleg hatott. Első lemezükkel megnyerték az European Border Breakers Award fődíját, s most második lemezükkel turnéznak. 

Május 20-án, hétfőn 17 órakor Dragomán György ingyenes irodalmi sétára indul az Intercontinental Szálló elől, 18.30-kor a Petőfi Irodalmi Múzeumban pedig Germaine Greer, a világhírű ausztrál feminista írónő és egyetemi professzor, A kasztrált nő szerzője a romantikus szeretők, szex, szerelem és házasság ábrázolásáról beszél Shakespeare műveiben, különös tekintettel a Rómeó és Júliára.

A 25 éve a walesi Hay-on-Wye-ban alapított Hay Fesztivál célja, hogy az emberek együtt gondolkodjanak arról, milyen is a világ, amelyben élünk, valamint együtt képzeljék el, milyen is lehetne. A Hay egy nagy beszélgetés felfedezésről és szellemi kalandokról, ahol mindenki megoszthatja gondolatait és történeteit a nemzetközi hírű írókkal és gondolkodókkal, történészekkel és filozófusokkal, költőkkel és tudósokkal, esténként pedig neves muzsikusok társaságában szórakozunk.

A beszélgetésekre elővételben vásárolható jegy és napijegy a PIM jegypénztárában, a Libri áruházakban, illetve a PORT.hu weboldalon, vagy a programok napján a helyszíneken. A 2013-as Budapesti Hay Fesztivál teljes programjáról bővebben a hayfestival.org/budapest valamint hungarofest.hu oldalon olvashat.


 

Barakonyi Zsombor kiállítása a Hotel Nemzeti Budapestben

Képzeletbeli városképek, avagy hogyan működik a túlélés a technicolor-szerűen rothadó metropoliszokban

 A Hotel Nemzeti Budapest újabb kortárs festőművészt fogad be időszakosan. A 117 éves, patinás épület modern enteriőrjét Barakonyi Zsombor alkotásai teszik még korszerűbbé. A Hotel Nemzeti Budapest nem titkolt célja, hogy aktív szerepet játsszon Budapest kulturális és művészeti életében. Budapest művészeti szellemiségének felfedezése jegyében időről időre újabb kortárs alkotók kapnak lehetőséget, hogy műveikkel életet vigyenek a hófehér falak közé. A szálloda belsőépítészeti megoldásait tökéletesen kiegészítik a művek. Az épület halljában és közösségi tereiben megtekinthető magyar modern művészeti alkotásokat bemutató időszakos kiállítás-sorozat egy újabb állomásához érkezett. A Hotel Nemzeti Budapest  április 16-án megnyílt tárlata Barakonyi Zsombor festőművész alkotásait mutatja be az érdeklődőknek.

Zsombor a Magyar Képzőművészeti Egyetem egykori, doktori fokozatot is szerző diákja, korábban volt ösztöndíjas Londonban, Camberwell College of Art fotó szakán, illetve az Accademia Ungherese a Roma ösztöndíját is kiérdemelte. Több egyéni és csoportos kiállítással, nemzetközi bemutatkozással a háta mögött, olyan díjakat tudhat magának, mint a Strabag Alkotói díj, vagy a Barcsay Jenő díj.Az elmúlt évek során összetett képalkotói eljárást alakított ki. Táblaképei képi világa első ránézésre az ember alkotta világ ellentmondásos természetét – annak megszokott otthonosságával és egyben rácsodálkozást kiváltó teátrális idegenségével – idézi meg, s utal ezen keresztül az utópiák világára is.

„Korábbi festményeimmel szemben, melyek olyan konkrét helyszíneket ábrázoltak, mint az Andrássy út és az Oktogon, legújabb munkáimon többnyire nehéz eldönteni, hogy a filmes látványvilágot megidéző jelenetek hol és mikor játszódnak. Bécs, London, Róma – vagy Budapest? A nyolcvanas, a kilencvenes években vagy holnapután? A világ, amit teremtek egy képzeletbeli városkép megfakult patinájára emlékeztet (mely azt kívánja a nézőtől, hogy elidőzzön ebben a városban, ahogy én is életem bizonyos szakaszait egy-egy városnak szenteltem). Másként fogalmazva: vizsgálódásaim tárgya az, hogy hogyan működik a túlélés a technicolor-szerűen rothadó metropoliszokban, napról-napra, élet- és halálvágyból építkezve.”

Ezek a festmények kerültek most a Hotel Nemzeti Budapest falaira. 117 éves épület, modern enteriőr és egy nagyon is kozmopolita hitvallást valló alkotó. Ezt tudja ez a kiállítás nyújtani azoknak, akik a következő hónapokban betérnek a szállodába.


 

Kis könyves éj - április 19.

27 független könybesbolt és több kulturális intézet részvételével 2013. április 19-én délután 16 órától éjfélig a Kis Könyves Éj keretében számos kedves, felfedezésre érdemes apró boltocska várja vidám, friss programokkal – könyvbemutatókkal, kiállításokkal, koncertekkel  – a könyvek szerelmeseit Budapesten és az ország több más városában. A rendezvény célja, hogy felhívja a városlakók és az idelátogatók figyelmét a kis könyvesboltok különleges hangulatára, sokféleségére s hogy felélénkítse a könyvesboltba járás divatját.

2012 tavaszán ültek le először az első Kis Könyvesek, hogy kitalálják, hogyan is valósíthatnák meg első Kis Könyves Éjüket. Az asztalnál akkor még csak három független könyvesbolt képviselői ültek. Idén immár 27 kis könybesbolt és öt kulturális intézet - a British Council, a Cseh Centrum, a Flamand Képviselet,  a Francia Intézet és a Camões Intézet – részvételével zajlik majd a színes, vidám Éj.

Budapesten az Anno Mesebolt, az Atlantisz Könyvsziget, a Bookstation, a Teleki Téka, a Famulus Könyvesbolt, a Gondolat Könyvesház, az Írók Boltja, a Keddshop, a Két Egér Könyvesbolt, a Klauzál 13, a Láng Téka, a Latitudes, a Libra Könyvesbolt, a Litea, a Massolit Books & Café, a Millennium Könyvesház, a Paradigma Kuckó, a Párbeszéd Könyvesbolt, a Pozsonyi Pagony, a Ráday Könyvesház és a + Rukkola öltözteti díszbe magát, Vácott az Arcus,  Budakeszin  a Betűtészta Mesekönyvbolt, Biatorbágyon a Kisgombos, Pécsett a Bagolyfészek, Sopronban pedig a Cédrus Könyvkereskedés várja a közönséget.

A Cédrus Könyvkereskedés 14 órakor Kőkoptatók címmel városi túrát szervez, ahol a résztvevők könyvutalványt kapnak. Két Egér Könyvesboltban 15.30-kor könyvszobrászatot tanulhatnak gyerekeknek és felnőttek a Cellux Csoporttal, a Massolit Books and Café-ban 16.00 órakor Ónodi Eszter tart felolvasást Dimitri Verhulst flamand szerző Elcseszett napok egy elcseszett bolygón című könyvéből, a KeddShopban 17–20 óra között minirajzfilmet készíthetünk, a Millennium Könyvesházban 18 órakor Ottlik Géza tiszteletére könyvbemutatót tart a Tevan Kiadó Cselenyák Imrével, Kornis Mihállyal, Kukorelly Endrével és Petőcz Andrással. 19 órakor a Bookstationben Földváry Kinga, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára tart előadást Populáris irodalom – Tudomány vagy bűnös szenvedély?címmel. Az Írók Boltjában 20.00 órakor  Kemény István és Kemény Lili estje lesz, a Betűtészta Mesekönyvboltban ugyanekkor a 2012-es Kecskeméti Utcazenész Találkozó szakmai díjának nyertese, a MeloDisztiK formáció lép fel, a Bencés Könyvesboltban pedig egészen éjfélig tart majd a pannonhalmi gyógynövényteák, csokoládék, likőrök és mézek kóstolója, valamint megtekinthetp egy kiállítás a Pannonhalmi Főapátságról, hogy csak néhányat említsünk a számtalan színes program közül.

Ezen a különleges éjszakán a könyvesboltok pecsétgyűjtő akcióval kedveskednek a látogatóknak, melynek köszönhetően akár 30%-os kedvezménnyel tud vásárolni a vendég.

Teljes program: http://kiskonyves.blog.hu/


 

Indonézia csodálatos orchideái
ORCHIDEA ÉS BROMÉLIA KIÁLLÍTÁS ÁPRILIS 26-28

Indonézia csodálatos orchideái a Vajdahunyadvárban

Ha itt a tavasz, akkor itt az orchidea kiállítás ideje is. Mint mindenévben, idén is várja látogatóit  a tavaszi Orchidea és Bromélia Kiállítás  a Magyar Orchidea Társaság rendezésében. Ebben az évben a társaság Indonézia vadregényes tájain, sűrű erdőségeiben, a vulkánok lábainál és a tengerparton élő szebbnél-szebb orchideákat szeretné megmutatni a nagyközönségnek. Indonézia távol esik hazánktól, szinte a világ túlsó felén található ez a több mint 17 000 szigetből álló egzotikus, gyönyörű ország, a maga páratlan állat- és növényvilágával. A földi Paradicsom hírében álló Indonézia nemcsak ritka állatfajairól híres, hanem káprázatosan gazdag növényvilágáról is. E sok szigetből álló ország több mint 5000 orchideafaj hazája.  Itt fedezték fel többek között a manapság oly népszerű lepkeorchideát, a Phalaenopsist is. Ma már számtalan hibridje elérhető e csodálatos növénynek, amely az évek során sok otthonban szobanövénnyé vált.  A hosszan elnyúló szigetcsoportot változatos időjárási viszonyok jellemzik, megtalálható itt a meleg, párás esőerdő, a monszun övezet, amelyben az esős és száraz időszakok váltakoznak, és vannak magas hegységek is, ahol a hőmérséklet alacsonyabb, a levegő frissebb. Ezeken a tájakon valóban minden adott ahhoz, hogy az orchideák gazdag változatossága kiteljesedjék.   A rizsföldek, a tea- és kávéültetvények szegélyein ott csüngenek a fákon az élénk színű, illatos orchideák, de az igazi, háborítatlan békét és a túlélést a számtalan nemzeti park biztosítja számukra. Ennek a gazdag növénykincsnek egy részét mutatja be a Magyar Orchidea Társaság a tavaszi kiállításán, idecsempészve a távoli Indonézia esőerdeinek hangulatát.  

A csodálatos, színes-illatos orchideákon kívül természetesen az orchideák gondozásával foglalkozó előadásokkal, szaktanácsadással, átültetési bemutatókkal is várja az Orchidea Társaság a kedves látogatókat a Mezőgazdasági Múzeumban, április utolsó hétvégéjén.  Mint mindig, most is lesz lehetőség arra, hogy a látogatók – kedvet kapva e gyönyörű növények otthoni tartásához – a kiállításon jelen lévő hazai és külföldi kereskedőknél beszerezhessék azt az orchideát, amire vágynak.  

Időpont: április 26-28-ig

Helyszín: Budapest, Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Vajdahunyadvár

Jegyárak: Felnőtt: 1600 Ft, Nyugdíjas - diák (6-18 éves korig): 1200 Ft Csoportos jegy: (előre bejelentett min. 15 fő) 1200 Ft Családi jegy: (2 felnőtt + 2-3 gyermek): 4400 Ft  A belépőjegyek ára az Oázis üzletekben levásárolható, ennek feltételeit az Oázis honlapján találják. www.oazis.hu


 

Április 13. a Gyermekvasút napja
Erdőismeret, séták, kiállítások, előadások

Szombaton rendezik meg a Gyermekvasút Napját, ami hagyományosan a Kárpát-medencei Kisvasutak Napjai című rendezvénysorozat évadnyitó eseménye. A Gyermekvasút, a Gyermekvasutasokért Alapítvány és a Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány közös rendezvényén idén a szokásos programok mellett a Gyermekvasút környékének természeti értékeit is bemutatják az érdeklődőknek.

Az április 13-i program délelőtt 10 órakor Széchenyi-hegy állomáson kezdődik térzenével, zászlófelvonással, majd a Gyermekvasút és az alapítvány képviselői köszöntik a kisvasúti nap résztvevőit. Az alkalmi különvonat, a Gyermekvasút egyik újjáépített, környezetkímélő Mk45 sorozatú dízelmozdonya Széchenyi-hegy állomásról menetrend szerint 10:45-kor indul. Az utazás során a résztvevők a különvonattal közlekedő laborkocsiban szakavatott erdőpedagógustól 20-25 perces ízelítőket kapnak a Gyermekvasút Erdőismereti foglalkozás című szolgáltatásáról, amelyet az általános iskolai és óvodás csoportok vehetnek igénybe megrendelés alapján.

Szépjuhászné állomáson a különvonat hosszabb ideig tartózkodik majd, ugyanis itt több program is várja az érdeklődőket; előadást hallgathatnak például a Budai-hegység flórájáról és faunájáról a Pilisi Parkerdő Zrt. Erdészeti Információs Központjában, vagy a budaszentlőrinci pálos kolostor eddig feltárt romjait és a Wágner Károly Erdészeti Szakkönyvtárat tekinthetik meg. A vasútüzem iránt érdeklődők az állomás egyközpontos MÁV Dominó 55 rendszerű biztosító berendezését és a számítógépes menetjegykiadás technikai hátterét ismerhetik meg közelebbről. A természetkedvelők is találnak számukra kedves programot, ugyanis lehetőségük lesz egy körsétát tenni a hárs-hegyi Örökerdő tanösvényen.

A különvonat menetrend szerint 13:30-kor indul tovább Szépjuhászné állomásról. A Hűvösvölgybe érkezők megtekinthetik a Gyermekvasutas Múzeum kiállítását, a vasútmodell és vontatási telep bemutatóját. A kisvasúti napra a részvételi jegy a tizennégy éven felülieknek 1500 forintba, a 6-14 éves gyerekeknek 900 forintba kerül, a hat éven aluliaknak ingyenes.

A részvételi jegy magába foglalja a különvonaton való utazást, a programokon való részvételt és a Hűvösvölgyben elfogyasztott ebédet. A Gyermekvasút napjának további információi az alábbi linken elérhető:

http://www.gyermekvasut.hu/chrw_events.php?extend.490


 

30 éves a Macskák

30 éves a Macskák

1983. március 25-én mutatta be a Madách Színház T.S.Eliot és Andrew Lloyd Webber musicaljét, a Macskákat, közvetlenül a londoni ősbemutató után. Az elmúlt 30 évben az előadás csaknem 1400-szor került színre. Minden magyar színházi rekordot megdöntve eddig több mint 1,5 millió néző vásárolt jegyet a musicalre. Az eltelt három évtizedben sok szereposztást megért a Macskák: a különböző szerepekben összesen 190 művésznek tapsolhatott a közönség. 2013. március 25-én a magyar színháztörténetben egyedülálló jubileumhoz érkezünk: ezen a napon lesz 30 éves a Madách Színház Macskák című előadása. E ritka évforduló alkalmából megújul az előadás! 2013. március 22-én új generáció lép színpadra. Fiatal énekesek és táncosok, akik közül sokan még meg sem születtek a 1983-as bemutató idején. Mostantól azonban ők lesznek azok, akik a következő 30 évben sikerre viszik a Madách Színház „örökéletű” Macskáit. És természetesen ott lesznek mellettük a „régiek”, az előző jónéhányszáz előadás sikeres Macskái is.

Márciusban a „Macskák-jegyében” jubileumi hetet tartunk, hogy együtt ünnepelhessenek velünk nézőink és a Macskák Nagy Csapata, a Felnövekvő Nemzedék és a 83-ban még talán meg sem született Új Generáció. Március 18-tól mindennap különböző eseményeken várjuk a rajongókat, színházszeretőket, akik már látták, és azokat is, akik csak ezután fogják megnézni a Macskákat.

bővebben >
 


Meghökkentő jelenségek ? Érzékszervek
Magyar Mezőgazdasági Múzeum 2013. március 9 - április 21.

Annak hiszünk, amit látunk, hallunk, aminek érezzük az illatát, az ízét vagy kitapogatjuk formáját, felületét. Rábízzuk magunkat érzékszerveinkre, pedig néha tréfát űznek velünk, észrevétlenül veszik át tetteink fölött az irányítást: fülünk csengeni kezd, szaglásunk „tanácsára" szerelemre lobbanunk, mozdulni látszik egy állókép...Az interaktív kiállításon bemutatjuk az érzékszervek kialakulását és működését, rég elfeledettnek hitt illatokat idézünk meg, ízelítőt adunk az illúziók világából. Választ keresünk számtalan meghökkentő jelenségre, többek között arra, mi az oka a déjà vu érzésnek, a különféle fóbiáknak, és tanulhatók-e a nyelv akrobatamutatványai. 

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban 2013. március 9-én lebilincslő interaktív kiállítás nyílik Meghökkentő jelenségek – Érzékszervek címmel. A kiállítás 700 m²-en, játékkal és ajándékkal is várja a látogatókat. Belépéskor a vendégek játéklapot kapnak, melyen fejtörőket oldhatnak meg!

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, 1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár

www.mezogazdasagimuzeum.hu

A kiállítás nyitva tartása: 2013. március 9. - április 21., naponta 10-17 óráig, hétfő szünnap (április 1-jén, húsvét hétfőn nyitva)

Belépőjegy árak: felnőtt 1450 Ft, gyermek 1250 Ft, csoportos 890 Ft, családi 4950 Ft.

A belépőjeggyel a múzeum összes állandó és időszaki kiállítása megtekinthető


 

Hotel Nemzeti - régi-új épület, vadonatúj programok

Újjáéledt a 117 éves budapesti hotel, a legendás Hotel Nemzeti. A patinás épület különleges programokkal is készül, ezek közül az első igazi családi program, illemleckék gyerekeknek, avagy Kalandozás Etikettországban.

Ahol még Rigó Jancsi játszott, az egykori Nemzeti Színházzal szemben újraéled a művészet iránt érdeklődők kulturális központja. Mostantól nem csupán hétkor találkozhatunk a Nemzetinél, ott ahol a hatos megáll. Az első budapesti MGallery szálloda az Artistic Spirit of Budapest megteremtése jegyében különleges programokkal készül. Budapest régi-új gyöngyszeme a Hotel Nemzeti Budapest márciusban változatos kínálattal színesíti a főváros tavaszát, a kicsiket Etikettországba, a nagyokat Vasárnapi Asztalhoz invitálva.

Múlt és jelen, hagyomány és újítás, tradíció és modernitás

Néhány héttel ezelőtt nyitotta meg kapuit az első magyarországi MGallery Hotel.  Az Accor, mint a világ legnagyobb szállodaüzemeltetője az MGallery szállodákat kizárólag különleges és egyedi épületekben nyitja, a felsőkategóriás hotelek vagy építészeti szempontból emelkednek ki, vagy nagyon különleges történelmi háttérrel rendelkeznek, esetleg különlegesek a természeti környezet szempontjából. A budapesti Nemzeti szálló épületében először 117 évvel ezelőtt, azaz 1896-ban fogadtak vendégeket. Ez volt a kor legmodernebb és legelegánsabb szállodája. Itt volt először a városban lift, minden szobában áram, vagy folyó hideg-meleg víz és fürdőszoba. Nem véletlen, hogy a Nemzeti Színház szomszédságában hamar vált a hotel nem csak a Budapestre látogató külföldiek, de a város művészetek iránt, kultúra iránt érdeklődő közönségének is kedvelt találkozóhelyévé. A Hotel Nemzeti ismét a kulturális élet aktív szereplője lesz, kiállításokkal, kulturális eseményekkel készül.

A Hotel Nemzeti Budapest szállodában megcsodálható az eredeti lépcsőház, az ólomüveggel díszített éttermi mennyezetet, és a velencei tükröket. A XIX. századi hangulatot azonban ma már jól kiegészítik a modern belsőépítészeti elemek, a kortárs festmények és a design tárgyak. A cél az, hogy megőrizzük az értéket, és újra a társasági élet egyik középpontjává tegyük a hotelt, hogy a most betérők is átérezhessék azt, amit az úri közönség egykoron.

Vasárnaponként mostantól egyedi hangulat és remek ízek várják az ebédvendégeket.  Valószínűleg kevesen tudják, hogy a Hotel Nemzeti egykori cukrászának köszönhetjük a mesésen csokoládés Rigó Jancsi süteményt. A hotel prímása, Rigó Jancsi kérte a cukrászt olyan desszert megalkotására, amellyel elbűvölheti szerelmét. A Rigó Jancsi újragondolt, mai változata mellett természetesen egyéb egyedi, magyar ízek is terítékre kerülnek a Vasárnapi Asztalon a Sunday Brunch kínálatában.

Márciustól minden hónap első szombatján a gyermekes családok figyelmére számít a szálloda. Illemleckék patinás környezetben, az Anyakanyar.hu családi weboldallal együttműködve, amelyeken Eöttevényi Zsófia, diplomatafeleség, kisgyerekes anyuka, azaz Sophie játékos formában, stílusos helyszínen tartja meg tematikus illemóráját, hogy könnyed formában, örömteli módon, szinte észrevétlenül válhassanak az apróságok jól nevelt felnőttekké. Az első ilyen alkalommal március 9-én tavaszváró és húsvéti hangulatban kalandozhatnak a gyermekek Etikettországban, ünnepre készülődés, bemutatkozás, dekorálás mellett egy finom uzsonna is emlékezetessé varázsolja a délutánt. Ezt a programot felnőttek is megirigyelhetik. Jelentkezni és asztalt foglalni a szálloda telefonszámán lehet: 06-1-477-45-00.

Bővebb információ:  www.hotel-nemzeti-budapest.hu


 

Havadtői Sámuel ? MMXIII Áttekintő kiállítás
2013. március 9 -június 10. 3300 Eger, Széchenyi u. 16.

A kortárs művészet élvonalába tartozó magyar festőművész, Havadtői Sámuel (Sam Havadtoy) eddigi életpályáját bemutató monstre kiállítás nyílik március 9.én a Kepes Intézetben, Egerben. A június 10-éig nyitvatartó tárlat az elmúlt 20 év munkáiból ad átfogó válogatást.  A kiállítás egyik legkülönlegesebb darabja egy Havadtői által átfestett Yoko Ono alkotás. A kiállítás június 10-éig tart nyitva


 

Pest megér egy estet 2013
2013. február 12. - április 9.

Hogyan lesz a gettóból felkapott városrész? Hogyan jelenik meg a panel életérzés filmen, képzőművészetben és a valóságban? Miképpen változott Budapest underground kultúrája az utóbbi 50 évben, és melyek a kortárs hazai underground kultúra megkerülhetetlen színterei? Van-e papíron Budapestnek egységes arculata, tervszerű városépítészete? Kik és miért döntenek úgy, hogy szeretett és megszokott utcáinknak, tereinknek új nevet adnak? És vajon kik és milyen sikerrel építik Budapest imázsát? 

Többek közt ezekre a kérdésekre keresik a választ kedd esténként a Pest megér egy estet! filmklubban, két féléven át az Örökmozgó moziban. A filmklub nagy hangsúlyt fektet a beszélgetésekre, a filmek által feszegetett témák megvitatása, továbbgondolása is cél.

Helyszín: Örökmozgó Filmmúzeum, 1074 Budapest, Erzsébet körút 39. 


 

Ázsiai Holdújév a Buddha-Barban
Előparti: február 9. szombat

A Holdújév Kínában az év legnagyobb ünnepe. A Holdújév fesztivál előestéjén, február 9-én, szombaton a Buddha-Bar köszönti a Kígyó évét!  

2013. február 10-én távol-keleti és magyar művészek, artisták, zenészek, sportolók együtt köszöntik a Kígyó Évét Magyarország legnagyobb Holdújév Fesztiválján, a Millenárison. A pán-ázsiai konyhát kínáló Buddha-Bar étteremben az Ázsiai Holdújév alkalmával különleges Buddha-Bar menüválogatást kínálnak szerencsesütivel, a vacsora után hagyományos kínai teaceremóniával.  Az étterem felett található elegáns Buddha-Bar Lounge-ban 21 órától Holdújév Party DJ Mada Buddha-Bar ázsiai szettjével. Az ázsiai hagyományokat oroszlántánc, pávatánc mutatja be. A hölgyvendégeknek 21-24 óra között egy ajándék "Year of the Snake" koktéllal kedveskednek, ami talán meghozza a szerencsét a Kígyó évében, mert csupa olyan alapanyagot mixelnek bele, ami a kínai hagyományok szerint jószerencsét, gazdagságot, boldogságot hoz az embernek (a vodka alapú koktélba sárgabarack likőr, licsipüré, gránátalma szirup, szilvalekvár, narancslé, citromlé kerül).

A 17 évvel ezelőtt alakult, és azóta a világ 15 országában jelenlévő, világszerte ismertté vált brand 2012 nyarán érkezett meg Budapestre Párizs, Dubai és Monte Carlo után. A gyönyörűen felújított Klotild Palotában, a Ferenciek terén kapott helyet a lánc második tagjaként az ötcsillagos Buddha-Bar Hotel Budapest Klotild Palace. Külön bejárattal a Váci utcáról nyílik a Buddha-Bar étterem, és a felette található lounge & bár. A divatos és kifinomult belsőépítészeti megoldások – beleértve az óriási Buddha szobrot is -, a rendkívüli kiszolgálás, az ázsiai-csendes óceáni partvidék konyhájának (kínai, thai, indiai, japán, kaliforniai) fúziója, valamint jellegzetes Buddha-Bar sushi kínálat garantálja, hogy minden vendég felejthetetlen gasztronómiai élményben részesüljön. A Buddha-Bar minden érzékre ható környezete, saját DJ-i által kevert sajátos zenei világa, és egyedülálló koktélkínálatának együttese szimbolizálja a hely szellemiségét.


 

India Fesztivál
2013. március 6-10. Átrium Film-Színház (1024 Budapest, Margit körút 55.)

Az Indiai Nagykövetség nagyszabású India fesztivált szervez március 6-10. között az Átrium Film-Színházban. A programot a lenyűgöző kathak táncosnő, Sharmilla Sharma nyitja meg március 6-án. A fesztivál öt napja alatt hét bollywoodi filmet láthat majd a közönség, amelyek felvonultatják az indiai filmgyártás legújabb remekeit, természetesen a legnagyobb sztárokkal a főszerepekben. Péntek este minden idők legnagyobb filmsikere, az Om Shanti Om után egy fergeteges Bollywood partira invitálunk mindenkit. Az indiai filmek régi és új szerelmeseit várjuk filmes előadásainkra. A filozófia iránt érdeklődőket India magyarországi nagykövete kalauzolja majd a test, a szellem és a lélek rejtelmeibe. A gyerekeket a Kathputlí bábszínház és számos indiai gyerekfoglalkozás várja. A program ideje alatt Horváth Esther: „Élet szeretettel” című kiállítását tekinthetik meg az Átrium galériáján.

bővebben >
 


oldalak:  1  2  3  4  5   ...  11  12  13  14  15   

 
 Összesen cikk található ebben a rovatban


  Rólunk Kapcsolat