.: Dolcsevita.hu :.


 
napja 
 
oldalak:  1  2  3  4  5   ...  11  12  13  14  15   

 
Indonézia csodálatos orchideái
ORCHIDEA ÉS BROMÉLIA KIÁLLÍTÁS ÁPRILIS 26-28

Indonézia csodálatos orchideái a Vajdahunyadvárban

Ha itt a tavasz, akkor itt az orchidea kiállítás ideje is. Mint mindenévben, idén is várja látogatóit  a tavaszi Orchidea és Bromélia Kiállítás  a Magyar Orchidea Társaság rendezésében. Ebben az évben a társaság Indonézia vadregényes tájain, sűrű erdőségeiben, a vulkánok lábainál és a tengerparton élő szebbnél-szebb orchideákat szeretné megmutatni a nagyközönségnek. Indonézia távol esik hazánktól, szinte a világ túlsó felén található ez a több mint 17 000 szigetből álló egzotikus, gyönyörű ország, a maga páratlan állat- és növényvilágával. A földi Paradicsom hírében álló Indonézia nemcsak ritka állatfajairól híres, hanem káprázatosan gazdag növényvilágáról is. E sok szigetből álló ország több mint 5000 orchideafaj hazája.  Itt fedezték fel többek között a manapság oly népszerű lepkeorchideát, a Phalaenopsist is. Ma már számtalan hibridje elérhető e csodálatos növénynek, amely az évek során sok otthonban szobanövénnyé vált.  A hosszan elnyúló szigetcsoportot változatos időjárási viszonyok jellemzik, megtalálható itt a meleg, párás esőerdő, a monszun övezet, amelyben az esős és száraz időszakok váltakoznak, és vannak magas hegységek is, ahol a hőmérséklet alacsonyabb, a levegő frissebb. Ezeken a tájakon valóban minden adott ahhoz, hogy az orchideák gazdag változatossága kiteljesedjék.   A rizsföldek, a tea- és kávéültetvények szegélyein ott csüngenek a fákon az élénk színű, illatos orchideák, de az igazi, háborítatlan békét és a túlélést a számtalan nemzeti park biztosítja számukra. Ennek a gazdag növénykincsnek egy részét mutatja be a Magyar Orchidea Társaság a tavaszi kiállításán, idecsempészve a távoli Indonézia esőerdeinek hangulatát.  

A csodálatos, színes-illatos orchideákon kívül természetesen az orchideák gondozásával foglalkozó előadásokkal, szaktanácsadással, átültetési bemutatókkal is várja az Orchidea Társaság a kedves látogatókat a Mezőgazdasági Múzeumban, április utolsó hétvégéjén.  Mint mindig, most is lesz lehetőség arra, hogy a látogatók – kedvet kapva e gyönyörű növények otthoni tartásához – a kiállításon jelen lévő hazai és külföldi kereskedőknél beszerezhessék azt az orchideát, amire vágynak.  

Időpont: április 26-28-ig

Helyszín: Budapest, Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Vajdahunyadvár

Jegyárak: Felnőtt: 1600 Ft, Nyugdíjas - diák (6-18 éves korig): 1200 Ft Csoportos jegy: (előre bejelentett min. 15 fő) 1200 Ft Családi jegy: (2 felnőtt + 2-3 gyermek): 4400 Ft  A belépőjegyek ára az Oázis üzletekben levásárolható, ennek feltételeit az Oázis honlapján találják. www.oazis.hu


 

Április 13. a Gyermekvasút napja
Erdőismeret, séták, kiállítások, előadások

Szombaton rendezik meg a Gyermekvasút Napját, ami hagyományosan a Kárpát-medencei Kisvasutak Napjai című rendezvénysorozat évadnyitó eseménye. A Gyermekvasút, a Gyermekvasutasokért Alapítvány és a Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány közös rendezvényén idén a szokásos programok mellett a Gyermekvasút környékének természeti értékeit is bemutatják az érdeklődőknek.

Az április 13-i program délelőtt 10 órakor Széchenyi-hegy állomáson kezdődik térzenével, zászlófelvonással, majd a Gyermekvasút és az alapítvány képviselői köszöntik a kisvasúti nap résztvevőit. Az alkalmi különvonat, a Gyermekvasút egyik újjáépített, környezetkímélő Mk45 sorozatú dízelmozdonya Széchenyi-hegy állomásról menetrend szerint 10:45-kor indul. Az utazás során a résztvevők a különvonattal közlekedő laborkocsiban szakavatott erdőpedagógustól 20-25 perces ízelítőket kapnak a Gyermekvasút Erdőismereti foglalkozás című szolgáltatásáról, amelyet az általános iskolai és óvodás csoportok vehetnek igénybe megrendelés alapján.

Szépjuhászné állomáson a különvonat hosszabb ideig tartózkodik majd, ugyanis itt több program is várja az érdeklődőket; előadást hallgathatnak például a Budai-hegység flórájáról és faunájáról a Pilisi Parkerdő Zrt. Erdészeti Információs Központjában, vagy a budaszentlőrinci pálos kolostor eddig feltárt romjait és a Wágner Károly Erdészeti Szakkönyvtárat tekinthetik meg. A vasútüzem iránt érdeklődők az állomás egyközpontos MÁV Dominó 55 rendszerű biztosító berendezését és a számítógépes menetjegykiadás technikai hátterét ismerhetik meg közelebbről. A természetkedvelők is találnak számukra kedves programot, ugyanis lehetőségük lesz egy körsétát tenni a hárs-hegyi Örökerdő tanösvényen.

A különvonat menetrend szerint 13:30-kor indul tovább Szépjuhászné állomásról. A Hűvösvölgybe érkezők megtekinthetik a Gyermekvasutas Múzeum kiállítását, a vasútmodell és vontatási telep bemutatóját. A kisvasúti napra a részvételi jegy a tizennégy éven felülieknek 1500 forintba, a 6-14 éves gyerekeknek 900 forintba kerül, a hat éven aluliaknak ingyenes.

A részvételi jegy magába foglalja a különvonaton való utazást, a programokon való részvételt és a Hűvösvölgyben elfogyasztott ebédet. A Gyermekvasút napjának további információi az alábbi linken elérhető:

http://www.gyermekvasut.hu/chrw_events.php?extend.490


 

30 éves a Macskák

30 éves a Macskák

1983. március 25-én mutatta be a Madách Színház T.S.Eliot és Andrew Lloyd Webber musicaljét, a Macskákat, közvetlenül a londoni ősbemutató után. Az elmúlt 30 évben az előadás csaknem 1400-szor került színre. Minden magyar színházi rekordot megdöntve eddig több mint 1,5 millió néző vásárolt jegyet a musicalre. Az eltelt három évtizedben sok szereposztást megért a Macskák: a különböző szerepekben összesen 190 művésznek tapsolhatott a közönség. 2013. március 25-én a magyar színháztörténetben egyedülálló jubileumhoz érkezünk: ezen a napon lesz 30 éves a Madách Színház Macskák című előadása. E ritka évforduló alkalmából megújul az előadás! 2013. március 22-én új generáció lép színpadra. Fiatal énekesek és táncosok, akik közül sokan még meg sem születtek a 1983-as bemutató idején. Mostantól azonban ők lesznek azok, akik a következő 30 évben sikerre viszik a Madách Színház „örökéletű” Macskáit. És természetesen ott lesznek mellettük a „régiek”, az előző jónéhányszáz előadás sikeres Macskái is.

Márciusban a „Macskák-jegyében” jubileumi hetet tartunk, hogy együtt ünnepelhessenek velünk nézőink és a Macskák Nagy Csapata, a Felnövekvő Nemzedék és a 83-ban még talán meg sem született Új Generáció. Március 18-tól mindennap különböző eseményeken várjuk a rajongókat, színházszeretőket, akik már látták, és azokat is, akik csak ezután fogják megnézni a Macskákat.

bővebben >
 


Meghökkentő jelenségek ? Érzékszervek
Magyar Mezőgazdasági Múzeum 2013. március 9 - április 21.

Annak hiszünk, amit látunk, hallunk, aminek érezzük az illatát, az ízét vagy kitapogatjuk formáját, felületét. Rábízzuk magunkat érzékszerveinkre, pedig néha tréfát űznek velünk, észrevétlenül veszik át tetteink fölött az irányítást: fülünk csengeni kezd, szaglásunk „tanácsára" szerelemre lobbanunk, mozdulni látszik egy állókép...Az interaktív kiállításon bemutatjuk az érzékszervek kialakulását és működését, rég elfeledettnek hitt illatokat idézünk meg, ízelítőt adunk az illúziók világából. Választ keresünk számtalan meghökkentő jelenségre, többek között arra, mi az oka a déjà vu érzésnek, a különféle fóbiáknak, és tanulhatók-e a nyelv akrobatamutatványai. 

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban 2013. március 9-én lebilincslő interaktív kiállítás nyílik Meghökkentő jelenségek – Érzékszervek címmel. A kiállítás 700 m²-en, játékkal és ajándékkal is várja a látogatókat. Belépéskor a vendégek játéklapot kapnak, melyen fejtörőket oldhatnak meg!

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, 1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár

www.mezogazdasagimuzeum.hu

A kiállítás nyitva tartása: 2013. március 9. - április 21., naponta 10-17 óráig, hétfő szünnap (április 1-jén, húsvét hétfőn nyitva)

Belépőjegy árak: felnőtt 1450 Ft, gyermek 1250 Ft, csoportos 890 Ft, családi 4950 Ft.

A belépőjeggyel a múzeum összes állandó és időszaki kiállítása megtekinthető


 

Hotel Nemzeti - régi-új épület, vadonatúj programok

Újjáéledt a 117 éves budapesti hotel, a legendás Hotel Nemzeti. A patinás épület különleges programokkal is készül, ezek közül az első igazi családi program, illemleckék gyerekeknek, avagy Kalandozás Etikettországban.

Ahol még Rigó Jancsi játszott, az egykori Nemzeti Színházzal szemben újraéled a művészet iránt érdeklődők kulturális központja. Mostantól nem csupán hétkor találkozhatunk a Nemzetinél, ott ahol a hatos megáll. Az első budapesti MGallery szálloda az Artistic Spirit of Budapest megteremtése jegyében különleges programokkal készül. Budapest régi-új gyöngyszeme a Hotel Nemzeti Budapest márciusban változatos kínálattal színesíti a főváros tavaszát, a kicsiket Etikettországba, a nagyokat Vasárnapi Asztalhoz invitálva.

Múlt és jelen, hagyomány és újítás, tradíció és modernitás

Néhány héttel ezelőtt nyitotta meg kapuit az első magyarországi MGallery Hotel.  Az Accor, mint a világ legnagyobb szállodaüzemeltetője az MGallery szállodákat kizárólag különleges és egyedi épületekben nyitja, a felsőkategóriás hotelek vagy építészeti szempontból emelkednek ki, vagy nagyon különleges történelmi háttérrel rendelkeznek, esetleg különlegesek a természeti környezet szempontjából. A budapesti Nemzeti szálló épületében először 117 évvel ezelőtt, azaz 1896-ban fogadtak vendégeket. Ez volt a kor legmodernebb és legelegánsabb szállodája. Itt volt először a városban lift, minden szobában áram, vagy folyó hideg-meleg víz és fürdőszoba. Nem véletlen, hogy a Nemzeti Színház szomszédságában hamar vált a hotel nem csak a Budapestre látogató külföldiek, de a város művészetek iránt, kultúra iránt érdeklődő közönségének is kedvelt találkozóhelyévé. A Hotel Nemzeti ismét a kulturális élet aktív szereplője lesz, kiállításokkal, kulturális eseményekkel készül.

A Hotel Nemzeti Budapest szállodában megcsodálható az eredeti lépcsőház, az ólomüveggel díszített éttermi mennyezetet, és a velencei tükröket. A XIX. századi hangulatot azonban ma már jól kiegészítik a modern belsőépítészeti elemek, a kortárs festmények és a design tárgyak. A cél az, hogy megőrizzük az értéket, és újra a társasági élet egyik középpontjává tegyük a hotelt, hogy a most betérők is átérezhessék azt, amit az úri közönség egykoron.

Vasárnaponként mostantól egyedi hangulat és remek ízek várják az ebédvendégeket.  Valószínűleg kevesen tudják, hogy a Hotel Nemzeti egykori cukrászának köszönhetjük a mesésen csokoládés Rigó Jancsi süteményt. A hotel prímása, Rigó Jancsi kérte a cukrászt olyan desszert megalkotására, amellyel elbűvölheti szerelmét. A Rigó Jancsi újragondolt, mai változata mellett természetesen egyéb egyedi, magyar ízek is terítékre kerülnek a Vasárnapi Asztalon a Sunday Brunch kínálatában.

Márciustól minden hónap első szombatján a gyermekes családok figyelmére számít a szálloda. Illemleckék patinás környezetben, az Anyakanyar.hu családi weboldallal együttműködve, amelyeken Eöttevényi Zsófia, diplomatafeleség, kisgyerekes anyuka, azaz Sophie játékos formában, stílusos helyszínen tartja meg tematikus illemóráját, hogy könnyed formában, örömteli módon, szinte észrevétlenül válhassanak az apróságok jól nevelt felnőttekké. Az első ilyen alkalommal március 9-én tavaszváró és húsvéti hangulatban kalandozhatnak a gyermekek Etikettországban, ünnepre készülődés, bemutatkozás, dekorálás mellett egy finom uzsonna is emlékezetessé varázsolja a délutánt. Ezt a programot felnőttek is megirigyelhetik. Jelentkezni és asztalt foglalni a szálloda telefonszámán lehet: 06-1-477-45-00.

Bővebb információ:  www.hotel-nemzeti-budapest.hu


 

Havadtői Sámuel ? MMXIII Áttekintő kiállítás
2013. március 9 -június 10. 3300 Eger, Széchenyi u. 16.

A kortárs művészet élvonalába tartozó magyar festőművész, Havadtői Sámuel (Sam Havadtoy) eddigi életpályáját bemutató monstre kiállítás nyílik március 9.én a Kepes Intézetben, Egerben. A június 10-éig nyitvatartó tárlat az elmúlt 20 év munkáiból ad átfogó válogatást.  A kiállítás egyik legkülönlegesebb darabja egy Havadtői által átfestett Yoko Ono alkotás. A kiállítás június 10-éig tart nyitva


 

Pest megér egy estet 2013
2013. február 12. - április 9.

Hogyan lesz a gettóból felkapott városrész? Hogyan jelenik meg a panel életérzés filmen, képzőművészetben és a valóságban? Miképpen változott Budapest underground kultúrája az utóbbi 50 évben, és melyek a kortárs hazai underground kultúra megkerülhetetlen színterei? Van-e papíron Budapestnek egységes arculata, tervszerű városépítészete? Kik és miért döntenek úgy, hogy szeretett és megszokott utcáinknak, tereinknek új nevet adnak? És vajon kik és milyen sikerrel építik Budapest imázsát? 

Többek közt ezekre a kérdésekre keresik a választ kedd esténként a Pest megér egy estet! filmklubban, két féléven át az Örökmozgó moziban. A filmklub nagy hangsúlyt fektet a beszélgetésekre, a filmek által feszegetett témák megvitatása, továbbgondolása is cél.

Helyszín: Örökmozgó Filmmúzeum, 1074 Budapest, Erzsébet körút 39. 


 

Ázsiai Holdújév a Buddha-Barban
Előparti: február 9. szombat

A Holdújév Kínában az év legnagyobb ünnepe. A Holdújév fesztivál előestéjén, február 9-én, szombaton a Buddha-Bar köszönti a Kígyó évét!  

2013. február 10-én távol-keleti és magyar művészek, artisták, zenészek, sportolók együtt köszöntik a Kígyó Évét Magyarország legnagyobb Holdújév Fesztiválján, a Millenárison. A pán-ázsiai konyhát kínáló Buddha-Bar étteremben az Ázsiai Holdújév alkalmával különleges Buddha-Bar menüválogatást kínálnak szerencsesütivel, a vacsora után hagyományos kínai teaceremóniával.  Az étterem felett található elegáns Buddha-Bar Lounge-ban 21 órától Holdújév Party DJ Mada Buddha-Bar ázsiai szettjével. Az ázsiai hagyományokat oroszlántánc, pávatánc mutatja be. A hölgyvendégeknek 21-24 óra között egy ajándék "Year of the Snake" koktéllal kedveskednek, ami talán meghozza a szerencsét a Kígyó évében, mert csupa olyan alapanyagot mixelnek bele, ami a kínai hagyományok szerint jószerencsét, gazdagságot, boldogságot hoz az embernek (a vodka alapú koktélba sárgabarack likőr, licsipüré, gránátalma szirup, szilvalekvár, narancslé, citromlé kerül).

A 17 évvel ezelőtt alakult, és azóta a világ 15 országában jelenlévő, világszerte ismertté vált brand 2012 nyarán érkezett meg Budapestre Párizs, Dubai és Monte Carlo után. A gyönyörűen felújított Klotild Palotában, a Ferenciek terén kapott helyet a lánc második tagjaként az ötcsillagos Buddha-Bar Hotel Budapest Klotild Palace. Külön bejárattal a Váci utcáról nyílik a Buddha-Bar étterem, és a felette található lounge & bár. A divatos és kifinomult belsőépítészeti megoldások – beleértve az óriási Buddha szobrot is -, a rendkívüli kiszolgálás, az ázsiai-csendes óceáni partvidék konyhájának (kínai, thai, indiai, japán, kaliforniai) fúziója, valamint jellegzetes Buddha-Bar sushi kínálat garantálja, hogy minden vendég felejthetetlen gasztronómiai élményben részesüljön. A Buddha-Bar minden érzékre ható környezete, saját DJ-i által kevert sajátos zenei világa, és egyedülálló koktélkínálatának együttese szimbolizálja a hely szellemiségét.


 

India Fesztivál
2013. március 6-10. Átrium Film-Színház (1024 Budapest, Margit körút 55.)

Az Indiai Nagykövetség nagyszabású India fesztivált szervez március 6-10. között az Átrium Film-Színházban. A programot a lenyűgöző kathak táncosnő, Sharmilla Sharma nyitja meg március 6-án. A fesztivál öt napja alatt hét bollywoodi filmet láthat majd a közönség, amelyek felvonultatják az indiai filmgyártás legújabb remekeit, természetesen a legnagyobb sztárokkal a főszerepekben. Péntek este minden idők legnagyobb filmsikere, az Om Shanti Om után egy fergeteges Bollywood partira invitálunk mindenkit. Az indiai filmek régi és új szerelmeseit várjuk filmes előadásainkra. A filozófia iránt érdeklődőket India magyarországi nagykövete kalauzolja majd a test, a szellem és a lélek rejtelmeibe. A gyerekeket a Kathputlí bábszínház és számos indiai gyerekfoglalkozás várja. A program ideje alatt Horváth Esther: „Élet szeretettel” című kiállítását tekinthetik meg az Átrium galériáján.

bővebben >
 


Magyarország első számú verskiállítása
Symbol Budapest, 2013. január 12, 21.00 h

Gesztesi Károllyal és Koós Rékával hirdetik Magyarország első számú verskiállítását, ami Végvári Tibor költő nevéhez fűződik. A szervezők nem minden napi eseményt ígérnek, amely a versek ellenére még véletlenül sem felolvasó est.

A kortárs költők olyanok, mint Columbo felesége, igazából közelről egyet sem ismerünk, éppen ezért is különleges Végvári Tibor új ötlete. A Frizbi Hajdú Péterrel című műsor főszerkesztője úgy döntött, valami olyannal rukkol elő, amely ízlésesen ötvözi a költészetet és a modern gondolkodásmódot.  – Magam is tapasztalom,hogy sokan posztolgatnak a közösségi portálakra szerelmes és mély gondolatokat, de el kell fogadni azt a tényt,hogy a középiskolai kötelező olvasmányokat nyögvenyelősen végigszenvedő tiniken kívül senki nem olvas olyan verseket, amelyeknek írója még él és ismert is – osztotta meg velünk véleményét Végvári, aki Gesztesi Károlyt kérte fel arra, hogy nem minden napi módon nyissa meg a kiállítását.– Ez nem egy elcsépelt, unalmas felolvasó est lesz, hanem egy verskiállítás, ahol verseim, mint egy galériában a festmények, vásznakon jelennek meg. Az azonban a jelenlévők kiváltsága lesz megtudni,hogy Gesztesi Károly miként kerül képbe. Tessék eljönni január 12-én a Symbolba – titokzatoskodott a Frizbi főszerkesztője. Végvárinak egyébként  három éve volt már egy hasonló verskiállítása, akkor csinos, egy szál lepelben felvonuló modelleket öltöztetett rímekbel – Annyit előre elárulhatok, hogy senki nem fog szavalni és még véletlenül sem lesz lila ködös művészkedés. Az ugyanis nagyon nem az én világom. A verseim valódi dolgokról szólnak, mély gondolatokkal teli, így sokan meg fognak lepődni, mert ezzel egy új arcomat ismerik meg – tette hozzá Végvári Tibor, aki az ismert színész mellé Koós Rékát is felkérte, hogy egy koncert erejéig működjön közre ezen a nem hétköznapi estén.  

Forradalmár, próféta, melós. Kondor Béla művészete
MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ 2012. november 3 - 2013. február 17.

A MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban  február 14-éig látható kiállítás Kondor Béla legfontosabb grafikai sorozatait, illetve kevésbé ismert alkotásait gyűjti egybe: mintegy hetven grafikát és harminc festményt. A tárlat célja egyrészt a kondori komplexitás eszmei és anyagi dimenzióinak megjelenítése, másrészt a "Kondor-jelenség" újraértékelése. A Kondor-művek mellett a tárlaton többek között Dürer, Rembrandt és Schongauer egyes alkotásai is láthatók, melyek a Szépművészeti Múzeumból érkeztek.

Érdekesség, hogy a monumentális, csaknem 2x4 méteres Szentek bevonulása című festmény évtizedek óta először hagyja el a Kiscelli Múzeumot, az eredetileg pannónak készült alkotást ugyanis 1984 óta senkinek sem adták kölcsön. Akkor a Magyar Nemzeti Galéria Kondor Béla-életműkiállításán szerepelt. 
Különös apropót ad a kiállításhoz, hogy 2012. december 12-én van Kondor Béla halálának 40. évfordulója és 2013. február 17-én, a tárlat utolsó napján emlékezünk meg a művész születésnapjáról.

bővebben >
 


Karácsonyi fényekben tündököl a Sofitel Budapest Chain Bridge

Ötvenfős díjnyertes kórussal, káprázatos karácsonyi fényekkel és számtalan más apró csodával köszöntötte a Sofitel Budapest Chain Bridge az ünnepi szezont. A karácsonyi dekorációavató ünnepséget mostantól minden évben megrendezi a luxusszálloda, így köszöntve méltón legszentebb ünnepeink egyikét.

Itt a december és lassan minden bolt kirakatába és az otthonok melegébe is bekúszik az izgatott készülődés és várakozás. Zsúfolt, de annál szebb időszak ez, hiszen összegyűlhet a család, a barátok és együtt, békében nézhetnek a közelgő időszak elé. A Sofitel Budapest Chain Bridge már javában készülődik és egy látványos dekorációavató ünnepséggel indította el az ünnepi szezont. Ezt a ceremóniát hagyománnyá kívánják tenni és ezentúl minden évben megrendezik.

Az idei évben egy magyar designer csapat, az Igéző csodálatos ruhaterve inspirálta az égig érő karácsonyi dekoráció elkészítését. Ahogy egy Igéző ruha alsó szegélyén, ugyanúgy jelenik meg a hagyományos, ősi magyar motívumvilág a Sofitel fáján is. Az Igéző csapatának célja, hogy ősi hagyományaink magyar jelképrendszere ne csak ünnepeinket, de hétköznapjainkat is gazdagítsa, legyen szó viseletről vagy az élet egyéb más területéről. A hatalmas égősorokkal ellátott fenyőfa törzse sem mindennapi, hiszen pirospaprikából készült, így tükrözi az egyik legnagyobb Hungarikum, a magyar paprika jelentőségét.

Nem csak ez a különleges fa tette fenségessé a ceremóniát, hanem a több nemzetközi versenyen is elsőként végző Cantate kórus előadása is, akik káprázatos hangjukkal járultak hozzá a karácsonyi hangulat megteremtéséhez. A Sofitel Budapest ráadásul a híres francia édesség, aKarácsonyi fatörzssüteményét is megújította, ésezen túl minden évben más-más ízesítéssel kedveskedik majd vendégeinek.  A Buche de Nöel egy különleges módja annak, hogy továbbvigyük a karácsony és a téli napforduló megünneplésének tradícióját, olyan ez, mint egy fatörzs a kandallóban, amely a szívünkben gyúl lángra. A Karácsonyi fatörzs egy francia édesség, melyet az 1800-as évek végén talált fel egy cukrász, nevét formájáról kapta, mely igazi fatörzshöz hasonlít. A szálloda cukrászai minden évbenizgalmas és ünnepi recepttel készülnek, idén a különleges és mennyei earl grey ízesítéssel csábítják a látogatókat.

A karácsonyhívogató ünnepségen sok barát és partner volt jelen, és igazán káprázatos látvány köszönt mostantól minden vendéget, aki betér ide, vagy egy finom forralt borra vagy egy szelet Karácsonyi fatörzsre, melyet egyébként bátran lehet rendelni is ebben az időszakban. Az ünnepi hangulat beköltözött a szállodába, ideje, hogy mindenki nagyra nyissa szívét és engedje, hogy átjárja a karácsonyi készülődés izgalma.


 

Philadelphia Toast Art fotópályázat

Decemberben indult el a Philadelphia krémsajtok fotópályázata, a „Philadelphia Toast Art”. A játékra olyan saját készítésű fotókkal lehet nevezni, melyek különlegesen elkészített, egyedi szendvicsek láthatók.

A „Philadelphia: Toast Art” fotópályázat játékra olyan saját készítésű fotókat várnak a szervezők, melyek Philadelphia krémsajt felhasználásával pirítósra készített művészi jellegű alkotásokat ábrázolnak. A beküldött fotókat bárki megtekintheti egy online galériában. A minél változatosabb és ínycsiklandóbb pirítósokról készített fotókat a [email protected] email címre lehet elküldeni, a zsűri által kiválasztott győztes pedig egy 2 felnőtt és 2 gyermek részére szóló belföldi wellness hétvége élményével gazdagodik.

A játékra január közepéig lehet elküldeni az alkotásokat, legyen az egy klasszikus ihletésű Philadelphia natúr krémsajttal megkent pirítós, vagy az új Philadelphia Milka csokis krémsajttal készült modern mestermű. A hazai piacon idén bemutatkozó Philadelphia Milka a natúr krémsajt és az alpesi tejcsokoládé házasításával jött létre, egy új műfajt teremtve az édes és sós szendvicskrémek között. 

A szendvicsekről készült fotók közül a legjobbakat szakértő zsűri választja ki és díjazza. A zsűri tagjai melynek tagjai: Bodrogi Eszter, a Fűszer és lélek blog írója, Kálló Péter fotós, a 2012-es Goldenblog Fotó kategóriájának nyertese, munkái egy része a Kálló Péter Photography blog-on tekinthető meg és Temesvári Kornél, a White Lake Kft, a Philadelphia krémsajtok magyarországi forgalmazójának ügyvezető igazgatója.

A játék fődíja egy 2 felnőtt és 2 gyermek részére szóló belföldi wellness hétvége (4 nap 3 éj) félpanzióval a tarcali Andrássy Rezidencia Wine & Spa***** hotelben, a második és harmadik helyezett 20000 Ft és 10000 Ft értékű Philadelphia ajándékcsomagot nyer. A zsűri döntése alapján kisorsolnak még egy 5000 Ft értékű ajándékcsomag különdíjként is.


 

Műgyűjtők éjszakája huszonkettedszer!

Immáron huszonkettedik alkalommal várják a budapesti belvárosi galéria-negyedbe a vizuális művészetek iránt érdeklődőket egy csütörtök esti könnyed kulturális kikapcsolódásra. November 29-én csütörtökön, az V. kerületi Falk Miksa utcában 17 órától éjfélig kiállításmegnyitók, tárlatvezetések, ékszer és iparművészeti bemutatók, valamint egy szocreál zenés party szolgálnak antidepresszánsként a novemberi szürke esték egyikén. Érdemes lesz eljönni. A Műgyűjtők éjszakájának összes programja ezúttal is ingyenes.

Egy fiatal koreai, Franciaországban nagy népszerűségnek örvendő festőművész, Hur Kyung-Ae  második magyarországi kiállítása nyílik meg a Kalman Maklary Fine Arts galériában a műgyűjtők éjszakáján. Az absztrakt sztárművész munkáit tavaly láthatta első alkalommal hazánkban a nagyközönség, most nyíló kiállítás gerincét a legújabb, 2012-ben készült képei adják, ezek mellett néhány korábban alkotott művét is megismerhetik az érdeklődők. A tárlatot dr. Mecsi Beatrix művészettörténész, ELTE Távol-keleti Intézet tanár nyitja meg.

A Bardoni Galéria a Magyarországon született, de 1950-től Franciaországban élt és alkotott Kallos Pál munkáiból rendez kiállítást. A galériában a képzőművészeti remekművek mellett a XX. század különleges Art Nouveau, Art Deco és Bauhaus stílusú közép-európai bútoraiból és kiegészítőiből kaphatnak az odalátogatók ízelítőt.

A Haas Galériába érkezők egy kiállítás-záró rendezvényen vehetnek részt. A Műgyűjtők éjszakáján látható ugyanis utoljára Litkey György (1907-1975) festőművész emlékkiállítása. A programot zenés tárlatvezetések színesítik, este 7-kor és 9-kor sétálhat végig a nagyérdemű a tárlaton. A zenei aláfestést ifjabb Straub Dezső biztosítja, akinek az este folyamán főszerep is jut majd, gitárkoncertet is ad ugyanis a galériában.  

A Pintér Galéira szolgáltatja majd az est antidepresszánsát, ugyanis teljesen rendhagyó programmal várják a Műgyűjtők éjszakájára érkezőket: Lenin a parketten címmel szocreál dj-estet rendeznek a több száz szocreál műből rendezett kiállítás falai között. A dj-est 18 órakor kezdődik.

A Dénes Galáriában a galéria tulajdonosa, Dénes Sándor a tengeren túlra kalauzolja el az érdeklődőket: Kuba egy pesti galériás szemével, Vinalestől Santiago de Kubáig  címmel tart előadást este 8 órától. Jelentős műtárgy gyűjtemény lelhető fel az országban, de a műtárgyakon túl sok más érdekességet is megtudhatnak Kuba hétköznapjaiból az előadáson részt vevők.

A Ferdinánd Galéria a kortárs művészet népszerűsítését célzó kiállítással és vásárral várja az érdeklődőket. A Wladis Galériában a Wladis-műhelyben tervezett és készült ékszerek bemutatóját tekinthetik meg az üzletbe betérők. A Montparnasse Galéria eredeti francia art deco bútorokkal és lakás kiegészítőkkel várja a látogatókat, az Artcore Antik & Designban pedig a kényelmet és használhatóságot az igényes egyediséggel ötvöző XX. századi bútorokkal találkozhatnak a Műgyűjtők éjszakájára ellátogatók. Az Anni Domini Antikvitásba benézők a régi tárgyak kincsestárába érkezhetnek, míg az Ezüstmaci Galériában Műtárgyak, porcelánok, kerámiák, festmények, bútorok,ezüsttárgyak és ékszerek bemutatójával várják az érdeklődőket. A Nemes Galéria XIX-XX. századi magyar festmények és grafikák, valamint XVI-XX. századi külföldi mesterek alkotásainak kiállításával színesíti az éjszaka programját. www.mugyujtokejszakaja.hu


 

Világvége esetén a jegyek visszaválthatók

Az elmúlt időszakban fellángolt a vita a közelgő világvége kapcsán. Sokan vélik úgy, hogy mindössze egy hónap múlva bekövetkezik, mások biztosak benne, hogy nem. A letűnt maja civilizáció szinte jelképévé vált a világvége elméleteknek, holott semmi bizonyíték nincs rá, hogy a sokat emlegetett naptár emiatt volt befejezetlen. Persze lehet, hogy igen. Az biztos, hogy december 21-én minden kiderül.

A Dumaszínház nézői és a blog olvasói is komoly aggodalmuknak adtak hangot, levelek tucatjai érkeznek nap, mint nap. Mi lesz, ha bekövetkezik? Mihez kezdünk akkor? Szeretnénk gyorsan megnyugtatni mindenkit, hogy a Dumaszínház felkészült minden eshetőségre. Amennyiben december 21-én mégis itt a világvége, a későbbi előadásokra megvásárolt jegyek december 22-től a jegypénztár korábbi helyén visszaválthatóak!

 „Mindenkinek joga van a pontos elszámoláshoz, mi pedig szeretjük a korrekt üzleti magatartást” – nyilatkozta a Dumaszínház főszerkesztője, Litkai Gergely – „Nem örülnénk a világvégének. Számtalan tervünk, ötletünk van a jövő évre, így most nagyon rosszkor jönne. Úgy érzem, óriási hiányérzet alakulna ki mindenkiben. Arról már nem is beszélve, hogy utána még a jegyek visszaváltása is sok kérdést felvetne. Persze, ha így alakul, számíthat ránk a kedves közönség, mindenkinek visszaváltjuk a jegyét.”

Abban az esetben, ha kiderül, hogy a maják tévedtek, rosszul értelmeztük az üzenetüket, vagy csak egyszerűen megvicceltek minket, a Dumaszínház előszilveszteri műsorral ünnepli meg, hogy nem kell visszavásárolniuk a jegyeket.

 

Fellépők:

2012. december 30. 18:00 Aranyosi Péter, Kovács András Péter

 2012. december 30. 21:00 Beliczai Balázs, Kiss Ádám


 

Világhírű fotóművész a budapesti EUShorts Fesztiválon

Világhírű fotóművész a budapesti EUShorts Fesztiválon

A november 16-án, pénteken kezdődő EUShorts Európai Rövidfilm Fesztivál díszvendége idén a világhírű holland divat- és reklámfotós, Erwin Olaf. A művész november 19-én, hétfőn délután ingyenes, angol nyelvű előadást tart a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen,  majd este részt vesz rövidfilmjei vetítésén a Toldi Moziban.  Az egyhetes rendezvény idei díszvendége Erwin Olaf világhírű holland fotóművész, akinek társadalmi kérdéseket feszegető, tabudöntögető, provokatív munkáiban kéz a kézben jár a képzelet és a valóság, a szépség és erőszak, a szex és a humor. Erwin Olaf képeit világszerte számos múzeum és galéria bemutatta, divatfotói pedig többek között a Vogue, az Elle és a New York Times számára készülnek. Munkáját számos nemzetközi díjjal ismerték el, többek között kétszer nyerte el az Ezüst Oroszlán-díjat a Cannes Lions Nemzetközi Kreatív Fesztiválon, 2006-ban pedig az Év fotósának választotta az International Color Awards zsűrije.

bővebben >
 


6400 pohárból és 1600 liter kávéból készül a világ legnagyobb kávéspohár képe
Guinness világrekord-kísérlet a Corvinuson

Vasárnap 6400 pohár 1600 liternyi tartalmával kívánja létrehozni a világ legnagyobb kávéspohár képét 30 hallgató a Budapesti Corvinus Egyetemen. A Guinness világrekord-kísérlet bonyolult logisztikát igényel, ezért a hallgatók már hetek óta alaposan készülnek: hosszas kísérletezés, számítás és szervezés előzi meg a világszenzációnak számító 8x8 méteres ábra megszületését. Az akció 5 órás időtartama alatt minden egyes hallgatónak minimum 213 poharat kell majd megtöltenie kávéval, majd elhelyeznie a kép előre meghatározott pontjaira. 


IDŐPONT: 2012.09.30. vasárnap 10:00–15:30

HELYSZÍN: Budapesti Corvinus Egyetem főépülete, aula (1093 Budapest, Fővám tér 8.)

 

bővebben >
 


Berberian Sound Studio - live performance a Cirkoban!

Különleges eseménynek ad otthont a Cirko-Gejzír most csütörtökön, szeptember 27-én este.

A Berberian Sound Studio (BBS) 19 órakor kezdődő vetítése után a film néhány szereplője és alkotója egy ’live performance’-ot fog előadni. Mivel ez egy meglepetés produkció lesz, csak annyit tudni, hogy nyilván valamilyen kapcsolatban lesz a filmben lévő horror film hangokkal. A fellépők ígérete szerint nagyon vicces lesz.


 

Kubu waterrr cápaúsztatás
Ússz rá a nyereményekre szeptember 22-én az Aréna Plazában!

Álmodtál már arról valaha, hogy cápák elől menekülsz? Jó, jó, ez nem valami megnyugtató álom, ebből inkább jobb felébredni. Na de hogy te irányíthatod a tenger mindenekfeletti, félelmetes urait? Ez már valami, ugye? Ha bírod a cápákat, ott a helyed szeptember 22-én az Aréna Plazában, ahol 12 órától kezdődően kezdetét veszi a nagy őszi Kubu Waterr Cápaúsztatás, melyen Valkó Eszter, Iszak Eszter és Brasch Bence is segíti majd a versenyzőket.

Senki se ijedjen meg, a cápák nem igaziak, nem is lenne nekik elegendő víz a budapesti bevásárlóközpontban. Héliummal táplált, nagydarab jószágról van szó, akit oszlopok között kell majd navigálnia a vállalkozó szelleműeknek, akik párban mérkőznek majd meg egymással. S hogy hogy kapcsolódik a Kubu a cápákhoz? Ennek a játéknak digitális változatát elsőként a Kubu honlapján találhatták meg a cápa-rajongók. Ha az uszony mozgatása a számítógép képernyőjén már virtuálisan remekül ment, és mégsem sikerült egyelőre bekerülni azon szerencsés játékosok közé, akik megnyertek a honlapon való játékkal egy-egy példányt a héliumos, áramvonalas óriás jószágból, azoknak most ott a helyük a budapesti Aréna Plaza szombati happeningjén.

Légy ott, és bizonyítsd be, hogy annyira felturbózott és felfrissített a Kubu Waterrr, hogy gond nélkül irányítod az oszlopok között a rakoncátlan légcápát. A leggyorsabb versenyzők Kubu Waterr ajándékcsomaggal, a szerencsések pedig, akiket minden órában sorsolnak, hazavihető légcápákkal gazdagodnak. A versenyre jelentkezni a helyszínen lehet. Unatkozni egészen biztosan nem fognak a játékosok. Segítségükre lesz még Valkó Eszter, Iszak Eszter és Brasch Bence is. Bence, az Operettszínház ifjú titánja 14 órától még koncertet is ad! Cápalik, cápetik, Kubu-fanok, ott a helyetek!

2012. szeptember 22. 14.00-18.00 Aréna Plaza (2. emelet – a Saturn előtt)


 

Utcai táncverseny nemzetközi bajnoksága világsztárokkal

Idén harmadik alkalommal rendezik meg a Street Dance Battle nemzetközi táncversenyt a városligeti Pecsa Music Hallban 16 csapat 70 egyéni indulójával.  Kihasználva, hogy a versenyre több mint ezer táncost illetve táncolni vágyót várnak, a rendezvény szervezői egy egyedülálló rekordkísérletre készülnek, amelyet a helyszínen a magyar Guiness-rekordbiztos felügyel és hitelesít. A készülő táncoktatás tömegrekordját több mint 800 ember tudja megdönteni.   

A háromnapos Hip Hop Weekend égisze alatt rendezett utcai táncverseny indulóinak egy hatalmas, 80 négyzetméteres színpadon kell megmutatniuk tudásuk legjavát, amit egy héttagú zsűri értékel. A zsűritagok a legnagyobb magyar tánciskolák oktatói és koreográfusai, akik komoly szakmai múltra tekintenek vissza. A versenyzőknek nem lesz könnyű feladatuk, ugyanis minden apró mozdulatukat szigorú kritériumok szerint pontozzák a bírák. Az első helyezett az elismerés mellett 200.000 forint pénzdíjban részesül. A versenyre elfogadta a meghívást a világhírű Les Twins táncformáció is, akik napközben megtanítják a közönségnek az utcai tánc alapjait. A Les Twins Amerika egyik legkülönlegesebb táncduója, akik, mint ahogy azt a nevük is sugallja, ikrek. Performanszukban úgy mozognak, mintha tükörképei lennének egymásnak. Mozdulataik annyira extrémek, mintha nem evilági képességekkel lennének megáldva. 

 A nemzetközi bajnokságon a 16 csapat 70 egyéni indulója között a szomszédos országok legjobbjai is megmérettetnek. A verseny délelőtt 11 órától este 22 óráig tart, a döntőket kora este rendezik. Bővebb információ:  http://hiphopweekend.hu/

 


 

oldalak:  1  2  3  4  5   ...  11  12  13  14  15   

 
 Összesen cikk található ebben a rovatban


  Rólunk Kapcsolat