.: Dolcsevita.hu :.


 
napja 
 
oldalak:  1  2  3  4  5   ...  10  11  12  13  14  15   

 
Böllérbalett - avagy Bödőcs Tibor új önálló esttel jelentkezik

November 25-én legújabb önálló estjével lép a Corvin Dumaszínház közönsége elé Bödőcs Tibor. A Karinthy-gyűrűs humorista a beszédes Böllérbalett című műsorában veszi górcső alá az „ezer sebből vérző magyar közéletet”. Egyfajta folytatása lesz ez a nagy sikerű Az élet értelme és kertészeti tippek című produkciójának, melyet eddig több száz alkalommal láthatott országszerte a publikum.

Bödőcs Tibor egyedi humorát senkinek sem kell bemutatni. Új önálló estje is számos meglepetést tartogat… Bár a készülő előadásról sok részletet nem árult el a mindig elfoglalt humorista, az már biztos, hogy – az előző produkciójától eltérően – ebben sokkal több k-betű lesz, a d-k száma viszont megcsappant, és elhangzik majd a satuvagina és az őstermelő szó is. Valamint új figurák kerülnek fel a bucsuszentlászlói freskóra, és tovább árnyalódnak a régiek.

– Lólépésben végigvágtatunk a napjaink emberét érdeklő összes jelentősebb kérdésen, és nemzetközi kitekintéssel is színesített röntgenképet készítünk az ezer sebből vérző magyar közéletről. – kezdte Bödőcs Tibor. Arra a kérdésre, hogy mihez tudná hasonlítani az új anyagot azt válaszolta: – Valójában az egész műsor olyan lesz, mint egy flippergolyó, ami soha nem esik le, vagy egy frizbi, amit visszahozott a kutya – majd azt is hozzátette – a műsor még nincs teljesen kész. A 70-80 perces előadás folyamatosan formálódik majd, ahogyan a közélet napról napra termeli az alapanyagot.

Hogy pontosan miért is fontos a K és D betűk száma az előadásban, valamint hogy a satuvagina és őstermelő szavak hogy kapcsolódnak a kis magyar közélethez, a böllérkedés a baletthez, november végén kiderül a Corvin Dumaszínházban


 

Az elemi vágy arca
Erotikus thriller nőknek

Ebben az erotikus thrillerben egyszerre éli meg az olvasó az izgató, a hétköznaptól elrugaszkodott és egyben túlfeszített szexuális extázisokat, és a két főszereplő lelkileg felhevített, olykor borzongást keltő sztorijait. Ha olyan kikapcsolódásra vágyik, ahol minden érzékszerve turbózottan aktivizálódik, és egy olyan könyvet akar a kezébe venni, amit képtelen lesz letenni, akkor Mercy Varga könyve tökéletes választás. Az elemi vágy arca  A vonzerő három arca trilógia első része, amely szexuális és képességfelfedezés a javából! A trilógia első része felfedi azokat a titkokat ahogy a Nő lelke minden szegletét megmozgatja, hogy elnyerje a Férfi szerelmét.Az elemi vágy arca novemberben jelenik meg a Bookline gondozásában. A trilógia folytatásában a Kötődési vágy és a Beteljesülési vágy arcait ismerheti meg az olvasó.


 

Nyomozás kiállítás és detektív játék
Magyar Mezőgazdasági Múzeum 2013. szeptember 14 ? 2013. november 3.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban idén ősszel is megnyitja kapuit a népszerű interaktív kiállítás! A Nyomozás - kiállítás és detektív játék : Megfigyelés, logika, memória címmel megrendezett kiállítás felnőtteknek és gyerekeket egyaránt sok izgalmat és fejtörő feladványt ígér.

Éles szem, fürge ész, kiváló memória: ezek a tulajdonságok teszik az egyszerű kíváncsiskodót mesterdetektívvé. A Nyomozás – kiállítás és detektív játék látogatói most kipróbálhatják, mennyire jó megfigyelők, mennyire tudnak olvasni a nyomokból, és milyen ügyesen illesztik össze a szellemi kirakós darabkáit, azaz kinyomozhatják, milyen nyomozó válna belőlük! Az érdeklődők az interaktív kiállítást végigjárva betekintést nyernek a nyomozás világába: megtudhatják az idők során milyen sok területen volt szükség szemfüles detektívekre, és hogy az egykori kódfejtők miként bukkantak a múlt titkainak kulcsára, de kiderül az is, milyen jeleket értelmezett az indián nyomkereső, hogyan dolgoznak a nyomkövető kutyák, tényleg egyformák-e az ikrek ujjlenyomatai, vagy hogy mit árulnak el mások önkéntelen gesztusai. A vendégek a tréfás játékok, rejtvények során rácsodálkozhatnak, miképpen lehet egy eredeti műtárgyat megkülönböztetni a hamisítványtól, miközben arról is meggyőződhetnek, hogy a legjelentéktelenebb apróság is döntő lehet, legyen szó századok óta szunnyadó titokról vagy hipermodern eszközöket bevető felderítő akcióról.

A Nyomozás kiállítás és detektív játék 2013. szeptember 14-től november 3-ig várja a kalandvágyó érdeklődőket a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a Vajdahunyadvárban.

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Városliget, Vajdahunyadvár

Nyitva tartás: H zárva, K-V 10-17 óráig

Belépőjegy árak: felnőtt1450 Ft, gyermek1250 Ft, csoportos890 Ft, családi 4950 Ft. A belépőjeggyel a múzeum összes állandó és időszaki kiállítása megtekinthető.

Nyitási kedvezmény csoportoknak: a kiállítást szeptember 27-ig, hétköznapokon 790 forintos kedvezményes áron tekinthetik meg a látogatók.
Egyéb kedvezmények ezen időszak alatt nem vehetők igénybe.

Bővebb információ: www.mezogazdasagimuzeum.hu


 

Aszfaltpilóták és szerelmes színészek a PLACCC Fesztiválon

Színház egy lakásban, életre kelt irodalom egy könyvtárban, tánc, vizuális művészet és várostervezés az utcán, közösségi alkotások és slam poetry – ezt kínálja a PLACCC Fesztivál szeptember 24. és 29. között Budapest belvárosában. A szokatlan produkcióiról ismert programsorozat legnagyobb része ezúttal is ingyenes lesz.

A várost rendhagyó művészeti térként használó PLACCC Fesztivál szeptember 24. és 29. között nyolcadik alkalommal jelentkezik, és egy csepeli kitérő után visszatér Budapest belvárosába. Az alkotók utcákat, tereket, tűzfalakat, hétköznapi helyszíneket vesznek birtokba. Munkáikat a környezet, a véletlenek, a közösség vagy akár egy-egy járókelő is formálja, ezért a produkciók minden alkalommal másképpen alakulnak.

A különleges lakásszínházi előadásairól ismert Ördög Tamás és Kiss-Végh Emőke ötlete alapján születik meg a One In One: Budapest című produkció. Egy holland-olasz szerelmespár, Malu Peeters és David Power hosszú távkapcsolat után egy hónapja költözött össze a magyar fővárosban. A videóművész és a színész arra vállalkozik, hogy a saját életük valós élményeit gyúrja össze egy előadásfolyammá, amit az albérletükben láthat a közönség. A fiatalok négy napra megnyitják az otthonukat, és megmutatják, hogyan szereztek munkát, barátokat, illetve miként befolyásolja az új helyzet és az ismeretlen környezet a szerelmüket.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem dramaturghallgatóiból álló Dinamó Budapest interaktív színházi játékkal készül a fesztiválra. A Bábeli könyvtár című produkció során életre kel az irodalom. A résztvevők több olvasmányon keresztül vezető utat járnak be, mindenki a saját előadása főszereplője lesz, a végső történet pedig a részletekből áll össze. 

A svájci Asphalt Piloten nevű csoport munkájában a tánc, a zene, a street art és a videó találkozik. Az alkotók az utca forgatagából táplálkoznak, és improvizációikkal emelik ki az urbánus környezet egy-egy izgalmas részletét. A holland rendező, Lotte van den Berg a színházat ötvözi a közösségi várostervezéssel, amikor az utcán üldögélve arról faggatja a járókelőket, mit hiányolnak a városból. Az összegyűjtött válaszokból, személyes vallomásokból állítja össze projektjét. A magyar Randomroutines a PLACCC Fesztivál felkérésére vasrajzot készít egy belvárosi tűzfalra. A vizuális művészeti kollektíva feléleszti  és új kontextusba helyezi az 1960-70-es években népszerű, mára azonban feledésbe merült technikát.  Orosz Klára szobrászművész pedig izgalmas játékra hívja az érdeklődőket: 3D Pixel című projektjében több köbméternyi piros kockát borít ki Budapest különböző pontjain, és hogy mi épül azokból, az kizárólag a bekapcsolódó járókelőkön múlik.

A PLACCC közönsége megismerkedhet Városi Ferenccel is, aki ezer szállal kötődik a IX. kerülethez. Életét, mindennapjait Schermann Márta rendezőnő mutatja be egy több hónapos összművészeti és közösségi projekt segítségével. A Trafó – Kortárs Művészetek Házával együttműködésben megvalósuló eseménysorozatból a Városi Ferenc választása című slampárbajt és a Városi Ferenc szerelme című, függőségről szóló dokumentarista előadást láthatja a közönség a PLACCC Fesztiválon.

A fesztivál előtti hétvégén, szeptember 20 -22. között a PLACCC visszakacsint Csepelre. Az érdeklődők elsőként próbálhatják ki a holland-magyar Space Társulat nagy sikerű, Volt egyszer egy Csepel Művek című produkciójának okostelefonos applikációját, valamint a belvárosi helyszínek előtt bekapcsolódhatnak Orosz Klára projektjébe.  

A PLACCC Fesztivál programjainak legnagyobb része ezúttal is ingyenes. A One In One: Budapest és a Bábeli könyvtár című produkciókra szeptember 10-től lehet jegyet váltani a PLACCC Fesztivál honlapján, az InterTicket hálózatában, valamint elővételben a Trafó pénztárában. A Városi Ferenc sorozat előadásaira a Trafó árusítja a belépőket. Részletek: www.placcc.hu


 

Határátszelések - a Goethe intézet őszi programjai

Határátszelések - a Goethe intézet őszi programjai

Szeptember 7. és október 30. között a Határátszelések mottó jegyében filmfesztivállal, zenei ősbemutatókkal, képzőművészeti projektekkel, a Velencei Képzőművészeti Biennáléhoz kapcsolódó kerekasztalbeszélgetéssel és nyolc közép- és kelet-európai ország fiataljait megmozgató ifjúsági vitaversennyel folytatja a Goethe Intézet tavaly megkezdett programciklusát.

Szeptember 7-én 10.30-kor a hatalom és család  témájáról beszélget Insa Schöningh, a Családi Kérdések Evangélikus Akcióközösségének országos ügyvezetője Somlai Péter szociológussal és francia kollégájával, Jean-Louis Fabianival. A program a Goethe Intézet és a Francia Kulturális Intézet együttműködésében januárban megkezdett Beszélgetések a hatalomról című sorozat újabb állomása. A német evangélikus egyház elvi állásfoglalásban felelősségközösségként definiálja a családot, ám a fogalom ilyetén kibővítésével nem mindenki ért egyet. A beszélgetésen egyebek között erről is szó lesz.

A Goethe Intézet az európai társintézményekkel folytatott együttműködésben újra és újra átlépi a kultúra érzékelésének nemzeti határait. Ehhez kiváló társaságban tudhatja magát: az idei Velencei Képzőművészeti Biennálén Németország és Franciaország pavilont cserélt, amihez a két ország külügyi tárcáitól jött az ötlet. A 2011-es és 2013-as német pavilon kurátorával, Susanne Gaensheimerrel szeptember 11-én 18 órakor a Goethe Intézet meghívására  Mélyi József művészettörténész beszélget majd a témáról.

A Határátszelések mottó nemcsak a program tartalmait határozza meg, de megmutatkozik az Intézet  újjáalakított könyvtárában is, ahol immár tanuló- és munkacsoportok számára is van hely. A szeptember 24-én kezdődő Több fényt! sorozat pedig az épület fizikai határait is feszegeti: december 8-áig Johannes Franzen frankfurti képzőművész 16.777.216 lüktető digitális színt vetít majd az intézet homlokzatára Visszatükröződések címet viselő installációjával.

A közép-kelet-európai Goethe Intézetek Honnan? Hová? Mítoszok – nemzet – identitások projektje keretében Lettországból, Lengyelországból, Csehországból, Magyarországról és Szlovéniából nyolc fiatal zeneszerző workshopokon és vitákon foglalkozott a régió történelmi és aktuális mítoszaival, majd zenébe ültette át ezzel kapcsolatos gondolatait. Az így született műveket október 11-én és 12-én adja elő az Ensemble Modern aBudapest Music Centerben Eötvös Péter vezényletével. A koncertek előtt bevezető beszélgetések lesznek a zeneszerzők jelenlétében.

Október 17-én 14 órakor és 18-án 11 órakor a Vitázik a világ ifjúsága német nyelvű elődöntőjét, illetve döntőjét követhetik figyelemmel az érdeklődők. A Goethe Intézet által meghirdetett versenyen nyolc közép- és kelet-európai ország 161 iskolából összesen 1.900 diák vett részt.

Szeptember 26-án, a Nyelvek Európai Napján a Budapesten működő kulturális intézetek szevezésében játékos, zenés Európai Nyelvi Koktélbár lesz az A38 hajón, s ugyanaznap kezdődik a Szemrevaló Filmfesztivál is, amely idén ismét a Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös szervezésében valósul meg. A fesztivál nyitófilmje, az Oh Boy 2013-ban elnyerte a Német Filmdíj legjobb játékfilmnek járó aranydíját. Október 3-áig a Művész mozi és az Örökmozgó Filmmúzeum vetít majd Svájc, Ausztria és Németország aktuális filmtermésének legjavából.


 

Csupa Nő ? Különleges kiállítás és vásár nőknek
2013. szeptember 5- 8. Hungexpo

Csupa Nő – Különleges kiállítás és vásár nőknek

Négy nap, 10 ezer négyzetméter, több mint 30 ezer látogató, 7 fő téma, közel 50 millió forint értékű médiakampány. Ezek a számok jellemzik a TV2, a Hungexpo és a HG Media új, nagyszabású kiállítását és vásárát, amit 2013. szeptember 5. és 8. között rendeznek a Hungexpo területén. A tematikus programsorozat célja, hogy mindazt a figyelmet és törődést elérhetővé tegye a hölgyek számára, amely segítséget nyújt úrrá lenni a mindennapok nehézségein. A Csupa Nő nem csupán egy program, hanem egy négy napon át tartó élménysorozat, ahol szakértők segítségével választ kaphatunk azokra a kihívásokra, amelyekkel a nők a mindennapjaikban találkozhatnak. A családok felhőtlen szórakozását pasi- és gyermekmegőrző is garantálja.

A vásár hét területe a TV2 hét sztárjának vezetésével fogadja a látogatókat:

  • Újulj meg! – minden, ami öltözködés, divat, alakformálás és stílus – Tatár Csilla (Mokka)
  • Légy egészséges! – minden, amit az egészségről és egészséges életmódról tudni kell – dr. Várkonyi Andrea (Tények)
  • Teremts otthont! – minden, ami a lakberendezéshez, otthonteremtéshez tartozik – Andor Éva (Tények)
  • Egyél finomat! – minden, ami gasztronómia – Demcsák Zsuzsa (Mokka)
  • Szeresd a családod! Szeresd önmagad! – minden, ami a család és a nő összhangjáról és harmóniájáról szól – Gombos Edina (Aktív)
  • Nők titkai – minden, ami a női lélek szépségének megőrzéséhez szükséges – Joshi Bharat (Mokka)
  • Pasi és gyerekmegőrző – hogy a kísérőknek is feledhetetlen élményben legyen részük – Papp Gergő (Aktív)

Jegyárak: cs, p, vas: 1900 Ft, szo 2500 Ft, az árban a parkolás díja is benne van. Kedvezményes jegy: 1200 Ft. A részletes programért kattintson rá a "bővebben" szóra!

bővebben >
 


Hétvégi programsorozat Egerben
Irodalmi- és strandfesztivál

A Gárdonyi emlékév programsorozata augusztus 8-án a Gárdonyi Géza Irodalmi Fesztivállal folytatódik. Eger város és az Egri Vár különböző helyszínein, a Gárdonyi Emlékmúzeumban és kertjében felolvasó programok, felolvasó színházak, filmvetítések, könyvbemutatók, szerkesztett irodalmi műsorok, gyermekprogramok, irodalmi kiállítások, könnyűzenei és komolyzenei koncertek népszerűsítik a magyar irodalmat, Gárdonyi Gézát, az olvasást, és elevenítik meg az Egri csillagok és a magyar írók, költők műveinek világát.  A fesztivál egyik legizgalmasabb eleme, hogy a négy nap során a látogatók bárhol találkozhatnak portyázó törökökkel, vagy személyesen Jumurdzsákkal, tanúi lehetnek Bornemissza Gergely és Vicuska első közös kalandjának, majd később esküvőjének, sőt, akár maguk is felkészülhetnek az ostromra a huszárvirtus gyakorlásával. A fesztivál a magyarországi irodalmi emlékházak találkozója is egyben. A programok részletesen http://www.egrivar.hu/emlekev.html#gardszul

Idén augusztus 10. és 11. között ismét megrendezik a Strand Fesztivált. Könnyűzenei fellépők, szórakoztató programok, vetélkedők, egész napos buli jellemzi a strand ünnepét. Egerbe látogat Feke Pál, Tóth Gabi, Bereczki Zotáni és Király Viktor is, akik fergeteges hangulatot ígérnek, és az is kiderül, ki lesz a strand szépe idén! Az egri borászok is meglepő programmal készülnek a termálfürdőben: augusztus 17-én szórakoztató vízilabda mérkőzéssel egybekötött borkóstoló és fröccssátor vár mindenkit. A programok részletesen http://www.egertermal.hu 


 

A Világörökségek magyar emlékei - Révész Antal kiállítása
Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrum

Révész Antal tusrajzain játékos formában örökítette meg a világörökségek magyar helyszíneit, de nagyméretű grafikáin olyan tipikusan magyar eseményeket is ábrázolt, mint a debreceni virágkarnevál, vagy a hortobágyi hídi vásár. 22 grafikájából most nyílt kiállítás Bükfürdőn, a Gyógy- és Élménycentrumban, amely egész augusztus folyamán látható. 


 

Majorbéli Géptalálkozó Keszthelyen
2013. július 27.

A keszthelyi Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely idén immár nyolcadik alkalommal rendezi meg a Majorbéli Géptalálkozót. Az aratási időszakban zajló, hangulatos rendezvényre 2013. július 27-én, szombaton kerül sor a Festetics György által alapított, kéthektáros területű, műemléki majorban. A szép hagyománynak örvendő keszthelyi géptalálkozóra az ország minden részéből érkeznek gépgyűjtők, hogy bemutassák veterán mezőgazdasági erőgépeiket. Az egész napos eseményen az érdeklődők megismerkedhetnek a gépgyűjtőkkel, működés közben is láthatják a veterán mezőgazdasági gépeket, és meggyőződhetnek értékmentő munkájuk jelentőségéről. A gyűjtők számára lehetőség nyílik tapasztalatcserére, új munkakapcsolatok kialakítására és a régi kapcsolatok ápolására. A 2013. évi géptalálkozóra a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely bővített programkínálattal készül, de természetesen nem maradnak el az előző évek közkedvelt programelemei sem, melyeken kicsik és nagyok gyakorlatban is próbára tehetik ügyességüket. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a keszthelyi műemléki majorban és a megszépült Élménygazdaságban!

Program:

10.00 óra Megnyitó
10.30 óra Veterán gépek bemutatása
13.00 óra Traktorfelvonulás a városban
14.00 óra Zenés aratóünnep
15.00 óra Cséplés Hofherr-féle cséplőgéppel
16.00 óra Gőzgépes szántásbemutató

 Kísérő programok:

• A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely kiállításainak megtekintése

• Az Élménygazdaság bemutatása
• Szalmafonás és aratókoszorú készítése
• Kézi cséplés, gabonatisztítás bemutatója (cséplés cséphadaróval és szöges-dobos cséplőgéppel, tisztítás szelelőrostával és triőrrel)
• Gabonaőrlés

• Aratóételek

Helyszín: Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely  Keszthely, Bercsényi u. 65-67.

Belépőjegy: felnőtt 800 Ft, diák 400 Ft, 6 év alatti gyerekeknek ingyenes.


 

Történelmi játék, a hagyományőrzés jegyében, Sárospatakon

Történelmi játék Sárospatakon, a hagyományőrzés jegyében

Korhű ruhába öltözött katonák ágyúval, kézifegyverekkel, létrákkal ostromolják meg a július 20-i hétvégén Sárospatak várát. A Magyar Nemzeti Múzeumhoz tartozó Rákóczi Múzeum 2010-ben indította útjára az Ostromhétvégét. A negyedik alkalommal megrendezett program szakmai hátterét a Bethlen Gábor Hagyományőrség biztosítja. Ebben az évben Sárospatak Város Önkormányzata anyagi támogatásával, közös rendezvényként valósul meg e különleges eseménysorozat. Az ostromhétvége záróakkordja Tolcsvay László-Müller Péter Sziámi A hetedik fénysugár Rákóczi fantáziájának várudvari bemutatója.

Ahogyan az elmúlt esztendőkben, úgy idén is sor kerül a Kassáról Sárospatakra tartó menetre. Tíz, mindenre elszánt hagyományőrző vállalkozik arra, hogy teljes felszerelésben, gyalogszerrel tegye meg Abaúj és Zemplén vadregényes tájain a 80 kilométeres távolságot. A gyalogmenet 19-én, pénteken, a délutáni órákban érkezik Patak várába. Szombaton és vasárnap előadásokkal egybekötött bemutatót láthat a nézőközönség. Magyar, német és francia vezényszavak kíséretében dördülnek el a kanócos muskéták, keréklakatos karabélyok és pisztolyok, valamint egy falkonetta is. Az érdeklődők megismerkedhetnek a tűzfegyverekkel és a tüzérek életével. Ezt követően a Bodrog partra vonulnak „harcosok”, ahol kezdetét veszi az ostromjelenet. Este a sütőházban a vitézek lakomáján felelevenedik egy korabeli korcsma hangulata, sok muzsikával és énekszóval. 

Révész Antal kiállítása
Budapest, Hotel Benczúr, július 6-31

Bécs, Prága és Helsinki után Budapesten, a Benczúr hotel galériájában nyílt meg Révész Antal grafikusművész kiállítása. Bár a művész grafika szakon diplomázott, kezdettől fogva kifejezési formáinak fontos részét képezik a táblaképek. Erre a kiállításra régi és új munkáiból figuratív tempera- és olajképeket hozott el, 24 látható belőlük a szálloda halljában, július 31-éig. A kiállítás-sorozat augusztus 1-ével folytatódik a Lipótvárosi galériában, ahol ennek ellenpontjaként nonfiguratív grafikákkal jelentkezik a termékeny művész.

 


 

Kiállítás Beatles-rajongó turistáknak a Kunst Haus Wienben

A nyáron Bécsbe látogatók számára érdekes programnak ígérkezik a közelmúltban, az egykori Beatles-tag Paul McCartney jelenlétében megnyitott kiállítás, amely volt felesége, Linda McCartney életművét mutatja be.

Linda McCartneynak a 60-as évek rock and roll szcénájáról készült ikonikus képei a mai napig meghatározzák a swinging sixtiesről az emberekben élő képet. A fiatal fotográfus számára egy véletlen lehetőség hozta az áttörést: 1966-ban egy sajtótájékoztatón lefényképezhette a Rolling Stonest az Aftermath című albumuk bemutatóján. 1968-ban pedig ő volt az első nő, akinek megjelenhetett egy Eric Claptonról készült képe a Rolling Stones magazin címlapján. Paul McCartneyval 1967-ben ismerkedett meg, amikor a Beatlest fotózta a Sgt. Pepper’s Lonely Heart Club Band című albumuk bemutatóján. Jimi Hendrixről, Janis Joplinről, Jim Morrisonról, Aretha Franklinről és a Simon & Garfunkelről készült felvételei egyaránt a közelség és a bizalom atmoszférájáról árulkodnak, ami annyira egyedivé teszi Linda portréképeit. „Linda teljesen fesztelen, melegszívű egyéniség volt, rengeteg humorral és sok-sok szeretettel. És ez minden munkáján érződik” – mondta 1998-ban elhunyt feleségéről Paul McCartney a kiállítás megnyitója alkalmából.

Linda McCartney képei 2013. október 6-ig láthatók a Kunst Haus Wienben.

  

Ingyenes programok Győrben és Budapesten a Nemzetközi Duna Napon

A Nemzetközi Duna Nap alkalmából június 28-án Győrben, június 29-én pedig Budapesten várja a családokat ingyenes programokkal a Danube Flow - Hív a Duna! kezdeményezés. A folyót népszerűsítő események között tudományos-ismeretterjesztő feladványok, vizasimogatás, krimijáték, tánc, színház és koncertek is szerepelnek.

 Idén két városban, Győrben és Budapesten ünnepli meg a Nemzetközi Duna Napot a tavaly indult Danube Flow – Hív a Duna! vállalati-civil kezdeményezés, amelynek célja a Duna értékeinek népszerűsítése és védelme. Győrben a város koordinálásával, helyi intézmények együttműködésében évek óta megrendezik a Nemzetközi Duna Napot, amelyhez idén két programmal kapcsolódik a Danube Flow – Hív a Duna! eseményeit szervező civil szervezet, a Mindspace Nonprofit Kft is. A családok június 28-án, pénteken 15 és 18 óra között a győri Baross Gábor úti Csónakos szobornál kipróbálhatják a „Meríts a Dunából! - ha szomjazod a tudást” című, tudományos-ismeretterjesztő játéktár főbb elemeit, valamint megnézhetik Jaskó Bálint színművész interaktív előadását, A vízcsepp életét.

A Danube Flow – Hív a Duna! programsorozat szervezői másnap,  június 29-én, szombaton 14 és 18 óra között a budapesti Kopaszi gáthoz várják az érdeklődőket. Az öbölben a családok egy három állomásból álló verseny során PET palackból készíthetnek kishajót, sőt akár mini-árvízzel is kísérletezhetnek, valamint totón és krimijátékban is részt vehetnek. A Duna egyik őshonos halát, a vizát nemcsak kirakós játék segítségével ismerhetik meg, hanem egy medencében meg is lehet simogatni néhány élő példányt. A délután folyamán a Sanké Percussion Group, a Mrs. Columbo együttes és Petruska András gitáros-énekes ad koncertet a Kopaszi gáton. A programok Győrben és Budapesten is ingyenesek. 

Részletek: www.hivaduna.hu


 

Szín ? játék R. Wigner Judit kiállítása
Benczúr hotel, Budapest, Benczúr u. 35.

A Benczúr hotel képgalériájában nyílt meg R. Wigner Judit grafikusművész újabb kiállítása. A falakra 50 olyan, anilinfestékkel készült, 30x30 cm-es kép digitális másolata, valamint két 100x100 cm-es nagyítás került, amely hűen tükrözi a címben megfogalmazott mondanivalót. A grafikák tobzódnak az élénk, vibráló színekben, a művész a színek és formák egymásra való hatását mutatja be művein, játékos formában. A legtüzesebb, legélénkebb színeket is úgy párosítja egymással, olyan visszafogott fegyelemmel, hogy belső mélységükkel egymást erősítsék, anélkül, hogy egymást túlharsognák. Ez az intellektuális vonal vezeti végig a látogatót a képeken.

A június eleji megnyitón a szakma és a műértő közönség nagy számban találkozott a szállodában egy szubjektív hangulatú megnyitón. A képek július 2-ig tekinthetők meg a Benczúr hotel halljában.


 

A szecesszió világnapja

Idén januárban két magyar amatőr művészetkedvelő elhatározta, hogy legyen a szecessziónak is világnapja. Erre a legalkalmasabbnak június 10-e kínálkozott: Gaudi és Lechner ezen a napon halt meg. A kezdeményezés hamar követőkre talált, hiszen igen jelentős a magyarországi szecessziós örökség: kőművesek, szobrászok, bútorasztalosok, kovácsok, üvegművesek, ékszerészek, keramikusok, ólomüveg és épületkerámia készítők szépséges alkotásokat hagytak ránk. Június 8.-án Budapesten az Iparművészeti Múzeumban rendezik meg az első világnapot, gazdag programcsokorral, június 10. ugyanis idén hétfőre esik, amely szünnap a múzeumokban.

A két ötletgazda – Bálint Imre és Puha Titusz - úgy vélte, a sok egyéb fontos világnap mellett a szecesszió is kapjon egy ünnepet, Barcelonától Rigáig, Budapesttől Brüsszelig, Nancytől Nagyváradig. Június 8-án, szombaton az Iparművészeti Múzeumban előadások, tárlatvezetések, kiállítások várják az érdeklődőket. A gyerekeknek interaktív foglalkozásokat szerveznek, a virágok jegyében. Különösen izgalmasnak ígérkezik a Szecessziós épületkerámiák Párizsból című kiállítás és Keserű Katalin előadása. A Vakok Iskolája Nádor termében június 9-én is elhangzanak tudományos előadások.

A kezdeményezéshez hamar csatlakozott Kaposvár három eseménnyel, de Pécsett is lesz városismereti verseny, Riga Van de Velde emlékkiállítással jelezte csatlakozási szándékát, és Marosvásárhely is ünnepel, már az idén. 


 

Sebestyén János kiállítása az Ybl palotában

Újabb csodás kiállítást tekinthetnek meg a műkedvelők az Ybl Galériában. Ezúttal Sebestyén János képeivel díszítették a falakat, mely tárlat egészen június 8-ig megtekinthető. Különleges program, hogy 2013. május 29-én szerdán 18 órakor maga a művész mutatja majd be a tárlatot,  és várja mindazokat, akik megnézve műveit szeretnének beszélgetni az általuk ébredő gondolatokról, érzésekről.

A művész belföldön és külföldön egyaránt számos kiállításon vett részt, művei több magángyűjteményben megtalálhatók a nagyvilágban. Idehaza többek között Budapesten számtalan helyszínen (többször az Operaház Vörös Szalonjában is), Pécsett, Kecskeméten, Szegeden, Nagykanizsán, határainkon túl pedig Bécsben, Koppenhágában, Stockholmban, a hollandiai Nordeidében, Goudában és Rotterdamban, a finnországi Hyvinkaa-ban és Helsinkiben állították ki munkáit.


 

PLACCC Csepel Fesztivál
PLACCC ? Művészet máshogy, máshol

Nem mindennapi felfedezésre és időutazásra invitálja az újszerű élményekre fogékony közönséget május 30. és június 4. között a PLACCC Csepel Fesztivál. A színészek, képzőművészek, építészek és játéktervezők Budapest XXI. kerületének történelmi, társadalmi, kulturális és urbanisztikai adottságaiból merítve hoznak létre produkciókat.  

A városi közterületeket rendhagyó művészeti térként használó PLACCC Fesztivál május 30. és június 4. között immár hetedszer jelentkezik. Az alkotók újra elhagyják a színháztermeket, galériákat, és Budapest egyik legizgalmasabb negyedében, Csepelen merítenek ihletet a munkáikhoz. A belvárosból HÉV-vel alig tíz perces utazással elérhető városrész sokak fejében összemosódik az egykori acélgyárral, pedig a sziget a nosztalgiázásnál sokkal több izgalmas felfedezést tartogat. Ezeket a rejtett kincseket és szépségeket mutatják meg a PLACCC Csepel Fesztivál programjai.

A holland-magyar Space társulat sétaelőadása, a Volt egyszer egy Csepel Művek megidézi a nagykalapács ütemére lüktető egykori hatalmas gyár lelkét. A közönség táblagépek és fejhallgatók segítségével visszarepülhet a múltba, és megtapasztalhatja azt is, ami (már vagy még) nem látható és hallható.     

Az Artus és a Stereo Akt buszra ülteti a Promenád című produkció nézőit, akikből városi sorsturista lesz a valóság-díszletben zajló színházi utazáson. A busz utasait úgy kalauzolják végig a fikció világában, térben és időben akár egy idegenvezető a külföldieket a városi látványosságok során. Jelenetek tárulnak fel, mintha egy mozifilm pergő képei elevenednének meg. Az utca valósága átszövi a cselekményt, így az előadás minden alkalommal más és más, sőt a történet egyes elemei, de még a helyszínek is változhatnak.

A csepeli Csőgyár igazgatóságának egykori épületében a Magyar Képzőművészeti Egyetem végzős kurátor szakos hallgatói rendeznek kiállítást fiatal kortárs alkotók munkáiból. A Rejtett víziók arra a kérdésre keresi a választ, hogy az elmúlt évek gazdasági, társadalmi és kulturális krízisei után hogyan alakíthatjuk ki és építhetjük újjá saját környezetünket.

A Studio Nomad fiatal építészei a lakótelepi közösségi terek és a megfigyelés, megfigyeltség viszonyát, lehetőségeit feszegetik egy izgalmas köztéri beavatkozás formájában, míg a Budapest Barangoló csapata interaktív városismereti kvízre és versenysétára várja a játékos kedvű fesztiválozókat Csepel különböző pontjain.

A PLACCC Csepel Fesztivál a hat nap alatt tematikus sétákat, beszélgetéseket és büfébuszt is kínál a közönségnek május 30. és június 4. között. A programok magyar és angol nyelvűek. 


 

Esterházy Péter a Hay Fesztiválon

Május 19-én, vasárnap és Pünkösd hétfőn is színes programokkal várja a Budapesti Hay Fesztivál a széles értelemben vett kultúra szerelmeseit. Dragomán György borkóstolót és ingyenes irodalmi sétát is tart, a fesztivál vendége lesz Germaine Greer, a világhírű ausztrál feminista írónő és Jaap Scholten Budapesten élő holland író, a Hay Fesztivál alapító igazgatója, Peter Florence pedig  Esterházy Péterrel beszélget.

Egy korai ebéd után, május 19-én 13 órakor érdemes ellátogatni a Petőfi Irodalmi Múzeumba, ahol az író, költő és a borászat terén is jártas Dragomán György, valamint Xanthe Clay, a The Daily Telegraph munkatársa magyar borász barátaik társaságában a magyar bor reneszánszáról és szélesebb körben történő megismertetéséről beszélget. Az 1500 Ft-os jegyár kiváló borok kóstolóját és a kísérőül felszolgált borkorcsolyák árát is tartalmazza. 

16.30-tól a Walesi Nyelvű Gyermekköltő-díjas Eurig Salisburyvel Gaston Vadasz beszélget munkájáról és a walesi nyelv gazdagságáról. 18 órakor Jaap Scholten Budapesten élő holland írót Winkler Nóra kérdezi első dokumentarista munkájáról, a Comrade Baron (Báró elvtárs) című legújabb könyvéről. A mű az erdélyi magyar arisztokráciáról szól, arról, hogyan sikerült túlélniük a kommunizmust. 19.30-kor a Petőfi Irodalmi Múzeumban a világ egyik legjelesebb regényírójával, a Semmi művészet, Javított kiadás és a Harmonia caelestis szerzőjével, Esterházy Péterrel Peter Florence, a Hay Fesztivál alapító igazgatója beszélget. Mindegyik program szinkrontolmácsolással folyik majd.

 A vasárnapot a French Films nevű finn banda koncertje zárja 21.30-kor az Akvárium Klubban. A 2010-ben alakult zenekarra a Ramones, a Beat Happening és a Beach Boys mellett a Jesus And Mary Chain zenéje egyaránt ihletőleg hatott. Első lemezükkel megnyerték az European Border Breakers Award fődíját, s most második lemezükkel turnéznak. 

Május 20-án, hétfőn 17 órakor Dragomán György ingyenes irodalmi sétára indul az Intercontinental Szálló elől, 18.30-kor a Petőfi Irodalmi Múzeumban pedig Germaine Greer, a világhírű ausztrál feminista írónő és egyetemi professzor, A kasztrált nő szerzője a romantikus szeretők, szex, szerelem és házasság ábrázolásáról beszél Shakespeare műveiben, különös tekintettel a Rómeó és Júliára.

A 25 éve a walesi Hay-on-Wye-ban alapított Hay Fesztivál célja, hogy az emberek együtt gondolkodjanak arról, milyen is a világ, amelyben élünk, valamint együtt képzeljék el, milyen is lehetne. A Hay egy nagy beszélgetés felfedezésről és szellemi kalandokról, ahol mindenki megoszthatja gondolatait és történeteit a nemzetközi hírű írókkal és gondolkodókkal, történészekkel és filozófusokkal, költőkkel és tudósokkal, esténként pedig neves muzsikusok társaságában szórakozunk.

A beszélgetésekre elővételben vásárolható jegy és napijegy a PIM jegypénztárában, a Libri áruházakban, illetve a PORT.hu weboldalon, vagy a programok napján a helyszíneken. A 2013-as Budapesti Hay Fesztivál teljes programjáról bővebben a hayfestival.org/budapest valamint hungarofest.hu oldalon olvashat.


 

Barakonyi Zsombor kiállítása a Hotel Nemzeti Budapestben

Képzeletbeli városképek, avagy hogyan működik a túlélés a technicolor-szerűen rothadó metropoliszokban

 A Hotel Nemzeti Budapest újabb kortárs festőművészt fogad be időszakosan. A 117 éves, patinás épület modern enteriőrjét Barakonyi Zsombor alkotásai teszik még korszerűbbé. A Hotel Nemzeti Budapest nem titkolt célja, hogy aktív szerepet játsszon Budapest kulturális és művészeti életében. Budapest művészeti szellemiségének felfedezése jegyében időről időre újabb kortárs alkotók kapnak lehetőséget, hogy műveikkel életet vigyenek a hófehér falak közé. A szálloda belsőépítészeti megoldásait tökéletesen kiegészítik a művek. Az épület halljában és közösségi tereiben megtekinthető magyar modern művészeti alkotásokat bemutató időszakos kiállítás-sorozat egy újabb állomásához érkezett. A Hotel Nemzeti Budapest  április 16-án megnyílt tárlata Barakonyi Zsombor festőművész alkotásait mutatja be az érdeklődőknek.

Zsombor a Magyar Képzőművészeti Egyetem egykori, doktori fokozatot is szerző diákja, korábban volt ösztöndíjas Londonban, Camberwell College of Art fotó szakán, illetve az Accademia Ungherese a Roma ösztöndíját is kiérdemelte. Több egyéni és csoportos kiállítással, nemzetközi bemutatkozással a háta mögött, olyan díjakat tudhat magának, mint a Strabag Alkotói díj, vagy a Barcsay Jenő díj.Az elmúlt évek során összetett képalkotói eljárást alakított ki. Táblaképei képi világa első ránézésre az ember alkotta világ ellentmondásos természetét – annak megszokott otthonosságával és egyben rácsodálkozást kiváltó teátrális idegenségével – idézi meg, s utal ezen keresztül az utópiák világára is.

„Korábbi festményeimmel szemben, melyek olyan konkrét helyszíneket ábrázoltak, mint az Andrássy út és az Oktogon, legújabb munkáimon többnyire nehéz eldönteni, hogy a filmes látványvilágot megidéző jelenetek hol és mikor játszódnak. Bécs, London, Róma – vagy Budapest? A nyolcvanas, a kilencvenes években vagy holnapután? A világ, amit teremtek egy képzeletbeli városkép megfakult patinájára emlékeztet (mely azt kívánja a nézőtől, hogy elidőzzön ebben a városban, ahogy én is életem bizonyos szakaszait egy-egy városnak szenteltem). Másként fogalmazva: vizsgálódásaim tárgya az, hogy hogyan működik a túlélés a technicolor-szerűen rothadó metropoliszokban, napról-napra, élet- és halálvágyból építkezve.”

Ezek a festmények kerültek most a Hotel Nemzeti Budapest falaira. 117 éves épület, modern enteriőr és egy nagyon is kozmopolita hitvallást valló alkotó. Ezt tudja ez a kiállítás nyújtani azoknak, akik a következő hónapokban betérnek a szállodába.


 

Kis könyves éj - április 19.

27 független könybesbolt és több kulturális intézet részvételével 2013. április 19-én délután 16 órától éjfélig a Kis Könyves Éj keretében számos kedves, felfedezésre érdemes apró boltocska várja vidám, friss programokkal – könyvbemutatókkal, kiállításokkal, koncertekkel  – a könyvek szerelmeseit Budapesten és az ország több más városában. A rendezvény célja, hogy felhívja a városlakók és az idelátogatók figyelmét a kis könyvesboltok különleges hangulatára, sokféleségére s hogy felélénkítse a könyvesboltba járás divatját.

2012 tavaszán ültek le először az első Kis Könyvesek, hogy kitalálják, hogyan is valósíthatnák meg első Kis Könyves Éjüket. Az asztalnál akkor még csak három független könyvesbolt képviselői ültek. Idén immár 27 kis könybesbolt és öt kulturális intézet - a British Council, a Cseh Centrum, a Flamand Képviselet,  a Francia Intézet és a Camões Intézet – részvételével zajlik majd a színes, vidám Éj.

Budapesten az Anno Mesebolt, az Atlantisz Könyvsziget, a Bookstation, a Teleki Téka, a Famulus Könyvesbolt, a Gondolat Könyvesház, az Írók Boltja, a Keddshop, a Két Egér Könyvesbolt, a Klauzál 13, a Láng Téka, a Latitudes, a Libra Könyvesbolt, a Litea, a Massolit Books & Café, a Millennium Könyvesház, a Paradigma Kuckó, a Párbeszéd Könyvesbolt, a Pozsonyi Pagony, a Ráday Könyvesház és a + Rukkola öltözteti díszbe magát, Vácott az Arcus,  Budakeszin  a Betűtészta Mesekönyvbolt, Biatorbágyon a Kisgombos, Pécsett a Bagolyfészek, Sopronban pedig a Cédrus Könyvkereskedés várja a közönséget.

A Cédrus Könyvkereskedés 14 órakor Kőkoptatók címmel városi túrát szervez, ahol a résztvevők könyvutalványt kapnak. Két Egér Könyvesboltban 15.30-kor könyvszobrászatot tanulhatnak gyerekeknek és felnőttek a Cellux Csoporttal, a Massolit Books and Café-ban 16.00 órakor Ónodi Eszter tart felolvasást Dimitri Verhulst flamand szerző Elcseszett napok egy elcseszett bolygón című könyvéből, a KeddShopban 17–20 óra között minirajzfilmet készíthetünk, a Millennium Könyvesházban 18 órakor Ottlik Géza tiszteletére könyvbemutatót tart a Tevan Kiadó Cselenyák Imrével, Kornis Mihállyal, Kukorelly Endrével és Petőcz Andrással. 19 órakor a Bookstationben Földváry Kinga, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára tart előadást Populáris irodalom – Tudomány vagy bűnös szenvedély?címmel. Az Írók Boltjában 20.00 órakor  Kemény István és Kemény Lili estje lesz, a Betűtészta Mesekönyvboltban ugyanekkor a 2012-es Kecskeméti Utcazenész Találkozó szakmai díjának nyertese, a MeloDisztiK formáció lép fel, a Bencés Könyvesboltban pedig egészen éjfélig tart majd a pannonhalmi gyógynövényteák, csokoládék, likőrök és mézek kóstolója, valamint megtekinthetp egy kiállítás a Pannonhalmi Főapátságról, hogy csak néhányat említsünk a számtalan színes program közül.

Ezen a különleges éjszakán a könyvesboltok pecsétgyűjtő akcióval kedveskednek a látogatóknak, melynek köszönhetően akár 30%-os kedvezménnyel tud vásárolni a vendég.

Teljes program: http://kiskonyves.blog.hu/


 

oldalak:  1  2  3  4  5   ...  10  11  12  13  14  15   

 
 Összesen cikk található ebben a rovatban


  Rólunk Kapcsolat