.: Dolcsevita.hu :.


 
napja 
 
oldalak:  1  2  3  4  5   ...  10  11  12  13  14  15   

 
Farsangi mulatság a Vajdahunyadvárban
2014. március 1. Magyar Mezőgazdasági Múzeum

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum hagyományos télűző mulatságán megelevenednek a kiállítások, és farsangi színekkel, ízekkel, illatokkal telik meg a Vajdahunyadvár! Az egész napos családi rendezvényen a gyermekprogramokról többek közt a Tulipántos Népi Játékpark és Alkotóműhely és a Levendula Játszóház gondoskodik, akik mese- és bábelőadásokkal, népi játszóparkkal, kukoricás játszóházzal, ügyességi játékokkal és zajkeltő-télűző farsangolással várják a legkisebbeket.

A kézműves asztaloknál a kreatívabbak megalkothatják saját, egyedi álarcukat, de készíthetnek, dudát, fejdíszeket, csuhé boszorkánybábot, „minibusót” és kiszebábot is. A mulatságra ellátogatók a játékos farsangi-totó kitöltésével megismerhetik az elfeledett farsangi szokásokat, vagy csatlakozhatnak a Proscenion Drámaszínház farsangi szerepjátékához is.

 

Ezen a napon a múzeum állandó kiállításai is megelevenednek: az érdeklődők jelmezes tárlatvezetéssel járhatják végig A ló – Nemzeti lókiállítást, kosztümös szereplőkkel találkozhatnak a mezőgazdaság-történeti kiállítás termeiben, míg a vadászati kiállításban a vadász és hűséges segítőtársai, a fürge tacskó és az okos vizsla fogadják a vendégeket. A farsangolók a családi napon megcsodálhatják a városligeti panorámát az – év közben zárva tartó – Apostolok-tornyából, és különleges gyűjteménylátogatáson is részt vehetnek.

 A téllel együtt a múzeum Színek, ízek, illatok… című időszaki kiállítása is búcsút vesz a látogatóktól, az interaktív tárlat érzékszervekre ható kalandpályával, kézműves sarokkal, tárlatvezetésekkel, teakóstolóval és virágvásárral zárja kapuit.

 A jó hangulatú, tavaszváró rendezvényen természetesen a kézműves vásár, a gasztronómiai ínyenségek és farsangi finomságok sem maradhatnak ki a programkínálatból. A mulatságot hagyományos kiszebábégetés zárja a múzeum udvarán, ahol a kézműves műhelyben elkészült kiszebábokat tűzre vetve a farsangolók búcsút vesznek a téltől, bajtól és betegségtől.

Jegyárak: felnőtt 1400 Ft, gyermek és nyugdíjas 700 Ft, családi 3600 Ft

A rendezvényre 4 év alatti gyermekek számára ingyenes a belépés.

Információ: www.mmgm.hu


 

Kiállítás nyílt a PsychArt24 festőmaraton legjobb alkotásaiból

Kiállításon szerepel az a 60 alkotás, melyet art brut művészek készítettek a negyedszerre megrendezett PsychArt 24 órás festőmaraton alkalmával. A több mint 400 alkotás közül egy szakmai zsűri választotta ki a legjobbakat, melyeket február 5-étől a közönség is megismerhet.

Nem volt könnyű dolga a PsychArt24 zsűrijének, hiszen a negyedik alkalommal megrendezett festőmaraton eddig nem látott számú festeni vágyó amatőr és profi, egészséges és mentális vagy pszichiátriai betegséggel élő (art brut) művészt vonzott a Semmelweis Egyetem Elméleti Oktatási Központ aulájába. Az elkészült közel 430 alkotás közül a képzőművészekből álló zsűri 60-at választott ki, melyeket február 5-étől bárki megtekinthet a  Darvas Galéria Pannónia utcai kiállítótermében.

„A szeptemberi festőmaraton minden várakozásunkat felülmúlta: majd’ 300 fő regisztrált a 24 órás rendezvényre, és több, mint 400 kép készült. Így nem csoda, hogy a zsűri nehéz helyzetben volt, amikor a legjobb 60 képet kellett kiválasztania. Olyan szakemberek válogattak az alkotások közül, mint Bereczky Loránd, a Magyar Nemzeti Galéria nyugalmazott igazgatója, Gaál József festőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem docense, Beke László művészettörténész és Köllő Miklós, az Újbudai Kulturális Intézet művészeti vezetője. 


 

a Magyar Vidék Napja, Farsangi Vigalom

A Magyar Vidék Napja, Farsangi Vigalom

A farsang a hazai vidéki – és természetesen a városi – kultúra szerves része, amely számtalan különböző hagyományban es szokásban ölt testet. Ezek a kulturális események ugyanolyan fontos részét képezik a magyar vidék által képviselt tudásnak, mint a különböző agráripari szakismeretek vagy akár a gasztronómiánk. A Vigalomra kilátogatók megismerkedhetnek számtalan falusi szokással, ismeretségeket köthetnek, és talán új falusi turisztikai célpontokkal is gazdagabban távozhatnak. Érdemes megismerkedni az őrségi rönkhúzás humoros történetével, de ne hagyjak ki a busójárást es az ízletes farsangi fánkokat sem!

Egésznapos programok, du. 2-kor rönkhúzás

Fellépők: Dézsi Yvett Néptánc csoport Kolompos együttes, Vitéz László bábelőadás, Gryllus Vilmos: Maszkabál, Ilyés Szabó Anna mesemondó, Cimbaliband együttes

 Időpont: 2014. február 8. 10 – 19 h.

Helyszín: Budapest, Millenáris park „D” épület


 

A nyolcadik templom - Bálint Endre művészete

A Magyar Nemzeti Galéria, folytatva a magyar művészet meghatározó alakjait feldolgozó sorozatát, 2014-ben a modern magyar művészet, az avantgárd egyik legjelentősebb alakjának, Bálint Endrének rendez kiállítást. A művész születésének 100. évfordulója alkalmat ad arra, hogy egy átfogó életmű-kiállítással idézzük fel munkásságát.

Bálint Endre századunk egyik legtitokzatosabb művésze. A titok egyik magyarázata Bálint sokoldalúságában rejlik. Bálint festő és grafikus volt, de készített objekteket, fotómontázst, kollázst, monotípiát, és írt verset, önélet-rajzot. Ezt az eredeti és változatos életművet utoljára 1984-ben láthattuk a Műcsarnokban. A február 1-től a Magyar Nemzeti Galériában látható tárlaton nemcsak az ismert alkotásokkal, hanem eddig magángyűjteményekben rejtőzködő művekkel is találkozhat a nagyközönség.

Bálint Endre a XX. század második felének egyik legkiválóbb magyar művésze. Életműve egy különleges önéletrajz, egy többrétegű, a valóság - álom - halál világai között változó rendszer, melynek megfejtéséhez át kell küzdeni magunkat a művész sajátos hieroglifa-rendszerén. A megfejtéshez segítséget nyújtanak versei, írásai, hiszen ugyanabból az élményből, belső érzelemvilágból születnek, mint képei. A nagyrészt még publikálatlan versek és a festmények párhuzamba állítása nemcsak érdekes összefüggések felfedezésére ad lehetőséget, hanem közelebb visz az álomábrák, vagyis a "Bálint-kód" megfejtéséhez is.

Bálint Endre emléktöredékekből építkező művészetének megértéséhez a kiállítás a lehető legteljesebb spektrumban kívánja megidézni a festő alakját. A mintegy 350 bemutatásra kerülő festmény, kollázs, monotípia és objekt között számos mű külföldi gyűjteményekből érkezik a kiállításra. A művész alkotói korszakainak áttekintése mellett magyar és külföldi kortársainak (Vajda Lajos, Czóbel Béla, illetve Braque, Chagall, Picasso, Max Ernst) alkotásainak bemutatásával, dokumentumokkal, fotókkal, filmekkel, illetve alkotói korszakai miliőjének (párizsi padlásszobája, vagy a híres Rottenbiller utca 1.) megidézésével.

A kiállításhoz egy új, átfogó kutatásokon alapuló monográfia készül, eddig soha nem publikált dokumentumok, fotók, életrajzi adatok, emlékezések, és eddig nem reprodukált művek sorával. 


 

René Burri kettős élete Bécsben

René Burri kettős élete Bécsben

A XX. század egyik legmeghatározóbb fotográfusa, René Burri képeiből nyílt kiállítás a bécsi Ostlicht galériában. Burri színes fotói először láthatók Ausztriában.

Hat évtizedet ölel fel a XX. század második felének egyik legmeghatározóbb fotográfusa, a svájci születésű René Burri munkássága, akinek 80. születésnapjára emlékezik a bécsi Ostlicht galéria új kiállítása. A főként fekete-fehér képeiről, mint például a szivarozó Che Guevaráról híressé vált fotósnak most egy kevéssé ismert oldalát, színes felvételeit ismerhetik meg az érdeklődők. „Fotósként kettős életet éltem – egyet fekete-fehérben és egyet színesben” – mondta saját munkásságáról a művész.

Burri képei a dokumentarista fényképezés szinte minden műfaját felvonultatják a fotóriporttól az esszén át a tájképekig: tudósított a Közel-Keletről, Mao Kínájáról, Németország szétválásáról és egyesítéséről, de a NASA-ról is. Világhírűek a művészvilág nagyjairól, Pablo Picassoról, Alberto Giacomettiről, Jean Tinguelyről, Yves Kleinről és Le Corbusier-ről készült portréi. Fekete-fehér képeivel ellentétben színes felvételein nem az éles mondanivalót helyezi a középpontba, hanem a színekkel és formákkal játszva olyan talányos és gyakran összezavaró perspektívákat tár a nézők szeme elé, amelyeknek társadalmi, politikai vagy történelmi üzenetére gyakran csak a második szemrevételezés után jönnek rá.

René Burri színes felvételeit először láthatja az osztrák nagyközönség. A René Burri kettős élete című kiállítás 2014. március 15-ig várja az érdeklődőket a bécsi Ostlicht galériában.

René Burri: Dopelleben

OstLicht. Galerie für Fotografie 1100 Bécs, Absberggasse 27. www.ostlicht.at

Fotó: San Cristobal, Mexiko, 1976 © René Burri / Magnum Photos / Barragan Foundation


 

Holdújév Fesztivál 2014

Dobokkal, oroszlántánccal, sárkányokkal indul a Holdújév Fesztivál 2014. február 1-én Budapesten a Millenárison. Távol-keleti és magyar művészek, artisták, zenészek, sportolók együtt köszöntik a Ló Évét. A nagyszínpadon fellépnek Ágoston Béla zenei formációi, a Magyar Kínai Zenekar, műsort ad a Koreai Kulturális Központ és fellépnek a Zeneakadémia ázsiai növendékei is. Az előadóteremben sinológusok és Távol-Kelet szakértők tartanak előadásokat a magyar és kínai kultuszok, etikett, mesék és mondák rejtelmeiről. A tematikus programhelyszínek egész nap játékokkal, kulturális és sport programokkal várják a résztvevőket (go, pingpong, stb.). A harcművészet iránt érdeklődők a különböző stílusok és iskolák bemutatói mellett közös gyakorláson is részt vehetnek. Az esti Gálán a Henan Art Group művészei lépnek pódiumra. Természetesen jelen lesznek kínai is koreai nyelvoktató intézmények, de a szervezők könyvbemutatókkal és a távol-keleti konyha remekeivel is készülnek.
A programok 2014. február 1-jén 10 órától kezdődnek a Millenáris Park B csarnokában. 
Részletes információ: www.facebook.com/holdujev valamint a www.holdujev.hu oldalon.
A belépés minden programra ingyenes.


 

Ezek nem 100-asok!

50 + 50 = 100

Ezek nem 100-asok!

Badár Sándor és Hadházi László évek óta kollégák, barátok és egyidősek. Idén februárban ünneplik az 50. születésnapjukat, majdnem egy napon. A jubileumi évforduló apropójából közös gálaesttel lepik meg a közönséget.

Szentes vs Debrecen – egyszerre a Dumaszínház színpadán Badár és Hadházi, akik egymásnak adogatják a labdát.Honnan, hová tart a humorista? - avagy óvodától a jelenig, illetve még azon is túl…

A humor 100-asai, a jubileumi előadáson garantáltan, baráti alapon elfújják egymás gyertyáit és ünnepélyes keretek között, lelkifurdalás nélkül lerántják egymásról a leplet. Fény derül arra, hogyan lett Hadházi Lászlóból betanított gyógyszergyári mérnök, illetve milyen hatása van a 98%-os alkoholnak és a morfiumnak egyszerre az emberi szervezetre. És magyarázatot kapunk végre arra, milyen szerepet játszik Badár Sándor életében a retrodiszkó, a verekedés, a bicikli és a pörkölt.

50 évről minden, ami 100 percbe belefér: a nagymama pofonja, a korai vállalkozói korszak, katonaélmények, barátságok és 10 év Dumaszínház…

 2014. február 8-án, 9-én és 10-én este, 50 + 50 = Badházi!


 

Tök jó töknapok a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban
2013. december 6-8.

Tök jó töknapok a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban 

A Rácalmási Töknapokon mesés tökkiállítással, tökfaragás-bemutatóval, tökös falatok kóstolójával, kézműves műhellyel és tökvásárral vár mindenkit a Magyar Mezőgazdasági Múzeum, a Vajdahunyadvárban.

 A háromnapos tökfesztiválon a rácalmási mesterek bemutatják, mi mindent lehet kihozni egy gömbölyded dísztökből, míg az asszonyok feltálalják, mi mindent lehet elkészíteni egy ízletes sütőtökből. A rendezvényen egyebek mellett lesz tökfaragás-bemutató, tökmustra, tökös falatok kóstolója, kézműves programok, népművészeti és kézműves termékek vására. A töknapokon bemutatkozik a rácalmási Jankovich-kúria, valamint az idén tizedik, azaz jubileumi évfordulóját ünneplő Rácalmási Tökfesztivál rendezvénysorozat. A vajdahunyadvári töknapokhoz mesés tökkiállítás is kapcsolódik: a neves töktermelők kincseiből faragott, ötletes figurákat két héten át, december 20-ig tekinthetik meg az érdeklődők. A színes esemény iskolai osztályok és családok számára egyaránt élvezetes téli programnak ígérkezik.

 Programok:

 • töklámpák, tökből  készült dísztárgyak, falusi életképek és tökből faragott mesefigurák kiállítása – Kovács Imre és Kovács Imréné alkotásai
 • festménykiállítás – Kovács György rácalmási festőművész kiállítása
 • Krokodil- és kígyótökök terráriuma”: tökmustra és -vásár – Kalmár Benedek akasztói töktermelő terményei
 • tökfaragás-bemutató
 • tökös ételek kóstolója
 • kézműves sarok: foltvarrás a Cikk-Cakk Foltvarró Klubbal, tökös és karácsonyi ajándéktárgyak készítése
 • termelői méz és kézműves viaszgyertya árusítása – Csurgó István méztermelő
 • kerámiák, szobrok bemutatója és -vására – Welser Gabriella keramikus, Ihász János és Fischer József acélszobrászok

A tökkiállítás december 6-án, 10 órakor megrendezésre kerülő, ünnepélyes megnyitóján a rácalmási Jankovich Miklós Általános Iskola diákjai gondoskodnak a „tök jó” hangulatról, fuvolamuzsikával, énekkel, tánccal és versszavalással.

A mesés tökkiállítás 2013. december 20-ig várja a látogatókat.

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Városliget, Vajdahunyadvár

Nyitva tartás: pénteken 10-16 óráig, szombat-vasárnap 10-17 óráig

Belépőjegy árak: felnőtt 1100 Ft, gyermek és nyugdíjas 550 Ft
A belépőjeggyel a múzeum összes állandó és időszaki kiállítása is megtekinthető. 

Már induláskor csaknem másfél millió háztartásba jut el az M3 csatorna

Az M3, a közmédia retrócsatornája december 20-án, este hat órakor a Cirkuszrevü, színészek a porondon című, 1963-ban rögzített műsorral nyit, de a nézők számos olyan műsort is láthatnak majd, amelyek bemutatásuk óta nem kerültek adásba. Az indulás napján egy tévéjátékot is levetít az M3, A templom egere címmel, másnap pedig az Irány Mexikót láthatják a nézők. A második napon egy főzőműsor is adásba kerül, amelyben Koós János készít ünnepi ételeket, és a Halló fiúk, halló lányok című produkciót is műsorra tűzik. A továbbiakban a nézők ismét megnézhetik a Zenebutik vagy a Leg-leg-leg adásait, a képernyőn találkozhatnak Kodály Zoltánnal és a 11 éves Kocsis Zoltánnal, de azt is láthatják majd, hogy Kern András tizennégy évesen miként nyerte meg a Ki mit tud című vetélkedőt.. Újra vetítik a Szomszédok, a Nők a pult mögött vagy a Kórház a város szélén című sorozatokat is. Az új csatorna a Mindigtv-n, a Telekom, UPC és DIGI  és néhány kisebb kábeltelevíziós csatornán is látható lesz.


 

Böllérbalett - avagy Bödőcs Tibor új önálló esttel jelentkezik

November 25-én legújabb önálló estjével lép a Corvin Dumaszínház közönsége elé Bödőcs Tibor. A Karinthy-gyűrűs humorista a beszédes Böllérbalett című műsorában veszi górcső alá az „ezer sebből vérző magyar közéletet”. Egyfajta folytatása lesz ez a nagy sikerű Az élet értelme és kertészeti tippek című produkciójának, melyet eddig több száz alkalommal láthatott országszerte a publikum.

Bödőcs Tibor egyedi humorát senkinek sem kell bemutatni. Új önálló estje is számos meglepetést tartogat… Bár a készülő előadásról sok részletet nem árult el a mindig elfoglalt humorista, az már biztos, hogy – az előző produkciójától eltérően – ebben sokkal több k-betű lesz, a d-k száma viszont megcsappant, és elhangzik majd a satuvagina és az őstermelő szó is. Valamint új figurák kerülnek fel a bucsuszentlászlói freskóra, és tovább árnyalódnak a régiek.

– Lólépésben végigvágtatunk a napjaink emberét érdeklő összes jelentősebb kérdésen, és nemzetközi kitekintéssel is színesített röntgenképet készítünk az ezer sebből vérző magyar közéletről. – kezdte Bödőcs Tibor. Arra a kérdésre, hogy mihez tudná hasonlítani az új anyagot azt válaszolta: – Valójában az egész műsor olyan lesz, mint egy flippergolyó, ami soha nem esik le, vagy egy frizbi, amit visszahozott a kutya – majd azt is hozzátette – a műsor még nincs teljesen kész. A 70-80 perces előadás folyamatosan formálódik majd, ahogyan a közélet napról napra termeli az alapanyagot.

Hogy pontosan miért is fontos a K és D betűk száma az előadásban, valamint hogy a satuvagina és őstermelő szavak hogy kapcsolódnak a kis magyar közélethez, a böllérkedés a baletthez, november végén kiderül a Corvin Dumaszínházban


 

Az elemi vágy arca
Erotikus thriller nőknek

Ebben az erotikus thrillerben egyszerre éli meg az olvasó az izgató, a hétköznaptól elrugaszkodott és egyben túlfeszített szexuális extázisokat, és a két főszereplő lelkileg felhevített, olykor borzongást keltő sztorijait. Ha olyan kikapcsolódásra vágyik, ahol minden érzékszerve turbózottan aktivizálódik, és egy olyan könyvet akar a kezébe venni, amit képtelen lesz letenni, akkor Mercy Varga könyve tökéletes választás. Az elemi vágy arca  A vonzerő három arca trilógia első része, amely szexuális és képességfelfedezés a javából! A trilógia első része felfedi azokat a titkokat ahogy a Nő lelke minden szegletét megmozgatja, hogy elnyerje a Férfi szerelmét.Az elemi vágy arca novemberben jelenik meg a Bookline gondozásában. A trilógia folytatásában a Kötődési vágy és a Beteljesülési vágy arcait ismerheti meg az olvasó.


 

Nyomozás kiállítás és detektív játék
Magyar Mezőgazdasági Múzeum 2013. szeptember 14 ? 2013. november 3.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban idén ősszel is megnyitja kapuit a népszerű interaktív kiállítás! A Nyomozás - kiállítás és detektív játék : Megfigyelés, logika, memória címmel megrendezett kiállítás felnőtteknek és gyerekeket egyaránt sok izgalmat és fejtörő feladványt ígér.

Éles szem, fürge ész, kiváló memória: ezek a tulajdonságok teszik az egyszerű kíváncsiskodót mesterdetektívvé. A Nyomozás – kiállítás és detektív játék látogatói most kipróbálhatják, mennyire jó megfigyelők, mennyire tudnak olvasni a nyomokból, és milyen ügyesen illesztik össze a szellemi kirakós darabkáit, azaz kinyomozhatják, milyen nyomozó válna belőlük! Az érdeklődők az interaktív kiállítást végigjárva betekintést nyernek a nyomozás világába: megtudhatják az idők során milyen sok területen volt szükség szemfüles detektívekre, és hogy az egykori kódfejtők miként bukkantak a múlt titkainak kulcsára, de kiderül az is, milyen jeleket értelmezett az indián nyomkereső, hogyan dolgoznak a nyomkövető kutyák, tényleg egyformák-e az ikrek ujjlenyomatai, vagy hogy mit árulnak el mások önkéntelen gesztusai. A vendégek a tréfás játékok, rejtvények során rácsodálkozhatnak, miképpen lehet egy eredeti műtárgyat megkülönböztetni a hamisítványtól, miközben arról is meggyőződhetnek, hogy a legjelentéktelenebb apróság is döntő lehet, legyen szó századok óta szunnyadó titokról vagy hipermodern eszközöket bevető felderítő akcióról.

A Nyomozás kiállítás és detektív játék 2013. szeptember 14-től november 3-ig várja a kalandvágyó érdeklődőket a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a Vajdahunyadvárban.

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Városliget, Vajdahunyadvár

Nyitva tartás: H zárva, K-V 10-17 óráig

Belépőjegy árak: felnőtt1450 Ft, gyermek1250 Ft, csoportos890 Ft, családi 4950 Ft. A belépőjeggyel a múzeum összes állandó és időszaki kiállítása megtekinthető.

Nyitási kedvezmény csoportoknak: a kiállítást szeptember 27-ig, hétköznapokon 790 forintos kedvezményes áron tekinthetik meg a látogatók.
Egyéb kedvezmények ezen időszak alatt nem vehetők igénybe.

Bővebb információ: www.mezogazdasagimuzeum.hu


 

Aszfaltpilóták és szerelmes színészek a PLACCC Fesztiválon

Színház egy lakásban, életre kelt irodalom egy könyvtárban, tánc, vizuális művészet és várostervezés az utcán, közösségi alkotások és slam poetry – ezt kínálja a PLACCC Fesztivál szeptember 24. és 29. között Budapest belvárosában. A szokatlan produkcióiról ismert programsorozat legnagyobb része ezúttal is ingyenes lesz.

A várost rendhagyó művészeti térként használó PLACCC Fesztivál szeptember 24. és 29. között nyolcadik alkalommal jelentkezik, és egy csepeli kitérő után visszatér Budapest belvárosába. Az alkotók utcákat, tereket, tűzfalakat, hétköznapi helyszíneket vesznek birtokba. Munkáikat a környezet, a véletlenek, a közösség vagy akár egy-egy járókelő is formálja, ezért a produkciók minden alkalommal másképpen alakulnak.

A különleges lakásszínházi előadásairól ismert Ördög Tamás és Kiss-Végh Emőke ötlete alapján születik meg a One In One: Budapest című produkció. Egy holland-olasz szerelmespár, Malu Peeters és David Power hosszú távkapcsolat után egy hónapja költözött össze a magyar fővárosban. A videóművész és a színész arra vállalkozik, hogy a saját életük valós élményeit gyúrja össze egy előadásfolyammá, amit az albérletükben láthat a közönség. A fiatalok négy napra megnyitják az otthonukat, és megmutatják, hogyan szereztek munkát, barátokat, illetve miként befolyásolja az új helyzet és az ismeretlen környezet a szerelmüket.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem dramaturghallgatóiból álló Dinamó Budapest interaktív színházi játékkal készül a fesztiválra. A Bábeli könyvtár című produkció során életre kel az irodalom. A résztvevők több olvasmányon keresztül vezető utat járnak be, mindenki a saját előadása főszereplője lesz, a végső történet pedig a részletekből áll össze. 

A svájci Asphalt Piloten nevű csoport munkájában a tánc, a zene, a street art és a videó találkozik. Az alkotók az utca forgatagából táplálkoznak, és improvizációikkal emelik ki az urbánus környezet egy-egy izgalmas részletét. A holland rendező, Lotte van den Berg a színházat ötvözi a közösségi várostervezéssel, amikor az utcán üldögélve arról faggatja a járókelőket, mit hiányolnak a városból. Az összegyűjtött válaszokból, személyes vallomásokból állítja össze projektjét. A magyar Randomroutines a PLACCC Fesztivál felkérésére vasrajzot készít egy belvárosi tűzfalra. A vizuális művészeti kollektíva feléleszti  és új kontextusba helyezi az 1960-70-es években népszerű, mára azonban feledésbe merült technikát.  Orosz Klára szobrászművész pedig izgalmas játékra hívja az érdeklődőket: 3D Pixel című projektjében több köbméternyi piros kockát borít ki Budapest különböző pontjain, és hogy mi épül azokból, az kizárólag a bekapcsolódó járókelőkön múlik.

A PLACCC közönsége megismerkedhet Városi Ferenccel is, aki ezer szállal kötődik a IX. kerülethez. Életét, mindennapjait Schermann Márta rendezőnő mutatja be egy több hónapos összművészeti és közösségi projekt segítségével. A Trafó – Kortárs Művészetek Házával együttműködésben megvalósuló eseménysorozatból a Városi Ferenc választása című slampárbajt és a Városi Ferenc szerelme című, függőségről szóló dokumentarista előadást láthatja a közönség a PLACCC Fesztiválon.

A fesztivál előtti hétvégén, szeptember 20 -22. között a PLACCC visszakacsint Csepelre. Az érdeklődők elsőként próbálhatják ki a holland-magyar Space Társulat nagy sikerű, Volt egyszer egy Csepel Művek című produkciójának okostelefonos applikációját, valamint a belvárosi helyszínek előtt bekapcsolódhatnak Orosz Klára projektjébe.  

A PLACCC Fesztivál programjainak legnagyobb része ezúttal is ingyenes. A One In One: Budapest és a Bábeli könyvtár című produkciókra szeptember 10-től lehet jegyet váltani a PLACCC Fesztivál honlapján, az InterTicket hálózatában, valamint elővételben a Trafó pénztárában. A Városi Ferenc sorozat előadásaira a Trafó árusítja a belépőket. Részletek: www.placcc.hu


 

Határátszelések - a Goethe intézet őszi programjai

Határátszelések - a Goethe intézet őszi programjai

Szeptember 7. és október 30. között a Határátszelések mottó jegyében filmfesztivállal, zenei ősbemutatókkal, képzőművészeti projektekkel, a Velencei Képzőművészeti Biennáléhoz kapcsolódó kerekasztalbeszélgetéssel és nyolc közép- és kelet-európai ország fiataljait megmozgató ifjúsági vitaversennyel folytatja a Goethe Intézet tavaly megkezdett programciklusát.

Szeptember 7-én 10.30-kor a hatalom és család  témájáról beszélget Insa Schöningh, a Családi Kérdések Evangélikus Akcióközösségének országos ügyvezetője Somlai Péter szociológussal és francia kollégájával, Jean-Louis Fabianival. A program a Goethe Intézet és a Francia Kulturális Intézet együttműködésében januárban megkezdett Beszélgetések a hatalomról című sorozat újabb állomása. A német evangélikus egyház elvi állásfoglalásban felelősségközösségként definiálja a családot, ám a fogalom ilyetén kibővítésével nem mindenki ért egyet. A beszélgetésen egyebek között erről is szó lesz.

A Goethe Intézet az európai társintézményekkel folytatott együttműködésben újra és újra átlépi a kultúra érzékelésének nemzeti határait. Ehhez kiváló társaságban tudhatja magát: az idei Velencei Képzőművészeti Biennálén Németország és Franciaország pavilont cserélt, amihez a két ország külügyi tárcáitól jött az ötlet. A 2011-es és 2013-as német pavilon kurátorával, Susanne Gaensheimerrel szeptember 11-én 18 órakor a Goethe Intézet meghívására  Mélyi József művészettörténész beszélget majd a témáról.

A Határátszelések mottó nemcsak a program tartalmait határozza meg, de megmutatkozik az Intézet  újjáalakított könyvtárában is, ahol immár tanuló- és munkacsoportok számára is van hely. A szeptember 24-én kezdődő Több fényt! sorozat pedig az épület fizikai határait is feszegeti: december 8-áig Johannes Franzen frankfurti képzőművész 16.777.216 lüktető digitális színt vetít majd az intézet homlokzatára Visszatükröződések címet viselő installációjával.

A közép-kelet-európai Goethe Intézetek Honnan? Hová? Mítoszok – nemzet – identitások projektje keretében Lettországból, Lengyelországból, Csehországból, Magyarországról és Szlovéniából nyolc fiatal zeneszerző workshopokon és vitákon foglalkozott a régió történelmi és aktuális mítoszaival, majd zenébe ültette át ezzel kapcsolatos gondolatait. Az így született műveket október 11-én és 12-én adja elő az Ensemble Modern aBudapest Music Centerben Eötvös Péter vezényletével. A koncertek előtt bevezető beszélgetések lesznek a zeneszerzők jelenlétében.

Október 17-én 14 órakor és 18-án 11 órakor a Vitázik a világ ifjúsága német nyelvű elődöntőjét, illetve döntőjét követhetik figyelemmel az érdeklődők. A Goethe Intézet által meghirdetett versenyen nyolc közép- és kelet-európai ország 161 iskolából összesen 1.900 diák vett részt.

Szeptember 26-án, a Nyelvek Európai Napján a Budapesten működő kulturális intézetek szevezésében játékos, zenés Európai Nyelvi Koktélbár lesz az A38 hajón, s ugyanaznap kezdődik a Szemrevaló Filmfesztivál is, amely idén ismét a Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös szervezésében valósul meg. A fesztivál nyitófilmje, az Oh Boy 2013-ban elnyerte a Német Filmdíj legjobb játékfilmnek járó aranydíját. Október 3-áig a Művész mozi és az Örökmozgó Filmmúzeum vetít majd Svájc, Ausztria és Németország aktuális filmtermésének legjavából.


 

Csupa Nő ? Különleges kiállítás és vásár nőknek
2013. szeptember 5- 8. Hungexpo

Csupa Nő – Különleges kiállítás és vásár nőknek

Négy nap, 10 ezer négyzetméter, több mint 30 ezer látogató, 7 fő téma, közel 50 millió forint értékű médiakampány. Ezek a számok jellemzik a TV2, a Hungexpo és a HG Media új, nagyszabású kiállítását és vásárát, amit 2013. szeptember 5. és 8. között rendeznek a Hungexpo területén. A tematikus programsorozat célja, hogy mindazt a figyelmet és törődést elérhetővé tegye a hölgyek számára, amely segítséget nyújt úrrá lenni a mindennapok nehézségein. A Csupa Nő nem csupán egy program, hanem egy négy napon át tartó élménysorozat, ahol szakértők segítségével választ kaphatunk azokra a kihívásokra, amelyekkel a nők a mindennapjaikban találkozhatnak. A családok felhőtlen szórakozását pasi- és gyermekmegőrző is garantálja.

A vásár hét területe a TV2 hét sztárjának vezetésével fogadja a látogatókat:

 • Újulj meg! – minden, ami öltözködés, divat, alakformálás és stílus – Tatár Csilla (Mokka)
 • Légy egészséges! – minden, amit az egészségről és egészséges életmódról tudni kell – dr. Várkonyi Andrea (Tények)
 • Teremts otthont! – minden, ami a lakberendezéshez, otthonteremtéshez tartozik – Andor Éva (Tények)
 • Egyél finomat! – minden, ami gasztronómia – Demcsák Zsuzsa (Mokka)
 • Szeresd a családod! Szeresd önmagad! – minden, ami a család és a nő összhangjáról és harmóniájáról szól – Gombos Edina (Aktív)
 • Nők titkai – minden, ami a női lélek szépségének megőrzéséhez szükséges – Joshi Bharat (Mokka)
 • Pasi és gyerekmegőrző – hogy a kísérőknek is feledhetetlen élményben legyen részük – Papp Gergő (Aktív)

Jegyárak: cs, p, vas: 1900 Ft, szo 2500 Ft, az árban a parkolás díja is benne van. Kedvezményes jegy: 1200 Ft. A részletes programért kattintson rá a "bővebben" szóra!

bővebben >
 


Hétvégi programsorozat Egerben
Irodalmi- és strandfesztivál

A Gárdonyi emlékév programsorozata augusztus 8-án a Gárdonyi Géza Irodalmi Fesztivállal folytatódik. Eger város és az Egri Vár különböző helyszínein, a Gárdonyi Emlékmúzeumban és kertjében felolvasó programok, felolvasó színházak, filmvetítések, könyvbemutatók, szerkesztett irodalmi műsorok, gyermekprogramok, irodalmi kiállítások, könnyűzenei és komolyzenei koncertek népszerűsítik a magyar irodalmat, Gárdonyi Gézát, az olvasást, és elevenítik meg az Egri csillagok és a magyar írók, költők műveinek világát.  A fesztivál egyik legizgalmasabb eleme, hogy a négy nap során a látogatók bárhol találkozhatnak portyázó törökökkel, vagy személyesen Jumurdzsákkal, tanúi lehetnek Bornemissza Gergely és Vicuska első közös kalandjának, majd később esküvőjének, sőt, akár maguk is felkészülhetnek az ostromra a huszárvirtus gyakorlásával. A fesztivál a magyarországi irodalmi emlékházak találkozója is egyben. A programok részletesen http://www.egrivar.hu/emlekev.html#gardszul

Idén augusztus 10. és 11. között ismét megrendezik a Strand Fesztivált. Könnyűzenei fellépők, szórakoztató programok, vetélkedők, egész napos buli jellemzi a strand ünnepét. Egerbe látogat Feke Pál, Tóth Gabi, Bereczki Zotáni és Király Viktor is, akik fergeteges hangulatot ígérnek, és az is kiderül, ki lesz a strand szépe idén! Az egri borászok is meglepő programmal készülnek a termálfürdőben: augusztus 17-én szórakoztató vízilabda mérkőzéssel egybekötött borkóstoló és fröccssátor vár mindenkit. A programok részletesen http://www.egertermal.hu 


 

A Világörökségek magyar emlékei - Révész Antal kiállítása
Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrum

Révész Antal tusrajzain játékos formában örökítette meg a világörökségek magyar helyszíneit, de nagyméretű grafikáin olyan tipikusan magyar eseményeket is ábrázolt, mint a debreceni virágkarnevál, vagy a hortobágyi hídi vásár. 22 grafikájából most nyílt kiállítás Bükfürdőn, a Gyógy- és Élménycentrumban, amely egész augusztus folyamán látható. 


 

Majorbéli Géptalálkozó Keszthelyen
2013. július 27.

A keszthelyi Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely idén immár nyolcadik alkalommal rendezi meg a Majorbéli Géptalálkozót. Az aratási időszakban zajló, hangulatos rendezvényre 2013. július 27-én, szombaton kerül sor a Festetics György által alapított, kéthektáros területű, műemléki majorban. A szép hagyománynak örvendő keszthelyi géptalálkozóra az ország minden részéből érkeznek gépgyűjtők, hogy bemutassák veterán mezőgazdasági erőgépeiket. Az egész napos eseményen az érdeklődők megismerkedhetnek a gépgyűjtőkkel, működés közben is láthatják a veterán mezőgazdasági gépeket, és meggyőződhetnek értékmentő munkájuk jelentőségéről. A gyűjtők számára lehetőség nyílik tapasztalatcserére, új munkakapcsolatok kialakítására és a régi kapcsolatok ápolására. A 2013. évi géptalálkozóra a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely bővített programkínálattal készül, de természetesen nem maradnak el az előző évek közkedvelt programelemei sem, melyeken kicsik és nagyok gyakorlatban is próbára tehetik ügyességüket. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a keszthelyi műemléki majorban és a megszépült Élménygazdaságban!

Program:

10.00 óra Megnyitó
10.30 óra Veterán gépek bemutatása
13.00 óra Traktorfelvonulás a városban
14.00 óra Zenés aratóünnep
15.00 óra Cséplés Hofherr-féle cséplőgéppel
16.00 óra Gőzgépes szántásbemutató

 Kísérő programok:

• A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely kiállításainak megtekintése

• Az Élménygazdaság bemutatása
• Szalmafonás és aratókoszorú készítése
• Kézi cséplés, gabonatisztítás bemutatója (cséplés cséphadaróval és szöges-dobos cséplőgéppel, tisztítás szelelőrostával és triőrrel)
• Gabonaőrlés

• Aratóételek

Helyszín: Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely  Keszthely, Bercsényi u. 65-67.

Belépőjegy: felnőtt 800 Ft, diák 400 Ft, 6 év alatti gyerekeknek ingyenes.


 

Történelmi játék, a hagyományőrzés jegyében, Sárospatakon

Történelmi játék Sárospatakon, a hagyományőrzés jegyében

Korhű ruhába öltözött katonák ágyúval, kézifegyverekkel, létrákkal ostromolják meg a július 20-i hétvégén Sárospatak várát. A Magyar Nemzeti Múzeumhoz tartozó Rákóczi Múzeum 2010-ben indította útjára az Ostromhétvégét. A negyedik alkalommal megrendezett program szakmai hátterét a Bethlen Gábor Hagyományőrség biztosítja. Ebben az évben Sárospatak Város Önkormányzata anyagi támogatásával, közös rendezvényként valósul meg e különleges eseménysorozat. Az ostromhétvége záróakkordja Tolcsvay László-Müller Péter Sziámi A hetedik fénysugár Rákóczi fantáziájának várudvari bemutatója.

Ahogyan az elmúlt esztendőkben, úgy idén is sor kerül a Kassáról Sárospatakra tartó menetre. Tíz, mindenre elszánt hagyományőrző vállalkozik arra, hogy teljes felszerelésben, gyalogszerrel tegye meg Abaúj és Zemplén vadregényes tájain a 80 kilométeres távolságot. A gyalogmenet 19-én, pénteken, a délutáni órákban érkezik Patak várába. Szombaton és vasárnap előadásokkal egybekötött bemutatót láthat a nézőközönség. Magyar, német és francia vezényszavak kíséretében dördülnek el a kanócos muskéták, keréklakatos karabélyok és pisztolyok, valamint egy falkonetta is. Az érdeklődők megismerkedhetnek a tűzfegyverekkel és a tüzérek életével. Ezt követően a Bodrog partra vonulnak „harcosok”, ahol kezdetét veszi az ostromjelenet. Este a sütőházban a vitézek lakomáján felelevenedik egy korabeli korcsma hangulata, sok muzsikával és énekszóval. 

Révész Antal kiállítása
Budapest, Hotel Benczúr, július 6-31

Bécs, Prága és Helsinki után Budapesten, a Benczúr hotel galériájában nyílt meg Révész Antal grafikusművész kiállítása. Bár a művész grafika szakon diplomázott, kezdettől fogva kifejezési formáinak fontos részét képezik a táblaképek. Erre a kiállításra régi és új munkáiból figuratív tempera- és olajképeket hozott el, 24 látható belőlük a szálloda halljában, július 31-éig. A kiállítás-sorozat augusztus 1-ével folytatódik a Lipótvárosi galériában, ahol ennek ellenpontjaként nonfiguratív grafikákkal jelentkezik a termékeny művész.

 


 

oldalak:  1  2  3  4  5   ...  10  11  12  13  14  15   

 
 Összesen cikk található ebben a rovatban


  Rólunk Kapcsolat