napja 
 

Leonardo új szemszögből (Programajánlók - Kultúra)
Kolosszális, 13 tonnás ló és automobil a XV. századból - Pécsett
Leonardo új szemszögből

Életre kelnek a polihisztor találmányai: a pécsi Széchenyi téren 8,5 méteres kolosszális szobor épül, a Janus Pannonius Múzeum két helyszínén korhű modellek öltenek testet a minden eddiginél gazdagabb Leonardo da Vinci kiállítás keretében. 

A 2014. április 15-étől megnyíló rendhagyó tárlaton a megszokottól eltérő módon – a szenzációs találmányok pontos, korhű modelljein, a kéziratokon és eredeti rajzokon túl a legkorszerűbb multimédiás eszközök segítségével ismerhetjük meg a világhírű polihisztor zsenialitását.

A helyszínek számát, s a kiállítási terület nagyságát tekintve a legnagyobb, tartalmában leggazdagabb Leonardo-tárlat nyílik meg Pécsett, ugyanis a korábbi magyarországi és más európai városokban együtt, ez a három tematika még nem szerepelt. A három pécsi helyszínen megrendezendő kiállítás egyaránt bemutatja a kifinomult művészt, az utánozhatatlan rajzolót, a gépezetek működési elveit fürkésző akkurátus feltalálót, az innovatív építészt és a repülést-, az anatómiát tanulmányozó tudóst.

Gigantikus Sforza ló épül a Széchenyi téren

Március 18-án kezdik el építeni a Leonardo által megálmodott Kolosszus mását, a 8,5 méter magas Sforza ló szobrát, melyet a mester eredetileg Francesco Sforzának, Milánó hercegének tervezett. A 13 tonnás művészi építmény talapzatába statikai okokból - a kiegyensúlyozás végett - körülbelül 8000 liter vizet tesznek!

A pécsi kiállítás másik két helyszíne a Janus Pannonius Múzeum Modern Magyar Képtára és a JPM Martyn Múzeum lesz. A baranyai megyeszékhelyen megrendezett tárlatra körülbelül 50-60 db modell érkezik, a kiállítási anyag többi része főként rajzokból, kéziratokból, tematikus kisfilmekből, multimédiás eszközökből áll össze.

Leonardo automobilja

A tárlat látogatói megcsodálhatják Leonardo úgynevezett „automobiljának” modelljét is, amely igen sok tudós körében nagy érdeklődést váltott ki már a XX. század elejétől fogva. A különleges szerkezetről számos rekonstrukció készült az évszázadok során, azonban ezek egy olyan tévedésen alapulnak, amelyre csak nem rég derült fény! Carlo Pedretti és Mark Rosheim első gépészetileg rendszerezett magyarázata szerint az „automobilt” nem a Leonardo rajzán megfigyelhető rugóköteg hajtotta (mely a mozgás kifinomult szabályzó rendszerét – lengéscsillapítást – és a kormánymű programozását adja), hanem egy rugós motorpár. A két szakember behatóan elemezte a Vinci-féle tervet, és rájöttek, hogy az „automobil” szofisztikált programozható szerkezet, melynek az volt a rendeltetése, hogy az udvari ünnepségeken speciális effekteket bocsásson ki. Pedretti és Rosheim végül három különböző méretű modellt hozott létre. Ezek láthatók a kiállításon.

A pécsi Leonardo-kiállítás 2014. április 15-étől szeptember 30-áig tekinthető meg a Széchenyi tér (Sforza ló) mellett két helyszínen: a Janus Pannonius Múzeum Modern Magyar Képtárban (Pécs, Papnövelde u. 5.), valamint a JPM Martyn Múzeumban (Pécs, Káptalan u. 4.). További információ: http://leonardopecs.hu

 
<<< visszalépés
Jelenleg 4 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat