.: Dolcsevita.hu :.


 
napja 
 
oldalak:  1  2  3  4  5  6  7   ...  9  10  11  12  13   

 
Bödőcs üvöltve kereste Bözsi nénit a Buckingham-palotában

Bödőcs Tibor ma este folytatja a közélet visszásságait és a hétköznapok tarkaságait leltározó szatirikus szóáradatát. A londoni magyarokat megörvendeztető Cefre Palota című produkciója felvételének második részét, amelyben a British Museum vécéjétől az amszterdami élő kirakatokon át eljut a szkeptikus Zalai Lámáig, ma este 21.00 órakor láthatják a nézők a Comedy Central műsorán.

bővebben >
 


Patricio Baeza Barrera kiállítása
Hotel Hélia szeptember 10-30.

A Magyarországon élő, chilei származású Patricio Baeza Barrera énekes, gitáros dalszerző évekkel ezelőtt, hobbiként festészetet is elkezdett tanulni Wieger Mariann festőművésznél a WWM Stúdióban. Már akkor ígéretes tehetségként tartották őt számon. Azóta több kiállításon is részt vett. 2010-ben ismerkedett meg a festészet technikáját megújító magyar találmánnyal, a szilikon alapú művészfestékkel a Szilokinggal. Azóta ennek a technikának a népszerűsítója Latin-Amerikában is. Képei tárgya gyerekkori emlékek, a tenger, tájak, hegyek.

Legújabb kiállítására a Hotel Héliában kerül sor (1133 Budapest, Kárpát u. 62.) szeptember 16-án, 18 órakor. A kiállítás megtekinthető szeptember 30-ig. 


 

XVI. ARC Plakátkiállítás

Hol jár az eszed? Ezt a kérdést tette fel pályázóinak az ARC. Az idén 16. alkalommal megrendezésre kerülő óriásplakát kiállítás alkotásai bemutatják, milyen gondolatokat szült a pályázati kiírásban felvetett téma.

bővebben >
 


Klasszikus, mégis kortárs lett az új Hadik
Új arculatot kapott a százéves hely

Utcabállal nyitott újra Karinthy egykori törzshelye, a megújult Hadik. A kultikus hely egész nyáron zárva tartott az átépítés miatt, hogy ősszel új arculattal és kínálattal kapcsolódjon be Újbuda közösségi életébe. Az aranyszínű tapéta átadta helyét a téglafalnak, a plüss kárpit huzatokat pedig koptatott bőrre cserélték. A Hadik legendás falfestményén pedig továbbra is látszanak a Nyugat nagyjai, mégis újszerű, kortárs képzőművészeti alkotássá változott az átépítés alatt.

 

bővebben >
 


Szex és Bécs

Teljesen más oldaláról mutatja meg a császárvárost a SZEX BÉCSBEN. VÁGY. KONTROLL. ENGEDETLENSÉG című kiállítás, amely kísérőprogramjaival együtt Bécs egyik legizgalmasabb kulturális projektjének ígérkezik az év hátralévő részében. Végig követhetjük, hogyan jutottak el a bécsiek egykor és ma az első, kacér pillantástól az aktus utáni cigarettáig – és hogy sok minden változott, csak éppen a lényeg nem. 

bővebben >
 


Irodalmat is adnak reggelire a megújult Hadikban
Jazz koncertektől lesz hangos hétfőnként Karinthy törzshelye

Irodalmat is adnak reggelire a megújult Hadikban

Közkedvelt programjait megőrzi, közben számtalan újdonsággal is várja közönségét az átalakult Hadik. Az irodalmi szalonok és brunchok, slam poetry estek mellett a jazz és a kreatív írás is része lesz az állandó programoknak, hűen Karinthy törzshelyének egykori szellemiségéhez. 

Az őszi programját Esterházy Péter emlékesttel nyitja a megújult Hadik. Az írót 2013-ban látta vendégül az irodalmi szalon, ezért az emlékest minden kulturális programot megelőz Karinthy egykori törzshelyén. A szeptember 7-i eseményen többek között Závada Pál és Grecsó Krisztián írók, Radnóti Zsuzsa dramaturg, és Mészáros Máté színművész segít felidézni Esterházy Péter írásait, gondolatait.

A programok sűrűjében a Hadik történetének piros betűs napja lesz a szeptember 9, amikor hivatalos keretek között adják át Karinthy egykori törzshelyét a holnap törzsvendégeinek. Az eseményen először kínálják majd az itallap rodalmi koktéljait, a séf pedig konyhástól költözik ki a teraszra, hogy a vendégek szeme láttára készítse el specialitásait. Az alkalmi színpadon az Amoeba Band feat Simon Marci és a Magashegyi Underground akusztik játszik majd, de fellép Kemény Zsófi és Bárány Bence is.

 A Hadik legújabb irodalmi programja, a Bookline Irodalmi Brunchszeptember 17-én jelentkezik először. Az esemény jelszava Irodalmat reggelire!, mivel a havonta jelentkező, szombat délelőtti rendezvényen a kortárs irodalmi élet szereplői beszélgetnek gasztrotrendekről, hagyományokról. Közben a Hadik séfje sürög majd a háttérben, hogy az irodalomra éhes vendégek a lehető legjobb szájízzel térjenek haza. Az első brunch vendége a harmadik regénye előtt álló népszerű író, újságíró Szily László lesz. 

„Az átalakuló programkínálat újítása a Hadik Jazz Hétfő, amelyen első alkalommal szeptember 12-én vehetnek részt az érdeklődők. Újbudán régóta hiánycikk volt egy ilyen esemény, mert kulturális programokból bőven, de zenei eseményekből alig akad néhány. A terveink között szerepel még egy rendhagyó kreatív írás óra, ahol az újságírókat, marketingeseket szólítanánk meg és invitálnánk reklámszövegíró, névadó versenyekre, a legjobbakat pedig a kreatív szakma nagyjai értékelnék” – árulta el Ott Anna, a Hadik művészeti vezetője.

A programokról a "bővebben" szóra kattintva olvashat.

bővebben >
 


A Dumaszínház új bemutatói

A Dumaszínházban a 2016/17-es évadában ismét a nevetésé a főszerep. A nagy közönségkedvencek és a hagyományos Dumaszínház estek mellett az idei évadban is bővül a repertoár.  

bővebben >
 


Plakátkiállítással búcsúztatja a nyarat a Campona Bevásárlóközpont

Augusztus 25-től a magyar plakátművészet virágkorának legszebb turisztikai plakátjait tekinthetik meg az érdeklődők a Campona Bevásárlóközpontban. Flanek Péter több száz darabot számláló plakátgyűjteményének idegenforgalmi, Budapest és Balaton témájú darabjait állítják ki. A kiállított plakátok eredeti darabjai ma már műtárgyak. Szeptember 18-ig lehet megtekinteni őket, a gyűjtő szeptember 3-án 11 órától személyesen tart tárlatvezetést az érdeklődőknek.

bővebben >
 


Saját fővárosukban fúrtak kémalagutat az amerikaiak
A DoQ szigorúan bizalmas történetekről rántja le a leplet

A XX. századi hírszerzés szövevényes akciói a mai napig kihatással vannak a Föld országainak erőviszonyaira. Az augusztus 25-én induló új sorozat, a Kémhálózat csütörtökönként jelentkező epizódjaiban a második világháború és hidegháború eddig rejtett kémszíntereire kalauzol, hogy megismertesse olyan nyugati és a szovjet ügynökök történetét, mint amilyen a Rosenberg házaspár volt.

bővebben >
 


Karátos gyilkosság - Élő Cluedo a Tilos az Á Könyvekkel!

Rajongsz a krimikért? Imádod a CSI-t, a Gyilkos elméket, a Dr. Csontot vagy a Sherlockot? Szereted a kihívásokat és az izgalmas rejtvényeket? Most mindezt átélheted élőben augusztus 25-én a Bartók Béla úti Pagony könyvesboltban!

bővebben >
 


A Ku-Klux-Klan hírhedt vezetője ihlette Forrest Gump nevét
Az amerikai polgárháború legszörnyűbb következményei

Feketék ellen elkövetett brutális gyilkosságok, kizsákmányolás és vég nélküli megaláztatás – bár az amerikai polgárháború 1865-ben véget ért, és megszűnt az intézményesített rabszolgaság, a több évszázados gyakorlatnak az új törvények nem szabtak gátat. A DoQ-n augusztus 6-án debütáló Utóhatás – Terror apolgárháború után című film bemutatja a Ku-Klux-Klan megalakulását, Lincoln elnök meggyilkolását és a leghírhedtebb mészárlásokat a polgárháborút követő szörnyű években.

bővebben >
 


Így kezeld, ha számítógépfüggő a gyereked!

Nem lehet eleget beszélni arról, hogy a számítógépnek, az internetnek milyen veszélyei vannak, pláne a gyerekekre nézve. Anonimitás, erőszakos, gyűlöletkeltő tartalmak, pornó, cyberbullying, zaklatás, függőség – gyakran a szülők sem tudják, merre szörföznek a gyerekek a világhálón és mire bukkanhatnak. Számukra is fontos, hogy tisztában legyenek a net jelentette veszélyekkel, és tudatos, felvilágosult felhasználót neveljenek a gyerekükből. 2016 nyarán jelent meg Igaz Dóra: Nyár, nagyi, net című kötete, mely nemcsak egy szórakoztató olvasmány, hanem egy fontos, minden szülő számára kikerülhetetlen kérdéssel foglalkozik: a számítógépezéssel.

MIÉRT AKTUÁLIS A NYÁR, NAGYI, NET?

Igaz Dóra könyve ugyan gyerekekről szól gyerekeknek, de igazán tanulságos lehet szülők számára is: hiszen rengetegen szembesülnek azzal a hétköznapi problémával, hogy a gyerek minden percét a monitor előtt tölti. Miért tűnik úgy, mintha a felnőttek és a gyerekek nem ugyanazt a nyelvet beszélnék, amikor erről van szó? Hogyan lehetne ezen változtatni? A regény egy igazán kedves, szuperlaza nagyin keresztül válaszol ezekre a kérdésekre. Jó humorral és ahol kell, kellően komolyan vezet végig minket századunk egyik legégetőbb gyereknevelési problémáján, hiszen gyakran a szülők sem tudják, merre szörföznek a gyerekek a világhálón és mire bukkanhatnak. Számukra is fontos, hogy tisztában legyenek a net jelentette veszélyekkel, és tudatos, felvilágosult felhasználót neveljenek a gyerekükből. Hiszen sem a számítógép, sem az internet nem a megtestesült gonosz, sőt, akár tetszik, akár nem, mindennapi életünk szerves része, éppen ezért jó a Nyár, nagyi, net – megmutatja, hogyan gépezzünk okosan. A kötet hiánypótló a hazai piacon. Kiadja a Pagony könyvkiadó, ára 1990 Ft.


 

A nyár Bécsben: programok a Schönbrunnon túl

Annak is érdemes újra célba vennie az osztrák fővárost, aki már abszolválta a kötelező látnivalókat, Bécs ugyanis idén nyáron is változatos programokkal várja a látogatókat. Pop-, dzsessz- és táncfesztivál, Afrika-napok, Ai Weiwei monumentális alkotásai, nyári bobpálya, szörfözés, vadvízi evezés és szabadesés egyaránt szerepel a kínálatban.

Javában zajlik, és egészen július 11-ig tart a 26. Jazz Fest, amelynek keretében régi ismerősök és új arcok egyaránt a húrok közé csapnak. Cindy Lauper, az egykori popkirálynő például 2016. július 3-án lép fel a Staatsoperben, Jamie Cullum és Ludovico Einaudi koncertjére pedig már el is fogytak a jegyek. A tizenegy helyszínen zajló fesztiválon két csodagyerekkel is találkozhat a közönség: a 13 éves, indonéz születésű Joey Alexander két évvel ezelőtt adta ki az első lemezét, és rögtön az amerikai dzsessz-slágerlisták második helyén landolt. A YouTube-on kezdte karrierjét az autodidakta Jacob Collier. A 21 éves londoni srác július 5-én lép fel a Porgy & Bessben. (www.viennajazz.org)

Az osztrák popzenéről kaphat átfogó képet, aki 2016. július 28. és 31. között a Karlsplatz felé jár. A Karlskirche előtti tavon felállított színpadon az osztrák zenei élet több mint 50 szereplője lép majd fel a Wiener Popfest keretében. Noha az előadók java a rock- és a gitár dominálta pop-szcénából érkezik, azért az elektronikus zene is képviselteti magát az ingyenes fesztiválon. A tájszólás a védjegye Voodoo Jürgensnek, akit többek között a Kristy And The Kraks, a Dawa, a Chili And The Whalekillers és az Ash My Love vált majd a színpadon. A fesztivál utolsó napján, vasárnap a Karlskirchében is felcsendül majd a dal – a szakrális szekciót a szólóprojektből opulens zenekarrá duzzadt Black Palms Orchestra, a Demi Broxa vokál-elektro-duó és a Johann Sebastian Bass alkotja. (www.popfest.at)

A Volkstheater színpada lesz a helyszíne a 2016. július 14. és augusztus 14. között zajló ImPulsTanz fesztivál több kiemelkedő előadásának is. Itt mutatja be például Marie Chouinard tíztagú sztáregyüttese legújabb produkcióját, a Hieronymus Bosch: The Garden of Earthy Delights-ot, és itt rendez szenvedélyes szólóestet Ismael Ivo és Dimos Gourdaroulis csellista is. A Volkstheater színpadán láthatja a közönség a flamenco sztárját, Israel Galvánt, Ushio Amagatsu világhírű együttesét, a Sankai Juku-t valamint Anne Teresa De Keersmaekers Compagnie Rosas-ját és Wim Vandekeybus viharos együttesét, az Ultima Vez-t. Szintén a fesztivál csúcspontjának ígérkezik Ivo Dimchev gátlástalan kirándulása az opera világába, Xavier Le Roy mágikus performansza és Benoit Lachambre szólója. Az osztrák táncvilág kizárólag ősbemutatókkal jelentkezik az idei fesztiválon. (www.impulstanz.com)

De nemcsak a kultúra, hanem a mozgás kedvelőinek is bőséges lehetőséget kínál az osztrák főváros. A tengerpart helyett csupán a Schwarzenbergplatzig kell mennie annak, aki a hullámokon szeretne lovagolni. Szeptember végéig ugyanis egy ezer négyzetméteres medencében, 1,4 méter magas hullámokon szörfözhetnek a sportág szerelmesei. Jelentkezni a www.3citywave.at oldalon lehet, 50 perc szörfözés 39 euróba kerül. Az árban benne van a szörfdeszka és a fejvédő is, a kezdőkre pedig szakképzett edzők vigyáznak.

Szintén a vízi sportok rajongóinak jó lehetőség Ausztria első mesterséges vadvízi pályája, amely a 22. kerületben, a Neue Donau és a Donaufluss között található. A 250 méter hosszú pályán különböző nehézségi fokozatok szerint lehet variálni az akadályokat, így minden raftingos megtalálhatja a saját szintjének megfelelő kihívást. (www.viennawatersportsarena.at)

A yachtkikötők elegáns hangulatát és adrenalin-löketet egyaránt kínál a Marina Wien yachtkikötő és a közvetlenül mellette található Spider Rock Szabadidős Központ, ahol az extrém sportoké a főszerep. Itt van ugyanis a világ legnagyobb drótkötélpályája: a bevállalósok 40 méter magasan lebeghetnek végig Bécs felett. Akinek ez nem elég, az 32 méter magasból gyakorolhatja a szabadesést, vagy 120 km/h-ás sebeséggel száguldhat végig a Dunán a 300 illetve 900 lóerős motorcsónakok egyikével. (www.spider-rock.at)

A szánkózás élményét kínálja a Hohe-Wand-Wiesén található 850 méteres nyári bobpálya, ahol a féktelen száguldás közben 14 éles kanyart kell bevenni. A mintegy 100 méteres szintkülönbséget néhány bukkanó is tarkítja, hogy a szánkózóknak ne csak a pulzusszáma emelkedjen meg. (www.hohewandwiese.com)

Az erdei akadálypályák kedvelőinek a Waldseilpark Kahlenbergben a helye, ahol 30 ezer négyzetméteres területen összesen 14 pálya és 135 akadály várja őket. A kötélpálya különlegessége, hogy minden pénteken és szombaton egészen este 11 óráig lehetnek a látogatók a fák koronái között, miközben többszáz lampion világítja meg a területet. (www.waldseilpark-kahlenberg.at)

Fotó: Kreitner & Partner 

Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok
Jubileumi program a nyár legnagyobb történelmi fesztiválján

Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok

A régió legjelentősebb szabadtéri hagyományőrző fesztiválja különleges műsorral készül a modern kori Visegrádi Együttműködés aláírásának 25. évfordulója alkalmából. Visegrád július második hétvégéjén - július 8-10. - harminckettedik alkalommal rendezi meg az 1335-ös hármas királytalálkozónak emléket állító Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokat. A háromnapos Palotajátékok fesztivál elsősorban a magyar és közép-európai történelemben kiemelkedő XIV-XV. századot mutatja be hiteles és hangulatos történelmi környezetben.

Az esemény központi elemét ezúttal is a külön belépőjeggyel látogatható nemzetközi lovagi tornák adják, a Királyi Palota lovagi torna pályáján. A nézők három - különböző felépítésű, időtartamú és árú - műsor közül választhatnak: Kázmér lengyel király, Károly Róbert magyar király, és János cseh király lovagi tornája. Idén újra a fellépők között találjuk Kassai Lajos lovasíjász világbajnokot.

A lovagi tornák, bajvívó és solymászbemutatók, régizenei koncertek és kézműves vásár mellett számos újdonság is várja az érdeklődőket. Idén az egyik legérdekesebb programjának ígérkezik a reneszánsz konyhai bemutató, amely a középkorban élt emberek étkezési kultúráját mutatja be. A hajdanán Mátyás király konyhájául szolgáló helyiségben egy középkori „főzőshow” keretében szakavatott régészek készítik el az ételeket korabeli konyhai eszközökkel, több száz éves receptúrák felhasználásával.

A Királyi Borudvar esti koncertekkel várja vendégeit a palota alsó fogadóudvarán pénteken és szombaton éjjel két óráig, vasárnap pedig este hét óráig. A látogatók megkóstolhatják a történelmi Magyarország legkiválóbb borait és együtt lakomázhatnak a királyokkal.

A több száz magyarországi szereplő mellé Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából, Olaszországból, Németországból, Szerbiából, Szlovéniából, Ausztriából, Erdélyből és Oroszországból érkeznek hagyományőrző csoportok. Az évente 30-50 ezer látogatót vonzó fesztivál 2009-ben felvételt nyert a Történelmi Játékok Nemzetközi Szövetségébe, valamint 2015-ben EFFE Label minősítést kapott.

Az idei évtől a belépés a rendezvény területére 14 éves kor alatt ingyenes, 14 éves kor felett 1000 Ft/nap. A jegyeket és bérleteket online, vagy a helyszínen lehet megvásárolni. Az internetes elővétel esetén érvényes kedvezményekről itt tájékozódhatnak.

Az 50%-os utazási kedvezményekről a "bővebben" szóra kattintva olvashatnak.

bővebben >
 


Hétvégén irány a Generali Gyerek Sziget!

Június második hétvégéjén - azaz június 11-12-én is igazi gyerekparadicsommá válik a Hajógyári-sziget, ahol gazdag programkínálat segít az apróságoknak és szülőknek visszaszámolni a Vakációig.  A Generali Nagyszínpadon például minden napra jut egy-egy színházi előadás. Szombaton a Mesebolt Bábszínház és a Magamura Alkotóműhely közös marionett-bábos előadásával, a Dobronka Cirkusz Világszám! című darabbal kezdheti a napot az aprónép, vasárnap pedig az egri Harlekin Bábszínház Tancika Marcika előadásán szórakozhatunk.. A néptáncrajongókat a Tamariska Táncegyüttes bemutatókkal és táncházzal várja, aTuttaForzaSmalto gyerekzenekar pedig egy igazi mesekoncerttel kényezteti majd a rajongókat. Ritka csemege lesz Gulyás László Vándormuzsikus, valamint Varró Dániel közös verses zenés előadása, amelyet a Kalákából ismert Radványi Balázzsal együtt mutatnak be.

A hétvége egyik legnagyobb zenei különlegessége a Gőgös Gúnár Gedeon megzenésített verseit bemutató koncert, amelynek érdekessége, hogy az írónő unokája, Tarján Veronika és zenekara készítette a most megjelent lemezt a könyvhöz. Vasárnap zárásként pedig a gyerekek kedvence, a Kolompos zenekar lép fel a színpadon.

Az elme pallérozása mellett természetesen a testedzés is fontos szerepet kap: a legkisebbeket a Rossmann Ringató Ligetben, a Jana Baba Játszóházban és a Caonatur Baby Pelenkázóban várják, ahol ezen a hétvégén, 13 órától Béres Alexandra, a Caonatur Baby nagykövete tart tornát a kicsiknek. A Generali Sportparkban ezen a hétvégén a Fogyatékosok Országos Diák és Szabadidősport Szövetsége vendégeskedik. Bárki kipróbálhatja a kerekesszékes kosárlabdát, ülőröplabdát, vak focit vagy a vak pingpongot.  A vállalkozó kedvűek artistáskodhatnak az Artista tanodában, ahol a Karamella Poronty Cirkusza minden hétvégén változó programmal várja a családokat: ezen a hétvégén a Kabolo Mozgásművészeti Műhely bemutatkozásával. A mozogni vágyó gyerekek és szüleik részére a Mozgás Akadémián ezen a hétvégén a No Comment Tánciskola tart órákat és megnyílik a Suli Szamuráj Pont is.

Szombattól kinyit az SOS Mesesátor is, itt vasárnap 16 órakor Farkasházi Réka zenés meséléssel várja a látogatókat.

Nem csak a műfajok közt, hanem időben is utazhatnak az érdeklődők: a Közlekedési Múzeum sátrában az ’50-es évek kétkerekűinek világa elevenedik majd meg, megcsodálhatják a gyerkőcök a korszak néhány kultikus motorkerékpárját és kerékpárját, és a régi kétkerekűekkel kapcsolatos játékokban is részt vehetnek majd a Történelmi Játszótéren. A helyszín az ’56-os Emlékbizottság támogatásával valósul meg.

Utoljára próbálhatók ki a Kalóz Sziget és a FIRELIFE Erdőtűzmegelőzési projekt játékai is, tehát annak, aki erdőőr akar lenni vagy erdőtüzet szeretne oltani, kint a helye!

A tánc és sportok mellett még rengeteg izgalmas és érdekes játék és program várja egész hétvégén a családokat: kalandparkok, kézműves foglalkozások, környezetvédelmi játékok, állatsimogató, kutyaház, bringapark, KRESZ park, történelmi játszótér, Kukutyin, bohóc programok, Öttusa Kölyök Park, kincskereső játék és még sok minden más.

Részletes program: www.gyereksziget.hu 


 

Hétvégén ingyenes a belépés a Vasúttörténeti Park gyereknapi rendezvényére

Május utolsó vasárnapja a gyermekeké, idén a Vasúttörténeti Park pedig egész hétvégén őket ünnepli! A cél, hogy a nap végén minden gyerkőc úgy érezze, ez a nap csak róla szólt. A Vasúttörténeti Parkban rendezett ünnepségen Halász Judit és az Alma Együttes koncertje, a játékos szórakozásé és a jókedvé a főszerep.A szombati nap célkitűzése, hogy a gyermekek már egészen kicsi kortól játékos formában tanulják meg a gyalogos-, a vasúti-, és a kerékpáros közlekedés alapszabályait. A Közlekedésbiztonsági Napona Park interaktív programjain túl (hajtányozás, utazás nagymozdonyon, kerti vasúton, fordítókorongozás, modellvasút-vezetés) további számos izgalmas programra számíthatnak a látogatók. „Az Élet-Úton” KRESZ Park kerékpáros ügyességi pályán a gyermekek gyakorolhatják a kerékpár biztonságos kezelését akár egészen kicsi kortól is. A „Látni és Látszani” interaktív kiállítás egy vasúti vagonban lesz megtekinthető, célja: felhívni a figyelmet a fényvisszaverő öltözékek és eszközök használatára. A „Holttér veszélyének bemutatása” program egy tanker kamion sofőrülésébőllehetőséget biztosít kipróbálni milyen nehézségei lehetnek egy kamionsofőrnek a mellette elhaladó biciklisek, illetve motorosok érzékelésében.

A Mini KRESZ Park oktatással várja a kicsiket: a résztvevők egy 15 perces KRESZ oktatáson vesznek részt, melyet követően a kis autók volánja mögé ülhetnek. Az igazán ügyesek különböző ajándékokat is nyerhetnek. A kerti vasút gyermek utasai vasúti totó kitöltésével bizonyíthatják a vasúti közlekedés szabályaiban való jártasságukat. Mindezek mellett pedig lehetőség nyílik az Elsősegélynyújtó bemutató megtekintésére is, mely a gyermekek nyelvén íródott oktatással mutatja be segítségnyújtás alapjait.

Vasárnap igazán színes program várja a látogatókat: találkozhatnak Snoopyval is; lesz finom salátakóstoló és zöldségszobrászkodás; arcbőr- és testállapot felmérés mellett játékos módon tanítják a legkisebbeket a napvédelemre. Ugrálóvár, arcfestés, csillámtetoválás, gyöngyvasalás, sok-sok ajándék és meglepetés – ezek mind-mind a Vasúttörténeti Park Gyerekhétvégéjén megtalálhatók.

A Közlekedésbiztonsági Nap és a vasárnapi Gyermeknap programjai is reggel 9 órától egészen kora estig tartanak.

Két koncert is lesz a hétvégén: szombaton 11 órától Halász Judit, vasárnap 15 órától pedig az Alma Együttes zenél.

Bővebb információ: www.vasuttortenetipark.huwww.facebook.com/vasuttortenetipark.hu

 A Vasúttörténeti Park kétnapos rendezvényére minden 14 év alatti gyermeknek ingyenes a belépés!


 

Bödőcs Tibor beszól a menyasszonyoknak a Comedy Centralon

Bőbeszédű rokonok, a napon vörösödő pocakok, izzadó tokák és a mosolyráncokban ülő pörköltfolyók – ezek mind egy hamisítatlan sátras lagzi ismérvei. Legalábbis így látja Bödőcs Tibor, aki Böllérbalett című produkciójában a szülőfaluja, Búcsúszentlászló legviccesebb jeleneteit is felidézi ma este kilenckor, a Comedy Clubban.

Folytatódik a Comedy Central népszerű humorestje, amelynek a fellépője ezúttal Bödőcs Tibor lesz a Böllérbalett című előadásával. A nagy nevettető állítja: egy standup-műsor akkor jó, ha bohém, mint egy bepálinkázott böllér, mégis sebészien pontos, akárcsak a profi balett-táncos lépései, így a mai produkciója is eme elgondolás mentén született. 

A tőle megszokott utánozhatatlan stílusával minden eddiginél „közéletibb” témákat vesz górcső alá, de aktuálpolitikai utalások helyett inkább a „nagy egészet” vizsgálja meg. Előkerülnek többek között a szülőfaluja, Búcsúszentlászló kocsmai és egyéb jelenetei, amelyek sorát a hazalátogatások alkalmával mindig tudja frissíteni, és az is kiderül, hogy az embernek a bortól furcsa ötletei lesznek, de a pálinkától bizony meg is valósítja őket. Ha pedig pálinka, akkor lakodalom, hiszen a disznóvágás után ott folyik a legtöbb belőle. A lakodalom, ahol a legtöbb menyasszony fátylat visel, de miért is? Bödőcs Tibor erre is tudja a választ: „Az elmúlt egy évben négy lakodalomban vettem részt, és azt figyeltem, hogy mind a négy menyasszonynak volt fátyla. Nem tudom, miért ragaszkodnak ehhez a menyasszonyok, aztán rájöttem. Ugyanígy fognak majd kinézni, amikor pletykás öregasszonyok lesznek a függöny mögött… amikor Törpillából Dulifuli lesz” .

Akinek ez mind nem lenne elég, azt is megtudhatja, milyen a vidéki rokon, akiről senki nem tudja milyen ágon tartozik a családhoz, és hogyan is néznek ki a sátras lagzik rokonokkal, örömapákkal a zeniten, félmeztelenül rozéra sülve, izzadó tokaszalonnával, a szemükben a vérerekből modellezett német autópálya-térképpel, a mosolyráncokban pörköltfolyókkal.

Ez akár egy slam poetry is lehetne, mégsem az, sokkal inkább Bödőcs Tibor Böllérbalett című önálló estje, amely ma este 21.00-tól lesz látható a Comedy Clubban, a Viacom magyar humorcsatornáján.

Bödőcs Tibor Böllérbalett című előadása ma, 21.00-kor, ismétlés május 29-én vasárnap, 19.00-tól.

 

 


 

Open Up! 2016

A Magyar Képzőművészeti Egyetem minden évben megrendezi a hallgatók év végi szakmai kiállítását. Ebben a két hétben az egyetem kitárja kapuit a látogatók előtt, megnyílnak a műtermek az Andrássy úton és az Epreskertben, a nagyközönség képet alkothat az intézményben folyó alkotó munkáról, a szakma pedig felfedezheti a jövő tehetségeit. A műtermekben rendezett mini-kiállításokon elsősorban az I-től IV-es éves hallgatók munkáival találkozhatnak az érdeklődők, hiszen a végzősök művei a szintén most zajló diploma kiállításokon láthatók.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem nyilvános szakmai bemutatkozóját idén immár második alkalommal izgalmas rendezvény- és eseménysorozat kíséri, amelyet OPEN UP! 2016 címmel szerveztek meg a Képzőművészet-elmélet Tanszék hallgatói. Az Open Up! 2016 keretében múzeumpedagógiai foglalkozások, tárlatvezetések, filmvetítések és prezentációkegészítik ki a tanszékek kiállításait.

 Az Open Up! 2016 programsorozat egy portfólió workshoppalveszi kezdetét május 24-én, kedden 15.00-18.00-ig, melyet Timár Katalin művészettörténész, a Ludwig Múzeum kurátora vezet. Ennek keretében a résztvevők  szakember segítségével vehetik végig, hogyan is épül fel egy portfolió, mi az, ami nem maradhat ki belőle, hogyan lehet ilyen formába sűríteni mindazt, amit a művész magáról közölni akar. (Helyszín: Magyar Képzőművészeti Egyetem Főépület, Nagyelőadó)

 Május 27-én, pénteken délelőtt 9.00-13.00-ig Gyuk Krisztina, Karl Fruzsina, Kocsis Barbara, Krausz Dániel Csaba szobrász hallgatók tartanak múzeumpedagógiai foglalkozást az Epreskertben. A Szobrász Tanszéken tartott kreatív mesés foglalkozás keretében lesz vezetés a szobrász kiállításon, szoborkeresés színes sziluettek alapján, élőszobor játék, gyurmázás, kis színes plasztikák készítése, sziluett rajzok kiszínezése, zárásként pedig mini kiállítás a kálváriában. ( Részvétel előzetes regisztráció alapján:openupmke@gmail.com).

 Szintén pénteken 16.00-tól Monory Ráhel III. éves hallgató vezeti körbe a látogatókat Radák Eszter festőművész osztályának év végi kipakolásán, a kiállítók személyes elbeszélését használva alapul a munkák bemutatásához. Ezt teázás és a kiállításhoz kapcsolódó beszélgetés követi a kiállítás alatt fórumként működő 2/18-as teremben, ahol többek között az osztály egyfajta öninterpretációjával is találkozhatunk.

A további programokról az Open Up! 2016 weboldala és Facebook-oldala nyújt tájékoztatást:
http://openupmke2016.tumblr.com/
https://www.facebook.com/Open-Up-1702793926657365/


 

Design aukció a Bartók Béla Boulevardon

A kortárs design szerelmeseinek rendeznek fiatal alkotók és már elismert képző- és iparművészek alkotásaiból jótékonysági árverést május 7-én délután hat órakor, a Danubius Hotel Gellértben. Az ELEVEN Tavasz összművészeti fesztiválon az 1 művész 1 porta kezdeményezés keretében 11 művészt kértek fel arra, hogy a Bartók Béla Boulevard galériáinak, kávézóinak hangulatához igazodva újítsanak meg egy-egy régi tárgyat. Ezeket az adott helyek teszik közszemlére egy héten át, május 2-6. között. Az aukción a résztvevő designerek három-három munkájára licitálhatnak a műkedvelők: egy újragondolt, az alkotó stílusában megmunkált fogasra, egy artKRAFT tárgyra és egy egyedi, saját termékre. A nagyszabású árverés repertoárjában a legkülönbözőbb design termékek, használati tárgyak, szürreális bútorok és installációk is szerepelnek. Az aukciót és a hozzá kapcsolódó tárlatvezetést Kelen Anna, művészettörténész (Virág Judit Galéria) és Lublóy Zoltán, porcelántervező vezetik a Danubius Hotel Gellért dísztermében. Az alkotásokat május 2-6. között a Bartók Béla Boulevard kávézóinak, galériáinak „portáján” láthatja a nagyközönség

 Design aukció időpontja: 2016. május 7. 18:00

Tárlatvezetés időpontja: 2016. május 7. 17:00

Helyszín: Danubius Hotel Gellért, Gobelin terem

További információ: http://bartokbelaboulevard.hu/


 

Imaging Korea - Korea dokumentumfotókon

A Korea dokumentumfotókon – Embereken, tájakon és időn túl című vándorkiállítás első állomása Budapest, a Koreai Kulturális Központ és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum közös rendezésében. 

A tárlat az 1970-es évektől napjainkig eltelt több mint negyven évben készült fotográfiákat vonultatja fel, de valójában ennél jóval tágabb az időkeret. Korea múltja, jelene és jövője sűrűsödik össze hét kiváló, egyéni karakterű fotográfus munkáiban. Az évszázados történelmi emlékek, az állandóan mozgásban lévő, de a változásban is állandóságot nyújtó táj és a benne élő emberek adják azt a vizuális tartalmat, melyet mind a hét fotográfus egyéni látásmóddal közelít meg. Témáikat és eszközeiket ehhez gondosan megválasztják. Egyaránt láthatunk palotákat, kolostorokat, történelmi helyszíneket, vidéki falvakat, a demilitarizált övezetet és a hétköznapok színtereit. A koreai gondolkodás és művészet e sajátosságai jelennek meg a kiállításon. Egy intimebb környezetben, a belső kiállítóterekben helyezkednek el az emberábrázolások, falusi életképek, a múzeum kertjében pedig a mai modern nagyvárosok és kolostorok világát megjelenítő művek. Mindezek a témák olyan személyes megközelítést igényelnek, melyre egy utazónak aligha volna lehetősége. 

A Korea dokumentumfotókon – Embereken, tájakon és időn túl kiállítás 2016. május 6 – augusztus 28-ig tart nyitva a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban (1062 Budapest, Andrássy út 103.). 

Belépő: felnőtt 1000 Ft, ifjúsági és nyugdíjas jegy 500 Ft

 

  

oldalak:  1  2  3  4  5  6  7   ...  9  10  11  12  13   

 
 Összesen cikk található ebben a rovatban


  Rólunk Kapcsolat