napja 
 

Kihirdették a buszmegállós novellapályázat győzteseit (Programajánlók - Kultúra)
Kihirdették a buszmegállós novellapályázat győzteseit

Rekordszámú pályamű, kiemelkedő színvonal – kihirdették az Álljon meg egy novellára! pályázat idei végeredményét. A közönségszavazás pedig a mai nappal indul.  

A Magvető Caféban adták át a JCDecaux Hungary novellaíró pályázatának ez évi díjait. A múlt évhez hasonlóan 2018-ban is húsz pályaművet választott ki a zsűri, amelyeket hamarosan a busz- és villamosmegállókban olvashatunk majd, Budapest belvárosában és a megyeszékhelyeken.

 Bár a beérkezett pályamunkák számát és minőségét illetően már a tavalyi kiírás is felülmúlta a reményeket,  a médiavállalat idén is arra törekedett, hogy tartalmasabbá és kellemesebbé tegye a buszra és villamosra várás perceit – ezért hirdette meg tavasszal újra az irodalmi kezdeményezést.

 „A 2017-ben beérkezett 2500-nál is több, 3800 novella érkezett az idei kiírásra, ráadásul a mezőnyt a tavalyinál is magasabb színvonal jellemezte” – mondta el Samu Tímea, a JCDecaux Hungary vezérigazgatója. Úgy vélte, a kezdeményezéssel a JCDecaux nem csupán igényes kultúrához segíti hozzá az utazóközönséget, hanem azt is sikeresen bizonyítja, hogy a citylight egy élő és sokoldalú médium. Összehasonlításképpen elmondta, hogy 2017-ben közel egymillió olvasóhoz jutottak el a legjobb alkotások.

 Az idei mezőnyben visszatérő témaként foglalkoztak a szerzők az emberi kapcsolat nehézségeivel, amit a digitalizáció is egyre erősít. Ugyanakkor örömteli, hogy kiemelt témaként jelent meg a generációk közötti viszony, jöttek elő elődjeink régi történetei. A novellák sajátos, aktuális látleletet rajzoltak ki korunk Magyarországáról, a kisebb-nagyobb, hétköznapi történésektől egészen a nagy sorskérdésekig. Grecsó Krisztián a zsűri elnöke kiemelte: „Idén több szerethető szöveget olvastam. Tavaly a meghökkentés, az abszurd dominált a döntős szövegeknél, idén a mikrotörténések, az élet finom apróságai kerültek előtérbe. Volt néhány nyelvi meglepetés is, ahol különböző, össze nem illő regiszterek keveredtek, de ebből kevesebb. Az biztos, hogy ez volt a magyar irodalmi pályázatok történetének egyik legnépszerűbbike.”

 Az idei nyertesek:

1. helyezett: Ecsédi Orsolya Lakásétterem című művével

 

2. helyezett: Till Zsóka Fékezett habzás című novellájával

3. helyezett: Balázs Attila Szoboravatás című írásával

Ecsédi Orsolya eddig ifjúsági regényeiről és meséiről volt ismert. A második helyezett Till Zsóka ellenben sohasem írt: neurológusként dolgozik. A harmadik helyezett Balázs Attila egy PR-ügynökség marketingese jelenleg, korábban viszont nyelvészetet tanult.

Az eredményhirdetésen az első három helyezett pályaművét Mácsai Pál színművész olvasta fel. Az első helyezettnek 300, a második 200, a harmadik pedig 100 ezer forint jár a díj mellé. Az eddigiektől eltérően ebben az évben különdíjat is kiosztottak: a Líra Kiadó elismerésében Pölzman Péter Tájékoztató című írása részesült. Péter idegenvezető és háromgyermekes apuka, aki saját bevallása szerint lopott órákban szokott írni.

 A közönségszavazás mától indul

A JCDecaux közönségszavazást hirdet a novellaíró pályázathoz kapcsolódóan. A szavazatokat a pályázatra beérkezett és a zsűri által legjobb 20 novellára lehet leadni, kizárólag online, a novellaíró pályázat weboldalán 2018. július 3-án déli 12 óra és 2018. július 17-e déli 12 óra között. A játék időtartama alatt a legtöbb szavazatot kapott novella szerzője közönségdíjban részesül. Bővebb információ a közönségszavazásról az alábbi linken található: http://novella.jcdecaux.hu

 

Az idei 20 döntős szerző és novellájuk címe:

 

 

Bagi Orsolya

Ifjúkor

Balázs Attila

Szoboravatás

Bábos Veronika

A magyar búbusz

Bereményi Benő András

Szép idők, 1996

Deák Virág

A kávéillatú fiú

Dr. Tóth Tamás

Lízing-gyerek

Ecsédi Orsolya

Lakásétterem

Fodor Klaudia

Mircea

Haász János

Ő lehetne az, hogy Chuck Norris

Hó Márton

Te vagy egy szikla

Kocsis M. Brigitta

Hét perc

Kőrössy P. József

Akkor jó, ha nincsen semmi

Mailáth Nóra

Tethys Budapesten

Nagy Mari Anna

Mi az élet értelme?

Nagy Eszter Hanna

A Papírváros

Oláh Kata

Instagram

Pölczman Péter

Tájékoztató

Schmöltz Margit

Flitter

Till Erzsébet

Fékezett Habzás

Véssey Miklós

Az ország legkisebb óriása

 

 
<<< visszalépés
Jelenleg 4 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat