.: Dolcsevita.hu :.


 
napja 
 
oldalak:  1  2  3  4  5   ...  9  10  11  12  13   

 
A szecesszió világnapja

Idén januárban két magyar amatőr művészetkedvelő elhatározta, hogy legyen a szecessziónak is világnapja. Erre a legalkalmasabbnak június 10-e kínálkozott: Gaudi és Lechner ezen a napon halt meg. A kezdeményezés hamar követőkre talált, hiszen igen jelentős a magyarországi szecessziós örökség: kőművesek, szobrászok, bútorasztalosok, kovácsok, üvegművesek, ékszerészek, keramikusok, ólomüveg és épületkerámia készítők szépséges alkotásokat hagytak ránk. Június 8.-án Budapesten az Iparművészeti Múzeumban rendezik meg az első világnapot, gazdag programcsokorral, június 10. ugyanis idén hétfőre esik, amely szünnap a múzeumokban.

A két ötletgazda – Bálint Imre és Puha Titusz - úgy vélte, a sok egyéb fontos világnap mellett a szecesszió is kapjon egy ünnepet, Barcelonától Rigáig, Budapesttől Brüsszelig, Nancytől Nagyváradig. Június 8-án, szombaton az Iparművészeti Múzeumban előadások, tárlatvezetések, kiállítások várják az érdeklődőket. A gyerekeknek interaktív foglalkozásokat szerveznek, a virágok jegyében. Különösen izgalmasnak ígérkezik a Szecessziós épületkerámiák Párizsból című kiállítás és Keserű Katalin előadása. A Vakok Iskolája Nádor termében június 9-én is elhangzanak tudományos előadások.

A kezdeményezéshez hamar csatlakozott Kaposvár három eseménnyel, de Pécsett is lesz városismereti verseny, Riga Van de Velde emlékkiállítással jelezte csatlakozási szándékát, és Marosvásárhely is ünnepel, már az idén. 


 

Sebestyén János kiállítása az Ybl palotában

Újabb csodás kiállítást tekinthetnek meg a műkedvelők az Ybl Galériában. Ezúttal Sebestyén János képeivel díszítették a falakat, mely tárlat egészen június 8-ig megtekinthető. Különleges program, hogy 2013. május 29-én szerdán 18 órakor maga a művész mutatja majd be a tárlatot,  és várja mindazokat, akik megnézve műveit szeretnének beszélgetni az általuk ébredő gondolatokról, érzésekről.

A művész belföldön és külföldön egyaránt számos kiállításon vett részt, művei több magángyűjteményben megtalálhatók a nagyvilágban. Idehaza többek között Budapesten számtalan helyszínen (többször az Operaház Vörös Szalonjában is), Pécsett, Kecskeméten, Szegeden, Nagykanizsán, határainkon túl pedig Bécsben, Koppenhágában, Stockholmban, a hollandiai Nordeidében, Goudában és Rotterdamban, a finnországi Hyvinkaa-ban és Helsinkiben állították ki munkáit.


 

PLACCC Csepel Fesztivál
PLACCC ? Művészet máshogy, máshol

Nem mindennapi felfedezésre és időutazásra invitálja az újszerű élményekre fogékony közönséget május 30. és június 4. között a PLACCC Csepel Fesztivál. A színészek, képzőművészek, építészek és játéktervezők Budapest XXI. kerületének történelmi, társadalmi, kulturális és urbanisztikai adottságaiból merítve hoznak létre produkciókat.  

A városi közterületeket rendhagyó művészeti térként használó PLACCC Fesztivál május 30. és június 4. között immár hetedszer jelentkezik. Az alkotók újra elhagyják a színháztermeket, galériákat, és Budapest egyik legizgalmasabb negyedében, Csepelen merítenek ihletet a munkáikhoz. A belvárosból HÉV-vel alig tíz perces utazással elérhető városrész sokak fejében összemosódik az egykori acélgyárral, pedig a sziget a nosztalgiázásnál sokkal több izgalmas felfedezést tartogat. Ezeket a rejtett kincseket és szépségeket mutatják meg a PLACCC Csepel Fesztivál programjai.

A holland-magyar Space társulat sétaelőadása, a Volt egyszer egy Csepel Művek megidézi a nagykalapács ütemére lüktető egykori hatalmas gyár lelkét. A közönség táblagépek és fejhallgatók segítségével visszarepülhet a múltba, és megtapasztalhatja azt is, ami (már vagy még) nem látható és hallható.     

Az Artus és a Stereo Akt buszra ülteti a Promenád című produkció nézőit, akikből városi sorsturista lesz a valóság-díszletben zajló színházi utazáson. A busz utasait úgy kalauzolják végig a fikció világában, térben és időben akár egy idegenvezető a külföldieket a városi látványosságok során. Jelenetek tárulnak fel, mintha egy mozifilm pergő képei elevenednének meg. Az utca valósága átszövi a cselekményt, így az előadás minden alkalommal más és más, sőt a történet egyes elemei, de még a helyszínek is változhatnak.

A csepeli Csőgyár igazgatóságának egykori épületében a Magyar Képzőművészeti Egyetem végzős kurátor szakos hallgatói rendeznek kiállítást fiatal kortárs alkotók munkáiból. A Rejtett víziók arra a kérdésre keresi a választ, hogy az elmúlt évek gazdasági, társadalmi és kulturális krízisei után hogyan alakíthatjuk ki és építhetjük újjá saját környezetünket.

A Studio Nomad fiatal építészei a lakótelepi közösségi terek és a megfigyelés, megfigyeltség viszonyát, lehetőségeit feszegetik egy izgalmas köztéri beavatkozás formájában, míg a Budapest Barangoló csapata interaktív városismereti kvízre és versenysétára várja a játékos kedvű fesztiválozókat Csepel különböző pontjain.

A PLACCC Csepel Fesztivál a hat nap alatt tematikus sétákat, beszélgetéseket és büfébuszt is kínál a közönségnek május 30. és június 4. között. A programok magyar és angol nyelvűek. 


 

Esterházy Péter a Hay Fesztiválon

Május 19-én, vasárnap és Pünkösd hétfőn is színes programokkal várja a Budapesti Hay Fesztivál a széles értelemben vett kultúra szerelmeseit. Dragomán György borkóstolót és ingyenes irodalmi sétát is tart, a fesztivál vendége lesz Germaine Greer, a világhírű ausztrál feminista írónő és Jaap Scholten Budapesten élő holland író, a Hay Fesztivál alapító igazgatója, Peter Florence pedig  Esterházy Péterrel beszélget.

Egy korai ebéd után, május 19-én 13 órakor érdemes ellátogatni a Petőfi Irodalmi Múzeumba, ahol az író, költő és a borászat terén is jártas Dragomán György, valamint Xanthe Clay, a The Daily Telegraph munkatársa magyar borász barátaik társaságában a magyar bor reneszánszáról és szélesebb körben történő megismertetéséről beszélget. Az 1500 Ft-os jegyár kiváló borok kóstolóját és a kísérőül felszolgált borkorcsolyák árát is tartalmazza. 

16.30-tól a Walesi Nyelvű Gyermekköltő-díjas Eurig Salisburyvel Gaston Vadasz beszélget munkájáról és a walesi nyelv gazdagságáról. 18 órakor Jaap Scholten Budapesten élő holland írót Winkler Nóra kérdezi első dokumentarista munkájáról, a Comrade Baron (Báró elvtárs) című legújabb könyvéről. A mű az erdélyi magyar arisztokráciáról szól, arról, hogyan sikerült túlélniük a kommunizmust. 19.30-kor a Petőfi Irodalmi Múzeumban a világ egyik legjelesebb regényírójával, a Semmi művészet, Javított kiadás és a Harmonia caelestis szerzőjével, Esterházy Péterrel Peter Florence, a Hay Fesztivál alapító igazgatója beszélget. Mindegyik program szinkrontolmácsolással folyik majd.

 A vasárnapot a French Films nevű finn banda koncertje zárja 21.30-kor az Akvárium Klubban. A 2010-ben alakult zenekarra a Ramones, a Beat Happening és a Beach Boys mellett a Jesus And Mary Chain zenéje egyaránt ihletőleg hatott. Első lemezükkel megnyerték az European Border Breakers Award fődíját, s most második lemezükkel turnéznak. 

Május 20-án, hétfőn 17 órakor Dragomán György ingyenes irodalmi sétára indul az Intercontinental Szálló elől, 18.30-kor a Petőfi Irodalmi Múzeumban pedig Germaine Greer, a világhírű ausztrál feminista írónő és egyetemi professzor, A kasztrált nő szerzője a romantikus szeretők, szex, szerelem és házasság ábrázolásáról beszél Shakespeare műveiben, különös tekintettel a Rómeó és Júliára.

A 25 éve a walesi Hay-on-Wye-ban alapított Hay Fesztivál célja, hogy az emberek együtt gondolkodjanak arról, milyen is a világ, amelyben élünk, valamint együtt képzeljék el, milyen is lehetne. A Hay egy nagy beszélgetés felfedezésről és szellemi kalandokról, ahol mindenki megoszthatja gondolatait és történeteit a nemzetközi hírű írókkal és gondolkodókkal, történészekkel és filozófusokkal, költőkkel és tudósokkal, esténként pedig neves muzsikusok társaságában szórakozunk.

A beszélgetésekre elővételben vásárolható jegy és napijegy a PIM jegypénztárában, a Libri áruházakban, illetve a PORT.hu weboldalon, vagy a programok napján a helyszíneken. A 2013-as Budapesti Hay Fesztivál teljes programjáról bővebben a hayfestival.org/budapest valamint hungarofest.hu oldalon olvashat.


 

Barakonyi Zsombor kiállítása a Hotel Nemzeti Budapestben

Képzeletbeli városképek, avagy hogyan működik a túlélés a technicolor-szerűen rothadó metropoliszokban

 A Hotel Nemzeti Budapest újabb kortárs festőművészt fogad be időszakosan. A 117 éves, patinás épület modern enteriőrjét Barakonyi Zsombor alkotásai teszik még korszerűbbé. A Hotel Nemzeti Budapest nem titkolt célja, hogy aktív szerepet játsszon Budapest kulturális és művészeti életében. Budapest művészeti szellemiségének felfedezése jegyében időről időre újabb kortárs alkotók kapnak lehetőséget, hogy műveikkel életet vigyenek a hófehér falak közé. A szálloda belsőépítészeti megoldásait tökéletesen kiegészítik a művek. Az épület halljában és közösségi tereiben megtekinthető magyar modern művészeti alkotásokat bemutató időszakos kiállítás-sorozat egy újabb állomásához érkezett. A Hotel Nemzeti Budapest  április 16-án megnyílt tárlata Barakonyi Zsombor festőművész alkotásait mutatja be az érdeklődőknek.

Zsombor a Magyar Képzőművészeti Egyetem egykori, doktori fokozatot is szerző diákja, korábban volt ösztöndíjas Londonban, Camberwell College of Art fotó szakán, illetve az Accademia Ungherese a Roma ösztöndíját is kiérdemelte. Több egyéni és csoportos kiállítással, nemzetközi bemutatkozással a háta mögött, olyan díjakat tudhat magának, mint a Strabag Alkotói díj, vagy a Barcsay Jenő díj.Az elmúlt évek során összetett képalkotói eljárást alakított ki. Táblaképei képi világa első ránézésre az ember alkotta világ ellentmondásos természetét – annak megszokott otthonosságával és egyben rácsodálkozást kiváltó teátrális idegenségével – idézi meg, s utal ezen keresztül az utópiák világára is.

„Korábbi festményeimmel szemben, melyek olyan konkrét helyszíneket ábrázoltak, mint az Andrássy út és az Oktogon, legújabb munkáimon többnyire nehéz eldönteni, hogy a filmes látványvilágot megidéző jelenetek hol és mikor játszódnak. Bécs, London, Róma – vagy Budapest? A nyolcvanas, a kilencvenes években vagy holnapután? A világ, amit teremtek egy képzeletbeli városkép megfakult patinájára emlékeztet (mely azt kívánja a nézőtől, hogy elidőzzön ebben a városban, ahogy én is életem bizonyos szakaszait egy-egy városnak szenteltem). Másként fogalmazva: vizsgálódásaim tárgya az, hogy hogyan működik a túlélés a technicolor-szerűen rothadó metropoliszokban, napról-napra, élet- és halálvágyból építkezve.”

Ezek a festmények kerültek most a Hotel Nemzeti Budapest falaira. 117 éves épület, modern enteriőr és egy nagyon is kozmopolita hitvallást valló alkotó. Ezt tudja ez a kiállítás nyújtani azoknak, akik a következő hónapokban betérnek a szállodába.


 

Kis könyves éj - április 19.

27 független könybesbolt és több kulturális intézet részvételével 2013. április 19-én délután 16 órától éjfélig a Kis Könyves Éj keretében számos kedves, felfedezésre érdemes apró boltocska várja vidám, friss programokkal – könyvbemutatókkal, kiállításokkal, koncertekkel  – a könyvek szerelmeseit Budapesten és az ország több más városában. A rendezvény célja, hogy felhívja a városlakók és az idelátogatók figyelmét a kis könyvesboltok különleges hangulatára, sokféleségére s hogy felélénkítse a könyvesboltba járás divatját.

2012 tavaszán ültek le először az első Kis Könyvesek, hogy kitalálják, hogyan is valósíthatnák meg első Kis Könyves Éjüket. Az asztalnál akkor még csak három független könyvesbolt képviselői ültek. Idén immár 27 kis könybesbolt és öt kulturális intézet - a British Council, a Cseh Centrum, a Flamand Képviselet,  a Francia Intézet és a Camões Intézet – részvételével zajlik majd a színes, vidám Éj.

Budapesten az Anno Mesebolt, az Atlantisz Könyvsziget, a Bookstation, a Teleki Téka, a Famulus Könyvesbolt, a Gondolat Könyvesház, az Írók Boltja, a Keddshop, a Két Egér Könyvesbolt, a Klauzál 13, a Láng Téka, a Latitudes, a Libra Könyvesbolt, a Litea, a Massolit Books & Café, a Millennium Könyvesház, a Paradigma Kuckó, a Párbeszéd Könyvesbolt, a Pozsonyi Pagony, a Ráday Könyvesház és a + Rukkola öltözteti díszbe magát, Vácott az Arcus,  Budakeszin  a Betűtészta Mesekönyvbolt, Biatorbágyon a Kisgombos, Pécsett a Bagolyfészek, Sopronban pedig a Cédrus Könyvkereskedés várja a közönséget.

A Cédrus Könyvkereskedés 14 órakor Kőkoptatók címmel városi túrát szervez, ahol a résztvevők könyvutalványt kapnak. Két Egér Könyvesboltban 15.30-kor könyvszobrászatot tanulhatnak gyerekeknek és felnőttek a Cellux Csoporttal, a Massolit Books and Café-ban 16.00 órakor Ónodi Eszter tart felolvasást Dimitri Verhulst flamand szerző Elcseszett napok egy elcseszett bolygón című könyvéből, a KeddShopban 17–20 óra között minirajzfilmet készíthetünk, a Millennium Könyvesházban 18 órakor Ottlik Géza tiszteletére könyvbemutatót tart a Tevan Kiadó Cselenyák Imrével, Kornis Mihállyal, Kukorelly Endrével és Petőcz Andrással. 19 órakor a Bookstationben Földváry Kinga, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára tart előadást Populáris irodalom – Tudomány vagy bűnös szenvedély?címmel. Az Írók Boltjában 20.00 órakor  Kemény István és Kemény Lili estje lesz, a Betűtészta Mesekönyvboltban ugyanekkor a 2012-es Kecskeméti Utcazenész Találkozó szakmai díjának nyertese, a MeloDisztiK formáció lép fel, a Bencés Könyvesboltban pedig egészen éjfélig tart majd a pannonhalmi gyógynövényteák, csokoládék, likőrök és mézek kóstolója, valamint megtekinthetp egy kiállítás a Pannonhalmi Főapátságról, hogy csak néhányat említsünk a számtalan színes program közül.

Ezen a különleges éjszakán a könyvesboltok pecsétgyűjtő akcióval kedveskednek a látogatóknak, melynek köszönhetően akár 30%-os kedvezménnyel tud vásárolni a vendég.

Teljes program: http://kiskonyves.blog.hu/


 

Indonézia csodálatos orchideái
ORCHIDEA ÉS BROMÉLIA KIÁLLÍTÁS ÁPRILIS 26-28

Indonézia csodálatos orchideái a Vajdahunyadvárban

Ha itt a tavasz, akkor itt az orchidea kiállítás ideje is. Mint mindenévben, idén is várja látogatóit  a tavaszi Orchidea és Bromélia Kiállítás  a Magyar Orchidea Társaság rendezésében. Ebben az évben a társaság Indonézia vadregényes tájain, sűrű erdőségeiben, a vulkánok lábainál és a tengerparton élő szebbnél-szebb orchideákat szeretné megmutatni a nagyközönségnek. Indonézia távol esik hazánktól, szinte a világ túlsó felén található ez a több mint 17 000 szigetből álló egzotikus, gyönyörű ország, a maga páratlan állat- és növényvilágával. A földi Paradicsom hírében álló Indonézia nemcsak ritka állatfajairól híres, hanem káprázatosan gazdag növényvilágáról is. E sok szigetből álló ország több mint 5000 orchideafaj hazája.  Itt fedezték fel többek között a manapság oly népszerű lepkeorchideát, a Phalaenopsist is. Ma már számtalan hibridje elérhető e csodálatos növénynek, amely az évek során sok otthonban szobanövénnyé vált.  A hosszan elnyúló szigetcsoportot változatos időjárási viszonyok jellemzik, megtalálható itt a meleg, párás esőerdő, a monszun övezet, amelyben az esős és száraz időszakok váltakoznak, és vannak magas hegységek is, ahol a hőmérséklet alacsonyabb, a levegő frissebb. Ezeken a tájakon valóban minden adott ahhoz, hogy az orchideák gazdag változatossága kiteljesedjék.   A rizsföldek, a tea- és kávéültetvények szegélyein ott csüngenek a fákon az élénk színű, illatos orchideák, de az igazi, háborítatlan békét és a túlélést a számtalan nemzeti park biztosítja számukra. Ennek a gazdag növénykincsnek egy részét mutatja be a Magyar Orchidea Társaság a tavaszi kiállításán, idecsempészve a távoli Indonézia esőerdeinek hangulatát.  

A csodálatos, színes-illatos orchideákon kívül természetesen az orchideák gondozásával foglalkozó előadásokkal, szaktanácsadással, átültetési bemutatókkal is várja az Orchidea Társaság a kedves látogatókat a Mezőgazdasági Múzeumban, április utolsó hétvégéjén.  Mint mindig, most is lesz lehetőség arra, hogy a látogatók – kedvet kapva e gyönyörű növények otthoni tartásához – a kiállításon jelen lévő hazai és külföldi kereskedőknél beszerezhessék azt az orchideát, amire vágynak.  

Időpont: április 26-28-ig

Helyszín: Budapest, Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Vajdahunyadvár

Jegyárak: Felnőtt: 1600 Ft, Nyugdíjas - diák (6-18 éves korig): 1200 Ft Csoportos jegy: (előre bejelentett min. 15 fő) 1200 Ft Családi jegy: (2 felnőtt + 2-3 gyermek): 4400 Ft  A belépőjegyek ára az Oázis üzletekben levásárolható, ennek feltételeit az Oázis honlapján találják. www.oazis.hu


 

Április 13. a Gyermekvasút napja
Erdőismeret, séták, kiállítások, előadások

Szombaton rendezik meg a Gyermekvasút Napját, ami hagyományosan a Kárpát-medencei Kisvasutak Napjai című rendezvénysorozat évadnyitó eseménye. A Gyermekvasút, a Gyermekvasutasokért Alapítvány és a Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány közös rendezvényén idén a szokásos programok mellett a Gyermekvasút környékének természeti értékeit is bemutatják az érdeklődőknek.

Az április 13-i program délelőtt 10 órakor Széchenyi-hegy állomáson kezdődik térzenével, zászlófelvonással, majd a Gyermekvasút és az alapítvány képviselői köszöntik a kisvasúti nap résztvevőit. Az alkalmi különvonat, a Gyermekvasút egyik újjáépített, környezetkímélő Mk45 sorozatú dízelmozdonya Széchenyi-hegy állomásról menetrend szerint 10:45-kor indul. Az utazás során a résztvevők a különvonattal közlekedő laborkocsiban szakavatott erdőpedagógustól 20-25 perces ízelítőket kapnak a Gyermekvasút Erdőismereti foglalkozás című szolgáltatásáról, amelyet az általános iskolai és óvodás csoportok vehetnek igénybe megrendelés alapján.

Szépjuhászné állomáson a különvonat hosszabb ideig tartózkodik majd, ugyanis itt több program is várja az érdeklődőket; előadást hallgathatnak például a Budai-hegység flórájáról és faunájáról a Pilisi Parkerdő Zrt. Erdészeti Információs Központjában, vagy a budaszentlőrinci pálos kolostor eddig feltárt romjait és a Wágner Károly Erdészeti Szakkönyvtárat tekinthetik meg. A vasútüzem iránt érdeklődők az állomás egyközpontos MÁV Dominó 55 rendszerű biztosító berendezését és a számítógépes menetjegykiadás technikai hátterét ismerhetik meg közelebbről. A természetkedvelők is találnak számukra kedves programot, ugyanis lehetőségük lesz egy körsétát tenni a hárs-hegyi Örökerdő tanösvényen.

A különvonat menetrend szerint 13:30-kor indul tovább Szépjuhászné állomásról. A Hűvösvölgybe érkezők megtekinthetik a Gyermekvasutas Múzeum kiállítását, a vasútmodell és vontatási telep bemutatóját. A kisvasúti napra a részvételi jegy a tizennégy éven felülieknek 1500 forintba, a 6-14 éves gyerekeknek 900 forintba kerül, a hat éven aluliaknak ingyenes.

A részvételi jegy magába foglalja a különvonaton való utazást, a programokon való részvételt és a Hűvösvölgyben elfogyasztott ebédet. A Gyermekvasút napjának további információi az alábbi linken elérhető:

http://www.gyermekvasut.hu/chrw_events.php?extend.490


 

30 éves a Macskák

30 éves a Macskák

1983. március 25-én mutatta be a Madách Színház T.S.Eliot és Andrew Lloyd Webber musicaljét, a Macskákat, közvetlenül a londoni ősbemutató után. Az elmúlt 30 évben az előadás csaknem 1400-szor került színre. Minden magyar színházi rekordot megdöntve eddig több mint 1,5 millió néző vásárolt jegyet a musicalre. Az eltelt három évtizedben sok szereposztást megért a Macskák: a különböző szerepekben összesen 190 művésznek tapsolhatott a közönség. 2013. március 25-én a magyar színháztörténetben egyedülálló jubileumhoz érkezünk: ezen a napon lesz 30 éves a Madách Színház Macskák című előadása. E ritka évforduló alkalmából megújul az előadás! 2013. március 22-én új generáció lép színpadra. Fiatal énekesek és táncosok, akik közül sokan még meg sem születtek a 1983-as bemutató idején. Mostantól azonban ők lesznek azok, akik a következő 30 évben sikerre viszik a Madách Színház „örökéletű” Macskáit. És természetesen ott lesznek mellettük a „régiek”, az előző jónéhányszáz előadás sikeres Macskái is.

Márciusban a „Macskák-jegyében” jubileumi hetet tartunk, hogy együtt ünnepelhessenek velünk nézőink és a Macskák Nagy Csapata, a Felnövekvő Nemzedék és a 83-ban még talán meg sem született Új Generáció. Március 18-tól mindennap különböző eseményeken várjuk a rajongókat, színházszeretőket, akik már látták, és azokat is, akik csak ezután fogják megnézni a Macskákat.

bővebben >
 


Meghökkentő jelenségek ? Érzékszervek
Magyar Mezőgazdasági Múzeum 2013. március 9 - április 21.

Annak hiszünk, amit látunk, hallunk, aminek érezzük az illatát, az ízét vagy kitapogatjuk formáját, felületét. Rábízzuk magunkat érzékszerveinkre, pedig néha tréfát űznek velünk, észrevétlenül veszik át tetteink fölött az irányítást: fülünk csengeni kezd, szaglásunk „tanácsára" szerelemre lobbanunk, mozdulni látszik egy állókép...Az interaktív kiállításon bemutatjuk az érzékszervek kialakulását és működését, rég elfeledettnek hitt illatokat idézünk meg, ízelítőt adunk az illúziók világából. Választ keresünk számtalan meghökkentő jelenségre, többek között arra, mi az oka a déjà vu érzésnek, a különféle fóbiáknak, és tanulhatók-e a nyelv akrobatamutatványai. 

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban 2013. március 9-én lebilincslő interaktív kiállítás nyílik Meghökkentő jelenségek – Érzékszervek címmel. A kiállítás 700 m²-en, játékkal és ajándékkal is várja a látogatókat. Belépéskor a vendégek játéklapot kapnak, melyen fejtörőket oldhatnak meg!

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, 1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár

www.mezogazdasagimuzeum.hu

A kiállítás nyitva tartása: 2013. március 9. - április 21., naponta 10-17 óráig, hétfő szünnap (április 1-jén, húsvét hétfőn nyitva)

Belépőjegy árak: felnőtt 1450 Ft, gyermek 1250 Ft, csoportos 890 Ft, családi 4950 Ft.

A belépőjeggyel a múzeum összes állandó és időszaki kiállítása megtekinthető


 

Hotel Nemzeti - régi-új épület, vadonatúj programok

Újjáéledt a 117 éves budapesti hotel, a legendás Hotel Nemzeti. A patinás épület különleges programokkal is készül, ezek közül az első igazi családi program, illemleckék gyerekeknek, avagy Kalandozás Etikettországban.

Ahol még Rigó Jancsi játszott, az egykori Nemzeti Színházzal szemben újraéled a művészet iránt érdeklődők kulturális központja. Mostantól nem csupán hétkor találkozhatunk a Nemzetinél, ott ahol a hatos megáll. Az első budapesti MGallery szálloda az Artistic Spirit of Budapest megteremtése jegyében különleges programokkal készül. Budapest régi-új gyöngyszeme a Hotel Nemzeti Budapest márciusban változatos kínálattal színesíti a főváros tavaszát, a kicsiket Etikettországba, a nagyokat Vasárnapi Asztalhoz invitálva.

Múlt és jelen, hagyomány és újítás, tradíció és modernitás

Néhány héttel ezelőtt nyitotta meg kapuit az első magyarországi MGallery Hotel.  Az Accor, mint a világ legnagyobb szállodaüzemeltetője az MGallery szállodákat kizárólag különleges és egyedi épületekben nyitja, a felsőkategóriás hotelek vagy építészeti szempontból emelkednek ki, vagy nagyon különleges történelmi háttérrel rendelkeznek, esetleg különlegesek a természeti környezet szempontjából. A budapesti Nemzeti szálló épületében először 117 évvel ezelőtt, azaz 1896-ban fogadtak vendégeket. Ez volt a kor legmodernebb és legelegánsabb szállodája. Itt volt először a városban lift, minden szobában áram, vagy folyó hideg-meleg víz és fürdőszoba. Nem véletlen, hogy a Nemzeti Színház szomszédságában hamar vált a hotel nem csak a Budapestre látogató külföldiek, de a város művészetek iránt, kultúra iránt érdeklődő közönségének is kedvelt találkozóhelyévé. A Hotel Nemzeti ismét a kulturális élet aktív szereplője lesz, kiállításokkal, kulturális eseményekkel készül.

A Hotel Nemzeti Budapest szállodában megcsodálható az eredeti lépcsőház, az ólomüveggel díszített éttermi mennyezetet, és a velencei tükröket. A XIX. századi hangulatot azonban ma már jól kiegészítik a modern belsőépítészeti elemek, a kortárs festmények és a design tárgyak. A cél az, hogy megőrizzük az értéket, és újra a társasági élet egyik középpontjává tegyük a hotelt, hogy a most betérők is átérezhessék azt, amit az úri közönség egykoron.

Vasárnaponként mostantól egyedi hangulat és remek ízek várják az ebédvendégeket.  Valószínűleg kevesen tudják, hogy a Hotel Nemzeti egykori cukrászának köszönhetjük a mesésen csokoládés Rigó Jancsi süteményt. A hotel prímása, Rigó Jancsi kérte a cukrászt olyan desszert megalkotására, amellyel elbűvölheti szerelmét. A Rigó Jancsi újragondolt, mai változata mellett természetesen egyéb egyedi, magyar ízek is terítékre kerülnek a Vasárnapi Asztalon a Sunday Brunch kínálatában.

Márciustól minden hónap első szombatján a gyermekes családok figyelmére számít a szálloda. Illemleckék patinás környezetben, az Anyakanyar.hu családi weboldallal együttműködve, amelyeken Eöttevényi Zsófia, diplomatafeleség, kisgyerekes anyuka, azaz Sophie játékos formában, stílusos helyszínen tartja meg tematikus illemóráját, hogy könnyed formában, örömteli módon, szinte észrevétlenül válhassanak az apróságok jól nevelt felnőttekké. Az első ilyen alkalommal március 9-én tavaszváró és húsvéti hangulatban kalandozhatnak a gyermekek Etikettországban, ünnepre készülődés, bemutatkozás, dekorálás mellett egy finom uzsonna is emlékezetessé varázsolja a délutánt. Ezt a programot felnőttek is megirigyelhetik. Jelentkezni és asztalt foglalni a szálloda telefonszámán lehet: 06-1-477-45-00.

Bővebb információ:  www.hotel-nemzeti-budapest.hu


 

Havadtői Sámuel ? MMXIII Áttekintő kiállítás
2013. március 9 -június 10. 3300 Eger, Széchenyi u. 16.

A kortárs művészet élvonalába tartozó magyar festőművész, Havadtői Sámuel (Sam Havadtoy) eddigi életpályáját bemutató monstre kiállítás nyílik március 9.én a Kepes Intézetben, Egerben. A június 10-éig nyitvatartó tárlat az elmúlt 20 év munkáiból ad átfogó válogatást.  A kiállítás egyik legkülönlegesebb darabja egy Havadtői által átfestett Yoko Ono alkotás. A kiállítás június 10-éig tart nyitva


 

Pest megér egy estet 2013
2013. február 12. - április 9.

Hogyan lesz a gettóból felkapott városrész? Hogyan jelenik meg a panel életérzés filmen, képzőművészetben és a valóságban? Miképpen változott Budapest underground kultúrája az utóbbi 50 évben, és melyek a kortárs hazai underground kultúra megkerülhetetlen színterei? Van-e papíron Budapestnek egységes arculata, tervszerű városépítészete? Kik és miért döntenek úgy, hogy szeretett és megszokott utcáinknak, tereinknek új nevet adnak? És vajon kik és milyen sikerrel építik Budapest imázsát? 

Többek közt ezekre a kérdésekre keresik a választ kedd esténként a Pest megér egy estet! filmklubban, két féléven át az Örökmozgó moziban. A filmklub nagy hangsúlyt fektet a beszélgetésekre, a filmek által feszegetett témák megvitatása, továbbgondolása is cél.

Helyszín: Örökmozgó Filmmúzeum, 1074 Budapest, Erzsébet körút 39. 


 

Ázsiai Holdújév a Buddha-Barban
Előparti: február 9. szombat

A Holdújév Kínában az év legnagyobb ünnepe. A Holdújév fesztivál előestéjén, február 9-én, szombaton a Buddha-Bar köszönti a Kígyó évét!  

2013. február 10-én távol-keleti és magyar művészek, artisták, zenészek, sportolók együtt köszöntik a Kígyó Évét Magyarország legnagyobb Holdújév Fesztiválján, a Millenárison. A pán-ázsiai konyhát kínáló Buddha-Bar étteremben az Ázsiai Holdújév alkalmával különleges Buddha-Bar menüválogatást kínálnak szerencsesütivel, a vacsora után hagyományos kínai teaceremóniával.  Az étterem felett található elegáns Buddha-Bar Lounge-ban 21 órától Holdújév Party DJ Mada Buddha-Bar ázsiai szettjével. Az ázsiai hagyományokat oroszlántánc, pávatánc mutatja be. A hölgyvendégeknek 21-24 óra között egy ajándék "Year of the Snake" koktéllal kedveskednek, ami talán meghozza a szerencsét a Kígyó évében, mert csupa olyan alapanyagot mixelnek bele, ami a kínai hagyományok szerint jószerencsét, gazdagságot, boldogságot hoz az embernek (a vodka alapú koktélba sárgabarack likőr, licsipüré, gránátalma szirup, szilvalekvár, narancslé, citromlé kerül).

A 17 évvel ezelőtt alakult, és azóta a világ 15 országában jelenlévő, világszerte ismertté vált brand 2012 nyarán érkezett meg Budapestre Párizs, Dubai és Monte Carlo után. A gyönyörűen felújított Klotild Palotában, a Ferenciek terén kapott helyet a lánc második tagjaként az ötcsillagos Buddha-Bar Hotel Budapest Klotild Palace. Külön bejárattal a Váci utcáról nyílik a Buddha-Bar étterem, és a felette található lounge & bár. A divatos és kifinomult belsőépítészeti megoldások – beleértve az óriási Buddha szobrot is -, a rendkívüli kiszolgálás, az ázsiai-csendes óceáni partvidék konyhájának (kínai, thai, indiai, japán, kaliforniai) fúziója, valamint jellegzetes Buddha-Bar sushi kínálat garantálja, hogy minden vendég felejthetetlen gasztronómiai élményben részesüljön. A Buddha-Bar minden érzékre ható környezete, saját DJ-i által kevert sajátos zenei világa, és egyedülálló koktélkínálatának együttese szimbolizálja a hely szellemiségét.


 

India Fesztivál
2013. március 6-10. Átrium Film-Színház (1024 Budapest, Margit körút 55.)

Az Indiai Nagykövetség nagyszabású India fesztivált szervez március 6-10. között az Átrium Film-Színházban. A programot a lenyűgöző kathak táncosnő, Sharmilla Sharma nyitja meg március 6-án. A fesztivál öt napja alatt hét bollywoodi filmet láthat majd a közönség, amelyek felvonultatják az indiai filmgyártás legújabb remekeit, természetesen a legnagyobb sztárokkal a főszerepekben. Péntek este minden idők legnagyobb filmsikere, az Om Shanti Om után egy fergeteges Bollywood partira invitálunk mindenkit. Az indiai filmek régi és új szerelmeseit várjuk filmes előadásainkra. A filozófia iránt érdeklődőket India magyarországi nagykövete kalauzolja majd a test, a szellem és a lélek rejtelmeibe. A gyerekeket a Kathputlí bábszínház és számos indiai gyerekfoglalkozás várja. A program ideje alatt Horváth Esther: „Élet szeretettel” című kiállítását tekinthetik meg az Átrium galériáján.

bővebben >
 


Magyarország első számú verskiállítása
Symbol Budapest, 2013. január 12, 21.00 h

Gesztesi Károllyal és Koós Rékával hirdetik Magyarország első számú verskiállítását, ami Végvári Tibor költő nevéhez fűződik. A szervezők nem minden napi eseményt ígérnek, amely a versek ellenére még véletlenül sem felolvasó est.

A kortárs költők olyanok, mint Columbo felesége, igazából közelről egyet sem ismerünk, éppen ezért is különleges Végvári Tibor új ötlete. A Frizbi Hajdú Péterrel című műsor főszerkesztője úgy döntött, valami olyannal rukkol elő, amely ízlésesen ötvözi a költészetet és a modern gondolkodásmódot.  – Magam is tapasztalom,hogy sokan posztolgatnak a közösségi portálakra szerelmes és mély gondolatokat, de el kell fogadni azt a tényt,hogy a középiskolai kötelező olvasmányokat nyögvenyelősen végigszenvedő tiniken kívül senki nem olvas olyan verseket, amelyeknek írója még él és ismert is – osztotta meg velünk véleményét Végvári, aki Gesztesi Károlyt kérte fel arra, hogy nem minden napi módon nyissa meg a kiállítását.– Ez nem egy elcsépelt, unalmas felolvasó est lesz, hanem egy verskiállítás, ahol verseim, mint egy galériában a festmények, vásznakon jelennek meg. Az azonban a jelenlévők kiváltsága lesz megtudni,hogy Gesztesi Károly miként kerül képbe. Tessék eljönni január 12-én a Symbolba – titokzatoskodott a Frizbi főszerkesztője. Végvárinak egyébként  három éve volt már egy hasonló verskiállítása, akkor csinos, egy szál lepelben felvonuló modelleket öltöztetett rímekbel – Annyit előre elárulhatok, hogy senki nem fog szavalni és még véletlenül sem lesz lila ködös művészkedés. Az ugyanis nagyon nem az én világom. A verseim valódi dolgokról szólnak, mély gondolatokkal teli, így sokan meg fognak lepődni, mert ezzel egy új arcomat ismerik meg – tette hozzá Végvári Tibor, aki az ismert színész mellé Koós Rékát is felkérte, hogy egy koncert erejéig működjön közre ezen a nem hétköznapi estén.  

Forradalmár, próféta, melós. Kondor Béla művészete
MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ 2012. november 3 - 2013. február 17.

A MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban  február 14-éig látható kiállítás Kondor Béla legfontosabb grafikai sorozatait, illetve kevésbé ismert alkotásait gyűjti egybe: mintegy hetven grafikát és harminc festményt. A tárlat célja egyrészt a kondori komplexitás eszmei és anyagi dimenzióinak megjelenítése, másrészt a "Kondor-jelenség" újraértékelése. A Kondor-művek mellett a tárlaton többek között Dürer, Rembrandt és Schongauer egyes alkotásai is láthatók, melyek a Szépművészeti Múzeumból érkeztek.

Érdekesség, hogy a monumentális, csaknem 2x4 méteres Szentek bevonulása című festmény évtizedek óta először hagyja el a Kiscelli Múzeumot, az eredetileg pannónak készült alkotást ugyanis 1984 óta senkinek sem adták kölcsön. Akkor a Magyar Nemzeti Galéria Kondor Béla-életműkiállításán szerepelt. 
Különös apropót ad a kiállításhoz, hogy 2012. december 12-én van Kondor Béla halálának 40. évfordulója és 2013. február 17-én, a tárlat utolsó napján emlékezünk meg a művész születésnapjáról.

bővebben >
 


Karácsonyi fényekben tündököl a Sofitel Budapest Chain Bridge

Ötvenfős díjnyertes kórussal, káprázatos karácsonyi fényekkel és számtalan más apró csodával köszöntötte a Sofitel Budapest Chain Bridge az ünnepi szezont. A karácsonyi dekorációavató ünnepséget mostantól minden évben megrendezi a luxusszálloda, így köszöntve méltón legszentebb ünnepeink egyikét.

Itt a december és lassan minden bolt kirakatába és az otthonok melegébe is bekúszik az izgatott készülődés és várakozás. Zsúfolt, de annál szebb időszak ez, hiszen összegyűlhet a család, a barátok és együtt, békében nézhetnek a közelgő időszak elé. A Sofitel Budapest Chain Bridge már javában készülődik és egy látványos dekorációavató ünnepséggel indította el az ünnepi szezont. Ezt a ceremóniát hagyománnyá kívánják tenni és ezentúl minden évben megrendezik.

Az idei évben egy magyar designer csapat, az Igéző csodálatos ruhaterve inspirálta az égig érő karácsonyi dekoráció elkészítését. Ahogy egy Igéző ruha alsó szegélyén, ugyanúgy jelenik meg a hagyományos, ősi magyar motívumvilág a Sofitel fáján is. Az Igéző csapatának célja, hogy ősi hagyományaink magyar jelképrendszere ne csak ünnepeinket, de hétköznapjainkat is gazdagítsa, legyen szó viseletről vagy az élet egyéb más területéről. A hatalmas égősorokkal ellátott fenyőfa törzse sem mindennapi, hiszen pirospaprikából készült, így tükrözi az egyik legnagyobb Hungarikum, a magyar paprika jelentőségét.

Nem csak ez a különleges fa tette fenségessé a ceremóniát, hanem a több nemzetközi versenyen is elsőként végző Cantate kórus előadása is, akik káprázatos hangjukkal járultak hozzá a karácsonyi hangulat megteremtéséhez. A Sofitel Budapest ráadásul a híres francia édesség, aKarácsonyi fatörzssüteményét is megújította, ésezen túl minden évben más-más ízesítéssel kedveskedik majd vendégeinek.  A Buche de Nöel egy különleges módja annak, hogy továbbvigyük a karácsony és a téli napforduló megünneplésének tradícióját, olyan ez, mint egy fatörzs a kandallóban, amely a szívünkben gyúl lángra. A Karácsonyi fatörzs egy francia édesség, melyet az 1800-as évek végén talált fel egy cukrász, nevét formájáról kapta, mely igazi fatörzshöz hasonlít. A szálloda cukrászai minden évbenizgalmas és ünnepi recepttel készülnek, idén a különleges és mennyei earl grey ízesítéssel csábítják a látogatókat.

A karácsonyhívogató ünnepségen sok barát és partner volt jelen, és igazán káprázatos látvány köszönt mostantól minden vendéget, aki betér ide, vagy egy finom forralt borra vagy egy szelet Karácsonyi fatörzsre, melyet egyébként bátran lehet rendelni is ebben az időszakban. Az ünnepi hangulat beköltözött a szállodába, ideje, hogy mindenki nagyra nyissa szívét és engedje, hogy átjárja a karácsonyi készülődés izgalma.


 

Philadelphia Toast Art fotópályázat

Decemberben indult el a Philadelphia krémsajtok fotópályázata, a „Philadelphia Toast Art”. A játékra olyan saját készítésű fotókkal lehet nevezni, melyek különlegesen elkészített, egyedi szendvicsek láthatók.

A „Philadelphia: Toast Art” fotópályázat játékra olyan saját készítésű fotókat várnak a szervezők, melyek Philadelphia krémsajt felhasználásával pirítósra készített művészi jellegű alkotásokat ábrázolnak. A beküldött fotókat bárki megtekintheti egy online galériában. A minél változatosabb és ínycsiklandóbb pirítósokról készített fotókat a philadelphia@white-lake.hu email címre lehet elküldeni, a zsűri által kiválasztott győztes pedig egy 2 felnőtt és 2 gyermek részére szóló belföldi wellness hétvége élményével gazdagodik.

A játékra január közepéig lehet elküldeni az alkotásokat, legyen az egy klasszikus ihletésű Philadelphia natúr krémsajttal megkent pirítós, vagy az új Philadelphia Milka csokis krémsajttal készült modern mestermű. A hazai piacon idén bemutatkozó Philadelphia Milka a natúr krémsajt és az alpesi tejcsokoládé házasításával jött létre, egy új műfajt teremtve az édes és sós szendvicskrémek között. 

A szendvicsekről készült fotók közül a legjobbakat szakértő zsűri választja ki és díjazza. A zsűri tagjai melynek tagjai: Bodrogi Eszter, a Fűszer és lélek blog írója, Kálló Péter fotós, a 2012-es Goldenblog Fotó kategóriájának nyertese, munkái egy része a Kálló Péter Photography blog-on tekinthető meg és Temesvári Kornél, a White Lake Kft, a Philadelphia krémsajtok magyarországi forgalmazójának ügyvezető igazgatója.

A játék fődíja egy 2 felnőtt és 2 gyermek részére szóló belföldi wellness hétvége (4 nap 3 éj) félpanzióval a tarcali Andrássy Rezidencia Wine & Spa***** hotelben, a második és harmadik helyezett 20000 Ft és 10000 Ft értékű Philadelphia ajándékcsomagot nyer. A zsűri döntése alapján kisorsolnak még egy 5000 Ft értékű ajándékcsomag különdíjként is.


 

Műgyűjtők éjszakája huszonkettedszer!

Immáron huszonkettedik alkalommal várják a budapesti belvárosi galéria-negyedbe a vizuális művészetek iránt érdeklődőket egy csütörtök esti könnyed kulturális kikapcsolódásra. November 29-én csütörtökön, az V. kerületi Falk Miksa utcában 17 órától éjfélig kiállításmegnyitók, tárlatvezetések, ékszer és iparművészeti bemutatók, valamint egy szocreál zenés party szolgálnak antidepresszánsként a novemberi szürke esték egyikén. Érdemes lesz eljönni. A Műgyűjtők éjszakájának összes programja ezúttal is ingyenes.

Egy fiatal koreai, Franciaországban nagy népszerűségnek örvendő festőművész, Hur Kyung-Ae  második magyarországi kiállítása nyílik meg a Kalman Maklary Fine Arts galériában a műgyűjtők éjszakáján. Az absztrakt sztárművész munkáit tavaly láthatta első alkalommal hazánkban a nagyközönség, most nyíló kiállítás gerincét a legújabb, 2012-ben készült képei adják, ezek mellett néhány korábban alkotott művét is megismerhetik az érdeklődők. A tárlatot dr. Mecsi Beatrix művészettörténész, ELTE Távol-keleti Intézet tanár nyitja meg.

A Bardoni Galéria a Magyarországon született, de 1950-től Franciaországban élt és alkotott Kallos Pál munkáiból rendez kiállítást. A galériában a képzőművészeti remekművek mellett a XX. század különleges Art Nouveau, Art Deco és Bauhaus stílusú közép-európai bútoraiból és kiegészítőiből kaphatnak az odalátogatók ízelítőt.

A Haas Galériába érkezők egy kiállítás-záró rendezvényen vehetnek részt. A Műgyűjtők éjszakáján látható ugyanis utoljára Litkey György (1907-1975) festőművész emlékkiállítása. A programot zenés tárlatvezetések színesítik, este 7-kor és 9-kor sétálhat végig a nagyérdemű a tárlaton. A zenei aláfestést ifjabb Straub Dezső biztosítja, akinek az este folyamán főszerep is jut majd, gitárkoncertet is ad ugyanis a galériában.  

A Pintér Galéira szolgáltatja majd az est antidepresszánsát, ugyanis teljesen rendhagyó programmal várják a Műgyűjtők éjszakájára érkezőket: Lenin a parketten címmel szocreál dj-estet rendeznek a több száz szocreál műből rendezett kiállítás falai között. A dj-est 18 órakor kezdődik.

A Dénes Galáriában a galéria tulajdonosa, Dénes Sándor a tengeren túlra kalauzolja el az érdeklődőket: Kuba egy pesti galériás szemével, Vinalestől Santiago de Kubáig  címmel tart előadást este 8 órától. Jelentős műtárgy gyűjtemény lelhető fel az országban, de a műtárgyakon túl sok más érdekességet is megtudhatnak Kuba hétköznapjaiból az előadáson részt vevők.

A Ferdinánd Galéria a kortárs művészet népszerűsítését célzó kiállítással és vásárral várja az érdeklődőket. A Wladis Galériában a Wladis-műhelyben tervezett és készült ékszerek bemutatóját tekinthetik meg az üzletbe betérők. A Montparnasse Galéria eredeti francia art deco bútorokkal és lakás kiegészítőkkel várja a látogatókat, az Artcore Antik & Designban pedig a kényelmet és használhatóságot az igényes egyediséggel ötvöző XX. századi bútorokkal találkozhatnak a Műgyűjtők éjszakájára ellátogatók. Az Anni Domini Antikvitásba benézők a régi tárgyak kincsestárába érkezhetnek, míg az Ezüstmaci Galériában Műtárgyak, porcelánok, kerámiák, festmények, bútorok,ezüsttárgyak és ékszerek bemutatójával várják az érdeklődőket. A Nemes Galéria XIX-XX. századi magyar festmények és grafikák, valamint XVI-XX. századi külföldi mesterek alkotásainak kiállításával színesíti az éjszaka programját. www.mugyujtokejszakaja.hu


 

oldalak:  1  2  3  4  5   ...  9  10  11  12  13   

 
 Összesen cikk található ebben a rovatban


  Rólunk Kapcsolat