.: Dolcsevita.hu :.


 
napja 
 
oldalak:  1  2  3  4  5   ...  9  10  11  12  13  14  15   

 
Dunai Regatta - majális a főváros szívében

Dunai Regatta - majális a főváros szívében

Május 1-jén Dunai Regatta és ENSZ My World pódium lesz Budapest szívében, a Műegyetem rakparton. Az egész napos, ingyenes rendezvényen mindenkit várnak, aki részt szeretne venni egy hamisítatlan majálison, szereti a látványos sporteseményeket, a színes és változatos programokat, és akinek fontos a fenntartható fejlődés!
A Dunai Regatta nagyszabású nemzetközi sportesemény idén számos kísérőprogrammal és támogatóval bővül; a rendezvény központi helyszíne a Műegyetem alsó és felső rakpart, fővédnökei a magyar és a lengyel államfők feleségei.  A Duna legszebb fővárosi szakaszán, a Parlament és a Műegyetem rakpart között megrendezett látványos futamokban a legnevesebb budapesti (BCE, BME, ELTE, SE, NKE) és három vidéki egyetem (PTE, SZE, SZTE) csapatai állnak rajthoz. A verseny V4-futammal is kiegészül a visegrádi országok EU-s csatlakozásának 10. évfordulója alkalmából, mely jubileumhoz a helyszínen számos más program is kapcsolódik.   A Dunai Regatta kibővült helyszínen, több színpadon változatos kísérőprogramokkal vár valamennyi érdeklődőt: a sportversenyek szerelmeseit, a fesztiválarcokat és a kisgyerekes családokat egyaránt. Az eseményre kilátogatók megtekinthetik Besenyei Péter látványos légi parádéját, egy különleges DTM – német túraautót a Mercedes-Benz jóvoltából, a közéleti személyiségekkel kiegészült sárkányhajók versenyét, illetve a sportos pompomlányok bemutatóit. Az esemény házigazdája ezúttal is Gundel Takács Gábor, esti fellépők pedig a The Biebers, a Cloud9+ és White Boy. A szurkolók bemelegíthetnek a délelőtti futással, kikapcsolódhatnak a Műegyetem alsó rakparton növényekkel és pihenőágyakkal kialakított ligetben meghallgathatják a Dunai Regatta tehetségkutatójának felfedezettjeit, táncházban tanulhatnak néptánclépéseket, valamint számos gyermek- és családi programon vehetnek részt. A programokról és az eseményhez kapcsolódó virtuális versenyekről, nyereményjátékokról a www.dunairegatta.hu oldalon lehet részletesen tájékozódni.


 

Afrika Csillagai a Vajdahunyad várban
Magyar Mezőgazdasági Múzeum, május 9-11

 A Magyar Orchidea Társaság tavaszi kiállításán Afrika orchideáit mutatja be a látogatóknak, számos egyéb, más földrajzi területekről származó társukkal egyetemben.

 Afrika különlegességei a viasz-szerű fehér virágú Angraecumok, a csillagszerű, kicsi, törékeny, illatos Aerangisek, a talajlakó Disák, és még számos ritka, védett szépség az orchideák családjából.

 A témának különös aktualitást ad, hogy ez év őszén a dél-afrikai Johannesburg ad otthont az Orchidea Világkiállításnak és Kongresszusnak. Afrika orchideái – csakúgy, mint a világ egyéb részein élők – a súlyosan veszélyeztetett növények közé tartoznak. Ezek közül különösen védelemre szoruló a Disák nemzetsége. 

A budapesti Magyar Mezőgazdasági Múzeumban május 9. és 11. között megrendezendő kiállításon kiállításon a hazai gyűjtők féltett kedvencein túl számos külföldi kertészet növényeit is láthatók. A szervezők jelentős számú belföldi látogatót várnak, de az eseményen mindig jelentős számmal képviseltetik magukat az expatek, azaz a Magyarországon rövidebb-hosszabb ideje élő külföldiek, valamint a diplomáciai testületek tagjai is. 


 

A magyar kreativitás napja a közmédia csatornáin

A közmédia egész napos műsorfolyammal készül a Rubik-kocka megszületésének negyvenedik évfordulójára, amellyel egyben a magyar kreativitás napját is ünnepeljük. Április 27-én vasárnap megismerhetik, hogy világszerte milyen sikereket ért el a bűvös kocka és más magyar találmányok, valamint a magyar szürkeállomány sikerességét, elismertségét is bemutatjuk. Összefoglalót láthatnak a New York-i Liberty Science Center-ben nyíló Beyond Rubik’s Cube (A Kocka és ami mögötte van) című nagyszabású interaktív kiállításról, valamint élő kapcsolással jelentkezünk a budapesti Design Terminál Rubik-programjairól.
Bajor Péter, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének elnöke, a tehetséges magyar fiatalok érvényesülési lehetőségeiről ad felvilágosítást, vendégünk lesz Endrey Marcell, aki a tavalyi világbajnokságon „vakon” leggyorsabban rakta ki a Rubik-kockát, Fehér Gyula, a világszerte ismert Ustream egyik alapítója, Pistyur Veronika, a Bridge Budapest vezetője. Megszólal Orosz István grafikusművész, aki Rubik Ernő tanítványa volt, Miklósi Ádám kutyaetológus, Acsárdi László agykutató, Szűcs Zoltán az Attraction csapatából, valamint Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is. Dr. Szabó Gáborral, az Innovációs Szövetség elnökével pedig a siker titkát próbáljuk megfejteni.

Tartsanak velünk április 27-én egész nap az M1, a Duna és a Duna World csatornákon.


 

Szex és szocializmus
Izgalmas és érdekes tanulmánykötet

 „Délegyházi nudistastrand, NDK-s turistalányok a Balatonon, Postinor tabletta, botrányos szépségkirálynő-választás, prostitúció, nyitott házasság, szex a magyar filmekben, Veres doktor az Ifjúsági Magazinban – és mindezek hátterében a szocialista erkölcs. Egy mára már letűnt korszak, amelyben pornóújsághoz jutni csak csempészve lehetett. E témákról szól a kötet, sok fényképpel. Célunk, hogy az olvasó megismerje, mit és hogyan lehetett a szexualitásról beszélni, milyen volt a szexuális felvilágosítás. Reméljük, aki átélte a kort, saját kellemes emlékeit is újraélheti az olvasás során, aki meg nem, az bepillantást nyerhet egy olyan világba, ahol a fiataloknak az ismerkedés is komoly gondot jelentett néha, olyannyira, hogy az Ifjúsági Magazin társkereső rovatot is működtetett e célból.” –mondta Tóth Eszter Zsófia történész, a Magyar Nemzeti Levéltár főlevéltárosa, az ELTE oktatója, aki Murai András filmesztétával közösen jegyzi a Mindennapi élet a szocialista időszakban című sorozat legújabb darabját, a Szex és szocializmust.

Murai Andrást, a könyv másik szerzőjét arról kérdeztük először, hogy miért fontos ez a könyv?

- A közelmúltról szól, és a közelmúltnak egy olyan szeletről, amit az országban sokan megértek, legalábbis a 40 év felettiek biztosan. A szexualitás, a testiség, a házasság, a párkapcsolatok ábrázolása volt az elsődleges szempont. Próbáltuk ezt a területet rekonstruálni, hogy a Kádár-rendszerben ez a téma a nyilvánosságban hogyan jelent meg.

- Hogyan jött létre a könyv?

- Társzerzőmmel közösen először csak tanulmányokat kezdtünk írni olyan témákról, mint a szexualitás megjelenése az akkori filmekben, vagy az Ifjúsági Magazint vizsgáltuk át, és azt vettük észre, hogy ezek a tanulmányok már túlmutatnak egy jegyzeten, egy egész kötetre való anyagot írtunk össze.

- Miért volt fontos Önöknek, hogy ezzel a témával foglalkozzanak? Ez egy kordokumentum?

- Ezen keresztül meg lehet közelíteni a szocialista rendszer működését. Jól lehet látni a szexualitás tematizálásán és ábrázolásán keresztül, hogy  milyen mechanizmusok jellemezték a Kádár-korszak közbeszédét és nyilvánosságát. A könyv nem a szexualitásról szól, hanem az akkori kor közbeszédjéről, a politikai hozzáállásról. Nyilvánvalóan sokkal visszafogottabb, rejtettebben, elfojtottabban volt sok mindenről szó, mint a mai jóval nyitottabb világban. De az is meglepő, hogy azt tapasztaltuk, hogy a prűdség helyett egy sokkal inkább modernebb gondolkodást lehet tapasztalni már abban a korszakban is. A rendszer megmutatta a saját társadalmának modernitását, már a ’70-es évek közepétől kezdve. Lehet, hogy sokaknak meglepő, de ez a könyv bemutatja mindezt.

Fejes Imre


 

Fergeteges - A királyné, a gróf és a cigánylány
április 11., 29. RAM Colosseum

Román Sándor tánctársulata, az ExperiDance Production és a 100 Tagú Cigányzenekar szólistái különleges, új produkciójában az 1800-as évek második felének elfeledett világa elevenedik meg.
Miközben a színpadon a negyven cigány muzsikus hangszeréből olyan klasszikus dallamok kelnek életre, mint Liszt rapszódiái, Monti csárdása és a Pacsirta, a táncosok egy álomszerű mulatságba repítenek minket. A beteljesületlen szerelmi vágyaktól izzó fergeteges bál éjszakájának meseszerű történéseit Sissi és Andrássy gróf ihlette. A mi történetünk hősei egy gyönyörű királyné, egy daliás gróf és egy csodaszép cigánylány, akik eltáncolják a mindenki által egyszer már biztosan megélt, soha be nem teljesülő szenvedély felfokozott, gyötrelmes, majd belenyugvó pillanatait. Az ExperiDance tánckara és a zenekar ebben a lüktető, varázslatos és féktelen szerelmi legenda meséjében, Román Sándor koreográfiáival, új életet ad ezeknek az oly jól ismert dallamoknak.
Fergeteges táncok, bravúros szólisták, két óra álombéli utazás. Hasadjon a szív, szakadjon a húr!

Áprilisban már csak kétszer látható a Fergeteges című produkció az Experidance előadásában, a RAM Colosseumban. 

Leonardo új szemszögből
Kolosszális, 13 tonnás ló és automobil a XV. századból - Pécsett

Életre kelnek a polihisztor találmányai: a pécsi Széchenyi téren 8,5 méteres kolosszális szobor épül, a Janus Pannonius Múzeum két helyszínén korhű modellek öltenek testet a minden eddiginél gazdagabb Leonardo da Vinci kiállítás keretében. 

A 2014. április 15-étől megnyíló rendhagyó tárlaton a megszokottól eltérő módon – a szenzációs találmányok pontos, korhű modelljein, a kéziratokon és eredeti rajzokon túl a legkorszerűbb multimédiás eszközök segítségével ismerhetjük meg a világhírű polihisztor zsenialitását.

A helyszínek számát, s a kiállítási terület nagyságát tekintve a legnagyobb, tartalmában leggazdagabb Leonardo-tárlat nyílik meg Pécsett, ugyanis a korábbi magyarországi és más európai városokban együtt, ez a három tematika még nem szerepelt. A három pécsi helyszínen megrendezendő kiállítás egyaránt bemutatja a kifinomult művészt, az utánozhatatlan rajzolót, a gépezetek működési elveit fürkésző akkurátus feltalálót, az innovatív építészt és a repülést-, az anatómiát tanulmányozó tudóst.

Gigantikus Sforza ló épül a Széchenyi téren

Március 18-án kezdik el építeni a Leonardo által megálmodott Kolosszus mását, a 8,5 méter magas Sforza ló szobrát, melyet a mester eredetileg Francesco Sforzának, Milánó hercegének tervezett. A 13 tonnás művészi építmény talapzatába statikai okokból - a kiegyensúlyozás végett - körülbelül 8000 liter vizet tesznek!

A pécsi kiállítás másik két helyszíne a Janus Pannonius Múzeum Modern Magyar Képtára és a JPM Martyn Múzeum lesz. A baranyai megyeszékhelyen megrendezett tárlatra körülbelül 50-60 db modell érkezik, a kiállítási anyag többi része főként rajzokból, kéziratokból, tematikus kisfilmekből, multimédiás eszközökből áll össze.

Leonardo automobilja

A tárlat látogatói megcsodálhatják Leonardo úgynevezett „automobiljának” modelljét is, amely igen sok tudós körében nagy érdeklődést váltott ki már a XX. század elejétől fogva. A különleges szerkezetről számos rekonstrukció készült az évszázadok során, azonban ezek egy olyan tévedésen alapulnak, amelyre csak nem rég derült fény! Carlo Pedretti és Mark Rosheim első gépészetileg rendszerezett magyarázata szerint az „automobilt” nem a Leonardo rajzán megfigyelhető rugóköteg hajtotta (mely a mozgás kifinomult szabályzó rendszerét – lengéscsillapítást – és a kormánymű programozását adja), hanem egy rugós motorpár. A két szakember behatóan elemezte a Vinci-féle tervet, és rájöttek, hogy az „automobil” szofisztikált programozható szerkezet, melynek az volt a rendeltetése, hogy az udvari ünnepségeken speciális effekteket bocsásson ki. Pedretti és Rosheim végül három különböző méretű modellt hozott létre. Ezek láthatók a kiállításon.

A pécsi Leonardo-kiállítás 2014. április 15-étől szeptember 30-áig tekinthető meg a Széchenyi tér (Sforza ló) mellett két helyszínen: a Janus Pannonius Múzeum Modern Magyar Képtárban (Pécs, Papnövelde u. 5.), valamint a JPM Martyn Múzeumban (Pécs, Káptalan u. 4.). További információ: http://leonardopecs.hu


 

A Humorkabaré visszatér

Hadházi László új önálló estje aktualitásokkal, színes tablóképekkel hazánk hétköznapjaiból, a vidámparktól a rádiózáson át egészen az egészségügyig. A Karinthy-gyűrűs humorista új bemutatója, a Méd in Hungeráj izgalmas folytatása, a fővároson kívüli helyszínek után, most 2014. március 16-án először Budapesten, a Corvin Dumaszínházban. 

A műsorban közreműködik Bellus István.

Alaptalan ígéretek és nyilvánvaló hazugságok a műsorral kapcsolatban:

Akár 20%-al több poén és hangosabb nevetés garancia!

 Mirtil cica és a Disznóölés kombinációja, a Totya és a villanykörte sztorival. Történet garanciával!

Folyamatosan áramló humorművészet a rekeszizmok irányába, akár több oldalról is. Humor- és oldalgaranciával!


 

Bújj egy igazi hős bőrébe! Gyerekprogramok híres magyar várakban

Lovaggá, várkisasszonnyá változni jó – de valódi hőssé válni még jobb!Egy-egy történelmi helyszín legendájához, illetve legendás hőseihez kötődő izgalmas hétvégi családi programok keretében a gyerkőcök igazi hőspróbákon bizonyíthatják ügyességüket és kitartásukat.

Hat dél-dunántúli történelmi vár (Pécsvárad, Dunaföldvár, Simontornya, Siklós, Szigetvár, Márévár) valamint a Bikali reneszánsz élménybirtok és a patcai Katica Tanya fantasztikus programmal várja a családokat szombat-vasárnaponként.

Szigetváron Zrínyi bőrébe bújva védhetik meg a várat a töröktől, Simontornyán Lackfi Istvánként győzhetik le a nápolyiakat,. A kis hősök segíthetnek Mátyás király bolondjának Bikalon, megmenthetik az elátkozott lányt Máré várában, elhozhatják a Szent Koronát Asztrik apáttal István királynak Pécsváradon.


 

Folytatódik a Magyarország, szeretlek!

400 vendég, 40 énekes, sok száz dal és több mint 3000 kérdés. Az M1 vetélkedőshow-ja a harmadik éve a tévénézők kedvence. Március 2-án ismét visszatér a képernyőre a Magyarország, szeretlek! Szente Vajk vezetésével. A látványos és szórakoztató show-műsorban művészek, sportolók, hírességek mérik össze tudásukat Magyarország kultúrájáról, történelméről és hagyományairól. A tavaszi évadban sem lesz hiány humoros helyzetekből, a két csapatkapitány, Jakupcsek Gabriella és Csiszár Jenő már rögtön az első adásban meglepi a közönséget.

A fordulatokban gazdag feladatok közt ezúttal is ott lesz a Vaktérkép, a Lista, a „Ki vagyok én?”, a Szóbeszéd, a „Ki nevet a végén?”, valamint a játékosok rémálma: a Ketyegő, és ismét visszatér a Vetítő. Ahogy azt már megszokhatták a nézők, minden adásban kiderülnek érdekes adatok, tények hazánkról, sőt a meghívott vendégekről is. A műsor állandó zenekara, a Gitano Live népszerű, ismert énekesekkel egészül ki, és természetesen nem hiányozhat az olasz Daniele, aki énektudásával és magyar kiejtésével komoly kihívás a versenyzők számára.

Március 2-án Döbrösi Laura színésznő, Németh Kristóf, Faragó András, Magyar Attila színművészek, Kovács Ági olimpiai bajnok és Takáts Eszter énekesnő mutatja meg, mit tud Magyarországról, a hangulatos zenékről pedig Vágó Bernadett, az Operettszínház színésznője gondoskodik.

 

Vasárnap esténként 20.20-kor az M1-en! 

Budapesti Tavaszi Fesztivál
2014. március 21. - április 6.

Generációk, műfajok, helyszínek és a kulturális turizmus irányába is nyitni kívánó, megújult Budapesti Tavaszi Fesztivál várja a látogatókat 2014. március 21. és április 6. között. Budapest kulturális arculatát a művészeti intézmények összehangolt, együttes programkínálata határozza meg, így az eseménysorozat idén komplex városfesztivállá alakul.

Idén közel félszáz helyszínen zajlanak majd az események: a Művészetek Palotája és az Operaház mellett a felújított Zeneakadémia, a Budapest Music Center, a Millenáris, a Bálna, az újonnan megnyíló Vigadó, a Nemzeti Színház és a fővárosi színházak, múzeumok is kiemelt programhelyszínek lesznek. Budapest éppúgy szól a tradícióról, mint a meghökkentően izgalmasról, a fesztivál szinte az egész várost birtokba veszi, ez idő alatt a legváratlanabb helyeken bukkannak fel zenészek, táncosok, különleges installációk, performanszok, amelyeknek akár a nézők is részévé válhatnak.

2014-ben igazi program-kavalkád várja az érdeklődőket: komoly- és kortárs zene, opera, jazz, pop, világzene, tánc, újcirkusz, színház és kiállítások, de még a divat és a sport is része a kínálatnak. A Budapesti Tavaszi Fesztivál különlegességét fokozza, hogy e két hét alatt 6 világpremier, 18 magyarországi bemutató valamint további 3 színházi premier lesz, és közel 20 olyan társulat és produkció érkezik Budapestre, amelyek először mutatkoznak be Magyarországon. A szabadtéri és ingyenes rendezvényekkel együtt több mint 170 esemény zajlik majd a fesztivál 17 napja alatt, a legalacsonyabb jegyár 1000 Ft, a legmagasabb 19 900 Ft. 

A Budapesti Tavaszi Fesztivál teljes programkínálata a www.btf.hu oldalon olvasható.


 

Do Dance - Az ecset énekel, a tus táncol
2014. február 20. 18 óra Koreai Kulturális Központ

A koreai Do Dance táncegyüttes a tavalyi év nagy sikerű eladása után ismét Magyarországra érkezik. A 2013-ban bemutatott “Bibim Arirang” című darabja után az idei évben “Az ecset énekel, a tus táncol” performanszuk elevenedik meg a Koreai Kulturális Központ színpadán február 20-án 18 órakor.

A táncelőadással egyidőben megnyitja kapuit a „fény festőművészeként” híressé vált Bang Hai Ja tárlata „A fény tánca” címmel. Az 1937-es szöuli születésű művész a koreai absztrakt festők első generációjához tartozik, a koreai kortárs művészet egyik kiemelkedő alakja.

 

Az előadásra a belépés díjtalan, helyszíne a Koreai Kulturális Központ (1124 Budapest, Csörsz u. 49-51).


 

Farsangi mulatság a Vajdahunyadvárban
2014. március 1. Magyar Mezőgazdasági Múzeum

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum hagyományos télűző mulatságán megelevenednek a kiállítások, és farsangi színekkel, ízekkel, illatokkal telik meg a Vajdahunyadvár! Az egész napos családi rendezvényen a gyermekprogramokról többek közt a Tulipántos Népi Játékpark és Alkotóműhely és a Levendula Játszóház gondoskodik, akik mese- és bábelőadásokkal, népi játszóparkkal, kukoricás játszóházzal, ügyességi játékokkal és zajkeltő-télűző farsangolással várják a legkisebbeket.

A kézműves asztaloknál a kreatívabbak megalkothatják saját, egyedi álarcukat, de készíthetnek, dudát, fejdíszeket, csuhé boszorkánybábot, „minibusót” és kiszebábot is. A mulatságra ellátogatók a játékos farsangi-totó kitöltésével megismerhetik az elfeledett farsangi szokásokat, vagy csatlakozhatnak a Proscenion Drámaszínház farsangi szerepjátékához is.

 

Ezen a napon a múzeum állandó kiállításai is megelevenednek: az érdeklődők jelmezes tárlatvezetéssel járhatják végig A ló – Nemzeti lókiállítást, kosztümös szereplőkkel találkozhatnak a mezőgazdaság-történeti kiállítás termeiben, míg a vadászati kiállításban a vadász és hűséges segítőtársai, a fürge tacskó és az okos vizsla fogadják a vendégeket. A farsangolók a családi napon megcsodálhatják a városligeti panorámát az – év közben zárva tartó – Apostolok-tornyából, és különleges gyűjteménylátogatáson is részt vehetnek.

 A téllel együtt a múzeum Színek, ízek, illatok… című időszaki kiállítása is búcsút vesz a látogatóktól, az interaktív tárlat érzékszervekre ható kalandpályával, kézműves sarokkal, tárlatvezetésekkel, teakóstolóval és virágvásárral zárja kapuit.

 A jó hangulatú, tavaszváró rendezvényen természetesen a kézműves vásár, a gasztronómiai ínyenségek és farsangi finomságok sem maradhatnak ki a programkínálatból. A mulatságot hagyományos kiszebábégetés zárja a múzeum udvarán, ahol a kézműves műhelyben elkészült kiszebábokat tűzre vetve a farsangolók búcsút vesznek a téltől, bajtól és betegségtől.

Jegyárak: felnőtt 1400 Ft, gyermek és nyugdíjas 700 Ft, családi 3600 Ft

A rendezvényre 4 év alatti gyermekek számára ingyenes a belépés.

Információ: www.mmgm.hu


 

Kiállítás nyílt a PsychArt24 festőmaraton legjobb alkotásaiból

Kiállításon szerepel az a 60 alkotás, melyet art brut művészek készítettek a negyedszerre megrendezett PsychArt 24 órás festőmaraton alkalmával. A több mint 400 alkotás közül egy szakmai zsűri választotta ki a legjobbakat, melyeket február 5-étől a közönség is megismerhet.

Nem volt könnyű dolga a PsychArt24 zsűrijének, hiszen a negyedik alkalommal megrendezett festőmaraton eddig nem látott számú festeni vágyó amatőr és profi, egészséges és mentális vagy pszichiátriai betegséggel élő (art brut) művészt vonzott a Semmelweis Egyetem Elméleti Oktatási Központ aulájába. Az elkészült közel 430 alkotás közül a képzőművészekből álló zsűri 60-at választott ki, melyeket február 5-étől bárki megtekinthet a  Darvas Galéria Pannónia utcai kiállítótermében.

„A szeptemberi festőmaraton minden várakozásunkat felülmúlta: majd’ 300 fő regisztrált a 24 órás rendezvényre, és több, mint 400 kép készült. Így nem csoda, hogy a zsűri nehéz helyzetben volt, amikor a legjobb 60 képet kellett kiválasztania. Olyan szakemberek válogattak az alkotások közül, mint Bereczky Loránd, a Magyar Nemzeti Galéria nyugalmazott igazgatója, Gaál József festőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem docense, Beke László művészettörténész és Köllő Miklós, az Újbudai Kulturális Intézet művészeti vezetője. 


 

a Magyar Vidék Napja, Farsangi Vigalom

A Magyar Vidék Napja, Farsangi Vigalom

A farsang a hazai vidéki – és természetesen a városi – kultúra szerves része, amely számtalan különböző hagyományban es szokásban ölt testet. Ezek a kulturális események ugyanolyan fontos részét képezik a magyar vidék által képviselt tudásnak, mint a különböző agráripari szakismeretek vagy akár a gasztronómiánk. A Vigalomra kilátogatók megismerkedhetnek számtalan falusi szokással, ismeretségeket köthetnek, és talán új falusi turisztikai célpontokkal is gazdagabban távozhatnak. Érdemes megismerkedni az őrségi rönkhúzás humoros történetével, de ne hagyjak ki a busójárást es az ízletes farsangi fánkokat sem!

Egésznapos programok, du. 2-kor rönkhúzás

Fellépők: Dézsi Yvett Néptánc csoport Kolompos együttes, Vitéz László bábelőadás, Gryllus Vilmos: Maszkabál, Ilyés Szabó Anna mesemondó, Cimbaliband együttes

 Időpont: 2014. február 8. 10 – 19 h.

Helyszín: Budapest, Millenáris park „D” épület


 

A nyolcadik templom - Bálint Endre művészete

A Magyar Nemzeti Galéria, folytatva a magyar művészet meghatározó alakjait feldolgozó sorozatát, 2014-ben a modern magyar művészet, az avantgárd egyik legjelentősebb alakjának, Bálint Endrének rendez kiállítást. A művész születésének 100. évfordulója alkalmat ad arra, hogy egy átfogó életmű-kiállítással idézzük fel munkásságát.

Bálint Endre századunk egyik legtitokzatosabb művésze. A titok egyik magyarázata Bálint sokoldalúságában rejlik. Bálint festő és grafikus volt, de készített objekteket, fotómontázst, kollázst, monotípiát, és írt verset, önélet-rajzot. Ezt az eredeti és változatos életművet utoljára 1984-ben láthattuk a Műcsarnokban. A február 1-től a Magyar Nemzeti Galériában látható tárlaton nemcsak az ismert alkotásokkal, hanem eddig magángyűjteményekben rejtőzködő művekkel is találkozhat a nagyközönség.

Bálint Endre a XX. század második felének egyik legkiválóbb magyar művésze. Életműve egy különleges önéletrajz, egy többrétegű, a valóság - álom - halál világai között változó rendszer, melynek megfejtéséhez át kell küzdeni magunkat a művész sajátos hieroglifa-rendszerén. A megfejtéshez segítséget nyújtanak versei, írásai, hiszen ugyanabból az élményből, belső érzelemvilágból születnek, mint képei. A nagyrészt még publikálatlan versek és a festmények párhuzamba állítása nemcsak érdekes összefüggések felfedezésére ad lehetőséget, hanem közelebb visz az álomábrák, vagyis a "Bálint-kód" megfejtéséhez is.

Bálint Endre emléktöredékekből építkező művészetének megértéséhez a kiállítás a lehető legteljesebb spektrumban kívánja megidézni a festő alakját. A mintegy 350 bemutatásra kerülő festmény, kollázs, monotípia és objekt között számos mű külföldi gyűjteményekből érkezik a kiállításra. A művész alkotói korszakainak áttekintése mellett magyar és külföldi kortársainak (Vajda Lajos, Czóbel Béla, illetve Braque, Chagall, Picasso, Max Ernst) alkotásainak bemutatásával, dokumentumokkal, fotókkal, filmekkel, illetve alkotói korszakai miliőjének (párizsi padlásszobája, vagy a híres Rottenbiller utca 1.) megidézésével.

A kiállításhoz egy új, átfogó kutatásokon alapuló monográfia készül, eddig soha nem publikált dokumentumok, fotók, életrajzi adatok, emlékezések, és eddig nem reprodukált művek sorával. 


 

René Burri kettős élete Bécsben

René Burri kettős élete Bécsben

A XX. század egyik legmeghatározóbb fotográfusa, René Burri képeiből nyílt kiállítás a bécsi Ostlicht galériában. Burri színes fotói először láthatók Ausztriában.

Hat évtizedet ölel fel a XX. század második felének egyik legmeghatározóbb fotográfusa, a svájci születésű René Burri munkássága, akinek 80. születésnapjára emlékezik a bécsi Ostlicht galéria új kiállítása. A főként fekete-fehér képeiről, mint például a szivarozó Che Guevaráról híressé vált fotósnak most egy kevéssé ismert oldalát, színes felvételeit ismerhetik meg az érdeklődők. „Fotósként kettős életet éltem – egyet fekete-fehérben és egyet színesben” – mondta saját munkásságáról a művész.

Burri képei a dokumentarista fényképezés szinte minden műfaját felvonultatják a fotóriporttól az esszén át a tájképekig: tudósított a Közel-Keletről, Mao Kínájáról, Németország szétválásáról és egyesítéséről, de a NASA-ról is. Világhírűek a művészvilág nagyjairól, Pablo Picassoról, Alberto Giacomettiről, Jean Tinguelyről, Yves Kleinről és Le Corbusier-ről készült portréi. Fekete-fehér képeivel ellentétben színes felvételein nem az éles mondanivalót helyezi a középpontba, hanem a színekkel és formákkal játszva olyan talányos és gyakran összezavaró perspektívákat tár a nézők szeme elé, amelyeknek társadalmi, politikai vagy történelmi üzenetére gyakran csak a második szemrevételezés után jönnek rá.

René Burri színes felvételeit először láthatja az osztrák nagyközönség. A René Burri kettős élete című kiállítás 2014. március 15-ig várja az érdeklődőket a bécsi Ostlicht galériában.

René Burri: Dopelleben

OstLicht. Galerie für Fotografie 1100 Bécs, Absberggasse 27. www.ostlicht.at

Fotó: San Cristobal, Mexiko, 1976 © René Burri / Magnum Photos / Barragan Foundation


 

Holdújév Fesztivál 2014

Dobokkal, oroszlántánccal, sárkányokkal indul a Holdújév Fesztivál 2014. február 1-én Budapesten a Millenárison. Távol-keleti és magyar művészek, artisták, zenészek, sportolók együtt köszöntik a Ló Évét. A nagyszínpadon fellépnek Ágoston Béla zenei formációi, a Magyar Kínai Zenekar, műsort ad a Koreai Kulturális Központ és fellépnek a Zeneakadémia ázsiai növendékei is. Az előadóteremben sinológusok és Távol-Kelet szakértők tartanak előadásokat a magyar és kínai kultuszok, etikett, mesék és mondák rejtelmeiről. A tematikus programhelyszínek egész nap játékokkal, kulturális és sport programokkal várják a résztvevőket (go, pingpong, stb.). A harcművészet iránt érdeklődők a különböző stílusok és iskolák bemutatói mellett közös gyakorláson is részt vehetnek. Az esti Gálán a Henan Art Group művészei lépnek pódiumra. Természetesen jelen lesznek kínai is koreai nyelvoktató intézmények, de a szervezők könyvbemutatókkal és a távol-keleti konyha remekeivel is készülnek.
A programok 2014. február 1-jén 10 órától kezdődnek a Millenáris Park B csarnokában. 
Részletes információ: www.facebook.com/holdujev valamint a www.holdujev.hu oldalon.
A belépés minden programra ingyenes.


 

Ezek nem 100-asok!

50 + 50 = 100

Ezek nem 100-asok!

Badár Sándor és Hadházi László évek óta kollégák, barátok és egyidősek. Idén februárban ünneplik az 50. születésnapjukat, majdnem egy napon. A jubileumi évforduló apropójából közös gálaesttel lepik meg a közönséget.

Szentes vs Debrecen – egyszerre a Dumaszínház színpadán Badár és Hadházi, akik egymásnak adogatják a labdát.Honnan, hová tart a humorista? - avagy óvodától a jelenig, illetve még azon is túl…

A humor 100-asai, a jubileumi előadáson garantáltan, baráti alapon elfújják egymás gyertyáit és ünnepélyes keretek között, lelkifurdalás nélkül lerántják egymásról a leplet. Fény derül arra, hogyan lett Hadházi Lászlóból betanított gyógyszergyári mérnök, illetve milyen hatása van a 98%-os alkoholnak és a morfiumnak egyszerre az emberi szervezetre. És magyarázatot kapunk végre arra, milyen szerepet játszik Badár Sándor életében a retrodiszkó, a verekedés, a bicikli és a pörkölt.

50 évről minden, ami 100 percbe belefér: a nagymama pofonja, a korai vállalkozói korszak, katonaélmények, barátságok és 10 év Dumaszínház…

 2014. február 8-án, 9-én és 10-én este, 50 + 50 = Badházi!


 

Tök jó töknapok a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban
2013. december 6-8.

Tök jó töknapok a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban 

A Rácalmási Töknapokon mesés tökkiállítással, tökfaragás-bemutatóval, tökös falatok kóstolójával, kézműves műhellyel és tökvásárral vár mindenkit a Magyar Mezőgazdasági Múzeum, a Vajdahunyadvárban.

 A háromnapos tökfesztiválon a rácalmási mesterek bemutatják, mi mindent lehet kihozni egy gömbölyded dísztökből, míg az asszonyok feltálalják, mi mindent lehet elkészíteni egy ízletes sütőtökből. A rendezvényen egyebek mellett lesz tökfaragás-bemutató, tökmustra, tökös falatok kóstolója, kézműves programok, népművészeti és kézműves termékek vására. A töknapokon bemutatkozik a rácalmási Jankovich-kúria, valamint az idén tizedik, azaz jubileumi évfordulóját ünneplő Rácalmási Tökfesztivál rendezvénysorozat. A vajdahunyadvári töknapokhoz mesés tökkiállítás is kapcsolódik: a neves töktermelők kincseiből faragott, ötletes figurákat két héten át, december 20-ig tekinthetik meg az érdeklődők. A színes esemény iskolai osztályok és családok számára egyaránt élvezetes téli programnak ígérkezik.

 Programok:

  • töklámpák, tökből  készült dísztárgyak, falusi életképek és tökből faragott mesefigurák kiállítása – Kovács Imre és Kovács Imréné alkotásai
  • festménykiállítás – Kovács György rácalmási festőművész kiállítása
  • Krokodil- és kígyótökök terráriuma”: tökmustra és -vásár – Kalmár Benedek akasztói töktermelő terményei
  • tökfaragás-bemutató
  • tökös ételek kóstolója
  • kézműves sarok: foltvarrás a Cikk-Cakk Foltvarró Klubbal, tökös és karácsonyi ajándéktárgyak készítése
  • termelői méz és kézműves viaszgyertya árusítása – Csurgó István méztermelő
  • kerámiák, szobrok bemutatója és -vására – Welser Gabriella keramikus, Ihász János és Fischer József acélszobrászok

A tökkiállítás december 6-án, 10 órakor megrendezésre kerülő, ünnepélyes megnyitóján a rácalmási Jankovich Miklós Általános Iskola diákjai gondoskodnak a „tök jó” hangulatról, fuvolamuzsikával, énekkel, tánccal és versszavalással.

A mesés tökkiállítás 2013. december 20-ig várja a látogatókat.

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Városliget, Vajdahunyadvár

Nyitva tartás: pénteken 10-16 óráig, szombat-vasárnap 10-17 óráig

Belépőjegy árak: felnőtt 1100 Ft, gyermek és nyugdíjas 550 Ft
A belépőjeggyel a múzeum összes állandó és időszaki kiállítása is megtekinthető. 

Már induláskor csaknem másfél millió háztartásba jut el az M3 csatorna

Az M3, a közmédia retrócsatornája december 20-án, este hat órakor a Cirkuszrevü, színészek a porondon című, 1963-ban rögzített műsorral nyit, de a nézők számos olyan műsort is láthatnak majd, amelyek bemutatásuk óta nem kerültek adásba. Az indulás napján egy tévéjátékot is levetít az M3, A templom egere címmel, másnap pedig az Irány Mexikót láthatják a nézők. A második napon egy főzőműsor is adásba kerül, amelyben Koós János készít ünnepi ételeket, és a Halló fiúk, halló lányok című produkciót is műsorra tűzik. A továbbiakban a nézők ismét megnézhetik a Zenebutik vagy a Leg-leg-leg adásait, a képernyőn találkozhatnak Kodály Zoltánnal és a 11 éves Kocsis Zoltánnal, de azt is láthatják majd, hogy Kern András tizennégy évesen miként nyerte meg a Ki mit tud című vetélkedőt.. Újra vetítik a Szomszédok, a Nők a pult mögött vagy a Kórház a város szélén című sorozatokat is. Az új csatorna a Mindigtv-n, a Telekom, UPC és DIGI  és néhány kisebb kábeltelevíziós csatornán is látható lesz.


 

oldalak:  1  2  3  4  5   ...  9  10  11  12  13  14  15   

 
 Összesen cikk található ebben a rovatban


  Rólunk Kapcsolat