napja 
 

A zseniális Leonardo da Vinci (Programajánlók - Kultúra)
Kiállítás Pécsett
A zseniális Leonardo da Vinci

Három pécsi helyszínen láthatók a Leonardo da Vinci zseniális találmányai alapján készült, pontos, korhű modellek, rajzok, kéziratok. Egyúttal a modern kor multimédiás eszközei is jelen vannak, amivel jobban megismerhetjük Leonardót, a tudóst. A kiállítás egyaránt bemutatja a művészt, a rajzolót, a gépészt, az építészt és a repülést-, az anatómiát tanulmányozó tudóst.

A látogatók Leonardo úgynevezett „automobiljának” modelljét megnézve, kipróbálva láthatják, hogy 500 éve egy csodálatos elme már létrehozta a szerkezetet.
A repülő ember a repülő gépezettel csak utópia volt egy ideig, sokat foglalkozott vele a madarak röptét tanulmányozva. Csak csodálni lehet további találmányait, ugyanakkor mint festő, rajzoló, szobrász, anatómus és építész is munkálkodott. Ebbe a világba lehet bepillantani a két múzeumi kiállításon.

A helyszínek számát és a kiállítási terület nagyságát tekintve a legnagyobb, tartalmában leggazdagabb Leonardo da Vinci tárlat látható Pécsett.

A pécsi Széchenyi téren március 18-tól március 27-éig építették fel a Leonardo által megálmodott Kolosszus mását, a 8,5 méter magas Sforza-ló szobrát, amelyet a mester eredetileg Francesco Sforzának, Milánó hercegének tervezett. 

A pécsi kiállítás másik két helyszíne a Janus Pannonius Múzeum Modern Magyar Képtára (Pécs, Papnövelde u. 5.) és a JPM Martyn Múzeum (Pécs, Káptalan u. 4.)

A Leonardo da Vinci tárlat tudományos anyagának tulajdonosa a Firenzei Galileo Tudománytörténeti Intézet és Múzeum, a kiállítás szellemi megalkotója, főkurátora az intézmény igazgatója, Paolo Galluzzi professzor. 

 

A pécsi Leonardo-kiállítás 2014. szeptember 30-áig tekinthető meg a Széchenyi téren a Sforza-ló  mellett két helyszínen: a JPM Modern Magyar Képtárban (Pécs, Papnövelde u. 5.), valamint a JPM Martyn Múzeumban (Pécs, Káptalan u. 4.).

 Nyitva tartás: keddtől vasárnapig 10-18 óra között

 

 
<<< visszalépés
Jelenleg 0 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat