.: Dolcsevita.hu :.


 
napja 
 
oldalak:  1  2  3  4  5   ...  7  8  9  10  11   

 
Halottak napja a világ körül
Tematikus műsorral állít emléket az elhunytaknak a DoQ

Lélektisztító rituálék, cukorkagyűjtögetés, álarcosbálok. A világban számtalan módon emlékezünk elhunyt szeretteinkre, egyvalami azonban mindenhol közös: ezen a napon gyertyafény kíséretében idézzük fel azoknak az emlékét, akik sajnos már nincsenek közöttük. A DoQ tematikus műsorokkal emlékezik az elhunytakra november elsején szerdán 18.00-tól 03.00-ig. Hogyan képes ez a szomorú ünnep mégis összekovácsolni az embereket a világ minden táján? Íme három, egymástól távol eső, kultúrájukban is különböző ország példája.

bővebben >
 


Lapbemutató: Ex Symposion Baláca-szám

Az Ex Symposion folyóirat Baláca-számának bemutatójára Veszprémben, a Laczkó Dezső Múzeumban kerül sor. A szám bemutatója a Séd - Veszprémi Kritikai Lap 2017. őszi számának 17 órakor kezdődő bemutatójához kapcsolódik.

Időpont:
2017. szeptember 27., szerda, 17.30
Helyszín:
Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém, Erzsébet sétány 1. 
(földszinti Tudástér)
 

Zenés hétvége a Kultkikötőben

Zenés hétvége a Kultkikötőben

A Kultkikötő, a Balaton déli partjának legnagyobb összművészeti fesztiválja ezen a héten három zenés produkcióval, egy országos bemutatóval és számos meglepetéssel várja barátait. Jön a Quimby, A GRUND – vígszínházi fiúzenekar, Koltai Róbert, Pindroch Csaba, az Orlai Produkció csapata és a Veszprémi Petőfi Színház társulata.

 A Kultkikötő visszatérő vendégei már tudják, nem múlhat el földvári helyszínen nyár Quimby koncert nélkül. Az együttestől megszokhattuk a formabontó dolgokat, nem lesz ez másképp július 28-án este sem a kultikus helyszínként általuk is sokat emlegetett Kultkikötőben. A közösségi összetartó őserő Varga Livius, aki a szórakoztatásért ha kell pszichológus, ha kell bohóc, valamint a szorgos művész-frontember Kiss Tibor, az előretolt helyőrség, aki általában elviszi a balhét. A szócső szerepében alázattal közvetíti a zenekar lelkiségét: „Kevés zenekar éli meg a 25 évet. Ez koránt sem olyan könnyű, mint ahogyan azt a műfaj neve alapján gondolnánk. Meg kell, hogy maradjanak a barátságok, a lelkesedés, a kíváncsiság és nem utolsó sorban a legfontosabb megtartó erő: a közönség szeretete. Ehhez rengeteg munkára, szerencsés csillagállásra és az Isten kegyelmére is szükség van. Szeretheti az Úristen a Quimbyt.”

A részletes programért kattintsanak a "bővebben" szóra.

bővebben >
 


Megérkezett Magyarországra a világhírű Titanic kiállítás

Megérkezett Magyarországra a világhírű Titanic kiállítás

A világ egyik legkedveltebb tárlata megérkezett Budapestre. Július 20-án megnyitotta kapuit a varázslatos hangulatú Titanic kiállítás, melyne 2300 négyzetméterén több száz eredeti műtárgyat tekinthetnek meg a rajongók, így például a híres hajóroncs technikai felszereléseit, bútorait, a szerencsétlenül járt utasok személyes tárgyait, ruhákat, ékszereket, pénztárcákat. A tárlat önálló magyar részlegén pedig - a kor helyi történelmi eseményei mellett - bemutatják az elsüllyedt Titanic magyar vonatkozású szálait.

 A Titanic volt a kor legnagyobb személyi transzatlanti hajója, a technológiai forradalom legmonumentálisabb vívmánya. Utasokat és postai küldeményeket szállított Európa és Észak-Amerika között, ám első útja során, 1912. április 15-én, több mint 1500 emberrel a fedélzetén jéghegynek ütközött és elsüllyedt.

 A tárlat megtekintése valódi időutazás a látogatók számára, hiszen a kabinok, a gépház és az ebédlő részletes rekonstrukciójának köszönhetően átérezhetik a XX. század elejének légkörét, a korabeli luxust és a szegénységet is.

bővebben >
 


A világhírű Titanic kiállítás Magyarországra érkezik

Magyarországra érkezik a  világhírű Titanic kiállítás

A világ egyik legkedveltebb tárlata hamarosan Budapestre jön. A július 20-án nyíló, 2300 négyzetméteres Titanic kiállításon a rajongók több száz eredeti műtárgyat - bútorokat, ruhákat, ékszereket - tekinthetnek meg a híres hajóroncsból. Önálló magyar részleg is lesz, ahol bemutatják az 1912-ben elsüllyedt hajó magyar vonatkozásait is.

Hamarosan hazánkba is megérkezik a világhírű Titanic kiállítás! A varázslatos hangulatú tárlat 2300 négyzetméterén több száz eredeti műtárgyat tekinthetnek meg a rajongók, így például a híres hajóroncs technikai felszereléseit, bútorait, a szerencsétlenül járt utasok személyes tárgyait, ruhákat, ékszereket, pénztárcákat. A tárlat önálló magyar részlegén pedig - a kor helyi történelmi eseményei mellett - bemutatják az elsüllyedt Titanic magyar vonatkozású szálait.

 A Titanic volt a kor legnagyobb személyi transzatlanti hajója, a technológiai forradalom legmonumentálisabb vívmánya. Utasokat és postai küldeményeket szállított Európa és Észak-Amerika között, ám első útja során, 1912. április 15-én, több, mint 1500 emberrel a fedélzetén jéghegynek ütközött, és elsüllyedt.

A tárlat megtekintése valódi időutazás lesz a látogatók számára, hiszen a kabinok, a gépház és az ebédlő részletes rekonstrukciójának köszönhetően átérezhetik a 20. század elejének légkörét, a korabeli luxust és a szegénységet is.

 A különleges időutazásra a bejáratnál beszállókártyát kapnak a látogatók egy valódi Titanic utas nevével, a Titanic Shopban pedig a korszakhoz és a kiállított darabokhoz kapcsolódó tárgyakat lehet majd megvásárolni.

bővebben >
 


La Parisienne by Sofitel
Fotókiállítás a párizsi nőkről

A Sofitel Hotel & Resort közel egy évvel ezelőtt büszkén mutatta be legújabb utazó fotókiállítását, a “La Parisienne by Sofitel” –t, a Sofitel Paris Arc de Triomphe Hotelben. Ez az új fotókiállítás intim bepillantást ad a világ egyik legelragadóbb közösségébe, a “les Parisiennes”-ek, vagyis azoknak a párizsi nőknek az életébe, akik olyan ikonikussá, sikkessé és elegánssá változtatják a várost, amilyennek ma ismerjük.

bővebben >
 


A numerológia segíthet abban, hogy a nostradamusi versek érthetőbbek legyenek

"Nem térhetünk ki annak belátása elől, hogy Naprendszerünkben csak kilenc bolygó van, és csak kilenc számunk van, amelyekkel itt a Földön minden számítást végzünk. Ezen a kilenc számon túl az összes többi csak ismétlés, úgy, ahogyan a 10 egyenlő egy 1-essel és egy nullával, a 11-es két 1-es, tehát egy 2-es, a 12-es egy 1-es és egy 2-es, voltaképp tehát egy 3-as, és így tovább, minden szám, bármilyen nagy is, az úgynevezett természetes összeadással, balról jobbra, egy egyszerű számra redukálható."  (Cheiro: A számok titkai - Numerológia)

bővebben >
 


Idén is lesz nyár és DumaFüred Fesztivál ? sok újdonsággal

2017. július 21–30-ig a Balaton Szabadidő és Konferencia Központ ad helyet az idén hatodik alkalommal megrendezendő – és minden évben nagy érdeklődésre számot tartó – rendezvénynek. 

bővebben >
 


Még mindig tart a Dolcsevita húsvéti nyereményjátéka!

Még mindig tart a Dolcsevita húsvéti nyereményjátéka!

Értékes nyeremények találnak gazdára olvasóink között Húsvét előtt: Tortavár torták, Molnár´s kürtős kalács, Pall&Yotz kávé, fagylalt, ízesített bio mustárok, CND Vinylux körömlakk és más tárgynyeremények. A termékekről részletes leírást lapunk cikkeiben találhat. A nyereményjáték lapunk Facebook oldalán olvasható.


 

Idén nyáron is vár Pécsett a Zsolnay Fényfesztivál
2017. június 30. ? július 2.

Idén nyáron is vár Pécsett a Zsolnay Fényfesztivál

Tavaly nyáron több tízezer látogató előtt, minden várakozást felülmúló sikert aratva mutatkozott be Pécsett a Zsolnay Fényfesztivál. Idén június 30. és július 2. között esténként ismét fényárba borul a belváros, az ország legjobb fényfestő csapatai keltenek életre több mint 10 000 négyzetméternyi vetített felületet, mely európai viszonylatban is kimagasló, varázslatos látványosság. Spanyol légtornászok álomszerű produkciója érkezik a város főterére, a Székesegyház monumentális homlokzatán újra mapping alkotások nemzetközi, pénzdíjazásos versenye várható. S mindeközben egyéb különleges kulturális programok – koncertek, színházak, új cirkuszi előadások – is várják az érdeklődőket. Pécs a hazai fesztiválszezon egyik legnagyobb, legkellemesebb meglepetésére készül.

bővebben >
 


Bűvös óceán - új interaktív kiállítás
2017. március 18. ? április 30. Vajdahunyadvár

A Bűvös Óceán - Titkos tengeri küldetés című látványos kiállításba lépve, a látogatók egy képzeletbeli tengeri tájra érkeznek, ahol bátorságukat és ügyességüket próbára téve titkos küldetés részesei lehetnek.

 A tengerifű kusza zöldjében fürge apróhalak cikáznak, a szúrós őrtornyok rejtekéből szeszélyes kardhalak kémlelik az óceáni tájat. Fátyolos fény dereng, bálnák énekét hozza az éjszínű víz, a cirkáló súlyos horgonya tompa morajlással földet ér.

 Vajon mit rejt az óceán sötétje? Miféle titkos kísérlet zajlik a roppant mélységben? Vakmerő elme vagy hóbortos képzelet szövi a fortélyos tervet? Aki csatlakozik a titkos küldetéshez, alámerülhet a Bűvös Óceán káprázatos birodalmába, de vigyázat, a rejtelmes vízi világ meglepő kalandokat tartogat!

 

bővebben >
 


Márciusban Naomi Devil kiállítása látható a Berekai Art Stúdióban
Életnagyságú festményorgiák az élet örömeinek hajszolása és a gyönyörkeresés jegyében

Hedonati. Ez Naomi Devil, azaz Ördög Noémi saját ízlelésű és fűszerezésű hívószava legújabb alkotásainak összefoglalására. A szó az élet örömeinek falását, az élvezetek hajszolását, a boldogságot a gyönyörben kereső és megtaláló lény alakját hívja elő.
Az életnagyságú festményorgiák – részben méretük miatt is – lehetőséget adnak elveszni egy lehengerlő, másik valóságban, ahol az anyagfürtök és decens gallérok látványa mellett rebellis kísérletezésnek leszünk szemtanúi. Naomi Devil Tempora Mores című kiállítása február 21-től egy hónapon át látható a Berekai Art Stúdióban.

bővebben >
 


Tavaszváró varázslat a Camponában

Bűvészet, mágia, varázslat, illúziók. Amióta világ a világ, mindenki szeret néhány percre hinni a csodákban, elképedve nézni olyan dolgokat, amelyek minden bizonnyal lehetetlenek, és mégis vannak olyan előadók, akik képesek erre. A bűvésztrükköket, csodás átalakulásokat ámulva nézik kicsik és nagyok, és próbálják kitalálni, elképzelni, hogy miként történhet meg valami, ami amúgy teljesen valószínűtlen. Ezt a csodavilágot idézi meg a Campona február közepétől március elejéig, hétvégi rendezvényein. 

bővebben >
 


A Ludwig Múzeum 2017. évi programterve

A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum nagyon sikeres évet zárt 2016-ban. 

bővebben >
 


Mesék elalvás előtt

Szeretettel ajánlom minden meserajongó gyermeknek és szüleiknek „Mesék elalvás előtt” című könyvemet.

bővebben >
 


Botrányos nők ?Irodalmi felolvasóest a Berekai Art Stúdióban

Botrányos nők – Irodalmi felolvasóest a Berekai Art Stúdióban

Január 18-án, 19 órai kezdettel folytatódik a Berekai Art Stúdió Botrányos nők címet viselő irodalmi felolvasóest sorozata, melyen ezúttal Anna Ahmatova életébe és verseibe kaphatunk betekintést Takáts Andrea színésznő tolmácsolásában, Kardos Dániel zenei aláfestésével.

A Botrányos nők címet viselő irodalmi esten múltunk ikonikus nőalakjainak életét es munkásságát elevenítjük fel. Ez alkalommal az orosz irodalom egyik legnagyobb költőnőjének alkotásaiban merülhetünk el. Ahmatova már a 20. század első évtizedében országa legismertebb szerzői közé tartozott. Tanúja, és aktív szereplője volt az orosz költészet háború előtti rövid virágzásának, az „ezüstkornak”. Gumiljov, Modigliani, Mandelstam, Borisz Paszternak múzsája, szeretője, társa, barátja volt. Tragédiák, politikai indíttatású mellőzöttség, perzselő szerelmek fémjelzik életét.

Első verseskötete, az Este 1912-ben jelent meg, ezt hamarosan újabb verseskötetek követték. A Mandelstam vezette akmeista csoporthoz csatlakozott. Ennek az irányzatnak és Ahmatova lírájának is – a század elején divatos szimbolizmussal ellentétben – a reális, a mindennapi élethez kötődő motívumukból való építkezés az alapja. Ahmatova költészetének már ekkor megkülönböztető sajátsága a mély kontraszt: a melankolikus, tragikus hangulatok és a világos, ujjongó hangulatok váltakozása. Az 1917-es forradalomban nem vett aktívan részt, de a 20-as években írt verseiben elítélte az emigrációt. A 30-as évektől költészete lényegesen megváltozott. Az 1935–40 között írt önéletrajzi ciklusát, a Rekviemet csak jóval halála után, 1987-ben adták ki. Költészetével egyre inkább szembekerült a szovjet rendszerrel, így 1946-tól 1956-ig teljes megjelenési tilalom alá esett. 1962-ben irodalmi Nobel-díjra jelölték, de a díjat ebben az évben John Steinbeck kapta meg. 1965-ben az Oxfordi Egyetem díszdoktorává avatták. Ahmatova költészetét klasszikus egyszerűség, tiszta stílus és pontosság jellemzi. Verseinek melódiája és mély lírája fogja meg elsősorban olvasóit.

Belépő 3500 Ft, a részvételi szándékot kérjük jelezni az alábbi elérhetőségeken: jberekai@gmail.com, vagy  20/555-5855

Helyszín: Berekai Art Stúdió, Andrássy út 17. Időpont: 2016. január 18. 19 óra

bővebben >
 


Péter Adrienn: Színek és érzések
Fotókiállítás a Zsolnay Art Szalonban

A Radisson Blu Béke szálloda Zsolnay Art Szalon koncepciója nem titkoltan szeretné összefogni a ház legendás művészeti értékeit, a Zsolnay porcelán történetét, a kortárs művészetnek helyet adó Galériát, és a hetente kétszer átélhető klasszikus élőzene élményét. Jelenleg Péter Adrienn Színek és érzések címűfotókiállítását tekinthetik meg a szálloda első emeletén működő Kupola-Galériában.

bővebben >
 


Frei Tamás: A bankár - Milliárdos lesz, ha Magyarország csődbe megy

Frei Tamás egykor sok millió nézőt kalauzolt műsoraival különleges helyszínekre, regényei pedig új műfajt honosítottak meg a magyar könyvpiacon. A konspirációs akcióthriller-sorozat valamennyi része hónapokon át vezette a hazai sikerlistákat, A Bankár története pedig azért is meghökkentő, mert évekkel a világválság előtt megkongatta a vészharangot. Miközben fordulatos érzelmi hullámvasúton repít minket az amerikai ultragazdagok csillogó villáitól az Everglades bűzös mocsaráig, a lélektelen emberrablók világvégi rejtekhelyétől a tőzsdecápák konspirációinak fehér abroszos asztaláig. Politika és bűnözés, bosszú és leszámolás, hatalmi és szerelmi játszmák - vajon végleg maga alá temeti Magyarországot a korrupció?

bővebben >
 


Edward Rutherfurd: New York - A város, ahol az álmok születnek

New York a világ egyik legizgalmasabb és legösszetettebb városa. Az amerikai álom és a szabadság szimbóluma. Ennek a városnak az életét meséli el Edward Rutherfurd nagyszabású, három és fél évszázadon átívelő regénye.

bővebben >
 


Shlok Arts - indiai fotóművészek kiállítása

December 8-án, India után a világon elsőként a Berekai Art Stúdióban mutatkozik be a Shlok Arts projekt, melynek keretei között indiai fotóművészek alkotásait népszerűsítik. A kiállítást a projekt megálmodója, Sapna Parmar nyitja meg. A közönség Punita Gupta díjjal kitüntetett, indiai fotográfus képeivel ismerkedhet meg. Az alkotások január 12-ig tekinthetők meg.

bővebben >
 


oldalak:  1  2  3  4  5   ...  7  8  9  10  11   

 
 Összesen cikk található ebben a rovatban


  Rólunk Kapcsolat