.: Dolcsevita.hu :.


 
napja 
 
oldalak:  1  2  3  4  5   ...  11  12  13  14  15   

 
Ókori apokalipszis - a Viasat Historyn
Hogyan tűntek el az egykori nagy civilizációk?

Minden földrésznek megvannak a saját romjai: ezek egykori civilizációkról mesélnek, és mindegyik kapcsán merülhetnek fel újabb információk vagy éppen kérdések. Egy 13 éven át tartó ásatás például megdöntötte Szodoma és Gomora pusztulásának addig vélt történelmét. A Viasat Historyn szeptember 6-tól hétköznap esténként 21 órakor jelentkező Ókori apokalipszis ilyen egykori birodalmakat mutat be, kiderítve, hogy mi okozta ezek szép lassú, vagy éppen hirtelen eltűnését.

bővebben >
 


360° - képzőművészet és színház Alsóörsön

360° - képzőművészet és színház Alsóörsön 

Augusztus 13-án nyílt az első kortárs kiállítás, ezzel megkezdődik a 360°- Képzőművészet és színház Alsóörsön elnevezésű programsorozat.

Alsóörs domboldalának emblematikus műemléképületében, a Török-házban állítják ki a Covid-reflexiókból épült, Standby nevű tárlat néhány darabját, kortárs fotókat és festményeket, amelyek valamiképp a pandémia időszakának várakozó állapotát tükrözik. Huszonhat jelenkori festő és fotós alkotásait tekinthetik meg a látogatók. A fotószekció több új alkotóval bővült, de a festők között is akad, aki új képpel jelentkezik.

A kiállított munkák több darabja bemutatkozott már Budapest néhány közterén szabadtéri kiállításokon. Az 1600-as évekből itt maradt Török-ház és Alsóörs Ófalu lélegzetelállító panorámája, a Balaton-felvidék páratlan pontja miatt választották a művek eredetijeinek bemutatásához ezt a helyszínt.

A kiállítás szeptember végéig lesz látható, augusztus 22-ig pedig rendszeres tárlatvezetéssel és a helyi értékek bemutatásával várják látogatóikat.

bővebben >
 


Petőfinél a tehetséget, Kurt Cobainnál a szenvedést mutatja az íráskép

Vajon látszik-e a tehetség valakinek a kézzel írt szövegében? Erre kereste a választ az M2 Petőfi TV Én Vagyok Itt! című műsora, amelyben grafológus elemezte Petőfi Sándor, valamint a Nirvana énekesének, Kurt Cobainnek a kézírását. A szakember álltalánosan elmondható jellegzetességekről is beszélt, például arról, mit jelent az, ha valaki nyomtatott betűvel ír.

 

bővebben >
 


Igali Anikó: One Night Only
Könyvajánló

Létezik-e jövő egy kapcsolat számára, ha az egyik fél súlyos egészségügyi problémákkal, a másik pedig szexfüggőséggel küzd már a kezdet kezdetén? A valóságban is működhetnek a virtuális világban induló szerelmek? Igali Anikó új regénye igazi modern románc rengeteg izgalommal, kacagtató, akciódús vagy éppen pikáns fordulatokkal.

bővebben >
 


Kapcsolat: Bonyolult
Könyvajánló

El lehet menekülni a múlt elől, vagy az előbb-utóbb úgyis utolér minket? A szerelem képes begyógyítani a legfájóbb sebeket, vagy örökké együtt kell élnünk a fájdalommal és a csalódással? Ezekre a szívfacsaró kérdésekre keresi a választ Büksi Zsuzsanna első könyve, a Kapcsolat: Bonyolult, amely tökéletes kikapcsolódást ígér a nyári hőségben.

bővebben >
 


Hatrészes dokumentfilm-sorozat II. János Pál pápáról az M5 műsorán

A Lengyelországból érkezett krakkói érsekről, a már szentté avatott II. János Pál pápáról szóló hatrészes dokumentumfilm-sorozatot tűz műsorára az M5 csatorna a szeptemberi, budapesti rendezésű 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra történő lelki ráhangolódás jegyében. A II. János Pál pápa – Az ember, aki megváltoztatta a világot című olasz sorozat epizódjait június 7-től, hat egymást követő hétfő este láthatják a közmédia nézői.

 

 

 

 

bővebben >
 


Júniustól újra látogatható a Dreher Sörmúzeum tárlata
HABókos nyitásra készülnek a múzeum relikviái

Júniustól újra látogatható a Dreher Sörmúzeum tárlata

A nyár első napján újra megnyitja kapuit a Dreher Sörmúzeum, az ország egyik legjelentősebb söripari szakgyűjteménye. Az indulásra már a kiállítás ikonikus darabjai is felkészültek és titokban mozgolódva várják a látogatókat, akik most virtuálisan is betekinthetnek a kulisszák mögé a múzeum weboldalán.

Május 18-án a Múzeumi világnapon nemcsak a kultúrát ünnepeljük, hanem a hosszú bezártság utáni óvatos újranyitást is. A kőbányai Dreher Sörmúzeum június 1-től ismét látogatható az oltási igazolvánnyal, valamint az oltást igazoló applikációs adattal rendelkezők számára, előtte pedig az érdeklődők szabadon bepillanthatnak a múzeum új, mini digitális tárlatába, hogy ízelítőt kaphassanak a rájuk váró élményekből.

A részletekről a "bővebben" szóra kattintva olvashat

bővebben >
 


Május 1-én nyitott az Állatkert

Május elsején reggel 9-kor végre megnyithatta kapuit a Budapesti Állatkert. A városligeti intézményt – a vonatozó jogszabály rendelkezései szerint – az újranyitást követően a védettségi igazolvánnyal rendelkezők, illetve a 18 éven aluliak látogathatják. A részletes tudnivalókat az Állatkert már közzé is tette honlapján

bővebben >
 


Hoz-e a nyuszi kiselefántot húsvétra?

Az elkövetkező hetekben várják a Budapesti Állatkert legújabb kiselefántjának világra jövetelét, ezért már most teljes a készültség az elefántok körül. A városligeti intézmény a honlapján és közösségi média felületein közzétett kisfilmben mutatja be az előkészületeket a nagyközönségnek.

bővebben >
 


Húsvét Bécsben: istentisztelet a tévéből, tojáskeresés maszkban

Mivel a súlyosbodó járványhelyzet miatt 2021. április 1-től ismét szigorú kijárási korlátozást vezettek be az osztrák fővárosban, visszafogott húsvéti ünnepek várnak a bécsiekre. Egy felmérés szerint a megkérdezettek 44 százaléka feldíszíti ugyan a lakását és 32 százalék tojáskeresést is rendez a gyerekeknek, az egyházi ünnepségeket azonban leegyszerűsítve tartják meg. Bécs öt kedvelt közterületén pedig kötelezővé tették az FFP2-es maszk viselését.

bővebben >
 


Gustav Klimt utolsó festménye 100 év után újra Bécsben

Gustav Klimt egyik utolsó, nagyrészt befejezett képe, a "Nő legyezővel" száz év után ismét Ausztriába érkezik. A festmény kalandos sorsa miatt a Belvedere palotában megrendezett kiállítás csak úgy jöhetett létre, hogy az osztrák kormány védettséget ígért az amerikai tulajdonosnak a tárlat idejére. A kép 2021. március 25-től 2022. február 13-ig tekinthető meg.

bővebben >
 


Tavaszi ébredés az Állatkertben

Újabb kisfilmet tett közzé a Budapesti Állatkert, hogy a világjárvány miatt átmenetileg bezárt kapuk ellenére is eljuttathassa az állatkerti élményeket a nagyközönséghez.

bővebben >
 


Új műsorvezetőt igazolt a legnépszerűbb magyar kulturális podcast

Új műsorvezetőt kap az ország legnépszerűbb kulturális podcastja! Szabados Ági, a Lapozz a 99-re! eddigi háziasszonya Vecsei H. Miklós színész-rendezőnek adja át a képzeletbeli stafétabotot. Ezzel párhuzamosan a produkció zenei és vizuális arculata is megújul márciustól, a célkitűzés azonban változatlan: minél több embert a könyvek és az olvasás felé terelni.

bővebben >
 


Világkörüli utazás Bécsben és az instagrammon

Az "Almost. Wiener Weltreisen" című kiállításához kapcsolódóan az Instagramon hirdetett versenyt a bécsi Wien Museum. A játékban az osztrák főváros olyan helyeiről, épületeiről készült képekkel lehet részt venni, amelyek a világ más városaira emlékeztetik a szemlélőt. Elő a régi fényképekkel!

bővebben >
 


Amíg a vadállatokat kiszabadította, ő a drog fogságába került
Both Zoltán új könyve

Könyvet írt Both Zoltán, az ország egyetlen hivatásos vadállatbefogója. Több mint 20 éve ezzel a titulussal ismeri őt mindenki. Az egykori szegény kisfiú most ’A Vadállatbefogó - Cenzúra nélkül’ című könyvében felfedi, hogy milyen is az „igazi bothzoli”, aki küzdött az alkohollal, a drogokkal és, aki minden pénzét egzotikus hüllőkre költötte.

bővebben >
 


Tiziano-kiállítás és ingyenjegy a Bécsi Szépművészeti Múzeumban
Fennállásának 130. évfordulóját ünneplik

Az évente több mint egymillió látogatót vonzó Bécsi Szépművészeti Múzeum, a Kunsthistorisches Museum idén ünnepli fennállásának 130. évfordulóját. Születésnapja alkalmából ingyenjeggyel és Tiziano-kiállítással kedveskedik látogatóinak.

bővebben >
 


Hat magyar zseni, aki megváltoztatta az autók történelmét
Az automobil hőskorába kalauzol el a HISTORY

Henry Ford, Ferdinand Porsche és a Bentley fivérek – az autóipar úttörőinek nevét máig őrzik az általuk alapított gyárak. Kevesebben tudják, hogy az iparág fejlődéséhez magyar származású mérnökök is döntően hozzájárultak. A Ford T-modellt tervező Galamb József nevét még viszonylag sokan ismerik, de tudta, hogy az áramvonalas karosszéria vagy az autóbiztonság egyik atyja is hazánk fia?

bővebben >
 


Vörös pandák világnapja
Az óriáspandáknál is fenyegetettebbek

Vörös pandák világnapja

Szeptember harmadik szombatja a vörös pandák világnapja. Bár a legtöbben panda név alatt inkább a fekete-fehér óriáspandát ismerik, a kis panda, illetve vörös macskamedve néven is emlegetett állatfaj legalább annyira érdekes, ráadásul veszélyeztetettségének mértéke valójában még az óriáspandáét is meghaladja. A Budapesti Állatkertben harminc éve foglalkoznak a fajjal, és számos alkalommal sikerült szaporítani is őket.

A Red Panda Network kezdeményezésére 2010 óta minden év szeptemberének harmadik szombatján tartják a vörös pandák világnapját, illetve – szó szerinti fordításban – a nemzetközi vörös panda napot.

A vörös panda elnevezés persze némileg magyarázatra szorul, hiszen a panda szóval a legtöbb ember a fekete-fehér óriáspandát, másik nevén bambuszmedvét kapcsolja össze, és sokan nem is tudnak arról, hogy a panda név egy másik állatfajra is utal. Ez utóbbi fajt szokták a vörös panda, kis panda, illetve vörös macskamedve néven emlegetni.

Cuki és fenyegetett

A kis pandák azért is érdemesek a nagyközönség figyelmére, mert veszélyeztetett állatoknak számítanak. Az óriáspandák fenyegetettségéről már mindenki hallott, de azt kevesen tudják, hogy a vörös pandák veszélyeztetettségének mértéke az óriáspandákét is meghaladja. A Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) vörös listáján, ahol a különféle fenyegetett fajok veszélyeztetettségének mértékét egy fokozati skálával fejezik ki, a kis panda eggyel fenyegetettebb besorolást kapott, mint az óriáspanda.

A vörös pandák vadonbeli állománya sajnos folyamatosan csökken. Fenyegetettségét elsősorban a természetes élőhelyek zsugorodása és feldarabolódása, az orvvadászat és az illegális kereskedelem, az élőhelyét érintő útépítések, illetve más, emberi eredetű hatások okozzák

Kis pandák Budapesten

A Fővárosi Állat- és Növénykertben már csaknem harminc éve, 1990 decembere óta foglalkoznak vörös macskamedvékkel. Azóta több alkalommal szaporítani is sikerült őket, az első budapesti születésű vörös pandák 1992 nyarán jöttek a világra.

A városligeti intézmény közönsége jelenleg két kis pandát láthat a Nagyszikla oldalában lévő kifutóban. Auróra, a tízesztendős nőstény – akinek korábban már kölyke is született Budapesten – néhány hónapja kapott maga mellé egy fiatal hímet Bendegúz személyében. Az állatok összeszoktatása jól halad, amiről az Állatkert augusztusban egy kisfilmet is közzétett a közösségi médiában (https://zoobudapest.com/ezt-latnod-kell/hirek/kisfilmen-a-kis-pandak). A szakemberek abban bíznak, hogy Auróra és Bendegúz frigyéből idővel utódok is születnek.

A pandák életmódjáról a "bővebben" szóra kattintva olvashat.

bővebben >
 


Mégsem a Titanic volt kora legnagyobb luxushajója?

A Titanic nevét mindenki ismeri, de kevesebben tudják, hogy két másik, szinte teljesen azonos hajó is épült a múlt század elején. Sorsuk nem kevésbé érdekes: a Britannic az I. világháborúban elsüllyesztett legnagyobb hajóként került a történelemkönyvekbe, az Olympic viszont éppen elsüllyeszthetetlenségével vált legendássá, sőt maga süllyesztett el egy német tengeralattjárót. Míg cikkünk a testvérhajók sorsát tekinti át, a HISTORY a Titanic rejtélyeiről mutat be dokumentumfilmet.

bővebben >
 


Párt kapott a vörös panda

Új kis panda hím érkezett a Budapesti Állatkertbe, szombat óta pedig már a Lepkekert is látogatható. Közben rengeteg kisállatot, kölyköt és fiókát is láthat a közönség, sőt néhány új, eddig be nem mutatott állat, például Parma-kenguru és aranyszőrű takin is érkezett a közelmúltban.

bővebben >
 


oldalak:  1  2  3  4  5   ...  11  12  13  14  15   

 
 Összesen cikk található ebben a rovatban


  Rólunk Kapcsolat