.: Dolcsevita.hu :.


 
napja 
 
oldalak:  1  2  3  4  5   ...  7  8  9  10  11   

 
Shlok Arts - indiai fotóművészek kiállítása

December 8-án, India után a világon elsőként a Berekai Art Stúdióban mutatkozik be a Shlok Arts projekt, melynek keretei között indiai fotóművészek alkotásait népszerűsítik. A kiállítást a projekt megálmodója, Sapna Parmar nyitja meg. A közönség Punita Gupta díjjal kitüntetett, indiai fotográfus képeivel ismerkedhet meg. Az alkotások január 12-ig tekinthetők meg.

bővebben >
 


Réti László: Falak mögött

Hogyan változtatja meg a bevándorlási hullám a világot 2033-ra? Erre a kérdésre is választ ad többek között Réti László új akcióregénye, a Falak mögött. November 28-án hétfőn, 16 órakor ünnepélyes könyvbemutató keretében lehetőség nyílik találkozni a szerzővel, aki ezúttal korunk kiemelten aktuális témáját helyezte egy letehetetlenül izgalmas, a jövőben játszódó történetbe.

bővebben >
 


Karácsonyi vásárok Bécsben

Karácsonyi vásárok Bécsben

Már a hivatalos megnyitó előtt megrohamozták az érdeklődők a Christkindlmarktot, a Bécsi Városháza előtti mesevilágot. Az osztrák főváros legnépszerűbb karácsonyi rendezvénye Bécsi Karácsonyi Álom néven újult meg. Idén összesen 19 karácsonyi vásárban tankolhatnak ünnepi hangulatot a műfaj szerelmesei. 

A 2016-os szezonban valamivel kevesebb vásárral és standdal várja ugyan a karácsonyi hangulatra vágyókat az osztrák főváros, most azonban annak is érdemes újra célba vennie a Városháza előtt elterülő Christkindlmarktot, aki már többször járt itt. Idén ugyanis új üzemeltője lett a vásárnak és meg is újult.

 A régi új Christkindlmarkt

A standoknál nemcsak új árusokkal találkozhatnak a látogatók, de rengeteg kézműves termékkel is, idén ugyanis a minőségi kínálatra helyezik a hangsúlyt. Ennél is nagyobb változáson esett át az évente mintegy egymillió látogatót vonzó vásár körüli mesevilág, a Bécsi Karácsonyi Álom. A Rathauspark közepén ugyanis egy 4.500 négyzetméteres korcsolyapálya várja azokat, akiknek a karácsonyi hangulathoz a korizás is hozzátartozik. A látogatók 10 és 21 óra között róhatják a köreiket a jégen, miközben a levegőt karácsonyi dallamok és a szomszédos vásárból származó puncs, vanília és fahéj illata lengi be. Nem kell csüggedniük a kezdőknek sem: ők hétköznap 10 és 16 óra között egy külön pályán tanulhatják meg a jégen siklás művészetét. Az 550 négyzetméteres pálya esténként és hétvégente curling-pályává avanzsál, amelyet online lehet előre lefoglalni.

A karácsonyi képeskönyvek hangulatát idéző mesevilágért csupán a park északi részébe kell elsétálniuk az érdeklődőknek, ahol olyan új attrakciók várnak felfedezésre mint a hókirálynő palotája, egy történelmi körhinta vagy egy rénszarvasszánnak álcázott kisvonat.

Szintén megtalálja a számítását, aki a hagyományos elemek miatt keresi fel a vásárt. Idén sem hiányozhat az egyházközség óriási adventi koszorúja, az életnagyságú betlehem vagy a vásár karácsonyfájánál pontban este nyolckor koncertező toronyzenészek. A Bécsi Városháza dísztermében hétvégente a világ legkülönbözőbb tájairól érkező kórusok adventi, karácsonyi és népdalait hallgathatják meg az érdeklődők, a gyerekek pedig a Volkshalléban írhatnak levelet a Jézuskának vagy díszíthetnek mézeskalácsot.

A többi karácsonyi vásárról a "bővebben" szóra kattintva olvashatnak.

bővebben >
 


Robotok Éjszakája Bécsben

Robotok Éjszakája Bécsben

November 25-én, pénteken, bárki bekukkanthat a Bécsi Műszaki Egyetem (TU Wien) robotika laborjába, és megismerkedhet Romeóval, a humanoid robottal, megtudhatja, hogyan lát a Hobbit, vagy beprogramozhat egy Sünt.

Az Európai Robotika Hét alkalmából a Fachhochschule Technikum Wien, az Innsbrucki Egyetem és a Steyrben található Profactor GmbH mellett a Bécsi Műszaki Egyetem is megnyitja a robotika laborját az érdeklődők előtt. A 2016. november 25-én, 16.00 és 24.00 óra között megrendezett Robotok Éjszakáján a TU Wien "Sehen für Roboter" kutatócsoportja mutatkozik be, amely Markus Vincze professzor vezetésével azt vizsgálja, miként látnak a robotok.

A kutatók most éppen a Hobbitot tesztelik, amely néhány éven belül nagy karriert futhat be háztartási robotként. Egy idősödő társadalomban ugyanis hasznos képesség, hogy fel tudja szedegetni a földről az elejtett dolgokat. De hogyan ismeri fel a tárgyakat a Hobbit? Erre a kérdésre is választ kaphatnak az érdeklődők a TU Wien nyílt napján. Romeóval, a humanoid robottal pedig arról értekezhetnek, hogy mit jelent számukra a tér és a tárgyak. A beszélgetések eredményeként a kutatók a térnek egy olyan modelljét alkotják meg, amely egyszerre gépi és emberi.

Aki az elméletek helyett inkább a cselekvés embere, az egy víz alatti robotszimulátor segítségével maga is kipróbálhatja, milyen egy GIRONA500 víz alatti robotot irányítani, amelynek már öt "izület" van a karján, vagy, hogyan működik a Hobbit robot hattengelyes fogókarja.

A 10 és 15 év közötti fiatalok még a robotprogramozásba is belevághatnak: minden előismeret nélkül, néhány perc alatt autonóm mozgásra – például egy vonal követésére – taníthatják a Hedgehog (Sün) nevű minirobotot.

A Robotok Éjszakáján való részvétel ingyenes és nincs regisztrációhoz kötve.

Lange Nacht der Roboter an der TU Wien. Fotó: TU Wien

1040 Bécs, Gußhausstraße 25. http://langenacht.acin.tuwien.ac.at 

Magok a konyhában - Hüvelyesek

Magok a konyhában könyvsorozat a tudatos táplálkozás fontos alappilléreit, a hüvelyeseket, az olajos magvakat és a gabonaféléket, illetve „álgabonákat” helyezi új megvilágításba. A kiegyensúlyozott vegetáriánus étrend nem képzelhető el nélkülük, emellett fontos összetevői a cukorbetegségben vagy inzulinrezisztenciában szenvedők, a laktóz- vagy gluténmentes étrendet követők diétájának is.

bővebben >
 


Zene és szöveg: Zséda 2017 

Ahogyan változnak az évszakok, a minket körülvevő környezet, az időjárás, az aktuális teendők, úgy változunk mi magunk is. Ebben az örök változásban azonban vannak olyan hangulatok, érzések, illatok és dallamok, amelyek észrevétlenül állandóságot kölcsönöznek életünknek. Ezekkel van tele ez a gyönyörű, 2017-es határidőnapló.

bővebben >
 


Al Caponét és a jazzt is a szesztilalomnak köszönhetjük
5 érdekesség az alkoholtilalom időszakából

Miután 1919-ben bevezették az USA-ban a szesztilalmat, új korszak kezdődött az amerikaiak életében, amely a józan életmód helyett a törvény kijátszásáról és a kiskapuk kereséséről szólt. A városokban illegális kocsmák nyíltak, virágzott a korrupció, és erőre kapott a maffia. A DoQ-n november 5-én debütáló Szeszfőzők és alkoholcsempészek című film bemutatja, hogy kik, hogyan és mivel látták el a szomjazó állampolgárokat. Íme öt példa arra, hogy milyen hatással volt az amerikai társadalomra a csaknem másfél évtizedig tartó szesztilalmi időszak.

bővebben >
 


4. Lelkes Ásványbörze a MOM Sportban

Október 8-9 között rendezik meg a 4. Lelkes Ásványbörzét a MOM Sportban. Az egyre több látogatót befogadó rendezvény folyamatosan bővülő programkínálattal és izgalmas látnivalókkal várja az ásványrajongókat és érdeklődőket.

bővebben >
 


Bödőcs üvöltve kereste Bözsi nénit a Buckingham-palotában

Bödőcs Tibor ma este folytatja a közélet visszásságait és a hétköznapok tarkaságait leltározó szatirikus szóáradatát. A londoni magyarokat megörvendeztető Cefre Palota című produkciója felvételének második részét, amelyben a British Museum vécéjétől az amszterdami élő kirakatokon át eljut a szkeptikus Zalai Lámáig, ma este 21.00 órakor láthatják a nézők a Comedy Central műsorán.

bővebben >
 


Patricio Baeza Barrera kiállítása
Hotel Hélia szeptember 10-30.

A Magyarországon élő, chilei származású Patricio Baeza Barrera énekes, gitáros dalszerző évekkel ezelőtt, hobbiként festészetet is elkezdett tanulni Wieger Mariann festőművésznél a WWM Stúdióban. Már akkor ígéretes tehetségként tartották őt számon. Azóta több kiállításon is részt vett. 2010-ben ismerkedett meg a festészet technikáját megújító magyar találmánnyal, a szilikon alapú művészfestékkel a Szilokinggal. Azóta ennek a technikának a népszerűsítója Latin-Amerikában is. Képei tárgya gyerekkori emlékek, a tenger, tájak, hegyek.

Legújabb kiállítására a Hotel Héliában kerül sor (1133 Budapest, Kárpát u. 62.) szeptember 16-án, 18 órakor. A kiállítás megtekinthető szeptember 30-ig. 


 

XVI. ARC Plakátkiállítás

Hol jár az eszed? Ezt a kérdést tette fel pályázóinak az ARC. Az idén 16. alkalommal megrendezésre kerülő óriásplakát kiállítás alkotásai bemutatják, milyen gondolatokat szült a pályázati kiírásban felvetett téma.

bővebben >
 


Klasszikus, mégis kortárs lett az új Hadik
Új arculatot kapott a százéves hely

Utcabállal nyitott újra Karinthy egykori törzshelye, a megújult Hadik. A kultikus hely egész nyáron zárva tartott az átépítés miatt, hogy ősszel új arculattal és kínálattal kapcsolódjon be Újbuda közösségi életébe. Az aranyszínű tapéta átadta helyét a téglafalnak, a plüss kárpit huzatokat pedig koptatott bőrre cserélték. A Hadik legendás falfestményén pedig továbbra is látszanak a Nyugat nagyjai, mégis újszerű, kortárs képzőművészeti alkotássá változott az átépítés alatt.

 

bővebben >
 


Szex és Bécs

Teljesen más oldaláról mutatja meg a császárvárost a SZEX BÉCSBEN. VÁGY. KONTROLL. ENGEDETLENSÉG című kiállítás, amely kísérőprogramjaival együtt Bécs egyik legizgalmasabb kulturális projektjének ígérkezik az év hátralévő részében. Végig követhetjük, hogyan jutottak el a bécsiek egykor és ma az első, kacér pillantástól az aktus utáni cigarettáig – és hogy sok minden változott, csak éppen a lényeg nem. 

bővebben >
 


Irodalmat is adnak reggelire a megújult Hadikban
Jazz koncertektől lesz hangos hétfőnként Karinthy törzshelye

Irodalmat is adnak reggelire a megújult Hadikban

Közkedvelt programjait megőrzi, közben számtalan újdonsággal is várja közönségét az átalakult Hadik. Az irodalmi szalonok és brunchok, slam poetry estek mellett a jazz és a kreatív írás is része lesz az állandó programoknak, hűen Karinthy törzshelyének egykori szellemiségéhez. 

Az őszi programját Esterházy Péter emlékesttel nyitja a megújult Hadik. Az írót 2013-ban látta vendégül az irodalmi szalon, ezért az emlékest minden kulturális programot megelőz Karinthy egykori törzshelyén. A szeptember 7-i eseményen többek között Závada Pál és Grecsó Krisztián írók, Radnóti Zsuzsa dramaturg, és Mészáros Máté színművész segít felidézni Esterházy Péter írásait, gondolatait.

A programok sűrűjében a Hadik történetének piros betűs napja lesz a szeptember 9, amikor hivatalos keretek között adják át Karinthy egykori törzshelyét a holnap törzsvendégeinek. Az eseményen először kínálják majd az itallap rodalmi koktéljait, a séf pedig konyhástól költözik ki a teraszra, hogy a vendégek szeme láttára készítse el specialitásait. Az alkalmi színpadon az Amoeba Band feat Simon Marci és a Magashegyi Underground akusztik játszik majd, de fellép Kemény Zsófi és Bárány Bence is.

 A Hadik legújabb irodalmi programja, a Bookline Irodalmi Brunchszeptember 17-én jelentkezik először. Az esemény jelszava Irodalmat reggelire!, mivel a havonta jelentkező, szombat délelőtti rendezvényen a kortárs irodalmi élet szereplői beszélgetnek gasztrotrendekről, hagyományokról. Közben a Hadik séfje sürög majd a háttérben, hogy az irodalomra éhes vendégek a lehető legjobb szájízzel térjenek haza. Az első brunch vendége a harmadik regénye előtt álló népszerű író, újságíró Szily László lesz. 

„Az átalakuló programkínálat újítása a Hadik Jazz Hétfő, amelyen első alkalommal szeptember 12-én vehetnek részt az érdeklődők. Újbudán régóta hiánycikk volt egy ilyen esemény, mert kulturális programokból bőven, de zenei eseményekből alig akad néhány. A terveink között szerepel még egy rendhagyó kreatív írás óra, ahol az újságírókat, marketingeseket szólítanánk meg és invitálnánk reklámszövegíró, névadó versenyekre, a legjobbakat pedig a kreatív szakma nagyjai értékelnék” – árulta el Ott Anna, a Hadik művészeti vezetője.

A programokról a "bővebben" szóra kattintva olvashat.

bővebben >
 


A Dumaszínház új bemutatói

A Dumaszínházban a 2016/17-es évadában ismét a nevetésé a főszerep. A nagy közönségkedvencek és a hagyományos Dumaszínház estek mellett az idei évadban is bővül a repertoár.  

bővebben >
 


Plakátkiállítással búcsúztatja a nyarat a Campona Bevásárlóközpont

Augusztus 25-től a magyar plakátművészet virágkorának legszebb turisztikai plakátjait tekinthetik meg az érdeklődők a Campona Bevásárlóközpontban. Flanek Péter több száz darabot számláló plakátgyűjteményének idegenforgalmi, Budapest és Balaton témájú darabjait állítják ki. A kiállított plakátok eredeti darabjai ma már műtárgyak. Szeptember 18-ig lehet megtekinteni őket, a gyűjtő szeptember 3-án 11 órától személyesen tart tárlatvezetést az érdeklődőknek.

bővebben >
 


Saját fővárosukban fúrtak kémalagutat az amerikaiak
A DoQ szigorúan bizalmas történetekről rántja le a leplet

A XX. századi hírszerzés szövevényes akciói a mai napig kihatással vannak a Föld országainak erőviszonyaira. Az augusztus 25-én induló új sorozat, a Kémhálózat csütörtökönként jelentkező epizódjaiban a második világháború és hidegháború eddig rejtett kémszíntereire kalauzol, hogy megismertesse olyan nyugati és a szovjet ügynökök történetét, mint amilyen a Rosenberg házaspár volt.

bővebben >
 


Karátos gyilkosság - Élő Cluedo a Tilos az Á Könyvekkel!

Rajongsz a krimikért? Imádod a CSI-t, a Gyilkos elméket, a Dr. Csontot vagy a Sherlockot? Szereted a kihívásokat és az izgalmas rejtvényeket? Most mindezt átélheted élőben augusztus 25-én a Bartók Béla úti Pagony könyvesboltban!

bővebben >
 


A Ku-Klux-Klan hírhedt vezetője ihlette Forrest Gump nevét
Az amerikai polgárháború legszörnyűbb következményei

Feketék ellen elkövetett brutális gyilkosságok, kizsákmányolás és vég nélküli megaláztatás – bár az amerikai polgárháború 1865-ben véget ért, és megszűnt az intézményesített rabszolgaság, a több évszázados gyakorlatnak az új törvények nem szabtak gátat. A DoQ-n augusztus 6-án debütáló Utóhatás – Terror apolgárháború után című film bemutatja a Ku-Klux-Klan megalakulását, Lincoln elnök meggyilkolását és a leghírhedtebb mészárlásokat a polgárháborút követő szörnyű években.

bővebben >
 


Így kezeld, ha számítógépfüggő a gyereked!

Nem lehet eleget beszélni arról, hogy a számítógépnek, az internetnek milyen veszélyei vannak, pláne a gyerekekre nézve. Anonimitás, erőszakos, gyűlöletkeltő tartalmak, pornó, cyberbullying, zaklatás, függőség – gyakran a szülők sem tudják, merre szörföznek a gyerekek a világhálón és mire bukkanhatnak. Számukra is fontos, hogy tisztában legyenek a net jelentette veszélyekkel, és tudatos, felvilágosult felhasználót neveljenek a gyerekükből. 2016 nyarán jelent meg Igaz Dóra: Nyár, nagyi, net című kötete, mely nemcsak egy szórakoztató olvasmány, hanem egy fontos, minden szülő számára kikerülhetetlen kérdéssel foglalkozik: a számítógépezéssel.

MIÉRT AKTUÁLIS A NYÁR, NAGYI, NET?

Igaz Dóra könyve ugyan gyerekekről szól gyerekeknek, de igazán tanulságos lehet szülők számára is: hiszen rengetegen szembesülnek azzal a hétköznapi problémával, hogy a gyerek minden percét a monitor előtt tölti. Miért tűnik úgy, mintha a felnőttek és a gyerekek nem ugyanazt a nyelvet beszélnék, amikor erről van szó? Hogyan lehetne ezen változtatni? A regény egy igazán kedves, szuperlaza nagyin keresztül válaszol ezekre a kérdésekre. Jó humorral és ahol kell, kellően komolyan vezet végig minket századunk egyik legégetőbb gyereknevelési problémáján, hiszen gyakran a szülők sem tudják, merre szörföznek a gyerekek a világhálón és mire bukkanhatnak. Számukra is fontos, hogy tisztában legyenek a net jelentette veszélyekkel, és tudatos, felvilágosult felhasználót neveljenek a gyerekükből. Hiszen sem a számítógép, sem az internet nem a megtestesült gonosz, sőt, akár tetszik, akár nem, mindennapi életünk szerves része, éppen ezért jó a Nyár, nagyi, net – megmutatja, hogyan gépezzünk okosan. A kötet hiánypótló a hazai piacon. Kiadja a Pagony könyvkiadó, ára 1990 Ft.


 

oldalak:  1  2  3  4  5   ...  7  8  9  10  11   

 
 Összesen cikk található ebben a rovatban


  Rólunk Kapcsolat