.: Dolcsevita.hu :.


 
napja 
 
oldalak:  1  2  3  4  5   ...  10  11  12  13  14   

 
Május 1-én nyitott az Állatkert

Május elsején reggel 9-kor végre megnyithatta kapuit a Budapesti Állatkert. A városligeti intézményt – a vonatozó jogszabály rendelkezései szerint – az újranyitást követően a védettségi igazolvánnyal rendelkezők, illetve a 18 éven aluliak látogathatják. A részletes tudnivalókat az Állatkert már közzé is tette honlapján

bővebben >
 


Hoz-e a nyuszi kiselefántot húsvétra?

Az elkövetkező hetekben várják a Budapesti Állatkert legújabb kiselefántjának világra jövetelét, ezért már most teljes a készültség az elefántok körül. A városligeti intézmény a honlapján és közösségi média felületein közzétett kisfilmben mutatja be az előkészületeket a nagyközönségnek.

bővebben >
 


Húsvét Bécsben: istentisztelet a tévéből, tojáskeresés maszkban

Mivel a súlyosbodó járványhelyzet miatt 2021. április 1-től ismét szigorú kijárási korlátozást vezettek be az osztrák fővárosban, visszafogott húsvéti ünnepek várnak a bécsiekre. Egy felmérés szerint a megkérdezettek 44 százaléka feldíszíti ugyan a lakását és 32 százalék tojáskeresést is rendez a gyerekeknek, az egyházi ünnepségeket azonban leegyszerűsítve tartják meg. Bécs öt kedvelt közterületén pedig kötelezővé tették az FFP2-es maszk viselését.

bővebben >
 


Gustav Klimt utolsó festménye 100 év után újra Bécsben

Gustav Klimt egyik utolsó, nagyrészt befejezett képe, a "Nő legyezővel" száz év után ismét Ausztriába érkezik. A festmény kalandos sorsa miatt a Belvedere palotában megrendezett kiállítás csak úgy jöhetett létre, hogy az osztrák kormány védettséget ígért az amerikai tulajdonosnak a tárlat idejére. A kép 2021. március 25-től 2022. február 13-ig tekinthető meg.

bővebben >
 


Tavaszi ébredés az Állatkertben

Újabb kisfilmet tett közzé a Budapesti Állatkert, hogy a világjárvány miatt átmenetileg bezárt kapuk ellenére is eljuttathassa az állatkerti élményeket a nagyközönséghez.

bővebben >
 


Új műsorvezetőt igazolt a legnépszerűbb magyar kulturális podcast

Új műsorvezetőt kap az ország legnépszerűbb kulturális podcastja! Szabados Ági, a Lapozz a 99-re! eddigi háziasszonya Vecsei H. Miklós színész-rendezőnek adja át a képzeletbeli stafétabotot. Ezzel párhuzamosan a produkció zenei és vizuális arculata is megújul márciustól, a célkitűzés azonban változatlan: minél több embert a könyvek és az olvasás felé terelni.

bővebben >
 


Világkörüli utazás Bécsben és az instagrammon

Az "Almost. Wiener Weltreisen" című kiállításához kapcsolódóan az Instagramon hirdetett versenyt a bécsi Wien Museum. A játékban az osztrák főváros olyan helyeiről, épületeiről készült képekkel lehet részt venni, amelyek a világ más városaira emlékeztetik a szemlélőt. Elő a régi fényképekkel!

bővebben >
 


Amíg a vadállatokat kiszabadította, ő a drog fogságába került
Both Zoltán új könyve

Könyvet írt Both Zoltán, az ország egyetlen hivatásos vadállatbefogója. Több mint 20 éve ezzel a titulussal ismeri őt mindenki. Az egykori szegény kisfiú most ’A Vadállatbefogó - Cenzúra nélkül’ című könyvében felfedi, hogy milyen is az „igazi bothzoli”, aki küzdött az alkohollal, a drogokkal és, aki minden pénzét egzotikus hüllőkre költötte.

bővebben >
 


Tiziano-kiállítás és ingyenjegy a Bécsi Szépművészeti Múzeumban
Fennállásának 130. évfordulóját ünneplik

Az évente több mint egymillió látogatót vonzó Bécsi Szépművészeti Múzeum, a Kunsthistorisches Museum idén ünnepli fennállásának 130. évfordulóját. Születésnapja alkalmából ingyenjeggyel és Tiziano-kiállítással kedveskedik látogatóinak.

bővebben >
 


Hat magyar zseni, aki megváltoztatta az autók történelmét
Az automobil hőskorába kalauzol el a HISTORY

Henry Ford, Ferdinand Porsche és a Bentley fivérek – az autóipar úttörőinek nevét máig őrzik az általuk alapított gyárak. Kevesebben tudják, hogy az iparág fejlődéséhez magyar származású mérnökök is döntően hozzájárultak. A Ford T-modellt tervező Galamb József nevét még viszonylag sokan ismerik, de tudta, hogy az áramvonalas karosszéria vagy az autóbiztonság egyik atyja is hazánk fia?

bővebben >
 


Vörös pandák világnapja
Az óriáspandáknál is fenyegetettebbek

Vörös pandák világnapja

Szeptember harmadik szombatja a vörös pandák világnapja. Bár a legtöbben panda név alatt inkább a fekete-fehér óriáspandát ismerik, a kis panda, illetve vörös macskamedve néven is emlegetett állatfaj legalább annyira érdekes, ráadásul veszélyeztetettségének mértéke valójában még az óriáspandáét is meghaladja. A Budapesti Állatkertben harminc éve foglalkoznak a fajjal, és számos alkalommal sikerült szaporítani is őket.

A Red Panda Network kezdeményezésére 2010 óta minden év szeptemberének harmadik szombatján tartják a vörös pandák világnapját, illetve – szó szerinti fordításban – a nemzetközi vörös panda napot.

A vörös panda elnevezés persze némileg magyarázatra szorul, hiszen a panda szóval a legtöbb ember a fekete-fehér óriáspandát, másik nevén bambuszmedvét kapcsolja össze, és sokan nem is tudnak arról, hogy a panda név egy másik állatfajra is utal. Ez utóbbi fajt szokták a vörös panda, kis panda, illetve vörös macskamedve néven emlegetni.

Cuki és fenyegetett

A kis pandák azért is érdemesek a nagyközönség figyelmére, mert veszélyeztetett állatoknak számítanak. Az óriáspandák fenyegetettségéről már mindenki hallott, de azt kevesen tudják, hogy a vörös pandák veszélyeztetettségének mértéke az óriáspandákét is meghaladja. A Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) vörös listáján, ahol a különféle fenyegetett fajok veszélyeztetettségének mértékét egy fokozati skálával fejezik ki, a kis panda eggyel fenyegetettebb besorolást kapott, mint az óriáspanda.

A vörös pandák vadonbeli állománya sajnos folyamatosan csökken. Fenyegetettségét elsősorban a természetes élőhelyek zsugorodása és feldarabolódása, az orvvadászat és az illegális kereskedelem, az élőhelyét érintő útépítések, illetve más, emberi eredetű hatások okozzák

Kis pandák Budapesten

A Fővárosi Állat- és Növénykertben már csaknem harminc éve, 1990 decembere óta foglalkoznak vörös macskamedvékkel. Azóta több alkalommal szaporítani is sikerült őket, az első budapesti születésű vörös pandák 1992 nyarán jöttek a világra.

A városligeti intézmény közönsége jelenleg két kis pandát láthat a Nagyszikla oldalában lévő kifutóban. Auróra, a tízesztendős nőstény – akinek korábban már kölyke is született Budapesten – néhány hónapja kapott maga mellé egy fiatal hímet Bendegúz személyében. Az állatok összeszoktatása jól halad, amiről az Állatkert augusztusban egy kisfilmet is közzétett a közösségi médiában (https://zoobudapest.com/ezt-latnod-kell/hirek/kisfilmen-a-kis-pandak). A szakemberek abban bíznak, hogy Auróra és Bendegúz frigyéből idővel utódok is születnek.

A pandák életmódjáról a "bővebben" szóra kattintva olvashat.

bővebben >
 


Mégsem a Titanic volt kora legnagyobb luxushajója?

A Titanic nevét mindenki ismeri, de kevesebben tudják, hogy két másik, szinte teljesen azonos hajó is épült a múlt század elején. Sorsuk nem kevésbé érdekes: a Britannic az I. világháborúban elsüllyesztett legnagyobb hajóként került a történelemkönyvekbe, az Olympic viszont éppen elsüllyeszthetetlenségével vált legendássá, sőt maga süllyesztett el egy német tengeralattjárót. Míg cikkünk a testvérhajók sorsát tekinti át, a HISTORY a Titanic rejtélyeiről mutat be dokumentumfilmet.

bővebben >
 


Párt kapott a vörös panda

Új kis panda hím érkezett a Budapesti Állatkertbe, szombat óta pedig már a Lepkekert is látogatható. Közben rengeteg kisállatot, kölyköt és fiókát is láthat a közönség, sőt néhány új, eddig be nem mutatott állat, például Parma-kenguru és aranyszőrű takin is érkezett a közelmúltban.

bővebben >
 


Gyermeknapi tevecsikó a Budapesti Állatkertben

Péntek hajnalban tevecsikó született a Budapesti Állatkertben. Az időzítés nem is lehetett volna jobb, két nappal a nemzetközi gyermeknap előtt. A jövevény kislánynak bizonyult, nevet azonban majd csak néhány nap múlva fog kapni

bővebben >
 


ZÉTA trilógiája
Interjú Zmeskál Zoltán Tamással

Zmeskál Zoltán Tamás a Tolna Megyei Népújságnál 1989-ben kezdte meg újságírói pályafutását, majd 1990-ben Budapesten folytatta a Reform magazinnál. Több ezer cikke után három kötetet jelentetett meg 2014-ben Mentősregény, Tárgyalóteremben és Kékfénnyel vagy anélkül címmel.

bővebben >
 


Az Osztrák Kulturális Fórum digitális programajánlata

Az Osztrák Kulturális Fórum digitális programajánlata

A művészeket különösen érintik ennek a kihívásokkal teli időszaknak a következményei, ezért az Osztrák Kulturális Fórum úgy döntött, hogy a lehető legtöbb rendezvényt online kínálja. Ily módon szeretnének hozzájárulni a művészek és a kulturális dolgozók támogatásához is.

Azt kérik: "Kövessenek minket továbbra is Facebookon, Instagramon, Twitteren, valamint figyeljék YouTube csatornánkat is, hiszen minden héten töltünk majd fel videókat osztrák művészek koncertjeiről, felolvasásairól. E felületeken tájékoztatjuk majd Önöket az osztrák kulturális intézmények online ajánlatairól is, hogy tovább élvezhessék az osztrák kultúrát."

A következő eseményeikre kerül sor a közeljövőben a virtuális világban:

(a részletekért kattintson a "bővebben" szóra)

bővebben >
 


Virtuális látogatás Bécsben

A digitális technológiának köszönhetően a vesztegzár ideje alatt sem kell nélkülöznünk a kultúrát, csak egy kicsit máshogy kell csinálni. Habár most egy ideig nem láthatjuk élőben a világhíres bécsi tárlatokat, és nem hallgathatunk koncerteket a „zene fővárosában”, számtalan mód akad, hogy mégis élvezhessük ezeket – és még csak a négy fal közül sem kell kimozdulnunk.

bővebben >
 


Cirkusz online - rendkívüli előadás

Fővárosi Nagycirkusz tájékoztatja kedves nézőit, hogy a hatályos jogszabályok értelmében a 100 főt meghaladó rendezvények tiltása miatt Fővárosi Nagycirkusz előadásai határozatlan ideig szünetelnek {41/2020. (III. 11.) kormányrendelet}. Az előadásokra megvásárolt jegyek visszaválthatóak. A jegyeket legkésőbb 2020. március 30-áig váltjuk vissza a vásárlásnak megfelelő módon. Az online megvásárolt jegyeket a jegy.hu oldalon, a pénztárban megvásárolt jegyeket a Fővárosi Nagycirkusz pénztárában váltjuk vissza pénztári nyitva tartási időben.

A koronavírus-járvány miatt a műsorait szüneteltető Fővárosi Nagycirkusz egy rendkívüli előadással kedveskedik a cirkuszművészet szerelmeseinek. A "Fesztivál+ Varázslatos Győztesek" című és  március közepéig meghirdetett programját március 15 - én 15:00 órától a korlátozások figyelembe vételével megtartja és a Nagycirkusz facebook oldalán élőben közvetíti.
 
Ezt követően a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ hétről - hétre - a fenti facebook felületen - izgalmas (kulisszatitkokkal, riportokkal és érdekességekkel gazdagított) online tudósításokkal, valamint a Fővárosi Nagycirkusz korábbi, rögzített műsorainak levetítésével jelentkezik.
 
Az adások konkrét időpontját és tartalmát a Fővárosi Nagycirkusz különböző felületein (weboldal, facebook stb.) lehet figyelemmel kísérni. 

 

A zseniális ponyvaregényíró, Rejtő Jenő megidézése

THURÓCZY GERGELY a Petőfi Irodalmi Múzeum irodalmi muzeológusa, tudományos főmunkatársa, egy 500 oldalas Rejtő Jenőről szóló könyv szerkesztője és írója. Rendszeresen tart előadásokat Rejtő Jenő életéről és munkásságáról a fővárosban és vidéken.

bővebben >
 


Huszáros hétvége a Skanzenben
2020. március 14-15.

Petőfi Sándor népmesei hőse, János vitéz alakja elevenedik meg a Skanzenben március 14-15-én.

bővebben >
 


oldalak:  1  2  3  4  5   ...  10  11  12  13  14   

 
 Összesen cikk található ebben a rovatban


  Rólunk Kapcsolat