napja 
 

Ragyogj! - január 21-én látványos Ünneppel kezdődik Veszprémben az Európa Kulturális Fővárosa év (Programajánlók - Kultúra)
Ragyogj! - január 21-én látványos Ünneppel kezdődik Veszprémben az Európa Kulturális Fővárosa év

Egy hétvége, 13 helyszín és 50 fantasztikus kulturális esemény Veszprém belvárosában: január 21-én Európa-szerte minden szem Veszprémre és a Bakony-Balaton régióra szegeződik. A város a régióval közösen viseli idén az Európa Kulturális Fővárosa címet, amelynek első lépése a grandiózus megnyitó show lesz: a különleges, nagyszabású produkció mellett egész nap, sőt egész héten színes, összművészeti kísérőprogramok várják a Veszprémbe látogatókat.

Január 21-én az ünnepélyes megnyitóval hivatalosan is megkezdődik az a kulturális évad, melyre Veszprém és a csatlakozott 116 település több éve készül.

Az Európa Kulturális Fővárosa programév indulásával olyan időszak veszi kezdetét, amely minden itt élő és ide látogató számára új ajtókat nyit meg. Olyan ajtókat, amelyek gazdag kulturális kincseinkre, értékeinkre nyílnak. Arra a gazdag örökségre, amely évszázadokon, sőt évezredeken ível át és amely minden magyar ember számára büszkeséget jelenthet.

A felvezető évek után végre elérkezett a pillanat, amikor Veszprém a Bakony-Balaton régióval közösen felragyog Európa térképén, mint 2023 Európa Kulturális Fővárosa. Mint minden EKF-város életében, így a Veszprém-Balaton 2023 EKF program számára is különleges szerepe van a címviselés évét elindító megnyitónak. Ez nem csak hivatalossá teszi az EKF-év beköszöntét, hanem egyúttal egy örömünnep is, amelyet az utcákra kivonuló közönség, a lebonyolító csapat, kultúrakedvelők, a város, a régió szerelmesei együtt élhetnek meg.

A részletekről a "bőveben" szóra kattintatva olvashatnak

Rendhagyó produkciók a megnyitó napján és hétvégéjén

  A megnyitó helyszínei a veszprémi belváros egymást érő terei, utcái: a Veszprémi Vár Szentháromság tere, az Óváros tér, a Szabadság tér, a Brusznyai út, a Kossuth utca és a Szent Imre tér közvetlen környezetében helyezkednek el.

 Délelőtt 10 órától egészen vasárnap hajnalig Veszprém belvárosában változatos, minden korosztályt megszólító produkciók szórakoztatják majd az érdeklődőket, de lesznek gasztronómiai élmények a food truckoknak köszönhetően és a helytörténet kedvelői a Veszprémi Érsekség jóvoltából vársétákon is részt vehetnek.

 A Szent Imre téren elhelyezett színpadon a népzene és a néptánc szerelmesei, míg a Hangvilla előtti téren a délután 2-től egészen vasárnap hajnalig bárzongoristák kápráztatják el a műfaj kedvelőit. A Városháza előtti téren az ének kerül fókuszba: veszprémi és régiós énekkarok dalolnak a közönségnek és a közönséggel. A Papírkutyában egész nap a jazz, a blues és a soul fenegyerekei nyűgözik le a hallgatóságot, az Expresszóban pedig délelőtt 10 órától indul a PomPom Party, egy különleges, családi parti.

 Az EKF iroda Kossuth utcai kirakatában a Little Moon produkció tehetséges zenészei zenélnek délután 2-től egészen éjjelig, a Veszprémi Petőfi Színházban pedig az operett, a színház és az irodalom kedvelői találhatják meg a számukra kedves előadást.

 A zártkörű hivatalos megnyitó 17.00 órakor kezdődik, amelyet élő egyenes adásban az MTVA is közvetíti majd.

  Ragyogj! – A show, amelynek idejére Veszprém mesevilággá változik

 20 órától három helyszínen, az Óváros téren, a Kossuth utcán és a Várban elkezdődik az a grandiózus produkció, mely fényes üstökösként bevilágítja majd Veszprém belvárosát. Fényfestés és mapping, zene, tánc, különleges koreográfiák, zenei- és látványelemek szövik át Veszprém belvárosának utcáit, miközben megelevenedik a város történelme, a régió sokszínűsége, értékei és az Európa Kulturális Fővárosa program víziója. Az este felejthetetlen vizuális élményt kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt olyan közreműködők segítségével, mint Bozsik Yvette és társulata, a fénymunkáikról híres Kiégő Izzók csapata vagy ifj. Zsuráfszky Zoltán tánckoreográfus.

A megnyitóünnepen a három veszprémi helyszín bármelyikét választhatjuk, az élmény nem marad el és nem maradunk le egy pillanatról sem: a vetítések elhozzák a többi helyszín eseményeit is.

 After-party - éjszakába nyúló helyi események

A látványos show után kilenc órától városszerte folytatódik az este: a lenyűgöző utcaszínházi dob show-val, a Spark!-al a Kossuth utcában és a forgatag bármelyik pontján lehet majd találkozni; a Posta előtti téren pedig NECC PARTY kezdődik 21 órától. Este 10 órától az Óváros téren a méltán híres bécsi Kruder & Dorfmeister DJ-duó produkcióját az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet viselő másik két várost képviselő temesvári és elefszínai DJ-k műsora egészíti ki.

A vendéglátó helyszínek az after party alatt is nyitva lesznek.

 Az ünneplés egész hétvégén át tart

Vasárnap már reggel 9-től várják az Óváros téri piacon a helyi termékek szerelmeseit a helyi, valamint a Bakony–Balaton régió termelői, gazdái, és az érdeklődők városi és várbeli sétákon ismerhetik meg Veszprém titkait.

Január 22-én Veszprém a magyar kultúra napját és a Himnusz születésének 200. évfordulóját ünnepli. A Nagy Himnusz sztori elnevezésű zenés irodalmi eseményen Nyáry Krisztián irodalomtörténész és Bősze Ádám zenetörténész beszélgetnek a műről, miközben a Mendelssohn Kamarazenekar zenél.

 A Himnusz 200. születésnapján Együtt szaval Veszprém: a Veszprémi Petőfi Színház vasárnap este 7-re a színházkertbe várja Veszprém lakosait, hogy a fáklyákkal világított téren, együtt szavalják el a Himnuszt.

 A Forte Társulat Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóján A helység kalapácsa című eposzparódia kortárs zenei és színházi ősbemutatójára készül. Az előadás a Hangvilla nagytermében este 8-kor kezdődik.

A Művészetek Háza Veszprém már január 17-én egy Balaton Retro kiállítással indítja a kulturális évét, amit naponta követnek újabb események: kiállításai és a Vass Cipőtár szombaton és vasárnap is várják a látogatókat.

 Litván művészek koncertjeivel, fotókiállításával és filmvetítéssel indul az Interurbán is: ebben az évben Veszprémbe látogat a világ csaknem 30 városa Kaunastól (Európa Kulturális Fővárosa 2022) egészen Bad Ischl-ig (Európa Kulturális Fővárosa 2024).

 

 

 

 

 

 


 
<<< visszalépés
Jelenleg 4 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat