napja 
 

Párbeszéd Korea és Magyarország között: Yoon Dong-ju és József Attila (Programajánlók - Kultúra)
Párbeszéd Korea és Magyarország között: Yoon Dong-ju és József Attila

Párbeszéd Korea és Magyarország között: Yoon Dong-ju és József Attila

 A Koreai Kulturális Központ és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös szervezésében valósul meg a „Párbeszéd Korea és Magyarország között: Yoon Dong-ju és József Attila” elnevezésű programsorozat, melynek keretében irodalmi és komolyzenei eseményekkel emlékezünk a két jeles költőre (2018. február 9-10.)

A február 9-én 15 órától az irodalmi fórumon Kim Eung-gyo költő, irodalomkritikus és Yoon Dong-ju-szakértő tart előadást Kiket szeretett Yoon Dong-ju? címmel, mely által az érdeklődőknek lehetőségük nyílik arra, hogy jobban megismerjék és megértsék a fiatalon elhunyt költő életét és munkásságát. Yoon Dong-ju nemcsak lírai, hanem hazafias, ellenzéki költészetéről is ismert, melyet a koreai társadalom a japán megszállás alatt átélt kétségbeesése és szomorúsága jár át.

Shim Bo-seon professzor, költő és szociológus József Attila és a többes lét című előadása során osztja meg a magyar poétával kapcsolatos egyéni és kortárs koreai költők nézeteit, gondolatait a fórumon résztvevő magyar közönséggel. József Attila jól ismert a koreaiak számára, a munkásosztály életéről, reményeiről és reménytelenségeiről szóló verseinek köszönhetően. Az előadásokat követően Karafiáth Orsolya költő, író, publicista, moderátor és performer beszélget a Koreából érkező költőkkel. Végezetül kerekasztal beszélgetésre invitáljuk a hallgatóságot, ahol megoszthatják gondolataikat a témákkal kapcsolatban.

Február 10-én lesz a Yoon Dong-ju és József Attila tiszteletére adott különleges zenei koncert. A koreai kortárs zeneszerző, Lim Jiesun “Egy új ösvény”, brácsaverseny Yoon Dong-ju emlékére című szerzeménye először mutatkozik be a magyar közönség előtt, melyet Tihanyi László magyar zeneszerző új, József Attila által inspirált darabjának ősbemutatója követ. A hangversenyen közreműködnek a Weiner–Szász Kamaraszimfonikusok, a kórusénekes, karmester Philipp György és az Örkény Színház igazgatója, rendező, színművész Mácsai Pál.

A részletes programot a "bővebben" szóra kattintva olvashatják.

 


Irodalmi fórum

 Időpont: 2018. február 9. (péntek) 15:00

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum (1053 Budapest, Károlyi utca 16.)

 Az eseményt megnyitja: Tverdota György irodalomtörténész, a József Attila Társaság elnöke, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora

 I. József Attila

[Előadás] Shim Bo-Seon: József Attila és a többes lét

[Beszélgetés] Karafiáth Orsolya és Shim Bo-Seon

 II. Yoon Dong-ju

[Előadás] Kim Eung-gyo: Kiket szeretett Yoon Dong-ju?

[Beszélgetés] Karafiáth Orsolya és Kim Eung-gyo

III. “Kérdések és válaszok” – beszélgetés a résztvevőkkel

※ A fórum magyar és koreai nyelven zajlik.

 Komolyzenei koncert

 Időpont: 2018. február 10. (szombat) 17:00

 Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum (1053 Budapest, Károlyi utca 16.)

 Program:

 Lim Jie-sun: “Egy új ösvény”, brácsaverseny Yoon Dong-ju emlékére (magyarországi premier)

Tihanyi László: Száz éjszakán, op. 76 (ősbemutató)

Grieg Edvard: Holberg-szvit, op. 40

Othmar Schoeck: Nyári éj, op. 58

  Előadók:

 

 Szervezők: Koreai Kulturális Központ, Petőfi Irodalmi Múzeum

 Támogatók: Yonsei Egyetem (Korea) - Yoon Dong-ju Emlékbizottság

 Az eseményekre való belépés ingyenes, azonban előzetes regisztráció szükséges www.koreaikultura.hu weboldalon keresztül.

 

 
<<< visszalépés
Jelenleg 3 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat