napja 
 

A szecesszió világnapja (Programajánlók - Kultúra)
A szecesszió világnapja

Idén januárban két magyar amatőr művészetkedvelő elhatározta, hogy legyen a szecessziónak is világnapja. Erre a legalkalmasabbnak június 10-e kínálkozott: Gaudi és Lechner ezen a napon halt meg. A kezdeményezés hamar követőkre talált, hiszen igen jelentős a magyarországi szecessziós örökség: kőművesek, szobrászok, bútorasztalosok, kovácsok, üvegművesek, ékszerészek, keramikusok, ólomüveg és épületkerámia készítők szépséges alkotásokat hagytak ránk. Június 8.-án Budapesten az Iparművészeti Múzeumban rendezik meg az első világnapot, gazdag programcsokorral, június 10. ugyanis idén hétfőre esik, amely szünnap a múzeumokban.

A két ötletgazda – Bálint Imre és Puha Titusz - úgy vélte, a sok egyéb fontos világnap mellett a szecesszió is kapjon egy ünnepet, Barcelonától Rigáig, Budapesttől Brüsszelig, Nancytől Nagyváradig. Június 8-án, szombaton az Iparművészeti Múzeumban előadások, tárlatvezetések, kiállítások várják az érdeklődőket. A gyerekeknek interaktív foglalkozásokat szerveznek, a virágok jegyében. Különösen izgalmasnak ígérkezik a Szecessziós épületkerámiák Párizsból című kiállítás és Keserű Katalin előadása. A Vakok Iskolája Nádor termében június 9-én is elhangzanak tudományos előadások.

A kezdeményezéshez hamar csatlakozott Kaposvár három eseménnyel, de Pécsett is lesz városismereti verseny, Riga Van de Velde emlékkiállítással jelezte csatlakozási szándékát, és Marosvásárhely is ünnepel, már az idén. 

 
<<< visszalépés
Jelenleg 3 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat