napja 
 

Barakonyi Zsombor kiállítása a Hotel Nemzeti Budapestben (Programajánlók - Kultúra)
Barakonyi Zsombor kiállítása a Hotel Nemzeti Budapestben

Képzeletbeli városképek, avagy hogyan működik a túlélés a technicolor-szerűen rothadó metropoliszokban

 A Hotel Nemzeti Budapest újabb kortárs festőművészt fogad be időszakosan. A 117 éves, patinás épület modern enteriőrjét Barakonyi Zsombor alkotásai teszik még korszerűbbé. A Hotel Nemzeti Budapest nem titkolt célja, hogy aktív szerepet játsszon Budapest kulturális és művészeti életében. Budapest művészeti szellemiségének felfedezése jegyében időről időre újabb kortárs alkotók kapnak lehetőséget, hogy műveikkel életet vigyenek a hófehér falak közé. A szálloda belsőépítészeti megoldásait tökéletesen kiegészítik a művek. Az épület halljában és közösségi tereiben megtekinthető magyar modern művészeti alkotásokat bemutató időszakos kiállítás-sorozat egy újabb állomásához érkezett. A Hotel Nemzeti Budapest  április 16-án megnyílt tárlata Barakonyi Zsombor festőművész alkotásait mutatja be az érdeklődőknek.

Zsombor a Magyar Képzőművészeti Egyetem egykori, doktori fokozatot is szerző diákja, korábban volt ösztöndíjas Londonban, Camberwell College of Art fotó szakán, illetve az Accademia Ungherese a Roma ösztöndíját is kiérdemelte. Több egyéni és csoportos kiállítással, nemzetközi bemutatkozással a háta mögött, olyan díjakat tudhat magának, mint a Strabag Alkotói díj, vagy a Barcsay Jenő díj.Az elmúlt évek során összetett képalkotói eljárást alakított ki. Táblaképei képi világa első ránézésre az ember alkotta világ ellentmondásos természetét – annak megszokott otthonosságával és egyben rácsodálkozást kiváltó teátrális idegenségével – idézi meg, s utal ezen keresztül az utópiák világára is.

„Korábbi festményeimmel szemben, melyek olyan konkrét helyszíneket ábrázoltak, mint az Andrássy út és az Oktogon, legújabb munkáimon többnyire nehéz eldönteni, hogy a filmes látványvilágot megidéző jelenetek hol és mikor játszódnak. Bécs, London, Róma – vagy Budapest? A nyolcvanas, a kilencvenes években vagy holnapután? A világ, amit teremtek egy képzeletbeli városkép megfakult patinájára emlékeztet (mely azt kívánja a nézőtől, hogy elidőzzön ebben a városban, ahogy én is életem bizonyos szakaszait egy-egy városnak szenteltem). Másként fogalmazva: vizsgálódásaim tárgya az, hogy hogyan működik a túlélés a technicolor-szerűen rothadó metropoliszokban, napról-napra, élet- és halálvágyból építkezve.”

Ezek a festmények kerültek most a Hotel Nemzeti Budapest falaira. 117 éves épület, modern enteriőr és egy nagyon is kozmopolita hitvallást valló alkotó. Ezt tudja ez a kiállítás nyújtani azoknak, akik a következő hónapokban betérnek a szállodába.

 
<<< visszalépés
Jelenleg 5 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat