napja 
 

Esterházy Péter a Hay Fesztiválon (Programajánlók - Kultúra)
Esterházy Péter a Hay Fesztiválon

Május 19-én, vasárnap és Pünkösd hétfőn is színes programokkal várja a Budapesti Hay Fesztivál a széles értelemben vett kultúra szerelmeseit. Dragomán György borkóstolót és ingyenes irodalmi sétát is tart, a fesztivál vendége lesz Germaine Greer, a világhírű ausztrál feminista írónő és Jaap Scholten Budapesten élő holland író, a Hay Fesztivál alapító igazgatója, Peter Florence pedig  Esterházy Péterrel beszélget.

Egy korai ebéd után, május 19-én 13 órakor érdemes ellátogatni a Petőfi Irodalmi Múzeumba, ahol az író, költő és a borászat terén is jártas Dragomán György, valamint Xanthe Clay, a The Daily Telegraph munkatársa magyar borász barátaik társaságában a magyar bor reneszánszáról és szélesebb körben történő megismertetéséről beszélget. Az 1500 Ft-os jegyár kiváló borok kóstolóját és a kísérőül felszolgált borkorcsolyák árát is tartalmazza. 

16.30-tól a Walesi Nyelvű Gyermekköltő-díjas Eurig Salisburyvel Gaston Vadasz beszélget munkájáról és a walesi nyelv gazdagságáról. 18 órakor Jaap Scholten Budapesten élő holland írót Winkler Nóra kérdezi első dokumentarista munkájáról, a Comrade Baron (Báró elvtárs) című legújabb könyvéről. A mű az erdélyi magyar arisztokráciáról szól, arról, hogyan sikerült túlélniük a kommunizmust. 19.30-kor a Petőfi Irodalmi Múzeumban a világ egyik legjelesebb regényírójával, a Semmi művészet, Javított kiadás és a Harmonia caelestis szerzőjével, Esterházy Péterrel Peter Florence, a Hay Fesztivál alapító igazgatója beszélget. Mindegyik program szinkrontolmácsolással folyik majd.

 A vasárnapot a French Films nevű finn banda koncertje zárja 21.30-kor az Akvárium Klubban. A 2010-ben alakult zenekarra a Ramones, a Beat Happening és a Beach Boys mellett a Jesus And Mary Chain zenéje egyaránt ihletőleg hatott. Első lemezükkel megnyerték az European Border Breakers Award fődíját, s most második lemezükkel turnéznak. 

Május 20-án, hétfőn 17 órakor Dragomán György ingyenes irodalmi sétára indul az Intercontinental Szálló elől, 18.30-kor a Petőfi Irodalmi Múzeumban pedig Germaine Greer, a világhírű ausztrál feminista írónő és egyetemi professzor, A kasztrált nő szerzője a romantikus szeretők, szex, szerelem és házasság ábrázolásáról beszél Shakespeare műveiben, különös tekintettel a Rómeó és Júliára.

A 25 éve a walesi Hay-on-Wye-ban alapított Hay Fesztivál célja, hogy az emberek együtt gondolkodjanak arról, milyen is a világ, amelyben élünk, valamint együtt képzeljék el, milyen is lehetne. A Hay egy nagy beszélgetés felfedezésről és szellemi kalandokról, ahol mindenki megoszthatja gondolatait és történeteit a nemzetközi hírű írókkal és gondolkodókkal, történészekkel és filozófusokkal, költőkkel és tudósokkal, esténként pedig neves muzsikusok társaságában szórakozunk.

A beszélgetésekre elővételben vásárolható jegy és napijegy a PIM jegypénztárában, a Libri áruházakban, illetve a PORT.hu weboldalon, vagy a programok napján a helyszíneken. A 2013-as Budapesti Hay Fesztivál teljes programjáról bővebben a hayfestival.org/budapest valamint hungarofest.hu oldalon olvashat.

 
<<< visszalépés
Jelenleg 5 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat