napja 
 

Világszínvonalú megoldásokkal készül a Pannon Park (Programajánlók - Kultúra)
Világszínvonalú megoldásokkal készül a Pannon Park

Egyre jobban érdeklődik a nagyközönség az Állatkert egyedülálló új bemutató komplexuma, a Pannon Park építése iránt. Jövő tavasszal az építészeti, gépészeti munkák zöme elkészül, és az üzempróbát követően növények betelepítését is megkezdhetik. Az állatok beköltöztetése 2021-ben következik, és még abban az esztendőben, tehát várhatóan két év múlva a nagyközönség is birtokba veheti a minden szempontból világszínvonalú új létesítményt.

Az Állatkert új területein készülő 5 hektáros Pannon Park központi építménye, a Biodóm 1,7 hektárnyi területet foglal el, és a tervek szerint két év múlva, 2021-ben veheti majd birtokba a nagyközönség. Az építkezés maga azonban már most igen előrehaladott állapotban van. A Biodóm fényáteresztő tetejének acél tartószerkezete a tavalyi év végére elkészült, és azóta az átlátszó ETFE fóliapárnák jó része is a helyére került. Az építkezés közeli utakról is jól látható előrehaladásával párhuzamosan a közönség egyre türelmetlenebbel várja az új látnivalót. Annál is inkább, mivel a beruházás döntéselőkészítése, és a szakmai tartalom 7-8 évvel ezelőtt kezdődött kidolgozása során az egyik legfontosabb tervezési szempontot épp az Állatkert közönségének kívánságai jelentették.

A Pannon Park fővállalkozói építéskivitelezése a Market Építő Zrt. megvalósításában, a Paulinyi & Partners tervei alapján várhatóan 2020 tavaszán fejeződik be, de ezután még nagyjából egy évet kell számolni a beruházás második ütemének egyéb nagyléptékű munkáira, több tízezer négyzetméternyi felület díszletezésre, a több ezer köbméter termőföld és a tízezernél is több növény betelepítésére, illetve a bemutatóhelyek állatokkal való benépesítésére, a medencék üzempróbájára, a környezet rendezésére, vagyis mindarra, amit még el kell végezni a megnyitás előtt.


Látnivalók és élmények

A készülő létesítményt nagyvonalú kiállítástechnika jellemzi majd. Az ide átköltöző elefántok férőhelye például két és félszer akkora lesz, mint a mostani, és a jelenlegi 30 négyzetméternyi egyetlen medence helyett négy fürdőhelyük is lesz (kint és bent) összesen 570 négyzetméteren. De lesznek törpecsimpánzok, azaz bondobók, orrszarvúak és trópusi medvék is, természetesen egyaránt tágas külső és belső férőhelyekkel.

A belső bemutatóterek és „hálószobák” mindegyikét a Pannon Park központi építménye, a Biodóm átlátszó tetőszerkezete alatt alakítják ki. Ezt a belső teret lényegében egy fedett parkként kell elképzelni, sétányokkal, állatkifutókkal és háromezer négyzetméternyi szubtrópusi növényterülettel. Mindez azonban egy fényáteresztő héjazat alatt helyezkedik el, így a bemutatóhely szinte függetleníthető lesz a külső időjárástól.

A szabálytalan alakú, maximálisan 225 méter hosszú, illetve 117 méter széles Biodóm belsejében egy összetett tájat, többféle élőhelyet alkotó, változatos domborzat készül. A látnivalókon végig vezető sétány teljes hossza 2 kilométer lesz, amely a földszint felett további három szinten fog kanyarogni, úgyhogy az épületben hét felvonó is működik majd. A közönség többek között fürdőző varánuszokban, lótuszvirággal teli tóban, vízesésben és mangrove mocsárban, dzsungelben és pálmaligetben, sőt két zegzugos barlangrendszerben is gyönyörködhet majd. Természetesen az élőhelyek mindegyike számos állattal és növénnyel lesz benépesítve. A fényáteresztő tető alatti tér, amelynek áltagos magassága 17 méter, legnagyobb magassága pedig 36 méter, elegendő nagyságú lesz ahhoz is, hogy a beültetéskor akár 10-12 méteres fák is kedvükre növekedjenek.

Nem csalódnak azok a látogatók sem, akik a tengeri élővilág iránt érdeklődnek. Közép-Európa legnagyobb tengeri akváriumának leghatalmasabb medencéje 2,5 millió literes lesz, több ezer hallal, cápák és ráják sokaságával. A medencén átvezető akril alagút kialakításának köszönhetően a közönséget a szó szoros értelmében körülveszi majd a tenger élővilága: nemcsak kétoldalt, hanem a fejük felett és a talpuk alatt is. A hatalmas cápamedence lakóit egy nem kevésbé óriási betekintőablakon át is meg lehet majd csodálni: a gigantikus akril ablak 10,35 méter széles, 4,35 méter magas, 23 centiméter vastag és csaknem 13 tonnát nyom. Az akril alagúthoz hasonlóan egyébként ez a betekintő ablak is a helyére került még a tavaszi hónapokban. Ugyancsak a helyén van már az 3 méter átmérőjű, 3,75 méter magasságú, 3 cm falvastagságú és összesen 1278 kg tömegű akril henger is, amely egy henger alakú, különleges akváriumi medence vizét fogja majd befogadni. Külön medencéje lesz a manátusz, illetve lamantin néven is ismert tengeri teheneknek: ezeket a különleges tengeri emlősöket eddig még soha nem mutatták be Magyarországon.


Világszínvonalú műszaki megoldások

A Pannon Park jövőbeli látogatóit váró sokféle élmény és látnivaló mellett a létesítmény műszaki megoldásaira is érdemes rácsodálkozni. A Biodóm végleges alakját például parametrikus tervezéssel hozták létre, amelyhez a tervezők ún. evolúciós algoritmusokat generáltak. Ez a módszer különösen hasznos az íves, illetve szabálytalan építmények megformálásához: ilyen például a Kas Oosterhuis által tervezett budapesti Bálna is. A Biodóm kupoláinak hullámzó, elevenen burjánzó alakja sokakat a budai hegyek kontúrjára, másokat földre szállt felhőre, megint másokat pedig Saint-Exupéry A kis herceg című meséjéből ismerős, elefántot lenyelt kígyó alakjára emlékezteti.

Nem kevésbé érdekes a Biodóm fölé boruló kupolák szerkezete. Az acél tartószerkezet 1505 acélrúdból és 539 csomópontból áll, az utolsó ilyen elemet tavaly karácsony előtt emelték a helyére. A rudak és csomópontok összesen 964 darab, egyenként 18-20 négyzetméteres, háromszögletű mezőt alkotnak: ezekbe az mezőkbe kerültek a fényáteresztő héjazatot alkotó ETFE („teflon”) fóliapárnák. Ez a megoldás lényegesen jobb, mint az üveg, mert a szerkezet súlya kisebb, így az acél tartószerkezetet is sokkal légiesebbre lehetett tervezni. De még fontosabb, hogy a fény bizonyos hullámhosszú részét, amely a növényi élet számára fontos lenne, az üveg nem engedi át, az itt alkalmazott fólia viszont igen. A fóliapárnák három fóliarétegből állnak, amelyek egyenként 80, illetve 250 mikron vastagságúak. A dupla párnák belsejében szabályozott nyomású levegő van, ami jó hő- és hangszigetelő.

Az épület energiaellátásban a szakemberek a fenntartható megoldásokra törekedtek. A hőszabályozás tervezésekor a világon először programozták növények biomassza hűtési hatását egy épület dinamikus energiaszimulációs modelljében. A fűtés kihasználja a szomszédos Széchenyi Fürdő termálvizének felesleges hőjét, hasonlóan az Állatkert műemléki területén már az évtized elején kiépített hálózathoz, amely jelenleg is termálhővel fűt 30 épületet. A Biodóm fűtési rendszere azonban még inkább környezetbarát: a szoláris hőenergia, az úgynevezett „üvegházhatás” és a termálhő alapú fűtés segédrendszereként ugyanis nem gázkazánokat, hanem távfűtést használnak kiegészítésképpen, amelynek új vezetéke is elérte idén a készülő Biodómot.

 

 
<<< visszalépés
Jelenleg 4 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat