.: Dolcsevita.hu :.


 
napja 
 
oldalak:  1  2  3  4  5   

 
Csak Magyarországon kapható a Strongbow legújabb ízvariánsa

Egy különleges, fekete-arany buli keretében érkezett meg a kifejezetten Magyarország számára megálmodott, és csak itt elérhető ciderkülönlegesség. A világszerte piacvezető Strongbow hazánk számára igazi különlegességet készített; így az édesebb ízek kedvelői már alma-méz variációban is élvezhetik a természetes összetevőket tartalmazó, 5% alkoholtartalmú frissítő italt. A márka azonban nemcsak az új ízt, hanem egy új gondolatot is elhozott; mindenkit arra kérnek, gondolkodjanak frissen az Honey&Apple-ről; a mézes almáról!

A magyar fogyasztók visszajelzései alapján az angliai cider-mesterek édesebb, nőiesebb íz elkészítésén fáradoztak, amikor meghallottak egy 1940-es évekbeli amerikai jazz-dalt, ami az alma-méz kombináció megalkotására inspirálta őket. Ez az új íz pedig további ihletet jelentett a Strongbow hazai csapatának, így elkészült a 2013-as AppleHoney című szám. Ez a friss jazz-tétel pedig hazánk 3 neves lemezlovasát inspirálta új szám elkészítésére, így Julia Carpenter, Chris Lawyer-Bricklake és Lotfi Begi (Compact Disco) is megalkotta saját remixét, amelyek elérhetők a legnagyobb videómegosztón. A zenei reneszánsz mellett, az új kombináció a divatban is érezteti hatását, hiszen Szegedi Kata díjnyertes divattervező legfrissebb kollekciójában is megjelennek az ital által ihletett darabok.

A Strongbow azonban továbbra is keresi a friss gondolatokat, amelyeket az alma és a méz ihlet, így a Magyar DJ Szövetséggel közösen pályázatot hirdetnek kezdő, félprofi és profi lemezlovasok számára, hogy az AppleHoney számra készítsék el saját mixüket. A dal zenesávjai hamarosan elérhetők lesznek a www.strongbowmusic.hu weboldalon csakúgy, mint a részletes pályázati felhívás. A remix-versenyre 2013. május 24-től lehet majd jelentkezni. A győztes DJ számos értékes nyereménnyel gazdagodik, hiszen felléphet a Balaton Soundon, találkozhat egy nemzetközi neves DJ-vel, aki a dalát is meghallgatja majd, sőt mixe felkerül a 2013-as Remix Válogatásra is, így többezer emberhez juttatva el a DJ nevét. 


 

Adjunk lendületet a télnek
Egykettő Borbisztró és Fröccsliget - Ybl Palota udvara

Annak ellenére, hogy a tél közepén tartunk, szinte kitavaszodik az Egykettő Borbisztró és Fröccsliget háza táján, hiszen februárban színes, ízes és változatos programokkal készülnek a sör és borrajongóknak. Február elsejétől a pult mögé áll Rony Bass, akit rezidens DJ-vé fogadott a hely, február 6-án folytatódik a Women’s Wine World rendezvénysorozat, amely kéthetente jelentkezik továbbra is mindig női borászokkal, és szintén ezen a napon kerül sor az Ybl Galéria első megnyitójára, Balogh István Péter főszereplésével. Az Ybl Galéria új kiállítási helyszínként jelenik meg innentől kezdve Budapest kortárs galériáinak térképén.

A tél utolsó hónapja minden évben valahogy lassabban telik, mint a többi. Ilyenkor már várjuk a tavaszt, a napsütést, rajongunk minden egyes madárfüttyért, amit meghallunk, hiszen hosszú, hideg és zord volt az idei tél is. Most viszont legalább 3 okot mondunk arra, miért is szeretjük annyira a mostani februárt, miért is barátkoztunk meg a gondolattal, hogy a tavaszra még várni kell.

Első ok. Február 6-án 7 órától ismét a nőké és a női energiáké lesz a főszerep az Egykettőben, hiszen folytatódik a Women’s Wine World rendezvénysorozat, mely a női borászokat helyezi a figyelem középpontjába. Ezúttal a Gál Pincészet és a Hilltop borait prezentálja két ízig-vérig női borász, Gálné Dignisz Éva és Szegedi Csilla, akik újfent bebizonyítják, hogy a bor, ha női, akkor egyszerűen más energiái vannak. 3-3 saját nedű kerül bemutatásra, melyek mellé apró kísérő falatokat álmodtak meg a hely szakácsai. Csacsogás, csivitelés várható, egy igazán nőies este, melyre természetesen a bátor és vállalkozó kedvű férfiakat is várják. 2011/2012-es borokat vesznek alapul, lesz itt Sárgamuskotály, Merlot, Chardonnay, Olaszrizling, Cabernet Sauvignon és Szent Márton rosé is, melyeket jól kibeszélhetnek és megkóstolhatnak a résztvevők.

Második ok. Február 6-án este 6 órától egy férfi is főszerepet kap, nevezetesen Balogh István Péter, akinek kiállítása ezen a napon nyílik az Ybl Galériában, mely egyben a hely hivatalos megnyitója is lesz. A festő önálló kiállításain kívül rendszeresen vesz részt hazai és nemzetközi művésztelepeken, csoportos kiállításokon. Alkotásai megtalálhatóak magángyűjteményekben és közintézményekben és ezúttal egy hónapon át az Ybl Galériában is. Művei által magunk köré álmodhatunk egy kicsit groteszk, de nagyon-nagyon szerethető világot, olyan nagyon hétköznapit, nyugodtat, boldogot, amilyen a valóságban nincs is. És talán pont erre van szükségünk a téli hónapokban. Az Ybl Galéria olyan kortárs művészeknek szeretne kiállítási lehetőséget nyújtani a jövőben, akik a képzőművészet jellemzően nem progresszív útját járják, magas szakmai színvonalat képviselnek. Az alkotók a magyar művészeti élet ismert és méltán elismert figurái lesznek. 2013 márciusában Rainer Máté, áprilisban Müller Árpád, májusban Sebestyén János, júniusban pedig Magyar Gábor kap lehetőséget arra, hogy a budapesti közönség egy hónapon át gyönyörködhessen műveikben.

Harmadik ok. Akik pedig ennél lazább és kötetlenebb programra vágynak a hónap többi részében, szintén megtalálhatják a kedvükre valót, hiszen az új rezidens DJ, Rony Bass főszerepet kap minden csütörtökön, pénteken, szombaton este 7 órától. Ezeken az estéken a Sörsöntés is kivirágzik, hiszen a helyszín egyetlen női szakácsa, Jordán Piroska prezentál majd finomabbnál finomabb falatokat a bulizni vágyóknak. Lesz itt húsos és vegetáriánus söntés ételválaszték is, aki véres hurkáról álmodik a korsó mellé az is elégedett lesz, aki pedig kecskesajttal kísérné le a legújabb csapolt csodákat, annak sem kell csalódnia.

Köszöntünk február!


 

Borhoz komponált desszertek
Cegléd és Tokaj öszefog

A híres ceglédi Békebeli Cukrászda gondolt egy nagyot, és a Tokaj kereskedőház Grand Selection sorozatához alkotott desszerteket. A desszertek önmagukban is különlegesek, mert az édes és sós alapízek szinte mindegyikükben felfedezhetőek. A Tokaji Sárgamuskotályhoz (száraz) például hawaii fekete sós, karamellás nyalókát ötlöttek ki, a Tokaji Furmint Barrique-hoz (száraz) sós mandulás, étcsokoládéval bevont habcukrot  kínáltak. A Tokaji Késői Aranyhoz (édes) gesztenyehabgyűrűt gondoltak el vaníliával és birssel, a Tokaji Szamorodnihoz (száraz) pedig libamájas macaroont narancszselével. 

A ceglédi cukrászda egyébként nemcsak a nevében békebeli, hanem valóban monarchiabeli süteményeketkészít Sok cukrászda őrzi a régi hagyományokat, főleg a családi recepteket, ők azonban szem előtt tartják a legmagasabb minőséget, a táplálkozástudomány legújabb eredményeit. Büszkék arra, hogy a legfrissebb alapanyagokat vásárolják meg a helyi termelőktől, nem használnak sem térfogatnövelőket, sem tartósítószereket, viszont kapcsolatban állnak külföldi cukrászatokkal, akiktől tanulni lehet. Gyakran édesítenek nyírfacukorral, saját maguk teszik el a lekvárokat és a dzsemeket, különös tekintettel vannak a cukorbetegekre és az allergiásokra. Termékeiket egész nap készítik, tehát mindig frisset árulnak. A karácsony közeledtével a mákos- és diós bejglin kívül kapható náluk mákpürés, gyümölcsös, diós-szilvás, marcipános-narancsos töltelékű bejglik is. Hosszan eltartható bajor kalács (Stollen), olasz angyalkalács és aprósütemények bővítik a karácsonyi választékot. Nosztalgiatortákból sincs hiány, számtalan változatban árulnak pohárkrémeket, dísztortákat, egyedi bonbonokat, nyáron pedig fagylaltkülönlegességeket.


 

Tíz év borai a Polgár Pincészettől

A Polgár Pincészet neve hosszú ideje jelent egyet a minőségi borok termelésével.  A pincészet ínyenc vacsorával egybekötött borkóstolón mutatta be az elmúlt tíz év legjobb borait. A Polgár család hitvallásának legfontosabb eleme a tradíciók tisztelete a szőlőfajták kiválasztásától a borkészítésig.

A Polgár Pincészetről

A Polgár Pincészet egy különleges családi vállalkozás, amely az elmúlt tíz évben a folyamatos innováció mellett, több nagy beruházásba is belevágott. „1993 óta működünk ezen a telephelyen, amelyet azóta folyamatosan fejlesztünk. Emellett megnyitottuk harminc szobás panziónkat, valamint alkalmassá tettünk vendégek fogadására egy 300-400 éves pincét. A rendezvény pincénk, nagyobb csoportok, 350-400 fő befogadására alkalmas. A panzióba a bor mellett a felszolgált ételeket saját tanyánkon igyekszünk megtermelni. Az idei évben a szortimentünkbe egy új szegmenset is szeretnénk behozni. Jelenleg genetikailag rezisztens új fajtaötletekkel kísérletezünk, ennek eredményét jövőre lehet majd megkóstolni” – mondta el Polgár Zoltán.

A vacsorán Herczeg Ágnes borszakértő kalauzolt a Polgár borok között. "Mindig különleges esemény egy pincészet tíz évének áttekintése, és ez a kóstoló is nagyon sok kellemes meglepetést tartogatott számunkra. Polgár Zoltán fantasztikus és magával ragadó személyiség, és ez a nemes tartás, a kedvesség és az elegancia a Polgár borokban is érezhető. A pincét a folyamatos megújulás jellemzi a természet és a hagyományos értékek megőrzése mellett. Talán ezért is képviseli számomra hitelesen a Polgár pincészet a XXI. századi jó értelemben vett klasszikus borászatot. Ami a zenében a Csík Zenekar vagy a Balkan Fanatik, azok számomra a borban a Polgár Pincészet borai. Az esten több kedvencem is volt, de most csak négy bort emelnék ki. A friss 2012-es Portugieser igazi gyümölcsbombaként robbant, épp úgy, ahogy az egy primőr vöröstől elvárható. A 2004-es Pinot Noir még mindig a fejlődési szakaszában van, bár hamarosan eléri a csúcsát, viszont nagyon nagy tartalékokkal rendelkezik, nem kell sietni a palackok bontogatásával. A cuvée-k közül nehéz a választás, hiszen mindegyiknek más-más a szépsége. Az új házasítás, a Credo nagyon fiatal, tele erővel, energiával. Szerintem sokat fogunk még hallani róla. A 2003-as Elixír méltóságteljesen, és elegánsan zárta a sort, fáradtságnak egy csepp jelét sem mutatva. Szerencsés, akinek még van belőle. Egy biztos, ezután a kóstoló után többen kedvet kaptunk, hogy meglátogassuk a pincét és a tanyát, mert Polgáréknál a jó borok mellett még egy gyönyörű tanya is van" – mondta el Herczeg Ágnes.


 

Egy csepp Kalifornia a Lajvér völgyben
Avantgárd borkóstoló

Egyedi hangulatú, különleges sajtótájékoztatón mutatkozott be a Lajvér Avantgarde Pincészet. A rendezvény stílusa hűen tükrözte azt a szemléletet, amit a szekszárdi pincészet képviseli kíván a jövőben, egy ízig-vérig mai, modern, formabontó, mégis érthető, szerethető "fogyasztható", bor (és borászat) került terítékre. Egy teljesen új pincészet, a Lajvér Avantgarde az egyik pillanatról a másikba robbant be a köztudatba.  

„A cél egy kaliforniai stílusú borászat megteremtése volt, annak minden vonatkozásában”– mondta el Béni Gábor ügyvezető. „Ez a minőségi szemléletben, technológiai színvonalban és a borok stílusában egyaránt megjelenik. A gyümölcsös, illatban, ízben, zamatban gazdag, telt borokhoz a Szekszárdi borvidék hagyományai és adottságai tökéletes alapot adnak. Így már nem kell Napa Völgybe utaznia a kaliforniai borok rajongóinak sem, hisz a hazai üzletek polcain is megtalálja a mind csomagolásában, mind stílusában nemzetközi formátumú borokat, szekszárdi kiadásban is.”

Különleges technológia

 „A Lajvér Avantgarde borászat különlegességét egy izgalmas kettősség adja. A kímélő, alapvetően kis, kézműves borászatokra jellemző, kézimunkán alapuló feldolgozást sikerült „nagyüzemi" méretűre emelni, így biztosítva mindkét kategória előnyeit a fogyasztóknak: kímélő technológia, igényes kézi munka, nagyobb odafigyelés a kézművesség jegyében, valamint megbízható, állandó minőség és elfogadható árak a nagyobb üzemméretnek köszönhetően” - tette hozzá Nagy Attila termelési igazgató. A Lajvér Avantgarde így nem csupán modern csomagolásával, új ízvilágával, de teljes gondolkodásmódjában is egy új, mondhatni avantgárd színfoltot jelent majd a boros palettán

Egy rendhagyó kóstoló

Az estén a pincészet fehér, rozé, siller és négy féle vörösborát mutatta be, amelyek között Herczeg Ágnes borszakértő kalauzolta az odalátogatókat. „A jó borokhoz sokszor köthető egy hangulat amely elrepít bennünket valahová. A Lajvér borok is ilyenek. A kóstoló során a borok segítségével utaztunk térben és időben, képekkel és zenékkel, amelyeket a borok ihlettek.” – magyarázta a somelier. „Az este első bora a 2012-es Cuvée Blanc volt (Pinotblanc, Sauvignonblanc, Cserszegi fűszeres házasítás), ami Párizs pezsgését, könnyed eleganciáját, játékosságát és finom vonalát idézi számomra. Egy igazi nagyvilági, illatos, vidám gyümölcsbomba.A következő egy igazi friss, tiszta, Primőr rozé volt. Ez a bor Sanghajt idézte a felhőkarcolókkal és a folyópart korzójával. A siller, amit megkóstoltunk egy kadarka alapú hordóminta volt, ami fűszeres, egzotikus világot idézett. Egy ázsiai fűszerpiacra "repülhettünk" a segítségével. Bár még fejlődésben van, be kell vallanom, nekem ez volt az egyik kedvencem, nagyon ígéretes és izgalmas. Ez után a vörösborokhoz jutottunk, melyek közül elsőként egy gyümölcsös házasítást kóstoltunk (hordóminta), amelynek még nincs neve. Erre a pincészet pályázatot ír ki, érdemes lesz figyelni a weboldalát (www.lajverbor.hu). Gazdag piros és feketebogyós illat és íz jellemzi a bort. Egyensúlyos, tiszta és egyáltalán nem nehézkes, igazi mindennapok bora.A következő tétel a Kékfrankos volt, amely a legfontosabb szőlőfajta a pincészet számára, ez a boron is érezhető. Nagyon izgalmas, fűszeres és gyümölcsös világú Kékfrankos, harmonikus savakkal és tanninnal. A kóstolás után az első, ami eszembe jutott, hogy milyen szívesen innám meghitt baráti beszélgetésekhez, akár egy romantikus vacsorához.A későbbiekben egy keményebb borhoz értünk, egy igazi bordeaux-i házasításhoz. Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc és Merlot házasítás, feszes struktúrával, harmonikus tannin-sav arányokkal. Számomra egy igazi "Rolling Rock" bor a LajvérCuvéeUtolsóként egy 2011-es nagy testű Merlot-t kóstoltunk meg. Tiszta, gyümölcsös vonal, vastagabb test, intenzívebb alkohol, igazi újvilági stílus jellemzi a bort. New York felhőkarcolói között éreztem magam, miközben ezt a bort kortyoltam.


 

Magyarországra is megérkezett a Beaujolais Nouveau

A franciaországi hagyományoknak megfelelően, november hónap harmadik csütörtökén érkezett meg Budapestre az idei év első újbora, a világhírű francia Beaujolais Nouveau, az Air France lyoni járatával. Ezen a napon Beaujolais Nouveau-val megrakott repülőgépek indulnak a világ minden égtája felé. Japánba viszik belőle a legtöbbet, ott ugyanis még a franciáknál is többet isznak meg ebből a könnyű vörösborból. Magyarországra az Air France és a Francia Idegenforgalmi Hivatal (Atout France) hozta el Budapestre a Beaujolais Nouveau-t, melyet mi, magyarok  november 15-től kóstolhatunk meg 14 fővárosi étteremben ill. borbárban.

Minden évben november hónap 3. csütörtökén ünnepli ugyanis Franciaország az újbort,  a Beaujolais Nouveau-t. Az eseményt mindig számos program kíséri országszerte és természetesen minden étterem ezt kínálja vendégeinek.

Mi is az a beaujolais nouveau?

Néhány fogyasztó előítéletével ellenben a beaujolais nouveaux újbor nem „ipari”
vagy „technológiai” bor, hanem sokkal inkább kézműves bor. Ahhoz, hogy aromás és gyümölcsös bort készítsen a termelő, egy rövid, maximum 4-5 napos erjesztési folyamat szükséges. Ehhez az erjesztéshez egy komplex tudás szükséges: ha az erjesztőtartályból három órával korábban szívják le a bort a kelleténél, akkor túl könnyű és színtelen lesz; ha épp ellenkezőleg, az erjesztés három órával torább tart, az újbor túl sok csersavat tartalmaz.Egyetlen szőlőfajt ából készül, a gamay kékszőlőből, méghozzá egész szőlőfürtökből, ez helyi sajátosság. Az erjesztés ideje:gyors, 4-5 napig tart és a gyümölcs ízéből a legtöbbet kell kihoznia anélkül, hogy a csersav fanyar íze nagyon érezhető lenne.

A szüretet minden évben türelmetlenül várják, és nemcsak Franciaországban. A szüretet követő periódust örömujjongás és ünnep kíséri, mely egy kemény munka végét jelenti.A szüret végét és az első kóstolót kísérő ünnepek közül a november 11-ei Szent Márton ünnep a legjelentősebb. Ez a nap a borászok számára a bérek kifizetését, a munkások és a tanulók szerződésének lejáratát, a szüretelők számlájának rendezését is jelenti. Szintén ezen a napon kínálják a bortermelők kóstolásra portékájukat és az újbort: ezt a kóstolót franciául „la martinée”-nak nevezik és az újbor felbontását „le martinage”-nak. Ezt az eseményt egy nagy vacsora kíséri, ahol a Szent Márton napi libát is feltálalják. Az újbort méltőképpen ünneplik meg a franciák: helyszínen, Beaujolais vidékén közel 100 különböző rendezvényt tartanak a maratontól a francia dalversenyen át a kóstolóversenyig. Az események csúcspontja a Sarmentelles de Beaujeu, a borvidék központjában, ahol fákylás menet, műsoros vacsora, és a táncos mulatság után még tűzijátékban is gyönyörködhetnek a résztvevők. 


 

?Honduras San Marcos? - Limitált Davidoff Café

A Tchibo minden évben egy limitált kiadású, egzotikus helyről származó kuriózummal lepi meg az igazi kávérajongókat a Davidoff Café Suprême Réserve sorozat keretein belül. A kávésommelier által gondosan összeállított sorozat legújabb tagja, a prémium kategóriás Davidoff Café Suprême Réserve „Honduras San Marcos” kávé, amely e különleges közép-amerikai kávétermő-területről kapta a nevét. A termőterület adottságai tökéletesen megfelelnek a magas minőségű, arabica kávé termesztéséhez, így a megszokott, kiváló minőség és a különleges kávészemek aromája még a legnagyobb kávészakértőt is leveszi a lábáról.

A sokéves tapasztalattal rendelkező Davidoff Café kávésommelier minden évben egy adott, kivételesen különleges adottságokkal rendelkező kávétermő régió arabica kávéi közül választja ki azt, amely kiérdemli a Suprême Réserve címet. Az idei, limitált kiadású, különleges ízvilágú „Honduras San Marcos” a világhírű termőterületről, Honduras San Marcos régiójából származik, ahol az 1200 és 1700 m tengerszint feletti magasságnak és az éghajlati viszonyoknak, az esős és napfényes napok rendszeres váltakozásának köszönhetően tökéletes minőségű kávébab terem. E különleges termőterület adottságainak köszönheti a „Honduras San Marcos” kávé különleges karakterét, a juharfa és gyümölcsös ízek harmóniáját. A luxus érzetét keltő őrölt és instant változatban kapható, prémium csomagolású kávékülönlegesség ideális karácsonyi ajándék azoknak a kávérajongóknak, akik a kávézás terén nem ismernek kompromisszumokat. A Davidoff Café Suprême Réserve Honduras San Marcos kávé 100g-os instant, és 250g-os őrölt pörkölt változatban, 2012. novembertől az Auchan és a Spar üzletekben lesz kapható, 1 499 forintért, a készlet erejéig.


 

Saját, házi készítésű kézműves bor a Sofitelben

A Sofitel Budapest Chain Bridge idén Szentesi József borász segítségével saját bort készít, de nem is akárhogyan! Saját csapatot alapítva, hétről-hétre vesz részt a szőlészet mindennapjaiban, hogy végül egy olyan bor készülhessen, melyet valóban a hotel saját borának hívhatnak. A szüreten túl vannak, mustot kóstoltak, most kezdődhet a munka következő  fázisa.

A Vineyard Sofitel Team, azaz a Szőlőskert Csapatnak nevezett formáció igen komoly elhatározásra szánta el magát, hiszen egy igazi saját bor elkészítését tűzték ki célul.  A lelkes borkedvelők azonban nem csak a borkészítés végső fázisában vettek részt, hanem a bortermelés egész éves folyamatában értő és figyelő szemekkel dolgoztak a szőlőtőkék mellett, hogy egy olyan bor készülhessen el végül, mely valóban a Sofitel szálloda saját bora lehet. Ez a lelkes kis csapat egész évben együtt dolgozott Szentesi József neves borásszal, akik saját tudását adva és a csapat lelkesedését felhasználva igazán kiváló bort készített.

A borász előzetes kiválasztásánál fontos szerepet játszott az, hogy ugyanazokat az értékeket képviselje, mint a szálloda maga. Szentesi József életében is központi szerepet játszik a környezetvédelem, hiszen a természet szabályait mindig szem előtt tartja munkája során. Hitvallása, hogy a jó bor nem a pincében, hanem a szőlőhegyen fogan és születik, így elengedhetetlen, hogy a termelésnek ezen szakaszát „zöld” elvek alapján végezze el. Kézműves borai ettől válnak tökéletesen harmonikussá, melyek ízvilágában koncentrált és erős aromákat találhatunk.  A Vineyard Sofitel Team az utóbbi időben együtt élt, együtt lélegzett a borásszal és minden, a szőlőtermelésben fontos mozzanatnál és határkőnél jelen voltak azon túl, hogy hétről hétre végezték az elengedhetetlen munkálatokat a termelési területen. Válogattak, gazoltak, gyomláltak, illetve úgynevezett zöld szüretet tartottak, melynek célja, hogy elég napfényhez juttassa a csodásan növekedő fürtöket. A küldetés célja az volt, hogy valóban saját bort szolgálhassanak fel a szálloda éttermében, a Paris Budapest Restaurantban. Készülőben tehát a Sofitel saját kézműves bora, amit előbb-utóbb a Sofitelbe betérő vendégek is megízlelhetnek majd, és a csodálatos kilátás mellett egy olyan vidékre is elkalauzolhatjuk a borrajongókat, mely tökéletes megnyugvást hordoz magában. Ha csak egy pohár bornyi idő erejéig is. 


 

Megnyílt a White Lounge pezsgő- és borbár

Június 28-án este nyitotta meg kapuit a Le Meridien szálloda épületében található White Lounge. A fogadással egybekötött hivatalos megnyitóra a magyarországi diplomáciai körök vezetői, a szálloda partnerei illetve a sajtó munkatársai érkeztek. A hófehér kanapékkal, fotelekkel berendezett helyiség a Deák Ferenc utca és a Le Meridien lobby szintje felől is megközelíthető. Szolid eleganciájával, élő zongorajátékkal és valóban exkluzív itallappal csábítja az arra sétálókat. A kínálatban francia pezsgők, prosecco fajták, habzóborok, 100%-os gyümölcspüréből készült szörbetek, klasszikus és egyedi koktélok, long drinkek, limonádék, kávékülönlegességek is megtalálhatók..

A bár minden nap 17 – 24 óráig tart nyitva, a zongora mellett péntekenként DJ zene várja a látogatókat. A megnyitó napján Pecek-Lakatos László bárzongorista szolgáltatta a zenét a stílszerűen fehér színű zongoránál.

The White Lounge pezsgő- és borbár: 1051 Budapest, Deák Ferenc tér


 

SEXxX DRINK

Lankad a kedved? Igyál egy SEXxX -et!

A SEXxX Drink egy frissítő ital, ami nem csak üdít, hanem az energiát is növeli. Az ital energetizáló hatását a benne lévő vitaminmix komplexumnak köszönheti.

A SEXxX Drink, annak ellenére, hogy a koffein és a taurin mennyisége hozzávetőlegesen megegyezik a már piac által ismert energiaitalokéval, nem áll be ezek sorába.

A SEXxX Drink édeskés, akácmézes, karamell ízzel kényezteti a fogyasztót. 

A SEXxX Drink-ben a vitaminokon kívül néhány afrodiziáló gyógynövény természetes kivonata is megtalálható. Ezek a gyógykivonatok, a méz, a ginzeng, a schisandra, a damiana és a guarana már az antik kultúrákban is az ismert afrodiziákumok sorába tartoztak.

A SEXxX Drinkkel semmi sem hiányzik a partikról.


 

Hűsítsük magunkat a nyári forróságban tejjel

Ezt vártuk egész évben, mégis mindenki óriási sóhajokkal nyugtázza: nagyon meleg van. Ebben a rekkenő hőségben különösen fontos a megfelelő folyadékbevitel. Ilyenkor mindannyiunkban felmerül a kérdés: mivel is hűtsem le magam, mivel tudnék gyorsan felfrissülni? A víz, az ásványvíz fogyasztás alap, a legjobb választás, de néha már igazán unalmasnak tűnik. A cukros, buborékos üdítőket és az ugyancsak cukros, rostos leveket nem mindenki szereti, és a tikkasztó hőségben nem is oltják a szomjat. Van azonban egy csodafegyver, amelyről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, ami nem más, mint a tej.  A tej „élet, erő, egészség”, tanultuk meg gyerekkorunkban és ez így is van. A tej tele van magas minőségű fehérjével, vitaminnal és kalciummal. Elektrolit tartalmával pótolja az izzadással elveszített sómennyiséget. Olyan fehérjéket tartalmaz, amelyek más italokban egyáltalán nem találhatóak meg. Persze a tej nem csak emiatt az egyik legkedveltebb italunk, hiszen nemcsak egészséges, de üdítően finom is. Íze már önmagában is fenséges, de ennél még sokkal jobb tulajdonsága, hogy a tej gyümölcsös, mézes, mogyorós turmixok alapanyaga.

Ha szeretnénk tehát a nyári hőségben gyorsan felfrissülni és még egészségünkért is tenni valamit, akkor a legjobb választás a Tolle Vitál tej, amely amellett, hogy tartalmazza a szervezet számára nélkülözhetetlen A, D, E, valamint B3, B6, B9 (Folsav) és C vitaminokat, még extra kalciummal, magnéziummal is hozzájárul egészségünk és mindennapi vitalitásunk megőrzéséhez. Mindössze napi egy bögre tej elfogyasztásával a napi vitaminszükségletünk csaknem felét fedezni tudjuk.  

Bogyós gyümölcsös turmix

50 dkg vegyes, piros bogyós gyümölcsöt (eper, málna, ribizli, meggy, cseresznye) turmixoljunk össze, majd szitán passzírozzuk át. Az így nyert gyümölcspépet turmixoljuk össze 1 dl narancslével és 6 dl tejjel.

 


 

A 3 milliárd csésze kávé országa
20 éves a Tchibo

Erősen, röviden, cukorral és tejjel, pörkölve, kotyogóval főzve, reggel, otthon fogyasztva. Így isszuk, nagy többségében mi, magyarok a kávét. És nem is keveset! Éves szinten, nagyságrendileg 22 000 
tonnát, ami mindegy 3 milliárd csészényi feketének felel meg. Ezzel pedig a kávé, a sör és a szénsavas üdítő után, a harmadik helyet foglalja el a legtöbbet fogyasztott folyadékok között, megelőzve az ásványvizet és a gyümölcsleveket . 
Hazánkat hívhatnánk akár a „pörkölt kávé országának” is, hiszen a kávé nagy részét, 64,4 százalékát pörkölt formában fogyasztjuk, ezen belül pedig az őrölt kávé örvend kiemelt népszerűségnek. A jó öreg kotyogó még 
mindig a magyar háztartások alap kávéfőzője, de egyre többen részesítjük előnyben az elektromos kávéfőzőket, és a teljesen automata, beépített darálóval rendelkező gépeket. A kényelem, az egyszerűség és a gyorsaság egyre nagyobb szerepet játszik az életünkben, hiszen a rohanó hétköznapokon, alig marad időnk leülni egy csésze kávé mellé. A feszített tempóban azonban nem szeretnénk lemondani a magas minőségről, és a finom, harmonikus ízvilágú kávéról sem. Ezért választjuk egyre többen a kapszulás 
kávégépeket, és a hozzájuk kapható kávékapszulákat. A Tchibo kapszulás kávégépeit, a Cafissimo-t és a Cafissimo DUO-t, valamint a kiváló minőségű kávét rejtő, 8 féle ízben kapható kávékapszulákat márciustól bárki, otthonról is elérheti. 2012. március 14-én ugyanis elindult hazánkban a Tchibo webáruháza, s ezzel a 
vállalat Magyarországon is belépett az elektronikus kereskedelem piacterére. Az online értékesítési csatorna megnyitásával, a kávé mellett a Tchibo non-food termékei is országosan elérhetővé válnak. Így mostantól, a 7 Tchibo-üzlet mellett, már otthon is válogathatunk a hetente megújuló, változatos termékkínálatból, és a fotelből intézhetjük a rendeléseinket. 


 

Kiváló magyar szereplés a nemzetközi párlatversenyen
Destillata 2012: 142 érem hazánknak

Az ausztriai Destillata párlatversenyen idén 10 ország 186 főzdéje 1662 mintával nevezett, ebből 26 főzde volt magyar. A Tirolban megrendezett versenyről a magyarok 142 éremmel tértek haza, amivel az országok szerinti összesítésben a harmadik helyet foglalták el. Az első a rendező ország, Ausztria lett 650 éremmel, a második Németország, 295 éremmel.

A nemzetgyőztes 20 éremmel (4 arany, 8 ezüst, 8 bronz) az Agárdi Pálinkafőzde lett, amely egyedüli magyarként bekerült a legjobb főzdék csapatába is. A 18 aranyérmesünk közül négy kiérdemelte az Év Párlata elismerést is. Az Agárdi Pálinkafőzde barna sörből készült sörpárlata, a Hegyközi Manufaktúra kft. birspálinkája, a Kisrét Manufaktúra kft. Lepotica szilvapálinkája és a Zwack Kecskeméti Pálinka Manufaktúra fűszeres körtepálinkája.


 

Tíz évesen, a csúcson
Az Érlelt Szomolyai Cseresznyétől a Cigánymeggyig, a Kadarka Törkölytől a Vadszederig

Tíz éves a legrangosabb hazai és nemzetközi díjakkal elismert Agárdi Pálinkafőzde. Az évente több mint 100 000 sorszámozott palackot előállító manufaktúra a kezdetektől jelentős szerepet vállalt a pálinka minőségének és fogyasztási kultúrájának megteremtésében. A közel negyven termékből álló kínálat legnépszerűbb tagjai az indulástól kezdve a kajszi, a cigánymeggy – amelynek neve mára összefonódott a céggel – és a körte. Vértes Tibor és a cég többi vezetője sajtótájékoztatón számolt be az első tíz évről. Az eseményen „premier előtt” mutatkoztak be a 2010-es évjáratú Agárdi Érlelt Kadarka törköly, az Érlelt Szomolyai Cseresznye, valamint a Miraculum Cseresznye pálinkák. A kollekció idén, a 10 éves évfordulón további 10 újdonsággal bővül – mind ízében, mind típusában. Ilyenek az Agárdi Érlelt Kadarka törköly, az Érlelt Szomolyai Cseresznye, valamint a Miraculum Cseresznye pálinka, amelyek tavasztól lesznek kaphatók a boltokban.Érdekesség a csereakció: a hónap végéig várják a 2002-2010 között palackozott agárdi gyümölcspálinkák felajánlását, amiért cserébe annyi palack 2011-es évjáratút adnak, ahány éves a felajánlott pálinka. A jubileum alkalmából elindították a „Cseppfogó” programot is: a törzsvásárlók az Agárdon és a társaság honlapján üzemelő webshopon keresztül vásárolt termékek után virtuális „pálinka cseppeket” kapnak, amelyek a következő vásárlások során fizetőeszközként lesznek felhasználhatók.

Elek Lenke


 

Tokajival fűszerezett bortörténet

Ismerték e Mátyás udvarában a tokaji aszút? Ittak e a különleges édes-mézes, tüzes borból a középkorban?

Bár az első hiteles feljegyzés, aszú szőlő bor néven 1571-ből való, de a szaktudomány már a XVI. század elejétől-közepétől eredezteti a különleges nedű készítésének gyakorlatát. A XVI. század végén Szikszai Fabricius Balázs, a sárospataki Református Kollégium tanára említi latin-magyar szótárában. A különböző források gyakran más-más hivatkozási alapot ismertetnek. Az egyik forrás szerint az aszúkészítés folyamatát először Sepsi Laczkó Máté az itteni birtokosok, a Rákócziak lelkésze írta le a XVII. század közepén. Ám bizonyos források arra engednek következtetni, hogy ennek előtte is, már a XV. század második felében is ismerték az aszúbort, megelőzve több száz évvel a hasonló Rajna-menti borokat. Évszázadok távlatából nehéz megítélni a pontos dátumot. Az viszont tény, a hogy Tokajban és környékén, a Zemplén déli lejtőinek falvaiban és városaiban világhíres bor terem. Az aszú gyors karrierjét elősegítette az a hiedelem is, hogy aranyat tartalmaz. A bor gyönyörű arany színe tévesztette meg Galeotto Marziót, aki azt feltételezte, hogy az aszú színét a hegyben lévő arany idézi elő, mivel a tőke magába szívja, és a bogyójába juttatja ezt az értékes nemesfémet.
Egy másik, ismert történet szerint I. Ferdinánd császár 1562-ben a tridenti zsinatra az ország képviseletében Draskovics bíborost küldte el. A pápa ebédlőasztalán sorakoztak a világ legjobb borai. Draskovics a magával hozott tállyai borból kínálta meg az egyház fejét. Akinek annyira ízlett ez a bor, hogy felkiáltott: »A pápák asztalára illik ez a tállyai bor!«. Ez volt az első ismert dicsérete a tokajinak”. A tokaji aszú megszületését így kommentálják: „Lorántffy Zsuzsanna udvari papja, Sepsy Laczkó Máté, aki a nagyasszony birtokán a szőlőtermelést irányította, az akkori hadi események miatt a szüretet novemberig késleltette. A szőlők emiatt megtöppedtek, összeaszalódtak. Így a borok édesebbek, tüzesebbek lettek. Ráadásul a teli boroshordókat kivájt pincékben, »lőlyukakban« rejtették el a sarcoló török és osztrák katonák elől. Az eldugott borokból olyan kiváló minőségű ital lett, és a vincellérek kísérletezése során létre jött az aszúbor, amely Tokajt világhírűvé tette. A lőlyukak olyan alacsonyak voltak, hogy csak görnyedve lehetett oda belépni. Állítólag innét ered a mondás, hogy „a tokaji bor előtt meg kell hajolni”.


 

A kávé egészséges

Virágzik a kávéüzlet, a világ csaknem minden országában 100 liternél is többet fogyaszt az átlagpolgár. Ez nem is baj, hiszen a fekete folyadék rákmegelőző hatású és jót tesz a fogaknak is. Feketén, tejjel, habbal, cukorral vagy édesítőszerrel – a kávéfogyasztás nálunk is egyre divatosabbá válik. Egyre több a különböző fajta szemes kávét kínáló szaküzlet és egyre több a minőséget megkövetelő vásárló is. A kávézás trendivé vált, és amit sokan nem is tudnak: egészséges is. Kutatók állítják, hogy napi 2-3 csészével nyugodtan megihatunk. A legújabb kutatások szerint a koffein kifejezetten hasznos a szívnek és az ereknek. Élénkíti az agyműködést.

Elkészítési módok

Filteres kávé

Világszerte népszerűbb a forrázott, mint a gőzölt kávé. A forrázotthoz 1-1,5 teáskanál darált kávét számítanak, amit szűrőpapírba tesznek. Ezt forrásban lévő vízzel kell felönteni, a kávé a filteren keresztül az üvegedénybe folyik. Koffeintartalma kb. 80 mg csészénként. Ha tejet vagy tejszínt is adnak hozzá, szobahőmérsékletű legyen.

Eszpresszó kávé

Hosszabb ideig pörkölt kávébabból készül. A fő különbség mégis a kávéfőzőben rejlik: a készülékben magas nyomású gőz áramlik át a finomra darált kávén. Ez sokkal gazdaságosabb módszer, mert jóval kevesebb kávé felhasználásával nyerünk erős, koffeinben gazdag kávét (csészénként 100-150 mg).

Neszkávé

Teljes egészében forrázott kávéból áll, amelyből száraz fagyasztás után kivonják a vizet. Az azonnal oldódó granulátum megkönnyíti és meggyorsítja a kávéfőzés folyamatát, de nem ad ugyanolyan ízt és aromát, mint a frissen főzött (csészénként 80 mg koffein).

Arab és török kávé

Liszt finomságúra őrölt kávébabból készül. Hideg vízben elkeverik, majd az egészet együtt felforralják (gyakran cukorral együtt). Szűrés nélkül , némi ülepítés után isszák. Csészénként 120-160 mg koffeint tartalmaz.

Koffeinmentes kávé

A nyers kávébabból kivonják a koffeintartalmat. Rendkívül gazdaságtalan eljárás, de így a szív- és vérnyomáspanaszokkal élők is hódolhatnak kávézási szenvedélyüknek.

Perkulátor

Franciaországban, Dániában, Vietnamban elterjedt módszer. A liszt finomságúra őrölt kávét egy speciális üvegedénybe töltik és felöntik forró vízzel, így kerül az asztalra. A vendég maga nyomja le a fémszitát egy fogantyú segítségével. A szűrőn feljövő folyadékot önti pohárba, a zacc alul marad. Csészénként 80-100 mg koffeint tartalmaz.

 


 

oldalak:  1  2  3  4  5   

 
 Összesen cikk található ebben a rovatban


  Rólunk Kapcsolat