napja 
 

Saját kézműves bor a Sofitelben (Gasztronómia - Ivás)
Saját  kézműves bor a Sofitelben

A Sofitel Budapest Chain Bridge Szentesi József borász segítségével saját bort készített, de nem is akárhogyan! Saját csapatot alapítva saját kezűleg hétről-hétre vett részt a szőlészet mindennapjaiban, hogy végül egy olyan bor készülhessen, melyet valóban a hotel saját borának hívhatnak. A Sofitel kézműves fehérborát 2013. május 27-én varázslatos party keretein belül mutatták be. .

Ismét valami egyedülállót készített a Sofitel Budapest Chain Bridge szálloda, hiszen a tavalyi Live The Fragrance elnevezésű program után, ahol a szálloda saját szedres illata ispirált ételeket és szederkertet mutatták be, idén egy újabb izgalmas projektbe vágtak bele a hotel dolgozói, mely egy új csapat, a Vineyard Sofitel Team megalakulását jelentette. A magyarra fordítva csak Szőlőskert Csapatnak nevezett formáció igen komoly elhatározásra szánta el magát, hiszen egy igazi kézműves bor elkészítését tűzte ki célul.  A lelkes borkedvelők azonban nem csak a borkészítés végső fázisában vettek részt, hanem a bortermelés egész éves folyamatában dolgoztak a szőlőtőkék mellett. Ez a lelkes kis csapat egész évben együtt dolgozott Szentesi József neves borásszal, akik saját tudását adva és a csapat lelkesedését felhasználva igazán kiváló bort készített. A küldetés célja az volt, hogy valóban saját bort szolgálhassanak fel a szálloda éttermében, a Paris Budapest étteremben, melyről úgy tudjanak mesélni a bort kedvelő vendégeknek, mint saját gyermekükről, akinek a fogantatásánál és születésénél is jelen voltak.

A borász előzetes kiválasztásánál fontos szerepet játszott az, hogy ugyanazokat az értékeket képviselje, mint a szálloda maga. Szentesi József életében is központi szerepet játszik a környezetvédelem, hiszen a természet szabályait mindig szem előtt tartja munkája során. Hitvallása, hogy a jó bor nem a pincében, hanem a szőlőhegyen fogan és születik, így elengedhetetlen, hogy a termelésnek ezen szakaszát „zöld” elvek alapján végezze el. Kézműves borai ettől válnak tökéletesen harmonikussá, melyek ízvilágában koncentrált és erős aromákat találhatunk.  Leghíresebb bora a Szentesi Kadarka, mely a Magyarországon gyakori kék szőlőfajtából, a kadarkából készül. Erre a fajta borra jellemző, hogy kiemelkedően fűszeres zamatú. Szentesi József szőlőtermelő dombjai az Etyek-Buda vidéken találhatók, ezen belül is Nadapon, Sukorón, Pázmándon és a Velencei-tó mellett, pincéit pedig Budapesten látogathatjuk.  A végül elnyert tökéletes aroma titka, hogy Szentesi József régi növényeket olt be, mely beoltott fajtákat úgy választja ki, hogy folyamatosan tanulmányozza a régi könyveket és bújja az archívumokat, míg mellette folyamatosan új palántákat is ültet. 

A fehérbor tiszteletére rendezett party során, a gyümölcsös zamatú Ries-Link mellé a legkitűnőbb kísérőnek a francia sajtok, sonkák, kenyérkülönlegességek és természetesen az elengedhetetlen francia chansonok párosultak. Eme bor kóstolgatása, ízlelése sok kiváltságos vendéget inspirált a borosüveg-design versenyben való indulásra, melynek nyertese másodmagával Párizsban tölthet egy hétvégét, valamint saját alkotását visszontláthatja a következő Sofitel kézműves bor címkéjén. A most elkészült Ries-Linket (54% Riesling, 33% Zengő, 13% zöld veltelini)  ezentúl a Paris Budapest étterembe betérő vendégek is megízlelhetik. 

 
<<< visszalépés
Jelenleg 3 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat