napja 
 

Egy csepp Kalifornia a Lajvér völgyben (Gasztronómia - Ivás)
Avantgárd borkóstoló
Egy csepp Kalifornia a Lajvér völgyben

Egyedi hangulatú, különleges sajtótájékoztatón mutatkozott be a Lajvér Avantgarde Pincészet. A rendezvény stílusa hűen tükrözte azt a szemléletet, amit a szekszárdi pincészet képviseli kíván a jövőben, egy ízig-vérig mai, modern, formabontó, mégis érthető, szerethető "fogyasztható", bor (és borászat) került terítékre. Egy teljesen új pincészet, a Lajvér Avantgarde az egyik pillanatról a másikba robbant be a köztudatba.  

„A cél egy kaliforniai stílusú borászat megteremtése volt, annak minden vonatkozásában”– mondta el Béni Gábor ügyvezető. „Ez a minőségi szemléletben, technológiai színvonalban és a borok stílusában egyaránt megjelenik. A gyümölcsös, illatban, ízben, zamatban gazdag, telt borokhoz a Szekszárdi borvidék hagyományai és adottságai tökéletes alapot adnak. Így már nem kell Napa Völgybe utaznia a kaliforniai borok rajongóinak sem, hisz a hazai üzletek polcain is megtalálja a mind csomagolásában, mind stílusában nemzetközi formátumú borokat, szekszárdi kiadásban is.”

Különleges technológia

 „A Lajvér Avantgarde borászat különlegességét egy izgalmas kettősség adja. A kímélő, alapvetően kis, kézműves borászatokra jellemző, kézimunkán alapuló feldolgozást sikerült „nagyüzemi" méretűre emelni, így biztosítva mindkét kategória előnyeit a fogyasztóknak: kímélő technológia, igényes kézi munka, nagyobb odafigyelés a kézművesség jegyében, valamint megbízható, állandó minőség és elfogadható árak a nagyobb üzemméretnek köszönhetően” - tette hozzá Nagy Attila termelési igazgató. A Lajvér Avantgarde így nem csupán modern csomagolásával, új ízvilágával, de teljes gondolkodásmódjában is egy új, mondhatni avantgárd színfoltot jelent majd a boros palettán

Egy rendhagyó kóstoló

Az estén a pincészet fehér, rozé, siller és négy féle vörösborát mutatta be, amelyek között Herczeg Ágnes borszakértő kalauzolta az odalátogatókat. „A jó borokhoz sokszor köthető egy hangulat amely elrepít bennünket valahová. A Lajvér borok is ilyenek. A kóstoló során a borok segítségével utaztunk térben és időben, képekkel és zenékkel, amelyeket a borok ihlettek.” – magyarázta a somelier. „Az este első bora a 2012-es Cuvée Blanc volt (Pinotblanc, Sauvignonblanc, Cserszegi fűszeres házasítás), ami Párizs pezsgését, könnyed eleganciáját, játékosságát és finom vonalát idézi számomra. Egy igazi nagyvilági, illatos, vidám gyümölcsbomba.A következő egy igazi friss, tiszta, Primőr rozé volt. Ez a bor Sanghajt idézte a felhőkarcolókkal és a folyópart korzójával. A siller, amit megkóstoltunk egy kadarka alapú hordóminta volt, ami fűszeres, egzotikus világot idézett. Egy ázsiai fűszerpiacra "repülhettünk" a segítségével. Bár még fejlődésben van, be kell vallanom, nekem ez volt az egyik kedvencem, nagyon ígéretes és izgalmas. Ez után a vörösborokhoz jutottunk, melyek közül elsőként egy gyümölcsös házasítást kóstoltunk (hordóminta), amelynek még nincs neve. Erre a pincészet pályázatot ír ki, érdemes lesz figyelni a weboldalát (www.lajverbor.hu). Gazdag piros és feketebogyós illat és íz jellemzi a bort. Egyensúlyos, tiszta és egyáltalán nem nehézkes, igazi mindennapok bora.A következő tétel a Kékfrankos volt, amely a legfontosabb szőlőfajta a pincészet számára, ez a boron is érezhető. Nagyon izgalmas, fűszeres és gyümölcsös világú Kékfrankos, harmonikus savakkal és tanninnal. A kóstolás után az első, ami eszembe jutott, hogy milyen szívesen innám meghitt baráti beszélgetésekhez, akár egy romantikus vacsorához.A későbbiekben egy keményebb borhoz értünk, egy igazi bordeaux-i házasításhoz. Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc és Merlot házasítás, feszes struktúrával, harmonikus tannin-sav arányokkal. Számomra egy igazi "Rolling Rock" bor a LajvérCuvéeUtolsóként egy 2011-es nagy testű Merlot-t kóstoltunk meg. Tiszta, gyümölcsös vonal, vastagabb test, intenzívebb alkohol, igazi újvilági stílus jellemzi a bort. New York felhőkarcolói között éreztem magam, miközben ezt a bort kortyoltam.

 
<<< visszalépés
Jelenleg 0 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat