napja 
 

Magyarországra is megérkezett a Beaujolais Nouveau (Gasztronómia - Ivás)
Magyarországra is megérkezett a Beaujolais Nouveau

A franciaországi hagyományoknak megfelelően, november hónap harmadik csütörtökén érkezett meg Budapestre az idei év első újbora, a világhírű francia Beaujolais Nouveau, az Air France lyoni járatával. Ezen a napon Beaujolais Nouveau-val megrakott repülőgépek indulnak a világ minden égtája felé. Japánba viszik belőle a legtöbbet, ott ugyanis még a franciáknál is többet isznak meg ebből a könnyű vörösborból. Magyarországra az Air France és a Francia Idegenforgalmi Hivatal (Atout France) hozta el Budapestre a Beaujolais Nouveau-t, melyet mi, magyarok  november 15-től kóstolhatunk meg 14 fővárosi étteremben ill. borbárban.

Minden évben november hónap 3. csütörtökén ünnepli ugyanis Franciaország az újbort,  a Beaujolais Nouveau-t. Az eseményt mindig számos program kíséri országszerte és természetesen minden étterem ezt kínálja vendégeinek.

Mi is az a beaujolais nouveau?

Néhány fogyasztó előítéletével ellenben a beaujolais nouveaux újbor nem „ipari”
vagy „technológiai” bor, hanem sokkal inkább kézműves bor. Ahhoz, hogy aromás és gyümölcsös bort készítsen a termelő, egy rövid, maximum 4-5 napos erjesztési folyamat szükséges. Ehhez az erjesztéshez egy komplex tudás szükséges: ha az erjesztőtartályból három órával korábban szívják le a bort a kelleténél, akkor túl könnyű és színtelen lesz; ha épp ellenkezőleg, az erjesztés három órával torább tart, az újbor túl sok csersavat tartalmaz.Egyetlen szőlőfajt ából készül, a gamay kékszőlőből, méghozzá egész szőlőfürtökből, ez helyi sajátosság. Az erjesztés ideje:gyors, 4-5 napig tart és a gyümölcs ízéből a legtöbbet kell kihoznia anélkül, hogy a csersav fanyar íze nagyon érezhető lenne.

A szüretet minden évben türelmetlenül várják, és nemcsak Franciaországban. A szüretet követő periódust örömujjongás és ünnep kíséri, mely egy kemény munka végét jelenti.A szüret végét és az első kóstolót kísérő ünnepek közül a november 11-ei Szent Márton ünnep a legjelentősebb. Ez a nap a borászok számára a bérek kifizetését, a munkások és a tanulók szerződésének lejáratát, a szüretelők számlájának rendezését is jelenti. Szintén ezen a napon kínálják a bortermelők kóstolásra portékájukat és az újbort: ezt a kóstolót franciául „la martinée”-nak nevezik és az újbor felbontását „le martinage”-nak. Ezt az eseményt egy nagy vacsora kíséri, ahol a Szent Márton napi libát is feltálalják. Az újbort méltőképpen ünneplik meg a franciák: helyszínen, Beaujolais vidékén közel 100 különböző rendezvényt tartanak a maratontól a francia dalversenyen át a kóstolóversenyig. Az események csúcspontja a Sarmentelles de Beaujeu, a borvidék központjában, ahol fákylás menet, műsoros vacsora, és a táncos mulatság után még tűzijátékban is gyönyörködhetnek a résztvevők. 

 
<<< visszalépés
Jelenleg 3 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat