napja 
 

Nagy sikert aratott a villányi Rozé Fröccs Fesztivál (Gasztronómia - Ivás)
Nagy sikert aratott a villányi Rozé Fröccs Fesztivál

Az utóbbi években újjászületését élő magyar fröccskultúra órási népszerűségnek örvend. A rozé borok, és az ebből készült fröccs is egyre népszerűbb napjainkban. Fogyasztása egészséges, és a gasztronómiában is egyre nagyobb igény mutatkozik rá. A bor és szódavíz keveréséből alkotott italt tavaly bekerült a Magyar Értéktárba, így hitavalosan is Hungarikummá vált. A rozé borok könnyed, üdítő élményt adó italok, amelyek Villányban shillerként váltak népszerűvé már a múlt században. Mai népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a rozé boroknak önálló országos versenyük van, és már negyedik éve rendezik meg a rozé fesztivált Villányban, ahol a borkínálat mellett koncertek, kulturális, gasztronómiai-, és sportprogramok szórakoztatják a látogatókat.

A borfogyasztás egészségügyi hatásai

Az utóbbi évtizedekben több tudományos vizsgálat is alátámasztotta, hogy a mértékletes borfogyasztás nemhogy káros az egészségre, hanem kifejezetten növeli a hosszú élet esélyét. Egyes felmérések szerint napi egy-két pohár bor akár hatvan százalékkal is csökkentheti a szívinfarktus rizikófaktorát .A fröccs reneszánszát éli, egyre divatosabb, és a könnyű nyári ételek jó kísérője.  

Hogyan készül a rozé?

A rozé az Európai Unió tagállamaiban kizárólag kékszőlőből készíthető. A lényege, hogy a szőlő héjában lévő színanyag a rövid ideig tartó áztatás miatt csak kis részben kerül a borba. Színe a halvány rózsaszíntől egészen a világos pirosig terjedhet. Ez a szőlőfajtától és az áztatás idejétől is függ. A rozék többsége manapság reduktív technológiával készül, amely az igazi friss, üde, ropogós gyümölcsös jegyeket igyekszik megtartani a borban.


Fröccs típusok

A bor és szódavíz mennyisége alapján különféle nevű fröccsök léteznek.

 

Kisfröccs: 1 dl bor + 1 dl szódavíz

 

Nagyfröccs: 2 dl bor + 1 dl szódavíz

Hosszúlépés: 1 dl bor + 2 dl szódavíz

Házmester: 3 dl bor + 2 dl szódavíz

Viceházmester: 2 dl bor + 3 dl szódavíz

Háziúr (nagyházmester): 4 dl bor + 1 dl szódavíz

Lakó fröccs (kisházmester): 1 dl bor + 4 dl szódavíz

Krúdy fröccs: 9 dl bor + 1 dl szóda

Sóher fröccs: 1 dl bor + 9 dl szóda

Góré fröccs: 1 pohár borhoz pont egy spriccentésnyi szóda

Polgármester: 6 dl bor + 4 dl szóda

Mafla vagy Maflás: 0,5 liter bor + 0,5 liter szódavíz

Csatos: 1 liter bor + 0,5 liter szódavíz

Lámpás: 1,5 liter bor + 0,5 liter szódavíz

Magyar–angol: 6 dl bor + 3 dl szódavíz

Bakteranyós: 2.5 dl bor + 2,5 dl szóda

Tisza fröccs:  1 dl vörösbor + 1 dl pezsgő

Borsszem Jankó: 2,5 dl szódás málnaszörp + 2,5 dl bor

Deák bólé: sok szóda cseppnyi bor

 

 
<<< visszalépés
Jelenleg 3 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat