napja 
 

A pezsgő sztori (Gasztronómia - Ivás)
Országos Laposa Pezsgő premier hétvége június 20-21-én
A pezsgő sztori

Pár éve a Laposa család megálmodta, hogy egyszer majd elkészíti saját, badacsonyi pezsgőjét. Telt az idő, épült a Hableány, az új birtokközpontban pedig egy pezsgőüzem is helyet kapott. A birtok borásza, Laposa Zsófi fáradhatatlanul járt a Prosecco borvidékre, kóstolt, majd indult a kísérletezés. A prosecco készítésben és a metodo martinotti eljárás elsajátításában Luca Antiga, számos olasz Prosecco pince tanácsadója nyújtott segítséget.

Első körben 2 pezsgő készült, egy furmint és egy szürkebarát alapú, melyek premierje június 20-21-én lesz!

• A Laposa Birtokon brunch-csal, közös pezsgőbontással, üzemlátogatásokkal, a frissTeraszon pezsgő pop partival, a Hableányban külön erre a hétvégére megalkotott menüvel készülnek.

• Ezen a hétvégén és a következő hónapban országszerte számos kiemelt étteremben lehet majd poharazva kóstolni a Laposa Pezsgőket, Ezekben az éttermekben egy hónapig, június 20-tól július 20-ig poharazva kóstolhatók a Laposa pezsgők.

 LAPOSA PEZSGŐ BRUT – Furmint alapú pezsgő

„A Furmint egy igazi felfedezés. A nagyon kellemes cédrus és ananász illat után érkezik egy kis sósság, ami a savakkal kiegészülve elegánssá és határozottá teszi a pezsgőt. Mindig kell még egy pohárral!” – Luca Antiga

 LAPOSA PEZSGŐ EXTRA DRY – Szürkebarát alapú pezsgő

„A Szürkebarát lágy és elegáns. Az illatok fehér virágokra emlékeztetnek, a zamat pedig tagadhatatlanul badacsonyi. Mindkét pezsgő buborékjai nagyon kellemesek

és finomak, de a pohárban is csodásan mutatnak.” – Luca Antiga

 Laposa Zsófi a pezsgő készítéséről:

„A tartályos erjesztésű pezsgőkészítés igazi mérnöki kihívás és nem egyszerű feladat. Számomra az alkotás és a precizitás találkozása. Régen voltam ennyire izgatott a pincében, mint az idei évben – persze ennek az új borászati üzem is az egyik oka. Nálunk az egész család rajong a pezsgőkért. Bencével közösen kóstoltunk, utaztunk és döntöttünk a Charmat technológia mellett. A tervezési folyamattól kezdve, egészen a végeredményig, ő is végigkövette a pezsgő életútját és mindenben támogatott.

A pezsgőkészítés számomra olyan feladatot jelentett, amely arra  motivált, hogy új dolgokat ismerjek meg, és fejlődjek. Minden percét élveztem, és szívtam magamba a tudást. Hat pincészetnél voltam gyakornok Prosecco régióban és többször magánúton is jártam arra, hiszen csodálatos vidék. Szaktanácsadónkkal, Lucával nagyon jó együtt dolgozni. Hálás vagyok neki, hogy megvitathatom vele a szakmai kérdéseket, hiszen a prosecco készítés központjában él és dolgozik. Ebben a két tételben benne van a szívem-lelkem. Fogadjátok szeretettel!”

 A Laposa Birtok tanácsadója, Luca Antiga a közös munkáról:

„Egy közös ismerősön keresztül jutottam el Badacsonyba, de akkor már sokat hallottam erről az izgalmas borászatról, ami az olasz szakemberek szerint is kiváló fehérborokat készít.

Egy csodálatos borászati központ fogadott. Fantasztikus volt látni a szőlőültetvényeket a vulkánok oldalában és megérteni a birtok felépítését. Elkezdtünk gondolkodni, kóstolni, és végül a Szürkebarát illetve a Furmint fajta mellett döntöttünk. Nem volt egyszerű választás, de hallgatni kell a megérzéseinkre is. A bor szerelem!

Egy olyan szenvedélyes kollégával pedig, mint Zsófi, nagyon élvezetes a közös munka. Karakteres pezsgők születtek, telt ízvilágúak és elegánsak, szép savszerkezettel. Nagyon összetettek, igazi felfedezés mindkét tétel. Nem akartuk a proseccot lemásolni, a cél az volt, hogy a közös szakmai munka során különleges magyar pezsgők szülessenek, olyanok, amik beleillenek a Laposa Birtok stílusába.”

 A PREMIER HÉTVÉGE PROGRAMJAI A LAPOSA GASZTROBIRTOKON 2020. június 20-21.

 • LAPOSA BIRTOK terasz: AZ ELSŐ PEZSGŐ felbontása!!! (limitált résztvevő szám)

Június 20. szombat 10:00: Pezsgős Brunch és premier Laposa Zsófival és Bencével a birtok teraszán.

 • HABLEÁNY Június 20-21. – 3 fogásos degusztációs ebéd/vacsora, a pezsgőhöz komponálva: 3 fogás + két pohár pezsgő és egy pohár Zeus a desszerthez

 Június 20. 17:00 és 19:00 Üzemlátogatás: Hogyan készül a Laposa pezsgő? – Idegenvezetés és kóstoló Laposa Zsófival. A 17 órai üzemlátogatásunk betelt, a 19 óraira vannak még szabad helyek!

 • FRISS TERASZ – Június 20. délutáni matiné és PezsgőPopParty a frissteraszon (16:00-22:00)

 A LAPOSA PEZSGŐ ORSZÁGOS PREMIER RÉSZTVEVŐ ÉTTERMEI ÉS BORBÁRJAI:

Budapesten: 

DiVino

Mazel Tov      

Jardinette

Alessio Café and Restaurant

Pannonia Gasztrohajó

Búsuló Juhász

Két Szerecsen Bisztró és Kávéház

InterContinental Budapest

Haris Park

Kóstolom Borbár

Vidéken:        

Laposa Gasztrobirtok: Laposa Birtok terasz, Hableány, frissTerasz, Szőlőhegy Bisztró

SVÉTasztal     

Erhardt Étterem (Sopron)    

Lamaréda Étterem (Győr)    

Gusto13 (Veszprém) 

Rosinante Fogadó és Étterem (Szigetmonostor)   

PalKonyha Panzió, Speiz (Palkonya)

67 Sigma Étterem (Székesfehérvár) 

Zip´s Brewhouse (Miskolc)   

Macok Bisztró és Borbár (Eger)       

Platán (Tata) 

Jankovich (Rácalmás)

Kistücsök (Balatonszemes)  

Mala Garden (Siófok)

Mi A Kő (Köveskál)

Aura Hotel (Balatonfüred)

BL YachtClub (Balatonlelle)

Tölgyes Kúria (Rizapuszta / Badacsony)

Pláne Badacsony borterasz (Badacsonytomaj)

Vánkos (Badacsonyörs)

Kikötő Étterem (Szigliget)

Halászkert (Balatonfüred)

Konyha-Kert Bisztró és Bár (Balatonszepezd)

Villa Delikát (Balatonfüred)

 

 
<<< visszalépés
Jelenleg 4 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat